Preşedintele Comisiei de Apărare: Cartelele prepay ar trebui scoase de pe piaţă, dacă sunt un risc la nivel european

Cartele prepay ar trebui scoase de pe piaţă, dacă acestea constituie un risc la nivel european sau naţional, a declarat preşedintele Comisiei de Apărare, senatorul PNL Marius Obreja, pentru MEDIAFAX.

Dacă analiza de risc a acestui instrument, cartela prepay, care este o marfă, arată că nu poate fi evitat acest risc, eu aş opta pentru scoaterea totală de pe piaţă a acestui produs şi înfiinţarea unui abonament de către operatorii de telefonie, ca toate celelalte abonamente, în care fiecare posesor vine şi prezintă nişte documente pentru a face abonamentul pe care îl poate plăti prepaied sau postpaied”, a declarat preşedintele Comisie de Apărare, Marius Obreja, pentru MEDIAFAX.

Marius Obreja a mai afirmat că legea privind cartelele prepay, în forma în care a trecut de Parlament şi a fost contestată de CCR, este „frecţie la picior de lemn”, afirmând că prin prezentarea unui act de identitate, la cumpărarea unei cartele prepay, nu se poate obţine creşterea gradului de siguranţă sau identificarea viitorilor infractori.

„În fapt, dacă ne-am referi la obligativitatea ca aceste cartele să fie vândute numai pe baza unui act de identitate, aş considera acest lucru o birocratizare a vânzării unui bun. După cumpărarea a zece cartele, de exemplu, cu un buletin de identitate, cetăţeanul respectiv poate să le vândă imediat unor terţi care nu mai trebuie să prezinte un act de identitate. Legea este o frecţie la picior de lemn”, a susţinut liberalul.

El a mai spus că „dacă se consideră că reprezintă un risc la nivel european sau naţional acest produs trebuie scos de pe piaţă”. „Aşa cum se comercializează doar în anumite condiţii sau nu se comercializează deloc un produs pirotehnic sau unul care poate pune în pericol viaţa cetăţenilor, tot astfel, şi aceste cartele pot fi scoase de pe piaţă”, a comentat senatorul PNL.

MEDIAFAXCătălina Mănoiu

 

PS – să ne aducem puțin aminte:

CCR catre SRI: NO means NO!

Cum vrea să aplice SRI codul rutier pe Internet: calculatoare înmatriculate şi percheziţii forţate

54 de comentarii:

 1. Imi place articolul asta pentru ca nu-mi dau seama cat e de serios omul si cat e sarcastic (ironic?) 🙂

 2. Omul are dreptate !!! Si subscriu – decat sa platesti cu buletinul (care este o metoda ineficienta de identificare), mai bine elimini cartelele prepay de tot. Controlul trebuie sa fie absolut !!! NU trebuie sa ai voie sa comunici fara sa poti sa fii indentificat!!!

 3. Cam are dreptate liberalul ala.

  • capatu` satului

   orice propunere care vine din palavrament are un iz nerespirabil,
   dreptate au toti pana la urma,
   fiecare persoane are dreptu` la propria reprezentare a realitatii si implicit a dreptatii,
   informatiile care sustin aceasta initiativa sunt niste minciuni – sau prezentari deformate ale realitatii,

  • da cum sa nu sa shtie sri-ul shi altzi securishti mafiotzi tot ce facem mai ales ce afaceri facem…ca sa-shi iaei partea !!!!

 4. capatu` satului

  exista o problema, cel putin la nivel de declaratii, cu ipoteze contrare care nu se pot concilia,

  astfel duminica primunister al tarii a declararat la emisiunea dupa 20 de ani ca jihadistii evropeni s`ar fi indragostit de cartelele comercilaizate de opertorii de romtelefona de la noi si ar fi pregatit cu ajutoru`acestora atentatele:
  luni, adica ieri, autoritatea rumana in domeniu informatiilor interne ma refer la sri, a declarat public ca nu exista date de folosire a cartelelor comercializate de operatorii romtelefon de cartre jihadistii evropeni – din datele lor rezulta folosirea unor cartele romtelefon prin Irak si Siria dar nu se poate confirma sau infirma apartenenta utilizatorilor la daesh, etc,

  sumarizand ori primu`minister s`a obosit ori sri furnizeaza date false, intre teritoriu evropean si orientu`apropiat exista o distanta destul de mare,

  neconcordantele dintre declaratiile primului minster si cele ale sri nu justifica renuntarea la comercializarea cartelelor romtelefon in aceiasi maniera ca pana acum,

  dupa cum le zice si astia de la CEDO restrangerea drepturilor si libertitatilor trebuie sa fie temporara si proportionala cu scopul urmarit

  • Pai da, si scopul urmarit este sa te transforme intr-un sclav care este monitorizat 100%. Ti se pare ca restrangerea drepturilor nu este proportionala cu asta ?

   • Asta este partea a doua… serviciilor le vine ca o manusa acesta supraveghere..mai ales a propriilor cetateni…, si se folosesc de asta cu cinism de orice element ( iti demonstreaza ca unul a folosit o cartela de exemplu si nu l-au putut gasi…. fara sa zica ca ala a trecut de n filtre pana a ajuns in tara, ca s-a intalnit cu o gramada de indivizi si aia aflati in urmarire…si ca doar o fractiune din activitatea sa a folosit si respectiva cartela) care ii ajuta in acest demers…

 5. Probabil ca ceva trebuie facut…, suparator este ca si cu ce au acum la dispozitie cei din UE, tot nu valorifica la maxim informatiile detinute ( nu au o baza comuna, nu iau in serios atentionarile venite de la alte structuri similare… etc..) Nu stiu daca legea stipuleaza, dar ar trebui sa fie si o obligativitate sa declari cartelele ( de abonamente) pierdute intr-un termen cat mai scurt, atat pt a nu putea sa fie utilizate la dispozitive expozive pentru declansare…sau ca paravan al unora care ar spune…pai mi s-a furat telefonul…si o saptamana nu am avut timp sa blochez cartela… si te terzesti ca ii da justitia drumul pentru lipsa de probe in caz ca ceva…ca la data de .. are dovada ca a fost acolo si nu a sunat el…

 6. io zic sa aruncam telefoanele la gunoi 🙂 asa, se vor urmari intre ei :))

  acu 40 de ani cum de nu a disparut rasa umana, ca n-aveau saracii telefoane mobile ?

  basca nu te mai suna doamna, ce mai faci, cum esti? ( pe unde umbli magarule :))) )…

 7. In SUA cartelele prepay („burner”) sunt cumparate fara prezentarea unui act de identitate, dar exista un proiect de lege similar cu cel de la noi.
  Dar acolo marea majoritate a utilizatorilor de prepay sunt emigrantii ilegali, probabil si traficantii de droguri, nu neaparat teroristii.

  Din Wiki:
  As of July 2013, at least 80 countries globally (including 37 on the African continent) have mandated, or are actively considering mandating, the registration of prepaid SIM users.
  The reason is a concern of police and security agencies that anonymous use of prepaid mobile services facilitates criminal or terrorist activities.
  Prepaid phone users can be anonymous for two reasons:
  In certain countries the prepaid SIM card can be sold in a shop like any other goods. There is no need to register them at point of sale, unlike postpaid phones who have to credit check the user before allowing them to purchase and enter into a contract.
  Prepaid services can often be topped up using cash and vouchers, there is no way to trace the payment and hence determine the identity of a prepaid phone user from payment records.
  While there is no doubt that criminals and terrorists use prepaid SIM cards to help stay anonymous and avoid easy detection, to date there has been no empirical evidence to indicate that:
  1) Mandating the registration of prepaid SIM users leads to a reduction in criminal activities; and
  2) The lack of any registration of prepaid SIM users is linked to a greater risk of criminal or terrorist activities.
  In fact, a publicly available policy assessment report from Mexico showed that mandatory SIM registration introduced there in 2009 had failed to help the prevention, investigation and/or prosecution of associated crimes. As a result, policymakers decided to repeal the regulation three years later…
  Around 70% of customers in Western Europe and China use prepaid phones with the figure rising to over 90% for customers in India and Africa.

  Daca nebunii jihadisti vor planui candva un atentat la noi, ma indoiesc ca SRI va fi in stare sa-l previna, cu sau fara legi „Big Brother”.
  Mie mi se pare o noua incercare de a obtine mai multe informatii (fara relevanta anti-terorista) care sa fie folosite in scop personal si de grup.
  Iar pentru anonimizare exista oricum aplicatii gen Burner:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Burner_(mobile_application)

 8. da sa le zica asta la hotii care dau spargeri la magazine mai nou oo sa fure cartele si nu tigari :))))) o lege buna dar inca nu nu bine implementata sa fim seriosii ca si legea din Romania ala de fura un ou ia 5 anii si la de fura un milion de euro ia 5 lunii de arest la domiciliu ????? SRi mai lucra si pune picioru in prag cand trebuie nu aberatiii

 9. Electronic chestia asta cu cartel iar nu ii buna ce mai buna solutie ii sa se dea l banca national sau CEC +daca vor sa o faca sigura cat de cat dar orice ita isi are limita si hotii mereu o vor gasiii asa ca mai bagatii niste genii la lucruu cu legea asta

 10. DA iar o sa imi reproseze cineva ca vrb in lipsa de cauza ( Moscheia =Turcia =Prieteni +2razboi rezultatul Moscheia ce nu or reusit cu sabia reusesc cu coruptia ) aviz celor care au banii si calatoresc prin Romania nu corupti din frunte sunt aruncati in aer ci voi nevinovatiii asa ca da ma bag in seama ca vad multa prostie cartele nu ne vor ajuta cu nimik o data ce sunt aici pacat noi suntem un popor iubitor si primitor dar putem fi si neiertatorii.

 11. „Fa Leano!
  Io vin diseatra pana la 22 ajumng la tine. Sa ma astepti parfumata si fara chiloti!
  Al tau motan iubitor”

  SRi este in drept sa site cine este nmotanu ala terorist si cine dracu este Leana aia disponibila. Ca mai au ei ei famelii si lLenute in famelie …
  Securitatea europeana o cere!!!

 12. Nu ma doare pe mine asta cu prepaidul, dar vad directia in care ne ducem.

  Asta se numeste anarho-tiranie – tiranie pentru cetateni si o anarhie in care adevaratii inamici ai societatii (nu doar teroristii, dar si aripa ideologica si prozelita) nu sunt controlati sau impiedicati cum trebuie. Maine poimaine vor trebui sa ne citeasca tuturor mailurile, sa nu mai avem bani cash etc. Parca ii mai inteleg pe americani ca nu vor sa aiba o carte de identitate obligatorie cum avem noi, desi se vor supune oricarei nedemnitati daca au de ales intre asta si a fi aruncati in aer.
  http://www.vdare.com/articles/anarcho-tyranny-where-multiculturalism-leads

  Totul pentru a nu discrimina. Ca atunci cand au vrut unii sa scape de acoperamant pt fete la scoala si au trebuit sa interzica si purtarea de cruci sau prezenta crucilor in clase, ca sa nu se vada ca discrimineaza, desi masura era tintita clar asupra unui grup anume. Sau ca atunci cand suedezii vroiau sa combata mutilarea genitala la fete, asa ca le-a venit ideea geni(t)ala de a le obliga pe toate fetele din Suedia, inclusiv cele indigene, sa se supuna unui control. Ideea a picat in fata oprobriului public masiv, dar problema cu mutilarea ramane. Daca Sven si-a mutilat fata? Daca o crima nu ar fi fost infaptuita de un strain, sigur ar fi facut-o localnicii, deci e totuna.

  Ce-ar fi daca am retrage migratia din lumea a treia, mai ales din zone pline de valoare umana cum ar fi Afganistan, Yemen sau toata Africa Sub-Sahariana, de pe piata de politici statale? Si atunci poate ca am putea evita sa avem scannere la intrarea in metrou cum am vazut in China, sau filtru dublu, cum am vazut la unele aeroporturi, sau masuri de securitate ca la aeroport in gara, cu toate riscurile pe care un perimetru de securitate le genereaza – atractivitatea ca tinta terorista a multimii care asteapta la coada (stil Bruxelles).

 13. Bah voi sunteti nebuni???
  Pentru astia care vi se pare ca va asculta, va fac si va dreg organili*….
  In orice situatie cu calculator … cu tilifon* … cu scrisorele de amor… cu fum pe dealuri si ce draqu’ mai visati voi… daca vrea cineva sa va asculte tot va asculta si va detecteaza pozitia …. poate cu fumu’ pe dealuri mai aveti o sansa acolo… si nici aia nu este sigura… Si pana la urma ce mari secrete aveti fratilor? Voi credeti ca ala de la 2 si 1/4 nu a auzit destule giugiuleli telefonizate??? Ori ala de la STS nu a vazut destule doamne fara frunze pe videochat direct din birourile statului? Ori credeti ca nu a asistat la destule rasturnari de situatie din alea cu zgarieturi si muscaturi urmate de scartaituri prin birourile guvernului? O parte din ele au ajuns in presa pe post de santaj, o alta parte urmeaza sa ajunga… Asa ca ce mari secrete aveti voi? Nu cumva lucrati si voi la cine stie ce gaura neagra prin garaj ? Si cum vreti voi sa faca statu’ economii? Ascultand pe la usha, tragand cu ochiu’ pe la nush ce paranghelii cu staif?
  Voi chiar nu observati ca nu suntem in pozitia in care sa dictam??? Suntem in pozitia ghiocel rasfrant de la mijloc cu matanii cu bataie pe pavelele de la intrarea in manastire, bag seama ca voi nu prea pricepeti ca nu da nici draqu’ doi bani pe noi….Sunteti asa naivi fratilor uneori de… nu mai zic ca iar vine @GMT -u’ cu sticla cu agheasma…
  Si acum pentru aia care au ei credinta ca se intareste statul de drept daca nu se mai vand cartele din alea preplatite… Bah voi aveti idee cate metode exista de a fraieri pe astia care asculta telefoane si intercepteaza traficul online? Sunteti siguri ca muhaielele alea angajate pot tine pasul cu unul care are aptitudini peste medie? Are statu’ roman bani sa trimita gramada de pile si relatii la cursuri de nivel avansat ca sa-i poata intercepta pe astia peste medie? Are statu’ roman bani sa angajeze profesori de exceptie pentru a ridica nivelul habarnistilor angajati (vorbesc de profesori din aia axati pe meserie nu din aia care traiesc pentru doctorate)??? Ma cam indoiesc…

 14. cred ca revad a tz-a oara o discutie in genul asta.
  Faza cu cartelele prepaid este pur si simplu stupida!
  Nu o sa opreasca absolut nimic!
  De acord ca telefonul mobil a devenit un detonator (partial) perfect la distanta mare, dar este stupid sa crezi ca vei afecta terorismul daca vei impune acte de identitate pentru cartele prepaid.
  Sinucigasii o vor face cu propriul lor telefon iar daca chiar vor astia sa comunice o vor face cu internetul si cu TOR pe stick sau tableta si tot o vor face.
  O eventuala solutie ar fi fost sa faca ceea ce faceau americanii in Irak cand mergeau cu GSM jammerul in coloana de masini si nu mai mergea nici un mobil pe o raza de 200m.
  Sa bage jammer GSM in aeroport atunci si sa fie arii speciale de unde sa poti vorbi la mobil.

  Urmeaza probabil ca masuri si interzicerea masinilor, acte de identitate pentru carucioare (au dus bomba in ele, nu?), gentile de piele (sunt opace), rucsacii (ei saracii cara toate bombele posibile), tipele prea bune (fura imaginea celor de la securitate), cutite de bucatarie, suruburi si piulite si bile (ca se pun in bombe).

  Ce dreaq ne mai tot ascundem atat?
  Se interzice libertatea de orice fel si statul iti zice tot inclusiv cum sa te scarpini intre buci sau sa ragai!
  Am scapat de orice forma de terorism mai putin a statului!

  Chiar nu putem interzice cumva idiotii si fripturistii in structurile statului?

 15. „Practic, în Orientul Mijlociu, dacă n-ai cartelă prepay din România, ești ultimul țăran! Râd cămilele de tine” – Dragoş Pătraru

 16. o falsa problema aruncata in fata la deruta de catre oficiali.

 17. ionica fonosch

  * mai rasfirati baieti ca vin alegerile , si trebuie sa castige ” interesul national ” ca sa nu zic ca ne luati de prosti …ati vazut vreun manelist cazut pe tehnica care canta la alegeri … eu nu …
  stirea 1
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20890941-acuzatii-dure-franta-refuzat-din-motive-ideologice-lista-cetatenii-francezi-antrenati-siria-oferita-serviciul-secret-sirian.htm
  stirea 2
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20896948-inca-complicatie-razboiul-din-siria-grupari-sprijinite-cia-bat-cele-ajutate-pentagon.htm?nomobile
  stirea 3
  http://4gindia4g.blogspot.ro/

 18. Astia din UK de ce nu interzic /reglementeaza cartelele astea ?
  Le interzic romanii ca-s mai cu mot. In mod evident faza cu teroristii e praf in ochi.
  Daca era vreo smecherie ,UK le reglementa de mult da na, bag seama ca britii sunt prosti ca noaptea pe langa geniile in ale securitatii. Pe vremuri se folosea creieru in anchete, acu vad ca le trebuie urechi de magar!

 19. Ma doare capul cand vad cata prostie! hai sa vedem o tara din UE unde sunt interzise cartelele .,.,.,., stupoare nus, ok acuma hai sa vedem o tara din UE unde sunt vandute pe baza uni act de identitate .,.,.,.,. am gasit 2state si din auzite cica ar fi si al treilea, Si acuma sa vedem cine ar avea de castigat daca ar fi scoase ,.,.,., tot companile de telefonie ceia ce ar crea un fel de monopol pentru noi fraieri adica: facturi unflate si tot asa. ati facut de curiosi un calcul la abonament vs prepay? in plus sunt atatea metode de comunicare gen Viber, WatsApp etc.unde mai ca nuti mai trbuie cartela doar o amarata de conexiune la net gen peco, mol etc. si acuma paretea reala e ca orice cartela dupa ce trece de filtrul de cuvinte gen : bomba, crima, etc este ascultata in adevaratul sens si localizata la precizie gen raza un metru si de acolo treaba servicilor, dar ce te faci cu un telefon cu o conexiune wifi de la fundul Moldovei de pe terasa birtului local care comunica cu altul prin Viber tot prin wifi de pe aeroportul di Frankfurt? nu imi vin in cap decat 3 cuvinte despre guvernanti nostri: prosti, corupti si incompetenti.

 20. ionica fonosch

  Hai sa punctam niste aspecte esentiale !

  1)domeniile : militar , servicii , medicina , justitie , invatamant , fisc dependente total de banul public sunt conduse de clanuri , de plagiatori , de nepoti , scopul final fiind bunastarea lor !

  2) daca se iau la puricat TOATE tezele de doctorat ale sefilor din domeniile mai sus mentionate se va constata ca mai mult de 50% nici nu stiu ce au scris pe acolo fiindca au fost facute de scalvi ! sa vii sa faci tam tam NUMAI cu lucrarea maimutoiului de ponta inseamna sa fim luati de prosti !

  3) o buna parte din denunturile la DNA in domeniu medical sunt de fapt lupte pentru putere intre medici … daca in urma unui singur denunt verifici averile tutor sefilor dintr-un spital rezulatatele vor fi cam nasoale ! iarasi suntem luati de prosti , serviciile/justitia stiu asta dar opereaza selectiv ! ca si medici sunt inscris in partide politice …

  4) sa sti la alegeri ce vasilica , unde a votat iti permite tie organ represiv sa poti inclina balanta prin arestari in favoarea cui trebuie …. unii cu galetiile alti cu interceptarile …

  5) asta nici nu se mai discuta , faza cu monopolul firmelor de telefonie mobila , eu am prepay in ultimele luni m-au spart cu mesaje cu oferte ,iar mai nou au call center si te cauta personal … hai sa traim bine ! sau cum zice alt maimutoi romania a 7-a putere economica …

 21. Gogu' de la cazane

  Probabil ca una (sau amandoua) din companiile de telefonie mobila care stau mai prost cu cartelele preplatite face lobby si lanseaza stiri false pentru a le desfiinta, considerand ca stau mai bine la abonamente (si una din ele chiar sta).
  Sa vedem unde se va latra afara impotriva cartelelor preplatite din RO.

 22. Is there a doctor in zu house?

  Ticurile ciudate (pleonasm?) ale Generalului Florian Coldea:

  • @Razvan Mihaeanu – despre Coldea

   Io cre’că face parte din fișa postului. Se strîmbă să bage spaima-n șpioni!
   Cum era bancul ăla cu tranchistul: tre să fie mic, negru și urît.
   Mic – să încapă în tanc
   Negru – să nu vină cu pretenții că l-au afumat gazele de eșapament
   Urît – cînd scoate capul din turelă, să crape inima în inamic de spaimă

   • He’s using the Force, huh? „These aren’t the droids you’re looking for…move along”

    …sau poate…fiindca e asa, „mai sensibil” in ale perceptiei extrasenzoriale…il bruiaza campurile electromagnetice ale tehnologiei camerelor de luat vederi si ce mai e pe acolo…Nerve Attenuation Syndrome (NAS) ca in Johnny Mnemonic.

    …sau e atacat psihotronic si flacara violet nu-l ajuta…

    Personal eu cred ca s-ar putea sa sufere de antropofobie (nu se simte bine in apropierea oamenilor)

  • Bre… chiar nu ai ce face? 🙂
   Daca ne cere asta maine poimaine bilet de voie pe youtube???
   Parca ierea* mai bine sa ne dai niscai detalii picante din Bania matale in legatura cu Olguta in biroul DNA-ului…. Si poate ne spui si noua de ce se inchide Urgenta cand iese maica stareta Olguta in oras…

   • Asta cu olguta mi-a facut ziua!!! Nu conteaza ca sunt sarac si mor de foame, conteaza ca Olguta e la bulau. Eu vorbesc serios, pe bune ca atunci cand vezi infatuatii astia despre care stii sigur ca fac manarii luati pe sus si dus la arest creste inima in tine. Macar stii ca exista acolo cat de cat o picatura de dreptate pe lumea asta.

    • As fi fost mai fericit daca in turul 2 al prezidentialelor iesea molfaiala asta de Johannis si in Craiova (dar am fost pe aproape, diferenta dintre Ponta si el a fost de vreo 1400-1500 de voturi din cam 150 000 valide, deci undeva la 1%!)

     Era sa spargem buboiul! 🙂

     Oricum s-a pus nemernica imediat dupa alegeri cu controalele rutiere pe oras, nu e zi de atunci in care sa nu vezi cateva „Chamade” cu girofar stand la panda, e contul pe Facebook al Baniei cu privire la rutiera plin, zi de zi, cu pozele pe unde se ascund gagii…

     De dezastrul lucrarilor prin oras nu mai vorbesc, parca de cand e ciuma asta la noi s-a lasat un nor negru peste gustul pentru frumos, numai betoane, asfalturi, borduri, mausolee in loc de parcari subterane (la Teatru e dezastru, mai ieri au gasit in curtea unei institutii si soclurile facute praf ale „aleii personalitatilor” care exista in parculetul Teatrului Marin Sorescu – ce a fost raschetat ca sa se faca parcarea peste care, vezi doamne, trebuia recreat parculetul)…iar Parcul Romanescu, da, acel parc! e…distrus in urma „reabilitarii”, arata ca Beirutul si Palmyra la un loc, dupa bombardamente (ministrul culturii anuntase ieri-alaltaieri pe Facebook ca face o vizita ca sa vada ce mama dracu se intampla la noi)! Stefan Gheorghiu combinat cu le Corbusier si MITLIV, asta se intampla! Traiasca Olguta betonista! „Craiova – oras cultural”..Hahaha!

    • Nu cred că-i vorba de dreptate. Mai degrabă luptă între rechini.

 23. Astia cu cartelele prepaid sunt deja treaba de ieri. Mai degraba o problema de criminalitate telefonica.

  In prezent se comunica la fel de bine pe instant messagers – whatsup, etc. Aici e zona mai probabila pentru terorism. Si iti trebuie cifrul – alfel asculti discutii intregi despre oua, plasme, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *