Cu rezerva la reparat – Partea III – US National Guard – Garda Nationala SUA

Ca in celebrul banc, “am zis, am zis”… sa vorbim un pic despre cealalta parte a rezervei militare americane, US National Guard. Scurta recapitulare din prima parte, sistemul american are doua mari categorii de rezerva a fortelor armate, branch reserve si US National Guard atunci cand sunt federalizate. Si aici trebuie practic sa ne oprim un pic. Sa vorbim despre federatii.

In teorie, federatia este locul unde  mai multe state se intalnesc intr-o structura suprastatala avand anumite valori comune, puncte de convergenta daca doriti (hai sa nu facem teorie federatiei, ca am si eu cartea lui Ioan Deleanu). Desigur exista si o punere in comun a resurselor si institutii comune. SUA este o federatie atipica oarecum, desi acelasi popor statele componente ale federatiei au un grad de autonomie extrem de ridicat. O scurta paralela cu Republica Federala Germana, exista domenii care sunt doar in competenta federatiei si nu a landurilor componente. Unul din domenii este apararea.

SUA in schimb asigura inclusiv o armata proprie a statului, comandata de guvernator, iar singurul moment cand federatia poate exercita comanda asupra armatei statale este cand discutam de federalizarea acesteia. Federalizarea are un scop precis, iar conditile federalizarii sunt specifice si nu la dispozitia presedintelui SUA, POTUS, ala. Aici discutam in fapt de eterna disputa pe acel Second Amendment, „A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.” De aici fiecare a inteles ce a dorit in sensul in care cetateanul a priceput ca poate sa-si cumpere un PeSeLeu calibru 50 BMG si suficienta munitie cat sa declare razboi unui stat mai mic, militia aia insemnand faptul ca isi ia 3 vecini de gat si impusca pe unii si pe altii cu sau fara rost, iar statul a priceput ca poate sa-si faca armata pe langa armata federatiei. Nu-i rolul meu sa transez disputa asta veche de 300 de ani, dar cert este ca acea armata statala/militie sau cum mai vrem sa o denumim are o singura denumire in SUA: US National Guard.

Deci guardul asta este o armata compusa din rezervisti in subordinea statului si nu a federatiei. Exista componente alte US National Guard-ului care au regim de full time service dar in principal discutam de rezervisti pregatiti in weekenduri si periodic saptamanal. Misiunile principale ale guardului dupa cum scrie la ei pe pagina web sunt: “The Texas Army National Guard is composed of approximately 19,000 soldiers, and maintains 117 armories in 102 communities. State duties include disaster relief, emergency preparedness, security assistance to state law enforcement agencies, and some aspects of border security. The Governor can activate the National Guard components under his control for state active duty in Texas, and in support of adjacent states.”

Am luat Texasul nu la intamplare, nu ca mi-a placut serialul Dallas, dar ei sunt cei mai feroce (nu am alt cuvant) sustinatori ai amendamentului doi din Constitutie pe ambele paliere. Ideea principala fiind, da avem arme peste arme in casa, da avem National Guard + regulars si in principal avem multe chestii cu arme ca ne plac. In plus au cele mai mari efective de National Guard din SUA, desi scrie 19000 ready to deploy – gata de scandal, in fapt discutam de 21000 daca cautam pe siteul biroului central de National Guard, urmat la scurta distanta de Pensylvania 19100.

Structural vorbim de o rezerva de 434,618 de militari impartita in 51 de comandamente avand doua componente, terestra si aeriana pentru fiecare. La nivel de stat de regula (detailez mai jos acel de regula) comandamentul NG este asimilat cu o structura de doua stele (divizie sau echivalent). Pe parte de forte terestre, daca am luat studiu de caz Texas, structura arata in felul urmator: 36th Infantry Division, Medical Command, Office of the State Surgeon, Recruiting and Retention Battalion, State Army Aviation Office, 136th Regiment (CA) (RTI), Army Ground Safety Office, Training Centers Command, 71st Theater Information Operations Group, 176th Engineer Brigade.

Ma opresc putin pe acea divizie – Headquarters, 36th Division, 71st Infantry Brigade, 141st Infantry Regiment, 142nd Infantry Regiment, 132nd Machine Gun Battalion, 72nd Infantry Brigade, 143rd Infantry Regiment, 144th Infantry Regiment, 133rd Machine Gun Battalion, 61st Field Artillery Brigade, 131st Field Artillery Regiment (75 mm), 132nd Field Artillery Regiment (75 mm), 133rd Field Artillery Regiment (155 mm), 111th Trench Mortar Battery, 131st Machine Gun Battalion, 111th Engineer Regiment, 111th Field Signal Battalion, Headquarters Troop-36th Division, 111th Train Headquarters and Military Police, 111th Ammunition Train, 111th Supply Train, 111th Engineer Train, 111th Sanitary Train, 141st, 142nd, 143rd, and 144th Ambulance Companies and Field Hospitals.

Ce am vrut sa subliniez aici, partea de asistenta de law enforcement se face doar cu subunitati de politie militara in sustinerea politiei civile. Este o perceptie gresita si tactic si argumentativ ca NG ul face law enforcement si riot control. Cu experienta militara in spate va spun ca in momentul in care infanteristul te aresteaza se numeste adio Democratie. Armata nu are tehnica necesara si nici pregatirea sa execute astfel de misiuni. Ele se pot face in masura limitata de unitati specializate, dar niciodata de catre batalioane de artilerie sau infanterie. Mai interesant este, si aici se observa menirea NG-ului, componeta medicala la dispozitia comandantului diviziei.

Doctrina militara aduce o legatura clara intre dotarea la dispozitia unei unitati si menirea sa. Sigur pare o banalitate, dar traim zilele lipsei expertizei intr-un domeniu si datului cu parerea gratuit. Asadar, divizile NG nu sunt blindate, nu sunt aeropurate, nu sunt divizii MP. Sunt concepute specific pentru rolul pe care il au, adica asistenta civila, explicata acelor multe unitati de geniu si medicale. Law enforcement limitat, explicat de subunitatile in masura relativ mica de MP si desigur infanterie, acolo unde este necesar ca NG-ul sa suplineasca unitati active in serviciu federal. Simplu si clar.

Pe componenta aeriana acum, avem urmatoarele structuri, cu mentiunea ca un “wing” este echivalent terestru al unui regiment sau brigada: 136th Airlift Wing , 147th Attack Wing, 149th Fighter Wing, Texas Air National Guard Headquarters, Air Component Command – TXSG, 254th Combat Communications Group, The 254th Combat Communications Group, 204th Security Forces Squadron, 217th Training Squadron, 221st Combat Communications Squadron, 273d Information Operations Squadron.

Ar mai fi de mentionat un lucru. Desigur ca nu toate comandamentele statale de NG arata la fel. Acel de regula de mai sus, caruia ii datoram o explicatie. La 3500 de militari cat are in subordine statul Vermont, nu putem discuta de divizie. Aici este vorba de un comandament la nivel de brigada. In mare parte desigur se respecta structura de tip divizie.

Referitor la personal, raman valabile toate punctele prezentate in partea de branch reserve cu o mentiune. Formarea cadrelor NG se face in cadrul NG, in cadrul structurii prezentate mai sus figureaza un comandament de pregatire/instructie ar fi la noi, training la ei.  Mentionez iarasi si din nou, filosofia lor este sa luam omul, il formam la nivel de baza, si apoi ii gasim noi o specialitate. Fix opusul la ce se intampla la noi, cand se duc oamenii la CeMeZeu si nu stiu aia de acolo ce sa-i mai bage de vina sa nu-l ia.

Concluzia celor trei articole din serie ramane una simpla. Suntem la ani lumina de ceea ce se intampla in lumea civilizata si asta nu implica doar echipamente. De la politica de recrutare la modul cum oamenii sunt formati la rolul unitatilor. Am spus in articolul dedicat rezervistilor voluntari ca este ilogic sa scoti posturi la nivel de centre judetene de unitati sprijin de lupta sau servicii. Exemplul de mai sus este cat se poate de clar, o divizie de infanterie de rezerva unde masa de oameni o reprezinta specialitatea militara infanterie. Unde este si mai tragic, acele chestii care nu costa, pot fi modificate din pix fara prea mult efort raman batute in cuie dupa o logica imposibil de explicat dar afirmata de fiecare functionar de la birourile de recurtare: “Asa-i procedura…”

Lt(rez)

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Cu rezerva la reparat – Partea a I – La noi nu se poate

Cu rezerva la reparat – Partea II – Branch Reserve/Rezerva structurilor active

15 comentarii:

  1. Am discutat ceva mai amplu cu George pe acest subiect si m-am gandit sa adaug inca niste puncte:

    1. Bugetul NG este stabilit de DOD, nu de stat. Deci desi statul este beneficiarul NG-ului, prim beneficiar sa spunem, standardul de echipare si banii este dat de DOD adica de federatie.Aici am cercetat putin: Este asa deoarece comanda centrala NG, adica atunci cand este federalizata si pot fi 3-4 sate federalizate de o data, deci efective la esalon de corp de armata, apartine la „Chief of the National Guard Bureau”, care-i membru joint chiefs of staff. Asadar un sort-of echivalent de Stat major general – actual stat major al apararii. Mai interesant ar fi ca din JCS nu fac parte comandantii barnch-reserve.Functiile branch reserve se opresc la esalon corp de armata deci 3 stele si raporteaza sefului statului major al categoriei de forte. Adica Chief of the Marine Corps Forces Reserve raporteaza la Commandant of the Marine Corps care ii membru JCS.
    2. La Riots – Da, intern a actionat NG, si nu doar MP-s, US Army si USMC. contrar celor de mai sus, contrar celor afirmate chiar de NG la ei pe site. Aici, promit sa fac o analiza serioasa, si sa vedem in ce conditii presedinte SUA poate suspenda efectele juridice ale posse comitatus. Scriem articol musai!
    Deci, George m-a pus in dificultate/pe ganduri, rezulta ca ne punem pe cercetare. @ Merci, mare dragul sa discut chiar contradictoriu subiecte care imi plac atat de mult!

  2. Ofiterii romani scoliti la West Point au ajuns in structurile de comanda ale armatei romane, sau sunt tinuti pe functii mici sa nu deranjeze prea mult? Nu mai intru in dsputa cu procedura si lipsa eterna de fonduri.

  3. Si totusi, am citit despre F15 ale National Guard. Este clar ca nu poate fi vorba de piloti, tactici, infrastructura, logistica de weekend. Probabil ca National Guard Air Force este printre cele mai potente forte aeriene la nivel mondial, cu cate o escadrila de F15 in Louisiana, Missouri, Montana, California, etc. Ce-ar fi sa avem si noi cate un ‘wing’ de F15 in Vaslui, Olt, Bistrita, Teleorman (un must sa avem F15 sinla Videle, na!)

    • Unitati de acest fel au si personal activ care ocupa posturi de I&I ( inspector & instructor), dar de obicei peste 80% din personal sunt rezervisti.

      • Dap, exista „permanent billet” – adica serviciu activ. Functile de comanda de regula dar si structuri care sunt identificate ca find necesar sa aiba caracter permanent. Restul este un sistem de rotativa, simplu ca buna ziua. Asta insemna ca personal militar este tot timpul in serviciu.

    • 1. Da, asta cu „soldatii de weekend” ii o bataie de joc care nu o auzi in alta parte. Doar in Romania a aparut „soldatii de weekend”, in mistoul asta specific cotidian, ca pana la urma ajung sa constat ca suntem o tara la misto, cu servicii medicale la misto, austostrazi la misto… totul la misto. Cum putea fi armata altceva? La astia aparent in weekend sau nu, astia au abilitatea sa formeze piloti deci militari pe care to poti baza in orice situatie.
      2. Cred ca in romania ar fi imposibil sa avem un wing la Bistrita, Vaslui, Olt-Romanati ( 🙂 ). Dar daca gandim regional mai ca ar fi posibil, in contextul apararii teritoriale. Metoda ii pansonata deja de fostul British Teritorial Army, actua British Army Reserve. Brigazi teritoriale, infanterie, si macar un comandament aerian teritorial, zicem esalon regiment. Avioane IAR elicoptere IAR. „Air Wing Oltenia” ar fi chiar frumos.
      Dar trebuie cap aici, plan pe termen lung si cel mai important, nu trebuie furat un leu.
      Deci imposibil.

    • Mi se pare imposibil! Ce inseamna rezervist in conditiile operarii unei escadrile de F15? Si nu este vorba doar de piloti, ci si de cei dela mentenanta, de la dirijarea zborurilor si cate si mai cate… Cred ca facem o confuzie de termeni si de planuri.

  4. @LT(REZ)
    Daca eu as fi in Minister, v-as propune(si chiar vorbesc serios) sa va ocupati de proiectul de rezervisti.
    Sunt sigur ca ati face o treaba excelenta.
    Articolele cu rezervistii pe care le-ati scris sunt excelente. E o analiza serioasa.
    Pana la urma la noi nu ca nu se poate, ci NU SE VREA. Sau or fi toti incompetenti? Cred ca sunt mai repede delasatori, nu le pasa.
    Succes MaPN. Dati in continuare vina pe civilii care vezi Doamne, nu vor sa se inroleze ca rezervisti. Ei sunt de vina, nu voi, nuuu. :))

    • Multumesc, pentru ce ati scris, sa stiti ca asta pentru mine este mai valoros decat orice imi putea oferi ministerul in 2012 sa nu plec. Sincer va spun.
      Ma bucur ca s-a prins o idee, nu noi societatea suntem de vina asa cum s-a tot insistat. Variante sunt, solutii sunt, le putem lua, copia, aplica. Totul este sa vrea cei de la centru. Asta insemna desigur munca, eu m-as oferi si voluntar sa fac asta, sa ajut. Din timpul meu, cu orice. Credeti-ma, nu intereseaza pe nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *