Rusii au o problema

Pantsir M

Cu Pantsirul, veste cu adevarat ingrijoratoare vine pentru fortele navale, acolo unde varianta navalizata abia ce a fost lansata la apa la bordul unei navei. Adica abia l-au lansat si se gandesc la retragere?

Necazul vine pe doua paliere, primul este cel terestru, acolo unde Pantsir si variantele sale modernizate reprezinta baza sistemului de aparare chiar in Rusia. Desemnat ca fiind “point defence”, Pantsir-ul are un loc foarte bine definit in sistemul rusesc de aparare antiaerian integrat rusesc. El este “garda de corp” pentru S 400 ca si pentru obiective militare sau civile de mare importanta strategica.

Sigur, Rusia dispune de Tor, Buk sau Tunguska, dar fiecare are o alta specialitate, unele sunt mai noi, altele mai vechi si oricum nu sunt chiar complet interschimbabile.

Al doilea palier al dezamagirii este marina militara unde varianta navalizata – Pantsir M – care tocmai ce a fost inaugurata la bordul navei “ Shkval” (din clasa “Karakurt”) in aprilie 2018.

Si ca supararea sa fie completa, Pantsir M ar trebui sa inlocuiasca, ca sistem CIWS cu “experienta”, mai batranul Kashtan M, in intreaga flota ruseasca. S-au bagat banii cu galeata intr-un sistem care acum pare usor desuet.

Ori acum, se pare, vor trebui sa gaseasca o alta solutie.

La modul general, rusii se plang in primul rand de radar care are probleme cu achizitia tintei atunci cand este atacat cu munitie de mici dimensiunui (drone sau bombe ghidate), in timp ce marina se plange de costul foarte mare al variantei “M” ca si de eficienta sa redusa. Fortele aeriene ruse se chinuie la o noua varianta – “SM” – la care se incearca remedierea problemelor observate.

Un alt neajuns este si faptul ca radarul poate incadra doar patru tinte concomitent, ori in aceasta perioada, cand un atac la saturatie este regula, cam orice inamic poate arunca un roi de drone sinucigase, sau mai multe bombe ghidate.

Dar, pentru ca intotdeauna exista un “dar”, pe langa tehnica ce mai trebuie periata (daca informatiile despre nemultumirile rusesti se dovedesc reale) nu trebuie uitat nici faptul ca, poate, sistemul in sine a incasat mai mult decat poate duce. Poate ca modul sau de utilizare in lupta n-a fost chiar cel gandit de proiectantii sai, poate a fost lasat singur, expus, dat peste cap de razboiul electronic desfasurat impotriva lui. Nu stim daca Pantsirul din Siria a avut langa el si dispozitivele de razboi electronic care ar fi trebuit sa fie.

Pana la urma, orice arma, luata individual, poate fi invinsa daca este scoasa din matricea tactica in cadrul careia a fost proiectata sa lupte.

Iar apararea anti-aeriana moderna este poate cel mai integrat sistem de arme din dotarea unei armate.

PS Veste buna pentru noi, daca se va confirma ca rusii nu sunt multumiti de “P”, macar si pentru ca in caz de ceva, ivanii vor fi mult mai circumspecti in a-si scoate navele din port si a le trimite in fata Constantei. Daca nu ai incredere in propria ta aparare anti-racheta atunci nu mai esti chiar atat de curajos si stai sub protectia antiaerienei de la mal…

PPS Si ca sa completam titlul, nu numai rusii au o problema ci, odata cu ei, si iranienii, sirienii guvernamentali, algerienii, irakienii, iordanienii (daca vor cumpara sistemul), cetatenii din Oman, Vietnam si UAE, cu totii posesori ai Pantsir-ului in diferitele sale variante.

GeorgeGMT

34 de comentarii:

  1. Te pomenesti ca pun un al doilea catarg, cu extra „exotice electronice…anti-electronice” 🙂 , intre PantsirM si VLS-urile pentru Kalibr/Oniks:

  2. Salut. Rusii cu tehnica militara in general au mari problem iar cu acest sistem in Siria sau facut de cacao, sa ne amintim frumoasele immagini difuzate de urmasii lui Moise cum il tavaleau.

  3. Revenind pe pamant…oare cum ar fi o combinatie Oerlikon/Rheimetall „Seaguard” (mai bine as spune „Skynex”) mobila intre Skyranger si Skyshield?

    3 platforme mobile (roti sau senilate) – sau mai degraba 4 (una cu modulul de comanda NASAMS FDC): doua sa fie turelele cu tunurile Millenium/revolver Mk3 de 35mm (inclusiv cu propriile radare dezactivate/activate in functie de necesitati) si una e cu trackerul optoelectronic/radar X-TAR 3D:

  4. Scump, mai ales ca tunurile AA par sa fie la final de cariera, chiar si cu AHEAD. Probabil viitorul este rachete interceptoare mai mici si ieftine (gen Tamil) dar pe sistem cargo AHEAD, pentru ca spre deosebire de proiectile sunt manevriere.

  5. Oare problema radarului de pe Pantsir nu vine de la ghivechiul tunuri/rachete pe care trebuie sa-l coordoneze simultan? In teorie suna bine sa ai un complex de mijloace pe aceasi platforma, dar de obicei lucrurile complicate au tendinta de a da rateuri

    • mai degraba de la electronica din anii 80 daca nu chiar mai veche. rusii mereu au fost mult in urma pe partea de senzori. abea azi incep sa inteleaga ca degeaba ai tunuri si rachete daca nu poti sa vezi in ce tragi

  6. Eu nu vad asa problema ci o vad din alta prisma –
    1 .daca rusii s-au pus pe surubarit este clar ca au descoperit ceva brese mai mari decat o spune hartia problema noastra este ca in 2-3 ani o sa si le puna la punct.
    2. in Ukraina rachetele Strela si Verba si-au cam facut de cap cu tot ceea ce au zburat ukrainienii dovada ca daca nu ai la zi aviatia si electonicele de bord mai bine nu o folosesti in conflicte reale.
    3. Problema mare a Pantsir-ului vine de la racheta folosita careia ii lipseste capul de ghidaj infrarosu prezent la majoritatea SHORAD-urilor vestice.
    RAM – costa mult mai mult ca si o racheta de Pantsir.
    4. Tunurile de pe Pantsir- au nevoie de proiectile tip AHEAD sau similare si este clar ca e nevoie ca sa ne uitam si noi la AK 630 si sa incercam sa il readucem la zi, altfel s-ar putea ca actualele nave sa fie de facto lipsite de aparate antiaeriana.

  7. N-au trecut nici 20 de postări decând am adus în discuție acest hârb, că uite și un articol dedicat. Progres.

    Ca să nu mai zic că israelienii deja de 2 ani dau cu Panțerele de pământ așa cum vor ei.

    Rezultatul documentării pe site-uri plătite de ruși pe față

  8. Rusia ar cam vrea sa scape de Pantsir exportandu-le. Cum spune si articolul greu cu detectia tintelor mai mici gen drone. In Siria, se pare, ca dobararea lor s-a putut face, “mai precis”. numai cu tunul. Problemele sunt destul de mari, in final costurile tind sa fie prea mari fata de ce ofera. De aceea vor sa le inlocuiasca cu ceva mai ieftin.

    Tunul AA este foarte necesar, acum rusii surubaiesc la unul de 57mm care sa combata drone, rachete, avioane sau elicoptere
    New Russian-made Derivatsiya-PVO 57mm anti-aircraft artillery system ready for tests in 2017 12306161
    https://www.armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/new_russian-made_derivatsiya-pvo_57mm_anti-aircraft_artillery_system_ready_for_tests_in_2017_12306161.html
    Si acum intra in teste:
    Russia Derivatsiya-PVO anti-aircraft artillery system to undergo state trials in 2019
    https://www.armyrecognition.com/march_2019_global_defense_security_army_news_industry/russia_derivatsiya-pvo_anti-aircraft_artillery_system_to_undergo_state_trials_in_2019.html

    Si eu consider ca tunuletele AA mai mari de 30mm (pt. a angaja tintele la distanta cat mai mare. 50-57mm si de ce nu pana la 100mm in cazul apararii unor tinte fixe) sunt o arma indispensabila astazi cand ai de-a a face cu roiuri de drone. Rachetele actuale sunt prea scumpe si ineficiente in fata acestor amenintari (trebuie regandite), lasele si microundele mai au de evoluat,

  9. Nu cunosc Pansir, stiu doar principiul de dirijare.
    Poveste cu „vor altceva” suna bine in presa. Realitate industriala este alta. Sovieticii din momentul in care lansau in productie si serviciu un sistem se apucau de evolutia acestua: modernizare sau solutie urmatoare. Nu stiu daca rusii mai au acesta capabilitate. Dezvoltare unui sistem nou poate dura intre 10 si 15 an daca ai tot ce-ti bani, acces la tehnologie sufuciente minti luminate. Vezi Aster, vezi altele.
    Articolul vorbeste de „surse” nu de declaratii oficiale.
    Mie personal nu mi-a lacut in mod exceptional sistemul. Mi-a parut o dezvoltare a Tunguska facuta pe banii arabilor (parca UAE a finantat). Prefer TOR, utilizabil mai aproape de tupele proprii.
    Nu cred insa ca argumentul distrugerii a doua sisteme de catre Israel (unul fara echipaj in el) poate constitui elementul principal de abandonare. Sa nu uitam Valea Bekaa, 1982. 12 Sisteme KUB rase de israelieni intr-o singura zi. Rezultatul: KUB a ramas in serviciu, la noi in Romania este in serviciu si astazi.
    Pot fi alte argumente statistice, legate de rata de succes impotriva tintelor specifice – rachetele de croaziera.
    Aici insa nu cred ca vom vedea prea curand cifre oficiale reale. Nu d-alea cu „rata de succes 80%” comunicate de sirieni.

    • Cauza e simpla ca buna ziua și e aceiași ca și în cazul Su-57 sau T-14 – nu-s parale.
      Pe lângă faptul că sunt niște mașini despre care nimeni nu prea are ce spune (de bine, dar nici de rău în mare) din motive obiective, rușii în 2018-2019 au avut surpriza să descopere că de fapt tot ce mergea, zbură, plutea și ”vedea” în armata lor, o facea datorită componentelor din Franța, Ucraina, Norvegia, Suedia, Germania etc.

      A doua decoperire – petrolul nu mai e la 180 de dolari butoiul, iar banii din fondurile de rezervă s-au cam terminat.

      Și cea mai dureroasă – toate jucăriile astea, construite cu chiu și vai, se mai dovedesc a fi bune doar de ținte de tir pentru băiețașii care chiar pricep în alea a războiului și tehnologiei. Vorba aia – scoarța terestră e curbată și nu ai cum să vezi ”după deal” ”toporul” aruncat de americani – btw, asta nu e glumă – e justificare oficială.

      Rușilor le rămâne un singur lucru – să le poarte prin Donbas, sirii și alte africi în speranța că-i convig pe asiatici să bage bani în ele și să le aducă la un nivel la care ar putea lupta nu doar cu MiG și rachete cu ultima modernizare la moartea lui Brejnev.

  10. Când rușii zic ca plouă, e clar ca a ieșit soarele…

  11. Ce are capabil acest sistem… este tunul de 30mm, folosit si de AK 630.

    Oricum… se spune in articol ca problemele ar fi atunci cand sistemul este atacat de rachete de mici dimensiuni, cum a fost atacul cu rachete Spike.

    Radarul le depisteaza prea tarziu sau deloc.
    In ceea ce priveste sistemul de protectie anti-racheta de pe nave… o nava maritima nu este atacata de o racheta de dimensiunea unui Spike.
    rachetele anti-nava sunt mult mai mari.

    ce sa mai zic ca sistemul Pantsir M nu actioneaza singur pe nave.
    Mai sunt si alti senzori, alte sisteme radar de detectie,alte arme.

    Intrebarea care ramane, este daca sistemul Pantsir M poate intercepta rachete de genul Harpoon, Exocet, care sunt mult mai mari (cu ampreta radar si amprenta termica mult mai mare decat spike) in conditiile in care este vizata nava. nu sistemul AA (anti-racheta) de pe nava.

  12. intrebarea mea este daca un alt sistem occidental, e capabil sa faca fata impotriva unei rachete Spike, in aceleasi conditii de bruiaj.

    Eu am mari indoieli ca exista vreun sistem occidental care sa poata face fata unui atac cu spike, prin surprindere.

    • Întrebarea nu are nici un rost tocmai din motiv că nu ai să vezi niciodată la insurgenți/teroriști/militanți/etc. folosind sisteme AT sau AA moderne occidentale.

      Ca să nu mai zic de ce un sistem AA ar trebui să fie imun la o rachetă AT? Sau mai bine să întreb de ce un sistem AA cu raza de acțiune de 20 km ar ajunge în vizorul unui Spike?

      • @Dienaris,

        Ideea este ca rachetele cu raza scurta <20km (cum era cazul lui spike NLOS) vor actiona pe campul de lupta, inevitabil.
        faza e ca pe linkul pus mai sus de catre @iulian parca (articolul scris de el) este un tabel, in care radarul de la Pansir descopera inamicul (racheta sau avionul) la o anumita distanta, in functie de marimea ei, implicit amprenta radar.

        si e clar ca acest sistem Pantsir S1 (in siria) nu face fata acestui tip de rachete.
        Sistemul AA poate oferi protectia unui pluton (companie sau batalion) mecanizat.

        daca ai la dispozitie… sa zicem, un spike si ai un pluton (companie) mecanizat/a protejat de un Pantsir S1, te intreb, tu ce vei ataca intai? Tancul, MLI-ul sau Pantsir-ul?

  13. ce sistem echivalent cu Pansir M este in dotarea navelor din occident?

    • Să înțeleg că tu faci parte din orient?

      Echivalente nu-s. Știi mai bine ca mine că ce fac rușii nu are echivalent în galaxia noastră. Dar mai bune da, sunt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *