Raportul NATO 2022

Cu durere in suflet deosebita mandrie anuntam publicarea raportului secretarului general al NATO pentru anul 2022:

NATO – News: NATO Secretary General launches his Annual Report for 2022 , 21-Mar.-2023

si disponibil in detaliu aici :

Secretary General Annual Report 2022 (nato.int)

Dupa cum ne-am obisnuit din repertoriul „popular new-age” autohton, Romania se bate pe primul loc si „dujmanii” mor de ciuda sau de boli… sau de alte cele. Ca sa ne facem o idee cat de strategici suntem pentru NATO, iata o harta orientativa cu ceea ce este desfasurat pe flancul de est :

iar aici un prim plan continand si descrierea detaliata a mijloacelor desfasurate:

Observam ca dincolo de prezenta avansata a NATO cu unitati, excelam depasindu-i chiar si pe polonezi, prin logo-ul HQ… adica 3 cartiere generale, apartinand:

  • Corp Multinational Sud
  • Divizie Multinationala Sud-Est
  • Brigada Multinationala Sud-Est

Incepem cu situatia cheltuielilor cu achizitia de echipament ca procent din bugetul apararii, unde Romania a coborat de la 33,47% in 2018 la 21,57% in 2021 cu o usoara speranta de redresare in 2022 la 25,52% (estimat, asteptam si realizatul, reamintind ca recomandarea NATO e la minim 22%). Pentru comparatie, Ungaria este pe primul loc la acest  capitol si aloca 48,0%, urmata de Grecia cu 45,3% apoi Luxemburg (39,1%) si Polonia cu 35,9%.

De reamintit ca pentru 2023 ne asteptam la o crestere a cheltuielilor cu personalul cu 23,5% si a celor cu bunuri si servicii cu 25%, in contextul cresterii alocarii la bugetul MApN cu 0,5% din PIB.

Pe aceeasi pagina se afla si situatia cheltuielilor cu personalul ca procent din bugetul apararii, unde pentru Romania se estimase o usoara coborare la 55% dupa urcarea la aproape 60% in 2020.

In tabela 3 este urmarita evolutia cheltuielilor cu apararea ca procent din PIB-ul real, calculata la preturile din 2015. Aici se pare ca regresam dupa atingerea a celor 2,01% promisi doar in 2020, la 1,86% in 2021 si la doar 1,75% estimat pentru 2022.

Romania s-a angajat in 2016 ca incepand cu 2017 sa aloce sistematic cel putin 2% din PIB pentru aparare, ceea ce inseamna ca doar o data in 6 ani am respectat respectivul angajament. In 2022 doar 7 state NATO au atins sau depasit alocarea de 2% din PIB pentru aparare: SUA (3,46%), Regatul Unit (2,16%), Estonia (2,12%), Letonia (2,07%), Lituania (2,47%), Polonia (2,42%) si Grecia (3,54%). Deci pe flancul sud-estic al NATO cam bate vantul cu promisiuni desarte… ca deh, nu in Marea Neagra e razboi in toata regula, la 40 de kilometri de tarmul romanesc.

Cat despre alocarea efectiva in dolari americani la preturi si rate de schimb curente, suma de 5,19 mld.$ este dubla fata de 2015, care a fost un an deloc generos, fiind usor inferioara celei de 5,29 mld.$ din 2021 si doar usor superioara celei de 5 mld.$ din 2020. Deci stagnare in ultimii 3 ani.

Iar daca urmarim calculul ajustat la preturile din 2015 in dolari, observam chiar o regresie la 4,074 mld.$ fata de 4,218 mld.$ in 2020, recuperand o valoare apropiata de cea din 2019.

Ne apropiem usor, aproape asimptotic, de Danemarca si mai departe de Belgia, ca si suma totala, conform tabelei de mai sus… Norvegia si Grecia isi conserva un avans de peste 50%.

La cheltuielile cu apararea pe cap de locuitor suntem pe la coada plutonului, in fata doar a Bulgariei, Albaniei, Muntenegrului si a Macedoniei de Nord… si ne apropiem de Turcia.

Situatia nu e o surpriza si nu se va schimba dramatic in anii urmatori dupa acest ultim salt de 0,5% din PIB in 2023, in primul rand datorita produsului intern brut pe cap de locuitor. Care, conform tabelei de mai jos, ajustat cu preturile si cursul dolarului american din 2015, dupa ce a regresat in 2020 la valoarea (de 210 miliarde $) din 2018, ar fi revenit la o crestere anuala de 11-12 miliarde. La 230 miliarde $, Romania are un PIB un pic mai mare de o treime din cel al Poloniei, usor superior celui al Cehiei si cu aproape 50% mai mare decat cel al Ungariei, aceste doua tari avand fiecare aproximativ jumatate din populatia Romaniei.

Cat despre participarea in programele colaborative de stiinta si tehnologie, nu are rost sa mai comentez, imaginea de mai jos spune totul:

O veste buna, poate prea buna ca sa o credem cunoscand deja realitatea sistemului de recrutare romanesc, este efectivul personalului militar, asteptat a creste de la 68,6 mii in 2021 la 78,5 de mii in estimarea pentru 2022. Deci dupa ce s-au chinuit 3 ani sa urce cu 4600 militari, intr-un singur an ar fi putut trage lozul norocos pentru alti 10 mii militari.

Dupa cum scriam acum doua luni, asteptam cu deosebit interes sa vedem un raport detaliat cu maretele realizari din 2022…

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

Inzestrarea: 2023 fata de 2017… 

Raportul anual NATO 2021

36 de comentarii:

  1. E na vii sa ne spui ca politicienii cand au aprobat o gramada de programe de dotare cu tehnica au mancat rahat,iar incepe corul bocitoarelor

    5
    • unele programe au tot fost aprobate si reaprobate. indiferent ce zice corul bocitoarelor.
      De vazut de cate ori au fost aprobate modernizarile la fregate, sau programul SHORAD/VSHORAD.
      De MLI se stie de cand au vrut sa modernizeze MLI-84 si au blocat suma prefacandu-se ca vor Puma, dar banii neputand fi folositi la altceva decat pentru ce fusesera alocati initial.
      La tancuri se stia de mai multi ani ca vor 1 singur batalion pentru inceput, de s-au scarpinat aia pentru 60 de Leo2 prin EDA. Doar ca acum ii spune Abrams.

      Iar o tara care se angajeaz si da lege ca aloca 2% pt. aparare, respectand asta doar 1 an din 5 cum se numeste?
      Doar sa clarificam putin…

      32
    • Treaba politicului se opreste la aprobarea in parlament, dupa asta e treaba armatei sa vina cu licitatiile si contractele. Abia dupa aceea revine iar in curtea politicului fortat de clauze contractuale sa gaseasca banii pt ele.
      Nimic nu spune interes din partea armatei decat sa ai sume aprobate pt programe de inzestrare si tu sa nu vrei sau sa nu sti cum sa ii cheltuiesti.

      5
      • treaba politicului e sa dea bani care sunt alocati in buget ,vezi ca guvernul vine cu sustinere parlamentara ,ce zici tu este justificarea lor noi am dat guvernu nu vrea,dar uita sa spuna ca guvernul sunt tot ei iar bugetul si banii fiecare de unde se iau tot ei aproba,aruncatu pisicii intre reprezentantii puterii e sport national la noi,vezi cumva intr-un buget de la noi specificat cu subiect si predicat de unde se iau baniicu termene si unde se dau pt programele de inarmare ,e doar ceva vag credite de angajament ,creditele alea sunt nelimitate,stipuleaza care program este prioritar ca sa fie acordate, asta e fuga de raspundere

        5
  2. Se pare ca pe hartie sau declarativ banii poate s-au alocat…Ca nu suntem un stare sa-i cheltuim sau sa avem programe coerente e alta treaba …

    5
  3. Inginer Proiectant

    Razboiul modern inseamna iInteligenta Artificiala si AK-47 pe acelasi camp de lupta.. NATO a crezut gresit ca viitorul inseamna o armata mica si high tech spunea seful comitetului militar nato la bucuresti saptamana trecuta

    Asa ca o marire era bine venita.. -apropos de vico care ziceau ca 120k activi ar fi doar o petarda aruncata intamplator. Este si ce ne-am asumat la nato

    10
    • Este deja clar că nu te aperi de un agresor cum.este Rusia cu o armata de experți structurată expediționar, redusă numeric, si cu arme super high tech fabricate cu penseta și microscopul in laboratoare. Nu obții rezilienta decât pentru o săptămână de război și super mega profituri pentru companiile producătoare de 10 super avioane pe an.

      14
    • Nu stiu ce ne-am asumat vis a vis de aderarea la NATO dar sa vrei 120.000 angajati MApN ne-ar aduce la nivelul Poloniei care are 38 milioane de locuitori, peste Spania la o populatie de 47 milioane unde Romania are o populatie de 19 milioane.

      Vise/nesustenabil economic.

      11
      • Pai lumea crede ca noi putem sa adunam 50 de mii de oameni si sa-i bagam in armata (voluntar) asa din pix, in contextul in care ne facem pantalonii maro cu programe de inzestrare pentru structurile actuale ce iti iau 10 ani sau mai mult.

        2
      • Inginer Proiectant

        Ne-am asumat 2.84% din Pib. Se facea, si eu cred ca o sa se faca

        1
  4. „De reamintit ca pentru 2023 ne asteptam la o crestere a cheltuielilor cu personalul cu 23,5% si a celor cu bunuri si servicii cu 25%, in contextul cresterii alocarii la bugetul MApN cu 0,5% din PIB.”

    Cateva completari comparativ cu buget 2022 si executia aferenta:
    Bunuri si servicii: +41.7% vs. buget; +68.2% vs. executie
    Personal:
    – salarii + 23.5% vs. buget; +47.1% vs. executie
    – pensii + 8.7% vs. buget; +12.6% vs. executie
    Capital (aici intra si achizitiile de tehnica): +101.8% vs. buget; +150.7% vs. executie
    (majorarea e substantiala – dublare fata de buget, triplare fata de executie)

    Pe hartie avem de-a face cu cel mai bun buget din istoria postdecembrista (cheltuieli de personal sub 40%, cheltuieli de capital aproape 45%), pe executie…o sa vedem la inceput de 2024…
    A nu se intelege ca iau partea MAPN, care e, evident, destul de incompetent…din pacate…

    10
  5. Eu mi-s tare curios dacă s-a intrat vreodată în acele credite de angajament cu care se facea din pix procentul de 2% din PIB.

    2
  6. Sa vedem cum facem sa ne aliniem unei strategii care în sfârșit nu pleacă de la premisa abandonării Moldovei. Cum apărăm ‘fiecare palma de pământ’ fără un război al întregului popor. Nu

    https://m.defenseromania.ro/nato-isi-schimba-strategia-de-aparare_622230.html

    9
    • „NATO trece de la conceptul de „descurajare prin represalii” (deterrence by retaliation), la „descurajare prin interzicere/prevenire” (deterrence by denial)”

      La noi, să nu traducă vreunul „denail” în negare…
      adică dacă zici că nu există amenințarea, ea nu există…
      oricum noi trăim într-o negare a realității…

      6
  7. Ignorand diferentele de numere dintre raportul NATO si numerele disponibile din alte surse online, noi de undem i-am scos pe aia 10 mii? Activati din rezerva?

    1
    • Activați de la pensie…idioții noștri, dacă ar avea în vedere creșterea efectivelor militare din rezerve, prima, ar trebui să la creeze, a doua, ar trebui să creeze premisele ca să aibă si cine să comande rezervele…
      Mă gândesc cam la ce a făcut Germania în interbelic, soldații profesioniști pregătiți la nivel de subofițer, subofițerii să cam ducă pregătirea spre ofițer …

      Zic și io…

      3
    • aia e estimare, vom vedea realizatul la raporttul pe 2022

      1
  8. Din text nu prea se intelege: suntem strategici pentru NATO? Ca vad ca exista inca reticenta la aprofundarea madurilor pt Marea Neagra de exemplu. Apropo, mai sunt avioanele AWACS la noi?

    1
  9. Io tot nu înțeleg de ce există două case de pensii, două case de sănătate. Ce mi se pare rușinos, o babă securista din scara mea primește talonul de pensie în pliculeț cu fereastră de plastic , să se vadă doar adrisantu’, la pulime (adică ai mei) talonul este aruncat în cutie, mai și greșește poștașul uneori numărul.
    Azi koiosii din parlament își împart funcțiile pe la ASF, ANRE, și ale A-uri. Pe salarii peste zece mii euroi. Cum am mai spus, dacă vin orcii, plec să îmi apăr nevoile și neamul, dar prima oară fac o vizită pe la București, apoi plec pe front.

    21
  10. Vasie Băcăuanul

    Dacă treaba se impute, primii fug politicienii și amantele/curtea lor, apoi șmecherii,golanii, biznismenii de cartier, ăștia se vor călca în picioare cu ghinărarii și pensionarii speciali, în urmă raminind prostimea care va duce greul. După bairam, „migranții” se vor întoarce și își vor acorda pensii și statuturi speciale de foști combatanți, având drept să nu plătească impozite pe restul de Deltă, mare sau ce lacuri au rămas „neacordate”. Pe acest comportament pot să pariez.

    13
  11. Ok ! 1 +1 =……..pensii speciale , vile ,mașini bengoase și gagici tunate ….. pt băieții deștepți din înzestrare ……! Ce sa vezi ….aflăm cu subiect și predicat că decidenții noștri au lalait-o în promisiuni și pdf-uri ; mințind cu nerușinare că fac și dreg cu înzestrarea și 2% pt apărare etc,etc ……. !!! He, he…. știam cu toții ce și cum se fac jmenurile in romanica …..dar acm (Domniile voastre) e negru pe alb și statistica e clara ….cifrele nu mint !!! Întrebarea mea, este una mare și la fel de clară : CINE RASPUNDE ….pentru minciunile și dezmățul din ultimii 5 ani …. CINE ???? Al cui cap trebuie să cadă …sau mai bine zis cine merita sa intre la bulău ????

    9
  12. Avem două modalități de calcul diferite, bugetul se calculează prima de începerea anului, raportul la final. Noi respectăm alocarea celor 2 procente din buget cu o proiecție de creștere economică prestabilită (pentru România în 2023 UE lua în calcul o creștere economică de 2,5 %). Dacă această creștere vă fi mai mare -sã presupunem că va ajunge real la 4%- obiectivul asumat ar putea fi ratat deoarece NATO calculează la finalul anului. Acesta este și motivul pentru care în 2020 am atins obiectivul, în pandemie creșterea economică a fost negativă.
    Problemele noastre sunt legate de rectificarea bugetară, de efectivele mici ale armatei care limitează dezvoltarea unei industrii importante și căreia să-i poți da comenzi „last-minute”, de complexitatea achizițiilor publice, de planificare ecc
    Soluția: dai 2,5% și speri să nu depășești 4-5% de creștere economică.

    6
  13. Obiective, cifre ,obiective, cifre ,obiective , cifre … Pib ,etc,etc …..
    Bani mutati dintr-un buzunar în altul …. O alba neagra cu funda roșie ???!
    Hahaha ,scuza-mi umorul și nemernicia de a te oprii din drumul tau rătăcitor …. dar ai pierdut cea mai importantă ecuație dintre toate : Ai noștri decidenți ce se joacă cu pibul și banii publici ; dupa bunul plac…hotia ,minciuna și trădarea de la cel mai înalt !
    nivel ; până la ultimul hoț de buzunare …..
    Daca nu erau Amerlocii ,care sa ne tragă de urechi ;să mai aruncam niște sume pe armament ;găozarii dl putere și acum ar fi dormit în ghete . Chiar și în ceasul al 12 lea , când războiul ne ciocane la ușă noi nu mișcăm nimic …. Se cumpără în cantități de paradă ….fărâmituri ….. Pt simplul fapt ,că decidenții prefera să țină banii la șosetă și apoi să-i mute din stanga-n dreapta ………..până li se pierd urma !!!!!

    4
  14. Inginer Proiectant

    Cu alte cuvinte.. armata romana a Intrat in Top 10 al NATO

    2
  15. tot vad rostogolita pe twitter stirea cu cresterea numarului de militari la 78.000 in 2022
    e ceva fishy aici. ma gandesc daca nu cumva au numarat si angajatii civili din armata mai ales ca era un proiect sa le dea si acestora pensii militare

    • https://dgmru.mapn.ro/pages/personal-civil
      „În prezent, în structurile M.Ap.N. sunt încadrați aproximativ 400 funcționari publici, numiți în funcții publice din structurile centrale și Casa de pensii sectorială a M.Ap.N. și 16.000 de persoane încadrate cu contract individual de muncă, acoperind întreaga gamă de profesii existentă pe plan național: cadre didactice, personal medico-sanitar și auxiliar sanitar, consilieri juridici, cercetători, artiști, referenți, muncitori calificați și necalificați etc.”
      Daca au numarat civilii doar in 2022 insemna ca defapt nr de militari ar fi scazut cu 6000, dar avand in vedere ca sumele pt salarii au crescut semnificativ in buget 2023, logic ar fi ca a crescut nr de militari…naiba stie…

      Eu stiam ca ne-am angajat la 90,000 militari in momentul aderarii la NATO dar in practica am numarat asa, mai balcanic: 75 + 15 civili…sa aratam bine la NATO dar sa nu se supere nici vecinii de la rasarit…

    • Ma îndoiesc, din câte știu chestiile astea sunt făcute de băieții de la NATO în sine, oameni serioși. Eu personal tind să cred că i-au scos din rezervă. Poate ne lămurește @Sharky.

    • cert este ca nu ava cum sa creasca intr-un an atat de mult, mai ales ca e cunoscuta performanta campaniilor de recrutare de la noi.

  16. La cate programe de înzestrare și promisiunile din ultima perioada ; crășnetele din dinți , masele și molari ruptti de ciudă ; că trebuie să arunce cu malai pt oastea română…………poate, poate a a făcut ca zâna măseluță, sa vină in vizită cu cadouri; pl ministerul somnului (MApN) și în loc de fise ….zâna a băgat sub pernă un nr „x” de imigranți… din țări sud africane ….pe listele de recrutare …. că românașii (clar) nu se omoară cu gândul să meargă la oaste ! PS :La câți somalezi cerșesc cetățenia română ; nu ar fi o mirare , ca ministerul viselor deșarte , să caute soluții de avarie și să facă recrutări printre cetățeni din alte țări , ce doresc cetățenie rom. ….. Dar ce știu eu ….. doar o parere nebunească, ce-mi trecu prin mintea obosită …. ???!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *