Costurile rezervei militare

La noi sunt incalculabile, pentru ca rezerva e sublima dar lipseste cu desavarsire!

La polonezi le cunoastem, pentru ca ei au Apararea Teritoriala ( Wojska Obrony Terytorialnej – WOT)!

Concept in sine a fost prezentat si pe RumaniaMilitary aici: Apararea-teritoriala-componenta-a-apararii-nationale

La un efectiv tinta de 50.000 de militari, polonezii au calculat ca echiparea si inarmarea lor ar costa in perioada 2017-2022 suma de 850 mil $ (3,2 mld. zloti).

Costurile de mentinere a trei brigazi din cele 17 prevazute se cifreaza la 60 mil. euro anual. In cazul a 9 brigazi si un efectiv de 30-35.000 de militari, cate ar fi suficient pentru regiunile noastre ar insemna rotunjit 200 mil. $ anual, pe modelul de costuri al polonezilor.

Planul etapizat pe 4 ani de constituire a apararii teritoriale poloneze si repartizarea in teritoriu

Acestea se adauga la efortul initial de echipare si inarmare, care la efectivul din exercitiul nostru, de aproximativ 2/3 din cel polonez, ar insemna 570 mil.$ pe o perioada de 5 ani, adica o alocare de 114 mil.$ anual.

Si iata ca am estimat si costurile unui astfel de efort, atat de necesar pentru o tara aflata pe flancul NATO si in vecinatatea unor enclave si zone de conflict.

 

Si tot despre polonezi, dar de asta data structura activa a militarilor profesionisti creste si ea de la un an la altul si va continua cu 1500-2000 de militari anual si in anii urmatori:

Daca in decembrie 2015 erau in serviciul activ 96268 de militari profesionisti, acum sunt 110951, deci cu aproximativ  15% mai multi, dintre care: 448 ofiteri, 2.523 subofiteri și 11732 soldati.

 

O alta varianta pe 4 ani a secventelor de dezvoltare a brigazilor apararii teritoriale poloneze (BOT): Etapa 1 – 2016. 3 x BOT. Etapa 2 – 2017. 3 x BOT. Etapa 3 – 2018. 7 x BOT. Etapa 4 – 2019. 4 x BOT. Anii reprezinta inceputul formarii unitatilor nu atingerea capacitatii operationale. Efectiv final: 17 BOT

 

Poate ca in cazul nostru raspunsul ar fi, cum am mai sugerat, pe langa atingerea efectivului planificat de 75.000 de militari profesionisti, adaugarea unui procentaj anual de militari voluntari la termen redus (5-6 luni). Aceasta ar insemna atingerea unui efectiv activ mixt anual de 90-100.000 militari, dar si posibilitatea de a crea rapid o rezerva si o pepiniera pentru recrutarea militarilor profesionisti.

 

Cat despre cealalta structura, si anume cea a ministerului de interne, acesta avea in 2010 un numar de posturi finantate de aproape 160.000, majoritatea provenind din cadrul a trei sub-structuri:

  • Politie – 50.000,
  • Jandarmeria Romana – 28.000
  • Politia de Frontiera – 16.500

Una dintre intrebari ar fi ce eficienta are aceasta structura si o alta daca ar fi indicata si crearea unei capacitati de lupta pe model francez pentru jandarmi sau politia de frontiera/graniceri.

Sau, ne intoarcem la dorobanti?

 

Marius Zgureanu

 

Alte articole pe teme similare:

Rezerva-militara-la-altii-se-poate-fortele-teritoriale-de-aparare-poloneze

Va-mai-amintiti-de-graniceri

.Apararea-teritoriala-componenta-a-apararii-nationale

Cu-rezerva-la-reparat-partea-a-i-la-noi-nu-se-poate

Cu-rezerva-la-reparat-partea-ii-branch-reserve-rezerva-structurilor-active

Cu-rezerva-la-reparat-partea-iii-us-national-guard-garda-nationala-sua

140 de comentarii:

    • nu ai ce sa compari. Aia investesc in industria lor militara si in cercetare inca din anii 2000.
      Noi ne pisam cu bolta pe orice de genul asta. Auzi, cica cercetare!
      Potrivit Adevarul „livrărilor de camioane extrem de complexe” – deci pentru noi iata nivelul de complexitate la echipamente miltare 🙂

      17
  1. Politia de frontiera o sa fie inexistenta in caz de conflict, jandarmeria si politia or sa se dea cu curul la gard pt ca ei trebuie sa apere ordine si liniștea publica, si ramane doar armata. Curios ca la polonezi crește nr militarilor activi, la noi daca ies la pensie la 45 parca vad ca incep sa scada.

    3
    • Citeam în presa, ca anul asta, în zona Sighetu Marmației, este adevărat, zona impadurita,doi polițiști de frontiera, aflati în timpul serviciului, pe timp de zi, s-au rătăcit pe fasia pe care o aveau de patrulat și o patrulare de câteva luni de zile.A fost nevoie sa fie căutați, ca băieții aia sa fie găsiți.Asta spune multe de profesionalismul celor doi polițiști de frontiera.

      15
  2. Orice stat cu o doctrina serioasa de aparare are o rezerva militara cat de cat bine antrenata si echipata. Cred ca la noi inainte de a discuta de o rezerva ar trebui sa definitivam procesul de inzestrare al celor 3 categorii de forte armate. Cand tu folosesti tehnologie veche de 60 de ani pentru fortele sa zicem de prima linie, rezervistii ce loc ar ocupa?, cu ce ar fi dotati ? presupun ca am reintroduce ZB-urile si Mossin-urile. Ro Army este vai de „curu ei” ca sa ma exprim elegant, luna trece banii vin, de la racan la instelat.

    Prima data cand am auzit de acest program am zis, gata e o sansa sa ma integrez in mediul la care am visat de mic copil. ( haina militara, viziune idilica de om prost in contextul actual ) am contactat 2 CMJ-uri din Ardeal, ei habar nu aveau, iformatii zero, ca apoi sa aflu de la un amic, ofiter in FA ca a fost delegat la una din etapele de luare in evidenta a celor doritori ( era vorba de cei care deja aveau stagiu militar ).

    Sa zicem ca se pune pe picioare programul, ca vor exista prostalai „over hyped” asa ca mine, doritori, ce baza de instructie ar avea rezerva ? ce echipare ? Daca e sa luam ca etalon nivelul fortelor active ma pufneste plansu’ vorba altui amic fost capitan : Cum se ia cu asalt o pozitie inamica fortificata ? Rapuns…..cu strigat de Uraaaaaaa inainte.

    24
    • Fain comentariu, mi-a placut. Din pacate pe zona extinsa Transilvania, cam asta-i feedbackul pe care l-am primit si eu de la multi doritori, doi dintre ei i-am dus eu de mana la centru – „am contactat 2 CMJ-uri din Ardeal, ei habar nu aveau, iformatii zero”
      Tot pe zona existinsa Transilvania/Ardeal, din 2018 nu s-a mai scos un post de cadru militar rezervist vol. Posturile disponibile au fost doar pentru cei cu pregatire militara anterioara, adica mama tuturor prostiilor, pentru ca scopul declarat este marirea rezervei nu reesaparea ei. Idiotic de-a dreptul.
      Tot ce am putut eu sa fac este sa pasez aceste informatii mai departe, si au ajuns la macar un decident inca activ. Mai departe nu stiu, mi s-a spus doar a fost informat esalonul superior de sincope. Din limbaj militar tradus in romana simpla: Taci ma dracu’ ai plecat din sistem si tot faci gura? Vezi-ti de treaba ta.

      7
      • La nivel de intructie cred ca viitorii rezervisti o sa fie sub o echipa serioasa de airsoft care stie notiuni elementare de tactica moderna si le practica in mod repetat in weekend-uri. Cand ma gandesc la trageri de lupta…..rad de unul singur, mai multe cartuse am trase eu in poligon privat, pe bani, decat or avea rezervistii. Mi-a pierit elanul si spiritul patriotic ( adica l-au inabusit ei prin imecilitatea si indolenta aratata ) Stand drept si judecand stramb ma intreb 1 pluton de rezervisti in cazul unui conflict real cat o sa aiba procentual numarul de morti, 90% ?

        15
    • Tu amesteci niste probleme reale cu unele care n-au ce cauta in discutie. Ca de exemplu chestia cu atacul pozitiei fortificate. Capitanul tau o fi fost sarcastic dar asta face parte din pregatirea de lupta. Ca idee in functie de teren si disponibilitati poti incerca s-o „intorci”.

      1
      • Eu zic, chiar dupa niste experiente personale recente, sa ne asteptam la orice. Orice, oricat de aberant pare sau suna.
        #nevedemlauntold

        3
      • @Anla’& Karaya1
        Referitor la atacul pozitiei fortificate, acelcapitan nu e singurul care gandeste asa, sau, extrapoland, nu suntem singurii care gandim asa.
        In 2005 eram in Iordania, la un curs de lupta in desert, cu fortele speciale iordaniene. Intr-una din zile, tema instructiei a fost chiar „atacarea unei pozitii fortificate”. Dupa un mars de 20 de km prin desert, ajungem la coordonate, descoperim pozitia, studiem terenul si pregatim atacul. Conducatorul exercitiului, un capitan iordanian, ordona un atac frontal de toata frumusetea.
        Noi am ramas blocati, si am propus ca un grup sa faca fixarea inamicului, frontal, iar celelalte 2 grupuri sa facem invaluire prin flanc, deoarece terenul valuri permitea deplasarea sub acoperire.
        Capitanul iordanian a ramas perplex, si ne-a „rugat” sa conducem noi atacul. In 30 de minute pozitia era cucerita, si fara pierderi. Totul tine de capacitatea de adaptare si improvizare, si de inspiratia de moment.
        Parerea mea, hic…

        21
        • Asa de curios,ai calcat pe la KASOTC ?
          Ca am vazut poze si eram ca cainele langa friptura.

          • @Mihais
            Nu, noi am fost atunci in Zarqa, la batalionul care a fost comandat chiar de regele Abdulah al 2-lea.
            Fuseseră batalion de parașutiști, și de câțiva ani se transformaseră în FOS.
            Era o mare onoare pentru ei, si se considerau cremè de la cremè.
            Părerea mea, hîc…

            5
        • Pe mine nu m-ar mira ca printre ofiterii de cariera mai vechi din Ro Army ( cei care sprijina bracinaru in burta de atata fitness ) sa se gaseasca ganditori asemenea capitanului iordanian, intr-un cuvant sa nu fie conectati la realitatile tactice actuale din dezinteres si lipsa de cultura militara.

          4
          • Manevra de invaluire este de cand razboiul nu-i realitate tactica actuala. Prezentul nu prea mai are ce sa inventeze in materie ci poate doar sa dea noi valente acestora cu folosirea de hradware nou, adaptari la nou.

            3
        • Sharky eu sunt un om fara pregatire militara exceptand serviciul militar executat iar pe langa el mai am doar pasiunea teribila pentru istoria militara ( a noastra si a altora). Insa cu greu imi pot imagina ca un militar de cariera si inca ajuns capitan sa nu intrevada alte posibilitati de a ataca o pozitie fortificata decat simplul atac frontal. Si am o imaginatie destul de bogata. Istoria este plina de exemple atat la nivel tactic cat si strategic in care astfel de atacuri frontale s-au soldat cu piederi mari sau esecuri ( linia Manerheim, Oarba de Mures) iar manevrele de invaluire au avut in general succes (cazul liniei Maginot de exemplu). Cand am vorbit de „intoarcerea” pozitiei fortificate ma gandisem exact la situatia prezentata de tine folosind un pluton format din 3 grupe, una din ele urma sa tina „ocupata” pozitia simuland un atac frontal in timp ce celelalte doua urmau sa gaseasca brese pe flancuri pentru a ajunge in spatele aparatorilor.
          Le este lene sa gandeasca sau pentru unii anumite paliere ale instructiei ii fac atat de rigizi incat nu vad dincolo deanumite solutii standard bazate doar pe putere de foc superioara?

          3
          • Stai sa vezi manevrele americane…Macar aia recunosc si se autocritica

            2
          • @Anla’shok
            Am renunțat de mult timp să mai încerc să înțeleg chestiile astea. Singurul rezultat notabil era faptul că îmi provocam dureri de cap singur… Sau, ca să citez un colonel bătrân, de la care am învătat meserie, „măi băiete, casca de oțel ți-a fost dată ca să nu-ți bubuie capul când încerci să înțelegi ordinele venite de la superiori”.
            Poate căpitanul iordanian a vrut să ne testeze, să vadă dacă gândim, poate asta era calea cea mai simplă de rezolvare a situației tactice, nu pot să știu ce a fost în mintea lui.
            Exemple din astea pot să-ți dau o grămadă.
            Cel mai recent, am avut un comandant de batalion, șef de promoție la UNAp, cel mai desenator de hărți, al cărui ideal era să moară în fruntea batalionului, și care la toate CAX-urile la care am participat reușea să-și piardă batalionul de MLI-uri in 30 de minute, din cauză că voia să fie el primul peste tot, indiferent că eram în ofensivă, sau în apărare.
            Părerea mea, hîc…

            10
          • „Le este lene sa gandeasca sau pentru unii anumite paliere ale instructiei ii fac atat de rigizi incat nu vad dincolo deanumite solutii standard bazate doar pe putere de foc superioara?”

            Ma faci sa rad. De cate ori v-am zis eu pe site ca in armata „e” multi prosti?
            Orice operatiune militara e plina de cacanareli si greseli de amatori. De la aprovizionare pana la chestii simple de manevra.
            Cauta pe oricine a avut vreodata de-a face cu cqb in oras sa iti spuna cum se impiedica lumea de tocul usilor si plavanii din spatele aluia vin toti peste el. Faza vazuta cu proprii ochi de mi-am pus mainile in cap. Nu zic din ce unitate erau dar erau aliatii aia mari.

            Sau alta cu unii din NATO in Afganistan care s-au pierdut intr-o patrula pentru ca nu stia unu sa citeasca o harta. Nu zic cine….

            8
          • Poate capitanul incuraja initiativa gradelor inferioare, dand doar ordinul de atac si apoi lasandu-i sa se descurce – poate asta era scopul exercitiului 🙂

            Lasand gluma la o parte, cand dai asa ordin, trebuie sa conduci tu atacul, prin exemplul personal. Sunt curios daca se incumeta la un atac de acest gen cu el in frunte intr-o situatie reala.

            4
        • Ca in manual : grup de contact , grup de sprijin , grup de rezervă …
          Învăluirea simultană pe doua flancuri ( stânga și dreapta ) are ca dezavantaj major faptul că te situezi direct in bătaia armelor camarazilor tăi …
          Ai menționat corect ” învăluire prin flanc ” , nu flancuri !
          Mă bucur că nu s-au pierdut toate acele învățăminte …
          Bine , dacă terenul e ” pregătit ” de artilerie sau aviație , raportul de forțe se schimbă dramatic în primele 15 minute ( sau mai rapid ) in acea poziție fortificată .

          7
        • Atac frontal , atac prin flanc…….
          Atacul prin flanc e unul din panourile de la instructie din prima editie a Call of duty , vazute de orice copil care a jucat .

          De ce a renuntat USMC la tancuri ?
          Ce este un tanc ? Un jumelaj tun-mitraliera prevazut cu un blindaj si un mijloc de propulsie , capabil sa intreprinda atacuri frontale sau din flanc , sau in adancime pe deren greu , si in oarecare masura invulnerabil la focul advers .
          Cam asa a aparut acum o suta de ani .
          Acum nu mai au nevoie de el , armamentul de inalta precizie nu-i mai obliga sa duca peste zisa pozitie fortificata tunul si mitraliera .

          Si in timp ce americanii distrug pozitia de la distanta , la noi se da inainte cu atacul prin flanc .
          Dupa aceea ne miram de ce a fost distrusa industria de aparare hi-tech romaneasca .

          • Si cand se intampla sa n-ai la indemana armament greu sau CAS cum lichidezi numita pozitie? Nu vad legatura intre numitul procedeu tactic si distrugere industriei romanesti de aparare.

            4
            • „Si cand se intampla sa n-ai la indemana armament greu sau CAS cum lichidezi numita pozitie? ”
              Ai pierdut .
              Karabah .

              „Nu vad legatura intre numitul procedeu tactic si distrugere industriei romanesti de aparare. ”
              Comparatia intre bugetele si dotarea Romaniei si Finladei a spus totul .
              Exista oameni care se complac intr-un dolce far`niente .
              Ca sa realizezi ceva de varf in domeniul militar e nevoie de inteligenta , experienta si cheltuieli . De unde bani si liniste daca te lansezi in asa ceva ?
              Dupa care trebuie sa te lauzi cu ceva .
              ” Limita dinainte a apararii „

              • N-am pierdut nimic, pregatirea de lupta, modull de ducere a luotei si echiparea cu armament modern nu se exclud una pe alta. Ca tot ai pomenit de Karabah acolo n-a fost o simpla vanatoare de rate facuta cu drone.

                3
              • Nicușor , lasă-te de comentarii in subiectele în care nu ai habar despre ce și cum .
                În România , despre nenea ăsta se învață la școală , in anul 2 :
                https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Clausewitz
                A , la politehnică nu se învață … ghinionul tău .
                Totuși poți găsi cartea lui pe la anticariate .
                Se numește ” Despre Război ” și face parte din lectura obligatorie la unele școli , dintr-un anumit oraș …

                3
      • Nu le amestec, eram ironic la adresa pregatirii de lupta, povestea acelui capitan, din cele mentionate de el isi trage originea dintr-un manual de lupta al plutonului de infanterie, anii 90. Sincer ma indoiesc ca au fost revizuite si adaptate la realitatile moderne.

        2
        • Uralele din prezent,pretext de divagat.

          Charles Ardant du Piq,un francez raposat acum 150 ani fix a zis ceva de genul:”Toate tarile Europei considera ca nimeni nu poate rezista unui atac la baioneta al infanteriei lor.Si toate au dreptate”.
          Un betiv englez raposat mai recent Winston pe nume,a zis ca luptele se castiga prin macel si manevra.Cu cat e mai mare priceperea,cu atat e mai mare ponderea manevrei.

          Salutari psihologiei tactice,domeniu de care pun pariu ca domnisoarele locotenente care fac examinari nu au auzit.
          Care spune multe(recomand Leo Murray-War Games).Relevant pt noi e in ce conditii oamenii sunt activi in lupta.S-a observat asa.In atacuri in primul razboi mondial,atacatorii incepeau sa piarda putin la 3-400m.La 200m,mai mult.La 100m,dublu fata de 200m.
          La 50m,pierdeau ca la 400.La 20m mai deloc.
          La 0m era lupta corp la corp(rar de tot).Indeobste cine ataca castiga.
          Explicatia e ca aparatorii se tirau cand aia se apropiau hotarati.

          La 20 de m era cam punctul decisiv.Daca aparatorii se tin tari,,atunci trebuie sa-si ia inima in dinti si sa se apropie.Lucru greu,ca mori doar o data.Daca nu isi iau inima in dinti,atunci stau acolo paralizati.
          Distantele nu trebuie luate ad literam.Depinde de acoperirea pe care o ofera terenul.Mecanismul e insa cam asta.

          Un efect de soc oarecum similar e cand le dai sa rezolve mai multe probleme simultan.Gen tragi in ei cu arme combinate.Ceva simplu,tragi cu pusca&mitraliera si le dai niste grenade sau proiectile de aruncator.
          Acelasi principiu,de blocare a creierelor prin suprasaturare il obtii atacand dintr-o alta directie,zisa si invaluire.

          Ca sa obtii efectul cel mai bun,sa-i iei pe toti prizonieri,combini cele 3 moduri de a stresa oamenii.Tragi cu arme combinate,ii invalui,te apropii si ei pozitia cu asalt.Daca e posibil.Daca nu,combini ce poti.
          Doar ca urli ca apucatul pe ultimii 10m.

          Grosso modo,daca ai superioritate numerica initiala 2 la 1,ajungi in faza finala sa ai 10-20 la 1,pt ca doar 1 aparator din 10 mai are chef de bataie.Restul fug(daca aplici are combinate nu mai pot fugi) sau se predau daca raman pe loc.

          Se poate face si un calcul cate munitii,ce fel si la ce distanta trebuie trase pt a baga lumea capul la cutie,dar e alta treaba.

          Regulamentul sovietic adaptat de armata RSR are o logica,pt ca e nascut din experienta.Si normativele sovietice cu cate boabe sa tragi pe metru liniar au o logica.Doar ca se aplica unui tip limitat de circumstante.
          Armata sovietica atat putea face(au avut si multe exceptii) cu ce comanda,control,oameni,teren si inamic a avut in fata.Accepta pierderi pt un succes operational.

          12
          • Cateva adnotari: Oamenii in general nu au instinct criminal. Doar un om din 10 poate omori cu sange rece alt om. De aceea sub 50 de metri aia din aparare se blocheaza, Ei trebuie sa traga in alti oameni cu ochi si fețe distincte. Multi inchid ochii cand trag. Peste distanta de 50 de metri e un alt factor psihologic, nu trag in oameni, ei trag in „uniforme” .

            Uralele au rolul lor. Romanii erau ingroziti de urletele celtilor, cow-boy-ii din SUA erau ingroziti de chiotele indienilor. Cand toti urla la unison se elibereaza de frica si se linistesc auzind colegii scotand acelasi sunet.

            7
          • Misto referinte istorice, insa nu cred ca mai au nici o treaba cu realitatile razboiului modern si ce fac armele moderne. Viata s-a schimbat din Korea de pe un deal numerotat 677 aparat de trupe canadiene. 10 la 1 in asalt frontal insemana pierderi 10 la 1 in fata unor trupe bine antrenate.

            3
          • Multumesc pentru elementele prezentate.
            Sper sa nu gresesc daca le sumarizez si le asociez cu armata de masa, attrition warfare, Lanchester’s law si, mai ales, cu un o planificare liniara in care contactul (cu toate cele 8 forme) este presupus a fi realizat.
            Mi-as incepe diatriba cu ceea ce i-am raspuns unui preot militar cand acesta a afirmat, in A-stan fiind, ca nu e ninic mai inaltator decat sa mori pentru tara ta. Eu i-am spus ca mi se pare mai inaltator ca eu sa traiesc (chiar pur economic vorbind, natiunea investise 24 de ani de educatie, sitem de sanatate, manacare etc.. si parea absurd sa isi doreasca natiunea ca eu sa fiu la „inaltimea” momentului) si am folosit citatul cu: in acelasi timp sa il fac pe inamic sa isi dea viata pentru tara lui.
            Plecand de aici, in haosul razboiului nimic altceva afara de mission command nu rezista. In aceeasi nota, actiunile la contact tb sa fie: 1 sa vezi primul; 2 sa intelegi primul; 3 sa decizi primul; 4 sa actionezi decisiv primul. Mai mult chiar, si inainte de Sun Tzu dar si dupa, macelul si manevra inseamna sa iti angajezi inamicul cu cat mai multe forme de contact, pe cat posibil simultan. De asemenea, mortal e si sa manevrezi fara sa fi castigat fire fight si fara sa ai Support by fire eficient. Sa iei viata cuiva fara sa o pierzi pe a ta presupune sa nu fii, in nici un moment, la paritate cu inamicul. Daca vreti, melee-ul din evul mediu trebuie vazut acum intr-o bula supradimensionata (data de stand off-ul sistemelor tale si ale inamicului) si multi-dimensionala&multi-domeniu. Dar, va rog sa nu intelegeti gresit multi-dimensionalitatea /multi-domeniu – la sfarsitul zilei vor fi oameni ucisi in lupta, indiferent de cat de soft ar parea anumite actiuni sau sisteme (atacuri cibernetice de exemplu).
            Planificarea liniara este asociata cu schematismul si cu o instruire in lipsa dilemelor. Chiar si sovieticii si-au permis sa traiasca in aceasta paradigma doar pana la un punct. Exercitiile set piece si machismul ca mod de a domina frica functioneaza doar in absenta actiunilor unei vointe de sens opus.
            Imi pare periculos si distopic sa construiesti si sa echipezi o rezerva in paradigma attrition warfare si a Lanchester’s law.

            10
            • Foarte interesant ce spui, se vede ca esti un om educat.

              E foarte greu sa vezi primul si mai greu e sa vezi realitatea si de acolo iti f tot lantul decizional. Eu stiu ca tehnologia a evoluat foarte mult probabil multi nici nu ne imaginam ce vad astia azi din spatiu dar ce facem in absenta informatiei ? Cam toti ofiterii care vin din scoala americana (te simt ca vi de acolo din limbaj si idei nu din nume) sunt obisnuiti cu the god view of the battlefield. Ce facem cand nu exista?

              „Imi pare periculos si distopic sa construiesti si sa echipezi o rezerva in paradigma attrition warfare si a Lanchester’s law.”
              Intrebare.
              Ce alternativa realista propui?

              „Sa iei viata cuiva fara sa o pierzi pe a ta presupune sa nu fii, in nici un moment, la paritate cu inamicul.”

              Cred ca numarul de misiuni cas in afganistan si irak sustine 100% ce spui.

              6
              • Daca as avea in vedere standardele actuale, as putea spune ca sunt destul.de slab educat – nu am putut intelege cu ce se ocupa stiinta militara, mai ales atunci cand nu se incadreaza la definitia stiintei. Oricum, aprecierile apartin mai mult celor cu care am discutat de-a lungul anilor (si care au incurajat critical thinking si nu l-au privit ca pe o amenintare la adresa lor) si al caror discipol mi-ar placea sa ma consider.
                In orice caz, god’s view e complementar mission command. God’s view e doar o scula, nu este un panaceu. Pentru SA si SU orice scula cu performante asemanatoare FBCB2 ajuta dar, nu rezolva problema in totalitate – mai ales atunci cand inamicul are cu ce afecta spatiul electromagnetic. Sa zicem ca mission command ar presupune si un sistem de instruire, exersare si selectie relevant. As solicita un exercitiu intelectual si as spune ca cei care au fost in varful sulitei (sau in flanc, dar fara a avea alte forte amice in fata sau flancul lor) in ’91 sau 2003 au avut ceva in plus fata de cei care au constituit masa fortelor de invazie. Sau, daca vorbim de defensiva, as spune ca nu intamplator vorbim azi de Avigdor Kahalani – ceva, inclusiv educatia si selectia in spiritul mission command (impreuna cu o doza zdravana de noroc si curaj – intangibles), l-a adus in prim plan. Am folosit exemplul cu Black Eagle deoarece a luptat fara a avea god’s view si in situatii similare canadienilor de la cota 677 (Razboiul din Coreea, cineva i-a mentionat). Deci, cred ca avem nevoie de un sistem care sa gaseasca tigrii (leii daca vreti) si sa ii tina in grosul fortelor pe cei din hartie.
                SA si SU se poate obtine din educatie, instruire si selectie corespunzatoare. In acest punct as vrea sa re-amintesc faptul ca nu exista alb si negru, doar nuante de gri. Este periculos sa aiba cineva pretentia ca un plan sa fie perfect – in acelasi spirit, decision making during execution este influentat de o multitudine de factori, foarte multi altii ramand dincolo de sfera cunoasterii fortelor proprii. Planificarea pe baza de conditii presupune o permanenta adaptare la reactia mediului – am intalnit foarte multi care nu pot concepe ca executia unui plan trebuie adaptata la reactiile din mediu. Important este ca cei din teren sa isi aminteasca sarcinile cheie si end state-ul.

                Cat priveste rezerva, nu am solutii la indemana, doar constatam – nu e greu de constatat, in conditii similare cu ale noastre, armenii au trimis rezerva cu cantece ostasesti la moarte.

                6
                • multumesc pentru raspuns

                • Nu v-am mai vazut p-aici, dar va invit sa treceti mai des pe la noi!

                  1
                • Bradar,legat de rezerve si armeni,NU.

                  Rezervele functioneaza excelent,cata vreme nu sunt birocrati militari armeni sa-i incurce.Ucraina a fost salvata de voluntari.Siria e in esenta adunaturi de voluntari.
                  Dupa o saptamana de operatiuni,armata profesionista activa fie dispare,fie cade din picioare de oboseala.Daca razboiul tine mai mult de o saptamana,vreo 5-6 asa ca la Karabah,cine se bate in el?
                  Cate parale crezi ca fac batalioanele noastre de manevra,dupa ce pierd 50 de morti si 150 de raniti?Astea sunt grosso modo pierderile azere,in medie.Ranitii sunt din burta.Mortii sunt dedusi din pierderile totale impartite la cate batalioane de manevra aveau.

                  1
                  • @mihais…care 50 de morti? La Debaltsevo si Ilovaisk au fost batalioane practic sterse de pe fata pamantului in cateva zile cu grosul mortilor in cateva ore in urma artileriei reactive. Credeti ca or sa invete romanii ceva? La cateva zile dupa Ilovaisk au facut ai nostri exercitiul ala smecher cand au masat trupele langa Galati cort langa cort si camion langa camion exact cum facusera si ucrainenii la Ilovaisk. Lesson learned…pe naiba.
                    Scria cineva in comentarii ca „mobilitatea e protectie”. In relatia cu rusii treaba asta trebuie scrisa pe tabla de 200 de ori.

                    6
                    • Nu era cineva,era un nimeni.

                      Pierderile la Zelenolylia,Ilovaisk si Debaltsevo sunt nitel exagerate in vest.Versiune ucraineana neoficiala e ca aia lovitii de Uragan au stat cateva zile ca nesimtitii in camp,pt ca sefimea nu a ordonat mascare si sapare de pozitii fortificate.

                      Io sunt fanul mobilitatii,dar este un echilibru intre mobilitate si fortificatii.Ambele fac protectie si ambele trebuie folosite succesiv,iar schimbarea de la una la alta trebuie sa fie foarte rapida.Fie sunt pozitii pregatite prealabil.Fie te ingropi si maschezi in cateva ore.Fizic,nu poti fi mereu in miscare,plus ca e deseori bine sa nu te misti.Dar daca stai,sa nu stai cu exces de morcovi in fund.Iar cand te misti,te misti in grupuri mici,cu mascare multispectrala si pe echipamentul individual si pe vehicul.

                      2
                    • Legat de pierderi,letalitatea teoretica e cum a zis Sharky si cum iese la exercitiile force on force.
                      Problema nu e in practica mult mai usoara,pt ca daca un batalion roman pierde o treime din efectiv in 30 de minute,capacitatea de lupta reala va fi spre 0,pt ca vor fi cu creierii muci.Au nevoie de o vreme sa-si revina.Si sa fie completati,doar ca nu exista rezerve.

                      Daca razboiul e gata in 3 zile,atunci rezervele si unitatea decimata nu ar avea impact.Dar ideea e sa tinem o vreme.

                      1
                    • @mihais prin mobilitate nu ma refeream sa se miste ca nebunii non-stop, in doua saptamani s-ar epuiza oamenii si s-ar paradi echipamentele. Ma refeream la capacitatea de mutare rapida dintr-un loc in altul. Inamicul (sa zicem rusii) nu au posibilitatea de informatie in timp real. Satelitii trec la ceva timp, avioanele de recunoastere atunci cand pot, imaginile trebuie interpretate, cu siguranta vor avea si HUMINT din teren dar si aici informatia trebuie verificata, apoi informatia odata obtinuta data mai departe, in baza ei se ia o decizie, in baza deciziei se face un plan si in baza planului se executa. Una peste alta un ciclu care dureaza in cel mai bun caz probabil de la o zi in sus. Sau daca au deja planuri facute si trebuie doar sa identifice tinta si sa aplice „planul X” cateva ore. Ei bine, ma refeream ca in ziua aia disponibila ai nostri trebuie sa fie perfect capabili sa se mute pe alte pozitii. Cine sta 3-4 zile intr-un loc sau urmeaza aceleasi rute poatee sa se astepte sa fie pe lista pierderilor. Si mai presus de toate, tema nr.1 in relatia cu rusii, sa fie capabili sa iasa din incercuire. E manevra preferata nr. 1 a rusilor, armata noastra a incasat-o urat cel putin de doua ori (Cotul Donului si Crimeea) prin manevra asta, aici trebuie mare grija. Cand te prinde rusul cu spatele la apa e nasol. De aia as favoriza mai putin garsonierele pe roti si mai mult vehiculele amfibii. + mentalitatea de rigoare pt ca degeaba ai masina daca n-ai si antrenamentul si mentalitatea necesare.

                    • @Stelian.
                      Chestia cu rusii ca nu au informatii in timp real ..nu prea ar fi asa.
                      Din moment ce au artilerie ..de la cea clasica , la reactiva ..ghidata si din alea ptr distante mari …eu as spune ca au info in timp real pe mai multe paliere si din mai multe surse ..decat am avea noi.
                      Pe palierul lor ar fi cateva natiuni ..probabil nu depasesc degetele de la doua maini.
                      Daca am lupta singuri ..asta ar fi o chestie pe care trebuie sa o neutralizam prin metode alternative.
                      Daca nu ma insel ..cam asta incearca si @mihais sa explice prin unele comentarii.
                      Cand lupti cu unul din liga mare lantul de comanda-control va fi primul atacat si afectat.

            • Americanu’

              Fara a fi io mare priceput,dar cred ca nu duce in directiile la care te gandeai si incerc sa argumentez.
              1.Vad ca am dat un exemplu ce a confuzat.Distantele din WW1(mai era si din Palestina studiul ) nu e musai cu titlu istor8c,ci ca exemplificare de reactie a oamenilor fata de pericolul real sau perceput.Ca atare se aplica pt toate epocile,dupa ce iei in calcul performantele armelor.
              2.Razboi de uzura si legea lui Lancaster.Ma uitasem demult pe statistici americane de la NTC si citisem ce amprins despre manevrele de acolo.Media pierderilor invingatorilor era ceva imens-40-50%parca.Invinsii si mai rau.Daca gresesc nu e cu mult,pt ca oricum nu lupta forte egale numeric.Sa ataci un batalion cu o brigada si sa pierzi 30% nu e chiar culmea gloriei.

              Fata de pierderile din viata reala nu exista comparatie.In medie,in realitate,in toate timpurile,sunt mult mai mici.
              Diferenta intre manevrele realiste si realitate e fix omul.
              Rezultatele la exercitii vor avea treaba cu realitatea cand vor fi armatele robotice,pana atunci tii cont de om.
              Ideea e ca cica exerseaza manevre,dar le iese uzura si letalitate.
              Ca sa ai ceva care se replice realitatea ar trebui sa introduci pt participanti o pedeapsa usturatoare daca „mor”.Si un premiu.Ceva care sa sanctioneze individul in caz de moarte sau rabire,dar sa premieze colectivul(„supravietuitorii””) in caz de infrangere.Si sa sanctioneze cumva si invinsii supravietuitori.

              Amu,cand in razboi balanta inclina spre uzura,te apropii de scorurile de la NTC,cand inclini spre manevra exista o mare discrepanta intre pierderile invinsilor si ale invingatorilor,iar explicatia e fix data de impactul moral.Invinsii gasesc ca au sanse de supravietuire mai mari daca fug ori se predau.
              Iar razboaiele americane moderne sunt fix opusul a ceea ce predica in teorie.Puterea de foc nu e decisiva pt ca nu are in sine vreo calitate intrinseca ce il face pe inamic sa renunte la lupta.Doar il face sa se adapteze.Sunt 2 trenduri paralele si sunt de 200 de ani,nu din anii 90 cand cica a aparut RMA peste ocean.Unul este cresterea letalitatii,iar altul e cresterea dispersiei pt a te feri de letalitate.
              Ca urmare,armele din ziua de azi sunt mai letale ca nicicand,dar mult mai putin decisive.
              La Borodino,francezii au tras 3 milioane de cartuse si120000 de proiectile de artilerie si au omorat 50000 de rusi.Mare macel si mare risipa pt standardele erei.Azi ai sanse sa omori 500,dar e mai probabil sa reusesti 50.
              La cata munitie a tras NATO in A-stan,trebuiau sa nu mai fie pastuni in viata,dar iete ca sunt mai vioi ca nicicand.Bulangii s-au adaptat.
              A lipsit o grupa de infanterie in flancul fiecarei ambuscade respinsa prin putere de foc si un atac al respectivei grupe.

              Rolul manevrei e sa te aduca in pozitia de a nu oferi ocazia si timpul pt adaptare.Ceea ce inseamna sa te puna in pozitia de a putea omori destui de ai lor ca sa le piara cheful si de a scoate din lupta destui cat sa nu mai aiba cine sa se adapteze.Adica sa te apropii fizic astfel incat sa se predea,sa fie pus intr-o pozitie irelevanta,sa moara.Sa fuga e util doar cand fuga devine contagioasa,permite urmarirea si capturarea.Sau cand devin prea traumatizati de pierderi si le zic politicienilor lor sa faca pace.

              3.
              Unde ne duc datele?Pt noi,in aparare strategica,ne duce la gandul ca trebuie sa fim capabili,cumva,sa omoram 5%din armata atacatoare.5%inseamna ca se reduce capacitatea lor de lupta la jumatate.Si am zis cinci,nu cincizeci,pt ca restul sunt prea traumatizati ca sa aiba chef de noi si cer sa plece acasa.

              4.
              Legea Lancaster e doar o formula matematica,valida in laborator.Reactia omului sub foc,terenul etc… o fac nepractica.Desi nu e gresit nimic cu ea,e aproape imposibil de replicat.Sunt formule care iau in calcul vreo 70 de parametri pt a da un indice de valoare relativa a fiecarui sistem de arme,de la pusca la bomba atomica,dar alea duc la niste concluzii false,luate strict de-a gata.
              Din fericire,imi pare ca versiunile de JCATS mai noi au incluse in soft si factorii psihologici de care aminteam(si discutia e muult mai vasta si inca cu multe necunoscute).Pt ca atata amar de cercetare a dus totusi la ceva masurabil statistic.Chestii de care ar fi putut sa va invete,pt ca is importante.Oamenii nu-s 100% previzibili,dar ca punct de pornire in planificare ar fi ok de stabilit un reper cat sa tragi,cum,cate forte sa trimiti la invaluire sau ambuscada.

              5.Mission Command

              Nu cred ca e ceva in care sa fie diferenta mai mare intre teorie si practica.

              Teoretic ofera flexibilitate.Practic ma tem ca sistemul rusesc ne va da fum si ceata.Nu pt ca ar fi mai bun,ci mai simplu.
              Mission command,tradus destul de stupid „comanda misiunii” e magnific,cata vreme sunt prusaci care inteleg cand e de auftragtaktik,cand e de befelstaktik si inteleg asta pt de la14 ani pana la 24 cand isi ia galoanele de LT are omul cativa ani de practica si multa invatatura.
              Exemple practice.Corpul blindat in aparare in Rusia.Timp de analiza si luare a deciziei si punerii pe harta:20 minute.
              Timp de luare a deciziei si pus lucrurile in miscare la Sedan,1940-o ora,cred.
              Prin comparatie contraatacul francez la Sedan-13 14 ore de cand s-a sunat la 112.

              Timp alocat in prezent pt planificarea la nivel brigada US ARMY-48 ore.Si nu le ajunge,de obicei.Ordinul are 4-5 pagini.La nemti era o juma de pagina scrisa si o harta.Fiecare esalon inferior pricepe ce se vrea in ansamblu,isi iau ce ii priveste,scriu la randul lor o juma de pagina si deseneaza o harta s.a.m.d

              Francezii la Sedan(un dezastru pt ei) is recordmeni fata de cum we train to fight.

              La americani se scriu biblioteci despre ce bun e MC .Cati autori,atatea opinii.La nemti toata lumea intelege.

              Si e simplu.Ofiterii nemti,chiar aia de rezerva,au invatat pana au inteles.Altii tind sa papagaliceasca.Iar sefii trebuie sa explice in detaliu.

              P.S Sa mori e meseria,da’ te rog io,fa copii inainte iar cand mori ia macar 20 cu tine.Thanks in advance 🙂

              8
              • Un baiat care a fost fernspaher inainte sa le desfinteze unitatea, svab de origine, avea o vorba the bold man has half the battle won.

                3
              • Meseria militarului este aplicarea controlata a violentei pentru indeplinirea scopului politic sau, mai pe scurt, sa ucida. Esential este sa nu fie ucis.

                Cat priveste voluntarii din Ucraina si pe cei din Siria, cred ca rusii au invatat cate ceva (mai qles ca a venit si Karabach-u) iar in Siria joaca complet in deplasare dar integrati intr-o echipa a gazdelor.

                MC e un stil de viata, educatia de la varste fragede pare a fi solutia – si selectia pe baza meritelor. Exact despre asta scriam si eu, la noi imi pare a fi lip service. MC fara a avea si cu ce efectua treaba, e doar o alta ineptie – in asemenea conditii lipsa echipamentelor concomitent cu supralicitarea unei pseudo-MC nu fac altceva decat sa sporeasca confuzia si sa discrediteze MC.
                Cele 48 de ore de MDMP BDE sunt de fapt 24 la 36 – orice XO bun isi lasa timp pt repetitie si chiar refacerea procesului. Si aici am o problema, decizia nu inseamna ca statul major munceste pentru a-i confirma COM-ului cursul de actiune. Nicidecum.

                Cred ca pot identifica, iar, o anumita inclinatie catre solutii minune care sa rezolve end state-ul, fara pierderi – sau sa fie asa, mici, si, normal, nu persoana mea. Aceeasi actiune, repetata in acelasi teren, la un interval de timp distanta, si dupa AAR la albastri si la rosii, va duce la alt rezultat. Pur si simplu si inamicul este un sistem complex si adaptiv. Imi pare rau daca am lasat sa se inteleaga faptul ca oamenii ar fi previzibili – din contra, sunt imprevizibili si cred ca am amintit si de intangibles.
                Modelarile, simularile si repetitiile (chiar si cele full dress) sunt pentru a invata, a deschide orizonturile, risk mitigation (cele posibil a fi identificate) si identificarea posibilelor oportunitati. Cu alte cuvinte, sunt doar pentru a nu o da in bara foarte tare in caz real – cand treci SP este deja altceva fata de ce ai planificat. Opordu’ este doar un mod descriptiv prin care incerci sa mentii fortele proprii orientate pe atingerea end state-ului. In acelasi sens, poti avea un numar oarecare de NAI-uri, dar doar cateva vor deveni TAI-uri.
                Nu exista solutii minune, exista doar sa supravietuiesti si celalalt sa nu o faca sau sa fie convins ca nu va supravietui.

                Din ce am vazut, cand esti in zona maro, doar drill-urile (repetate anterior pana la paroxism – acea muscle memory de grup) si MC te tin pe linia de plutire (nu vorbesc de performeri, vorbesc de supravietuire).
                As mai spune si ca nu cred ca ne permitem asemenea pierderi nici noi. Astfel, poate survivability ar trebui sa fie un criteriu in achizitii.
                Sunt cateva commodities pe care nimeni nu le poate cumpara, A-stanul a insemnat si un consum urias de resurse pentru a proteja vietile soldatilor proprii. Subliniez, nu era vorba neaparat de a ucide talibanii, cat de a proteja forta proprie – fiecare TIC de acolo (initiat de talibani) era o ambuscada, locul era gradina din spatele casei, timpul era al lor. Un vehicul mobility kill (fara kia sau wia) era deja un element care complica teribil viata PL-ului. Orice clipa in A-stan a fost o clipa in kill zone-ul talibanilor – 20 de ani par a fi mai mult decat suficient pentru a intelege ca ajunsesem intr-o sunk cost fallacy. Din pacate se pare ca lipsa unui obiectiv politic adecvat nu poate fi compensat.
                Economic, probabil ca pentru unii nu a avut sens sa investesti atat de mult in viata soldatilor tai.

                Multumesc pentru urare dar, cum de 2000 de ani nu a mai fost raportat vreun caz de inviere, prefer sa raman in viata si sa ii las pe ceilalti sa si-o dea pentru tara lor.

                6
                • Oamenii sunt imprevizibili,dar pot li se pot creea reflexe conditionate.Inclusiv pe partea de care ziceau colegii mai sus,cu cati trag pt a ucide.Da,natural este un procent infim,dar mai toti pot fi pregatiti sa ucida.
                  Ca pe urma trebuie investit in tratarea PTSD,e alta discutie.Niste institutii rezonabile ar viola mental niste oameni pt un scop mai important,dar ar lua in paralel si masuri de limitare a dramelor.

                  Sunt de acord cu ce zici de A-stan,dar cred ca esti de acord ca sa stai la primire nu e mod de purta un razboi.Ori lupti pt victorie,ori stai acasa.Modul asta de a lupta,fara manevra pt ca esti prea greu pt asta e o ineptie platita printr-o infrangere meritata.

                  Incapacitatea de a manevra o sa fie ceva nasol cand o sa ai in fata puterea de foc a Donoviei .Atunci va trebui sa lupti foarte dispersat,fara C2 ,pt ca daca emiti mori.Mobilitatea e protectie.
                  Ce sa zic,e o problema grea si raspunsuri nu prea adecvate.Life sucks,aka viata e o soseta.

                  P.S Raspunsuri exista,sunt simple,relativ ieftine,relativ sigure pt viata celor in pericol,doar ca Ro Army nu are chef de ele.

                  4
                  • A-stan intra la categoria operatii despre care politicienii cred ca militarilor li se pot impune obiective „civile” si flori drept arme.
                    De aici si defilarea prin kill zone-ul inamicului cu ROE pline de caveats.
                    Din pacate pt politicieni, in mainile unor soldati adevarati florile tot arme par a fi si fac ceea ce armele sunt destinate a face.
                    Deci, A-stan nu e foarte indicat a fi analizat din perspectiva pur militara – militarii nu pot construi natiuni si sisteme. Vezi si UN, cate misiuni au fost finalizate?
                    Militarii sunt destinati sa distruga vointa inamicului si sa ii impuna vointa proprie. Constructia are nevoie de altceva.

                    4
                • „Din ce am vazut, cand esti in zona maro, doar drill-urile (repetate anterior pana la paroxism – acea muscle memory de grup) si MC te tin pe linia de plutire (nu vorbesc de performeri, vorbesc de supravietuire).”

                  Pot sa mai adaug eu unul. Un co sau nco in care sa ai incredere pot sa tina echipa cu chilotii semi-albi. Am cunoscut persoane care prin magnetism personal pot sa impinga oameni si in situatii critice si sa ii tina cu capul deasupra apei. E adevarat ca din nu’s cate persoane cu care am lucrat acestia erau amandoi englezi. Nu poti sa te bazezi pe existenta lor peste tot dar exista. Intangibles de care ai mentionat sau cum ai zis identificat tigri si promovati…am zis si eu in trecut spirit de luptator.

                  „P.S Sa mori e meseria,da’ te rog io,fa copii inainte iar cand mori ia macar 20 cu tine.Thanks in advance ”

                  „Meseria militarului este aplicarea controlata a violentei pentru indeplinirea scopului politic sau, mai pe scurt, sa ucida. Esential este sa nu fie ucis.”

                  Aveti amandoi dreptate desi sunt diametral opuse. Situatii si situatii in razboi. Uneori unii trebuie aruncati in foc sa castigi timp dar de obicei sa pierzi oameni = infrangere.

                  ” Astfel, poate survivability ar trebui sa fie un criteriu in achizitii.”

                  Ar trebui. Chestia e ca poate fi indeplinit prin mai multe metode: mobilitate, agregate bine protejate si implicit grele, un sistem bine pus la punct de culegere a informatiilor etc.
                  E greu sa faci achizitiile alea daca iti lipseste cu desavarsire o doctrina prin care tu vrei sa indeplinesti criteriul asta.

                  p.s. sper ca ati inteles amandoi deja ca singurul motiv pentru care ma bag ca musca in lapte este pentru ca asa tin discutia dintre voi cat mai lunga si ca imi face mare placere sa o citesc.

                  5
    • Rezervistii ar primi mai intotdeauna echipament din stocurile de mobilizare… alea care la noi nu prea mai exista, ca s-au cam vandut, daca informatiile mele sunt corecte.

      6
  3. Coane felicitari pentru articol, asa trebuie sa arate o prezentare, in armata unde powerpointul domina, totusi nu-s oamenii in stare sa mearga cu asa ceva la decident. Relatia militar – decident(politic) este comica la noi, daca Mattis latra la unii si la altii, seful SMG francez si-a dat demisia in fata Micronului, la noi „seful are intodeauna dreptate” este o mantra deja.
    Rezerva este sublima dar lipseste cu desavarsire, am constat pe propia piele ce inseamna pana la urma un sistem care exista pe foaie si legi care se aplica tot pe foaie. Astia suntem, nu vad sincer luminita din capatul tunelului.
    PE vremuri am citit niste chestii despre rezerva, scrise de un domn colonel pe care am ajuns sa-l respect enorm. Omul compara situatia lipsei unitatilor de rezerva a pleca la razboi cu un singur incarcator.
    P.S.
    Da pentru dorobanti si pentru graniceri, unitati de rezerva formate terotirial, companii la judet, batalion la cateva judete in functie de cum stam.

    6
  4. Cu exceptia echipelor SAS/SIAS, din cadrul Politiei, Politiei de Frontiera și Antiteroriste din cadrul Jandarmeriei, restul membrilor structurilor MAI, sunt un 0, pe linie de pregătire militara.Foarte mulți dintre ei, si nu cred ca greșesc dacă afirm ca majoritatea celor existenți acum în sistem, și pe linia pregătirii lor profesionale.In marea lor majoritate, sunt mediocri.Oameni care au optat pentru aceasta profesie, doar datorita situației economice și sociale din România și avantajelor materiale oferite de calitatea de angajat MAI fata de majoritatea angajaților din mediul privat din Romania.In marea lor majoritate, în mod normal nu ar avea ce cauta în sistem.Nu au profilul psihologic pentru asemenea profesii.
    La ce oferă reprezentanții statului roman, voluntarilor, acestia vor fi foarte putini.Vor exista foarte putini doritori.
    Pentru ca România să aibă suficienți rezerviști, ar trebui sa reintrodus serviciul militar obligatoriu, dar nu mizeria din trecut, care în marea majoritate a cazurilor, a fost o totala pierdere de timp, și o bătaie de joc pentru cei încorporate care au fost supuși umilințelor și degradării demnității umane, atât de militarii în termen mai vechi cât și de cadrele militare care i-au tratat ca pe niște sclavi, ci pe modelul existent în Elveția sau Israel(obligativitate pt bărbați și femei însă cu o durata de 6 luni în care, încă din prima zi, sa se pună accentul doar pe pregătirea reala de lupta, pentru a lupta eficient, în prima linie, împotriva oricărui inamic).
    Toti cetățenii trebuie sa aibă pe lângă celelalte drepturi și obligații, dreptul și obligația sa își apere la nevoie tara.
    Pentru a avea suficiente cadre militare și voluntari, acestia trebuie stimulați cu avantaje materiale cât mai atractive.
    Atâta timp cât vor fi plătiți mizerabil, niciodată oamenii capabili, nu se vor înghesui sa se angajeze în armata, mai ales ca militari angajați pe baza de contract.Un meseriaș în construcții, câștigă afara, circa 120-150 euro/zi.Un camionagiu câștigă lunar, circa 2500 euro, net.Un tâmplar, electrician,instalator sanitar, tot pe acolo.Si atunci de ce sa nu te muti cu familia ta, în Germania, de exemplu, și trăiți împreună o viata decenta, inclusiv material ci sa optezi pentru un salariu mizerabil ca să fii MAC, într-o unitate/subunitate aflata la mama dracului, sa duci o viata mediocra și sa îți sacrifici niște ani din viata.Un om cât de cât isteț nu face asa ceva.

    17
    • pai exact structura asta MAI supradimensionata fata de teritoriu, populatie si armata, ar trebui poate reformata.
      Printre altele…
      O forma de „rezervisti” sunt in alte tari si cei din armata care se retrag in politie. Foarte la moda in SUA. Si aia sunt practic semiactivi, ca se intretin in forma prin antrenamentele din cadrul politiei/rangers, etc.

      4
  5. Din categoria nepriceputii spun lucruri traznite: va mai aduceti aminte de cercetasi? Prin anii ’90 pe cand eram eu tanar si adolescent erau relativ in voga. Sa ma explic. Ati vazut cum arata pregatirea comunitatilor din Japonia pentru eventualitatea extrem de probabila a producerii unui cutremur mare si, eventual, tsunami-ul care ar urma?
    Ideea ar fi sa lasam chestia cu rezerva la o parte si sa ne ocupam de problema altfel. Ore de sport facute pe bune, organizarea de drumetii care sa implice exercitii de supravietuire, orientare cu compasul (busola, sau cum vreti sa-i ziceti, sa ma ierte puristii), exercitii de raspuns la catastrofe naturale (sau nu) si cursuri de asistenta medicala, ore de familiarizare cu armamentul usor si trageri in poligon, cursuri de conducere auto etc samd
    Toate facute din clasa a IX-a pana in clasa a XII-a cu posibilitatea ca, cei care doresc sa ramana inscrisi si pe parcursul facultatii.
    Toti cei care urmeaza aceste cursuri in timpul scolii integrati intr-o baza de date tinuta de MAPN.
    Dupa terminarea facultatii, cei care vor sa continuie sa intre intr-un program national MAPN prin care in fiecare trimestru, un week-end prelungit (vineri – duminica) revin si fac antrenamente pentru pastrarea abilitatilor dobandite in scoala. Pentru asta vor fi recompensati fie cu facilitati la plata impozitelor, fie cu bani.
    In plus, facand asta din liceu, ai si o excelenta baza de recrutare pentru cei care decid ca li se potriveste o cariera militara.
    A construi o rezerva asa cum o fac acum nu face decat sa perpetueze vechile metehne din sistem.
    O alta problema observata direct de mine, este ca multe institutii functioneaza fara a avea posturile prevazute in organigrama ocupate complet. Se pare ca, din pacate, si la armata e la fel.
    Daca economia merge bine, sansele de a recruta usor scad. Daca economia se duce in cap, sansele cresc.

    9
  6. Da domnilor, dar Polonia a dispărut de trei ori din istorie, ca stat. Noi nu am avut problema asta, deci, nici de înarmare nu avem nevoie. Plus că, la o trecere a unei cohorte de tineri prin fața comisiei medicale, câți ar fi acceptați?

    • Tanarul fara burta si capra neagra devin specii pe cale de disparitie. Cica mai sunt sperante pentru capra neagra.
      Discalimer:
      Nu imi apartine mie afirmatia ci a unui prof. de Ed. Fizica si Sport.

      19
  7. vesnica problema a banilor ne impiedica sa dotam armata , banii pentru pensiile speciale ale judecatorilor, politistilor, a diferitilor generalii, parlamentarii avem dar pentru armata , sanatate , economie si sustinerea fabricilor, firmelor romanesti , a agriculturi nu avem. Ma indoiesc ca ar gasi un numar de tinerii dornici ptr rezervisti , unde te uiti se fac angajari dar nu vine nimeni sa lucreze.Salarii mici si cerinte mari,tara se depopuleaza in mod tragic doar din spita familiala a familie sunt plecati afara 25 de persoane si cei tineri nu vor a se intoarce aici , asa ca de unde banii pentru toate ?Proasta gestionare a banului public , proastele masuri luate in orice domeniu ne aduc aici. Cat despre institutile de aparare ale statului,in speta M.A.I, SRI , M.A.P.N slabut , dotare mediocra , ineficienta umana in multe cazuri vezi bine cazul luari de ostaci de la Galati unde sa sfarsit tragic, trebuie sa ai si sange si tupeu sa ai mandrie nationala sa fie o conducerea de barbati cu simt de patrie nu pentru interesele lor. Eu as propune armata voluntara timp de 9 lunii fara a mai da trasee aplicative si ai rupe in teste, minimul necesar si o instructie adecvata , dar unde unitatii, unde banii de echipare, norma de mancare, un salariu de 30-40 suta din minimul pe economie de unde? Nu ar mai avea clasa conducatoare atunci pentru ei,si asa ne inprumutam sa platim pensii,salarii s.a.m.d

    1
    • Sa-ti dau un exemplu: SPP. SPP-ul putea/trebuia sa fie o brigada a jandarmeriei. Ai un Vlad Tepes cu OPeu asa in linii largi si mari plus o alta Brigada(poate). Ce functii ai avea acolo, hai fie cu una de ge’al de bg activ? Desi discutabil insa functiile ar fi, ca la brigada de la mapn.
      Ai facut un serviciu separat, cu aparat propriu de personal insa a carui personal este format in scolie jandarmeriei majoritar. Apoi, transfer tot din al jandarmeriei personal. Avand structura propie, ai un sef de structura al carui grad militar il echivalezi cu secertar de stat si nu mentionezi conexiunea cu efectivele aflate in subordine. Gradul il pui din pix, fix pe considerentul ca-i secretar de stat. Dap, 4 stele mancati-as. Coboara de acolo in jos logic pe efective, eveident secrete, insa estimativ-pragmatic in jur de 2000/2500 +/-. Si uite cum se duc banii.
      Sa va spun de IGAV, un alt biet regiment, poate flotila aeriana acum, care la un moment dat era comandat de un general-lt (***), adica ala aferent unor efective de corp de armata / corp aerian?/ Sef SMFA?
      Si asta ii doar in domeniul pe care eu l-am cunoscut cat de cat. Dar in agricultura, medicina, industrie? 3 oameni angajati din care 2 sunt sefi.
      Pe parte de contributii civile sa nu mai vorbim, cat sa mai imi iei din salar, 40% la care aduag 19% TVA pentru ca orice cumpar din bani mi se ia by default 19%, mai aduag 2% impozite si taxe de tot felul pe care le insumez aici. Deci imi iei 61% si eu pot lua bunuri si servicii in valoare de 39% din venit, si nu ajung banii? Laso’n {bip} de treaba.

      12
      • Na,prind si io cu ocaua mica la mate 🙂

        Vezi ca la banii aia mai ai de adaugat accizele.Vine camionul cu castraveti la piata,acciza la combustibil o platesti tu.
        Vrei un act de la primarie,banul jos.Circuli pe drum,scoate taxa,neamule.

        Per total,ramai cam cu 30% banii tai.

        Dar stai,ca companiile platesc si ele impozite.Si mai exista costuri indirecte.
        Ai treaba cu statul,iti trebuie expert acreditat,care e privat cica,dar care nu face altceva decat sa-ti intermedieze o relatie cu statul.

        Fac si io o promisiune electorala.Daca ma votati voievod si domn autocrator,promit sa reinstaurez taxa din vremea fanariotilor:zeciuirea.10% din venit mi-i dati mie,sa platesc oastea cea mica,birarii si juzii.La oastea cea mare oricum va iau pe toti 🙂
        In rest,va descurcati.Va platiti medicii,profesorii si ce va mai trebuie. 🙂

        5
      • sri,sie,sts,spp,etc,samd….institutiile de paza,potol si protocol.
        toate !!

        2
      • Vezi ca istoria spp/sts pleaca din decembrie 1989. S au desfiintat niste structuri DSS si trebuia pus ceva in loc
        Modelul american:Secret Service si NSA. Jandarmeria nu are nici o legătură cu activitățile SPP. Pe lângă faptul ca au un deficit mare de oameni. Modelul american mi se pare foarte bun, ar trebui ca atribuțiile/responsabilitatile SRI, SPP, NSA sa fie comparabile cu FBI, SECRET SERVICE, NSA. Chiar si Mapn ar avea nevoie de un NCIS. Si atunci îi poți trage direct la raspundere pentru inegalitățile care se întâmplă in tara. Ia cazul fetelor rapite si care inca nu au găsite. Daca rapirile ar fi fost de competenta SRI si SRI-ul ar fi avut atribuțiile FBI lucrurile ar fi fost rezolvate , nu aveam penibilitatea ca un polițist sa apeleze la un interlop.

        1
        • Ilegalitățile

          • Stati-stai-stai. SRI iti ofera acel pachet informativ( pe siguranta nationala) necesar sa iei o decizie strategica in cunostinta de cauza. De aia raporteaza doar la CSAT. FBI-ul este o structura de DOJ-ului, deci raporteaza la secretarul de stat al justitiei si fac cercetari penale. Ce spui tu ar merge daca ar muta tot ce insemna politie judiciara la MJ cu tot cu informatii, doar ca eu am mari reticente, ca noi nu suntem americani, noi suntem dacolatini vero. La noi totul ii de vanzare si am mai avut structuri de infromatii la mj care in loc sa isi vada de treaba verificau ce face doamna sau domnul judecatoar si mai ales cu cine face ceea ce face.
            Nu stiu daca s-ar fi rezolvat sau nu Caracalul, eu in general nu sunt pentru structuri de forta omnicompetente si statul lui Orwell. Armata da, trebuie sa fie puternica, apara poporul, sau asta ar trebui. Internele au prostul obicei de a abuza puterea in raport cu cetateanul. Si abuzat nu-i ala care fura 6j de mil de coco si il baga la bulau. Nu, nu abuzat ii ceateanul ala pe care niste militieni s-au urinat.
            si daca tot ai mentionat Caracal, sunt curios ce fel de om este acela care in domeniul informatilor find, indiferent de structura era sunat de un politist de acolo si ar fi spus, ca viata unor fete adolescente depinde de un fir de ata, si asta ar fi spus, bosule, nu e treaba mea. Si la Mapn daca suna, in conditile astea te bagi, si apoi iti primesti pedeapsa, ca asa-i la noi, nicio fapta buna nu trebuie sa scape nepedepsita. Dar esti om si esti un roman care si-a ajutat fratii.
            Acum asta-i teoria ce zic eu. Restul… e tacere sau… spectacol mediatic.

        • SPP, da, STS nu. Ma rog, o poti lua ad literam, ca fost si la Secu unitatea de telecomunicatii insa ultima sa tutela a fost la MApN. In fine, divalgam.
          Da, inteleg logica americana pana la un punct. Dar noi suntem romani, ne-am inspirat structura statala din modelul francez. Daca sa fi de sine statator institutional are niste avantaje, ca fiind ordonator principal de credite .Sa fi parte din structura mai ampla, astepti la rand.
          Are o oarecare treaba activitatea spp cu cea a jro, de aia se si formeaza personalul majoritar in scolile JRO, ca tot ordine publica ii, doar ca jandarmul ar trebui sa asigure siguranta cetateanului(nu mai radeti mai de mine, asa scrie la statut). SPP, are obligatia de a asigura siguranta si protectia supracetateanului, adica Zeii care ne conduc. Daca excluzi obiectivul cam seamana doar ca la SPP mai apare acel magic cuvant „protectie” sub care s-au mai facut una, alta, o ascultare o interceptare, ca doar protectia informativa ii tot protectie, mnu?

          • Eu sustin responsabilizarea precisa a serviciilor/ministerelor.SRI ul a fost conceput gresit ca un serviciu de informatii, eu cred ca era nevoie de un serviciu de investigatii , cu atributii precise.cum ar fi rapirile,luarile de ostatici.Daca la Caracal ar fi intervenit SRI,din secunda 2 in care fata aia anunta rapirea,alta ar fi fost situatia.Trebuia localizat telefonul,trebuia sa existe o forta specializata in rapiri, cu psiholog, interventie CT, tehnica de interceptare,etc, de aia platim taxe.E inadmisibil ca un cetatean roman sa sune la 112 cand viata lui e in pericol si sa nu fie localizat.La Bacau a fost acelasi haos si au murit 2 oameni.Modelul american mi se pare corect,le dai bani de salarii, dotare, le dai atributii clare si oamenii raspund. Seful Politiei Capitoliului si-a dat demisia dupa asaltul Capitoliului.La noi inca e un haos legislativ, in loc de o interventie rapida si in forta in situatii limita avem niste politisti din structuri locale care fac si ei ce ii duce capul.Abuzurile sunt o alta problema si trebuie tratate diferit.Ii dai 20 de ani si confiscarea extinsa a averii si ai terminat cu abuzurile,dar le definesti clar.E principiul german din 1940,fortele cele mai bune trebuiesc concentrate si folosite ca atare.Si asa mi se pare normal,trebuie sa ai stransi undeva cei mai buni luptatori,lunetisti,psihologi,investigatori, le stabilesti clar atributiile, le dai salarii mari, dotare si drepturi/responsabilitati.Pot sa traga mii de cartuse la antrenament,dar daca rateaza o interventie cum a fost la Bacau, raspund penal.Si indivizi precum Dinca vor sti ca forta statului roman se va indrepta catre ei, ca vor veni peste ei niste baieti obisnuiti sa traga doua gloante in piept si unul in cap,care poate au copii pe acasa si nu apreciaza violatorii de minore.
            Mie asa mi se pare eficient, ai un serviciu care face tot, retineri ,cercetari penale ,interventie fara intermediari, cazul FBI sau SECRET SERVICE.La noi neavand responsabilitati precise , serviciile de informatii doar informeaza si eventual se uita cum se fura in tara asta si zic ca au informat.Daca ar interveni direct ar fi mai eficiente, ce ma ajuta pe mine ca au informat ca se va devaliza o firma dar ministrul de resort n-a facut nimic, pe mine ma intereseaza rezultatul final.
            Partea proasta in tara asta este forma de organizare,o strutocamila,nu s-au facut referendumuri daca poporul roman vrea monarhie sau republica, republica parlamentara sau prezidentiala,ce este acum favorizeaza blocajul statului roman, nu gasesti clar responsabilitatile presedintelui/premierului.
            De asta e mai bine ca anumite structuri precum SRI,SPP,STS,SIE sa fie coordonate de presedinte/CSAT,cel putin presedintele e apolitic, macar in teorie,
            are o stabilitate de 5 ani. Daca ar tine de guvern,sefii serviciilor s-ar schimba odata cu guvernul si ar fi la cheremul combinatiilor politice, te trezesti ca iti cere UDMR ul sefia SRI.A, daca poporul roman ar hotari ca presedintele e ales de parlament si are doar rol decorativ, atunci trebiue regandit tot sistemul.Dar pina atunci,protectia supracetateanului e foarte necesara, ca iti motiveaza demnitarul roman ca i-a fost frica sa ia anumite decizii ca i-a fost frica pentru viata sa ,sau ca l-a invins securitatea.Asta e rolul SPP,ca demnitarul roman sa nu poata invoca frica pentru viata sa si a familiei sale in luarea deciziilor sau sa evite situatiile penibile ca ratarea intilnirii Dancila-Juncker pe Baneasa,cand VVD renuntase la protectia SPP si Juncker s-a saturat sa o astepte la aeroport, girofarul e pentru situatii din astea, nu pentru altceva.

            2
            • ministerul lui postelnicu detine un departament de antifrauda/protectie interna si unul de “inteligence” ?ambele folosite doar in batalii interne ,cu alte entitati ale statului si cu politicieni.
              sri,sie,sts,doi si sferti,dia…totul e pe bisericute ,influenta si multi parai.nu exista control peste acest conglomerat ocult.presedintele este exact ce isi doresc aceste institutii,un ins preocupat de imaginea lui care este indrumat abil in zonele lui de confort.

              1
              • Ideal ar fi ca aceste servicii sa se împiedice reciproc sa se implice in lupta politica. Prefer o influență mai mare a președintelui asupra acestor servicii, exemplul Carmen Dan „ce vreti sa dau nume si pronume?” sau Ponta, care numea direct șefii de servicii de informații de la Mai si Mapn nu m au convins ca ar coordona mai bine serviciile secrete.

            • Wow, Caudillo, ai deschis o discutie de 10 fronturi deja. Nu, nu am avut un referendum monarhie vs republica. Desi eu cred in ideea de republica , in 92′ 2 mil de oameni au venit sa vada ceea ce auzise prin povesti. Un Rege in carne si oase. Au fost 2 milioane de oameni in strada cu toate ca trecuse 45 de ani de propaganda, vagoane de aur, tablouri si figuri. Imi amintesc acele momente televizate, bunicul cu prietenului lui de o viata se uitau la „micul ecran” si vorbeau: Mai, oare ne dau astia uniformele alea inapoi. ala frumoase, sa le mai purtam si noi o data inainte sa ne ducem. Ca paranteza se refreau la uniformele de vanatori de camp, maro cu penaj verde la palarie.
              Asadar, la fel ca si generatia dusa cu generalul Dobran, discutia monarhie vs republica s-a incheiat si de la groapa nu o mai aduce nimeni. A ramas republica, castig la masa verde prin neprezentarea adversarului.
              Republica acum. Da, eu personal cred in acest complex mecanism. Dar acum care republica? Semiprezidentiala? Parlamentara? Indiferent ce model alegem, cum convingi actorii sa ramana pe demarcatia scenei cand joaca, ca unii au plecat rau de tot de pe scena prin public, unii chiar pe aratura s-au dus. Si din parlament si din functia de presedinte. Deci? Ok, un presedinte puternic inseamna ca-ti asumi niste riscuri pe care eu ne vad in stare sa ni le asumam. Un parlament puternic si un presedinte notar? Si aici vom avea probleme ca suntem un neam de ciufuți. Urlam la presedinte ca-i un ficus(si chiar ii), dar conform actualei constitutii ii un notar, part time ministru de externe, care ii comandat onorific la un regiment. Ca la englezoi, varul ala a Reginei de-l scot astia din cand in cand sa dea un trofeu la Wimbledon. Asta e. DAr ce nu ma astept eu este atata celeritate in clasa asta politica incat sa se puna la masa si sa faca o constitutie noua, adaptata vremurilor noastre. Cu cine sa faci adunare constituanta? Presedintele Consiliului Legislativ ii unu care era inginer(cred) pe vremuri si pe la 40 de ani si-a gasit pasiunea pentru drept. La curtea de coturi, ii unu’ care pe langa faptul ca afacut puscarie prin 1988, prin 2008 si-a luat diploma de drept de la Bioterra. No dracie, ce constituie sa schimbi ca mi frica de debili astia ca ne trezim dracu cu ceva republica fantastica cu un Faraon pe post de sef de stat.

              1
              • Constitutia din Liechtenstein.Ai de de toate.Si monarhie si democratie mai ceva ca in Elvetia si parlament.

                Faptul ca e testata pe o populatie mica nu e ceva rau.
                Macar e testata

              • Si sa continuam la varf, te rog, presedinte e un speculant de case, iar prim ministru un betivan puscarias si speculant valutar dat afara de BNR dintr-o banca privata, un fost presedinte e fost securist ca si presedintele BNR, Barna, scapat de DNA de ancheta cu fraudarea fondurilor europene, il acuza pe Ciolos ca e ,,omul sistemului”, adica doar e nepotul lui ,,Vulpea” Ardelean seful lui ,,doi si-un sfert”!
                Iar exemple mai apar

                2
              • Ma uit la unguri si la polonezi si mor de invidie cat de bine o duc
                Si atunci ma gândesc de ce noi o ducem asa rau
                M am gândit ca forma de organizare a republicii e de vina. La concluzia asta am ajuns si după niște experiențe personale. Nu vad cum tara asta poate exista numai cu prezența trupelor americane aici, altfel eram mâncati demult. Si acum putem organiza un referendum si pentru monarhie, culmea ideea asta am văzut o la Badalau cand era in guvern . Personal nu agreez cuplul Margareta-Duda, ce a făcut Mihai la 23 august 1944 se încadrează la prostie/trădare, etc. Dar pînă la urmă poporul român va trebui să găsească o formă normala de organizare, ce este acum e un nonsens .Alex Mihai Stoenescu spunea ca după 1989 BOR a sondat discret casele regale europene pentru găsirea unui monarh pentru Romania . Dogaru tot vorbea ca se doreste resetarea clasei politice românești. Asa nu se mai poate. Sa fie monarhie, sa fie republica, ce vrea poporul român, dar sa fie ceva functional. Ce este acum este un haos, care se propagă in toate structurile statului, mai ales in institutiile de forță ale statului, de asta e talmeș balmeș in serviciile secrete si in MAI, MApN, peste tot. Si de aia ajung personajele amintite in functii cheie, ala de la Curtea de Conturi si a început cariera cu Scoala de subofițeri poliție din Câmpina, dar n a profesat, vad ca nu vrea sa o treaca in CV
                Nu mai zic de prezența VV Dancila la BNR,o rușine națională
                Dar poate imi doresc prea mult!

                5
                • Of Caudillo, pai se putea sa nu ne despartim noi in opinii pe undeva 🙂 . Si e bine si democratic asa. 23 august nu intra la nici o tradare pe definitie legala nici de atunci nici de acum. Prostie, nu cred. Eu si inca cativa de aici traim, impartasim idei(bune, proaste asa cum sunt) pentru ca Mihai, asa cum a fost el, a scos Romania din razboi. Bunicii nostrii , poate si ai tai erau in pamant in 45 daca treceau rusii peste ei.Acum putem teoretiza oricat insa un ordin neronian, ne-ar fi asigurat doar distrugerea integrala a tarii, o capitulare neconditionata si eventual posibilitatea de a deveni RSSR. De asta, grosul fostei Securitatii a lovit la nivel de dezinformare crunt in fostul suveran.
                  Ma rog asta-i istorie contrafactuala deja iar un eveniment o data intamplat la scara istorica demonstreaza ca a fost inevitabil in concursul respectiv de imprejurari.
                  Doamna Margareta imi pare a fi cel mai abil ministru de externe onorific pe care il avem. Nu ne-a facut de rahat niciodata pana acum.
                  In fine, sunt de acord ca orice sistem functional este de preferat, de retinut insa ca nu exista nici un sistem perfect si doar perfectibil la nivel de executie indelungata.
                  BOR, a actionat in afara aliniamentului statului? Greu de crezut spre imposibil. Oricum tronul nu era al lor de dat, era al poporului la fel cum in 1866 Bratianu, ca reprezentant al poporului, a gandit una mai sus decat binele sau propriu si nu s-a facut un presedinte de republica fara garantii europene ci l-a gasit pe Karl Anton, si restul e istorie. Macar atat cap a avut incat sa scoata din joc cea mai mare functie din stat. Romania si atunci si acum are nevoie de stabilitate. Desi sunt fan republica, nu stiu cum anume putem regla chestia asta cu licitatia pe care o facem noi la 5 ani, cu titlul pompos de vot. Pe langa asta nu intelegem notiunea de republica, eu mor efectiv cand aud pe unul si pe altul ca „Presedintele nu a facut”. Ce dracu sa faca notaru, mai datator de tinichele? Ba omule, voteaza un parlament strong si restul, putem avea si un Suveran Ecumenic pe post de sef de stat, ca parlamentul strong( ca berea daneza de 10%) iti da un guvern capabil. Da vrei asta de la „boborul” lui Caragiale care in 150 de ani l-a schimbat pe Mitica cel fara-de-parale cu Firicel?
                  Hai sa avem si asteptari reale.
                  P.S. Am prins faza cu Badalau ala cu ceva bulau prin 88′ live… m-am crucit, cu presedintele lor de onoare, acuzat de tradare (pe definitie legala) insa nepus sub acuzare ca fapta s-a prescris, invitand rusii la noi ca poate si-au uitat ceva, un ceas, un palton, in 45: https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2019/05/rechizitoriu-revolutie-1-250_compressed.pdf

                  1
                  • Sunt mai multe planuri de discutat.Pe mine nu ma deranjeaza sa fie Margareta regina, daca asta e vointa poporului roman, e foarte bine.Am ceva dubii pe tema relatiei cu PSD., Badalau nu a facut propunerea cu monarhia in dauna PSD.In privinta 23 august 1944 conteaza adevarul istoric.In 1940 Antonescu aduce misiunea militara germana in Romania.

                    [Statul Major General al Trupelor de Uscat] Bucureşti, 15 septembrie 1940
                    General-locotenent von Tippelskirch
                    Către Înaltul Comandament al Wehrmachtului
                    Prima convorbire cu generalul Antonescu
                    (18,45–20,15)
                    Atunci generalul Antonescu a întrebat dacă noi, în cazul unui atac rusesc suntem
                    pregătiţi şi în stare să dăm un ajutor imediat. Am răspuns accentuând, că am garantat
                    frontierele româneşti. De altfel, a trebuit încă o dată să precizez că problema nu trebuie
                    considerată doar din perspectiva României, ci văzută în dimensiunile ei de amploare.
                    Relaţiile noastre cu Rusia sunt bune. Dacă am fi avut intenţia să atacăm Rusia, atunci n-ar
                    mai fi justificat Pactul de neagresiune. Un atac rusesc împotriva României, după acordarea
                    garanţiei germane, ar înseamna în acelaşi timp un atac împotriva Germaniei.
                    Generalul Antonescu a întrebat apoi dacă noi, în cazul unui atac rusesc am
                    împiedica situaţia de a fi românii agresaţi, în acelaşi timp, şi de Ungaria şi de Bulgaria.
                    Am repetat că o garanţie dată de Führer este de nezdruncinat.

                    [Statul Major General al Trupelor de Uscat] Berlin, 16 septembrie 1940
                    General-locotenent von Tippelskirch
                    Convorbirea din 16 septembrie1940
                    (11,00–13,15)
                    Am explicat încă o dată problema esenţială a dislocării unităţilor germane. Am
                    întrebat dacă generalul Antonescu, presupunând că Germania nu s-ar putea decide să dea
                    românilor arme de fabricaţie proprie, ci le-ar oferi armament de captură, ar renunţa la
                    dislocarea în România a trupelor germane. Generalul Antonescu a spus că ideea lui
                    principală este să aibă trupe germane în România. În tot cazul ar trebui să se facă o clară
                    distincţie între garantarea numai a frontierelor României de către Germania şi încheierea
                    între ambele state a unei puternice alianţe militare. În ultimul caz n-ar fi nici o restricţie în
                    privinţa numărului efectivelor amplasate pe teritoriul românesc. În primul caz i s-ar putea
                    face mari greutăţi din partea rusească sau engleză. De aceea numărul de efective ar trebui
                    să rămână limitat la necesarul pentru instrucţie. Am rugat să mi se precizeze această limită
                    maximă în scris, pe arme şi capacitate de luptă admisă.
                    Apoi generalul Antonescu a părăsit discuţiile.

                    Asta ca sa vedem cum a au ajuns germanii in Romania.In 1940 ne garantasera frontierele.In 1944 dupa batalia de la Targu Frumos germanii retrag tancurile din Moldova, asa ca Antonescu realizeaza deznodamantul si realizeaza ca garantiile germane nu mai valoreaza nimic, se zdruncinasera.Cu ajutorul lui Iosif Constantin Dragan s-au publicat interogatoriile lui Aantonescu in 1946.Antonescu sustine ca s-a intilnit cu Hitler in 1944 pentru a lamuri situatia de pe front si dorea sa-l anunte ca relatia militara cu germanii a luat sfarsit, garantiile germane erau apa de ploaie.La rugamintea lui Mihai care i spunea „cui ne lasi?” a renuntat sa l anunte pe Hitler ca dorea sa incheie razboiul.Dar a inteles de la militarii germani ,inclusiv de la Guderian ca germanii nu mai erau interesati sa apere granitele Romaniei.Eugen Cristescu sustine ca dupa Stalingrad Antonescu declara „Germania a pierdut razboiul.Sa avem grija sa nu l pierdem si noi pe al nostru”. Tot intr-o discutie Antonescu il intreaba pe Cristescu ce parere are despre front,iar Cristescu ii raspunde ca nu stie. Antonescu: „Dumneata nu te pricepi pentru ca esti civil, asta nu e front, asta e un dezastru!”.Chestiunea ca Antonescu dorea ca Romania sa lupte alaturi de Germania pina la sfarsit nu se probeaza de documente, e doar propaganda.Poti sa iei operatiunea Autonomus, agentii englezi au fost cazati intr-un apartament in sediul IGJandarmeriei Romane, actualul sediu IGPR, iar seful misiunii s a intilnit cu Maniu la Snagov.La o analiza simpla se vede ca Romania isi pregatea iesirea din razboi.Antonescui avea greselile lui, dar nebun nu era.Reuseste marirea rezervei de aur a tarii de la 150 tone in 1940 la 250 tone in 1944.Citat BNR:

                    În situaţia în care evoluţia războiului putea impune transformări neaşteptate şi nedorite pe piaţa
                    devizelor, autorităţile de la Bucureşti au mizat pe aur, deşi conducătorii germani recomandau
                    aliaţilor să-şi sprijine sistemele monetare pe marcă. Guvernul de la Bucureşti a depus constant
                    eforturi în toată perioada războiului, pentru sporirea stocului de aur prin achiziţii atât în interiorul
                    ţării, cât şi în exterior. La un moment dat guvernul Antonescu a impus Germaniei achitarea în
                    aur a livrărilor româneşti de grâu şi petrol.

                    Antonescu ii impusese lui Hitler sa plateasca in aur pentru petrolul romanesc, ca grau ii dadea foarte putin.De aici respectul meu pentru Antonescu,actualii lideri ai Romaniei nu sunt demni nici macar sa-i lustruiasca cizmele lui Antonescu, se duc la Bruxelles si la Washington si iau pozitia ghiocelului.Am admirat demnitatea lui Antonescu in fata plutonului de executie, chiar si dupa prima salva sunt marturii ca s-a ridicat si le-a zis tragatorilor „Domnilor nu m-ati omorat, trageti cum trebuie” dar cine mai stie „Se cunoaște faptul că Ion Antonescu s-a ridicat pe cot și le-a zis să tragă cum trebuie” https://www.resboiu.ro/executia-si-plutonul-de-executie-al-lui-ion-antonescu/
                    Asa ca actul de la 23 august 1944 e foarte politizat,propaganda din toate partile,foarte putini cei care doresc sa se afle adevarul, Mihai a descris vag evenimentul, nu cred ca il avantaja adevarul.Parerea mea e ca Mihai doar a pozat in salvatorul Romaniei, in realitate doar l-a impiedicat pe Antonescu in obtinerea unui acord favorabil Romaniei.Cat despre tradarea Germaniei de catre Romania, cum scria un imbecil pe aici,garantiile de „nezdruncinat” ale Germaniei pentru granitele romanesti disparusera , asa ca nu mai aveam nici o obligatie fata de germani.
                    Atat bunicul meu cat si varul sau erau ofiteri ai armatei romane in 23 august 1944.Imi povesteau de haosul de dupa 23 august, cand trebuiau sa evite din rasputeri sa fie luati prizoneri de catre sovietici,ca Mihai nu stiu ce a facut la 23 august, dar sovieticilor nu le pasa ca nu mai luptam cu ei, luau prizonieri romani fara numar.
                    Dupa cum am mai spus, asta e istorie si mai trebuie cercetata, doar ca observ lipsa de interes a istoricilor romani pe tema asta, ii intereseaza doar sa-si ia salariile mari de la stat si sa se planga de subfinantare.
                    In rest, imi doresc un stat functional,monarhie cu Margareta sau cu altcineva, republica prezidentiala sau pur parlamentara,
                    orice e mai bine decat situatia actuala,cred ca trebuie in primul rand sa ne dorim asta si sa credem in ideea aceasta,ca putem sa dam puterea la 4 sau la 5 ani cuiva clar desemnat, presedinte/premier si sa-l tragem la raspundere daca greseste.
                    Doua exemple despre haosul din Romania si de ce nu mai putem continua asa.La un moment dat ministrul de interne Taracila
                    afirma public ca isi doreste preluarea Brigazii Antiteroriste a SRI de catre MI,iti dai seama ce relatii „cordiale” erau intre SRI si MI.Al doilea exemplu se refera la audierea lui Tariceanu de catre comisia pentru SPP infiintata de Dragnea.
                    https://www.stiridiaspora.ro/de-ce-a-fost-dat-afara-grindeanu-tariceanu-episod-la-baneasa_5796.html

                    Membrii comisiei i-au solicitat şefului Senatului să relateze episodul de la Băneasa, unde era cu mai mulţi lideri politici în aşteptarea fostului premier Grindeanu.

                    „Fusese organizată o reuniune de lucru, era o chestiune mai degrabă informală, la care era aşteptat, aş spune, ca personaj-cheie în această discuţie, premierul de la acea dată, domnul Grindeanu. Noi ne-am strâns, am aşteptat un sfert de oră, o jumătate de oră, după care am început să avem o oarecare nervozitate că stăm şi aşteptăm pe cineva care nu soseşte. După vreo oră am încercat să aflăm ce se întâmplă şi cred că l-am rugat pe ofiţerul meu de pază de la SPP să ia legătura cu colegul lui care era afectat domnului Grindeanu. Şi într-o primă fază a venit şi ne-a spus că domnul Grindeanu nu e disponibil şi după aceea l-am rugat să se ducă din nou şi să insiste să ni-l dea la telefon ca să putem vorbi cu el. Şi la a doua încercare de a lua legătura telefonic, ofiţerul SPP al domnului Grindeanu nu a mai răspuns. S-a terminat, să zic aşa, demersul nostru de a încerca să luăm legătura cu domnul Grindeanu. Am zis că, cine ştie, are o întâlnire, ceva. Am mai aşteptat o oră, două. A durat cred că mai mult de cinci ore până când Grindeanu a dat un telefon (…). Indiferent dacă eşti demnitar şi ai întâlnire cu subordonaţii şi nu poţi să vii, tu îmi dai un mesaj şi ne spui: dom-le, nu mă aşteptaţi de caraghioşi, că am treabă, nu pot să vă spun ce, că sunt prim-ministru şi nu trebuie să vă dau socoteală, dar nu mai aşteptaţi. Noi eram colegi politici în alianţă şi sigur că ar fi fost normal să fim înştiinţaţi că nu poate veni la acea întâlnire şi să nu stăm să aşteptăm degeaba”, a relatat Tăriceanu.

                    Dupa ordonanta 13 Grindeanu a disparut o perioada, n-a vrut sa fie gasit.Tariceanu a fost intrebat la comisie daca seful SPP l-a sunat si i-a spus ca Grindeanu e OK, dar momentan nu e disponibil si Tariceanu a spus ca nu -si aminteste, dar e si asta un raspuns.Sunt relatari in presa ca Dragnea avea ceva de impartit cu seful SPP de atunci, ca l-a intrebat pe seful SPP unde e Grindeanu si seful SPP nu a vrut sa-i spuna. Ca sa fie complet circul, Basescu a comentat incidentul si a spus ca el ca presedinte nu avea nevoie de SPP ca sa afle unde e premierul, avea alte metode.Iti dai seama ca in tara unde premierul se ascunde de seful senatului si de seful de partid,iar institutiile statului sunt prinse intre ciocan si nicovala, trebuie schimbat ceva, nu putem continua asa.

                    1
                    • Caudillo, eu nu cred ca se putea in 44 sa obtina acel legendar „acord favorabil”. Nu eram in masura sa impunem conditii sovieticilor. Si daca puteam ne nimiceau astfel incat sa nu punem acele conditii. Pe servetelul ala scria clar, procentual, influenta sovietica majoritara. Dar in fine aici cum spuneam putem teoretiza.
                      Mai departe stiu ca rusii nu au respectat armisitiul, am scris despre acesta situatie in aricolul dedicat generalului roman Hugo Schwab, ca s-a sinucis tocmai stiind din primul razboi ce inseamna prizonierat la rusi. Dar asta este pacatul lor, nu al nostru si nu al Regelui, aviz cretinilor care inca mai vor tot felul de relatii dipomatice, acorduri, dealuri cu nemernicii astia. Sovietici trebuiau pusi langa nazisti la Nüremberg pentru ce au facut, in Romania cel putin au comis crime de razboi pe definitia legala de la Geneva.
                      Relatia doamnei Margareta acum cu pesedeaua este una normala cred eu. Dansa se comporta ca un monarh autentic, asadar atat timp cat au girul poporului ei trebuie luati in considerare. Am vazut schimburi de tot felul de complezente cu ei dar si cu orice partid care reprezinta legal o parte a poporului in Parlament si care a dorit sa o integreze in ceva proiecte. Nu a tinut partea nimanui, echidistanta, si mi-a placut de fiecare data pozitile dansei pe orice subiect, decente, cu bun simt dar si ferme atunci cand trebuiau. De Duda, nu stiu ce sa zic, toata lumea l-a luat in stamba privind cariera sa militara. O data un stab de la mapn a mentionat ca specialitatea dansului(deci cod de specialitate militara) este „Relatii militare internationale”. Eh pentru aia care nu au vazut nomenclatorul de specialitati, aia ii SIE. Cand am zis „SIE” din punctul meu de vedere nu mai am ce discuta avansari in grad, acolo este alta mancare de peste, de obicei pleci de la lt sau cpt si te duci mai repede sau mai incet in functie de ce nivel reprezinti. Ca l-au facut atunci ofiter, cand era reprezentant special al guvernului, ca l-au facut inainte, asta e irelevant, atunci a fost una din putinele momente din istorie cand toti au pus jucariile jos si au zis, bai gata, scopul suprem este Tara, jocul se numeste „lobby” la NATO si la UE, si il facem pe toate fronturile. Si rezultatele le-am vazut am fost adimisi intr-o parte si in alta cu toate ca nu indeplineam noi conditii de forma si nici de fond.Revenind, ii atipic sa fie militarizat acel sistem, dar in fine, intram aici in alt plan al discutiei.
                      Relatile MI SRi am observat si eu ca nu-s cele mai bune insa acolo apare si in paralelism, dgpi intra putin in sri cu activitatea sau vince versa. Nu doar acolo, activitatea BAT intra in activitatea unui batalion al BSIJ. Da sigur, au batalionul de casapit protestatari, dar au si un batalion contra si nu antitero as spune. Cred ca la sri batul a ramas mai mult din inertia usla.
                      @Marius, Merci Coane. Poate traim destul incat sa vedem si noi acel model functional. Doamne ajuta!

                      1
                    • eh, trebuie sa luptam pentru el, daca vrem sa apucam sa vedem ceva 🙂

                      1
  8. Aa,deci e mocangeala.Nu e buna rezerva,nu e loc de risipa.

    Partea buna e alta.Daca ne ataca careva,ne-am scos.Or sa plece toti aia care fac umbra de pomana.Dupa victorie or sa fie toate ieftine si mult spatiu,ca jumate migreaza.
    Astia de raman or gasi cateva miliarde sa ii facem pe talibani si pe houthi sa paleasca de invidie.
    Win-win-win

    6
    • da, dupa victoria inamicului o sa fim spatiul vital al altora. Pentru aia vor fi toate ieftine, nu ^pentru noi 🙂

      7
      • Neahh.Aducem niste imigranti afgani si in 10 ani ii izgonim pe vrajmasi.
        Courage,mon ami.Toujours l’audace!

        5
        • Opinia dumitale este gresita .
          Cazul Ditrau este recent . Imigrantii au fost alungati .
          Imi mai amintesc un caz din Sacuime , o comunitate rroma a avut probleme cu un mototciclist maghiar , dupa cateva zile o cohorta moto alcatuita din motociclisti maghiari a strabatut ulitele satului cu motoarele turate la maxim in scop de intimidare . Asa , ca sa se vada cine sunt stapanii .
          Si cel mai ciudat , activistii nu s-au manifestat , activisti gen MirceaSAS , cum dadea de inteles activist de etnie rroma , si fost militian sau politai , el stie , nu-mi amintesc sa fi zis ceva .

          3
          • https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/bataie-pentru-un-loc-de-parcare-la-un-centru-comercial-din-craiova-video-socant.html
            In cazul asta chiar au procedat ca la carte motociclistii. Etnia minoritara care va deveni majoritara mai trebuie uneori atentionata ca nu are comportament corespunzator

            • Gabi S ,

              1º chiar nu poti intimida / ingrozi o localitate intreaga pentru fapta unuia . Nici in Romania , nici in UE , nici in USA .
              2º daca motociclistii erau romani vuia toata presa europeana si americana . Plus ONG-urile , care toate au tacut . Ciudat .

              4
              • Si la MC-uri te pricepi. Asta da multilateralism in dezvoltare. Ca erau unguri sau nu ma doare in basca, dar HAMC Romania iti spune ceva? Patch de club rosu-alb cu Romania pe bottom rocker daca te ajuta la ceva.

                2
          • Estimez ca ai facut o reala pasiune pentru mine. Spre deosebire de alte dati, acum ma adresez tie.
            Mi se pare ireal faptul ca mai exista oameni ca tine, dupa ce acum putin timp Romania a deplans pierderea celui mai mare sportiv al ei, un lipovean. Ti-ai legat cele mai mari rezultate in sport de Bela Karoly si Emeric Jenei, aromanul Hagi si aromanca Halep.Apelul la un general roman de origine poloneza, sinonim cu arma de elita a armatei poate trebuie reamintit, chiar si pe un site gen Romaniamilitary.Se numesc minotitati nationale pentru ca pun umarul la Romania si nu la Spania spre exemplu.
            Am si o remarca cu privire la tigani si nu rromi. Terminologia asta este confuza si incorecta etimologic. Exista o cultura tiganeasca importanta, muzicala dar si grafica recunoscuta european ca si gipsy/tzigeunern si nu rroma apreciata. Nu stiu cine si de ce a trebuit sa modifice asta.
            Discriminarea constanta pe care o canta acesta etnie este show gratuit, nu cred ca a fost cineva discriminat pe acest criteriu respectiv cel de a fi tigan ci pentru comportamente care nu sunt compatibile in societate. Atat.
            Nu sunt tigan si daca as fi, nu ar trebui sa fie in sine o problema decat in masura in care as veni cu lautari sub geamul tau.
            Sunt minoritar etnic dar si religios insa aceste aspecte sunt relevante doar cultural. Restul, aici m-am nascut si aici mor.
            Totusi de ce ai facut si aici o discutie etnica?

            10
            • Nu vorbeam cu tine .
              https://www.rumaniamilitary.ro/ghid-de-inzestrare-cu-tancuri-pentru-unii-mai-saraci-in-toate-cele#comment-449023

              Despre alunecarea discutiei spre tema ” etnica ” , am raspuns unui comentariu . Care e partea greu de inteles ?
              Sunt curios de ce in pofida declaratiilor de activist te detonezi atunci cand cineva are ceva cu axa Budapesta -Moscova .
              Sau cand urmaresti pe cineva care iti raspunde cum meriti .

              Pasiune pentru tine ?
              Ai aparut din senin fara vreo competenta tehnica militara , m-ai insultat si calomniat , fara sa fi avut ceva in comun .
              Si nu o data , te-ai tinut scai de mine .
              Acuma ti-o iei inapoi .
              https://www.youtube.com/watch?v=9LeJ_q9VN6s&t=482s
              Chiar nu credeai ca ti s-ar putea inatampla .
              Mentalitatea de militian soios sef de post , Dumnezeu in sat , de securist nerusinat care baga oamenii la puscarie pentru propaganda antisovietica , de granicer sadic care impusca pe fasie romanii care-si luasera lumea in cap , sau omorau in bataie pe prinsi , sau violau la pichet liceenele capturate -adica nu ratasera ocazia vietii de a face rau .
              Si pur si simplu nu puteti trece de complexul ” daca dai in mine dai in haina statului ” .
              Dintr-o data , toti acesti criminali incepeti sa injurati pe cine va arata crimele .
              Bineinteles , ii spuneti rosu, comunist etc , dupa ce atitia ani comunismul s-a mentinut doar prin voi .

              2
              • Nu o iau inapoi. Cred ca esti un comunist convins, sustinator al Moscovei si o faci voalat, cu manta. Singurul om de pe acest forum care striga comunistii, si apoi ni-l citeaza cu religiozitate pe colaboratorul securitatii Cristoiu. Va stiti din note informative oare?
                Pana acum prezinti aceleasi trasaturi ca si unii etnici pe care ii mentionezi prinsi la ciordit.

                9
                • Acuzatii primitive .Fara nici o dovada .
                  Atat pot gandi unii .
                  Problema e ca cu acuzatii de acest tip ati trimis romanii la Aiud , la Sighet , la Periprava .
                  Si chiar va lipsesc acele vremuri .

                  Ti-am mai pus link-ul , Cristoiu nu a colaborat cu securitatea .
                  https://inpolitics.ro/verdict-oficial-ion-cristoiu-nu-a-colaborat-cu-securitatea_1834855.html

                  Cu pay-back-ul , normal . Nu iti place . De fapt , romanii ar fi trebuit sa va scuipe in fata , sa nu mai ridicati capul vreodata .Asa au facut polonezii .

                  In rest , asa cum ai aparut prima data in comentariile mele pe RoMilitary , incercand sa ma reduci la tacere pentru ca ma luasem de axa Budapesta-Moscova , asa continui .

                  De fapt mergi atat de departe cat ti se permite sa mergi .
                  Pe moment esti utilizat ca arma in conflictul dintre mine si un admin , care se bucura cand ma insulti .
                  O bîtă .
                  De fapt ceea ce ati fost si in comunism , voi rebuturile cu epoleti .
                  O bîtă .

                  • Articolul ala e din 2010. Intre timp am aflat altceva.

                    Decizie definitivă: Cristoiu este ”Coroiu” al Securității. ”Maestrul” a fost colaborator al poliției politice

                    https://universul.net/decizie-definitiva-cristoiu-este-coroiu-al-securitatii-maestrul-a-fost-colaborator-al-politiei-politice/

                    Potrivit documentelor, ziaristul e menționat atât ca „sursă”, cât și ca „obiectiv”, sub numele de cod „Coroiu”
                    https://www.dw.com/ro/documente-exclusive-rela%C8%9Bia-cu-securitatea-a-lui-ion-cristoiu-nume-conspirativ-coroiu-newsweekro/a-47852700

                    Vrei sa iti zic ce te-a dat de gol ?

                    „Acuzatii primitive .Fara nici o dovada .”

                    Partea a doua.

                    6
                    • ” Vrei sa iti zic ce te-a dat de gol ?

                      „Acuzatii primitive .Fara nici o dovada .”

                      Partea a doua. ”

                      Robi , nu ai inteles .
                      Nici nu era de asteptat .
                      Nesimtitul asta de MirceaSAS , imi aducea niste acuzatii , de forma continuata , nedovedite , primitive , incepand cu discutia relativ la actul de braconaj al ursului .
                      Acuzatii cu care pe vremea comunismului bagau in puscarie sau omorau in bataie oamenii care aveau curajul sa spuna adevarul .
                      Acuma au inversat , cine le zice ceva nu mai e sustinator al americanilor , e al rusilor , si probabil o sa o schimbe inca o data , a se vedea recentele evenimente politice .
                      Acuzatii primitive , scornite de o minte primitiva .
                      Si sunt curios cu repetatele referiri la Sputnik , pe care nimeni nu il citeste , doar el fac referiri . Curios , din ce am citit pe aici , cum le ridica Sputnik mingea la fileu .
                      Asta ca sa intelegi prima parte .

                      A doua parte .
                      ” Dezvaluirile ” acelea au fost cam asa ceva :
                      https://inpolitics.ro/listele-lui-hodor-aranjamente-murdare-inaintea-anului-electoral-2019_18439964.html
                      Adica s-au prezentat niste liste unde erau trecuti de-a valma turnatorii cu cei pusi de securisti in fata unei foi albe cu urletul ” scrie ” dupa ce s-au intors de la un congres din strainatate sau dupa ce cineva i-a turnat ca au neamuri in strainatate sau ca au spus ca e frig in blocuri .
                      Apoteoza rebutului cu epoleti : sa urle la cineva cu studii si reputatie profesionala .

                      In rest , cercetatorul este un ” onorabilizator ” al fostei oligarhii comuniste : securitate , militie , justitie , ai caror plozi bne conduc acum.
                      https://www.cotidianul.ro/istoricul-madalin-hodor-sare-in-apararea-lui-lazar-este-falsa/
                      Asta nu ai vazut-o ?

                      De fapt si CNSAS a fost tot asa , o politie politica care a dat verdicte , ulterior infirmate , care ba au eliminat un candidat care punea `probleme sistemului , ba au ascuns un turnator infiltrat , docil , santajabil .
                      https://www.observatorcultural.ro/articol/complicii-turnatorului-basescu-de-la-securitate-la-cnsas/
                      Apropo Robi , de ce nu scrii despre cercetatoarea de la CNSAS care ” s-a sinucis ” in 2013 dupa ce se pare ca gasise documente care atestau la Basescu al vostru era turnator ?
                      Sau despre procuroarea care cerceta vanzarea ALRO catre rusi si alte afaceri cu ei a regimului Basescu , care a fost gasita moarta in casa si tinuta la medicina legala intr-un frigider deconectat pana a putrezit fiind imposibil de determinat cauza mortii ?
                      Din toata presa haulitoare nu s-a scurs vreo informatie .
                      Link-ul de mai sus e singurul gasit de mine cu Google saptamanile trecute .

                      De fapt nici tu nu scrii , nici Madalin Hodor .
                      Nici MirceaSAS .

  9. bună gluma cu politia nationala,de frontiera si jandarmeria….adaug si militiile locale.
    in caz de buleala dispar primele dar tot primele apar și după.

    10
  10. Super da adevarat…

    ”Tanarul fara burta si capra neagra devin specii pe cale de disparitie. Cica mai sunt sperante pentru capra neagra.
    Discalimer:
    Nu imi apartine mie afirmatia ci a unui prof. de Ed. Fizica si Sport.”

    Are dreptate …
    Eu la 46 ani.. ( Candva absolvent al Scolii de Geniu Panait Donici Rm.Valcea … )
    Si alerg si arat mai suplu decat amicii si vecini mei de bloc cu 20 ani mai tineri in Jandarmerie si Politie ….
    Se vede asta vizual, la iesirile pe munte, la fotbalul de la bloc sau teren… Plus ca majoritatea azi nu au timp de intretinere personala… E mai usor cu masina si de rupt berea zilnic…

    P.S. Din pacate realitatea asta este, plus ca nu exista un program national de control al sanatatii generale a populatiei …

    Om vedea ce si cum mileniul urmator…
    Superarticol… Bravo si bafta!!!

    10
    • sunt intru totul de acord cu tinerii si caprele negre!
      dar tinerii aceia nu s-au nascut mancand prost, mult si fara noima…..nu au baut cola in loc de lapte….
      e o alegere pe care au facut-o pt ca ceva le place….
      totul tine de o buna prezentare a produsului!!!
      adicatelea …reclama!
      poate daca cineva facea din produsul „rezervist” sau „soldat” ceva atragator…poate aveam unitatile mult visate
      daca intre cele1000 de reclame la medicamente si detergenti sau case de pariuri , intra 500 de spoturi despre armata si daca ai pregatit un pachet material decent anilor 2020+ cu care sa-i ofertezi pe cei interesati sunt convins ca vei gasi clienti destui.
      slabe sanse sa las Mc -ul din mana si sa merg sa fac militarie pt 2 lei ….
      cati din cei care au ramas in Romania , au ales sa nu plece din iubire fata de tara?
      dupa ce se vor scumpi facturile la gaz si energie electrica….cam cati credeti ca ar fi in prima linie voluntari in caz de taraboi??
      trebuie cultivat aceasta mandrie nationala si asta nu se face de azi pe maine!
      incepi maine…si poate peste doua generatii o sa ai un rezultat, timp in care tu ca stat trebuie sa acorzi atentie si suficiente resurse materiale
      si iti mai trebuie conducatori de calitate care prin exemplul lor sa construiasca cu acesta resursa umana ceva de calitate!
      nu e nimeni de condamnat ca nu vrea sa puna mana pe pusca si sa o tuleasca vesel in transee!
      pana la urma e alegerea fiecaruia! eu unul nu as duce pe cineva cu arcanul la oaste si sa ii si dau pe mana o arma!!
      daca suna adunarea si tu te trezesti cu 200 de oameni la poarta inseamna ca pe astia i-ai convins ca merita sa lupti pt tara! dar in momentul ala ti se si aprind toate becurile pe bord si iti dai seama ca ceva nu ai facut cum trebuie!
      cati dintre voi nu sunteti pasionati de subiectul armata!?….dar si cati din voi aveti amintiri neplacute legate de perioada de militarie!
      priviti-l ca un job ! daca e platit decent si daca ai un colectiv bun, daca faci lucruri interesante care te dezvolta ca persoana, mergi de placere la serviciu! si cand te mai cheama la ore suplimentare mergi fara sa comentezi….pt ca iti place si realizezi ca prin aportul tau ai contribuit la ceva important!
      asa ar trebui sa fie si cu armata, sa fie atragatoare, mediatizata,
      din pacate nu se poate peste noapte dar trebuie sa incepi candva daca doresti sa trezesti ceva sentimente patriotice in cei care mai sunt prin tara!
      parerea mea umila,…
      Brgds

      2
  11. Pe langa problemele prezentate,eu nu am vazut un plan unitar de folosire a rezervistilor.
    E vorba doar de repartizare la unitati,nu de capacitatile lor fizice si de varsta.Daca pe un rezervist de 25 poti sa-l integrezi intr-o unitate activa,pe unul de 35 se recomanda sa-l folosesti in unitatile auxiliare din spatele frontului,daca nu e la motorizate,gen mecanic ori electrician.Ori daca tara e ocupata sa intre la partizani.
    La fel,eu nu am vazut sa fie stabilit clar proportia in care pot fi inclusi rezervistii intr-o unitate activa.S-au dus demult vremurile in care pierderile erau completate de pifani rezervisti.Personal,consider ca fiecare brigada ar trebui sa aiba o companie de completare a pierderilor.Bagi acolo rezervistul,completezi instructia lui de pace macar vreo 2 luni,cateva actiuni de lupta mai usoare si apoi ai sa-l trimiti la batalion pt. completarea pierderilor.
    Consider ca intr-o unitate activa,5% rezervisti pentru competarea pierderilor repr.proportia corecta.Sa ai 10% din efectivul unitatii angajate in lupta ca rezervisti e curat crima fata de acesti semi-civili ..

    4
  12. Costurile sociale ale unei rezerve pot fi zero .
    Doar arme , uniforme si stoc de subzistenta .
    Am mai scris despre ziua in care autobaza a trebuit sa ne dea un camion ca sa ne prezentam la unitate , ca am venit toti cand am fost chemati .
    Am mai scris ca prin 1992 cand trebuia sa formam personalul unui aeroport de campanie dispersat ne-am prezentat absolut toti .

    Totul e ca rezervistul roman sa stie ca are o tara de aparat sica tara face ceva pentru el .
    Si ca tara sa nu-i vanda / caseze arma cu care trebuie sa lupte , ceea ce la noi s-a intamplat deja .

    5
    • Eu aș scoate o lege care sa permită rezervistilor sa isi procure si sa posede arme; un vânător care împușcă o vulpe jerpelită pe an poate să aibă arme, un rezervist – nu, e nonsens.

      11
      • Ion , daca tot ai adus vorba :
        AI vazut cine sunt cei care au permis de arma letala de autoaparare vanatoare sau de colectie in A.D. 2021 in Romania ?

  13. Pregatirea rezervistilor ???/ Pai aia din Liceele Militare nu au voie sa traga cu arma de foc !!!! Sint curios cit trage un cadet de la Sibiu in 3 ani ?

    1
  14. Sindicatul Europol sustine ca la examenele pentru instructori la specialitatea educație fizică si autoapărare 0 zero politisti au trecut testele. Fara comentarii!

    1
    • N-ai cum. In fiecare dimineata ceva ma minuneaza in Republica Fantastica Romania.
      Vezi ce inseamna sa nu mai sti de frica alergarii cu masca pe figura?

      3
      • cred ca ar trebui sa dizolvam complet anumite institutii si sa le construim de la zero. Cum au facut georgienii.
        Prea multa mizerie si seu s-au adunat sub pres, si e doar o masina de tocat bani simuland ca fac ceva.

        1
    • Nu ați văzut comentariul lui @Robi de pe PSR, ps tema asta, așa-i?
      Părerea mea, hîc…

      1
    • Lunga poveste.Si paradoxal,e de bine.

      Serviciul ala de pregatire a fost dorit mai intens dupa ce un politist din Timis a fost impuscat in misiune.Atunci au sondat de la IGPR prin SAS-uri si nu a venit nimeni.
      De atunci,ideea a devenit un pretext pt locuri de ars gazul.
      Faptul ca au picat inseamna ca a fost proba pe bune.Ceea ce e de bine,intr-un fel.
      Treaba se rezolva,simplu si corect.Iei cei mai buni luptatori din SAS si SIIAS (singurii care stiu ceva meserie,deci au ce sa transmita)care trebuie sa iasa la pensie si le propui sa mai stea o vreme invatand pe ceilalti chestii pe care trebuia sa-i invete scoala de politie.Gen sa faca incatusari,sa tina pistolul in mana corect,sa se pozitioneze corect in teren si alte detalii din astea de baza.

      2
      • Nu inteleg cine si cum ii pregătește si îi verifică pe polițiști acum. Ca nu te duci la sală sau la poligon si faci ce vrei. Iar daca tragi rar se duc naiba si deprinderile pe care se presupune ca le ai dobândit in școala/academia de poliție.

  15. Asta cu FOS era aplicabila si de armata,ca si acolo e greu de multe ori cu tinutul armei in mana.
    Iar daca ar fi avut meapeneul vietii o idee coerenta de a creea unitati teritoriale de rezervisti,tot pensionarii din FOS erau cei mai in masura sa-i invete cum e cu tactica de infanterie.
    De fapt,privilegiul de a fi pregatit de FOS,impreuna cu dreptul de a detine arme ar fi fost arhisuficient pt a aduce o gramada de voluntari,fara a mai iesi masturbarea mentala ce este la noi progrsmul de rezerva voluntara.

    Nu stiu insa cat de corecta politic era ideea.Daca dadeau soldatii de weekend o lovitura de stat 🙂

    10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *