ATHOS VS ATAGS, UN FINAL NEASTEPTAT

In competitia pentru modernizarea artileriei indiene au participat Elbit cu ATHOS, Nexter cu TRAJAN  si  Defence Research and Development Organisation (DRDO) cu  ATAGS.

Nexter se baza pe o colaborare cu firma indiana Larsen&Toubro

Nexter a venit insa cu un pret de 1,94 mil euro/piesa si s-a eliminat singur.

Elbit a venit in 2020 cu o oferta greu de refuzat, primele 400 de tunuri la un pret total de 477 mil euro, cam 1,2 mil euro/piesa, facute in colaborare cu grupul indian Kalyani, iar pentru urmatoarele 1180 de piese oferea un transfer de tehnologie catre Ordnance Factory Board (OFB) , detinuta de guvernul Indian.

 

Armata indiana a fost incantata de oferta, isi dorea sa cumpere macar cele 400 de ATHOS din oferta.

Doar ca DRDO s-a opus oricarui import asa ca in 2023 se anunta oficial inceperea procedurilor pentru cumpararea de 307 ATAGS.

Comparativ, ATHOS are masa de 15 tone, ATAGS are 18 tone,

ATHOS  155mm/52 , ATAGS 155mm/52 calibre,

ATHOS 3 lovituri burst,  ATAGS  5/6 lovituri burst in functie de prototip.

„Autonomia oferită este de 48 km de ATAGS, comparativ cu 42 km de ATHOS. ATAGS oferă, de asemenea, un APU mai puternic și all electric drive. „

mai precizeaza presa indiana.

 

“ Tunul este capabil să fie desfășurat în regiuni de mare altitudine de-a lungul frontierei Indiei cu Tibetul, unde armata indiana se afla într-o confruntare tensionată cu Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA).

Tunul indigen are o bataie maxima de neegalat, cu muniția sa Extended Range Sub-Bore Boat Tail (ERFB BT) capabilă să lovească ținte la 35 km și muniția ERFB BB (Base Bleed) care atinge o bataie de aproximativ 45 km. În special, în 2017, ATAGS a fost tras cu succes la o bataie impresionantă de 47 km.

Având în vedere criza actuală a graniței Ladakh cu China, performanța ATAGS la mare altitudine este un factor crucial în designul său. În acest scop, armata indiană a efectuat o serie de teste, inclusiv exerciții de tragere susținută folosind doar bateria de rezervă la înălțimi de peste 4000 de metri și verificând performanța tunului la temperaturi extrem de scăzute.

În ceea ce privește dimensiunea camerei, ATAGS este proiectat cu o cameră mai mare de 25 de litri, oferindu-i o gamă ușor extinsă de 48 km în comparație cu standardul NATO de camere de 23 de litri.

Armata indiana a supus tunul unor teste riguroase pe diferite terenuri, inclusiv deșertul din Rajasthan și zonele de mare altitudine din Sikkim.

Testele au inclus foc direct atât în timpul zilei, cât și pe timp de noapte asupra țintelor de dimensiunea unui tanc, trageri susținute de 60 de proiectile pe oră, precum și teste pentru rafale de cinci lovituri și ritm rapid de tragere.

În ianuarie 2018, testele la mare altitudine ale armei la poligonul de tragere Menla, aflat la o inaltime de 3600 metri, din Sikkim, au avut succes.

Cu toate acestea, programul ATAGS a suferit un regres semnificativ în 2020, când țeava unui tun s-a deteriorat în timpul testării în Pokhran.

După alte încercări din vara anului 2021, generalul locotenent TK Chawla, Directorul General al  Artileriei de atunci, a declarat că tunul nu a îndeplinit anumite criterii și va necesita modificări suplimentare.

Tunul a fost testat din nou la Pokhran Test Range în 2022.

La DefExpo din octombrie 2022, oficialii de la Kalyani au anunțat că procesele de testare ale ATAGS au fost finalizate în luna iulie a acestui an. ”

 

SURSA :

https://swarajyamag.com/defence/dac-green-lights-proposal-to-buy-307-made-in-india-atags-artillery-guns-after-years-of-firing-trials-by-army

De aici se intelege ca ATAGS poate fi folosit atat in desert (Pakistan) cat si in munti, la temperaturi foarte joase (China).

Ca este un tun excelent, cu camera incarcaturii de 25 litri, mai mare decat cele standard NATO de 23 litri, care ii confera o  raza de actiune mai mare decat tunurile similare NATO, se mai mentioneaza ca in 2020 teava unui tun s-a deteriorat .

Dar dupa teste riguroase, indienii au constat ca e tunul potrivit pentru armata indiana, atat in Tibet cat si in desert.

Se mai poate intelege ca indienii au testat si imbunatatit tunul pana cand au putut sa-l cumpere .

Sursa nu mentioneaza pretul ATAGS, unele surse il dau aproape dublu de ATHOS, 2-2,24 mil euro.

Kalyani Group are doua fabrici de tunuri, una achizitionata in 2012 de la RUAG, Elvetia si alta de la BAE, UK in 2018, care produc sisteme de artilerie si tevi inclusiv pentru T72, T90 si Arjun.

Kalyani produce:

 

Advanced Towed Artillery Gun System (ATAGS),

Dezvoltat in colaborare cu DRDO

 

https://akm-img-a-in.tosshub.com/indiatoday/images/bodyeditor/202208/DRDO-Screenshot_2022-05-02_at__0-x613.png?Rm2XBqyXTfx7qZA8DiwY.aMNkJ8nqs53

 

Cu detalii pe site-ul grupului Kalyani :

ATAGS este un sistem de artilerie 155 mm/52 calibre, fabricat local, proiectat și dezvoltat în comun cu ARDE (DRDO). Grupul Kalyani a dezvoltat structura tunului, controlul și automatizarea tunului, țeava, culata și postul de comandă a bateriei în ATAGS, realizând astfel sistemul  de artilerie. Culata futuristă și superioară din punct de vedere tehnic, cu o presiune  mai mare, poate rezista până la 560Mpa. În timpul probelor de tragere de la Pokhran Ranges, varianta ATAGS dezvoltată de Kalyani Group, a stabilit un nou record prin înregistrarea celei mai lungi distanțe vreodată de 48,074 km, depășind bataia maximă de 35-40 km trase de orice sistem de  artilerie din această categorie. Sistemul de artilerie, care include țeava și mecanismul culatei, pe ambele variante de ATAGS, a fost dezvoltat la unitatea de producție de artilerie avansată a Grupului Kalyani.

 

Mountain Artillery Gun (MArG)

MArG este un obuzier ultra-ușor (ULH) de 155 mm/39 cal. Vine în două variante – MArG-S, adică oțel de înaltă rezistență, și MArG-T, adică titan. Varianta din oțel cântărește 6,8 tone, iar varianta cu titan 4,8 tone. Aceast obuzier a fost obținut printr-un design inovator și prin utilizarea materialelor speciale ușoare pentru multe subansamble. Un sistem de tun de acest fel conceput în lume, aceste arme oferă o manevrabilitate ridicată. Aceste tunuri de nișă au fost concepute în mod explicit pentru a satisface cerințele tot mai mari de sprijinire flexibilă și precisă a artileriei, capabile să fie reinstalate rapid de către elicoptere, serviciul feroviar existent sau să fie tractate de vehicule ușoare sau utilitare. Caracteristicile principale ale MArG – ambele variante – includ amplasarea rapidă, controlul digital al focului, cadența mare de foc, fiabilitatea și întreținerea ușoară.

Garuda 105 (4 X 4 Go-Anywhere Gun)

Garuda-105 este un obuzier este un obuzier de câmp ușor – calibru 105 mm/37 – și care încorporează tehnologia de ultimă oră “soft-recoil”, rezultând un obuzier ușor, modular, de înaltă performanță, care poate fi integrat cu multe tipuri de transport de luptă. Sistemul a fost testat/activat pe scară largă și cu succes în India și în străinătate. Obuzierul este montat pe vehicule de teren cu manevrabilitate pe teren montan, ceea ce reduce greutatea la doar 5,5 tone, făcându-l o soluție cu greutatea extrem de mică în clasa sa. Obuzierul poate fi adaptat pentru a fi montat pe orice vehicul ușor .

MGS 155mm 39 CAL (4 X 4 HMV)

MGS este un sistem de artilerie autopropulsat de 155 mm/39 cal dezvoltat de Kalyani Group. MGS oferă un avantaj clar în munți datorită razei de viraj mai scurte în comparație cu un obuzier remorcat. Șasiul său cu roți 4×4 permite manevrabilitate pe orice teren și oferă un nivel ridicat de autonomie, împreună cu capacitatea de tragere și de deplasare.

 

BHARAT 52

Bharat-52, un obuzier cu rază lungă de acțiune de calibrul 155 mm/52.Este prima soluție indigenă de acest gen care a fost proiectată și dezvoltată în India. Un obuzier remorcat futurist, care oferă o soluție de artilerie de câmp extrem de manevrabilă, a fost proiectat pentru precizie, stabilitate și fiabilitate în timpul manevrelor de mișcare și de tragere.

BHARAT 45

Bharat-45, un obuzier de calibru 155 mm/45 cu rază lungă de acțiune, este o platformă de armament battle proven, concepută pentru precizie, stabilitate și fiabilitate în timpul manevrelor de mișcare și tragere

Kalyani are si un program de upgradare a tunurilor rusesti de 130 mm la 155mm/45

 

Mountain Artillery Gun ER (MArG) 155mm 52 CAL

 

MArG ER 52 Extended Range este un obuzier ultra-ușor de 155 mm/52 cal. Cu o rază de tragere superioară de 41 km, combină avantajele unui obuzier de 155 mm/52 cal cu cele ale unui ULH. Acest sistem de arme proiectat și dezvoltat la nivel local cântărește mai puțin de 8 tone și este transportabil pe calea ferată existentă sau transportul aerian tactic actual. Cu capacitatea de a fi desfășurat în zonele de munte înalte, acesta este un echipament în arsenalul oricărei armate moderne.

 

Kalyani Group pretinde ca poate produce 250 ATAGS  pe an, un numar impresionant.

Surprinzator este ca deja India are un export de ATAGS catre Armenia, desi initial se vorbea de un export de MGS  155mm/39 in valoare de 155,5 mil USD

India exporta in Armenia armament in valoare de 245 mil USD, actiune considerata de presedintele azer ca “unfriendly step” .

Cum indienii vad Azerbaidjanul, Turcia si Pakistanul ca grupul ‘trei frati musulmani” , declaratia presedintelui Ilham Aliyev nu a produs mari efecte.

India mai are in dotare 100 de  K9 155 mm  fabricate de Larsen&Toubro si a mai comandat catre  firma indiana inca 100 de  bucati, de asemenea cu intentia de a le folosi in desert si in munti.

Timpul va arata daca decizia autoritatilor indiene de a cumpara ATAGS in loc de ATHOS e potrivita pentru armata indiana, ca si folosirea ATAGS in munti.

Kalyani sustine ca ATAGS are un sistem performant pentru deplasare  in curbe stranse, e adevarat ca ATAGS are si motor propriu ,dar la 18 tone tot trebuie tractat. In videoul de promovare se observa un ATAGS  care se deplaseaza cu succes pe drumuri de munte, doar ca drumurile sunt asfaltate si e vara. Iarna, la -30 de grade, pe drumuri neasfaltate si inzapezite altfel se pune problema.

MGS 155mm/39 parea mult mai potrivit in Nagorno-Karabakh

 

In octombrie 2022 au prezentat ceva similar CAESAR, probabil vor sa concureze NEXTER, atunci inca era in testari.

 

Sursa AICI:

 

“Noul sistem indian de arme montate pe camion (MGS) a fost special conceput pentru a fi desfășurat pe terenuri deșertice, muntoase și de mare altitudine. MGS se bazează pe un șasiu de camion militar 8×8 HMV 15009 (Vehicul cu mobilitate ridicată) dezvoltat și produs de compania indiană Ashok Leyland.”

“Partea frontală a MGS este echipată cu o cabină blindată care oferă protecție împotriva tragerii cu arme de calibru mic și schijelor de obuze de artilerie. MGS are un echipaj de șapte militari și toate operațiunile de tragere pot fi efectuate din interiorul cabinei echipajului. Partea din spate a camionului este echipată cu sistemul de tun ATAGS (Advanced Towed Artillery Gun System) calibrul 155 mm și 24 de proiectile și încărcături pot fi transportate pe camion.”

“MGS are o bataie maximă de 35 km folosind muniția ERFB High Explosive Extended Range (BT) și 45 km cu proiectile de artilerie ERFB (BB). Sistemul de artilerie are un camp de tragere orizontal de aproximativ 25° și un camp de tragere vertical de la 0° la 72°. Are o cadență de foc de 3 proiectile în mai puțin de 30 de secunde și poate atinge o cadență susținută de 42 de proiectile în 60 de minute.

MGS poate fi gata să tragă prima lovitura în mai puțin de 80 de secunde și să părăsească poziția de tragere în mai puțin de 85 de secunde. Camionul poate atinge o viteză maximă pe drum de 80 km/h și 40 km/h în condiții de cross-country.”

 

Un eventual conflict dintre Armenia si Azerbaidjan ar clarifica si cat de bune sunt tunurile indiene.

In concluzie, guvernul indian nu a cumparat ce a dorit armata indiana, a preferat armamentul autohton, dupa care reusit si un export al armamentului autohton, o performanta notabila.

Pentru Romania nu stiu daca produsele indiene ar fi bune pentru vanatorii de munte, din cate stiu obuzierul de munte Bucegi a fost retras din dotare.

Obuzierul de munte Bucegi calibrul 98mm Model1995 

 

E drept ca era din alta categorie, masa 1500 kg, bataie maxima 10,8 km

 

Caudillo

30 de comentarii:

  1. Artileria autopropulsata a luat nou având după experientele din Ucraina.
    Bătaie mare, alungată/ asistata cu motor reactiv și precizie mărită.
    155 mm e calibru standard NATO. Escalibur face ravagii.
    Părerea mea.

    7
  2. bun pretul la ATHOS. asa ceva nu ne-ar strica in curte si nici nu putem spune ca nu ne permitem. cu siguranta ar merge si un offset

    3
  3. bune, bune dar n-as lua nici de-al dracu de la ei!

    cel mai bun, cel mai frumos, cel mai cel… am mai auzit eu basini de-astea si acum le sar capacele prin Ucraina. Nu tata, ramanem la industrii de traditie.

    9
  4. Athos pare foarte capabil și prețul este rezonabil. Dar are 15 t, ceea ce mi se pare foarte mult. Acum, nu știu, din fotoliu pare greu de manevrat chiar dacă are APU, și pare ca un M777 ar fi cea mai buna varianta pentru obuziere tractate. Dar, M777 este cam 5 mil dolari, cam cât un Atmos sau Caesar… dilema, ce alegi?

    3
    • Autopropulsate, clar (exceptie poate pentru VM sau eventuale unitati de rezervisti). Cat mai mobile si cu bataie cat mai mare (deci L/52). S-a vazut in Ucraina ca astea au cele mai putine pierderi, mai ales ca dronele o sa fie folosite tot mai mult in anii ce urmeaza. Tot in Ucraina s-a vazut ca degeaba ai o gramada de tunuri daca n-ai munitie si tevi de schimb pentru a le folosi constant. Asta, plus faptul ca artileria tinde sa aiba pierderi proportional mai mici datorita faptului ca e mai ferita, fiind in spatele frontului, inseamna ca se merita sa dai niste bani in plus pe ceva mai performant, chiar daca cumperi mai putine bucati, dar totusi in cantitati suficiente (factorii limitatori fiind munitia si tevile de schimb mai mult decat numarul de piese de artilerie).

      10
    • Inginer Proiectant

      Intrebarea este daca o sa Luam obuziere tractate?

      Cat cu atmos vs m777 avantajul e clar 40km raza vata de 28 sau cat o avea m777. Pret 1.2 mil pe bucata.. as lua niste sute bune nu maine ci ieri

      5
      • Pai, tocmai ce a aprobat Parlamentul cererea MApN de achizite 5 sisteme obuzier 155 mm autopropulsat la nivel de batalion (5×18=90 unitati) 1,92 mil. USD. Faza I cu 3 sisteme autopropulsate pe senile (deci nu pe roti). Poate la restul de 2 sisteme din faza II sa ne gandim si la autopropulsate pe roti…

        3
      • in lumea spatiului aerian intesat de drone de supraveghere sau kamikaze, piesa de artilerie tractata + camion + munitie in camp deschis + servanti = moarte aprape sigura.
        Un Lancet/ Switchblade /orice rapandula de pe net poate lovi cu mare usurinta camionul de aprovizionare sau stocul de munitie expus si gata.
        In ziua de azi ai nevoie de viteza si precizie, 10 chestii din astea indiene nu fac cat un singur PzH 2000, Archer sau Caesar.

        7
  5. Multumesc pentru articol. Nu as avea mare incredere in tot ce spun indienii insa prin prisma numarului s-ar putea sa perfectioneze in timp produsul.

    Despre Bucegi al nostru nu stiu daca mai are viitor chiar daca e retubat la 105 mm. Mai bine iei Hawkeye. O baterie de 105 mm pe 4×4 si una de mortier de 120 mm pe 4×4 (Spear) ar fi ideal pentru compania de suport a unui batalion de infanterie/teritorial; cred ca ar merge si la VM

    Nu stiu daca sunt bani sa ai peste tot autopropulsate. In plus si numarul conteaza.

    Cred ca o optiune buna pentru noi ar fi SIAC de la GD
    https://www.youtube.com/watch?v=B4Bcm2nhQ_8

    13 tone, se misca acceptabil singur daca e nevoie sa schimbe repede pozitia.

    4
  6. Inginer Proiectant

    Ma gandesc ca la aceste artilerii tractate cat si cele autopropulsate

    De ce nu a venit nimeni cu ideea unui proiectil de 155mm apfsds

    Cred ca daca loveste un perforant din acela tancul, orice tanc de pe planeta asta este luat de toti dracii

    Ma gandesc la tunurile noastre antitanc de 100mm prezente in dotare in sute.. inlocuite cu un atmos care poate sa fie dual use

    3
    • Un howitzer poate executa si foc indirect si foc direct.
      Tu chiar crezi ca un tanc rezista chiar si la o lovitura indirecta cu un proiectil de 46kg?! Eu nu cred!

      11
    • Vash the Stampede

      APFSDS de 155mm… mooaama… dar ce-ai dori sa te apuci de vanat cu asa ceva?! ?

      4
  7. Nu-mi aduc aminte sa fi cumpărat tehnica de la indieni, sau ei de la noi, așa că slabe speranțe. Israelienii au relații bune cu ei, n-ar fi o problema sa ne faciliteze un contract avantajos, offset samd. Avantaje ar fi, preț mai mic decât al obuzierelor din Vest, atât per piesa cât și pt muniție. Probabil transfer tehnologie. Pt cele de munte mai ales, ar merita, indienii se pricep, mereu au schimburi de amabilități peste creasta cu pakistanezii.

    4
  8. Eu unu a-și merge pe un sașiu de JLTV modelele din 2015 6×6 cu un tun în spate cu stație de tragere și o mica drona care sa tina de șase în caz ca sunt inamici în zona (opțional) , fără tractate, momilitate cât se poate, maxim o remorca cu munitie

    3
  9. Hmmm , nimic nou pe frontul … care doriti voi .
    cal 155 / 52 este un raport ideal ( fara lungimea farnei de gura ) , determinat de genuil artileristic Gerald Bull .
    \Desigur , ii suntem datori si cu rezultatele cercetarilor privind un vechi tun Vikers ( Ordnance Quick-Firing 17-pounder ) la care a modificat calibrul in 3,9 inchs .
    Ce relevanta area asta ?
    Hmmm , pai la Resita , in WW2 printre altele , s-a realizat acel tun .
    Veti spune : ei si , ce conteaza ?
    Da , a contat .
    Rezultatul este binecunoscut Dvoastra : https://ro.wikipedia.org/wiki/Obuzier_de_munte_calibru_98_mm_model_1995

    Sper sa vedeti analogia cu tema subiectului .

    4
  10. Seriously you guys! But after a while three battalions ATHOS they will order, as usual: – it is necessary urgently to close a vacancy…

    3
  11. E, alta treaba cu obuzierul nostru! Carpatii sunt mai mici ca inaltime decat muntii de pe granita Chinezo – Indiana. Iar Carpatii nu sunt multi de granita, slava Donului!

    PS Revenind la treburi mai serioase, pana si indienii ne-au depast la cam tot. Nici obuziere sau camioane militare autohtone nu mai putem fabrica singuri, ci avem nevoie de asistenta externa. Vai de noi! Roman Brasov si Arsenal Resita sunt istorie. Un fel de Zombi printre noi. Nici vii nici moarte nu sunt! Pacat…

    9
  12. Tunul indian poate că este descris cu mult entuziasm de fabricanții indieni. Dar, este fabricat integral la ei, iar costul aproape dublu față de ATHOS nu este relevant. Livrează muniția la distanță mai mare (contrabateria îl găsește mai greu) muniția dedicată este fabricată în India, banu’ rămâne loco. România… nu mai zic nic’.

    6
    • ai lucrat macar o data cu indienii? Minciuna e o practica comuna si cvasi acceptata, ceva de tipul „adaptarii” romanilor la regului X10. Asa ca luati cu mare rezerva ce declara.

      20
  13. Indienii au ambitie si mare orgoliu + ceva morcovete bagat in posterior datorita marelui vecin de la nord China si al rivalitatii cu Pakistanul. De aceea si-au dezvoltat industria militara cu bune si mai putin bune.
    Pt ArmRo inca mai sper personal la o achizitie a ATROM-155 intr-o varianta modernizata si actualizata, achizitie care nu exclude dotarea cu to-ap de 155 mm pe shenile.
    Nu ar trebui sa se renunte in ArmRo la obuzierele de 122 mm si chiar la 2S1/M-1989 obuzier-ap shenilat de 122 mm iar tunurile de 130 mm ar trebui convertite in tunuri AT. In timp e bine sa fie achizitionat si daca se poate fabricat sub licenta in Romania la Arsenal Resita un tun de 155 mm 52 calibre care sa poata fi tractat sau pus pe un mijloc mobil ca sa fie autopropulsat. Toate astea se vor putea face daca exista vointa politica si decizionala + bani pt finantare de la bugetul Romaniei!!!

    5
    • n-are rost sa convertesti tunurile de 130 mm sau obuzierele de 152 mm in tunuri AT, au profil prea inalt, mai bine iei Spike, NLAW si Javelin la greu

      obuzierele autopropulsate de 122 mm inteleg ca vor fi convertite in mortiere de 120 mm autopropulsate…

      obuzierele de 122 mm tractate nu are rost sa le tinem, nu le avem pe cele moderne (D-30) ci o varianta upogradata local a M38. Deci n-are nici un rost si e un calibru mort, doar Finlanda cred ca-l mai are

      tunurile de 130 mm au fost bune la timpul lor, nu cred ca mai merita sa le tinem altfel decat pentru antrenament, daca exista munitie…

      mai raman obuzierele de 152 mm; avem 320 x M81, modelul mai vechi, basic si cel mai nou, cu performante mai bune, similare cu howitzer 2A65 „Msta-B.

      Acestea din urma ar putea dota 2 regimente de rezervisti de artilerie daca ne-am preocupa sa facem munitie moderna (din invatamintele razboiului din Ukr e inca folositor, mai ales cu munitie ghidata laser care n-ar fi chiar rocket science) si la brigazile celelalte s-ar introduce artilerie noua de 155 mm.

      La tunurile de 100 mm nu stiu ce sa zic, poate pot fi folosite similar cu M85-urile daca mai e disponibilitate sa facem munitie insa ca arma anti-tanc nu e nici un viitor. Au bataie buna, de aia le-as mai tine. Personal mi-ar placea ca sa fie inlocuite de un mix de obuziere de 105 si mortiere de 120 mm pe 4×4.

      4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *