Cu rezerva la reparat – Partea II – Branch Reserve/Rezerva structurilor active

Din propria experienta, problema rezervei in Romania se rezuma la niste organizatii care folosesc la al 4-lea cuvant substantivul „pensie“. Atat. Convocari periodice, instruiri, formarea personalului direct in rezerva, scoli de subofiteri, ofiteri, in rezerva sunt niste concepte abandonate de vremurile prezente. Da, avem si noi un proiect al rezervistilor voluntari, pe care ministerul – de doi ani – se chinuie sa-l aplice si rezultatul, doi ani la rand, a fost un esec structural, in niciun caz un esec datorita salarizarii asa cum insista ministerul sa ne comunice pe toate canalele.

Asa ca, “fratili” vostru s-a pus pe documentat si pe scris. De fiecare data spun, a compara ceva in Romania cu SUA este un simplu exercitiu de dorinta, identic cu a imparti banii imaginari obtinuti de pe urma unui prezumtiv castig loto. Totusi am zis sa o fac si pe asta.

Fortele armate americane au doua tipuri de rezerva, “branch reserve” si “national guard”.  Adica una bucata rezerva a structurilor active si alta bucata rezerva independenta si nu o extensie a structurilor active. Sa le tratam pe fiecare separat.

Branch reserve incorporeaza practic toate structurile armate: fortele terestre (US Army), fortele navale (US Navy), fortele aeriene (US AirForce), corpul de infanterie marina (US Marines Corps), garda de coasta (US Coast Guard). Toate aceste structuri beneficiaza de unitati de rezerva. Accederea intr-o structura de rezerva are la baza doua variante, fie direct in rezerva prin exprimarea acestei optiuni de serviciu militar, fie prin trecerea personalului activ in rezerva. Nu este identic cu ceea ce in Romania se intelege prin a “trece in rezerva”. In fapt echivalentul american ar fi retirement. In terminologie corecta avem SELRES – selected reservist, rezervistul voluntar de mai sus si IRR- adica individual readiness reservist, adica cel care si-a incheiat raporturile de serviciu. De mentionat este ca doar SELRES sunt pregatiti constant, saptamanal, pe cand IRR, periodic, eventual anual. Am cautat ceva exemple pentru IRR si am regasit persoane cu grade destul de mari care nu pot fi incadrate pe un “billet”- functie in unitati mobilizabile. Si foarte multi specialisti.

Revenind la arhitectura generala, aceste structuri de rezerva, spre deosebire de Romania, nu sunt atasate structurilor deja existente ci au organigrama proprie, mai exact 27 de divizii US Army reserve, 3 fortele aeriene (echivalent de comandament de trei stele), un comandament naval de rezerva (echivalent de 3 stele ), o divizie de puscasi marini, alaturi de unitatile de suport aerian si logistic plus un comandament de o stea la nivel de paza de coasta. Pentru mine cel putin cifrele sunt impresionante. Interesant in acesta structura este ca la nivel de stat major al categoriilor de forte, aceste structuri devin interoperabile cu structurile active. Sa explic un pic acesta afirmatie, ca nu este fix ceea ce pare a fi. In mod evident sunt interoperabile de la nivel de grupa, pluton. Dar comanda  unitatilor merge pe linie ierarhica doar pe linie de structura de rezerva pana la nivel de Reserve Component Comand, de regula 3 stele. In fapt cine poate muta batalioane, regimente, brigazi de rezerva este seful categoriei de forte fie ca vorbim de army chief of staff – seful statului major al fortelor terestre sau chief of naval operations. Deci o functie cu 4 stele.

In materie de selectie, criteriile sunt identice cu cele pentru personalul activ. Aici apare o chestie interesanta in materie de filosofie de selectie. Persoanele sunt selectate initial, pregatite elementar in urma apoi li se da un MOS – military ocupational speciality, mai pe romaneste este asignat la o arma sau specialitate militara. La noi, mi s-a parut tot timpul comic mai ales pentru soldati si gradati profesionisti cand vedeau niste copilandri si ii intreba personalul recrutor, la ce arma candidezi? De unde sa stie ala asa ceva? El stie ce-i aia geniu? Nu Eminescu, evident. La fel pentru academii sau scoli de subofiteri. Peste gard (Oceanul Atlantic), ei gandesc simplu problema in sensul ca ii se va atribui o specialitate militara unui om dupa momentul in care vezi ce inclinatii are si cum actioneaza si interactioneaza in primele faze ale instructiei. La noi s-ar numi trunchi comun si apoi specializare. Asta ar fi pentru enlisted adica soldati, gradati si subofiteri, dar la fel si pentru ofiteri. Ofiterii admisi de pe urma direct commision sau ocs – officer candidate school (vorbim de rezerva si nu de activi ca sa integram academia) fac o pregatire de baza dupa care sunt specializati. Mai interesant este ca aici nu se tine cont neaparat de specialitatea de pe diploma a omului ci de aptitudini. De citit, de notat, de invatat si pentru ministerele noastre care au dovedit inalta expertiza in a se invarti in jurul cozii.

US National Guard – va urma.

Lt(rez)

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Cu rezerva la reparat – Partea a I – La noi nu se poate

Cu rezerva la reparat – Partea III – US National Guard – Garda Nationala SUA

29 de comentarii:

  1. tot ce tine de stat e disfunctional si corupt in tara asta. noua chiar ne-ar prinde bine un stat libertarian

  2. interesant,nu știam de existența a două „rezerve” la americani,
    îți spun eu, mapn-iștii citesc pe aici mirați și se uită unii la alții întrebandu-se de ce dracu trebe’ să de-a ei explicații și lămuriri soietæții civile când viața ța e atât de frumoasă pentru ei acolo.

  3. Foarte interesant materialul. Cu costuri mici(la nivel SUA) intretin o structura calificata care la un moment poate tripla armata (interesant cum se petrece la rusi).
    Acolo cineva s-a gandit si se gandeste continuu la a face o treaba eficienta pt SUA.
    Ma indoiesc ca la noi cineva, bine platit, s-a gandit la ceva util si efficient cu aceasta rezerva. Materialul muncit de Lt(rez) le pica para malaiata in gura lui natafleata-birocrocrata (nu numai pt egalitatea intre sexe).

    • bine plătiți da,bine intenționați nu.
      românii sunt la un minim istoric al încrederii în stat,să nu o pățească armata cum a pățit bor-ul.

  4. „Mai interesant este ca aici nu se tine cont neaparat de specialitatea de pe diploma a omului ci de aptitudini”
    Ca paranteza/completare aici, https://en.wikipedia.org/wiki/Howard_Thomas_Markey omul asta a fost judecator federal si pilot si comandant al gazii aviatice nationale. Stiu ca anticipez aici urmatorul articol un pic dar este on topic.
    Asta ca dos de palma peste nas la „nu avem locuri pentru pregatirea dvs”, laitmotivul centrelor judetene.

  5. Da, cuvântul magic e ”aptitudini” – o vorbă de dânșii inventată!?
    Asta însă presupune un sistem funcțional care să educe/selecteze/promoveze valorile!
    Și mai e o problemă – declinul demografic. Își mai permite cineva să se joace de-a războiul în Europa? Pentru că nu trăim pe o insulă, undeva prin Pacific…

    • Da, isi permit rusii sa se joace de-a razboiul si se pare ca le si merge. Ar fin interesant de facut comparatii nu intre noi si americani ci intre noi si rusi.

  6. Pana sa ajungem fata in fata cu rusul, zic eu, asa ca un om cu o pregatire relativ efemera in domeniul militar, ce se intampla intr-o situatie preucm cea din 77. Ce unitati de geniu mobilizam? Dar pompieri militari? Cate spitale de campanie pe care le putem intinde pe caldaram avem? Ca la americnai, rezerva ca cine dracu isi permite sa tina structuri de genul active.IRRistii de care vorbeam erau toti comander/lt-col majoritar medicina militara.Ca pentru aia nu poti crea 100 de billeturi la brigada. Ok Inteleg, si face sens. Dar ii pregatesc in continuare. Un #colectiv a paralizat Bucurestiul si medicina de urgenta.
    Cand am gandesc la chestile astea imi dau seama ca traim intr-o lume paralela cu cea reala si orice urgenta insemna calamitarea automata a tarii. Pentru ca asta insemna rezerva, nu de activi vorbesc. Apararea teritoriala a tarii, si pana la rus o zapada mai serioasa ne termina. Cutremur nu mai vorbesc., atunci punem semnul „This country is closed”.
    Alo, Mapn, MAI… la voi in curte-i mingea.

    • Atunci cand va veni o calamitate peste noi sa-i vedeti pe toti tutuienii, fiforii spunand ca ” nu este momentul acum sa cautam vinovati, sa fim solidari …” Obisnuitul „thoughts and prayers” … Astia nu au fost in stare sa asfalteze o pista la un aeroport SI d-voastra vorbiti de reserve SI national guard…
      Niste „dincolo de orice descriere”, vorba lui von Manstein.

      • Doar pntru citarea Maresalului von Manstein deja am elevat discutia. Sunt fascinat de persoana lui von Manstein, citesc orice gasesc cu referire la dansul. El si Rommel.
        Revenind la ale noastre, da avem o lunga practica in „nimeni nu-i de vina”. Si trasatura asta a poporului roman o documentez de ceva vreme, lipsa de responsabilitate individuala, colectiva, institutionala si apoi nationala. In plus, eternul strain de vina pentru orice la care adaugam autovictimizarea la cote ridicole.
        Deci, va dau dreptate 100% – cand si nu daca se intampla ceva vom asista la un spectacol al ipocriziei, lipsei de coloana vertrebala si nevinovatiei. Amplificam #colectiv si vom avea aceeasi problema dar la alta scara. Fara vinovati, fara responsabili. Il mai bagam si pe Dumnezeu la mijloc, ca asa a vrut Dumnezeu si gata am rezolvat si problema asta.

    • Poate avem nevoie de o campanie de sensibilizare a MApN si clasei politice in privinta rezervei. Asa cum unii s-au coalizat pt familia traditionala. Acum mai mult ca niciodata avem nevoie de o strategie pe termen mediu si lung in privinta securitatii nationale. Si cum ai spus, lt(rez)- o zapada mai serioasa ne termina. Vor sari multi sa spuna ca vrem razboi, ca se cheltuie banii statului aiurea. Dar pot fi combatuti cu argumente rationale. #colectiv este cel mai bun exemplu.

      • @nastase…nu inteleg de ce e #colectiv un bun exemplu. Cladirea aia functioneaza si azi cu public FARA AUTORIZATIE IGS. Aici nu mai poti da vina pe autoritati, pur si simplu oamenii intra singuri in capcana aia in care au murit 60 si ceva de persoane arse de vii. Suntem tampiti. Nu suntem aia din basmele lui Dan Puric si altora de teapa lui.

        • Da, absolut si fara discutie vina este a patronilor si catorva funcionari corupti. Problema este ca societatea are obligatia sa ingrijasca oamenii raniti in urma unui accident fie el colectiv sau orice altceva. Cand 100 de raniti iti paralizeaza cel mai mare oras din Romania, deja ai o problema structurala. Pute fi la fel de bine un accident la cernavoda, la mina Livezeni sau rafinarie. Situatia ramanea neschimbata. Vina autoritatilor incepe si se termina prin lipsa de echipare si lipsa de capacitate in a ingriji 100 de raniti. De rezbel eu nu mai vorbesc daca nu avem capacitatea sa ingrijim 100 de oameni. Rezerva poate insemna si protectia civila, isu, spitale de campanie, search and rescue etc.Ca sa fac legatura cu seria de articole, noi angajam psihologi si contabili.

        • @Stelian-#colectiv e un bun exemplu in sensul invers, adica a dezvaluirii dezastrului in care se afla serviciile de interventie, a incapacitatii acestor servicii de a face fata unui scenariu major.

  7. Practic suntem niste oi fara stapan, asta lipseste de muulti ani incoace, dar sa fii stapan care sa stie cum sa managerizeze astfel de trebusoare nu-i pentru oricine, nu stiu daca astia au habar sa cheme pe cineva de la ..multinationale poate, daca are si pregatire militara e chiar perfect, sa faca dreq mai bine un concursus cu locuri vacante sa le ocupe niste destoinici si vezi ca lucrurile parca merg de la sine ( ca pe sine )

    m-am saturat de tot felul de limbrici si altii asemenea zdrente de pseudo-ofiteri care ”fac ce vreau si stiu ce fac”

    Idem cu de-colorarea izmenelor, pardon uniformelor de lupta, etc.

  8. Sunt pe Caderea Bastliei langa centrul militar sector 1. E liniste. Si eu beau o bere belgiana.

  9. Ar fi interesant de stiut si care este sistemul de rezerva la rusi.

  10. Comisaru' Moldovan

    Mi-ar placea sa aplic pentru rez voluntari la anul dar nu am auzit chiar de bine. Recomandari? Pareri?

    • Dacă asta Îți place , urmeaza-ți visul și vei vedea.

      Părerile pot fi subiective sau obiective.
      Poate la un moment dat se vor așeza lucrurile pe o direcție buna pe aceasta nouă componentă a sistemului național de aparare.

      • Inca un articol excelent. Felicitari!

        Vasile, cu toata stima, sper ca lucrurile sa fie diferite anul viitor. In sensul in care un candidat sa aiba totusi posibilitatea sa isi aleaga o anumita arma. Ca daca eu as dori sa incerc la Cercetare, nu e normal sa imi spui ca nu exista posturi pentru arma aceasta, nici pentru alta asemanatoare(intelegi ce vreau sa zic), si imi spui ca ai locuri doar pe Logistica si Finante conrabilitate, ca atunci e normal ca zic pas.

        Sper ca anul viitor lucrurile sa fie diferite. Sper, dar sunt aproape sigur ca nu vor fi. Iar pe considerentul ca la un moment dat se vor aseza lucrurile, e un fel de daca si cu parca…

        Lucrurile ar trebui sa fie mult mai transparente, clare si asa cum am mai mentionat in alte raspunsuri la alte articole referitoare la rezervisti voluntari, cunosc cateva cazuri de oameni scoliti, inclusiv prin strainatate, care nu au primit niciun post din varii motive. Pai cum sa lasi oamenii care vor sa devina rezervisti sa plece, fara sa le dai un post pe masura studiilor lor, sau macar un post de subofiter pe o arma care sa ii atraga? E normal acest lucru? Apoi vii la TV si in presa si te plangi ca nu se ocupa locurile?
        Cred ca in materie de rezervisti lucrurile ar trebui sa fie lejere si toti cei care doresc sa devina rezervisti si bineinteles ca sunt ok psihologic, medical, sportiv sa primeasca un post. Asa vad eu lucrurile, dar din pacate nu e asa.

        Sa speram ca citeste cine trebuie aceste articole si ia masurile necesare.

  11. ma am si eu o intrebare, brazilia daca ar vrea, sa spunem sa fabrice sau sa obtina de undeva icbm sau slbm, ar opri-o careva?

  12. referitor la subiect o singura remarca am : ministerul apararii ar putea acorda burse universitare la copii merituosi dar fara posibilitati in schimbul servirii in armata pe timpul facultatii si si-ar asigura personalul plus rezerva ulterioara

  13. Putin pe langa subiect si poate ca e stire fumata, dar azi am fost prin Gara de Nord si era plin de afise „Join the Army”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *