Comanda SAGEM JIM LR lot mic

Cei de la SAGEM (Safran) au primit o comanda din partea unei tari NATO pentru peste 200 de binocluri multifunctionale in infrarosu cu raza lunga de tip JIM-LR, destinate infanteriei. Comanda contine si terminale telecomandate care vor fi instalate si pe unitatile JIM-LR deja in uz in tara respectiva.
1

Avand in vedere numarul, as zice ca este vorba de o tara mai mica, sau obisnuita cu achizitii in numere reduse, insa deoarece lotul este o completare a unei achizitii anterioare, prezumtia anterioara nu este neaparat valida. Armata franceza are in dotare in jur de 2000 de astfel de echipamente din totalul de 9000 produse, britanicii, danezii dar si slovenii si bulgarii fiind pe lista de cumparatori. Danemarca a comandat in 2012 un numar de 126 bucati ale versiunii LR.

 

Sagem JIM-LR a fost dezvoltat in cadrul programului Sagem Felin, fiind un sistem portabil de vedere integrat, cu senzor infrarosu racit, avand functiile: vedere zi/noapte (termoviziune), telemetru laser, indicator laser, compas magnetic, inregistrare imagine si video, GPS si transmisiune de date. Sistemul beneficiaza de ameliorari in ceea ce priveste performantele de detectie, desemnarea tintei, integrarea sistemului si procesarea imaginii, avand arhitectura deschisa. Poate fi operat distant in retele militare sau civile, putand fi instalat in pozitii fixe, pe trepied, sau pe vehicule, ca si senzor de supraveghere optronic, putand fi folosit in misiuni ale infanteriei, de recunoastere, de coordonare a artileriei, de supraveghere a frontierei si zonei de coasta. Masa sistemului este de 2,8kg.

jim_lr_mr_sagem_safran_infrared_multifunction_imager_France_French_600_001

JM MR si LR

JM exista atat in versiunea cu raza medie cat si lunga, MR (Medium Range) respectiv LR(Long Range). Versiunea MR poate detecta oameni de la distanta de 2,5km si efectua identificarea de la 400m, in timp ce LR poate efectua aceleasi operatiuni de la 5,3km respectiv 950m. Detectia vehiculelor se poate realiza la peste 8km distanta. Autonomia de operare continua este de 3 ore cu un set de acumulatori, iar temperatura tolerata variaza intre -32°C to si 55°C.

Intrebare – armata romana ce foloseste pe aceasta nisa ?

Parca aveam si noi un proiect gen soldatul viitorului, care probabil dupa ce a primit un minim de finantare, va fi abandonat ca si restul programelor de dezvoltare de echipamente militare romanesti, fiind inlocuite de achizitii de import.

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://armyrecognition.com/march_2016_global_defense_security_news_industry/sagem_of_france_has_received_an_order_for_200_jim-lr_infrared_binoculars_from_a_nato_country_12403161.html

http://www.safran-group.com/media/20120327_sagems-jim-lr-binoculars-win-long-range-thermal-imager-contract-british-army
http://defence.ee/product/jim-lr-long-range-multifunction-infrared-binoculars/

http://www.itdcdefence.com.tr/sites/default/files/JIM%20LR%20new.pdf

http://www.armyrecognition.com/france_french_army_military_equipment_uk/jim_lr_mr_sagem_safran_group_multifunction_infrared_imagers_binoculars_technical_data_sheet_uk.html

http://www.armyrecognition.com/france_french_army_military_equipment_uk/jim_lr_mr_sagem_safran_group_multifunction_infrared_imagers_binoculars_technical_data_sheet_uk.html

Citeste si :

http://www.rumaniamilitary.ro/felin-sagem-fantassins-equipements-liaison-integres

41 de comentarii:

  1. „Parca aveam si noi un proiect gen soldatul viitorului,”

    care e asta ?

    • Avem si se numeste programul”Soldatul Viitorului”, fiind derulat de armata prin ACTTM. S-au dezvoltat unele chestii, inclusiv un exoschelet care permite unui soldat sa duca o sarcina utila de 150kg, daca retin corect. Din pacate nimic din ce s-a dezvoltat pana acum nu a intrat in dotare, din ce stiu eu.

        • Nu vad buzunarul pentru sticluta cu „intaritor”….
          O fi ascuns sa nu afle dusmanii secretul curajului…

        • Nu ma pricep la diferentele dintre echipamentele militare si cele pt civili, dar nu prea pare o chestie de soldat al viitorului. Decat daca viitorul nostru e undeva in anii 1990. Nu mi se pare ca in solutia aceasta de soldat al viitorului ar exista ceva care sa nu fie deja standard in multe locuri in afara Armatei noastre.

          Protectie genunchi, marcator laser si vedere pe timp de noapte, o tabletica cu windows XP, comunicatii radio si push to talk. Nu pare ceva fantastic sau de future soldier. Voi stiti mai bine daca nu cumva am fost rasfatat de filmele americane.

          Aia cu exoscheletul ar fi interesanta… daca s-ar face ceva. Am inteles ca acum se lucreaza in afara si la exoschelet pasiv, care preia din greutatea soldatului ca sa ii menajeze genunchii etc. Probabil ca un asemenea sistem, care probabil nu are nevoie de alimentare cu energie, ar fi foarte bun si pt noi.

          http://nextbigfuture.com/2015/08/passive-exoskeletons-transfer-two.html

          Australian researchers have developed a simple, lightweight (3 kg) fully-passive exoskeleton. This system uses Bowden cables to attached to a rigid backpack frame. The cables run down the back and legs to the base of the boot and transfer approximately two thirds of the backpack load to the ground

          . This load force bypasses the user’s body, reducing compression forces from the backpack load through the torso and legs.

          The benefits of such a system compared to a powered exoskeleton include: simplicity, no requirements for heavy batteries; low cost; easier to integrate with the user and equipment and redundancy when no longer required – remove and add to pack.

          • Da, asta e ideea… „keep it simple”

            Cat despre al nostru, cred ca trebuia sa fie o varianta mai ieftina si mai saraca in echipari a FELIN… dar nu cred ca a reusit, macar in faza de concept.

            • Multumesc pt clarificare. Ce inseamna mai ieftin? Daca Feline e 30k de euro, al nostru cat ar trebui sa fie ca sa putem echipa toata armata intr-un ritm de X pe an?

              • pai depinde cat se aloca… deocamdata mai nimic.
                Nici armata franceza nu e toata echipata cu Felin… Iti alegi cateva batalioane pe care vrei sa le echipezi… si aia e. Deja la 1000 de oameni te-ar costa 30 mil. euro.

      • si daca imi amintesc bine, proiectul e facut cu sprijin SAGEM 🙂

    • probabil folosim in armata acelasi tip de camera cu termoviziune care este si in dotarea Politiei de Frontiera…

      Daca om avea asa ceva in armata…

  2. Scuzà-mà Marius sà fiu chitibusar, dar numele programului francez este FELIN (fàrà „e” la coadà), acronim de la “Fantassin à Équipements et Liaisons Intégrés”.

  3. Ne benoclam cu ce avem, chestia asta e deja SF ptru armia romana..Ce se mai aude de puscociul de asalt???????.

  4. Am vazut aparatul nostru la cativa soldati pe camp! Erau toti echipati cu el Priveau in directia inamica cu mana streasina la ochi! 🙂

  5. Sigur nu e RO, este o comanda imensa pt noi, 200 bucati…….

  6. Nu-s de meserie dar mie-mi pare prea complicat. Pînă la urmă totdeauna se dovedește că numai ce-i simplu ie genial.
    Iar dacă-i cu infraroșu înseamnă că are o lanternă cu LEDuri în infraroșu. Dacă ai ceva ce vede lumina infraroșie ieste ca și cum ai avea noaptea un felinar pe cască; țintă bună.

    • asa ma gandeam si eu…
      pare o arma performanta, inteligenta…

      dar ce faci cu ledurile IR? pentru ca-ti descopera pozitia.
      adica poti fi detectat imediat de inamic daca acesta are un sistem de vedere in IR…

      Sistemul acesta nu este bun pentru trupele de cercetare. si nici pentru lnetisti pentru ca sistemul ii face vulnerabili.

      Pentru ei, ar fi bun un sistem de amplificare a luminii.

      • Mai ieste ceva ce, cred, puțini știu: pastila de LED/DEL* se-ncălzește a dracului, iar ca să nu se ardă, trebuie să scapi de căldură, s-o răcești, mai ales dacă-i de putere mare (un bec de peste 20W cu del-uli, este greu din pricina radiatorului mare)

        * Diodă Electro Luminiscentă=DEL, LED ie acronim străin.

        • Caline, sper ca nu incepi si cu batul de produs placere (joystick) sau cu soarecul (mouse = Manually Operated User Selection Equipment).

          De 16 ani ma joc cu ele si LED-uri le-a zis toata lumea. In cel mai rau caz le-au spus diode.

          De ce nu-i spunem si la LASER altfel?
          Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation

          Hai ca nu suntem francezi si chiar nu putem sa-i imitam la orice.

          • Ie prea tîrziu. Din păcate mai toate cărțile de specialitate sînt traduse, dar sînt traduse rău. Din lene și prostie se traduc fraze cuvînt cu cuvînt de numai limba română nu mai sună. Și nu-i vorba numai de mândrie. A ajuns ca limbajul de specialitate sau academic să nu fie pe înțelesu omului de rînd, iar asta nu pentru că-i mai prost sau nu are cunoștințe, ci numai pentru că specialiști vorbesc un fel de păsărească-ntre iei, să se deosebească de prostime. De pildă dacă în loc de teorie s-ar fi spus părere iera o mare deosebire. Părere știe fiecare ce-nseamnă, dar teorie…mulți termină școli multe și înalte de cred că teorie ie ceva bătut în cuie.

            • În primul rînd îmi cer scuze administratorului pentru off-topic (apropo, traducerea ar fi „postare in afara subiectului” – cam lunga expresia …)
              @Calin
              Fara suparare, imi aduci aminte de o carte de „electronica” – am pus ghilimele pentru nivelul (autorului, nu cartii, cartea era bunicica) in care se foloseau acronime de genul asta. Adica DEL – cand toata lumea deja-i zicea LED de o groaza de timp, EMICEPTOR – in loc de transceiver, TEC – in loc de FET (Field Effect Transistor). Hai sa fim oameni seriosi, chestiile pe care nu le-am inventat noi hai sa le luam asa cum sunt. Adica sa permitem neologismelor sa-si faca loc in limba romana. Asa ajungem sa fim mai ceva decat francezii (souris – pentru mouse, bavardage – pentru chat, logiciel – pentru software).
              Atunci hai sa nu mai spunem stilou – sa spunem condei portaret, sa nu mai zicem cravata – sa zicem gîtlegău 😀
              Francezii – din cauza incapatinarii absolut gratuite pe tema asta au avut mult de pierdut (a se vedea Minitel- serviciul lor de date anterior internetului). A, si au mai avut norocul sa-l aiba pe Monsieur Tubon (un fel de Pruteanu mai cu mușchi și prostie … cît încape!)

              • Asta am zis și ieu: ie prea tîrziu pentru unele neologisme tehnice.
                Traducerile bune sînt rare, iar traducătorii buni așișderea. Ie o plăcere să citești Faust în traducerea lui Blaga sau Mângîierile Filozofiei în traducerea lui David Popescu. Se spune că în limba română se pot face traduceri din orice limbă, invers nu-ntodeauna. Un eminescolog francez, i-am uitat numele, a spus că-i păcat ca Eminescu să fie tradus în franceză.
                Mai toți traducătorii, mai ales la cărțile de specialitate, traduc fraza cuvînt cu cuvînt chiar dacă mai folosesc cuvinte românești. Construcția frazei în română ie altfel și, pentru gloria limbii române, limbă naturală, nu făcătură recentă, ar trebui urmată.
                Mai zic odată: nu-i totuna, pentru felul sănătos de a gândi, să zici teorie sau părere.

    • Binoclul acesta face parte din detectia infra-rosie pasivà, deci fàrà „iluminare” infra-rosie. Are un captor care lucreazà în lungimea de undà de 3-5 μm si foloseste semiconductoare fotodetectoare cu sistem de ràcire.

      Are avantajul sà suprapunà imaginea termicà si cea realà.

      Pe lângà functiile descrise în articol, i se mai poate asocia un iluminator laser pentru JTAC si un indicator de Nord geografic.

      Pânà acum a fost comandat în 9.000 exemplare de 40 de utilizatori, deci 200 de exemplare nu e o comandà foarte micà.

      http://www.twenty20insight.ca/wp-content/uploads/Data-Sheet-Hi-Res-JIM-LR.pdf

  7. Sunt peste 12, decl clar nu noi!
    Sau poate ca-s pentru noi, in 16, 6 transe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *