Va mai amintiti de graniceri?

Imagini de pe vremuri cu cei est-germani:

Cica nu ne mai trebuie din astia, ca suntem UE si NATO… partea cu „la granita” se pare ca majoritatea au uitat-o.

I-am inlocuit cu politia de frontiera

Atributiile fostelor trupe de graniceri  – aici: http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=1401

 

Marius Zgureanu

 

Cititi si:

https://www.ionpetrescu.ro/tag/comandamentul-trupelor-de-graniceri/

https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-politia-de-frontiera-in-ajunul-sarbatoririi-unui-veac-de-la-formarea-romaniei-mari-14292.html

O poveste cu graniceri

68 de comentarii:

  1. mda, cum soldatii ii bateau pe cei care incercau sa treaca granita. daca era si o tipa si arata bine, nu scapa neviolata, toate astea incurajate de esalonul superior..Politia de fontiera, cea mai corupta instututie a statului roman..macar la justitie mai gasesti cate unu cinstit..

    25
    • @barny
      Dacă își mai amintește cineva de interviul cu Cristina Țopescu, în care povestea cum a fost prinsa când a vrut să „fugă” din România. Reproduc aproximativ „numai numele tatălui meu m-a scăpat de viol și bătăi”. Adică muiștii ăia cu grade asta i-au și comunicat.

      19
      • capatu satului

        e adevarat obiceele se schimba greu,
        inainte de 89 doctrin amilitiei era inati sa bata bine suspectu si dupa aia sa i-a declaratie,
        asa era si la securitate,
        daca asculta-i posturi de radio numite de comunisti imperialiste: Europa Libera, Vocea Americii, DW, etc. si te para cineva aveai sanse mari sa ajungi la securitate,

        am vazut relativ recent ca obiceele la militie tot alea au ramas,
        cu bataia,
        au fost articole prin presa,
        in plus acuma iesi la pensie la 40 de ani ca aia sectretaur de stat in guvernu penele useleme ude mereu ,

        inainte de 89 era greu la graniceri,
        patrule dese pe fasie,
        in multe pichete graniceresti conditii proaste, mai ales in cele aflate la o anumita distanta de localitati,

        daca persona care a reusit sa treaca frontiuera se intocea in tara, fiind deja cetean strain sau rezident al unei tari din vest, la revenirea in tara trecea pe la militie unde trebua sa declare data cand a trecut frontiera si cam prin ce loc,
        aia de la graniceri care aveau sectoru respectiv, prin care reusise sa treaca o persona, nu stateau pe roze

        permisii putine pt soldatii in termen,
        permisia era primita ca o recompensa daca prindea-i pe vreunu care vrea sa treaca frontiera,

        anii de dupa 89 au adus majorari de venituri pt personalu politiei de frontiera fosti graniceri comparativ cu celelate arme,
        dotarea la graniceri s-a imbunatatit comparativ cu celelate arme ramase la armata rumana, sisteme de vedere pe timp de noapte, vehicule 4×4, etc etc.

        4
        • Acolo s-a beneficiat si de fonduri europene. Pe sistemul asta ar trebui trecute F16-urile la noua „Politie aeriana” si corvetele la „Politia resurselor maritime”. Si sa nu ne oprim aici, ar merge niste tancuri la salvat oameni inzapeziti, niste transportoare amfibii la stins incendii etc. Poate asa ne dotam mai repede 😀

          1
  2. Interesant link-ul poliția de frontieră. Sub ce formă existau acele pașapoarte ? din 1780? Bănuiesc că nu erau ca un carnet cu file, cum sunt cele moderne, , dar presupun că era obligatorie angajarea unor grăniceri alfabetizati (nu ca azi)

    2
    • O coala – un formular tiparit, se completau spatiile si se punea stampila. Cat despre educatia lor, probabil de la sergent in sus reuseau sa buchiseasca ce scria pe acolo. Daca stampila parea in regula, nu cred ca isi batea nimeni capul cu restul. Oricum, numarul persoanelor care calatoreau era mult mai redus fata de ce avem astazi.

      1
  3. Probabil ca tu ii ajutai sa treaca frontiera, apoi ii asteptai pe aia de la Secu si ii executai si te opreai la Ceasca sa ii tragi un glont in ceafa…hai sa ne trezim sa nu uitam de regimul comuist in care traiam. Ai dreptate cu militia de frontiera, dar nu e nimic ok ca in Justitie se gasesc „macar” urme de cinste, ba e chiar mai nasol.
    Nu cred ca militarii erau mai profi in comparatie cu militienii.

    25
  4. Dacă pui poliția sa păzească granița o sa ajungi sa pui armata pe străzi cu arma cu glonț pe țeava sa păzească cetateniii…

    3
    • Eu imi aduc aminte de graniceri, dar nu placut. In anii 2000, pana sa intram in UE, faceam navet romania-germania cu autocarul, iar la granita la Nadlac dadeam spaga 5 euro. Acum nu prea s-a schimbat prea mult. Stiu pe cineva care si-a pierdut actele in jermanica si a intrat in tara pe spaga sa-si faca din nou actele in romanica, asta anul trecut. Asa ca nu prea am respect pentru graniceri. Spagari incontinuare.

      9
      • …. prin O.U.G. nr. 80 din 4 iunie 1999 s-a infiintat Politia de Frontiera Romana, prin preluarea structurilor si efectivelor C.N.Gr. si D.P.F. din cadrul Directiei Generale de Politie de Frontiera, Straini, Probleme de Migrari si Pasapoarte. Cei ce vă jumuleau in pctf nu erau grănicerii, ci pctf-istii, care au continuat să facă treabă asta multă vreme după unificare.
        Că grănicerii mai exagerau, hm, cred că nici nu era greu, armata o făceau toți inapții și redușii….

        9
        • la paza de coasta ,graniceri, politia de frontiera etc. in general sunt aia mai inapti si redusi dintre aia inapti si redusi.

          in mai toate tarile nu doar la noi.

          4
          • Nu cred ca-s asa prosti astia de la politia de frontiera, avand in vedere ce averi au.
            Si uite ca nici macar pe vremea lui Kovesi nu s-a legat nimeni de ei.

            7
          • Nu ai dreptate.Cel puțin pentru perioada de pana in decembrie 1989, la noi.Nu am făcut armata la grăniceri însă știu cum a stat treaba acolo.Da, a existat un regres , din punct de vedere calitativ, după 1990, inclusiv la trupele MAI.
            La rusi, și înainte de 1991 dar și acum, la trupele de grăniceri care țineau pana la destrămarea URSS, de KGB iar acum, de FSB, ajungeau și ajung, ca la echipajele de submarine, garda de la Kremlin, parașutiști și Speznaz, cei mai performanți recruți.

        • Corect. Era un sistem prost, alambicat si gresit. Reforma nu inseamna desfintare.
          Intradevar nu erau granicerii cei cu spagile.

          3
        • Salut, pentru mine nu conteaza cum se numeste institutia mai nou, cum este imbracat s.a.m.d.. Pentru mine conteaza cine este la butoane. Putem sa avem legile americane, la virgula, daca incontinuare sefii si sub-alternii nu sunt profesionisti, nu sunt instruiti, echipati etc. Este egal cu zero. Io n-am vazut pana acum vreun concurs sustinut profesionis de ocupare a fuctiilor in M.A.I. etc. N-am vazut. Asa ca nu ma astept sa se intample ceva bun in tara decum incolo, cum nici nu s-a intamplat pana acum nici in MApN. Cand am facut armata la BIM eram soferul comandatului. Intr-o dupa-amiaza l-am dus pe comandat si pe alti ofiteri si sub-ofiteri la baruri sa bea si la curve. Bine inteles ca dupa o zii plina de sectoare la greu, munca in gradini pentru ofiteri si sub-ofiteri, etc. A doua zi nu m-am mai putut trezi de la atata oboseala. Iar pentru asta am fost batut de seful parcului auto. Da bataie zdravana mi-a dat. Era plutonier major (din Babadag, ca am fost si pe la el acasa) din cate mai tin eu minte (1998). Comandantul unitatii a aflat de asta si a trimis pe un sub-ofiter sa vorbeasca cu mine. Mi-a zis ca: ,,o mana o spala pe alta” si ca ,,ori ce as face degeaba zic”. Mi-a dat de inteles ca trebuie sa tac si sa-mi vad de treaba. Ce vreau sa spun prin asta. Cei care sunt in MApN, ar trebui sa vorbeasca despre neregulile pe care le vad, nu cum am facut eu. Altfel nu se va schimba mai nimic in bine. Va rog sa ma scuzati, pentru ca site-ul de fata nu este pentru chestii personale.

          13
          • cineva a iesit din dulap…
            noi ne pacalim frumos pe aici ca suntem nato si eu dar la nivel institutional suntem anii ’80 pe linie.
            utpopia ceausista inca exista datorita statului si oamenilor lui.

            10
            • Nu e nici macar de anii ’80, problemele astea sunt de dinainte. Atat in WW1 cat si WW2, aliatii care ne antrenau armata observau aceleasi chestii, ca soldatii erau tratati prost si batuti, sub-ofiterii la fel dispretuiti, practic faraoneala si cocalareala peste tot, de la sefi mari la sefi mici. Doar un exemplu mic despre misiunea militara germana, cautasem recent: https://ndupress.ndu.edu/Portals/68/Documents/jfq/jfq-69/JFQ-69_92-98_DiNardo.pdf si se termina cu o nota pesimista ca si azi e la fel. In WW1 iar, francezii au oprit bataia soldatilor de catre superiori. Daca pe vremea aia nu bagau la cap lectiile si incasau la Odessa pierderi record in plin razboi, azi cu pace relativa si doar „Covrig” nu-mi fac iluzii ca ar fi cu mult mai bine.

              10
            • Salut, cand am facut armata 97-98, cam 90% din timp eram slugi. Sectoare, munca in gradini pentru pilosii unitatii (ofiteri si subofiteri), cules de porumb. In general multa munca si sectoare. Instructie nu prea pupam. Trageri, daca am tras vreo 30 de cartuse. Habar nu am avut cand am terminat cum se foloseste busola cu catare! Iar in mare parte din instructie o facem in bataie de joc. Bataie de joc a sergentilor (comandantii de pluton) fata de noi. Ne baga uneori in groapa de gunoi a orasului cu masca de gaze si trebuia sa urcam din vale pana-n varf tirisi. Filtrul ala de carbune dadea cu el pe jos sa-i spargea carbunele, iar dupa o ora cu masca pe fata, dupa ce o scotea-i erai la fata ca un negru. Si multe alte mistouri si batai de joc la adresa noastra. Atunci BIM-ul era considerat ca si acum unitate de elita. Atunci eram unitate de slugi, elia doar in filmele de actiune pe care le mai vedeam duminica. La inceput de 98 au inceput sa vina americanii. Si la trageri mergeau de la sergent in sunt cu americanii. Dar pana sa vina americanii nu aveau unde sa-i cazeze intr-un spatiu placut de locuit. A trebuit sa renovam o cladire de langa noi. Dupa ce americanii au plecat si le-am dat onorul, l-am auzit pe comandatul unitatii de atunci (locotenet-colonel), spunad: ,,n-au dat si ei 1000 de dolari, cate am facut noi pentru ei”. Batalionul pe acea vreme avea si multi soldati care erau detinuti. Erau folositi la munca. Si sincer aratau ca detinutii de la Auschwitz. Zdrenturosi, slabi, neingrijiti. Sper sa nu va supar. Cu respect si stima.

              17
              • poate ceteste si tov ciuca cand isi umfla gradele si cheptul la zicerile cu trimitere la a.i.cuza….astoia ne cred prosti dar si noi ce comportam ca atare de zeci de ani.

                8
                • Numele meu este Cristian Tăbleţ – soldat(rez). Iar in caz de ceva ma voi prezenta la datorie. Cum era? Mihai Viteazu sau Stefan cel Mare? Ca nu mai stiu. Seara placuta!

                  9
                  • Nu ar trebui uitate lucrurile astea. Uite că de abia azi poate cu ocazia summitului NATO a aflat și MApN că are cazuri de hărțuire sexuale în rândurile sale. Poate la următorul summit nu vom mai fi singura armata din lume care nu are personal afectat de PTSD. Și românii, nu s-au schimbat …delapidatori că pe vremea lui Ceașcă încă sunt multi. Atunci pentru câteva zeci de cenți erai făcut de kko la munca, scos în fața colectivului, cusindicatul, te înfierau toți plus rețineri din salariu.

              • Respecte Cristian. Eu personal iti multumesc pentru ceea ce ai scris aici. Am avu dispute, multe, cu tot felul de oameni despre serviciul militar obligatoriu. Cei care sustin prostia aia ar trebui sa citeasca si sa scrie exact ce ai scris tu intr-un caitet de 1000 de ori, asa cum primeam pedeapsa in clasele primare.
                Exact ceea ce spui tu a fost armata obligatorie, 30 de cartuse pe an in rest o bataie de joc fara utilitate militara practica. Si asta trebuie sa ne intre bine in cap.

                9
                • În cazul elvețienilor și israelienilor, serviciul militar obligatoriu este ceea ce trebuie sa fie.Asa ar fi trebuit sa fie și la noi.Foarte multă mârlănie a existat și exista și acum între cadrele militare.Atat la nivel de comanda cât și între colegi.Chestie de caracter.
                  În anul 1989, comandantul de companie le-a spus bastanilor noștri(Luna, UM1845, Regimentul 62 parasuristi) ca acolo nu este tabăra PTAP asa ca trebuie sa ii f.ta pe bibani ca sa stie ca fac armata.In ce consta f.utaiul?În mârlănie și caprarie care nu aveau nicio legătură cu pregătirea reala de lupta.
                  Una scria în programa de pregătire de lupta a trupei și altceva se făcea.Se respecta întocmai doar pregătirea de parașutist.Pana în anul 1990, militarii din trupele de parașutiști, personal navigant, era folosit la munci agricole la CAP și diverse activități în cadrul unor IAS-uri.Foarte frustrant pentru foarte mulți care s-au înrolat voluntar la aceasta arma, motivați fiind de cartea scrisa de Edgard Thome-Misiune speciala, care era în mare voga în rândul nostru ca și filmul cehoslovac Parasutistii.

                  7
                  • Da Sorin insa problema suntem insusi noi. Nu suntem israelieni si nici elvetieni. Vorbim de toate sectoarele de activitate, si vorbim de tara unde reforma ii sport national, forme fara fond meteahna veche si autostrazile au nevoie de mai multi ani de realizare de cat Capela Sixtina.
                    Asa este, capraria era sport national sau cum spuneam noi, capraria a fost inventata la MapN dar perfectata la MAI.
                    Vreau pe sistem de voluntariat activi + rezerva, platiti si pregatiti bine si cate un procuror militar care sa dea ture din cand in cand prin unitati, ca abuzul in serviciu inca se sanctioneaza.
                    In fine, imi aduc aminte de masurat de coridoare cu chibritul si spalat poarta cu periuta de dinti…

                    5
                  • Problema e ca ne smiorcaim. nu era un sistem ce functiona perfect, nu exista unul, dar asta nu inseamna ca e mai bine acum, doar pentru ca unii au avut experiente nasoale. !Eu sustin serviciul obligatoriu, pentru cei apti fizic si psihic, cu posibilitatea de a plati sa nu il faci si 1 luna/an pentru rezervisti pana la 45 de ani. Dupa 10-20 de ani as dori sa ai si posibilitatea de a detine arme de foc, cu examen psihologic anual si minim o vizita lunara la poligon.

                    20
                    • pana si rusii si chinezii vor armate profesioniste tu vrei sa mergem inapoi.

                      1
                    • Robi, asa ai inteles tu. Am zis eu undeva sa renuntam la „profesionisti” ? In caz de razboi nu sunt suficienti cei 50k „profesionisti”, vor lupta toti. E mai simplu, eficient si rapid sa reinstruiesti oamenii fata de a lua de la 0 (sub presiunea conflictului).

                      15
                    • cu conscripti inafara de infanterie nu prea ai ce face. nu ai tehnica pentru ei. or sa fie oi de sacrificiu

                      daca vrei mai multi atunci trebuie tehnica pentru aia profesionisti si marit numarul lor nu suplimentati cu conscriptie.

                      2
                    • Man, nu vreau marit numarul lor (costa prea mult in pace) vreau tehnica pentru ei, sunt destui 50k combatanti + auxiliari.
                      Inamicul nostru e Rusia si spaima e ocupatia, pentru asta 50k sau 100k e tot aia, insa, daca ai cateva milioane de oameni cu stagiu si 1/an antrenament indeamna ca ai rezerve.
                      Oi de sacrificiu? Mai oi ca aia de joaca CS si nici macar nh aj vazut o arma ? Eu zic ca sunt ok, stiu sa traga, sa puna o mina, sa arunce o grenada, sa pazeasca un depozit, sa mentina un punct control, sa lanseze un Spike/Stinger, etc.

                      14
                    • milioane de oameni :)))
                      inseamna milioane de arme,bocanci,casti,conserve etc. iar pe langa efortul logistic care ar fi imens sunt complet inutili.

                      daca vrei razboi de gherila nu ai ce sa faci cu milioane de oameni iar daca vrei sa duci un razboi conventional iar nu ai unde sa manevrezi milioane de oameni decat direct in cosciug.

                      eu am impresia ca traiesti in al doilea razboi mondial cu aruncat grenada.

                      „Oi de sacrificiu? Mai oi ca aia de joaca CS si nici macar nh aj vazut o arma ? ”

                      ce usor trimiti tu pe front niste copii

                      2
                    • aia era, nu sunt bani de bocanci…pai sa fure mai putin la mascute si sa numai comande 24 milioane doze de vaccin. daca anual ai 150k ce fac stagiul inseamna ca se vor aduna milioane in timp, nu am zis sa ii inarmezi pe toti ci ca ai de unde alege. eu trimit pe nimeni pe front, smiorcaila, o vor face politicienii, apropo, la tine copilaria incepenla 18 si tine pana la 45.

                      15
                    • singurul smiorcaila de aici esti tu ca nu e cum vrei tu si anume o gandire comunista invechita in care debitezi prostie dupa prostie.

                      cand rusii iti trimit omuleti verzi cu combined arms tu vi cu o adunatura de amatori cu 1 an in carca….ce rezultat iese la mintea ta ?

                      2
                    • Mda, nu te prefaci, e starea ta naturala. Argumete ioc dar fudulie maxima. Daca ajungi la omuleti verzi inseamna ca o parte din politic a tradat, serviciile sunt inexistente si fosul e la gratar. Nu te mai obosi sa raspunzi, oricum esti paralel.

                      12
                    • tu vorbesti de argumente ? sa nu cumperi vaccinuri sunt argumente la tine?

                      https://medecon.org/russias-anti-vaccine-propaganda-is-tantamount-to-a-declaration-of-war/

                      sunt politicieni care au tradat deja si serviciile sunt praf dar tu traieste in continuare in epoca in care bataia de joc fata de militarii in termen e smiorcaiala din partea lor.
                      sa te miri apoi de ce se predau armatele de conscriptie la primul foc.

                      ai dreptate sunt paralel dar tu esti prost si nesimtit pe deasupra. cand iti raspund altii cu aceleasi replici e fudulie….

                      thin skin bai smiorcaila, esti tare fragilut.

                      4
  5. vreau si eu un trabant decapotabil (min. 1.17)

  6. Imensul lagăr comunist era păzit de miliție și securitate.
    Pe granița , grănicerii aveau exact rolul gardienilor din o pușcărie.
    Sa nu ” evadeze” nici un pușcăriaș. Pardon cetățean.
    Foarte bine că au desființat arma asta. Era inutilă.
    Politia de frontiera e peste tot in lume.
    Pe cînd și pompierii serviciu civil și nu militarizat ? Cum e in USA.
    Pe cînd serviciu pașapoarte civil ? Cum e in toate tarile dezvoltate ?
    Pe cînd ISU serviciu civil ?
    Avem o inflație galopantă de ” servicii” militarizate care la alții sunt civile.
    Nasol sa nu pe poți pensiona la 42 de ani ca maior de pompieri, situații de urgență sau birocrat in uniformă la serviciul mișcarea hârtiilor. Pardon pașapoarte. Pardon serviciu buletine. Pardon fanfara militara. Pardon casa de pensii militară. ?

    14
    • Daca imi permiteti, nu este asa chiar peste tot, Finlanda este un model european de conlucrare a politiei de frontiera (Finnish Customs/Customs Police) si a garzii de frontiera (border guards). O institutie civila care este responsabila de siguranta frontierei si alta militarizata si mobilizabila este insarcinata cu paza a frontierei. Intradevar nu gasim multe exemple similare nu pentru ca aceste institutii au existat si au fost desfiintate ci ca traditional spatiul european nu a avut aceste mijloace institutionale. Desigur modeul rusesc adus dupa 2RM a prevazut in blocul estic aceasta structura care a ajuns, pe buna dreptate, la un renume de trista amintire.
      Exemplul Sua este unul bun dar transpunerea sa in cultura europeana este imposibil. Cred ca sunt si ceva probleme juridice in sua daca ar avea statut militar.

      4
      • Mirceo, te vad ca te activezi pe subiecte de genul. Matale esti chiar frontierist, asa-i?
        Da, sunt probleme juridice in sensul posse comitatus:
        The Posse Comitatus Act is a United States federal law (18 U.S.C. § 1385, original at 20 Stat. 152) signed on June 18, 1878, by President Rutherford B. Hayes which limits the powers of the federal government in the use of federal military personnel to enforce domestic policies within the United States. The Act was passed as an amendment to an army appropriation bill following the end of Reconstruction and was updated in 1956 and 1981.

      • Finlandezii se învecinează cu Rusia asa ca ei vor ca cei care păzesc frontiera sa aibă și o capacitate reala de lupta.Sa poată opune rezistenta armata, cu succes, unei invazii militare rusești.Politia noastră de frontiera ca și Jandarmeria, cu excepția celor de la misiuni speciale, sunt praf la acest capitol.Jandarmii, în marea lor majoritate, ca pregătire și capacitate de lupta, sunt inferiori fostelor trupe de securitate.

        3
        • Da Sorin si pot sa iti spun si de ce. MAI-ul desi se lauda inca cu structuri militare, nu au trupa deci lipsesc structural militarii de la soldat la cpl principal sau cum se numeste acum si pe langa asta pregatirea lor militara, asa zisa militara, nu mai are la baza plutonul de infanterie.Ori, in pregatire toti militarii de la pilot, la marinar, la logistician sunt infanteristi. Asta-i si logica structurala, de aia grupa de infanterie conform regulamentului la transfer primeste orice militar, orice specialitate, orice studii.
          Revenind, daca pot sa accept asta la politisti oarecum chestia asta si sa nu le mai echivaleze gradele profesionale cu grade militare, cand imi zice unu ca-i jîndar cai adj.principal dar nu stie sa inchidă o grupă în deplasare deja avem o problema. Nu mai vorbesc ca am vazut situatii in care nu stiau sa incadreze steagul. Pai ce facem aici?
          Ai foarte mare dreptate.

          1
    • La fel de utili sau inutili sunt și actualii polițiști de frontiera, în raport cu grănicerii.Cu toată tehnica din prezent, cred ca în perioada de pana in decembrie 1989, frontiera era mult mai bine păzită fata de acum.Rolul granicerilor era sa și poată rezista în fata unui atac armat al unui posibil agresor extern.Sa respingă unități militare inamice.La cât sunt de instruiți actualii polițiști de frontiera, …vai de steaua lor.
      Eu as fi păstrat arma grăniceri, aducand-o însă ca dotare, instruire și legislație, în secolul 21.
      Da, și eu consider ca pompierii ar trebui sa fie structura civila ca în RFG sau SUA.De ce nu se face asa ceva?Pentru bani.Fiind militari, pompierilor le poți incalca mult mai ușor drepturile.

      1
  7. Hmmm, sa facem o distinctie intre pre 47, arma graniceri, traditia ei si post 47.
    Mai tarziu, similar daca facem un raport pre- si post-89 este un fel de cat de bine puntem pune in opera dictonul „La vremuri noi, tot noi”.

    4
    • Domnule Lt(rez)…Republica e moarta! Asta nu a fost crezut, mult timp chiar și după moartea lui Octavian. Lăsați arma grăniceri in istorie…după 47 au fost călăi și nu o să-i mai spele decât poate a doua venire a lui Hristos. Sângele și morții aia urla…chiar și cei din dec’89 încoace și călăii lor tot bine o duc. Cuza, regele, grănicerii și ghinărarii români din armata imperială sunt pentru istorie și e bine de învățat despre ei. Dar să-i asemuiești pe cei contemporani cu înaintașii e un sacrilegiu. Trebuie sa mai treacă încă două generații după ce noi ne vom duce pe lumea ailaltă, astfel încât să se poată întrezări ceva de bine in tara asta. Acum vin copiii celor de-o seamă cu noi la butoane. Ce naște din pisica, șoareci mănâncă. Deci schimbare cat om trai, nu vom vedea.

      7
  8. Cred ca granicerii isi aveau rostul si locul lor in arhitectura interna a statului, complementar politiei de frontiera. Rolurile nu erau interschimbabile asa cum s-a insistat la momentul absorbtiei CNGR in Pft.
    O minciuna uriasa a fost ca UE a cerut acesta varianta.

    8
      • Grănicerii fac parte din sistemul imunitar al oricărei țări normale. Nu știu dacă e și cazul nostru!
        Și revin la o eventuală Gardă Națională care ar completa găurile din sistemul defensiv ( ceva de genul plutoanelor de intervenție.)

        3
        • Dap, si propunerea mea este si ramana reinfintarea armei in MAI ca si rezerva operationala. Adica rotatii de rezervisti voluntari pregatiti, ca lege avem, mapn-ul se misca cu ea, prost si incet dar se misca.
          Avand sectoare de activitate doar paza frontierei, fara activitati de politie, ca acolo este altceva.

          • graniceri,jandarmi,politie nationala,politie de frontiera,politie economica….basca si aia animala.

          • Ai Sri ,Politia Romana,Jandarmerie ,Politia de frontiera Politia locala, daca astea nu isi fac treaba de ce sa mai adaug o institutie care in aceiasi traditie ca doar comandatii o sa fie mutati de la institutìile de mai sus nu isi va face treaba,ca sa ce ,sa mut efectivele pe care trebui sa le concediez de la PF ,cand reusesc in2-3 ani sa ratific acordul Schengen pt le-am pastrat un loc caldut unde taiatu frunza la caini sa fie sport

        • decat o suta de structuri hai mai bine sa le facem pe astea existente sa functioneze calumea

          • cred ca mai degraba orice faci, iese cam tot asa, ca asta e istoricul, vointa si cultura… asa ca poate ne gandim la o structura noua, pornita de la zero… adica granicerii.
            Incearca sa faci ceva similar la MApN.

            • structura noua a fost si politia locala. cum a iesit?

              structura noua paznici la frontiera unde coruptia e maxima si efortul minim o sa iasa numai trupe de elita.

              inca un buget pentru salarii si pensii.

              2
              • pai atunci hai sa nu mai facem nimic, pana totul colapseaza!
                Politia de frontiera ar trebui sa ramana cu rolul sau la veridficare atraficului, astialalti ar trebui sa fie in fel de jandarmerie.

                1
                • Politia de frontiera sunt tot un fel de jegdarmi. Au voie sa controleze până la 60 km in interiorul țării de la granița pornind. M-am trezit pe Olt la 40 km de Dunăre cu jeguri din astea, chemate de braconieri fiindcă noi făceam grătar și chermeză și le stricam pescuitul vieții de noapte. Ia, mai bine arme la tot poporul și ce-o fi o fi. Oricum e vestul sălbatic la noi.

                  1
                • Altă structură unde sa intre toate rebuturile sistemului actual de educație, pe salarii, cu arma în mână și glonț pe țeavă…Nu, mulțumesc. După 10 august 2018, mi s-a luat de structuri militarizate „mușchii mei, minte nu are!”.

                  2
                • „pai atunci hai sa nu mai facem nimic, pana totul colapseaza!”

                  ai impresia ca daca o sa fiu eu de acord cu tine se va face ? :)) relax ca nu se va face nimic indiferent ce vorbim noi aici.

                  exista deja jandarmerie si mare branza de atributii nu are poate ii pui pe aia la treaba in exercitiul asta imaginar.

                  1
                  • articolul nu era despre jandarmi ci despre o ramura militarizata pentru politia civila a pacii frontierei.
                    Nu am nici o impresie, site-ul e pentru dezbatere. Cine vrea intra si citeste sau comenteaza.

                    • Cred ca lumea percepe problematica situatia din cazua ministerului de interne care ii un fel de „nu te supara farte”. De toate pentru toti.
                      Daca aveau un stat major si comanda pentru tot ce inseama structura militara interna si nu inspectorate pe fiecare arma era mult mai simpla treaba iar reinfintarea armei era o simplitate, pur si simplu apreau niste neni cu verde-deschis pe epoleti ca arma. Si aveai in acea structura toate armele militare ale internelor cu o singura logistica si cu o singura adiministratie. Asa sa reinfintezi o arma inseamna sa creezi o bazaconie fix cum este mai sus descris.
                      Exemplu concret, igav-ul mai avea ca inspector sef pe gl-lt Gradinaru, cu 3 stele pe umar si efective de regiment. Cu un sistem unitar cum zic mai sus, aveau arma aviatie din MAI, regiment, colonel si sanatate multa. Arma graniceri putea fi reinfintata si prin OMAI la nivel de brigada sa spunem, cu rezervisti si companii pe judete, 3 judete batalionul si tot asa.
                      Nu mai spun ca pt MAI, pe securizare de frontiere mai poti la si fonduri.

  9. Una este arma grăniceri RPR și RSR, în special cei dislocați pe frontiera cu Iugoslavia ce vânau transfugi și trăiau bine din fratia cu contrabandistii. Apoi spagarii din primul deceniu de tranziție. Prezenți pe toată granița. Alta erau cei crescuți, formați și trăitori în secolul 19 în zona Năsăudului și Valea Bârgaielor, oameni de ispravă care au luptat voluntari pentru țară începând cu 1877 și până la Trianon…

    6
  10. minciuna a fost rodul decidentilor romani,civili si militari.

    3
  11. Grănicerii erau cu arma spre noi, să nu ne facem cumva singuri rău…
    Am avut prieteni pe fâșie in termen.. Poveștile alea cu bătăi crunte erau cât se poate de adevărate!
    Legați de calorifere și bătuți cu bestialitate! De cine avea poftă!
    Puteau ungurii sau sârbii să ocupe Banatul sau juma’ de Ardeal. Grănicerii păzeau fâșia de infractorul român!

    4
    • Corect. Plus că primeau recompense. Dacă și împușcau pe careva era și mai bine.

      2
    • Foarte arătoși grănicerii redegiști. Dar să nu uităm că rolul lor, ca al tuturor grănicerilor din pactul de la Varșovia, era, în principal, să împiedice proprii cetățeni să părăsească raiul comunist. Cel mai bun exemplu e chiar în film, grănicerii se uită spre interior.

      6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *