Noua armă de asalt va fi o Beretta?

În cadrul unei emisiuni de astă seară, la Antena 3, ministrul Economiei a declarat că industria de apărare românească va fabrica o nouă armă de asalt, de ultimă generație, în colaborare cu compania Beretta, la standarde NATO, finalizarea contractului fiind prevăzută pentru vară, iar începerea producției în toamnă, relatează Mediafax.
Arma va fi fabricată la Plopeni, fabrica fiind aleasă de partenerul italian, a precizat Bădălău, iar pentru început 30% dintre componente vor fi fabricate pe plan local.
Beretta

Beretta ARX 160 A3 Sursa: wikipedia

Ministrul a vorbit de un plan de relansare a industriei de apărare din România, care a realizat în 2017 exporturi de 120 de milioane de dolari.
Un proiect inclus în acest plan este fabricarea pulberii la uzina specializată de la Făgăraș, în colaboare cu Pirochim Victoria.
„În prezent importăm pulberea”, a precizat ministrul, care spune că urmează a fi construită la Făgăraș o fabrică de nitroceluloză, în următorii doi ani și jumătate, cu credite bugetare, care va fi cea mai modernă din Europa. După începerea producție de pulbere, aceasta va putea fi exportată, a adăugat Bădălău.
Ministrul spune că industria de armament beneficiază de un context favorabil de piață, din cauza sancțiunilor aplicate Rusiei, iar printre clienți se numără Statele Unite sau India.
Bădălău a vorbit și de modernizarea fabricii Metrom din Brașov, pentru a fabrica „muniție NATO și nu numai”. El a admis că valoarea exporturilor ar putea crește în acest an la 150 de milioane de dolari, iar cu noua fabrică de pulbere acestea vor crește și mai mult.
Cu mulţumiri jon snow pentru semnalare.
Actualizat NH 18 ianuarie 2019, 09:15
Aflăm dintr-o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor Romarm S.A. că se vor demara negocierile în vederea înfiinţării unei societăţi cu capital mixt între Societatea UZINA MECANICĂ PLOPENI S.A. şi Beretta Holding S.p.A. În acest sens, se va constitui prin ordin al M.Ec. o comisie de negociere a condiţiilor privind constituirea unei societăţi cu capital mixt, formată din reprezentanţi ai C.N. ROMARM S.A., U.M. PLOPENI S.A., M.Ec. şi D.P.A.P.S. Condiţiile constituirii societăţii cu capital mixt vor fi supuse aprobării adunării generale a acţionarilor, potrivit art. 190 din HG nr.
577/2002 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 88/ 1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, cu modificările şi completările ulterioare şi a Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării.
Conform informaţiilor disponibile pe site-ul ANAF, U.M. Plopeni S.A. a avut în 2017 o cifră de afaceri netă de 20 692 574 lei şi o pierdere de 3 582 112 lei. Societatea avea la 31 decembrie 2017 un număr mediu de 285 de salariaţi.
Motivul pentru care se preferă înfiinţarea unei societăţi mixte, cel mai probabil în incinta U.M. Plopeni S.A. este faptul că acolo există deja toate utilităţile necesare şi, cel mai important, există deja o autorizaţie de mediu.
Sursa: HotNews

181 de comentarii:

 1. De ce naiba am o vaga impresie ca a mai fost un zvon in ultimii 2-3 ani?..cu Beretta..

 2. Mda, interesant…Dar daca va dura ca si vestita ” arma de asalt 100% romaneasca”, care nu a mai aparut nicaieri, tot degeaba.
  Ostasul roman asteapta multe jucarii, printre care si o pusca buna, „cu de toate”, dar o asteapta cam demult, deci ar fi cazul sa apara…ca multe altele care-s pe lista si deja ies din garantie de cand sunt pe lista…

  Bun, si referindu-ne la industria romaneasca de aparare, nu am vazut nimic pomenit de uzina de la Cugir…ce s-or face aia daca le ia Beretta caimacul?

  • satul pana peste cap de ce va si cum vom si cand va….ziceti-mi cand ati taiat panglica la noua investitie….pana atuncea mereti dreq la alta masa ca de blablauri de politruci bolsevici mi-e plin podu’ surii…
   intre timp poate dati drumul la niste scoli profesionale/tehnice dotate la zi, ca nu avem cu cine suda tablele pe pirande….

 3. Să fie Beretta ARX 200?

 4. Sa speram ca va fi ARX 160 daca spun ca va fi de „ultima generatie”

 5. Badalau nu e ăla care nu era în stare sa își asigure arma de i și a furat? Dacă da, atunci ce sa stau sa ascult. Mai curând mă mir ca se încheie la șireturi sau prăvălie. Fake news pt prostime sa abată atenția de la corvete

 6. Voi încă mai credeți în mos crăciun.
  O sa fie la fel cum e și cu fregatele

  • „All these new plastic guns just seem like fragile toys for rich boys and brings nothing new / valuable to the table. A 50 year old ak47 or AR can do the same stuff this does, and wont break from dropping it. The left handed stuff seems like such a waste or R&D. Those few lefties should learn to shoot right handed or adjust.”

 7. Cum spunea si Nicolae…interesant va fi calibrul. S-au trezit in ultimul ceas, acum ce calibru vor face arma ca se incerca tot felul. 6.5mm probabil va fi urmasul/inlocuitorul 5.45-5.56. Daca vor fi fabricate in alt calibru vor trebui sa faca modificari in viitorul predictibil.

 8. Noua arma de asalt va fi ARpiX 20-20-30-40….
  Si asta in urma a minim 3-4 licitații contestate / anulate, că nu merge așa simplu… ?

  Nu știu de ce , dar nu cred o iotă din bla-bla-ul lor….
  De când se vorbește de noua armă, inventau un sistem nou…. sau era in producție……

  Da’ userul ce vrea ? (ce calibru măcar)
  Adica militataurul…. Sau el nu contează?

  Scuze, dar nu mai dau 2 bani pe ce declară oarecine…. 🙁

 9. Italiene si israeliene
  Rheinmetal nu este bun, iveco este …
  HK si Rheinmetal cu styer la fel ….beretta este …
  Nu facem la Cugir , ca nu vor partenerii italieni ….cum adica imi impun ei mie cu cine ???
  Inca un aspect …de ce 30 % este o arma de asalt ce dracu tehnica speciala are in ea de nu se poate face cu licenta …astia ne iau de prosti
  Parca americanii au renuntat la Beretta , la pistoale mai exact
  Care licitatie ? Sa auzit ceva ? Deci vorbim de incredintare directa nu ?
  Adica transparenta , negociere , bataie in oferte , adica nimic
  Iar badalau , da-ti un search pe .net si mai ales prin judetul Giurgiu ….

  Inca un lucru , de ce brasov si prahova ? Nu pun intrebarea aiurea ?

 10. După ce ne-am umplut de avioane F-35 de nu mai avem hangare să le ținem, că F-16 era mult prea vechi pentru noi, în loc de corvete am luat deja Zumwalt, submarinele românești colcăie pe platoul continental, litoralul este înțesat cu SIML-uri, avem Patriot și Himars în practic fiecare oraș mai mare, camioanele de transport sunt făcute în colaborare Rheinmetall – Iveco, Agilis a ajuns deja la a treia generație iar tancurile TR 20-20 trag cu laser… acum facem și arme de asalt. Calibrul nu-l știm încă, dar nu ne încurcăm în detalii minore.

  În alte țări în care s-a inventat apa caldă, ăștia erau de mult puși să-și plătească cartușele, iar apoi erau aliniați la zid, pentru înaltă trădare. Noi stăm și ne uităm cum suntem mințiți, și ne spargem capetele făcând analize pe text și încercând să scoatem vreun sens din bazaconiile emise.

  Până nu văd ceva concret, o singură întrebare am: Mai credem mult în Moș Crăciun?

  • Bravo!!!! cel mai bun comentariu…de departe !!! Din pacate in ziua de azi asa se intampla in orice domeniu: guvernantii arunca o piatra in balta si zeci de destepti se chinuie sa inteleaga ceva (se da o lege de unu care nu stie drept si cohorte de profesori universitari si profesionisti se chinuie apoi sa-i dea un sens sa o poata pune in practica). Astia vorbesc mult si prost si noi punem botu.

  • :))) parca am văzut ci ochii realitatea paralelă descrisă de tine. Și eu cred ca trebuie sa fim mai sceptici pana nu vedem ceva concret, indiferent de cine spune și din ce direcție politică face parte. Pana la produsul in sine sunt o grămadă de trepte birocratice in care se poate împiedica orice demers.

  • Bună ziua! Părerea mea, că pentru o arma de asalt zdravănă(nu e grea) trebui păstrat bătranul 7,62 .Produce pagube serioase pe unde trece. De asemenea e bun și pentru mitraliere. Doar pentru Forțele speciale, de desant, s-ar preta ceva mai ușor.
   Și, da, sper sa vină Timpul sa fie executați trădătorii de Neam și Țară!
   Doamne ajută!

  • Gooooooooood, my liked!

 11. Nu , întrebarea nu e aiurea , există motive legate posibile probleme legate de inconștiența unor puliticieni și visele erotice a unei țări vecine .
  Centrul țării este mai puțin expus …
  Zona aleasă ( Bv și Ph ) încă beneficiază de forță de muncă , nu a emigrat ca cea din Banat sau Ardeal .
  Cât despre modelul de armă și calibrul necesar pentru clima și relieful din România , cred că ARX 200 ( 7,62×51 ) ar putea fi o variantă demnă de armata noastră .
  Ar avea că avantaj că dimensional este compatibila cu calibrul 6,5 Creedmoor in mare măsură .
  De ce 6,5 Creedmoor ?
  Pare a fi viitorul favorit al calibrului unificat NATO , care sa înlocuiască 5,56×45 și 7,62×51 .
  Desigur , interesele pentru înlocuirea / menținerea actualelor calibre NATO sunt foarte mari , depășesc interesele dâmbovițene sau europene ( vedeți că HK a dotat Franța / Germania cu modelul HK416 , cu mențiunea expresă că HK nu mai este o firma cu capital majoritar german , ci american ! ) .

  Vom vedea cum e cu Beretta .
  Îmi place asemănarea numelor Beretta și Barrett .
  O fi o simplă coincidență 🙂 ?

 12. Doar 30%? De atata mai e capabila industria de aparare?Si noi vrem sa construim transportoare si submarine. LOL

 13. Ha ha ha, hi hi hi. Știre de la Antene, cu un pezedisti, despre investițiile pezedeului. Cât costă 5 F16 la mâna a treia și cât costă o nouă fabrică de nitroceluloza? Un dobitoc aruncă piatra….. Mai vorbim despre subiectul ăsta. De ce adică să se facă la Plopeni? Green Field cu oameni care trebuie instruiți de la 0? Nu sunteți vaccinați împotriva promisiunilor ticăloșilor ăstora?

  • In articol apare „aleasa” nu construita; eu inteleg ca este vorba despre o societate deja existenta. In Plopeni exsta filiala Romarm (fosta Uzina Mecanica, fosta Margineanca etc.). Nu stiu exact ce mai face acum uzina; probabil are 100 de angajati; altimele activitati par a fi cele de vanzarea unor mijloace fixe scoase din functiune ( strunguri, masini de frezat, masini de rectificat, masini de mortezat ,masini de infasurat arcuri etc).

   Referitor la instruirea personalului, eu cred ca zona are oameni cu instruire generala, macar fost angajati ai firmei (inainte de ’89 fabrica avea 18 000 de angajati, majoritatea din mediul rural din nord-estul judetului; scaderea a fost treptata), iar daca discutam despre instriurea specifica proceselor de fabricatie noi, nu sunt sigur ca sunt diferente mari fata de alta loatie (sau ca sa zic altfel, date fiind schimbarile de procese, tehnologii, utilaje si design al produsului , reinstruirea personalului dintr-o fabrica veche sau instruirea de la 0 sunt asemanatoare, chiar si in prelulcrarile mecanice).

   • Marius, am facut un update la stire. Conform declaratiilor si documentelor corporate este vorba de o societate mixta intre Beretta si UM Plopeni SA. Plopeniul e pe pierdere in 2017, are 285 angajati sau pe acolo.

    Cel mai probabil, Beretta a ales Plopeniul in baza unei evaluari generale, inclusiv din perspectiva fortei de munca. Faci 2 ore pana la Ploiesti pe autostrada.

    • Multumesc Nicolae! Nu vazusem actualizarea.

     Locatia pare in regula si intr-adevar accesul la sistemul rutier este foarte bun. Vor avea acces la nodurile Ploiesti si Ilfov si deci la grupaj/consolidare – deci transport regulat iieftin. Daca ne gandim la stadiul incipient care presupune probabil schimb de experienta, Plopeniul pare cam departe de Otopeni, si nici cazare mai aproape de DN1 sau Ploiesti nu cred ca exista; dar nici Cugir vs Sibiu nu stiu daca era mai bine. Presupun ca si partea de autorizari speciale o are deja UMP-ul.

     Sa-I vedem in paine!

     • Marius, exista si cazari, s-a dezvoltat zona destul de mult in ultimii ani. Pana la Bucuresti faci sub o ora. Esti conectat la autostrazi (spre Bucuresti si Constanta), ai aeroportul aproape si ai si calea ferata langa.
      E o alegere bun pt o investitie mai de la zero, si nu vrei la Cugir

      Sunt curios, daca se concretizeaza, ce se va alege cu fabrica de la Cugir pe termen mediu sau lung. O perioada pot functiona in paralel, mai ales ca au si piata externa

      • Multumesc Dinu!
       Cunosc zona; nu cred ca s-a dezvotlat prea mult. Economic mai degraba beneficiaza de proximitatea Ploiestiului. Pentru comunitati si viata din afara jobului nu s-au intamplat prea multe.Ai dreptate in ceea ce spui despre conectarea la reteaua de transport.

       Pentru moment cred ca e doar o tatonare ,o pozitionare pentru un posibil program cu MAPN.

       Alegerea unei firme de stat poate fi un atu in cazul unui concurs; pe de alta parte presupunand ca va castiga un program MAPN, o firma de stat va merge doar cat va merge si productia pentru armata, iar apoi incapabila sa se adapateze va trece la binecunoscuta moarte lunga.

       Nu cunosc prea multe despre fabrica din Cugir afara de ce citesc inclusiv pe RM. Probabil va involua constant odata cu piata produselor sale, asa cum au facut majoritatea fabricilor de stat (inclusiv UMP).

    • Pe ce autostrada??? Sau DN? DN1 nu trece nici macar pe aproape de Plopeni!

     • DN1 este aproape de Plopeni :12km.

      Nu inteleg intrebarea „ce autostrada?”. In primul rand ca nu avem chiar asa multe si apoi Dinu precizeaza explicit,clar, concis despre ce autostraZI vorbeste.

 14. Eu cred ca tontalau a citit ce am scris eu de anul nou si asta e cel mai usor de realizat 🙂

 15. De curios unde in Plopeni??? La fabrica de oale Bialetti poate,acolo e patron si un italian.Totul din uzina s-a furat sau vandut cum zic ei la fier vechi.Va garantez eu ca in cadrul uzinei nu ai cu cine sa prelucrezi o saiba.

  • Eu as avansa UMP. Nu stiu ce gasesti in cadrul uzinei acum. Fost personal al uzinei gasesti din abundenta in jur; ba chiar o parte care nu s-a recalificat si poate ca pornirea unei astfel de activitati ar fi una din putinele sanse de reintrare in campul muncii. O posibila problema este nivelul scazut de instruire si experienta „vaga” a acestui personal (cam asa era in perioada de activitate normala, si oricum apoi a fost un deceniu de somaj tehnic…).

 16. altă întrebare !

 17. S-o vedem intai, de gargara sunt satul! Sa facem odata ceva cu arma de asalt, o lalaim de multi ani in purul stil dambovitean. O lalaim pana…uitam ce trebuia sa facem. Adica amanam, anulam, reluam!

 18. Pai știrea este cat se poate de clară. Nu avem nevoie de nici o armă de asalt noua. Ce face Cugirul este arhisuficient. Rahatii de la bereta vor să lovească în Cugir. Aia de la Cugir știu să facă arme, dar nu sunt lăsați.

 19. 1. Cugur stie sa fabric, nu stie sa proiecteze. Din pacate.
  2. Povestea suna a teapa italiana. 30% inseamna doua table si asamblarea mecanismului. Adica import mascat. D-aia isi si permit sa se duca spre un producator-fantoma.
  3. Cugur are o piata externa. Sa speram ca si-o mentine, ca piata MApN e din ce in ce mai „speciala”.
  4. P-aia cu fabrica de pulberi, imediat, dupa ce trerminam autostrada Pitesti Sibiu si Metroul pana la Otopeni.

  • Beretta e producator fantoma? Comparam Cugir cu Beretta? Stiu ca anuntul e facut de PSD, dar hai sa nu o dam in balarii.
   N-o fi Beretta cel mai bun producator din lume dar pana la producator-fantoma e cale lunga.
   Putin decenta n-ar strica…

   1
   • Producator fantoma e „partenerul roman”. Sa ne concentram atentia un pic va rog. Beretta e cine e, no comment.

    • Mea culpa!

     Cati dintre „producatorii romani” de armament detinuti de stat nu se incadreaza la categoria „fantoma”?

     Motivul pentru care prefera niste hale ruginite in loc de o investitie „greenfield” sunt timpul, utilitatile si autorizatiile.

     Asa ca nu te mira daca mai apar „colaborari cu fantome”.

     • Un alt motiv in completarea celor enuntate de tine poate fi ca o fabrica de stat poate fi un avantaj in cadrul concursului (desi nu ar trebui sa fie asa). Plus faptul ca o firma incapabila sa evolueze normal pe piata poate avea un cost scazut, numai bun pentru licitatii.

 20. Important ar fi sa puna pe picioare fabrica de pulberi.

  Pentru cei care au tras cu PM md 1986 (calibrul 5.45 mm) si cu modele bazate pe AR-15 de 5.56 mm: diferenta de precizie, fiabilitate etc este mare? Si in favoarea cui?

  Referitor la un nou calibru, vad ca nu prea se grabeste nimeni sa adopte un standard, parca erau discutii de 6.5 mm sau 6.8 mm. Poate varianta de HK416/417 ar fi mai ok, avand cele doua calibre 5.56 mm x 45 si 7.62 mm x51.

  • La clubul sportiv de care apartin in mod regulat trag cu HK MR223: https://www.heckler-koch.com/en/products/sport/rifles/mr223-a3/mr223-a3-11/overview.html. Asta ar fi varianta civila a unui HK416. Paritatea ar fi M4 – AR15 Civil HK 416 – HK223 Civil.
   HK -MR-ul filoseste cal 223 Rem. Acum diferentele intre 223 Rem si 5.56 nu sunt uriase – https://blog.cheaperthandirt.com/223-vs-556-which-ammo-in-my-gun/ . Comparativ partea de fiabilitate mi s epare sensibil egala, nu fac evaluari dupa filme cu Rambo si aprecieri de genul „da in nisip se blocheaza”. Daca cineva ar fi infanterst marin la Babadag si ar avea o relica de genul atunci as fi inclinat sa o discut. Deci fiabilitatea imi pare a fi sensibil egala insa pe partea de recul cal 5.56 si 223 este mult mai mica decat cel de 5.45 si 7,62 nu cred ca are rost sa-l mai aducem in discutie. Precizia in materie de grupaj, daca execut tragerile din pozitie sprijinit sunt mult mai apropiate la HK, problema reculului de care vorbeam. Se simte si un pic mai usor la mana, desi cred ca-i o chestie psihologica ca greutatea fara incarcator ii sensibil egala un plus de 200 de grame pt PM86. Cu incarcator, exista si incarcatoare de plastic pt HK ceea ce schimba ecuatia. De cand trag cu Hk-ul s-a intamplat o singura data sa se blocheze.
   Ar mai fi o chestie, tine de om oarecum, are o ergonomie foarte buna HK, parca il tii usor in mana si sta foarte bine in umar, patul adaptabil isi spune cuvantul. In plus permite montarea fara probleme a dispozitivielor de ochit.
   Pe de alta parte cat am fost activ cu PM-ul stiam o treaba, find rudimentara arma.
   O parere, de amator, de pasionat dar nu de expert ca nu sunt absolvent ATM specialitate inginerie de armament si nici nu am fost armurier.

 21. Se „orientează” bine Dragnea…Oare de ce au „prioritate” peste tot italienii!? 🙂 Rheimetall acuză IVECO de înțelegeri cu M.Ap.N , Ficantieri acuzați că ar fi dat șpagă 1 mil. Euro către decidenții PSD în cazul corvetelor, acum aflăm că și Cugir e „strânsă” cu ușa pentru Beretta…Sicilienii lor cu „sicilienii” noștrii de pe insula „Belina”…

  • Pai cum exista cooperare militara internationala, de ce nu ar fi si cooperare mafiota internationala. Mai ales cu tara care a inventat conceptul de mafie.
   Glumesc intr-o oarecare masura.
   Cred ca este vorba doar de niste firme care vor sa faca bani prin orice metoda posibila si imposibila, iar in Romania cu suficienti bani dati intr-un anumit loc poti face ce doresti. Inclusiv sa omori. Doar intamplarea face ca firmele sa fie majoritar italiene nu suspectez o intelege inter-statala.

   • Tu parca nu faceai afirmatii de genul asta cu atata usurinta… 🙂

    Nici mie nu-mi place PSD-ul, dar de aici pana la a trece direct la afirmatii de genul „au dat unde trebuie” cand proiectul este in stadiul de negociere si nici macar nu stim daca va iesi sau nu, mi se pare nitel pripit.

    PSD-ul a luat si Patriot si Himars prin incredintare directa, sa inteleg ca-i putem suspecta pe americani ca „au dat unde trebuie”?

    Ca nu stim sa facem licitatii am vazut deja. Legea permite incredintarea directa. In aceste conditii nu vad o problema, atat timp cat militarii au ales Beretta.

    Se pare ca s-au facut teste in 2018: https://www.tehnomil.net/2018/01/21/cautam-arma-de-asalt-testele-comparative-in-2018/

    Motiv pentru care: sharky, vlad, alex, tu [lt(rez)] si toti cei care stiti cu ce se mananca subiectul, ce parere aveti de Beretta?

    Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

    • Nu fac rabat de la principii stimate nicolae, de asta am mentionat ca glumesc. Iar faptul ca mafia isi are obarsia in Sicilia este fapt :). Italienii imi plac, sunt apropiati de noi ca si fel de a fi, simturi. Mi se pare, poate ca gresesc, ca Italienii au cam aceleasi trairi cu romanii ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca „urmasii Romei” este mai mult decat o lozinca a unei epoci. Si la fel ca in toate comentarile mele kilometrice, nu generalizez, dar mai glumesc si eu 🙂
     Sunt rezervat in declaratii in materie de Beretta. Nu am tras cu ea niciodata, nu am tinut asa ceva in mana si atunci as face in mare parte aprecieri nefundamentate. Si eu as fi curios de o evaluare. Pot spune in schimb ca orice mutare spre 5.56 ar fi un mare castig logistic si un grad mai mare compatibilitate cu sistemele integrate de logistica din teatrele de operatiuni. In general as opta pentru orice varianta ce poate fi integrata in productia locala, care permite montarea usoara a dispozitivelor de ochire si tactice suplimentare, este mai usoara si usor de intretinut. Personal as exclude variante bullpup, si doar ca parere strict personala pentru mine este un cosmar ergonomic. Beretta din ce vad eu in poze are un corp masiv, cred dar nu sunt sigur ca aici pot aparea probleme la priza. O persoana cu o lopata ca a mea nu ar avea probleme dar o persoana cu mana mai mica nu stiu ce sa spun. Ma pune pe ganduri si lista cu tarile care au o astfel de arma in dotare, 3 membrii NATO au in dotare asa ceva din care 2 le folosesc pentru inzestrarea politiei si polonezii pentru dotarea celor din serviciul penitenciar.Nu pentru armata. Nu ma intelegeti gresit, nu-i un lucru rau insa revresez discutia la logistica integrata din teatre.
     Deci pe acest subiect sunt foarte nehotarat din lipsa de probe sa zic asa.
     Am totusi o nelamurire, de ce se face referire la „Patforme Ar15”. AR15-le este o arma civila dupa cum declara producatorul colt:
     „The Colt AR-15 is a lightweight, 5.56×45mm, magazine-fed, gas-operated semi-automatic rifle. It was designed to be manufactured with extensive use of aluminum alloys and synthetic materials. It is a semi-automatic version of the United States military M16 rifle that is marketed to civilian and law-enforcement customers. Colt’s Manufacturing Company currently uses the AR-15 trademark for its line of semi-automatic AR-15 rifles.”

     • Pune si dumneata un smiley, ca sa priceapa omu’ 🙂 Eu nu contest „legaturile culturale italo-romane”, dar mi se pare prematur sa ne pronuntam pe o intentie, caci momentan despre atat vorbim, o intentie. In rest, sa fim seriosi, ceea ce noi numim mita la altii se cheama lobby, e legal si e impozitat.

      Chiar nu inteleg de ce s-a inflamat toata lumea la un anunt despre o intentie de a infiinta o societate mixta cu italienii. Personal, cred ca italienii nu urmaresc doar programul armei de asalt, stiu ca e nevoie si de pistoale. Ideea e ca fiecare incearca sa-si faca loc asa cum poate in anticiparea unei comenzi.

      Despre Cugir am o parere foarte proasta. Este condus comunist de niste baieti cel mai probabil numiti politic. O companie care doarme pe ea de ani de zile, aceeasi ciorba reincalzita periodic. Nu ma refer la armele produse de ea – nu ma pricep suficient, ma refer la guvernanta corporativa and shit. Ma refer la inovatie. Daca vroiam sa facem ceva cu compania aia o privatizam cu un constructor reputat.

      Daca intrebi de articolul de pe tehnomil iti sugerez sa intrebi acolo in legatura cu nelamurirea ta.

      Eu nu ma pricep la arme, am tras de cateva ori cu un Glock, n-am facut armata, ce sa mai, nu sunt cel mai in masura sa-mi dau cu parerea.

      Tot ce pot sa zic e ca armata ar trebui sa testeze intensiv (chiar se poate face asta, nu vorbim de nave sau avioane aici) si sa spuna: noi consideram ca modelul „x” este cel mai potrivit pentru noi, mai departe ocupati-va.

    • Nu rupe norma, de-aia nici n-a prea avut succes decat prin Albania, Kazahstan, Turkmenistan samd probabil cu ungerea unor rotite. Au mai lasat si din pret s-o vanda. Altfel, atata vreme cat mai produce si Plopeniul o piulita si nu intra in dotarea MApN, e ok.

     • Am inteles, multumesc! Te referi la ARX 160, nu? Deci e ok atat timp cat nu conditioneaza afacerea de la Plopeni de o achizitie a armatei. Eu sunt de parere ca putina concurenta pentru Cugir nu strica..,
      Tie ce ti-ar placea pentru MAPN?

      • Raspund si eu: hk-ul ar fi optiunea mea, as dori ce-i mai bun pentru militarul roman. Grupajele, cel putin din experienta mea cu HK-ul sint incomparabile raportat la armele cu care am mai tras, desi serviciul militar nu-i tot una cu tirul sportiv, am explicat in post-ul anterior de ce per ansamblu HK-ul imi place.
       Am mentionat ca am avut si o experienta de prima mana cu Beryl-ul polonez prin 2008 care este o solutie rapida si eficienta pe parte de costuri. Nu-i extraordinara, dar poate ar trebui analizata optiunea.
       http://fabrykabroni.pl/en/produkty/karabiny/

      • HK 416, e preferata tuturor

       • Infanterie Marina a SUA a optat pentru M27 care este o versiune a lui HK416. Ce este bun pentru pușcașul marin american care participa la misiuni de lupta peste tot în lume, este bun și pentru infanteristul roman.

        • Cam toate FOS care se respecta o au in dotare. Pana si sarbii de la Nis.
         Doar ca la noi mentalitatea politicului e ”ce le trebuie militarilor arme noi?” in timp ce unii dintre ei o ard pe banii Ro la shopping si spa. De cate ori si-a reinnoit parcul auto Guvernul si Parlamentul in ultimii 10 ani si de cate ori MApN-ul? Intrebare retorica

       • Multumesc amandurora!
        Bag seama ca „we have a winner” ca sa zic asa… Daca pana si francezii au ales o arma nemteasca… 🙂
        Intr-adevar, e posibil ca italienii sa se pozitioneze pentru o viitoare licitatie. Sau, si mai rau, lucrurile sunt deja aranjate.
        Stiam ca este nevoie si de pistoale, vreo sansa pentru Beretta sau Glock-ul bate tot?

        • Personal prefer USP sau P 226. Pt average Joe si Glock 17 e ok, e mult peste Cugir 95/98/Jericho941. Bine ,un tragator bun da jos tinta si cu un Carpati in 7,65, dar aia e alta discutie.
         Ca opinie proprie, Beretta nu mai e ce a fost, scoteau arme excelente, in ultima vreme s-au impotmolit.

         • Parca Beretta a fost la US Army (pistolul) dar la urmatoarea competitie au pierdut in fata Sig Sauer.

          O sa incerc sa trag si eu cu ce-ai enumerat, nu c-as fi in stare sa-mi fac vreo parere calificata, dar m-ai facut curios. 🙂

         • Armata SUA a adoptat Sig Sauer P320.Acest pistol ar trebui sa inlocuiasca Carpatiul, Makarovul, Cugirul si chiar Glockul de generatie 2 aflat acum in dotarea unor subunitati .

     • @Vlad, este evident ca va intra in dotarea MApN daca se va face, pt ca altfel nu e viabila afacerea. Am vazut la alte contracte mari gen elicopterele, ca e nevoie de o comanda mare interna pt a porni afacerea. Cine in afara de MApN poate da asa ceva?
      Eu nu ma pronunt dca e buna sau nu, dar daca se face va inlocui AK-urile romanesti din dotarea MApN. Cum ai zis si tu, nu a cumparat-o mai nimeni. Pt italieni ar fi ceva sa o adopte ca arma standard o armata NATO

   • Iveco nu-i chiar fitecine in lumea camioanelor in general si a celor militare in special, Fincantieri la fel, a patra companie producatoare de nave din lume.
    Adica, explicatii s-ar gasi.

    • Nu categoric nu sunt dar totusi este ciudat ca optiunile cel putin previzibile din informatile care ne parvin noua erau cu totul altele. Se poate sa fie doar o coincidenta desi la nivelul asta de contractare nu stiu ce sa spun.
     Zic si eu…

     • M-am gandit si eu la asta, dar daca le luam la puricat nu mai sunt chiar asa de suspecte (pastram insa o doza de atentie 🙂 ).
      Iveco ofera marfa decenta la un pret decent. Nu-i MAN sau Scania, dar iti faci treaba cu el, DACA (foarte important acest „daca”) ai grija de vehicul asa cum scrie in carte. Daca faci improvizatii se duce dracului repede.
      Fincantieri n-a castigat inca nimic.

 22. Nu mi se pare realist si imi pare a fi doar o fumigena. Imi aduc aminte acel procent de 60% cand tampitul ala de fotomodel si ministru part time Ilan Laufer zicea ca 60% o parte din bursa de la londra se muta la bucuresti. Desigur ca acest anunt a fost facut sub privrirea orgasmica a idolului batranilor de 70+ mihai „fruncea” gadea.
  Acum ceva timp am povestit ca am tras o singurata data la un schimb de experienta prin 2008 cu niste polonezi cu Beryla lor – https://en.wikipedia.org/wiki/FB_Beryl . Avem solutia, avem parteneri nato care ne pot ajuta contra cost, avem capacitatea de productie si avem o platforma de arma extrem de versatila. Am sa va povestesc intr-un articol la un moment dat ce prostie logistica au facut la brigada de op speciale care partial este inzestrata cu M4.
  Ceea ce au facut polonezii trebuia facut la noi in 2004 iar acum in 2019 anumite unitati sa testeze poate niste HK-uri, RM-uri sau ce optiniune ar face mai mult sens din punct de vedere economic.

 23. Pai daca noi nu suntem in stare sa incropim un concept propriu chiar si inspirandu-te de la altii si un design mai acatari pt o noua arma de asalt in era in care sunt CNC-uri pe toate drumurile si mai nou imprimantele 3D pt metale atunci………….NO COMENT!

  Intrebare: care-i viitorul acestei natii in afara de a fi piata de desfacere si exportatoare de forta de munca ?….stiu ca suna banal ce am spus

 24. Nota in care trebuie sa intelegem interviul lui badalau : PSDragnea a inceput propaganda pt alegeri ! Post : Antena 3=> o cunoastem. Tudor =>bland sa nu deranjeze ministrul familiarizat numai cu nota triumfalista si paralel cu tehnica, industria si economia in general. Valabil si pt ceilalti ministrii habarnisti.
  Cei de mai sus au punctat bine paralela Plopeni / Cugir. Oare cei 285 (probabil majoritatea …paznici) pot pregati o fabricatie care n-a fost pe profilul acestei uzine ?! Cugirul ar fi putut dar nu se vrea ! Bine zis „o fumigena” ! (sunt la +70 dar de acord)
  Habarnistul propagandist a vorbit cu aceeasi incultura industriala si despre Cernavoda azi cand importam EE din cauza pierderii a cel putin 10.000 de MW in duioasa carmuire de 20 de ani a psd-alde-udmr(in diferite guverne).

  Ce mai conteaza pe langa amanarea sine die a corvetelor, fregatelor, bateriilor de coasta, F-uri etc. Important pt psd-alde-udmr e sa nu deranjeze marele lor conducator de la rasarit si aliatii lui vestici din imediata noastra apropiere care se doteaza cu tancuri, artilerie grea motomobila si AT suedeze.

 25. Se discuta in urma cu cativa ani ca armata SUA, cea mai rodata in acest moment, din lume, in diferite razboaie si actiuni militare, peste tot in lume, vrea sa renunte la calibrul 5,56mm pentru un calibru superior.S-a luat o decizie in acest sens?
  La politicienii nostrii te poti astepta la orice insa ar fi rau pentru armata noastra ca noi sa optam acum pentru o arma calibrul 5,56mm iar SUA si alte tari importante din NATO sa treaca la un calibru superior.
  Francezii care participa la diferite actiuni militare peste tot in lume, au optat pentru HK416.Este superior acest model de Bereta lui HK416?
  Daca se opteaza pentru Bereta se face pentru spaga si nu pentru calitatile reale ale acestei arme.

  • da s-a luat. au dat drumu la niste finantari pentru 5 companii sa faca un glont calibru 6.8 nou nout. caut pe net usa army 6.8 sau ceva de genul asta

   • S-a luat decizia introducerii unui cartus cu glont de 6.8 mm, dar nu va inlocui 5.56 mm (probabil si 7.62 mm) decat la unitatile direct combatante, restul vor ramane cu 5.56 mm multi ani.

 26. o chestie care ar putea să pluseze pentru Beretta e că ARX 160 poate să fie schimbată ușor la 7.62×39, din care România încă mai are destule

 27. SUA au luat in calcul Beretta ARX160 pentru dotarea US Army insa nu au mai cumparat-o.Probabil nu s-a ridicat la nivelul cerintelor reale din armata americana care din anul 1941 este freecvent implicata in razboaie si diverse misiuni peste tot in lume.Au cumparat ceva americanii pana la urma?Daca au cumparat, as merge pe optiunea lor care se bazeaza pe o expertiza foarte serioasa din partea unor adevarati specialisti in domeniu.Ce este ok pentru US Army este ok si pentru armata romana.

 28. E vrajala.

  Nu o sa fie luata pentru armata noastra.

  Nu o sa fie luata nici una. Inca nu au ruginit toate kalasnicoavele. Si inca mai gasesti cateva cu teava dreapta.

 29. Eu zic ca degeaba curg pareri pro-cons daca pana la urma ( e foarte posibil ) armele astea sa fie doar pentru anumite categorii din armata, FOS-ii, posibil ceva categorii mai elitiste, Nu si la SIAS ei folosesc MP-ul de 9mm.

  Am inteles ca se preteaza excelent la fortele speciale, so, cam pe acolo e destinatia daca se concretizeaza.

  Astia, coloneii si jeneralii nu o sa schimbe in veci al nostru brav PM, cel putin o decada o sa stea la lucru, nu se strica si nici nu cere de mancare…

 30. Mie mi-a plăcut eticheta: ”RUSSIAN EAGLE” ?

 31. Motivul votului e fiindca nu aveti ce-mi place mie :P. M&M M10x Elite in 6.5 Creed sau Desert Tech MDR in Creed sau Robinson Arms XCR in….wait for it….Creed!

 32. Nu mai cred nimic. PSD- ul arunca pocnitori inca o data.

 33. Nu mai cred absolut nimic din ce spun astia , mai ales dupa episodul corvetelor .

 34. Daca vor adopta arx-ul,va fi bataia de joc maxima pt. armata romana.Probabil va fi la fel de testata ca si varianta XPM Md.18 Model C:
  https://www.reddit.com/r/worldpowers/comments/463nev/news_romtechnica_presents_assault_rifle_plans/

 35. Hmm, nici nu stiu de unde sa incep, parerea mea pentru inceput e insa ca faza asta cu Beretta si pusca lor de asalt e pe baza de spaga a lui Balalau ala et comp. si italienii au uns ici colo niste roti ca sa se bage in treaba daca tot si-a marit Romania bugetul apararii.
  Prioritatile ar trebui sa fie fabrica aia de pulberi, corect, si aviatia si marina, eventual si niste obuziere cal 155mm plus munitia ptr ele si pentru LAROM (si chiar HIMARS) care sa fie produsa la noi

  Mai ales ca la noi s-au mai practicat fusareli d-astea inca dinainte de „afacerea Skoda” si tipul de decidenti spagari pare sa fie foarte apropiat ca si model. Eu as face o comisie a Armatei formata din fruntasi, caporali, sergenti majori si plutonieri, condusa de un maior cu experienta „in teren” (si nu la birou) si aia sa testeze si sa aleaga „noua arma de asalt” dupa teste mai lungi in tot felul de conditii

  Nu mai are rost sa trec pe la „doar 30% produsa in Romania” ceea ce e tragi-comic, nu stii daca sa razi sau sa plangi, si alegerea unui partener local fara prea mare legatura cu productia de armament de infanterie si din cate inteleg si fara cine stie ce personal.

  Singurul lucru bun ar fi ca aparitia unei posibile concurente i-ar impulsiona pe cei de la Cugir dar tare mi-e ca aia de conduc Cugiru sunt subordonati tot lu Balalau si ai lui, care isi vor neaparat tainu, asa ca nu vor misca nimic de fapt.

  E adevarat insa ca si Cugirul asta e incremenit in timp si prea rigid insa la BSDA au venit niste oameni din alta parte cu doua variante noi de arma de asalt bazate pe AK si care nu necesita fonduri foarte mari pentru dezvoltare a unor prototipuri si produse finale, le trebuie doar putin sprijin si ceva interes si apoi Cugirul poate fabrica modelele alea si si-ar pastra si piata interna si pietele din afara. Doar ca nu prea iese spaga de acolo, probabil, insa Armata si industria de aparare ar avea evident de castigat.

  La final ca si caracteristici tehnico-tactice, cam asta e cel mai neutru review de l-am vazut despre ARX asta, e vorba de varianta „civila” (semiautomata) a armei (ARX-100) dar nu cred ca ar exista diferente semnificative fata de cea militara (ARX-160) inafara de posibilitatea de a trage foc automat

  https://www.thefirearmblog.com/blog/2014/09/17/gun-review-beretta-arx-100-review/

  Odata ca teava care se schimba asa usor nu mi se pare un lucru util si probabil afecteaza si precizia, care din ce zice omu in articol nu e in nici un caz superioara unei PA md86 (mai ales daca lucrezi la sist de ochire mecanice pentru o PA modernizata).
  Arma are o gramada de plastic si lasa impresia ca e ceva ieftin, de calitate mai slaba. Manerul de pa parghia de armare e prea scurt, zice iara omul (nu stiu daca posibilitatea de a-l muta si de a schimba fereastra de ejectare de pe stanga pe dreapta chiar e necesara la arma asta, inteleg la bullpup dar aici nu prea cred, doar complica inutil arma). Au mai fost ceva blocaje la tragere, cam prea multe la un moment dat.

  Pretul era 1500$ la vremea la care un AK vandut acolo era probabil vreo 500.

  Per total nu mi se pare o imbunatatire, mai ales daca s-ar face aici un model modernizat al PA in genul celor prezentate la BSDA (cu adaptarile necesare pentru un produs final, nici unul nu era inca gata).

  La acelasi pret ai lua foarte probabil o arma cel putin la fel de precisa, poate chiar un pic mai usoara, mai fiabila si mai usor de intretinut in teren si in plus tot in banii aia ai lua foarte probabil si o luneta tactica foarte buna de la IOR (care ar mari si mai mult precizia) sau un AVN si ai avea deja un soldat echipat superior si chiar la standarde NATO cum se zice acum peste tot.

  In plus eu cred ca in maxim un deceniu se va schimba calibrul, 5,56 e tot mai depasit azi, si atunci e bine sa ai un producator national si o arma produsa locala care poate face trecerea cat mai ieftin si rapid la noile calibre (probabil ceva 6,5 si/sau 6,8), iar lunetele sau AVN-urile alea iti raman oricum si se pot folosi fara probleme in continuare

  • 1.) cred ca au ales pe baza locatiei si faciliatilor (hala, personal, infrastructura) si nu neaparat pentru know-how, pentru care probabil le e mai simplu sa plece de la zero decat sa se mai incurce cu grizonatii de la Cugir, care oricum sunt inca prinsi cu productia de AK-uri si poate inclina mai mult spre un parteneriat cu Rheinmetall sau altii. Un alt posibil concurent ar putea fi Sadu… desi si-a cam pierdut din capacitate, dar daca se asociaza cu un extern deja rodat… Si mai e si Dragasaniul, cumparat acum 2 ani de un investitor american, mai mult axati pe munitie, dar cred ca s-au orientat si pe componente:
   http://www.economica.net/uzina-de-armament-a-lui-gigi-becali-a-fost-achizitionata-de-o-companie-din-sua-si-va-fi-redeschisa-in-acest-an_95718.html

   2.) Legat de ARX, deja exista V160-A3, cu calibrul 5,56 dar si 7,62×39 (cu kit de conversie), putand folosi inclusiv incarcatoare de AK. AK-200 e derivataul 7,62 NATO.
   https://www.brownells.fr/WebRoot/MediaDefinition/userdocs/schematics/Rifle-small.gif

   http://www.berettaweb.com/Beretta%20ARX_160/Beretta_ARX_160_1.html

   • Sincer, nu vad de ce Cugirul ar trebui sa intre in vreun parteneriat cu cineva din afara, cel putin nu pentru arma de asalt (cu aia de pe Rin pot face tunuri de cal 30/35 mm poate, in rest sunt concurenti). Parerea mea, mai ales ca ce au propus inainte a fost o tapina de arma grea cat o PSL, si care a fost respinsa apoi si in competitia germana pentru alegerea unei noi arme de asalt care sa inlocuiasca G-36, daca imi amintesc bine

    E suficient sa se acorde sprijin pentru cele doua prototipuri prezentate la BSDA (si care mai au ceva de lucru pana sa fie gata) si sa se aleaga varianta mai buna la final, care sa intre in productie de serie (pentru ca pe aia de la Cugir nu-i duce capu sa vina cu ceva asemanator, acolo s-a vazut experienta din teren, unul din prototipuri fiind propus de un caporal de la VM daca nu ma insel, sigur n-a lucrat singur la el, a avut sprijin si de la altii, parca zicea ceva de Zarnesti, altii care ar putea concura la o adica).
    Nu cred ca arma aia de asalt care ar fi aleasa la final (fie bullpup fie cea de la Stimpex) si facuta (si) la Cugir are cum sa fie inferioara lui ARX (sau semnificativ inferioara oricarei alte arme de asalt moderne, inclusiv HK-416). Ca si putere de foc, precizie, fiabilitate, pret, simplitate, usurinta mentenantei in teren, in orice conditii etc si chiar si posibilitatea de a monta pe ea diverse (de la aparate optice la AG-uri)

    Sunt de acord si ca Sadu e o alta alegere buna, probabil insa ca nu le convenea italienilor (si deci nici spagarilor de la noi), mai ales ca s-ar face aici doar 30% iar la Sadu s-ar fi putut probabil 100% de la inceput.

    La pct 2, asa e Marius, dar mie nu-mi prezinta incredere armele astea tip Lego, cu mult plastic, care se desfac in multe bucati, necesita tot felu de surubele si au tot felu de piese mici demontabile, isi schimba tevile foarte usor etc.
    Eu sunt de parere ca o arma trebuie sa fie cat mai simpla, solida si fiabila, iar daca se schimba calibrul pastrezi sistemul acela de arma dar faci una noua in calibrul respectiv, iesi mai eficient decat daca schimbi juma din arma veche.

    Iar la ce pret are o arma la poarta la Cugir nu ar fi o problema sa faci asta peste zece-cinspe ani daca e cazul. Odata ce ai ales un calibru bun, mergi cu ala si cu o arma facuta pe calibrul ala.

    Eu as folosi de ex 6,5x47mm si la cal ala faci si arma de asalt si o noua PSL si o mitr usoara (care sa inlocuiasca si pusca mtr si mitr de companie sau GPMG cum ii zic aliatii strategici), oricum americanii bat tot pe acolo ca viitor calibru.

    Pana atunci faci ceva ieftin (si care poate fi si bun, culmea) aici in 5,56 si o noua PSL si mtr in 7,62×51 si tot in banii aia pe care i-ai da pe o arma adusa din afara iei si lunete pentru ele de la IOR (tot din tara, si produc unele de top la nivel mondial).

    Dar din ce imi pot da eu seama nu prea cred ca se vrea, cineva insista sa se cumpere cat mai mult (daca se poate totul) din afara (nu e vorba doar de PA-uri) iar motivele sunt spaga si comisionul in primul rand, probabil, desi prostia si lipsa de viziune pe termen mediu (sa nu zic lung) sau chiar tradarea intereselor nationale nu sunt excluse.

    • Cum sa compari stiftul produs de Cugir cu HK 416???
     E deja in derizoriu discutia.

     • Hmm, domnule draga citeste mai atent ce am spus, era vorba de un produs final (cu toate testele si reglajele necesare) provenit din unul din prototipurile (sau propunerile) de la BSDA. Si care poate fi facut (si) la Cugir, nu am pomenit de PA in 5,56 al Cugirului, care e o simpla PA md86 ceva mai usoara si in alt calibru, cu ceva schimbari la pat si la uluc.

      O astfel de arma, chiar daca bazata tot pe AK, am spus ca nu are cum sa fie semnificativ sub HK-416. De ex la foc cu foc, la aceeasi (sau chiar un pic peste) lungime a tevii si folosind aceeasi munitie nu are cum sa aiba o precizie foarte diferita. Reculul, daca asta chiar ar fi o problema, se simte oricum abia dupa ce glontul a iesit din teava, nu afecteaza precizia primului foc. Unde trebuie sa se lucreze e la aparatele de ochire si la ergonomie, si mai pot folosi materiale compozite ici colo pe unde se poate pentru a usura si mai mult arma.

      In plus la acelasi pret cu o HK cheala poti lua probabil trei PA-uri d-alea, ori o PA + o luneta tactica mai mult decat OK de la IOR si posibil chiar si un AVN si ai un soldat echipat superior la acelasi pret, cu o putere de foc si precizie similare si cu industria proprie mergand inainte si producand in continuare si pentru export.

      HK-416 e evident o arma foarte buna (ar fi mers excelent la FOS, in loc de Steyr, G-36 si M-4 la gramada) dar parerea mea e ca e prea scumpa pentru noi ca dotare de masa si nu ar aduce suficiente avantaje comparativ cu o arma locala chiar si bazata pe sistemul AK, dar modernizata cum trebuie. In plus cal 5,56 e tot mai depasit, mai ales daca te confrunti cu armate mai serioase si bine echipate inclusiv cu veste de protectie tot mai eficiente (nu ca zic neaparat, dar sa pomenesc de rusi sa zicem) si nu cred ca mai ramane mult in dotare.

      Despre ARX, am spus ce cred, e o afacere a unora care vor sa profite ca se baga bani mai serios in bugetul armatei. N-am auzit de teste facute de armata (nu doar la ARX, ar fi normal la mai multe modele), implicarea industriei locale e la nivel tragi-comic si s-au ignorat uzine mai bine pregatite care probabil puteau face productia cap-coada. Chiar si daca te iei doar dupa reviewuri pe net si dupa vanzarile pe care le-au avut in alte parti arma nu prea da pe afara ca si caracteristici ori calitati, e pe acolo dar nu pare nici foarte de succes

      Cugirul tine tot de astia de la minister sau Romarm sau cine conduce industria de aparare, daca s-ar vrea i-ar baga in priza si fie ar produce un prototip calumea (daca tot au venit oamenii aia cu propuneri noi la BSDA, pot prelua idei si concepte de la altii daca pe ei nu-i duce cap) si asta ar fi normal, fie ar fi luat ei (sau Sadu, samd) o licenta noua (tot o prostie dar nu atat de pe fata ca cea cu Beretta la Plopeni). Ar fi fost bine ca asta sa fie o concurenta si un impuls pentru Cugir (de ce nu si Zarnesti sau Sadu) dar din pacate cred ca toti sunt sub aceeasi conducere si altii trag sforile despre cine ce sa faca, nu exista concurenta, doar interese. Sunt de acord insa ca aia de la Cugir sunt blocati in alta era, poate un parteneriat public-privat ar impulsiona lucrurile.

      Nu sunt nici de principiu ca o arma trebuie schimbata pentru ca e la origine din tara X, ori ca tre sa luam arma cutare pentru ca e din tara Y.

      Trebuie gandit practic si vazut ce e mai bun si mai avantajos pentru noi. Romanii au creat cel mai tare imperiu din istorie cu sabii inspirate din cele ale triburilor iberice, cu scuturi si formatii tactice inspirate de la samniti, camasi de zale inspirate de la celti si totul modelat dupa nevoile si cerintele proprii. Mongolii au creat cel mai intins imperiu folosind pulberea neagra preluata (cu tot cu specialisti) de la chinezi si catapulte preluate de la europeni daca nu ma insel (venetienii erau mana in mana cu ei la un moment dat). Exista exemple destule si mai spre timpurile noastre

      1
      • Radu, eu inteleg ca esti fan AK, insa AKM-ul ca platforma are limitari. Nu se poate compara cu HK 416 pe niciun plan, e ca Loganul vs Porsche.
       AKM a fost conceputa sa traga la foc auto nu neaparat sa nimereasca ceva,ci sa tina inamicul cu capul la cutie in timp ce cu forta elanului de masa proletarii atacau cu lopatica la piept si strigate de urasi nimiceau inamicul cu grenada, baioneta si foc la gura tevii.
       Suntem in secolul 21, pe bune, hai sa lasam nostalgiile AK, IAR-95, TR-125 samd, trebuie sa traim in prezent, ca altfel ramanem de caruta.
       Cu munitia da, e o discutie, nici eu nu sunt fan 5,56, insa NATO e, asa ca end of story.
       De acord cu ARX,

       1
       • Vlad, sunt de acord ca trebuie mers inainte si ca modelul AKM clasic e depasit (sa folosesc iara cuvantul asta) iar ce a propus Cugirul nu e ce trebuie (practic o PA md86 dar in cal 5,56 si cu uluc si pat din plastic in loc de lemn etc).

        Ce spun eu e ca se poate veni cu ceva nou pastrand „scheletul” armei, mecanismele interne, teava etc (si din motive de costuri si din motive de simplitate si de fiabilitate) dar „corpul” sa fie unul diferit, in genul a ce s-a prezentat la BSDA (ergonomie superioara, sist de ochire mecanice mai bune, sine pentru amplasarea lunetelor samd).
        Sigur, alea nu erau inca nici macar in stadiul de prototip final, mai aveau de lucru la ele, ideea e ca se poate face ceva foarte OK chiar si pornind de la baza AKM-ului.

      • Bravos 5,56 este tot mai depasit. Presupun ca nu ai avut sansa sa vezi pe cineva impuscat cu asa ceva. In shimb eu am vazut destui si nu as vrea sa fiu in locul alora.

       • Pe tema 5,56 are dreptate. Care perforeaza o vesta mai bine, 5,45 sau 5,56?

        • Asta cu perforarea vestei este un argument tampit. Cate boabe de genul M995 sau 7N22 su 7N24 se trag? Foarte putine. Din punct de vedere balistic si capabilitatea de a distruge tesut un M855A1 sau Mk 318 Mod 0 SOST bate curul la un 7N6. Povesti de genul l-am dilit si nu a picat sunt povesti si atata tot. If you try to shoot someone and they don’t go down, guess what? I didn’t hit the fucker.

         • Nu ca n-as fi de acord ca 5,56 e capabil sa doboare un om, odata ce intra in corp si mai ales in anumite parti ale lui, ce spun eu e ca armatele mai serioase care ne-ar interesa pe noi (sa nu dau neaparat nume da sa zicem aia rusa) isi echipeaza tot mai mult soldatii cu veste antiglont tot mai performante.

          Pentru a trece de alea ai nevoie de munitie perforanta si eventual mai multe lovituri pentru a trece de o placa din aia, iar munitia perforanta se comporta altfel cand intra in corp, produce o rana mai curata si are o traiectorie mai razanta (iar aici 5,45 cred ca e superior lui 5,56, combina mai bine penetrarea cu efectul in tinta datorita constructiei care il face sa se rostogoleasca odata intrat in corp).
          O arma in 5,56 (mai ales una cu teava relativ scurta precum M-4) pierde destul de repede energie si la distante de angajare mai mari si contra unor veste antiglont cu placi munitia asta e tot mai depasita, imi mentin opinia.
          Chiar Pentagonul spune asta, mai direct ori mai indirect, ca nu degeaba s-au apucat sa caute alt calibru (se invart pe la 6,5 / 6,8, dupa cum am spus cred ca in maxim un deceniu se face trecerea de la 5,56) si se tot gandesc sa scape si de M-4

          • Ce înseamnă distante mai mari? In Afghanistan distanta medie de angajare este cam 300 de metri. In Irak era sub 100 de metri. Te descurci mai mult decât onorabil fara sa fii un izbutit. Pentru restul exista GPMG, pentru că nu toată lumea se descurca onorabil la 300-500 de metri. Chestii de genul Grendell sunt.bine cunoscute cum se comporta din punct de vedere balistic, iar performanta optima la aceste calibre necesita țevi lungi și destul de grele. Până se rezolva această problemă a fizicii 5.56 mai are ceva de spus.

           https://www.americanrifleman.org/articles/2014/5/21/testing-the-army-s-m855a1-standard-ball-cartridge/

         • Pai du-te in poligon si trage cu 5.45 si 5.56 intr-un plate carrier si vezi diferenta. La noi s-a facut experimentul asta cu polonezii, in Irak si 5,45 a trecut prin veste, 5,56 al lor nu. Balistica terminala e aceeasi pt toti, 5,56 e inferior indiferent ca-ti place tie sau nu.

          • Nu stiu ce teste de kkt au facut polonezii, dar Internetul este plin de tarani cu un AR-15 care iti gauresc placi balistice.

           https://www.youtube.com/watch?v=BlF0-HtYthw&t=16s

           Ne tot dam cu opiniile despre balistica terminala si tot felul de alte mizerii (care incidental nu este inferioara). Dar noi nu stim macar un singur ciucalau that’s popped some fucker with a 5.56. When you do let me know.

          • Testul (de kkt sau nu) a fost foarte simplu: se ia o vesta si se trage in ea. Facut de profesionisti, nu butaforie de Youtube

          • Eu inclin sa-l cred pe Vlad la faza cu penetrarea placilor/vestelor antiglont, poti gasi clipuri in care se trage cu acelasi tip de munitie in 5,56 (si cu alte tipuri, inclusiv cu 7,62×51 daca nu ma insel) si placa rezista fara sa fie perforata

           https://www.youtube.com/watch?v=mggUX2DJaJI

           https://www.youtube.com/watch?v=hFf06NUjNdA

           Apoi distanta de la care trage e cat, 10m, ceva de genu, plus ca foloseste o M-16 care are teava mai lunga si o viteza ceva mai mare la gura tevii.

           In al doilea clip omu ala trage si de la 10m si de la 400m si nici un glont nu strapunge placa, indiferent de model si calibru (iar placa e nivel III+, exista si placi nivel IV etc). Amu nu zic, poate n-au tras cu modelul ala de glont perforant dar raman la parerea ca un 5,56 nu trece de o placa din aia la 100m, si sigur nu la 300 m. Chiar si 7,62×51 (sau x54) ar avea probleme la 300-500 m.

           aici vs vreo doua duzini de gloante (5,56×45) trase de aproape cu o mitr usoara

           https://www.youtube.com/watch?v=nnm8IsU5M0c

           si aici trage cu o GPMG

           https://www.youtube.com/watch?v=3LWvUDCrvlE

           Sincer, nu stiu cat de realiste sunt testele astea dar impresia generala (cel putin a mea) e ca 5,56×45 nu prea mai face fata cand e vorba de tinte echipate cu veste cu placi din astea

          • @ Alex @ Radu
           Dincolo de certurile astea prietenesti care dau si sarea si piperul, prefer 5,45 si x39,nu x51

          • @Vlad
           Ce relevanta are ” plate carrier”-ul, ca nu l-am vazut in dotare pe la talibani sau alti insurgenti, cu putine exceptii prin Siria?
           Chiar si „Little green men” prin Crimeea nu aveau veste, dar na, acolo erau in deplasare in statiunile balneo…

          • Priam, are relevanta in materie de penetrare, asta era discutia, nici 5,45 si nici 5,56 n-au fost concepute sa dea jos colorati desculti

         • Si intrebare pt tine, Alex, ARX cum ti se pare?

      • Ce a facut cugirul, si se chinuie de prin 2009, e varza. Nu e mai usoara decit un PA. e chiar mai grea si mai greoaie. Am testat-o personal in Jegalia. Nici sa imi dea bani nu as lua-o ca arma de asalt.
       HK e scump?
       Sint prea sarac sa imi permit lucruri ieftine.
       Un hk 416 pe retail cu teava de 10 inci e undeva la 1750 coco.
       In urma unui contract guvernamental s-ar reduce mult pretul de achizitie la o comanda ferma de 50000 de puscoace. Cu o teava ce rezista minim 20000 de lovituri. si cu tragerile de maxim 300 de cartuse pe an pentru pifa, se calculeaza durata de viata a puscociului.
       Nu imi trebuie precisa? Pe ce considerent?? Consum de munitie?? Pai atunci ce am luat poe mere nu imi ajunge nici pentru pere??
       Prefer sa trag 10 cartuse ca sa dobor un inamic cu o pusca precisa decit sa trtag 300 si sa il tin la cutie…. Cu ura ura la Boscheti. Vorba lu Sas prin montarea baionetei pumnal pentru lupta corp la corp. Mai degraba mi-as lua o sabie….

    • La ora actuala in Ro nu exista nici macar la nivel prototip o pusca automata decenta, Cugirul a reincalzit aceeasi supa dar in 5,56, Stimpex a venit cu un kit de conversie, nu cu o arma,iar bullpupul de la Zarnesti e o incercare interesanta,dar mai e mult pana departe.
     De 30 de ani Cugirul s-a invartit in jurul cozii,sunt total depasiti.

   • @Marius Zgureanu,

    Ce parere ai de o colaborare intre cei de la Stimpex si UM Sadu sau chiar UM Tohan daca cei de la Cugir i-s prea jmecheri sa mai bage pe careva in seamă. ……eu cred ca singura soluție sa mai fabricam ceva in tara in domeniul militar e privatizarea pe bune si cu cap, cei de la stat n-au miscat nimic in domeniul asta iar privatu-i aproape inexistent .

  • cel mai tare e când unul se dă cu părerea după ce a văzut el pe net … și mai ales cât a îneles de acolo

 36. Cei care cunosc subiectul, ne pot spune daca Beretta a participat la competițiile pentru dotarea altor armate? Daca răspunsul este unul afirmativ, care a fost rezultatul? Existe teste comparative cu produse similare? Daca a fost ales produsul Beretta, ar trebui sa avem o motivare din partea MApN, Ministerul Economiei samd.

 37. Urata e arma asta parca e o buturuga

 38. Arma „asta” o sa i locuiasca si armele tuturor soldatilor? Ne-am cam saturat ca sovieticii si rusii sa fie raspunzatori de tor ce avem noi in dotare!

  • Subscriu. Sa termin odata cu „sovieticele” din armata noastra. Ce naiba, au trecut 30 de ani si tot cu rapandulele sovietice ne afisam! Beretta sunt producatori renumiti, sa nu uitam ca in WW II, parasutistii romani si nu numai au avut in dotare PM Beretta si nu s-au plans. Germanii apreciau si ei Beretta. Eu zic ca e ok, au facut o alegere buna, mai ramane sa o vedem in dotare. De mult timp trebuia sa zicem pa rusismelor, dar mai bine mai tarziu decat niciodata!

 39. https://youtu.be/Bf-iw24cAhw
  ce să zic,e ca saltul de la volhov la patriot…..oare o ține la tăvăleală in condițiile noastre de utilizare?!?

 40. Eu sunt convins ca va rezista. Ai nostri precis au testat-o, imi e greu sa cred ca o cumpara fiindca arata bine. Arma e sufletul soldatului, daca o respecta si o ingrijeste atunci nu il va lasa la greu. Beretta fac arme de foc fiabile, cert este ca au mare experienta in domeniu. Eu sunt increzator in arma asta…iar faptul ca nu e clona de AKM ma bucura teribil! Era timpul sa zicem pa sculelor sovietice, cu sau fara licenta?

 41. M27 ar trebui sa fie înlocuitorul nostru pentru AKM. M27 este arma care a întrat de câțiva ani, în dotarea pușcașilor marini americani.

 42. Eu daca asi putea asi lua cele mai bune arme care se gasesc pe piata la momentul asta si asi face un hibrid o curcitura sai zicem asa da nai cu cine …pestele de la cap se n-pute…

 43. România a avut pistoale mitraliere italiene în dotare în al doilea război mondial Beretta 38 A și Beretta 38/42, arme foarte bune. De ce le fabrică la Plopeni și nu la Cugir, unde fabrica are o îndelungată tradiție ? Poate renunțăm la Cugir, italienii se răzgândesc și renunță la Plopeni și rămânem fără fabrici de pistoale mitralieră. Ce facem atunci, îi așteptăm așteptăm pe dușmani ca la Posada și aruncăm cu bolovani în ei, tragem cu arcurile și aruncăm cu sulițele ? Cel mai stringent lucru acum e dotarea cu pistoale mitraliere ? Avem un pistol mitralieră destul de bun AK 47. Avem destule avioane, tancuri moderne, obuziere autopropulsate și nu ne mai trebuie decât pistoale mitralieră ?

  • Boss, Ro a avut si sulite si arcuri cu sageti, ce legatura au Beretta 38 si 38/42 cu ARX? Ca asa poate ajungem si la centralele Beretta,wow, ne incalzim cu ele, hai sa le cumparam si pustilealea automate demne de lumea a treia.Serios, e lame ca argument

 44. Si ca sa fie cat se poate de limpede si lipsit de diplomatie ARX 160 si ARX 200 sunt arme mediocre, prefer MSBS sau Bren 2,iar argumentul ca Armata a avut Beretta in WW2 si hai sa cumparam in continuare ca ei au inventat gaura din covrig nu tine.Armata a avut si tancuri Renault in WW2, hai sa mai cumparam.
  PS din povestile veteranilor, automatele alea minune aveau prostul obicei sa traga singure daca se zgaltaiau usor
  Nu,nu cumparam

  • Cred ca toata discutia asta a luato un pic inaintea faptelor, in acest moment la Plopeni nu se pune problema fabricarii Beretta si ca MApN s-o cumpere. Am vazut si eu declaratiile, presa, n-are nici o legatura cu realitatea. La UM Plopeni se fac cateva foarte simple chestii pt Beretta.

   • E PR, George, insa unii pun botul. Si faza e ca inclusiv oameni pe care ii respect s-au aruncat la pastila asta

    • Daca fac arma asta si doteaza MI cu ea cred ca ar fi rezonabil.Nu ar fi prima optiune dar ar fi rezonabil.
     Am vazut acum ceva timp am vazut stirea asta: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/mascati-cu-echipament-de-razboi-pe-strazi-tragi-cu-arma-in-centrul-istoric-si-poate-sa-moara-un-om-in-craiovita-774472 deci cerinta ar fi. Am inteles ca si o unitate SWAT din SUA este dotata cu asa ceva.

     • Mai sa fie…
      Cind in 2001 patrulele mixte jandragni-militie aveau AK, nu era problema. Acum le pasa brusc de cetateni, atunci cetatenii erau consumabili.

      • Ehe, in 2001 recitam si eu la fete din Eminescu… multe s-au schimbat atunci inclusiv jendarii…
       Varu’ de-i militian a inceput la jendari, de si-a luat o batuta sora cu moartea la Costesti in 99′. Asta nu inteleg eu de la viata asta, cand romanul da cu bata in roman, pardon cand unii romani au batutut niste copii imbracati in uniforma care se jucau de-a soldatii. Au avut si jendarii momentele lor cand au fost altoiti, desigur asta nu scuza sub nici o forma regresul lor institutional din prezent mai apes ca sunt profesionisti. Cuvantul ala mai si insemna ceva, nu?

       • Tu presupui ca daca au trecut 17 ani s-au schimbat mentalitati. Oh, boy. Deeeci…

        Militia Locala este de fapt Garda Locala care sint Corpul Gardienilor Publici redenumit, ca trebuiau si ratatii sa aiba un refugiu emotional cu un nume care sa sune. Militia ailalta? Neschimbata. Cit despre actiunile Militiei, pe mine nu ma incinta. Exemple din viata reala:
        – Un taximetrist a considerat ca poate opri diferenta de 33 de lei de la 17 lei la 50 ca bacsis; vorba aia, ma luase de la un restaurant din centru. Cind i-am cerut sa ma plimbe de 50 de lei a oprit masina, m-a dat jos cu forta si a ridicat mina sa ma loveasca. Am sunat la 112, vine Militia, imi spun sa stau cuminte sa nu fac nici o plingere, ca o sa ajung sa ma cunosc bine cu taximetristul si sa ma caute pe acasa.
        – O amica se cunoaste cu unu, progreseaza relatia, ii da o cheie la doua saptamini dupa ce s-au cunoscut sa ajunga inaintea ei acasa, ajunge si ea acasa – nu mai avea laptop, bani, carduri, parfumuri. Suna la 112, vine Militia, le da toate detaliile despre ala, militienii o trateaza ca pe vinovat/faptas – cam cum e tratata victima in cazul violurilor. Textual ii spun ‘Nu v-ati gindit? Ce vreti sa facem noi acum?‘.
        – Eram la tara. Da militianul buzna in casa sa ma ia la p*la ca ce sint cutiile si tuburile pe care le aveam in curte, de unde le am, ce fac cu ele.
        – Eram la tara. Sun la 112, chem Militia pentru ca era a treia noapte cind nu puteam dormi din cauza crismei unde petrecerea dura pina dupa 4 dimineata (muzica proasta si karaoke cu afoni, cu boxe de concert afara). Cu 3 minute inainte de a ajunge Militia muzica e data incet, militianul vrea sa imi dea amenda ca l-am chemat fara motiv.
        – Mi se smulge in metrou telefonul din mina. Sint vinovat si batut pe umar, ca ei au probleme mai importante. Unui cunoscut cu grade i se smulge telefonul din mina in metrou. Primeste telefonul inapoi pina seara; comandantul unitatii lui a intervenit la MAI.

        Mai am.

        E drept, am avut si experiente placute. Sint insa marginale.

        Si tu imi spui ca astora le pasa ca un militian iese cu AK in oras?

        1
        • Iuliane…
         Cum frate, cum? 😀 Serios

          • Oricare 😀
           PS: never ever nu imprumuta delabiblioteca manualul inginerului minier 😛

           1
          • Iulianee…. stai un pic ca eu is ardelean deci mai slow si mai dau si in marșarier. Eu zic de jendarii si politistii aia cu PeMeul la gat ca merita echipati cu altceva, iar problema pe care o ridica domnul cu muschi si pe frunte din clip este reala, ca ne place sau nu substanta problemei este reala iar intentile sale pot fi mai mult sau mai putin oneste la fel ca si ale mele atunci cand „recitam Eminescu”. Eu zic de aia care ii salta pe tot felul de nija interlopi si isi iau o sabie in cap. Bine si aia a fost tot prostia politstului ca daca scrie in regulamentul lor tinuta completa de interventie si tu iti lasi casca in „ailalti pantaloni” se numeste ca esti prost si comandantul care nu te-a luat la suturi este idem prost. De aia exista reguli in regulamente.
           Acum tu m-ai bagat la politia locala care este o manea de institutie si prin ordine publica, judiciar la care adaug profesionalism politienesc si bunul simt elementar.
           Deci m-ai pierdut…

          • Lieuftennant, sir!

           Plecasem de la articolul de mai sus in care un reprezentant al unui sindicat militienesc spunea ca nu au ce cauta pe drum, la eroport si in general nicaieri structurile cu AK si ca domnule trebuie sa fie lasati cei de la ordine publica. Ca cetateti si societate si daca e cineva ranit si alte alea. Ca le pasa. Mesajul pe care doream sa il transmit este ca declaratii de genul acesta sint pura demagogie si gargara, motivatia lor fiind alta pentru acea declaratie.

           Declaratia aceea nu are nici o legatura cu calibrul si nu as lega o noua arma pentru MAI de declaratii de genul asteia.

          • Da, draga Iulian sunt așijderea de acord. Spun doar ca omul are dreptate find in acelasi timp demagog si motivatia sa este un misto. Si sunt 100% de acord cu ce scrii, nu te contrazic intr-un fel, lipsa de bun simt in primul rand cand ti s-au adresat acei polititsti asa cum ti s-au adresat. Si unde nu-i bun simt nu poate urma un profesionalism desavarsit pe sistemul nu ai 7 ani de acasa sansele sunt ca si la scoala sa fi fost o loaza.
           De sindicatele militienesti nu ma pornesc ca masura competentei lor este data de faptul ca atunci cand lefurile a fost „atacate” de Base&CO au aruncat cu chipiul in el. Dar cand gunoiel da drumul la toti puscariasii, ai vazut un protest? Eu nu. Concluzia in capul meu este simpla, daca vine leafa ma doare in paișpe de ce se intampla cu cetateanul.
           Ca sa revin la tema, as dori ca arma sa fie produsa si sa fie dotati cei de la MI cu ea. Pt Mapn as dori ză bezt of zâ bezt.
           @ Mircea,
           Bine ai mai revenit pe la noi, pofteste nu te sfii. Din ce am mai povestit noi doi, dumneata esti una din exceptile care confirma regula. Dar, unde am eu o rezerva este cu acel asa merge peste tot. Este real ce spui insa nu este in regula si trebuie sa tindem spre mai bine, zise idealistul din mine. Balcanii, turcismele si bacsisul sa le lasam naibii in istoria aia de ne-a baut la fundul gol. Gata, linie si de la capat ca europeni in Europa.

        • In afara de a isi schimba uniformele si masinile a existat vreo „reforma” reala??
         Cand a „inchis” Boc ,Basescu posturile de politie din sate si i-au comasat a fost singurul moment cand am vazul melitienii facand „politie” de manual
         Intamplator , in perioada aia , mi s-a furat o drujba
         Am sunat , au venit , au recolectat probe (faptasul sparsese un geam si se taiase , lasase amprente), au luat declaratii prin imprejurimi , au luat declaratii patrulei satesti
         In perioada aia am luat singura amenda ptr alcool la volan (niciodata nu beau cand conduc..a fost una din chestiile lui murphy)..adica chiar patrulau pana in ultimul cotlon
         I-au readus la sate
         In post , 3 persoane , ptr a „acoperi” corect necesarul
         In 2 vacante , in total aproape 2 luni , trecand zi de zi prin fata postului…. Liniste si pace
         Si un lacat bine pus
         Postul renovat , geamuri termopan , etc ..bani cheltuiti
         Ptr ce????
         Ca cei trei muschetari ..sa se „infiltreze” ..printre elementele societatii…ca in filmele cu james bond ..unii „se infiltreaza” la un gratarel ..altii verifica starea emotionala a vaduvelor(alea cu fizic corespunzator)..sau a nevestelor capsunarilor ..plecati la „pascut” in vest
         Totul cu un scop nobil ..asta pana ajung sa se identifice si contopeasca cu elementele societatii
         Intr-o zi o „lupta sateasca” intre „elementele societatii”. ..cu de toate , ca shaorma , cu bate , cu sape
         Unde-i melitia sateasca..cu tot cu sediu renovat????
         Suna unii disperati la 112…li se spune sunati la postul din sat sau agentii pe mobil
         ?????
         Cum nimeni nu ” ghiceste”.. Dau de pompierul din comuna, il suna asta pe agent….era omul in plina actiune de transmitere de caldura sufleteasca catre sotia plecatului
         Ii spune rapid baiatului ..pompier ..-du-te tu bai’ ..daca e ceva grav ma suni , daca nu nu stii de mine
         Actiune coordonata ca la carte ..cum e aia cu forte in exces , metode ptr disuadirea grupurilor de indivizi…de toate
         Din categoria viata bate filmul
         Si sa nu ramana scenaristii de „las fierbinti” fara obiectul muncii
         Si cand te gandesti ..ca asa cum erau grupati , cu un dispecer ..trei gps-uri montate pe masini ..din alea cu pozitia reala in orice moment ..si aveai model de politie eficienta..si ca ne tot intoarcem si ne invartim iar in jurul batului
         Dupa aia ne intrebam de ce nu progresam

         • Da calitatea umana cat si profesionala este scazuta in unele structuri. Dar indraznesc sa spun ca nu se poate generaliza. Inca.
          Dar unde nu merge asa in Romania, cu telefonul la sef, seful spitalului, seful directiei agricole etc. Balcanisme ce sa mai tot le intoarcem.

          • De acord cu tine cu generalizatul
           Ce voiam sa spun era ca ….cu cateva mici proceduri , reorganizari …si ceva dotare , de acord cu scopul propus ..practic schimbi functionarea unor structuri
           Om fi noi balcanici ..nici altii nu-s mai brezi ..chestia e ca isi fac sireturile sa le lege la capat si sus
           Noi facem sireturile ..sa fie , sa bifam
           Ei…cand bifezi ..asta obtii
           Orice „investitie” de „energie” , efort mental ..de aici organizare , cumparare de sisteme fizice ..trebuie sa aiba o finalitate
           Traim in epoca informatiei , a boomului comunicarii ..si ai nostri ..rup panselute in cantece patriptice
           Sunt mai rupti de realitate ca pe vremea lui nea’ nicu
           Si toate astea „pe bani”
           Exemplul dat de mine e cam asa
           Gara din sat , de altfel ..dupa mine cu o arhitectura foarte reusita , toate garile astea ar fi trebuit pretuite ca monumente..nu distruse ..deci , gara sta sa cada cu usile si geamurile furate ..fara sa le fi trecut prin cap sa le dea in concesiune ..sa le renoveze , sa gaseasca o solutie ..sa fie trecute in administrarea cuiva ce le poate administra , pastrand arhitectura …si ei au renovat cladirea politiei , au pus termopane , etc …ca sa ce??? Sa nu stea nimeni acolo …cand simplu le poti da o camera in primarie unde sa isi desfasoare activitatea ..ori sa le amenajezi o camera in gara
           Stiu ..o sa spuna unii …tin de ministerul de interne , aia tin de cfr infrastructura , nu de operatorul privat sau comunitatea locala
           Ei bine ministerul de interne si cfr infrastructura ..tin de guvern , un guvern ce ar trebui sa fie imers in realitatea asta ..sa vina cu solutii …nu sa se bata de 2 ani dand ordonanta peste ordonanta de cum sa faca detinutii sa „se simta in largul lor” ca patru pereti sunt „represivi” ptr constiinta lor curata
           Sau , chinuindu-se cum sa scrie un discurs ce poate fi rostit corect in limba romana …fara sa fie schilodit vocabularul
           Eu banuiesc…ca …cheltuielile in mi se fac pe baza unor „evaluari , audituri” , privind necesitatea , samd
           Daca era dupa mine le „faceam” niste carduri , ca la banca , la melitienii ..astia „pedestrasi” , instalam un sistem de acces pe baza cardurilor si un sistem centralizat de colectare a datelor ,dispecerat , independent la judet , cateva harti tactice , instalai un gps pe masinile patrula , cu pozitie in timp real
           Si camere in parbriz cu inregistrare
           Ai un sistem independent si fiabil de a controla pozitia unitatilor si activitatea patrulelor
           Elimini mica coruptie , etc , combinat cu introducerea unui regim mai sever ptr abateri de la disciplina de orar si introducerea unui cod care sa nu fie atat de restrictiv privind uzul armei , chiar unul sa faciliteze uzul , obtii sigur un corp mai eficient si responsabil ptr „astia de mai jos”
           Plus proceduri standardizate privind darea amenzilor si retinerea , identificarea ..fie ca vorbim de participanti la trafic..fie activitate normala „la picior”
           Pe cat posibil , totul inregistrat video , ptr a avea dovada si „fiabilitate” in procesul asta
           Activitatea unitatilor speciale ale politiei , e alta chestie , cu cat creste complexitatea activitatii lor , sau a fenomenului combatut solutiile trebuie sa vina din interior si sa aiba un anumit grad de flexibilitate
           Noi am varuit posturile de politie si gata am rezolvat
           As vorbi de spitale si lucruri ce se vad cu ochiul liber ..de la km distanta
           Multe solutii tin de simpla organizare si administrare ptr a fi mai ok
           Dar , ai impresia ca de la un anumit nivel functionarea administratiei e blocata..si sistemul se rezista la o reforma
           Oricum am comentat destul ” pe alaturi” , imi cer scuze
           Despre beretta la politisti „cei mai speciali” …parerea mea e ca cererea lor poate „fi customizata” , dupa preferinte , cantitatile ce le-ar cumpara nu prea justifica vreo investitie ..nici vreo standardizare nu aduce un plus
           Activitatile lor , interventiile sunt in spatii , distante scurte..cladiri , vehicule civile..unde cele 9 mm sunt indicate , tevi scurte , samd
           Eventual pusti din alea de „vanatoare”
           Aici un arx ..nu prea are ce face , nici nu poti interveni in zone populate cu calibre ce au putere de penetrare mare , „energie de impact” mica..ptr ca risti daune colaterale
           „Rezervele” jandarmeriei ..in materie de ” interventie in caz de forta majora” tinand cont de caracterul „dual” al armei(jandarmeria), trebuie sa fie aceleasi cu ale „armatei” , adica arma in uz comun in acel moment
           Legat de 7,62*39 si pastrarea sa in uz ..cati dintre aliati isi propun introducerea sa in uz??? Sau pastrarea sa
           Eu cred ca ne „intepenim” in niste idei fixe
           Nici 7,62 *39 nu te transforma in infanterie stelara ..doboratoare de talibani cu sau fara veste ..nici 5,56
           Tine de o filozofie , o standardizare …si de o adaptare la ce au cei din banda ta
           Ca daca vrei sa iti antrenezi soldatii cu diverse ..numai de bine , tot timpul am respectat englezoii care castigau concursul ala ce presupunea folosirea de arme din diferite epoci
           Nici un operator fos din sua nu a castigat , chiar de erau foarte buni cu unele

     • S-a trecut in toata lumea de la 9 mm la 5,56 sau 5,45 pentru ca si infractorii au veste acum. Sindicalistii… Gargaragii

 45. Pare mai mult decat un simplu PR, se incearca crearea iluziei unei oportunitati. Nu ma pricep la arme, dar Beretta are destui competitori foarte seriosi.

  • Daca e propusa de TransCarpat inseamna ca Sig-ul a refuzat din nou oferta facuta prin intermediari…Iar HK nu se complica cu vinzatori de arme de vinatoare. Poate doar Steyr.
   Da nu contest Beretta, dar nu pentru arme de asalt. Si as merge pe varianta norvegienilor… HK 337 in varianta .300 BLK .

 46. Pentru ca tot se vorbea de cugir si de experienta israeliana in domeniul AK/Galil.
  Va prezint
  :)))
  https://www.youtube.com/watch?v=ROnSGaDEmwQ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *