Arma de asalt CZ 805 BREN, un pret prea mare?

Presa din Cehia a iscat o intreaga serie de discutii legate de pretul noii arme cal. 5,56mm CZ 805 BREN A1/A2, controverse carora ministrul apararii ceh s-a simtit dator sa dea un raspuns.

cena-bren1

In versiunea vanduta armatei cehe, CZ 805 BREN A1 cu incarcator M16 si un set de echipament additional (centura, adaptor pentru munitii oarbe, baioneta cu husa si 8 incarcatoare), dar fara opto-electronica, costa 91.124 Coroane cehe (sau 13.7 mii zloti PLN/ ceea ce la un curs curent ar fi 3273 euro).

Intregul cost al contractului de achizitie de catre armata ceha, semnat in 2011, se ridica la 1102710857,68 coroane cehesti cu TVA (1 US$ = 17.481 CZK; 1 EUR = 24.125 CZK raport de schimb al Czech National Bank la 2 Februarie 2011), adica 45,7 mil. euro tinand cont de raportul de conversie.

CZ_805_Bren_A1_assault_rifle_Ceska_Zbrojovka_Czech_Republic_Army_640

CZ-805 Bren

Acuzatia jurnalistului Ondřej Stratilík la adresa ministerului apararii ceh se referea la achizitia armelor CZ 805 BREN A1 and A2 BREN la un pret dublu fata de cel de productie, in contextul unei posibile comenzi slovace catre producatorul ceh. Jurnalistul compara si preturile mai multor versiuni civile ale carabinei CZ 805 BREN S1.

Daca la o carabina semiautomata pentru tintasi de tip Bren S1 pretul era de 45.000 coroane cehe (unele estimari urcand insa la 6780$), pretul unei versiuni militare CZ 805 BREN A1 (standard)/A2 (teava scurta), fara echipament aditional, este cu 50% mai ridicat, la 64.324 coroane/2310 euro sau 3200$ (9695$ dupa alte estimari).

Comparativ, o versiune civila a armei poloneze de asalt 5,56mm Beryl 96 costa doar 19.900 coroane, sub jumatate din pretul armei cehe. Versiunea militara a Beryl, aflata in inzestrarea armatei poloneze, costa 5200 zloti polonezi bucata (aprox. 1650$). Un AK-47 romanesc exportat pentru piata civila din SUA costa intre 400 si 600$ iar un AK-47 poate ajunge la 800$, ceea ce inseamna ca o versiune militara nu trece de 1000-1200$.

Raspunsul ministrului ceh al apararii dar si al producatorului Ceska Zbrojovka specifica faptul ca nu este posibil sa se compare sau combine preturile armelor destinate pietei civile cu cele militare, deoarece sunt diferente de design, care permit focul automat sustinut, sau semi-automat.

CZ_805_BREN_popis_A1

De asemenea difera pachetele aditionale, in sensul ca versiunea militara se comercializeaza cu un pachet de: 8 incarcatoare x30 de cartuse, 17 accesorii aditionale precum si un set de curatare-intretinere cu 14 piese. Versiunea civila CZ 805 BREN S1 are incluse la pachet doar 2 incarcatoare si un pachet minimal de intretinere si mentenanta.

CZ_805_BREN_prislusenstv_accesoriii

Foto- lista de accesorii pentru modelul militar, cu pretul total al pachetului aditional/photo: CZ

La pachetul de echipamente déjà mentionat, tot versiunea militara a armei de asalt Bren CZ mai include si: centura de transport, baioneta, teaca, vergea, duza pentru tragere cu gloante oarbe, 4 furci transport pentru incarcatoare, prinzator frontal, set unelte, sine de atasare suplimentara. Acestea totalizeaza 26800 coroane cehe, pret la care se adauga alte costuri pentru vizoare optice, vedere nocturna, laser de vizare a tintei sau alte dispozitive electro-optice.

DSCN5253

Reprezentantii ministerului apararii ceh au precizat ca versiunea militara a armei trebuie garantata pentru 20.000 de lovituri, trebuind sa functioneze ireprosabil in orice conditii, pe o scara larga de temperaturi, in consecinta controlul de calitate fiind mult mai riguros in modurile automat si foc-cu-foc, consumandu-se pana la 200 de cartuse/arma. La toate acestea se adauga materialele pentru antrenament (diagrame, manuale, antrenamentul instructorilor) si sprijinul tehnic pe timpul antrenamentului. Acestea se reflecta de asemenea in diferenta de prêt fata de versiunea civila a armei.

Toate acestea fiind spuse, se pare ca pretul unei arme foarte promitatoare de altfel a ajuns destul de piperat inclusiv pentru principalul utilizator, armata ceha, mai ales daca facem o comparatie cu AK-74 produse la noi sau cu Beryl-96 polonez, pretul Bren CZ fiind de cateva ori mai ridicat!

CZ_805_BREN_popis_A2

Revenind in curtea noastra, ar trebui bine cantarit ce avantaje ar duce arma de asalt cal. 5,56mm si la ce costuri, vis-a-vis cu o modernizare AK-47/74 gen IMI Galil sau mai noul Galil ACE plus cateva extra-optiuni, totul la o calitate superioara si un pret decent ? Sau, daca tot vorbim de cehi, o solutie ar putea fi ceva echivalent mai vechiului prototip Vz 58 / CZ-2000 (Sursa Tehnomil.ro)? Pana la urma-urmei o arma de asalt, pe langa fiabilitatea si simplitatea in exploatare, trebuie sa se comporte foarte bine, ca si acuratete, in lupta pe distante mici, pana la 200m, iar cu optica speciala pana la 400m, angajamentele depasind aceasta distanta fiind dedicate armelor specializate pentru lunetisti.

fusil galil ace

Galil ACE

Ca si extra-optiuni ma refer la capacitate ambi-dextra, configurabila dual pt. munitie 5,56/7,62mm (nu doar pentru mitraliere este de dorit pastrarea capacitatii de a trage la nevoie munitie de 7,62mm, mai ales ca avem si stocuri mari pe acest tip de munitie), elemente de prindere si pat reproiectat, capacitate de a acomoda atat magazii de munitie M-16, AK-47 cat si incarcatoare de mare capacitate (+100 lovituri).

Cat despre variante, putem porni cu 3 variante:

–          una standard, cu vizor Mira-Reflex, putand adauga si alte echipamente electro-optice sau lansator de grenade

–          una compacta (cu teava mai scurta si pat rabatabil) dedicata fortelor speciale si personalului auxiliar sau care foloseste pistolul mitraliera ca si arma secundara (echipaje de vehicule, artilerie, politie militara, logistica, genisti etc.)

–          o versiune pusca-mitraliera, cu adaptarile de rigoare

 

Ulterior poate fi derivata si o versiune pentru tragatori de elita si bineinteles o versiune civila…

Dar sa ne oprim din visare… si sa speram ca programul nostru pentru arma de asalt cal.5,56 nu este chiar defunct, desi rezultatele pentru primele prototipuri nu par sa fi fost prea incurajatoare, de unde linistea care s-a asternut peste program de mai bine de un an.

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://www.army.cz/en/ministry-of-defence/newsroom/news/new-weapon-for-czech-soldiers:-cz-805-bren-a1-a2-51569/

http://cz-export.cz/zbrojovka/cz-catalogue/CZ-75_years_of_Service_Weapons_by_Ceska_Zbrojovka.pdf

http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=14169

Surse poze:

http://www.vojak.cz/cz/aktuality/63/puska-cz-805-bren-a1-a2?action=history

 

Video CZ Skorpio Evo A1::

https://www.youtube.com/watch?v=idx1clIKvzg

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/idx1clIKvzg” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Asamblare – piese componente:

https://www.youtube.com/watch?v=uJLuZ17OC_s&feature=player_embedd

50 de comentarii:

  1. La Multi Ani George! Iti doresc multa sanatate, multa putere de munca si multa putere cand o sa il bitch-slap-uiesti pe Clara-secretara!

  2. La multi ani George, multa sanatate si putere de munca .

  3. Faci ce faci si tot ajungi cu vorba in „curtea noastra” 🙂

    Pe cand un articol despre rachete hypersonice si arme antisatelit ca sa ajungi cu vorba si prin „curtea noastra” 🙂 🙂

    Bre, se aude asa un zvon ca oricum or sa mai reduca din efective. unu pt ca-i pace. doi pt ca sunt cam in faliment. si trei pt ca noi si asa nu prea avem ce face cu armata.

    Si daca dispare brusc vreo divizie atunci raman destule kalasnikoave nefolosite.
    Deci nu prea ar mai fi nevoie de alte arme de asalt.

    Peste ‘doo’ zeci de ani cand or ramane si fara alea importam la mana a treia niste arme verificate, folosite in teatrele de operatii de catre talibani, ISIS, hamas.

  4. Un pic cam mult pentru noi mai ales ca nu este o prioritate sa inlocuim pm-ul. Pe partea de forte aeriene si anti-aeriene avem goluri mari ce trebuiesc umplute de ieri.

  5. Armele cu calibru de 5 si 7 sunt depasite.
    Discutam de la 9 mm si 12 mm in sus pentru ca numai astea strapung vesta anti-glontz.

  6. Armata Ucraineana arata impecabil la parada, ca o super putere!
    cele mai tari poze, incep cu preferarul meu si inchei cu vedeta ceremoniei

    http://s14.postimg.org/bnfqixrg1/image.jpg

    http://s21.postimg.org/cm4vb88c7/image.jpg

    http://s28.postimg.org/kq6gfo625/image.jpg

    http://postimg.org/image/mp9fc7tdj/2d8986d4/

    video aici, pacat ca nu avem subtitrare la discurs!

    https://www.youtube.com/watch?v=JxFfWObjKSc

  7. Pt orice calibru exista gloante care strapung anumite tipuri de veste.
    Depinde de viteza si materialul din care este facut: high speed si cap din hardened steel sau tungsten carbide.

    Uite un calibru de pistol amarat la care glontul varianta militara (nu civila) strapunge NATO CRISAT Level IIIA vest: FN 5.7×28mm pt FN P90 sau Five-Seven.

  8. Parerea mea e ca la pustile de asalt nu prea mai ai ce inventa. Doar sa reinventezi roata si sa-i pui mai multe brizbrizuri, eventul jante noi cromate sau cauciucuri mai groase ori mai subtiri, depinde. Si de multe ori rezultatul poate fi nesatisfacator ori insuficient de bun fata de ce aveai inainte (oricum o evolutie e necesara).
    Pana cand vor aparea alte modele de munitie de ex (fara tub) ori de propulsie (lansare electromagnetica precum la railguns), ori arme cu energie dirijata (laser etc etc) nu vad ce mari inovatii s-ar putea aduce. Eventual la materialele folosite (daca prin absurd ar fi suficient de ieftine), sa faci o arma din nanotuburi de carbon si aliaj de titan, ceva de genu.

    Pusca ceheasca am cetit undeva ca are niste hibe totusi (pe langa ca e inspirata si ea de la FN Fal belgian parca) si iese greu. La fel si cea poloneza, nici aia nu se grabeste cu intrarea in productie, se tot experimenteaza si testeaza si acolo.

    Parerea mea e ca armele cu mult plastic si multe piese mici in ele care se demonteaza si se remonteaza etc (auzi la ei, set de curatare-intretinere cu 14 piese, valeu haha) nu prezinta cine stie ce impresie de fiabilitate si robustete. In orice caz nu e o arma prea potrivita pentru conditii de front, eventual pentru cluburi de tir.

    Un AK in acelasi calibru (pe care-l putem face noi, nu e nevoie de niciun Galil care nu e altceva decat un AK modificat si ceva mai greu), cu cateva modernizari si modificari ofera cam aceeasi putere de foc, o precizie apropiata sau similara (oricum nu sunt diferente semnificative fata de nici o alta arma de asalt) la un pret mult mai mic, o greutate apropiata si o fiabilitate (si simplitate) superioara in orice conditii.

    1
    • Cand o sa facem atunci vorbim de ce putem. Pana atunci nu putem nimic.

      • De putut sigur putem, treaba e sa si vrem. Ma rog, sa si vrea cine trebuie.

        Toate zonele astea fierbinti din nordul Africii pana in Asia (chiar si in India am vazut, dar si la sud de Sahara) sunt pline cu arme de asalt romanesti (alea, pistol mitraliera md 63/65 in general, dar si alte arme, PSL, mitraliere, AG-uri etc) care functioneaza fara probleme dupa atata timp si in conditiile alea (nici nu cred ca aia au prea multa grija de arme pe acolo)

    • Preturile cresc, partial, si din includerea de componente superioare calitativ prin imprimare 3D, or si o astfel de tehnologie, tocmai achizitionata, trebuie amortizata cumva …

  9. Munitia fara tub EXISTA dar a fost .. abandonata!!
    Ca incalzeste prea mult teava.. ca tubul care zboara afara duce si parte din caldura !! Asa ca decat asa o modernizare mai bine ramanem de moda veche!!!

    Si dupa ce am citit cestia asta (cu caldura) m-am scarpinat dupa ceafa si mi-am zis : „ce sa vezi?! Nu intotdeanua progresu e progres?!” si am devit al naibii de reticent la noutatile prezentate prea entuziast. Adica ma inteb da la ce nu s-o fi gandit ala cu ideea?!

    (ca sa fim cinstiti : la prima vedere munitia fara tub e ceva extra!!! Simplificarea armei, greutate mai mica a munitiei , samd etc, NEMAIPOMENIT!! Numa avantaje!! hm.. caldura … )

    1
  10. Eu inca nu vad o reala nevoie in inlocuirea AK 74 decat dpdv al calibrului – 5.45 pe model sovietic.
    Cred ca am putea foarte bine sa pastram AK-ul si sa modificam calibrul. Nu sunt adeptul modernizarii doar de dragul modernizarii, armele astea noi sunt scumpe, nu stiu cat de fiabile, iar o armata are nevoie de sute de mii de bucati. Mai mult decat atat, avem nevoie de o arma cat mai usor de folsoit de oameni semi-pregatiti si chiar daca modelele moderne sunt peste AK din mai multe puncte de vedere, eu raman adeptul unei arme simplu de folosit, simplu de intretinut si ieftina.
    Pt ca o arme pentru mase nu trebuie sa fie super-precisa la 400 de metri ci trebuie sa-si faca treaba la distanta mult mai mici.
    Iar cine sustine ca militari profesionisti de astazi au nevoie de o arma mai evoluata s-ar putea sa se insele.
    In primul rand din totalul de militari ai unei armate cati dintre ei folosesc aceea arma in mod real?! Pai artileristii, aviatia, marina, trasmisiunile, logistica, etc, etc, chiar au nevoie de nus ce dracovenie desteapta si scumpa?! Pai oamenii aia nu sunt atrenati non-stop sa ia motul turbanului la nus ce jihadist de la juma de kilometru.

    Fortele Terestre din Armata Romana numara pe timp de pace 45 de mii de militari, dar aceste FT sunt la randul impartite in tanchisti, artilerie ( destul de multi), logistica, soferi, etc si cred ca acesti oameni nu au nevoie de o arma folosita de FOS pt ca nu au ce face cu ea.
    Un AK 74 adusa la calibrul 5.56mm, cu ceva accesori pe el ar fi probabil foarte suficient.

    • Corect, aici 2 clipuri cu ultimul model exportat de Cugir in SUA

      Necesita cateva modificari (nu foarte mari) si se poate pastra foarte bine platforma asta, (inclusiv la calibrul, asta e in 7,62×39, sa zicem ca trecem la 5,56×45).
      Pun pariu ca in 5,56×45 si cu modificarile alea de care zic e tot pe acolo ca greutate, precizie si putere de foc cu orice alta arma de asalt de acelasi calibru, fiind insa mai fiabila, mai simpla si mai ieftina.

      • arma e „cool”, trage bine, acuratete buna, accesorii bune, curatare usoara, doar plasticul e putin cam de slaba calitate… dar pretul e „UAU” cam asta zic americanii 🙂

        • Si arma asta M-10 e in calibru 7,62×39, in 5,56×45 ar putea avea o acuratete a tragerii si mai buna datorita balisticii glontului.
          Sigur, sunt avantaje si dezavantaje la fiecare calibru, eu cred ca ceva de de genul 6,5×39 e compromisul cel mai bun dar nu stiu cand si daca se va adopta oficial.

          Calibru dominant in NATO e 5,56×45 acum, si 7,62×51 la pustile cu luneta si la mitralierele „de companie” cum sunt numite la noi, ei au si mitraliere usoare tot in cal 5,56×45 (au avut si pusti numite „battle rifle” pentru dotarea infanteristilor, in 7,62×51 dar au renuntat la ele, M-14, FN-FAL, HK G-3).
          Incet incet vom trece si noi la calibrele astea cred, dar nu e nevoie sa trecem si la alte arme, doar sa modificam si modernizam un pic ce avem acum (mai ales ca nu ne dau banii afara din casa cum se zice)

      • Dar dece treceti la calibru 5,56 ca eu stiu ca H=mxv , adica impulsul este masa ori viteza si energia cesata este Delta H / Delta T.
        Adica cu cat ai masa mai mare cu atat mai bine. Fa si viteza lui 7,62 mai mare.

        • 5.56 e standard NATO

        • nu intra doar astea in calcul (masa x viteza), ci si tipul de proiectil, adica materialul, proprietatile aerodinamice, modul in care se deformeaza la lovirea unor tinte.

          Primul avantaj al calibrului mai mic, este ca poti duce cu 30-40% mai multa munitie, deci ai disponibile mai multe lovituri. Al 2-lea avantaj e reculul mult mai mic, care iti permite si un grupaj mult mai bun pe tinta la mod rafala scurta sau rafala. Apoi e si arma mai usoara, nu doar munitia.

        • De unde pana unde? Un 7.62 x 39 are o viteza de 730 m/s un SS109/M855 (cartus standard US Army/USMC) are o viteza de 991 m/s. Mai incerca Bizonul cateva luni ini urma sa convinga lumea ca cat de bun este un 7.62 x 39. Testele balistice indica alfel. Vrei sa ucizi pe cineva in cel mai eficient mod sub 300 de metri 5.56 NATO rulz.

          • Corect, Alex are dreptate, 5,56×45 are viteza mai mare si razanta mai buna (balistica glontului e mai buna, traiectoria e mai dreapta) comparativ cu 7,62×39, pe distante mici si medii. E adevarat ca 7,62×39 are o masa mai mare si loveste mai puternic dar nu inseamna ca omoara neaparat mai bine atunci cand loveste (si 5,45×39 e periculos aici datorita particularitatilor glontului). Depinde si tipul glontului dar oricum cu o arma de asalt tragi mai putin (mai ales daca nu ai luneta pe ea) la distante lungi, si majoritatea luptelor (moderne) se dau la distante pana in 300 m de obicei, spun diverse studii (ca mai sunt si exceptii aia e altceva).

            • Depinde exclusiv de ce vrei sa faci si de situatie.
              5.56 nu trece curat prin tinta ci se rostogoleste si rupe carne si organe pe cand 7.62 bate mai departe si poate sa treaca mai usor prin obstacole dar este mai greu si trece prin tinta.

              Fiecare calibru are plusuri si minusuri. Depinde ce vrei sa faci, pe ce tip de teren lupti,care e distanta la care tragi etc.

              • toate gloantele se rostogolesc in momentul lovirii. Forma cilindroconica este instabila avand centrul de greutate in spate.
                La 7,62×39 ceea ce il face sa treaca mai departe este din cauza ca are miez de otel moale si nu este facut sa se sfarame in bucati.
                Incercati cu versiuni civile si se schimba situatia.

    • as zice ca ai dreptate, dar chiar si rusii au preferat sa faca o evolutie la Kalashnikov decat sa-l schimbe cu totul.
      Practic AK-12 a preluat in totalitate mecanismul de functionare de la AK 47: imprumut de gaze si recul lung al pistionului.
      Vesticii agreeaza chiar si ei ca totusi pistonul ala te apara de multe probleme si HK416 si HK417 folosesc un piston dar de mici dimensiuni.

      Sincer cred ca romanii trebuiau sa se dea peste cap, sa manance rahat, orice dar sa puna mana pe planurile de la AK12 sau macar sa-l copieze in punctele importante asa cum au facut la AIM63.
      Este ieftin si nesimtit de bun!

    • ca bine zici cu fortele terestre, acu’ mi-am dat seama, MAI bine, trebuie sa luam doar 50.000, da’ moderne, si cred ca ne-ar costa vreo 150-200 mil euro 🙂

      odata si-odata trebuie sa facem pasu’, catre SCAR, ACR, ARX, HK416 sau ceva de genu’ sa fie de durata

  11. E mai scumpa si decat HK 416.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *