Zvonuri, zvonuri, susanele…

Vanguard class

De prin presa adunate, se pare ca guvernul britanic, in special ministerul apararii, s-a apucat sa caute solutii alternative pentru flota sa de submarine nucleare, in cazul in care Scotia si-ar declara totusi independenta. Deocamdata, o astfel de posibilitate nu este iminenta dar nici cu totul imposibila, iar dupa Brexit, scotienii sunt din ce in ce mai vocali.

Si cum paza buna trece primejdia rea, Financial Times speculeaza, citand surse apropiate “problemei”, ca una dintre variantele luate in calcul ar fi stramutarea flotei de submarine in baza navala Devonport de langa Plymouth. Citand un studiu al Royal Joint Institute for Defense Research din 2014, Financial Times estimeaza costurile undeva intre 3 si 4 miliarde de lire. Cu atat mai mult cu cat baza navala din Devonport a mai fost gazda pentru submarinele nucleare britanice.

O alta posibilitate avuta in vedere ar fi ca submarinele sa fie trimise in baze navale americane sau franceze, costurile fiind aici mult mai mici. Cel mai probabil ca o astfel de solutie ar putea sa duca la impartirea flotei, submarinele lansatoare de rachete ar merge spre Statele Unite, cele de atac in Franta, asta si daca tinem cont de faptul ca britanicii importa din SUA intreg compartimentul cu rachete balistice si rachetele in sine.

A treia varianta ar fi negocierea cu guvernul scotian a inchirierii bazelor navale Faslane si Coulport cu conditia ca Scotia sa accepte ca respectivele baze sa aiba un statut similar cu teritoriile britanice de peste mari.

Doar ca Partidul National Scotian – sustinator fervent al independentei – nu este de acord cu o astfel de idee, navele de lupta britanice fiind nevoite sa paraseasca Scotia in caz de secesiune.

Deocamdata, pozitia ministerului apararii de la Londra – pozitia oficiala – este una foarte clara: nu s-a pus niciodata problema mutarii navelor si a arsenalului nuclear britanic din Scotia.

Si bine ar fi nici sa nu se puna, cu Brexit, fara Brexit, scotienii si englezii sunt impreuna pe aceeasi insula, iar o granita politica intre ei nu ar aduce beneficii nici pentru cei din nord, nici pentru cei din sud.

Un nou zid al lui Hadrian ar face rau ambelor popoare si ar slabi pozitia celui mai puternic si mai sobru membru NATO din Europa, mai ales daca tinem cont ca britanicii sunt foarte severi cand vine vorba de Rusia, lucru care nu se poate spune despre Franta, Germania, Italia etc.

Asa ca avem nevoie de o Mare Britanie “mare” si unita, nu de una faramitata.

GeorgeGMT

47 de comentarii:

  1. Mdaaaa, aveam nevoie si de o Mare Britanie in UE care sa ‘franeze’ intentiile rusofile ale celor mentionati in articol, dar nu a fost sa fie. Lucrul asta i-a intarit pe nemti mai ales, dar nici francezul si restul hegemonilor UE nu au avut de pierdut.

    Parere proprie si personala…..intr-un final cred ca UK se va destrama complet, Tara Galilor va fi ultima care v-a parasi corabia. Totul a plecat de la nea Caisa ala de fluiera pe prostul in Biserica cand a plecat din functie, atunci cand a pierdut pariul cu electoratul. Dar asta-i viata imperiilor, se nasc, cresc, doar ca apoi sa decada si sa dispara. Nimeni nu face exceptie!

    13
    • @Cezar…cred ca e plecata demult. Nu ma pot opri sa ma gandesc ca actuala regina a mostenit un imperiu in care soarele inca nu apunea si are sanse (destule e drept) sa-si vada imperiul putin mai mare decat Ungaria sau Austria. Mi se pare cea mai dezastruoasa monarhie din istoria lor si una din cele mai ample si rapide implozii ale unui imperiu in istoria moderna.

      6
    • Asta a tot incercat GB sa va spuna. Ca era legata de maini si de picioare in cadrul Uniunii. Abia acum este ea insasi. Fara CE. Iar pentru Europa, atat timp cat exista CE, toate tarile din Uniune sunt in aceeasi situatie. CE nu vrea o uniune de popoare, vrea o singura tara, uniforma.

      1
      • Fara UK in UE, ‘granzii’ fac ce vor ei fara niciun impediment. Britanicii ii mai tineau in frau. Din pacate pentru noi, iesirea UK din UE este o pierdere, nu un castig!

  2. Hmm, secesiunea Scoției! De la filmul lui Mel Gibson încoace s-a mai aflat câte ceva despre istoria insularilor. Pe undeva ar fi justificată separarea în lumina acestor fapte petrecute cu câteva secole în urmă. Doar că : exemplul Cataloniei ar trebui să fie luat în seamă și de căpoșii din parlamentul Scoției, Bruxelles nu va tolera nici această separare (deși scoțienii o fac cu gândul că vor aplica pentru readmisia în Uniunea Europeană), ar crea o sumedenie de probleme altor țări, inclusiv România (de aceea și poziția MAE în problema Kosovo). Plus multe probleme pe care și le vor crea singuri în rândul cetățenilor, vezi divorțul de catifea ceho – slovac (care acum ar vrea mai mult împreună). UE se dorește a fi o uniune a regiunilor, și eu îmi doresc să nu ne mai frece (pe noi ăștia din Iași, Moldova în general) cu prostiile lor, ăia din București, dar nu visez la vreun parlament în dealul Copoului.

    10
  3. Inainte de secesiunea Scotiei si destramarea Marii Britanii se va destrama UE!!!

    12
  4. Atat timp cat englezii au arma nucleara, nu are nici o importanta strategica daca se despart de Scotia. Nu ii ataca nimeni niciodata !

  5. Ar putea sa le aduca la noi ! Dam afara sau la fier vechi sudmarinul ala si le luam noi !

    1
  6. Pentru Europa, aia din care facem parte avem nevoie de O mare Britanie rupta in bucati ca o amintire pentru ce insemna populismul si conducatorii ce mint pentru interesele economice ale sustinatorilor lor bogati. Pentru ca noi avem nevoie mai mult de o Europa unita ca doar prin marime poate face fata mamutilor geopolitici. Si avem nevoie si de o Europa care sa nu stea cu frica ca mai se trezesc unii sa o rupa ca nu le place ceva desi au beneficiat de pe urma pietei comune cat se poate de mult. Sa nu uitam ca fara EU eram Ukraina sau Moldova. Nimic mai mult.

    PS situatia Cataloniei cu situatia Scotieinu are legaturi decat pentru politicieni ca propaganda si pentru Spanioli tot din cauza de propaganda . In Spania nu exista un tratat de Uniune cum exista in GB. Uniunea regatelor de Castillia si Aragorn a fost dinastica. La fel cum a fost si uniunea dintre principatul Barcelonei si coroana de Aragorn. Daca spargi o coroana, le poti sparge pe toate. Situatia politica este diferita si are alte origini si probleme de legalitate. Binainteles ca omul de rand nu vede decat propaganda fiecarei parti fara sa gandeasca prea mult. Singurul lucru comun intre cele 2 situatii este ca ambele regiuni au de 700 de ani parlament propriu, autonomie proprie etc. Diferenta este ca Barcelona a prosperat si nu ii convine sa traga dupa ea pe restul Spaniei iar Scotia a fost tinuta pana in anii 90 in urma ca o provincie de mana a doua de Anglia.

    16
  7. Disensiunile sunt si in privinta construirii de noi nave: cate din ele vor fi construite in santierele scotiene in urmatorii ani?
    https://ukdefencejournal.org.uk/scottish-shipyards-to-build-24-warships-between-2015-2035/

    1
  8. Sa aduca britanicii submarinele lor la Mangalia.Ii primim.:)

    5
  9. Auzi monseur Boris uite colea la Mangalia o baza jmekera Daca vii cu submarinele alea la noi facem si noi Brexit sa moara dusmanii nostrii, care este ei.Poate sa iasa Scotia din UK ca ne bagam noi in locul ei.Te-ai scos pe vecie.Regina poata sa si abdice si musiu Sarla sa fie regele tuturor.Decat regele Duda ar fi mai bine.Are si casa la Viscri adica Weisskirche.Dar vrem si un portavion in cazan sa crape fierea in Vova

    12
  10. Nici o natiune nu poate inlocui rolul ce il avea GB in UE, erau ei Gigi Contra dar nimeni nu mai poate contrabalansa parteneriatul franco-german de la carma uniunii. Iesirea din UE a fost cea mai penibila gluma engleza. Acum, daca se vor gandi sa revina in UE, cred ca Franta va pune conditii care vor fi inacceptabile pentru ei, practic asistam la confiscarea Europei de catre francezi si germani – cine-i mai poate opri? Sigur, le-ar conveni sa vada spargerea GB pe bucatele – rivalul de-o mie de ani cum si-a dat singur cu tesla-n oua? Cum dracu sa lasi la latitudinea maselor, politica care te-a tinut in varful piramidei sute de ani? Asta nu a fost o fateta a democratiei , asta a fost o tampenie! Politica mare o faci cand esti la masa bucatelor – mai stie cineva ceva de ei de cand au iesit si sunt a 5-a roata la caruta USA? Celebra axa Bucuresti – Londra – Washington e rupta si suferim ca tinem cu dintii de ea, francezii vor pune presiune din ce in ce mai mult pe noi – deja vedem unde ni se aranjeaza cartile.

    3
  11. Mie îmi pare o mutare de maestră.
    După dezlipire Scoția intră în UE și tot ce are Anglia nevoie din UE va lua prin Scoția. Nu subestimați regina și nici Commonwealthul. Tocmai avem dovada cu Australia. Sunt singurii care ne pot da armament de încredere, singurii care nu se amestecă cu rușii. Eu nu aș cumpăra armament decât american englezesc norvegian olandez. Japonez și coreean. Unii plâng după Saab, păi o dată țipă rușii la ei și dau toate codurile sensibile. Eu dacă aș fi evreu lol, as avea la vânzare și Spike dar și codurile, pe altă tarabă. Oricum nu mă întreabă nimeni de sănătate.

    7
  12. In opinia mea, tambalaul pe care-l fac scotienii are legatura mai degraba cu sporirea autonomiei locale in cadrul Marii Britanii decat cu iesirea din Marea Britanie, pana la urma, principalul partener comercial al Scotiei.
    Cateva informatii economice: https://www.scottish-enterprise.com/learning-zone/research-and-publications/components-folder/research-and-publications-listings/scottish-economic-statistics
    In Marea Britanie pot avea o voce care sa conteze, in UE se vor pierde intr-o mie de voci si vor intra sub hegemonia Frantei & Germaniei. In cadrul Marii Britanii sunt putere nucleara, membri G7 – 8 si mai stiu eu ce rahat. In UE vor fi a 6-a roata la caruta, fara nicio sansa de afirmare, la mana Frantei si a Germaniei.
    Cred ca diferentele culturale dintre anglo-saxoni si continentali sunt pur si simplu prea mari ca Scotia sa se simta mai bine in UE decat in Marea Britanie. Dar na, asa ziceam si de Marea Britanie inainte de Brexit.
    Aniuei, ar fi prosti sa iasa din Marea Britanie si sa intre in UE, cel putin in opinia mea.
    In plus, daca ies din Marea Britanie ar trebui sa-si faca armata, marina, aviatie etc s.a.m.d. Ca aia isi muta jucariile si aia e…
    Tendintele astea secesioniste nu ne ajuta nici pe noi prea mult…

    12
    • Stiu mai bine scotienii ce este mai bine pentru ei, asa ca vor actiona in consecinta.
      Foarte multi irlandezi din Republica Irlanda , doresc reunificarea cu Irlanda de Nord.
      Nu cred ca scotienii ar duce-o mai rau, material vorbind, in cadrul UE, unde ar fi acceptati imediat, decat in cadrul UK, care ca si Franta, Suedia sau Germania, este supusa unui intens proces de islamizare si schimbare a profilului rasial, etnic si cultural.Marile orase englezesti, inclusiv Londra, sunt locuite majoritar de pakistanezi, arabi, indieni, somalezi, non albi, in general.

      5
      • Ce doresc aia din republica este egal cu zero barat. Conteaza ce vor aia din Ulster.

        „Marile orase englezesti, inclusiv Londra, sunt locuite majoritar de pakistanezi, arabi, indieni, somalezi, non albi, in general.”

        Vrei sa reconsideri?

        „London as a city is considerably more diverse than the rest of the United Kingdom. Across England and Wales, 86% of the population is white based on the 2011 Census, but in London that number falls to 69.7%. Additionally, in 2011, Scotland’s population was 96% white, while Northern Ireland’s population was over 98% white.”

        https://worldpopulationreview.com/world-cities/london-population

        4
      • @Sorin Huh?!?!? Nu prea inteleg ce legatura are asta cu comentariul meu…
        Toate marile orase sunt cosmopolite. Intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de cat de dezvoltat este orasul respectiv, este sau nu centru universitar etc samd. Inclusiv Bucurestiul, Timisoara, Clujul etc
        La „tara” e altfel. Stii cum sunt trecuti in registrul agricol aia care nu-s din sat? Strainasi.

        • Ideea mea este ca scoțienii nu o vor duce mai rău, fata de acum, dacă Scoția redevine un stat independent, membru al UE.
          A fi cosmopolit, este una, și ati pierde identitatea rasială, etnica și culturala în favoarea unor extraeuropeni, este altceva.

          1
  13. De mult timp observator , prima data comentator.
    Cred că s-a atins nivelul de vorbe degeaba acum. PIB Scoției este 9% di cel al GB. Din asta ~1% este industria nunților ( bani de la saxoni ), 1,9 turism ( in principal de la saxoni ),2,1 construc’ia de nave pt saxoni (fregate/ corvete/ fast atack pt Ukraina etc) 45% din membrii Army sunt sco’ieni, 55 % din Royal arines sunt sco’ieni. Ce vor alege? Faslane-ul este al doilea angajator sco’ian dupa Spitalul Reginei din Glasgow . Țiței ? Gaze? De unde? A, se pot face filme, dar contribuțiile sociale sunt mai mari in Scoția cu 2, 9% decit la saxoni.. etc
    Nu poate fi o Scotie independenta in Nato. Nu poate fi nici in UE.

    13
    • spune asta unui scotian si vezi reactia lui.

      4
    • Desigur ca poate. UE ne-au luat pe noi si pe bulgari. De ce-ar refuza o tara cu PIB per capita peste media UE? Ar ajuta statele mai bogate din UE sa-i sustina cu fonduri pe greci, spanioli etc.

      3
    • @crisbear
      In cazul independentei scotiei, gdp-ul va scadea cu cca 9% fata de cel actual (foarte mult insa nu dezastruos), parte din aceste procente putand fi compensate de re-intrarea in uniunea europeana
      Contributia scotiei la gdp-ul UK este de cca 12% pt o populatie de 11% din totalul populatiei uk (aceste date nu tin coint de cei cca 700000 scotieni la “sud”de granita, traind in anglia si tara galilor, versus cca 420000 englezi si galezi care traiesc in scotia si nu tin cont de veniturile din industria de oil&gas)
      Una din principalele sursa de venit este si va fi inca o perioada exploatarea hidrocarburilor din marea nordului (cca 5% din gdp-ul scotiei in 2019), si generarea de energie electrica eoliana. GDP-ul per capita in 2018, era de cca 32800 GBP cu veniturile din industria de oil&gas versus cca 29800 GBP fara aceste venituri luate in calcul
      https://www.gov.scot/policies/oil-and-gas/
      https://static1.squarespace.com/static/5afc0bbbf79392ced8b73dbf/t/5b0a988c352f53c0a5132a23/1527421195436/SGC+Full+Report.pdf

  14. Citesc si ma minunez, ma fratilor, de unde dracu va informati ?
    Au cerut si primit referendum si nu a iesit „independenta”. Nu garanteaza nimeni ca vor primi altul curand, idioata aia de Sturgeon a facut un rahat si tot se agata de treaba asta, a urcat pe scaun cu referendumul dar nu tine si a doua oara.
    Apoi, prohodul UK ? Pai au negociat un acord cu China, Japonia, Canada, Uniune Andina, SACUM, etc. mai bine ca U.E, au Commonwealth-ul, au aliati seriosi, nu au iesit din piata comuna si vamala a U.E, au arme nucleare, controleaza cateva paradisuri fiscale, etc. Ba si acordul cu U.E le este favorabil, boul ala de francez, Barnie, este un idiot inutil.
    Asa ca nu sunt de plans, cum nu sunt nici elvetienii, norvegienii sau islandezii. U.E sa aiba grija de problemele reale, nu de refugiati din lumea larga, econazisme, cur cubei, circumferinta castravetelui, onoarea nereperata a Ursulei sau smiorcurile cocoseilor galici. Mai nasol e de noi, fara NATO si UE (exact in ordinea asta) suntem praf si pulbere fina.
    A da, sa nu uit de bursa, cei 7 din Amsterdam au trecut in fata Londrei in 2020, sa vedeti cu cat inainte sa va extaziati. Apropo, ati pus si vanzarea parti italiene de englezi catre olandezi, nu ?
    ps. vedeti si bursa de materiale, mda, saracii englezi, noroc cu noi ca le plangem de mila ???

    8
    • Marea Britanie când a ieșit din Uniunea Europeană , a ieșit din Uniunea Vamala . Informează-te mai atent …

      3
    • Cred ca te cam inseli grav. Acordul UK- UE practic nu este un acord ci doar o hartie pe care scrie de fapt un singur lucru: ” ramane sa mai discutam pt cam toate temele importante.”
      Drept rezultat totul ramane sa fie negociat cu UK fara nici o parghie importanta de presiune asupra Uniunii. Bancile britanice si-au pierdut accesul liber pe piata europeana, vezi plecarea in masa de pe bursa londoneza catre Amsterdam si – poate cea mai mare „realizare” a premierului britanic Boris, UK a „reusit” performanta unica in istorie sa-si traga singura granita vamala intre Regat si Irlanda de Nord.

      Deocamdata tratatul ala este doar o declaratie de bune intentii.

      In privinta tratatelor incheiate cu alte state, cel cu Australia – cel putin – este considerat de fermieri britanici cam daunator, in timp ce australienii il considera simbolic…
      https://www.digi24.ro/stiri/externe/australia-si-marea-britanie-au-semnat-un-acord-de-liber-schimb-post-brexit-1564143

      Asa cum scria un jurnalist roman, caruia nu-i mai tin minte numele, Marea Britanie are trei „oferte”:
      – daca vrea sa ramana in uniunea vamala a UE si sa faca parte din piata comuna trebuie sa respecte absolut toate reglementarile UE. Devine prima colonie a Uniunii pt ca desi va trebui sa respecte toata legislatia Uniunii nu va avea drept de vot si isi va pierde toate privilegile de pe vremea cand era stat memebru;
      – se arunca in bratele SUA si devine al 51-lea stat dar pe post de colonie, adica tot fara drept la opinie/vot si asa cum scria un jurnalist englez, bitanicii vor putea in sfarsit sa deguste pui spalati cu clor din Statele Unite;
      – merge pe drumul ei. Din pacate lumea se polarizeaza astazi, fiecare are aliatii si inamicii sai, economiile Chinei, SUA si UE sunt niste mosntrii care calca totul in picioare si – dupa cum se vede in cazul scandalului cu submarinele australiene – nu mai este loc de mila pt nimeni.
      Prost moment sa-ti hotaresti independenta economica…

      Ce-a castigat UK de pe urma „secesiuni” foarte greu de cuantificat astazi, cea pierdut se vede deja cu ochiul liber. Deocamdata n-a prea castigat nimic.

      14
      • Brexit a fost primul exemplu de idiocratie perfect functionala din istorie. Populismul de regula se loveste in fundamentele societatii, educatie, traditie, profesionalism etc. Aici pur si simplu mi s-a parut ca orice om cu neuroni functionali din UK a plecat in vacanta.
        Cele trei variante sunt de discutat desigur, primele doua sunt proaste dar poate singurele functionale si ultima varianta mi se pare o prelungire a idiocratiei initiale. In lumea de astazi unde ne coagulam pe valori, ca moralitate crestina, sau ma rog iudeo-crestina si pe filosofie democratica ateniana ei vin cu principiul pungii-in- vant a’ la american beauty si se bat cu caramida in piept, vaaaaai ce independeti si suverani suntem noi.
        Orice referendum se caluculeaza si in efecte, ca maine hai sa facem un referendum sa vedem cine mai doreste sa plateasca taxe… deci cum dracu sa supui la vot ceva ce iti poate dinamita tara, mai ales un sistem de tari puse cap la cap acum multe secole care are grave probleme de indentitate in prezent. Oricum, monumentala prostie au facut si acum trebuie sa-si asume costurile.
        Iar baietii cu tot felul de linkuri, cum marea britanie a facut ceva mega afacere din chestia asta, si castiga nu stiu ce trade deal si face nu stiu cum, spalati-va cu apa rece pe fata. Asta-i doar incepulutul distractiei, o distractie care se va slda cu Rusia razand in hohote si o harta vitoare cu mai multe tari europene decat in 2016.
        Prostia se plateste.

        6
        • Nu stiu cat e idiocratie. Pana la urma rezultatul a fost extrem de strans. Diferenta a fost facuta de o clasa sociala pe care nimeni n-o mai baga in seama de niste ani buni.
          Campania Brexit pentru Leave (vezi si filmul Brexit, daca nu l-ai vazut deja) a intrat in manualele de sociologie, ca sa zic asa…
          Bine ai venit in era big data!
          P.S. Cum ti s-a parut campania AUR si rezultatele obtinute? 😉 🙂
          P.P.S. Un articol care explica niste chestii: https://www.process.st/brexit-campaign-strategy/

  15. independenta scotiei nu va aduce absolut nimic pentru Scotia pe orsice plan , doar pe cel sentimental .

    2
  16. Salutare
    Imperiile apar și dispar…
    Asa și Imperiul Britanic…
    Imperiul Roman..
    Cine credea ca Imperiul Habsbugic apoi la #plansetele ungurilor
    Imperiul Austro-ungar, o sa explodeze în bucăți…?
    Iar Austria și Ungaria sa ajungă
    Tari #de buzunar
    În 2 ore jumate sa le tranzitezi cu mașina,dar cu pauza de masa și o cafea evident….
    Asa o sa ajungă și Anglia…
    urma Austriei și Ungariei…De fapt ajung de unde au plecat…
    Anglia era #parlita rău și era împărțită, erau câtva regi…care nu erau în stare sa se opună wikingilor
    Care veneau la #pradat…
    Asa au ajuns wikingi căpetenii
    Mari Lorzi și aveau terenuri întinse,stăteau cu regii Angliei micuțe cot la cot…
    Apoi Anglia s a #unit
    Dar nu de bunăvoie…cu protecția
    Wikingilor…apoi cu ajutorul wikingilor au …purces la cucerirea
    Insulei…au impus Limba engleză…
    Forțat…scoțienii, galii,islandezii…
    Acum încearcă sa și impună limba lor #uitata Forțat…Londra decide totul…
    Acum…a venit vremea
    #refluxului…
    Își retrag #apele
    Scoția
    Irlanda de Nord
    Tara Galilor…
    Rămâne Anglia…cum a fost după..
    #unirea lor…
    E ceva…firesc…
    Nu trebuie sa mire pe nimeni…
    Au dat #limba engleză Omenirii…
    Rolul englezilor s a terminat…
    Trebuie sa între în #front
    Ca tara …mica…
    Uniunea Europeană ii așteaptă…
    S auzim de Bine.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *