Barzan-class

Nu suna cine stie ce si nici nu sunt niste nave impresionante, in esenta s-ar incadra intr-o clasa similara cu NPR-urile noastre, adica nave rapide de atac dotate cu rachete anti-nava.

Ele sunt produse in Marea Britanie si opt bucati vor fi cumparate de Ucraina pentru 1,61 miliarde de dolari. Cele doua tari au batut palma pentru nave pe 9 octombrie odata cu vizita la Londra a presedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy.

Deocamdata discutam despre un memorandum, dar lucrurile ar putea evolua spre un contract ferm. Britanicii vor sustine tranzactia printr-un imprumut pe zece ani.

Ca date generale, Barzan-class are un deplasament de 380 de tone, 35 de membri ai echipajului, o viteza maxima de 35Nd cu o raza de 1800 Mm. La nivel de armament: un tun rapid calibrul 76mm Oto Melara, un CIWS Goalkeeper, un lansator Sandral cu sase Mistral si opt rachete anti-nava Excocet MM 40 in doua lansatore cvadruple.

Adica o nava perfect similara cu cele trei NPR-uri romanesti doar ca mult mai moderna si cu o capacitate de atac nava-nava infinit mai mare, macar si pentru ca noi avem cate patru P-21 Styx per nava, Barzan cate opt MM 40 Exocet, nemaivorbind aici de sistemul CIWS, radare, CMS.

Si uite-asa, daca ucrainenii vor semna contractul vor dispune de o flotila de NPR-uri moderne si cu adevarat periculoase, iar noi nu vom dispune de nimic, decat de nave vechi cu motoare cu resursa pe terminate, rachete anti-nava vechi, capacitate de aparare AA zero la noi, ceva-ceva la ei.

Si ar trebui sa ne aducem aminte de perioada de dinainte de 2014, cand Ucraina era de facto cel mai periculos vecin al Romaniei, mai sovietici decat sovieticii, rau-intentionati si agresivi. Sa ne aducem aminte de toate mizeriile pe care ni le faceau prin Delta Dunarii, de canalul Bastroe, de problemele cu granita pe bratul Chilia.

Si tot cu aceasta ocazie Ucraina va detine si rachete anti-nava moderne, iar acest lucru schimba un pic lucrurile nu in raport cu Rusia ci in raport cu noi.

Indiferent de corvete sau modernizarea fregatelor, navele rapide purtatoare de rachete ar trebui sa fie un obiectiv prioritar pentru Marina Romana macar si pentru ca printr-o investitie relativa mica am capata o forta de lovire considerabila.

Sa ne aducem aminte si sa luam seama ca nu se stie niciodata cand ne vom trezi din nou intr-o situatie incordata cu Ucraina. Ce facem atunci, aducem din nou monitoarele sa-i speriem pe ucraineni? Si daca ei vin cu NPR-urile lor noi ce opunem? Scutul de la Deveselu?

GeorgeGMT

 

81 de comentarii:

  1. Ti ai dat foc la valiza cu articolul asta. Stai sa se trezeasca dienaris sa vezi ce sare de fund in sus ca te iei de ucrainenii lui iubiti. Faza e ca aia cumpara si ei ce isi permit(NPR uri) ca flota militara dupa 2014 canci si bani ptr alta ciuciu. Cat priveste a noastra flota militara raman la parerea mea(tampita zic unii) ca cele doua frecate + 4 curvete/LCS uri sau ce or lua bine inarmate cu MH60 ASW, NSM, searam si rachete aa cu raza medie sunt suficiente. Nu de alta dar nu arde ca ne ataca rusii zilele astea, cat arde ca AB urile se plimba prin MN fara escorta ASW in caz ca sultanul se supara si nu mai aloca nave turcesti ptr asta. Si nu e frumos sa lasi scumpete de nava(la propriu ca face aproape doua melearde) singurica prin baltoaca.

    3
  2. Minunat…daca se va finaliza tranzactia…ei vor putea lansa 64 de rachete moderne/salva noi (azi) 28 de vechituri (12 Tarantule, 8 Marasesti, 8 baterii de coasta)…despre aceasta achizitie chiar se poate spune ca a stricat balanta in regiune…
    Rusii le pot ataca aerian sau lovi baza cu rachete de croaziera sau ambele…dar noi ??? (speram sa nu fie cazul) cu ce avem azi…no way…mai degraba vom „suna un prieten” la Washington…

    Daca se va semna, probabil vor incepe livrarea destul de repede, inainte sa avem noi noutati in flota…

    Sunt curios daca rusii vor astepta sa intre in dotare sau le vor „rezolva” preventiv intr-un fel sau altul…

    4
  3. Ăștia nu au mai încercat să-și recapete teritoriile și nici rușii nu prea au mai încercat să avanseze și cu toate astea aproape toți vesticii îi pupă în fund cu armament acum. Americani, francezi, canadieni, britanici…

    Perioada asta ne-a prins (iar) cu clasa politică plină de cocalari.

    13
    • Ingrijorator. Se duce dracu statutul nostru de furnizor de securitate si de forta regionala! Pe care le-am avut oricum doar in PDF. Ma gandesc cu ce putem da dupa ei… cu Styx (vai de noi), cu NSM (vai de ei). Sa le ataci cu aviatia bazele de la sol? Aoleu, nu mai zic ca doare tare! Ce facem? Dam cu HIMARS cat o bate si el saracul. Bai ce bune erau niste drone de-alea navale din materislul ala de acum cateva zile! Ai nostri insa nu se trezesc. Acum nici bani nu vor mai avea. Putem insa lua pe datorie, ne indatoram cu miliarde, dar macar ne dotam. Tot ar fi ceva, dotare pe veresie e mai buna decat nema dotare!

      5
    • nu-i pupa in fund,
      americanii, inglezii francezii si rusii i-au fraierit pe ucrainieni sa renunte la armele nucleare ca garanteaza ei teritoriu,
      ucrainienii nu au renunatt doar la nucleare ci inclusiv la avioanele Tu 22M,

      cat de bine l-au garantat se vede si din satelit,

      o fi fost instrumentele de scris defecte,

      4
    • Ar fi bune si pt FNRo niste NPR ca astea plus cu torpile pe ele in numar tot de 8 avand in vedere ca NPR Tarantul 1 class poate vor trebui fi inlocuite si cele 6 Osa class 1 pe care le-a avut FNRo au fost taiate din ordinul unui tradator lingau de neam si tara…..pt a se putea intra in NATO. Aveau turci Kilic claas NPR plus ca ar putea si Damen sa faca NPR-uri.
      Faza este ca inca se cacaie de cel putin 4 ani Guv.ro sa faca cele 4 corvete noi pt FNRo si sa modernizeze-armeze cele 2 fregate Type-22. Bine ca s-au antamat bateriile de rachete de coasta NSM.

      1
  4. Partea cu Ucraina si vesticii e simpla: Ucraina, o tara cu 45+ milioane de oameni si cu un potential industrial mai mare decat a avut Romania vreodata, este un potential aliat/candidat la UE si NATO iar vesticii nu vor sa piarda oportunitatea mai ales ca ii tine ocupati pe rusi si va fi pe veci un mare ghimpe in cu**l kremlinului.
    Ucraina la ora actuala in conditii de coruptie uriasa, razboi, si un pib pe cap de locuitor la o treime cat al romaniei, fabrica avioane mari si moderne de transport la Antonov, fabrica tancuri (asa cum poate ea) si sisteme de rachete anti nava si balistice, plus MLRS si TAB-uri.
    Noi nu facem nici un cartus de 9mm (cartus pe care cartelurile din Mexic il asambleaza in garaje de exemplu).
    Ucraina are nevoie de armament modern totusi (Avioane, Drone, Nave, Rachete AT AA etc), si este o piata de desfacere uriasa, de aceea in urmatorii 10 ani daca noi dormim, o sa ne trezim in inferioritate din toate punctele de vedere.
    Norocul nostru va fi ca nu isi vor permite conflicte serioase si cu estul si cu vestul simultan.

    31
    • „Ucraina, o tara cu 45+ milioane de oameni si cu un potential industrial mai mare decat a avut Romania vreodata”

      Eu zic ca visezi prea mult…

      6
      • Ai si ceva dovezi? Aia fac T84 Oplor, racheta anti nava Neptun si vreo 2 modele de avioane noi de transport militar la Antonov. Plus ca modernizeaza tancuri T 72 si fabrica BTR 3 si BTR 4. Nu e nimic wow si nemaivazut dar macar fac ceva, revin, o tara mai saraca dpdv statistic si mult mai corupta decat noi. Noi ce facem?

        7
        • Dacia Duster stai pe marginea la la Autobahn intre Munchen si Stutgart pe unde sunt fabrici de ,Mecedes si Porche si numarale cate trec pe ora

          1
        • I-ai numarat tu personal pe Ucraineni, de stii cu siguranta ca sunt 45+ milioane?? Apropo de brand-ul „Allview” ai auzit pana acum? https://www.allview.ro
          Chiar daca fabricile nu sunt in Romania, realizeaza marii IT-isti Ucraineni asa ceva?

          1
        • @Luci,

          Cum adică „noi ce facem?”

          Fără să spun despre fabricile mari din România, alde Dacia sau Damen, mai degrabă ar trebui să te întrebi ce autoturism modern occidental nu are minim o componentă „made in România”.

          Facem mai multe decât ucraineni, cu siguranță. Doar pe componente auto îți pot spune rapid aproape 50 de companii care fabrică în România (și sunt convins că mi-au mai scăpat destule).

          EYBL, SUMIMOTO, EMERSON, MICHELIN, BOSCH,
          FUJIKURA,
          TRELLEBORG, LEONI WIRING SYSTEMS, DELPHI,
          CONTITECH,
          PREH,
          SCHAEFLER,
          AUTOLIV,
          INGENIOMARK,
          CALSONIC KANSEI,
          FEDERAL MOGUL,
          GRUPPO ROQUET, YAZAKI, HONEYWELL,
          INFINEON,
          JOHNSON CONTROLS,
          FAURECIA,
          DRAXLMAIER,
          MARTUR,
          RONERA RUBBER,
          LEAR,
          VALEO,
          BORLA,
          HIP PELZER,
          ROCHLING, PIRELLI,
          MAGNETTO WHEELS,
          CORD,
          FAURECIA, COMPA,
          NTN-SNR ROULLMENTS,
          FAURECIA,
          MARQUARDT SCHALTSYSTEME,
          KUHNKE,
          CONTINENTAL,
          SEWS,
          THYSSENKRUPP BILSTEIN,
          BRANDI,
          TAKATA PETRI,
          KROMBERG & SCHUBERT

          4
          • Vezi, ca ai pus de 3 ori FAURECIA…

            1
          • Ma refeream ce facem in domeniul militar, arme, munitii etc. Stiu de firmele enumerate si e e excelent dar adevarul este ca la ora actuala nu mai fabricam nici macar o amarata de pulbere pe cand noi trebuia sa ne modernizam TR85 si MLI 84 in continuare, sa demaram programele arma de asalt si SAUR 2 si sa ne facem macar munitia pentru pusti in tara.
            Cat despre numaratul de personane, daca in anul 2020 ma intrebi daca trebuie sa numar personal oamenii dintr-o tara ca sa aflu aprox ce populatie are, mna, ce raspuns pot sa dau….

            3
            • Te ghidezi prea mult dupa gura lumii si nu toate estimarile de pe internet sunt precise… gata eu am terminat aici!

                • Deci erau 45 milioane plus la populatie acu’ 11 ani… si aia estimativ… de curiozitate, cand a fost ultima oara, cand s-a petrecut un recensamant de populatie absolut serios in Ucraina??

                • Sunt de parere ca daca la ora actuala s-ar efectua niste recensaminte asa cum se fac in Romania odata la fiecare 10 ani, in toate tarile din jurul Romaniei(inclusiv Rep. Moldova), cred ca vom avea niste surprize destul de mari! Modesta mea parere…

                  1
                  • Tu crezi ca au ramas 10 milioane din 2015, cele mai recente date dau cca 42 de miliiane. Ai o problema cu numarul? Oricum sunt mai multi ca noi.

                    • Eu n-am zis asta si nici nu cred ca sunt mai putini decat noi… doar doresc sa ma aproprii cat mai mult cu putinta de adevar si realitate!

                      Uite, hai sa punem problema in felul urmator…

                      Sa zicem ca site-ul din link-ul pe care l-ai dat mai sus, are o estimare cat de cat reala, dar asta cu Ucraina, cu Crimeea si Donbass-ul incluse in componenta sa…

                      https://www.worldometers.info/world-population/ukraine-population/
                      Spune ca sunt plus 43 milioane.

                      https://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine
                      Spune ca sunt plus 41 milioane(tot cu Crimeea si Donbass-ul incluse).

                      Eu personal, sunt de parere ca populatia reala a Ucrainei(tot cu Crimeea si Donbass-ul luate in calcul ca fiind parte din Ucraina), in momentul de fata este sub 40 milioane…

                      Deci sa zicem ~40-41 milioane, incluzand Crimeea si Donbass-ul… acum Crimeea a fost rapita, care avea o populatie in jur de 2 milioane locuitori… cat despre Donbass, sa zicem ca a afectat in jur de 3-4 milioane de locuitori, plus un exod de populatie intr-o raza de 50km, in jurul Donbass-ului! Cati au ramas in interiorul zonei de conflict si cati au plecat / mutat de acolo, nu vom sti cu adevarat niciodata, din moment ce „omuletii verzi” nu vor permite nimanui niciodata, sa efectueze un „head count”…

                      Acum sa facem niste calcule simple…

                      40/41 mil – 2 mil = ~38/39mil(adica Ucraina fara Crimeea)

                      Mai departe…

                      38/39 mil – 4/5 mil = 34/35 mil(adica Ucraina fara Donbass in componenta sa)

                      Plus o caruta de rusi si ucraineni, din Donbass si jurul Donbass-ului, care odata plecati de acolo, nu vor mai pune piciorul niciodata inapoi… fiecare ducand-se in mari, zari si tari(majoritatea in Rusia, SUA si Canada emigrand)… cam la ce rezultat ajungem??

                      Cam aceeasi parere o am si despre Ungaria, care cu siguranta minte pe branci in privinta populatiei… cred ca la ora actuala de abia daca mai are 9 milioane populatie!

                      Srbija si Bulgarija idem… toate tarile din jurul Romaniei, mint pe branci din acest punct de vedere!

                      1
                    • Erata: „…si dinjurul Donbass-ului, care odata plecati de acolo…”

                      1
                    • Daca tot vrei sa scazi Crimeea si Donbasul poate incepi de la 54 de milioane.

                    • 54 milioane?? De unde atata hoarda?? Site-ul al carui link tu insuti l-ai „provided”, indica o populatie istorica maxima de 51,5 milioane, asta in anul 1990…

                      https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Ukraine
                      Indica +52 milioane locuitori in anul 1993, maximum maximorum! Asta in primul rand, daca o fi fost adevarat la vremea respectiva…

                      In fine, sa luam calea de mijloc, sa presupunem ca or fi fost +/-52 milioane, intre 1991 si 1994…

                      Deci revenim de unde am pornit… caci pe anul 1919 se indica @42 milioane populatie, asta cu Crimeea si Donbass-ul luate in calcul, daca le excluzi pe astea doua, pur si simplu nu vad cum poti sa-ti dai seama de numarul populatiei in timp real… cu exceptia in care efectiv te duci sa-i numeri pe capete… lucru destul de greu de infaptuit in circumstantele actuale…

                      1
                    • Erata: pe anul 2019, in loc de 1919… 😛

                      1
        • Apropo, am uitat de toate marcile de bere din Romania, care au fost preluate cu frenetism de catre multi-nationale!

          1
        • si calitatea produsului hahol nu il iei in considerare ?

    • Ucraina a mostenit o impresionanta industrie de la URSS dar e o povara prea grea pentru ei. Mare parte din industria aia e deja in moarte clinica.

      Printre putinele companii mai rasarite este Antonov, iar ucrainienii inca mai pot scoate unele echipamente mai ce par impresionante ca sistemul de rachete balistice Hrim-2/Grom-2 sau racheta anti-nava Neptun, dar au probleme cu finantarea dezvoltarii (Grom-2) sau pentru intrarea in serviciu in numar semnificativ.

      Au mostenit si capabilitatea de a construi motoare de nave mari si au proiectat clasa de corvete Volodymyr Velykyi (Proiect 58250) dar se chinuie sa construiasca prima nava de ani de zile, din lipsa de finantare.

      Mai au Motor Sich care si aia e in dificultati, au incercat chinezii sa puna mana pe ea dar ucrainienii i-au refuzat si acum incearca turcii sa intre in combinatie.

      La aviatia militara stau foarte prost, nu au capacitatea de a moderniza Su-27 si MiG-29 pe partea de avionica, doar sa le prelungeasca resursa de zbor.

      Tancurile daca le modernizeaza in continuare cu sistemele lor locale, mai bine nu, ai vazut ce scandal a iesit in urma exercitiului din Germania cand T-84 nu a nimerit tintele si dup-aia armata Ucrainei si companiile care au modernizat tancurile dadeau vina unii pe altii.

      De transportoare numai vorbim sunt niste hibride ciudate, irakienii s-au plans de ele, BTR-4 nici macar nu era bine sudat, Saur 2 e lingou de aur cu diamante pe langa ala.

      Acum nu vreau sa fac misto de ucrainieni (desi nu ii sufar) ca ei mai misca cum pot in timp ce industria noastra militara e oale si ulcele.

      Si exceptand Antonov nu ii vad pe ucrainieni sa aiba vreo sansa pe piata internationala cu echipamentele lor militare, poate cu mici exceptii. Au de concurat cu occidentalii, israelienii, rusii, chinezii, sud-coreenii, turcii.

      Au avut mari probleme cu livrarea Oplot catre Thailanda (ce-i drept din cauza razboiului) si thailandezii s-au reorientat catre VT-4. Iraqienii regreta ca au luat cojile alea de BTR-4 si noi regretam acum ca ne-am dat singuri cu stangul in dreptul cand le puteam vinde Saur 2.

      Indonezienii au cumparat si ei un lot de BTR-4 si dup-aia au cumparat de la rusi pentru ca nu au fost multumiti de transportoarele ucrainiene.

      Cel mult SUA si europenii vor incerca sa le bage pe gat niste echipamente de-ale lor, dar nu de prima mana. Ucrainienii nu vor avea niciodata F-35 sau Patriot chiar si daca ar fi avut bani pentru ele in mod miraculos.

      Dar nu vad un viitor pentru ei si aici sunt cat se poate de obiectiv.
      Rusii i-au distrus pe viata, Ucraina nu poate adera ala UE si NATO in forma actuala.
      In cel mai optimist caz, vor adera la UE peste multe decenii.
      Nu vad scapare pentru ei nici in domeniul economic, pur si simplu o sa stagneze asa timp de decenii, e ca si cum Romania ar fi fost prinsa pe veci in anii 90.

      Daca noi (membri UE) ne facem griji in legatura cu ziua de maine in ceea ce priveste economia tarii, de Ucraina ce sa mai zicem?

      6
    • Tocmai au semnat cu turci sa produca drone in ukraina

      3
  5. Mi se pare doar mie ca este un design invechit la care as mai adauga o viteza maxima destul de mica? Par a avea o aprenta radar uriasa.
    Fac si eu pe ursul care nu ajunge la struguri si zice ca sunt acri, dar pare o achizitie mai mult politica. Au Damen si Fincantieri niste proiecte mult mai actuale.

    2
    • Pai Barzan chiar sunt vechi, produs al anilor ’90… 🙂 Dar Vosper Thonrnycroft – VT (azi parte din BAE) au o indelungata experienta in materie.
      O versiune a Barzan este SuperVita greceasca, o nava excelenta in opinia mea, foarte bine aparata AA pentru o NPR.
      Stealth-tizarea n-ar trebui sa fie o problema de netrecut, trebuie regandita nitel suprastructura.
      Eu mai nou sunt fan NPR, asigura distribuire, flexibilitate, eficienta in materie de costuri de achizitie si intretinere. Asta nu inseamna ca trebuie sa ai o flota exclusiv alcatuita din asa ceva.

      3
  6. Lasa bre ca ne unim cu ucraina, ne face uncchiusoru sam hautostrada si drum de fier( sa avem ce fura) , si noi ne spargem in figuri in cluburi.La omu sarac ii face Dumnezeu casa.Bogdaproste deh

  7. In banii astia putin probabil sa fie doatate cu cate 8 Exocet, dar si 2, 3 tot e ceva. Dar pentru asta ar mai trebui sa isi dea acordul si domnul Macron, mistral, exocet… stiu si eu, la cat de curve sunt francezii pe relatia cu Moscova inca nu m-as grabi sa luam info ca si gata batut palma.

    4
  8. Racheta AN se pare ca va fi Neptun-ul proaspat finalizat. Dupa cum ziceam intr-un alt articol, ramane de vazut ce vor pune pentru apararea AA.
    Ar fi loc pentru CAMM si cu siguranta si pentru AK-630 sau Phalanx sau Sea Ram, dar nu cred ca vor primi Sea Ram.
    Banii vin dintr-un imprumut si nu sunt putini.
    Unele detalii suplimentare pe acest subiect aici: https://rnhs.info/noutati-la-marea-neagra-iv-anglia-ucraina-si-marea-neagra/

    4
    • exact asta ma pregateam sa intreb si eu. ce rost are sa puna Exocet, cand tocmai ce au finalizat Neptun, si o pot produce local mult mai ieftin.
      Oare nu am putea produce si noi asa ceva, gen Neptun? Ai NSM, dar e scumpa ca dracu si sunt destule tinte care nu merita o asa racheta. la partea de ghidare cred ca poti comanda off the shelf. Stiu ca nu ne pricepem, dar am putea sa ne asociem cu un producator, unul disperat gen Diehl, care incearca de nu stiu cand sa intre pe piata. Un Logan al rachetelor AN s-ar vinde bine. Nu toata lumea are adversari asa puternici ca noi

      In plus daca lansezi sa zicem 2 Logan-uri si 2 NSM, pun pariu ca toata apararea AA s-ar concentra pe cele 2 mai putin moderne. daca si lovesc e un bonus, in cel mai rau caz permit NSM sa loveasca nestingherite. Apoi poti lansa si Styx, daca adversarul nu mai are cu ce sa replice

      3
      • Ucrainienii au avantajul ca produc integral racheta, inclusiv motorul si ghidajul. Eu cu ei m-as fi asociat si as fi luat licenta de motor si cu ghidajul mai vedeam. Dar, noua nu ne plac aventurile astea.
        De motor, nici macar norvegienii nu si-au batut capul, in lumea occidentala fiind doar doi producatori SUA si Franta.

        1
        • in anii ’80 s-a dezvoltat la noi o racheta antinava (bazata pe styx) ce utiliza motoare APU sh de pe un antonov (daca nu ma insel). ideea era sa se achizitioneze motoarele dupa ce le expirase resursa si sa fie revitalizate pentru o ultima misiune. la tragere racheta a depasit toate asteptarile in ceea ce priveste raza de actiune. exista un exemplar la muzeul de la Constanta, nu stiu cum se numaea racheta sau alte date despre ea. aripile nu erau rabatabile.

      • Nu stiu daca merita asa ceva. Noi nu suntem in stare in acest moment sa facem mai nimic pe acest subiect si nici n-avem nevoie de atat de multe.
        M-as bucura mai mult sa facem chestii simple: pulbere, munitie, arma de asalt, pistoale, ma rog, ceea ce poate fi facut rezonabil in tara pentru ca deja exista resurse in acest sens si nu sunt tehnologii iesite din comun. Adica sa folosim si sa dezvoltam ceea ce avem, nu sa visam cai verzi pe pereti… 🙂

        9
        • Motorul rachetei chiar aș fi luat licență….și alte motoare, tot de la ei….
          O fi bun Himars, dar Larom, tot cu motor de afară e facută lovitura cu raza mărită….

          Chiar dacă nu le-am folosi imediat, tot sunt interesante….dacă ai bani cumperi tehnica, dar licențe pt motoare mai greu

          • Dinu vorbeste de rachete anti-nava gen Neptun care au un booster cu combustibil solid si un mini turboreactor.
            Un motor cu combustibil solid pentru loviturile de 122 sau 160 ar fi intr-adevar o idee buna pentru ca vorbim de alte numere. Cand tragi 26 de rachete de 160 intr-un minut parca te bucuri mai mult sa ai asimilata integral productia in tara… 🙂
            Daca tragi 26 de NSM dintr-o salva inseamna ca ceva nasol rau de tot tocmai s-a intamplat.
            Deci, da! am mai zis si eu ca ar trebui sa incercam sa producem integral in tara loviturile de 122, 160 si chiar si cele de 227 de la Himars. Inclusiv pulberile speciale pentru ele.

            6
  9. Mai adaugati si cele 48 de drone Bayraktar pe care Kievul vrea sa le achizitioneze la cele 12 drone deja cumparate si imaginativa cum ar putea arata un viitor conflict in delta…

    6
    • Sunt curios, de ce spui asta?

      • pentru ca nu sunt in stare nici macar sa navigheze prin propriile ape si cateva nave de dimensiuni mici nu or sa schimbe asta.

        • Ca sa navighezi trebuie sa ai cu ce. Ei n-au cu ce.
          Ca sa fii prezent undeva, trebuie sa ai cu ce. Ei n-au cu ce.
          Navele din articolul de azi si Mark VI-urile ce vor veni, inclusiv Island-urile venite deja (Garda de Coasta) nu vor schimba radical echilibrul de forte in Marea Neagra dar vor fi un bun inceput pentru ei ca sa-si poata patrula marea teritoriala, ZEE contestat, zona lor de Delta samd
          Pentru Mark VI chiar ii invidiez, sunt excelente pentru fluviu si zona litorala.
          Pentru Barzan o sa-i invidiez (daca va fi cazul) cand voi vedea configuratia finala. Daca Barzan le vin inainte sa terminam noi corvetele sufletului, teoretic, vor fi in stare sa dea la fund toata flota noastra fara ca noi sa putem face mare lucru… (intr-un ipotetic 1 la 1 FNR vs FNUk)
          Ma rog, asta e doar opinia mea… 🙂

          1
  10. Este clar, ucrainenii sunt mult mai activi si cauta mereu avantaje, sa iasa in evidenta cu ceva, nu zac ca geniile noastre pustii. Si uneori chiar au idei interesante, de exemplu propunerea de baza NATO pe raul Bug, ca solutie de ocolire a prevederilor Conventiei Montreaux. Desigur ca si aceasta noua achizitie, dar nu numai, chiar ar trebui sa puna pe ganduri eminentele noastre (nu foarte cenusii). Cu atat mai mult cu cat in noua lor strategie de securitate, ucrainenii ne ignora, arata in mod evident ca nu ne inghit, noi nu suntem considerati eligibili ca parteneri strategici. Sa nu mai vorbim de drepturile romanilor din Ucraina. Absolut ingrijorator! Mai ales in contextul in care strategii nostri dau dovada de o logica…sideranta. Noua noastra strategie de securitate nu mai considera ca un conflict mai e posibil in Europa (desi suntem vecini tocmai cu tara din Europa in care este unul in derulare!), ca inamicul nu o să mai vina cu tancul ci mesaje pe WhatsApp, Facebook, etc.

    6
  11. Ministrul spagarii ukrainian a venit sa , chipurile , ceara ajutor militar….in realitate de a evalua capabilitatile si potentialul…anduranta militara a Ro.

    3
  12. Articol bun de introdus la capitolul ” sa mai murim inca o data de ciuda”.

    4
  13. Daca ar fi de luat NPR-uri, altceva decat Skjold nu se justifica.
    Cu RAM in locul turelei cal 76mm, un Typhoon cu Spike NLOS, pentru intalniri cu nave mai mici si cam atat.
    Mai degraba, adaptezi mai multe platforme aeriene, pana la nivel de C27 Spartan si C130, plus F16 si trainere sa imbarce rachete antinava.
    Plus completarea bateriilor de coasta cu lansatoare containerizate pe car esa le plimbi pe drumurile patriei si sa le disimulezi prin depozitele de containere.

    7
    • subscriu, nu vad sa fie o mare afacere ce-au facut ucrainienii, e o abordare de inspiratie sovietica..

      noi ar trebui sa reparam Delfinul, sa-l folosim pentru antrenamente si sa incepem sa ne uitam de submarine

      1
  14. Nu stiu, voi vedeti un pericol, eu vad tinte facile…sunt totusi niste barcute proiectate prin anii 90 pentru operatiuni pe langa coasta, pp ca le vor tine pe langa rusi sa nu le mai aresteze vaporasele prin marea de azov…

    cu Exocet nu stiu ce sa zic, mi se pare ca e misila care va deveni treptat de domeniul trecutului daca nu va fi re-proiectata din cap pana-n picioare de frantuji.

    Singura chestie care-mi place la ele e ca au CIWS, mie fara ala mi se pare de neconceput o nava de lupta (numai la noi).

    Nu cred ca avem de ce sa ne facem probleme de Ucraina, marina lor e inexistenta iar navele astea sunt de aparare de coasta.

    Mai degraba ar trebui sa ne temem de o izolare in contextul in care Ungaria e din ce in ce mai revizionista, povesteste peste tot ce-i asuprim noi pe maghiar si acu Ucraina care incearca sa-si gaseasca locul in zona dar pe noi ne ignora. Nu-i nimic, din cate stiu putem vota impotriva admiterii lor in NATO sau EU.

    Deocamdata avem niste capabilitati pe caree ei nu le au, Patriot, Himars, F-16/AMRAAM, NSM, sisteme de armament pentru care ei n-au un echivalent modern. Si totusi nu-s corvete ci niste barci de atac mai evoluate….sa le comparam putin cu cele moderne ale nordicilor, alte marine de brown water si coastale si o sa observam ca ei le-au luat pe astea in lipsa de altceva, adica bani de corvete sau fregate.

    7
    • In afara de altete toate navele romanesti au ciws uri. Si marasestiu, si tetal urile si tarantulele. Aparare aa reactiva nu au.

      2
      • Nu am zis ca le lipsesc la toate, de unde ai scos-o? Cele de pe fregate sunt operationale, tunurile de 20 si 30 ?

        • Tu cu manuta ta ai scris ca ti se pare de neconceput o nava fara ciws. Si ai completat in paranteza :”numai la noi”, adica doar noi avem asa ceva. Si ce sa vezi, toate au ak630 sau ak230. Ce tunuri de 20 si 30 au fregatele? In afara de oto melara de 76 si niste metraliere nu stiu sa posede altceva.

          1
  15. Apropo de pretul negociat. Deci astia dau pe 8 nave de sub 400tdw 1,6 miliarde adica 200 mil $ per barcuta. Noua ne a oferit naval group 4 corvete de 2500tdw la 1,2 miliarde(cu senzori, vls uri, tunuri mai putin munitia spun cunoscatorii) adica 300 mil per cap de frantuzoaica furajata. Rezulta ca ori ucrainenii isi iau teapa vietii(dupa ce ca iau niste nave de conceptie ceva mai veche) ori frantujii au mancat ceva cu polonicul la licitatia curvetelor si in final costau cat AB urile.

    2
    • @Strumfuleț

      De ce dai iar cu bățul în baltă? În primul rând nu există nicio informație oficială despre detaliile contractului (nici măcar nu au zis oficial ce nave vor fi), la fel cum nici contractul nu există. Iar dacă tot îți place să discuți zvonuri – ia de aici – mai bine de jumătate din sumă va fi cheltuită pentru localizarea producției navelor în Ucraina și modernizarea bazei militare din Oceakov. Și desigur rachetele.

      Ca să nu mai zic că 1,6 mld e suma maximă a creditului pe care îl pot oferi britanicii ucrainenilor. Nu a zis nimeni că va fia ccesat tot și că include doar prețul.

      În concluzie – discutăm zvonuri. Da, nu există fum fără foc, și cel mai probabil e vorba de Barzan, dar prefer să fie semnat un contract mai întâi, apoi să analizăm cine și ce fel de țeapă și-a luat.

      Un lucru e cert – noi tot la bărci cu vâsle suntem. Și asta ar trebui să ne preocupe mai tare decât un memorand despre care nu se știe mare treabă și 8 nave de coastă pe care ucrainenii le vor avea peste 10 ani (dacă).

      3
    • Ori, ca sa nu mai bagi soparle, spune-o pe aia dreapta ca banii provin dintr-un imprumut si costul final platit de ucraineni, include si prima de risc foarte mare (de neincasare) din cauza situatiei geopolitice in care se afla Ucraina – adica razboi. Nu compara mere cu pere, Romania – tara UE si in NATO cu garantii de securitate, cu statut de tara emergenta pe pietele financiare cu Ucraina. Compara Ucraina cu alte junk-uri precum: Afganistan, Yemen, alte statulete esuate din Africa, chiar cu Venezuela ta atat de indragita.

      3
    • Scuze daca e intrebare stupida, ce sunt AB-urile?

      De acord cu tine mai jos despre armata „ucraineasca”.

      • Arleigh Burke class. Actualele distrugatoare din dotarea US Navy. Vreo 70 de bucati la 2 miliarde bucata. Se tot plimba prin marea neagra.

        3
  16. @George

    E bun. Ți-a luat decât 2 ani să-ți pui întrebările cu care eu am venit din prima zi aici.

    Pe partea de comentarii e mai trist, aceleași teze de propagandă rusească iar și iar. Repet, puteți să aruncați cu pietre în capra vecinului cât vreți, hoitul din curtea noastră tot acolo va rămâne.

    Despre evoluția armatei ucrainești: în 2014 ucrainenii nu aveau armată deloc. Nu doar voluntarii dar și militarii în termen mergeu pe linia 1 cu microbuze. În 2020 la exercițiile din luna trecută au testat siteme digitale de comandă ala NATO. Că practic asta era scopul exercițiillor – să testeze acest sistem. Parașutiștii și convertoplanele erau pentru poze și pentru ruși.

    Despre potențialul militar: n-are absolut nici un rost să numărăm câte milioane de populație au vecinii. Cum la noi a plecat juma de țară la muncă peste hotare, așa-i și la ei. Doar că ai noștri merg în Spania, ei în Polonia. Ce contează pentru noi e să știm că au 250 mii armată, echipată nu mai rău decât a noastră (mă refer la echipamentul individual al soldatului) și un mic bonus – experință de luptă pe care nu o are nimeni în Europa (poate puțin Franța, dar la fel – e vorba de câteva mii de soldați în Africa). Dacă am exista în vid, România și Ucraina, ucrainenii în maximum 2 săptămâni își pun steagul pe Arcul de Triumf fără mari probleme. Și asta e realitatea obiectivă.

    Luând în considerație ce am zis mai sus, în loc să o frecăm la rece și pe uscat, ar trebui să mergem la pas grăbit și să punem pe picioare flota, AA, AT, drone și ceva trupe ultramobile, super echipate și școlite Armata noastră e armată de sec XX. Ce se întâmplă cu armata sec XX când e vorba să te iei la harță în sec XXI – se vede foarte bine în Karabakh – stai în tranșee și te rogi ca operatorul să nu arunge bomba peste tine, ci peste colegu.

    Șansa de a fi nr. 2 NATO în MN, din puncutul meu de vedere, e pierdută. Scopul nostru acum e să nu-i lăsăm pe ucraineni să ne ia fața. Dar la cum mișcă băieții de la noi, slabe șanse și aici.

    6
    • „Dacă am exista în vid, România și Ucraina, ucrainenii în maximum 2 săptămâni își pun steagul pe Arcul de Triumf fără mari probleme”

      Ucrainienii nu sunt in stare sa isi stranga marea armata si sa lanseze un atac final ca isi elibereze estul tarii odata pentru totdeauna, si tu ii vezi in doua saptamani in Bucuresti, si fara mari probleme.

      5
      • Daca ataca in timpul Sărbătorii Sfintei Parascheva, au șanse să treacă prin Moldova că prin brânză și să ajungă la București. Doar ocolesc Iașiul s nu mai găsesc țipenie de om. ?

        7
      • Da chiar, de ce ar vrea Ukraina sa atace Romania? Ce ar castiga? Dintr-o data dintr-un stat care exista in niste granite cat de cat, ar mai ramane doar ceva pe langa Kiev ,fara iesire la mare, in vestul tarii o minoritate catolica devenita majoritate, va simti nevoia sa se separe. Principiile de segregare in statulete exista deja aplicate , vezi republica Srpska, Abhazia, Osetia…….Pot doar sa faca doar ce stiu golanii, adica bullying.

        • @Gabi S.

          Nimic și nici nu va ataca niciodată. Nu mai zic că atât timp cât există NATO e imposibil.

          Era o comparație abstractă a potențialului militar. Și contrar așteptărilor lui Strunfuleț și a piticilor săi, nu pentru a glorifica ucrainenii, ci pentru a sublinia pentru a nu știu câta oară ignoranța militarilor și guvernului nostru.

          3
    • Tu ai febra? Daca ai si lipsa de gust si tuse e nasol. Daca nu, esti doar tra-la-la. Armata UCRAINEANA(macar invata a vorbi romaneste daca postezi pe aici) e un bullshit cu pere. E varza, tandari nu e in stare sa invinga niste tarani din donetsk. Are sute de avioane tintuite la sol ca nu sint in stare sa faca macar canibalizare, si atunci cand decoleaza le dau taranii aia jos cu strela 2.auzi tampenie, in doua saptamani pun steagul pe arcul de triumf. Poate daca trimit cateva sute de ucrainence ca la capitolul asta sunt beton. Au niste exemplare de iti vine sa iti bati copiii. Cred ca de asta ii si calcau tatarii din crimeea periodic acum sute de ani.

      6
      • @Strumpf

        Ai uitat să spui despre minerii și tractoriștii care au au descoperite în mine tancuri și BUC-uri. ex. T-72B3, T-90A, BPM-97, drone Forpost și Orlan, Pantsir S1 și alte chestii interesante.

        4
        • Nu am uitat. Doar ca nu ie au descoperit in mine, multe dintre ele le au CAPTURAT de la armata ucraineana ai carei soldati curajosi le au abandonat. Pe bune, esti penibil aparandu i pe idiotii aia.

          2
          • @ Dienaris – huliganii astia ( ucrainienii) , daca nu faceau armistitie, pierdeau si Odesa. Acuma, 60 % din armata ucraineana este blocata in partea de est, stau in santuri, vorba vine, la frontierea neoficiala.
            – daca astia ajung in 2 saptamani la Bucuresti, atunci cu siguranta intr- o saptamana ajungem si noi in Kiev si punem stagul romanesc pe Sfanta lor catedrala.
            – ai afirmat ca au castigat experienta de razboi. Si care este ? Ca la ora actuala stau in santuri, iar inainte de armistitie tot nu si – au scos deloc aviatia si nici toate unitatile de tancuri la lupta. Ai nostri au efectuat mai multe misiuni militare peste hotare plus au invatat mai multa tactica militara ca prietenii tai ucrainieni unde din 2014 au cucerit un singur orasel, apoi tot lupta in defensiva…
            – un citat oficial …Președintele Ucrainei: Bucovina de Nord a fost luată de români. Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste? – Hotnews Mobile
            – inchid scolile romanesti pe motiv ca nu au fonduri. Cele 3 ziare romanesti sunt periodic atacate cu tot felul de inspectori care dau amenzi cu scopul de – a termina financiar aceste redactii.-
            – din 2023 minoritatea romana, nu mai are dreptul la o scoala cu predarea in lb romana, chiar daca este privata.
            – si pe huliganii astia ii aperi si esti mandru de ei ?

            1
            • @Adriane
              – noi – 75k, ei 250k – ignorând, NATO, Homeland Defence-ul (sau pe românește Rezerviștii voluntari/Apărare teritorială) și alte structuri paramilitare, te rog să-mi explici cum tu ai de gând să ajungi la Kiev și să pui steaguri acolo;

              – un ”orășel” – https://rian.com.ua/images/35779/62/357796209.jpg . Ofensiva ucrainenilor în 2015, așa cu era ea cu armată aproape inexistentă – a putut fi oprită doar după ce au intervenit armata regulată rusească de două ori – Debalțeve și Ilovaisk (ca să nu mai zic că ofițerii de la maior în sus – îs ofițeri ruși). Ucrainenii nu au aviație acum, după ce au reușit cu ajutorul NATO să primească componente și avionică ca să le șurubărească cât de cât, dar chiar și așa – în 2015 SU-urile lor și Mi-urile au avu destule misiuni, doar totul s-a terminat odată ce rușii au venit cu radarele și AA;

              – am mai zis și mai repet – declarația aia e doar una din zecile de declarații cretine pe care le-a avut și le va mai avea actualul președinte – a devenit asta atât de populară la noi că e singura care se referă la România, dar a debitat perle și mai și. Declarația respectivă a fost criticată mai de toată clasa politică de la Kiev. Inclusiv și de unele grupări naționaliste, care au spus – da, OK, Bucovina e Ucraina, dar astfel de decalrații doar apă la moara propagandei rusești și că strică relațiile cu vecinii;

              – problemele minorității românește și a școlilor cu predare în română într-adevăr sunt reale și situația lor se agravează pe an ce trece, dar și aici să învinuiești guvernul ucrainean că face asta intenționat doar minorității noastre – e prostie. Pentru situația respectivă tre să le mulțumim în primul rând rușilor – care au transformat limba rusă în casus belli (de altfel e propagandă pură, că nu-i asuprea nimeni pe vorbitorii de rusă) și apoi pe unguri care la comanda lui Putin au început să ceară mai că nu autonomii în Transcarpatia.
              Desigur aș fi cretin dacă aș spune că pân acu ucrainenii dormeau și visau cum să dea minorității românești cât mai multe drepturi, dar când vine vorba de consolidarea identității naționale și distanțarea de ”russkii mir” măsurile pe care le-au luat se încadrează perfect în logica momentului – nu poți să interzici predarea în școli în limba rusă și să-i lași pe restul. Ucrainenii dacă vor cu adevărat în UE, mai devreme sau mai târziu vor fi nevoiți să renunțe la politica asta.
              Eu însă aș pune întrebarea altfel – ce a făcut MAE-ul nostru că să apere minorității noastre de acolo de noua politică?

              – îi apăr? cu ce i-am apărat? când? Într-adevără le sunt recunoscător pentru că stau ei în tranșee și nu noi, dar e departe de a considera asta apărare. Faptul că dezmint prostile aberante a lui Strumfuleț, nu înseamnă că îi apăr.

              1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *