SIG SG 553

SIG-553 la cercetas parasutist

Sau cel mai bun AK e… elvetian:

Cu toate ca am promis sa ma abtin de la alte AK-uri, iata inca unul,.. care de fapt nu e AK (deci promisiune tinuta), desi aproape ca arata si functioneaza ca unul! Este nisa cea mai de sus, calitativ vorbind, pentru cei care cauta ceva in stilul AK, desi nu e neaparat la concurenta cu RK-95 Tp/Valmet si Galil Ace.

Componente SIG-550

SIG SG-553/LB (denumit local Stgw 04) – conceput pentru parasutisti si forte speciale – si cu derivatul in 7,62x39mm SG553R par destul de interesante, fiind si arme destul de mature.  SIG-553 il avem si noi in dotare la Detasamentul de Cautare Salvare in Lupta (DCSL) dar si fortele speciale poloneze, franceze, germane… lista e lunga.

Variante SIG-553

Pretul este de asemenea interesant, pentru piata civila americana fiind oferita varianta SG 553 RP in serie mica, la doar 2650$ bucata, dar se pare ca au existat oferte pentru varianta pistol la 3792$(sau chiar mai sus). Pretul este superior unui Beryl (1650$), sa nu mai vorbim de ultimele variante de AK care se invart la 1000$, dar inferior CZ-805 Bren (la 3200$ initial).

SIG SG-553 versiunea pistol (scurta)

Familia de arme SG (Schweizerische Industrie Gesellschaft) SIG-550 este urmasa SIG-540, dezvoltata in anii ’70 ai secolului trecut si bazata pe un mecanism similar cu AK-47 (piston cu cursa lunga operat cu gaz si cui percutor cu zavorare prin rotire), dar in calibrul 5.56x45mm NATO. Datele de mai jos se refera la SIG-550 si sunt extrase in majoritate de pe Wiki (existand putine alte referinte pentru aceasta arma, in afara paginii producatorului), cu mici diferente specificate in cazul SIG-553.

Variante SIG-550

Mecanismul de tragere este actionat prin percutie iar selectia modului de tragere se face cu ajutorul unui selector aùbidextru cu 4 pozitii: „S”—safe, „1”—singur foc, „3”— rafala de 3 lovituri si „20”—foc automat. Tragaciul, cu o forta de declansare de aprox. 35N, este gazduit intr-un inel de protectie care poate fi rabatat la stanga sau dreapta pentru a permite actionarea tragaciului chiar si cu manusi de iarna.

Arma poate primi incarcatoare de 30 (cantarind 110g), 20 (la 95g), 10 sau 5 cartuse, modelul standard fiind din polimer translucid.

Un dispozitiv de tip inchizator “deschis” (open bolt) blocheaza ansamblul tijei portinchizatorului (bolt carrier assembly) dupa ce a consumat ultimul cartus din incarcator si este eliberat prin ridicarea parghiei de prindere a inchizatorului aflata pe partea stanga a cutiei mecanismelor, in timp ce pentru stangaci eliberarea se poate face prin tragerea scurta spre inapoi a manerului cauciucat de armare.

SIG SG553 AL

SG-550 are patul din schelet tubular pliabil pe partea dreapta a capacului cutiei mecanismelor si un bipod din aluminiu care se pliaza in canelurile inferioare ale aparatorii mainii, blocabil in pozitie de o clema care se agata intr-o opritoare de plastic pe aparatoare mainii, iar scoaterea din pozitie se face prin tragere ferma si plierea cu blocare cu ajutorul unui buton de prindere.

Un mic minus este inexistenta unui pat ajustabil, astfel ca arma nu poate fi folosita comod de cineva cu brate scurte. In schimb patul este astfel aliniat incat sa faca facila alinierea cu sistemul de tintire.

Patul armei, manerul de pistol si aparatorile de maini sunt din polimeri de inalta rezistenta. Cutia mecanismelor si o parte dintre componente sunt fabricate prin stantare-ambutisare si sudare in timp ce suprafetele exterioare de otel sunt tratate cu un invelis emailat intarit cu ceramica. Otelul tratat prin fosfatare este folosit pentru tija portinchizatorului, portinchizator, teava (groasa, forjata la rece) si alte componente, in timp ce otelul inoxidabil este folosit pentru sistemul de gaze.

Armele sunt testate pentru acuratete la iesirea din fabrica intr-un poligon cu lungime de 300m, astfel ca imprastierea de deriva si elevatie in grupajul pe tinta sa fie intr-o medie de 7cm (cu un maxim la 11cm) – data pentru munitie GP90.

Tintirea la SIG-550 se face cu ajutorul unui ansamblu cu lungimea de 540mm format din inaltator (cilindru rotativ dioptru) sudat pe capacul cutiei mecanismelor si o catare tip cui-capuson instalata pe blocul de gaze. In cazul lui SG-553, lungimea ansamblului de tintire este de doar 339mm in timp ce la SIG-553 LB (cu teava lunga) teava are 347mm.

SIG 553 LB

Inaltatorul este marcat pentru tragerea la 100m (marcaj „1”), dar are si deschideri cu marcaje pentru 200, 300 si 400m (marcaje „2”, „3” respectiv „4”). Ajustarea catarii se face extrem de simplu iar sub 200m nu este nevoie de ajustari ale cuiului catarii. Pozitia ansamblului de tintire este mai joasa decat la predecesorul Stgw57 astfel ca tragatorul este expus cu 20% mai putin, fara a provoca disconfort in diverse pozitii de tragere, cum ar fi cea din genunchi. Capacul cutiei mecanismelor este aliniat cu norma STANAG 2324 pentru instalarea de sine si adaptatoare pentru sisteme optice de tintire.

De-al nostru FOS cu SIG-553 la Dacian Thunder (U.S. Air force photo by Senior Airman Natasha Stannard/Released)

Un mare avantaj fata de AK este capacul cutiei mecanismelor, care este rigid si integreaza sina Picatinny, deci nici o problema de a monta optica pretentioasa.

Aliniind varful inelului catarii la muchia de sus a capului grenade de tip FN/Luchaire Type 58-N, aruncarea este reglata pentru o distanta de 75 de metri.

 

Echipamente aditionale SIG-550

Fata de predecesorii din clanul 550, SIG-553 are arcul de recul infasurat in jurul tijei rezolvand problemele de fiabilitate ale primelor variante, iar sistemul putea fi implementat ca si kit de conversie. Si mai are un atu, pentru unii, are posibilitate de a lansa grenade la gura tevii.

Aici predecesorul, SIG SG-543:

FAMAE SG-540 modernizata… a ce seamana?

Prezentarea lui SG-553 nu se vrea un repros pentru fabrica de arme de la Cugir, ci o stabilire a unui standard minimal pentru orice eventual nou produs romanesc, sau chiar o idee pentru o eventuala licenta a unei arme fiabile si mature, mai ales ca producatorul tocmai a oprit productia respectivului model, cel mai probabil pentru a evita o concurenta interna pentru produse ale sale mai noi (SIG-716?).

Intre timp Belarus a trecut la refabricarea (rebuild) inventarului sau de arme de asalt Kalashnikov (deocamdata variantele AKM si RPK in cal. 7,62mm) la un nou standard bullpup laudat a dubla precizia armelor, la un cost minim, ceea ce n-ar fi o idee rea nici pentru propriul nostru stoc de rezerva.

AKM, RPK  convertite in bullpup si un posibil SVD – made in Belarus

Ideea ar putea fi aplicabila si la noi in contextul existentei kit-ului de upgrade STIMPEX si nu neaparat al unei variante bullpup… doar sa fie interesat si MApN.

Ultimul racnet al Cugirului in materie de arma de asalt a fost NAT-1… peste care s-a asternut linistea urmata de anuntul interesului MApN pentru Beretta ARX-160.

 

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 5,00 din 5)
Încarc...

.

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://military.wikia.org/wiki/SIG_SG_550

https://www.ammoland.com/2014/09/swiss-arms-sg-553-pistol/

www.swissarms.ch/en/sg-553-assault-rifle.php

https://www.pistoliers.com/manuel/Manuel_SG553_en.pdf

 

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/ak-numarul-308

http://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-asalt-cz-805-bren-un-pret-prea-mare

http://www.rumaniamilitary.ro/derivati-ak-47-ak-63mf-si-nu-numai-2

http://www.rumaniamilitary.ro/noua-arma-de-asalt-canadiana-colt-sipes

http://www.rumaniamilitary.ro/arma-tavor-rom-sc-tohan-sa-israel-weapon-industries-2008

http://www.rumaniamilitary.ro/arme-cu-2-tevi-gilboa-snake-si-dp12

http://www.rumaniamilitary.ro/felin-sagem-fantassins-equipements-liaison-integres

http://www.rumaniamilitary.ro/lansatorul-carl-gustav-un-ag-9-mereu-tanar

http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-vom-inlocui-ag-7

 https://www.rumaniamilitary.ro/ak-107-super-rpk-si-psl

https://www.rumaniamilitary.ro/noile-game-de-arme-produse-de-kalashnikov

http://www.rumaniamilitary.ro/ak-alfa-concept-kalashnikov-imprimat-3d

http://www.rumaniamilitary.ro/a-545-rivalul-lui-ak-12

http://www.rumaniamilitary.ro/ares-16-pachet-2-1-lmgamg

https://www.rumaniamilitary.ro/kriss-vector

https://www.rumaniamilitary.ro/ak-47-bull-pup-bump

http://www.rumaniamilitary.ro/felin-sagem-fantassins-equipements-liaison-integres

http://www.rumaniamilitary.ro/lansatorul-carl-gustav-un-ag-9-mereu-tanar

https://www.rumaniamilitary.ro/mg-42-inca-moderna

https://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-asalt-romaneasca-rheinmetall-steyr-rs556

https://www.rumaniamilitary.ro/pkp-pecheneg-bullpup

https://www.rumaniamilitary.ro/iwi-negev

.

36 de comentarii:

  1. Mai eu nu stiu ce fantezie au uni cu bereta dau eu unu am pata pe produsele sig ….daca dobitoci astia ar face o colaborare cu ei …

    • Pai hai sa fim logici , ei au fantezie cu bereta si tu cu sig dar ei sunt dobitoci , din punctul lor de vedere tu ai fantezie cu sig si ei cu bereta deci pentru ei esti tu dobitoc .

      1
      • Adevarat ce spuneti da eu cand am zis dobitoci nu ma refeream la colegi si la clasa politica la aia de au puterea de decizie

  2. Clar. Si eu spun ca cea mai buna leguma ii ceafa de porc. Cu acestea find spuse prin 2007 am tras cu SIG-ul. Ce sa spui. Altceva, alt nivel, alta conceptie, usoara, recul cvasiinexistent, modularitate extraordinara pentru accesorii.

  3. Heh, si M10x e inspirat din SIG. My favorite.

  4. Daca onor guvernul este acelasi pana in 20-20 in toamna, se va face treaba cu Beretta, se va incasa comisionul, Va iesi un rahat de arma, asamblat in Ro, de care se vor feri toti. Li se va baga pe gat celor de la MApN.

  5. Din familia SIG exista arme si la infanterie marina si BSIJ. O carabina ingrijita, e folosita si prin alte FOS din lume care opereaza indeosebi in zone maritime

  6. smaranda florin

    Ar fi fabulos sa dotam fortele armate cu asa ceva. Le-as aduce si in dotarea internelor precum si varianta pentru piata civila daca s-ar putea. Nu mai zic ca avem de unde alege si pistoale pentru dotarea MAPN si MAI. O solutie completa!

    PS
    Am vazut ca cineva scria mai sus ca a tras cu asa ceva. Daca se poate o postare mai detaliata

    • De la un utilizator de peste ocean am auzit ca e usor de folosit, are grupaj bun fiind si usor de tintit pana in 200m, fiecare arma e testata si reglata pana in 300m la iesirea din uzina.
      Asteptam si alte pareri, mai ales ca e folosita si la noi in numere mici.

      • Exista 3 categorii de arme: arme excelente, unde toti sunt de acord ca nu exista discutie, arme discutabile (unde parerile sunt impartite, unora le plac, altora, nu) si arme proaste (unde toti sunt de acord ca nu merita)
        E o arma ok, la mijloc, ergonomie buna, intra bine in umar chiar daca n-are pat reglabil, optica buna, ce pot sa va spun, si o femeie face grupare la prima tragere cu ea.
        Bineinteles ca depinde cum ai grija de ea
        Mie imi place.
        Au fost si critici la primele loturi
        Depinde si de tragator

        • @Vlad
          Din experienta ta, ce ai incadra in categoria de ” arme excelente”? Avand in minte o arma pentru pifanul obisnuit, armata romana (nu FOS, nu alti speciali)…

          • o arma excelenta e aia care trage de fiecare data cand apesi pe tragaci ,si care nu necesita intretinere excesiva, restul tine de antrenament

            1
          • Eu cred ca si pifanul obisnuit stie acum meserie si e peste multi fosti din cc-diversiune de pe vremuri ca experienta de lupta. Stie sa aiba grija de arma, pt ca a iesit la teatru si cunoaste ca de asta depinde viata lui.
            HK 416 sau oricum ceva pe baza AR-15, sunt o multime de alegeri posibile, numai sa vrem
            N-am tras cu LMT Mars ,insa imi place mult, am auzit multe vorbe bune despre arma
            E si o foarte vasta discutie despre calibru, sarbii deja trec la 6,5, la noi inertia va fi mai mare

        • Care ar fi arma excelenta de asalt, din punctul tau de vedere.Fata de majoritatea dintre noi, tu esti un militar de cariera asa ca vorbesti in cunostinta de cauza.

          • HK 416
            Am facut REI pe langa Bila, nu sunt militar de cariera ca unii dintre camarazi cu LM-ul la activ
            Dar am ajuns pe unde trebuie nevertheless 😀

  7. Nu cunosc prea muti tragatori care se fie fie mai precisi decat Kalashnicov-ul lui.
    Acu vreo doazeci de ani am intalnit un tip, parca era de la vanatori de munte. Dupa ce a baiut o bere ( sau mai multe, s-a sus cu o sticla goala in poligon ( daca tin bine minte la cel de pistol, adica 25-30 m) si a pus-o „in picoare” langa tinta. Apoi a cerut o arma la intamplare (pm md 63 cal 7.62) si 3 trasoare. Dupa doua focuri de reglaj, a „omorat” sticla. Armele moderne reprezinta un sprijin pentru tragatorul mediu/mediocru: recum redus datorita munitiei de calibru mai mic, si unele dintre ele sisteme de ochire optice „de achizitie rapida” ce inlocuiesc catarile de fier.

    P.S. pentru cei scupulosi, poate sticla nu era de bere, poate era de apa minerala. Sau poate era de ulei. Retineti aspectul cu privire la precizia unei arme de asalt in mana unui profesionist.

    Ce ma interseaza la o arma de asat este cat de das da rateuri. La asta PM 63 era destul de slab, mai ales daca erau arme uzate. Si daca in loc sa extraga tubul, ti-l inghesuie intre inchizator si teava cand chiar ai nevoie de arma….

    • Am tras in poligon la Cheia (probabil stii unde e) si in tinte (e poligon automatizat) si in pet-uri de plastic cu toata gama facuta la Cugir plus cu altele de-afara, 9 mm, x51, x39, 5,56, 5,45
      E mare diferenta
      PM 63 au fost bune, necesita insa sa stii cum bate, ca ba e cuiul catarii stramb, ba e teava super uzata.
      Iar noaptea… ramanem la trasoare?
      Stau cu lanterna juma de ora sa aliniez catarea cu inaltatoru cu inamicul in fata?

      1
      • Aia ziceam si eu. Daca esti frate cu arma (ta) si stii ce toane are, este foarte buna. Tipul de care spuneam avea nevoie de trasoare pentru ca nu cunostea arma.
        Daca esti militar obisnuit, un 5.56 cu sistem optic de vizare poate sa faca diferenta pentru tinte dincolo de 150 m.

        • Corect, doar ca acum e ceva mai complex, copiii (ca tot e ziua lor) nu mai au rabdare sa se imprieteneasca si sa aiba grija de arma, nu prea mai e nici macar traditia aia de a-i da un nume de femeie PM-ului, sau sa scrijelesti pe el
          Si atunci e bine sa li se faciliteze tranzitul ca sa traga bine

  8. Caz real din sursa sigura. Patrula in Astan. Gasit AK la un cioban. Tras ai nostri si aericanii cu ea. rateuri toti. Arma clantanea de uzata ce era. Si ciobanu a lovit la punct fix din prima.

    • Tot caz real si tot Shitbackistan. Tragere la Tarnak Farms(baeti stie 😉 ). Tinte de carton, tot tacimul, ca in țară. P-acolo se invirteau si niste baieti din ANP, ca era obligatoriu sa fie si ei prin zona. In fine, se verifica grupari, se fac concursuri, se „verifica” veste si placi la diverse calibre si distante, ANP-istii stateau si rinjeau cu AK-urile in spate. Dupa terminarea tragerilor, cer si ei voie sa facao demonstratie. Li se aproba cererea, se duc baietii la tinte, iau niste pietre de pe jos si le pun pe tinte. Si apoi incep, de la 100de metri sa zboare pietrele de pe tinte. Psihoza totala! S-a schimbat atitudinea față de ei instant, dupa faza asta.
      Parerea mea, hic…

      1
    • pai ciobanul o cunostea,devenise o extensie a bratelor pentru el.

  9. Principalul aliat militar al Romaniei este SUA.La o adica, daca ajungem la razboi, cel mai mult ne putem baza pe americani.In aceasta situatie trebuie sa fim compatibili cu americani, la dotarea cu tehnica militara de lupta.In functie de bugetul de care dispun, as incerca sa am aceeasi tehnica militara de lupta pe care o au si militarii americani in dotare.Inclusiv ca si armament de infanterie.Ce este bun pentru puscasii marini, rangersi sau cei din trupele de parasutisti care sunt implicati in actiuni militare, in toate zonele de pe glob,este la fel de bun si pentru militarii nostrii.
    In anul 2017, luna ianuarie, armata SUA s-a dotat cu pistolul SigSauer P320.Acest pistol ar trebui sa fie standard si la noi, la toate institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

    • @sorin
      De acord că ce e bun pt alții, e bun si pt noi.
      Dar omenirea a progresat datorita faptului că indivizii au gândit soluții diferite la aceeași problemă, practica validand soluția optimă .

      Standardizarea cu principalul aliat nu trebuie să excludă gândirea critică și dezvoltarea de „soluții” adaptate nevoilor locale.

      Zic și io…..

      1
      • Prefer sa am aceeași arma de asalt pe care o are GI-ul decât macaronarul deoarece, la o adică, cel mai mult ma pot baza pe GI. Evident ca din motive financiare, România nu își permite sa aibă 100% aceeași tehnica de lupta pe care o are acum SUA asa ca trebuie sa gândească, vorba ta, și soluții locale. Nu este cazul armei de asalt. Da, în acest moment, tarile cu care ne învecinam, cu excepția Ucrainei și Republicii Moldova, folosesc majoritar AKM calibru 7,62mm în timp ce ucrainenii și moldovenii au în dotare AK-74, calibru 5,45mm.

    • @sorin in principiu sunt de acord dar gandirea asta nu se aplica chiar la 100% din cazuri.

      Ai mai iterat ideea asta de mai multe ori in trecut, inclusiv la discutia aia lunga cu Apache vs Cobra (ma rog, Viper) unde ai spus ca daca Viper e destul de bun pentru USMC atunci e destul de bun si pt armata romana. Treaba e ca si Apache e destul de bun pentru US Army, asadar de ce n-ar fi si pt armata romana? E acelasi principiu.

      Mai e un aspect… chiar daca in majoritatea cazurilor se poate aplica gandirea asta, exista unele exceptii la care nu se aplica. Uite, de ex. noi folosim F-16 iar USMC au folosit multi ani Harrier. De ce n-a luat Romania Harrier, daca e suficient de bun pt USMC?

      Uneori nevoile sunt diferite si ce doresc unii nu e exact ce isi doresc si ceilalti. Sunt cazuri rare, ce-i drept, dar exista, iar din cauza unor astfel de exceptii nu e bine sa mergi mereu pe dotare copy/paste, ce au X sau Y sa am si eu, pentru ca uneori pentru tine e mai potrivita o alta solutie.

      Cum spune din dan/ mai jos, un individ, la fel ca o tara, trebuie sa gandeasca singur(a) si sa aleaga solutia cea mai buna in fiecare caz in parte, care se pliaza pe nevoile si bugetul lui, eu zic ca mai mult nevoile decat bugetul dar asta e parerea mea, sunt mai ambitios. Copy/paste-ul nu merge intotdeauna, daca ar merge atunci in toata Europa de Vest am avea un singur sistem fiscal in toate statele, inclusiv Elvetia, iar asta nu e cazul si nici nu va fi vreodata. Fiecare decide cum si cat doreste sa taxeze dupa particularitatile propriei tari si economii, principiu aplicabil si in domeniul militar, fiecare cu relieful, inamicii, clima lui si asa mai departe. Uite alt exemplu, US Navy au nevoie de multe LCAC, marina militara romana nu prea…

  10. Buna seara.
    Am folosit varianta 550, am folosit si sig sapr si 553. Am avut chiar si toata gama sig la teste. E adevarat semana mult cu AK dar este o arma de mijloc spre mediocru. Plusul e faptul ca are sina deasupra, destul de precisa, destul de usoara; minusuri: multe piese , regulatorul de gaze care are o pozitie speciala de montare, greoi la mentenanta, dupa aprox 3000 de lovituri ai neplacuta surpriza ca minerul de armare care are si rol de legatura dintre pistonul de gaze si port inchizator sa cedeze si sa sara cind tie lumea mai draga. Din punctul meu de vedere nu este dezirabila ca primary. Si am uitat, „no commonality”. sistem proprietar de incarcatoare , scumpe si greoaie in utilizare. Da este adevarat o au DCSL dar sau pricopsit cu ele, si da mai au baietii de la Cc RIM-ului primite in dar din cauza GNFOS-ului. GNFOSUL ceruse G36/UMP si Transcarpatul printr-un comision a oferit altceva. E buna pentru un poligon si pentru trageri de mica intensitate. 550 l-am folosit pe post de secondary sniper system pentru distante pina in 400m cu munitie SB

  11. Sper că nu sunteți chiar toți tâmpiți 🙂 , ca urmare știți deja că AR , Beretta , SIG sau AK nu sunt armele perfecte .
    A , acestea sunt cumva perfectabille , conform cerințelor noastre .
    Întrebarea următoare 🙂 .
    Sper că știți de glumă …

  12. Cu privire la Beretta mi-am mai dat cu parerea pe aici si cineva mi-a spus ca bat cimpii. Am tras cu ea era doar A2 Era prin 2014. O aveau in dotare FOS-ul albanez. Nu erau multumiti nici albanezii si nici italienii de ea. Greoaie la mentenanta, futuristica in ansamblu, s-a vrut un G36 italian si nu au reusit. Nu m-a impresionat deoarece comparativ cu G36 pare mai firava si mai bulky.Nu este user friendly.
    Si eu prin anii 2002-2004 si chiar mai devreme priveam toate filmele cu Rambo si toti ceilalti care promovau armament care mai de care mai frumos, mai futuristic iar mai tirziu am ajuns la concluzia ca nu tot ce zboara se maninca. Sint fan USP, cu toate ca am avut Glock, MP5-ul nu l-as da din mina niciodata mai ales varianta SD, cu toate ca nu mie rusine nici cu UMP-ul, MP7 este favoritul la PDW, dar mere si P90 As merge oricind pe AK si asta din cauza munitiei, cu toate ca G#^ este arma de asalt preferata. Cu privire la SS as merge intodeauna pe Accuracy International 338 lapua in general Bolt action cu toate ca trendul este semi M110.
    Si apropo arma perfecta nu exista, perfectibila da, daca iti doresti si ai curajul asa cum au avut cei de la HK care au dus AR 15 la superlativ prin 416/417, sau israelienii cu al lor AK Alfa…
    Si lista poate continua…

    2
  13. Ak 107 antirecul. Dacă va spun ca aceasi ideea am gândit-o prin vremea treburilor din Ucraina ma crede careva. Idee care era 90% timida și ma întrebam dc va merge. Ei uite ca merge. Dar bineînțeles alții decid și alți din umbra asculta și fac ei . Bafta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *