Ce-ați vrea să vă aducă Moșul în 2019?

 

Discutăm bineînțeles din punctul de vedere al înzestrării Armatei Române.

Dacă lăsăm la o parte toată nebunia și mizeria de pe scena politică și ne concentram doar pe achiziții ar trebui să ținem cont de câțiva factori-cheie înainte de a-i trimite scrisoarea Moșului. Să nu ne luăm cele mai frumoase vise drept posibilă realitate.

Ne uităm cu jind (eu recunosc primul) la Slovacia și ale ei viitoare 14 F 16V. Noi avem deocamdată 12 MLU + încă cinci, tot MLU. Se discută de încă două escadrile F 16 (36 de aparate), nu știm când, dar presupunem că vor fi tot MLU, în cel mai bun caz F 16 C/D, deși dacă avem în vedere declarația comandorului Catalin Miclos, vor fi MLU.

Eu cred că bietul om își dorește să zboare pe F 16V dar este realist: n-avem cu ce să cumpărăm 36 de “V”uri. Ca să facem o comparatie, Slovacia are nevoie de 14 aparate, nouă ne trebuiesc 52 și dacă luăm prețul slovacilor de bun, România ar plăti pentru 52 de avioane cam 6,5 miliarde de dolari, adică cât avem de gând să punem jos pentru întregul nostru sistem anti-aerian/anti-rachetă integrat: Patriot+ SHORAD+VSHORAD. Ne-am permite să lăsăm baltă apărarea anti-aeriană cu baza la sol pentru avioane?! În mod sigur nu putem face acest lucru. Pe de altă parte, ar merita să cumpărăm astazi „V”-ul, să-l operam încă 40 de ani, când, sperăm, ca după 15-20 de ani să facem tranziția către un F 35A deja matur?!

Deși, în cazul particular al aparatelor F 16MLU există oricând posibilitatea de a le moderniza la standardul „Viper”. Taiwanul o face cu flota sa de MLU, pe grecii îi costă un miliard  de dolari pentru 84 de aparate C/D. Soluții sunt, iar efortul financiar n-ar fi chiar de neconceput pentru bugetul nostru.

România a pierdut startul la începutul aniilor 2000, odată cu accederea la putere a binomului tăriceanu-băsescu și de atunci până pe vremea lui Ciolos (când am cumpărat restul de Piranha 3 și încă un lot de rachete AT Spike), nu s-a mai achiziționat absolut nimic (cu excepția câtorva radare), nu s-a mai modernizat nimic, nu s-a mai reparat nimic.

Iar astăzi avem nevoie de toate cele imediat…

Ungaria, se vede treaba, a trecut la modernizarea forțelor armate, dar ungurii au deja ceva aviație (aici nu mai bagă bani), le ajunge un batalion de tancuri noi, elicoptere de atac ușoare, câteva elicoptere de transport moderne și cam atât. Ei nu au flotă, nu par să fie interesați de apărarea anti-aeriană (poate mă înșel și vom avea și aici ceva surprize), transportoare au (BTR80A – desi sunt foarte vechi conceptual vorbind), ceva artilerie autopropulsata își cumpără și una peste alta – la nivelul lor – se mișcă foarte bine. Rămâne de văzut dacă vor avea fonduri să le și folosească, să nu uităm că în 2015 un Gripen a aterizat forțat și și-a schilodit pe viață pilotul, care pilot avea la jumătatea anului doar opt ore de zbor…

Bulgarii cochetează din nou cu un avion multirol nou, F 16V pare să fie alesul (asta dacă vor semna într-un târziu și vreun contract), dar să nu uităm că bulgarii, deși mai cumpără câte ceva, au bunul obicei ori să dea cu ele de pământ (cazul Spartanelor și al elicopterului Panther) ori să le țină efectiv la sol [cazul flotei de Cougar (tot un H 225) care nu zboară aproape deloc].

Deschidem aici o mică paranteză și ne exprimam mirarea față de intenția (măcar declarativă) de a cumpăra F 16V. Bulgarii au avut mari probleme cu găsirea a 19 milioane de euro pentru un contract de mentenanța a celor trei aparate Spartan. Au găsit banii cu chiu cu vai și de aici întrebarea noastră retorică: ce vor face cu F 16V?! Pe lângă avioane le mai trebuie muniție, piese de schimb, modernizarea unei baze aeriene, pregătire piloți și tehnicieni. Adică alte sute bune de milioane de dolari, bască costul piperat al orei de zbor pe F 16. Vecinii noștri de la sud îmi par a fi într-o situație arhicunoscută în România, aceea a unui cocalar cu BMW X5 alb, înmatriculat în Bulgaria, cu volan pe dreapta și GPL. Și-a cumpără fierătania la mâna a treia din UK, dar când ajunge cu  dânsa la service, pentru prima dată, o lasă acolo când vede factura…
Închidem paranteza.

Dar au idei bune, își vor repara MiG 29 și Suhoi Su 25, avioane cu care își vor mai face treaba ani buni de acum încolo.

Problema noastră, dacă înzestrarea va continua pe aceleași coordonate că în 2017 și 2018 este să ne prioritizam investițiile și aici avem probleme. Înainte de a arunca cu pietre în MApN, încerc să pun eu în pielea lor.

Oficial au la dispoziție 9,3 miliarde de euro. Suma, deși este mare, este sub jumătate din necesarul minim-decent de achiziții, iar dupa ce cumperi trebuie să și poți folosi: ore de zbor suficiente, poligoane, piese de schimb, combustibil etc.

Logistica – mama oricărei armate, fără de care n-are rost să-ți faci planuri de luptă – este și ea la pământ. Îi lipsesc mijloacele de transport, alte mijloace tehnice strict necesare, ateliere mobile moderne și Dumnezeu știe câte i-or mai lipsi. Acolo este marea noastră bubă neștiută (sau măcar nefăcută publică) de nimeni. Geaba ai tancuri, elicoptere și artilerie, geaba ai militari, dacă îți lipsește capacitatea de a-i transporta și de a-i sustine…

Așadar, înainte de a face comparații cu vecinii nostri (de a căror înarmare trebuie neapărat să ținem cont) haideți să ne uităm la noi.

Ne lipsesc cam toate cele: camioane de toate tonajele, mașini 4×4 blindate sau nu, artileria este pe butuci, sistemul de apărare AA practic nu prea există, flotă n-avem, aviația abia mai respiră și toate aceste lipsuri sunt doar vârful icebergului. Ce să facem mai întâi?

Slovacia își permite o așa “aroganță”, pentru că în rest stă bine, are ceva transportoare, ceva artilerie și oricum singurul ei dușman natural este vecina Ungarie. Slovacia nu are oricum pretenții prea mari.

Ungaria stă așa și-așa, are o brumă de aviație, se va întări considerabil la capitolul elicoptere (cu H 145M care poate folosi și rachete AT), va crește foarte mult cu batalionul de Leopard2A7+ și batalionul/divizionul (mă refer la număr de guri de foc) de PzH 2000, una peste altă începe să arate a armată serioasă, macar la capitolul dotare. Ca dușmani naturali, Budapesta nu are pe nimeni care să-i vrea gâtul, ci ea dorește câte ceva de la noi, sârbi, slovaci și ucraineni, de mirare că ungurii n-au fost primii și prin Austria sau Italia, dar timpul nu-i pierdut. De stat cu ochii pe ei, din punctul nostru de vedere.

De remarcat că nici una dintre cele două țări nu are flotă militară, dar noi vom plăti numai pe cele patru corvete cam cât îi costă pe slovaci cele 14 F 16V și probabil că mai mult decât îi costă pe unguri întregul lor program de modernizare al armatei…

Bulgarii, ăștia chiar n-au nici un stres, nimeni nu-i vrea și nu-i dorește, buni prieteni cu rușii (că și ungurii + slovacii) își permit să fie mai relaxați (cum de altfel au și fost de foarte mult timp încoace). Poate își cumpără opt avioane noi, poate se mai gândesc, poate își vor achiziționa o sută și ceva de transportoare blindate noi, poate nu (apropo de transportoare, noi avem nevoie de 1050 de bucăți), poate se vor gândi chiar la 1-2 corvete noi, dar haideți să nu exagerăm.

Revenind la noi, ce să facem mai întâi? Unde să începem cu dotarea, ce să cârpim la prima strigare? Aviație ne trebuie, dovadă că ivanii ne tot fac vizite de curtoazie, nave de luptă ne trebuie, dovadă că rușii au închis partea de vest a Mării Negre să fac teste cu Kailbr, iar noi n-am avut cu ce să facem teste.

Ne trebuie apărare AA stratificata și integrata, căci fără apărare AA nimic nu este. Dar avem nevoie urgentă și de transportoare blindate, vechile TAB 71 sunt cam prea vechi, cu T 55/TR85 clar nu mai impresionam pe nimeni și noua ne trebuie cinci batalioane, nu unul singur ca ungurilor. Avem nevoie urgentă de artilerie modernă, autopropulsată și tractată și ne trebuie ceva mai mult de un divizion, avem nevoie de 13 mii de camioane și alte tipuri de vechicule pentru transport și auxiliare! 13 000, oameni buni!!

Ca să ne facem o idee despre necesitațile Armatei Române.

Astfel că n-are rost să ne comparam cu alții, care alții sunt într-o cu totul altă postură geostrategica, au o cu totul altă geografie, alți vecini sau neprieteni, o cu totul altă situație a dotării. Noi trebuie să privim lucrurile prin prismă celor aproape 18 ani în care Armatei nu i s-a cumpărat nimic, a fost lăsat de izbeliște în spatele deja macabrei fraze: “Armata își poate îndeplini misiunile.” Ei bine, vedem acum că nu prea poate, că n-are cu ce…

Bineînțeles că vrem tot acum, ne dorim tot ce-i mai bun, dar haideți să avem un pic de răbdare, să le luăm pe rând. Am pornit cu dreptul în achiziția Patriot (deși nu cred că mulți dintre voi chiar ați crezut că va deveni reală), am făcut primul pas în domeniul aviației, la începutul lui 2019, prima escadrilă operațională de F 16 își va începe misiuniile de poliție aeriană, am pornit dotarea artileriei reactive cu HIMARS, am văzut primele Pirahna 5 românești și dacă avem un pic de noroc vom avea un rezultat pozitiv și în programul de dotare cu corvete.

Nu avem motive să plângem de bucurie, dar față de finalul anului 2016, când nu aveam efectiv nici o speranța, astăzi parcă mai respirăm un pic, privim lucrurile altfel.

PS Acesta este un articol de încurajare, de tihnă la sfârșit de an. Avem o speranță, și încă una bazată pe lucruri concrete, vedem ce va fii cu corvetele, bateriile de coastă, viitoarele două escadrile de F 16, elicopterele de atac și transport, poate Agilis sau un urmaș al sau, viitoarea armă de asalt etc.

Să fim sănătoși, uniți, să conștientizam că România este a noastră și nu a lor și că, dacă vom avea un viitor, acesta va fi doar împreună sau nu va fi deloc.

La Mulți Ani, tuturor celor care ne citesc de peste șapte ani și jumătate, tuturor românilor din Țară și de peste granițe, românilor de lângă România!

Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți pentru că, ca de obicei în istoria noastră, ne bazăm mai mult pe bunăvoința celui care ne-a dat suflare decât pe noi înșine. Și, câteodată, am avut dreptate să ne încredem mai mult în Dumnezeu decât în cei pe care noi înșine i-am pus în funcții înalte.

Pentru că România are noroc…

 

GeorgeGMT

130 de comentarii:

  1. 44 de Leo a7+ nu sunt nici macar decente ca numar…nimeni nu spune ca nu sunt niste tancuri chiar foarte bune dar mult prea putine….mult mai letale mi se par cele 24 de pzh 2000….asa ceva ar trebui Romaniei nu artilerie tractata cum avem…pentru ultimele ii invidiez cu adevarat.Ramanand pe teren real doar noi si turcii contam la M Neagra deci este normal sa avem macar o flota care sa puna ceva probleme singurului inamic pe care il avem cu adevarat de vreo 200 ani,,,,si care continuua sa fie inamicul nostru inclusiv la nivel de declaratii recente.Cat despre aviatie eu cred ca vor fi acelasi MLU + sa nu ne facem iluzii…dar decat deloc ,,,sper numai sa nu se intinda pe inca 10 ani programul de achizitiii.

    • Tocmai au pierdut un lot de 60 Leopard pe care doreau sa l achizitioneze din Olanda cu 180 mil euro,dupa care sa mai cheltuie 90 mil euro sa le faca un update la zi.In total 270 mil euro aruncati pe geam pentru un singur batalion de tancuri.Niste ruginituri de care altii au fugit mancand nori.In ce priveste avioanele,cred ca cele 18 MIG 29 nu ar trebui lasate sa rugineasca de tot.Poate mai putem salva 10-13 aparate si transformate in MIG-35.Cred ca putem face asta cu vre o 100-150 mil euro.Cred ca aia din Georgia care se ocupa de chestia asta nu ar spune nu.Dar na,trebuie sa vrem,una la mana si sa nu ne puta aparatele rusesti.Cred ca am putea chiar si cu Rusia,pentru ca nu cumparam,doar updatam,ceea ce NATO nu interzice.Si pe urma sa cumparam treptat si F-16 v ,Gripen,Raffale,sau ce vor mai marii din Mapn.Am vazut ca si au manifestat clar dorinta pentru F-16V.Cred ca si F-16 MLU ar trebui aduse in stadiul Viper.Cred ca daca s ar gandi asa in Mapn si la CSAT,clar anul asta am putea avea minim 25 avioane.12 F-16 si 13 MIG 35.Mie imi place MIG-35.Americanii si cei din vest il lauda la greu pentru manevrabilitate si nu numai.Trebuie salvat transformat si updatat tot ce avem!.Sa lasam fitele ca nu ne trebuie. ca sunt prea vechi,ca nu merita.Trebuie gandit foarte bine!Suntem prea departe ca sa avem fite in cap.Sa vedem numai Leoparzi,Abrams,F 22 si alte chestii.Tancuri nu trebuie sa cumparam.Avem in tara 500 Abrams aduse de SUA.Pentru ca incepand din acest an suntem sub aripa lor.Adio UE.O sa vedeti!Europa e impartita iar de Trump si Putin.S a decis!Deja MI6 si a facut prezenta inca de anul trecut in Romania si construieste capul de pod.Trump si a trmis mana dreapta aici sa se ocupe de asta.Alde Iohannis si gasca cu statul paralel sunt pa si la revedere!D aia spun,tre sa updatam ce avem,sa transformam si pe fondul asta sa si vindem sa ne permitem si alta aparatura militara de la americani,daca tot suntem sub aripa lor protectoare.Clar preturile vor fi altele,Nu ca pana acum.Daca aruncam banii pe tehnica straina si noi nu vindem nimic,terminam repede bugetul de 4 mld euro.Polonezi trebuie luati exemplu.Nu iarta nimic din parcul lor de orice fel.Oamenii aia transforma ,updateaza tot.Anul asta vor incepe updatarea celor 377 tancuri T-72.De ce o fac?De prosti?Ei au buget de 2.5 ori mai mare decat al nostru.Si totusi o fac,chiar daca au cumparat 128 Leopard 2A4.Noi nu gandim deloc cu creierul,Traim numai din interese,simpatii.D aia ne am ajuns atat de rau!Chestiile astea ne au distrus!Nu gandim logic!Sa gandim pragmaticsi sa alegem cea mai buna varianta pe termen mediu si lung.Obtiunile pe termen scurt rezolva pe moment,dupa care intri iar in fibrilatii.Nu e normal asa ceva.Vad pe aici numai verdicte ,numai cifre,comparati,etc.Pai daca noi nu ne permitem,de ce naiba sa vrem acel lucru ?Si de ce sa cumparam,cand putem construi.E adevarat,nu foarte bune ca aia,pentru ca nu avem tehnologia necesara,dar putem cumpara update-uri si o putem asambla la noi pe un proiect romanesc.Inteleg,nu poti cumpara ultima generatie,dar penultima cu siguranta!Mai aruncam cu ochiul pe ici pe colo,ne mai inspiram si incepem ceva.Cred ca putem construi o turela de tanc performanta din compozitul pe care l au evoluat la noi.E foarte important sa incepem.Vom invata din mers.SAUR este un exemplu.La Cugir la fel.De ce sa omoram industria noastra de tot.E o prostie sa cumperi absolut tot.Inteleg,nu putem construi un avion de nivelul rusilor,al vesticilor nu mai spun,dar putem construi altceva.cu care sa facem export.Dar pana atunci updatam,invatam ABC,ul de a construi din nou.Altfel nu vom sti niciodata.Si omoram si ce mai exista .Ma refer aici la fabrici de profil.Asa putem incepe sa ne dezvoltam iar industria,Clar nu o sa mai ajungem la ce a fost,dar daca reusim pe sfert e miraculos!Nu mai fi ti straini cu tara vostra.Fi ti patrioti,ganditi ca niste romani autentici si laudati produsele noastre,chiar daca nu sunt foarte competitive.Dar in timp ,prin munca si abnegatie,cultura,vor deveni..Asa vom prinde incredere in noi si lucrurile vor evolua din ce in ce mai bine.Sunt convins ca suntem boicotati maxim de afara sa nu ajungem la un anumit nivel,dar nici noi nu facem nimic.Noi ne sabotam mult mai rau decat o fac aia!Asta e clar!Nici macar discutiile nu sunt construtive.Ma uit aici.Numai contraziceri.Ceea ce nu e sanatos.Nu ne face bine ca natie!Ne autodistrugem!Va pup si La multi ani!

      Editor edit: trol? agent? probabil una din ele. nu mai investighez.

      • Ei poftim… uitati aici proletarism autentic! Sa nu ma mai acuzati pe mine de proletarism vreodata! 😛

      • Amice George, vorbesti discutii. Ai semnat cu alt nume, la un alt articol. Te-am intrebat ceva acolo. Nu raspunzi, nu se publica nici un comentariu. Punct. Nu iti sprijini afirmatiile cu referinte sau estimari reale (cifre adica), nu se publica nimic.

  2. 13000 de camioane si 1050 de transportoare (8 brigazi de inf. mecanizata)???nu prea cred .cei 14000 de soferi de camioane si tbi ar reprezenta peste 25% din totalul fortelor terestre(54000 de oameni).in caz de conflict cine mai lupta?in privinta achizitiilor militare sa nu uitam ca f-16 au fost comandate in iunie 2013.

  3. strict pe nevoi strategice probabil aviatia ,aa și marea neagră cu tot ce inseamnă ea.
    eu zic că dacă ne uităm în jur toată europa centrală și de est după intrarea în nato a dormit la capitolul însestrare,din ce motive putem specula la nesfârșit.
    cronoligia econimică românească de după ’90 este tristă si așa cum @gmt spune de alianța DA eu pot spune de regimul iliescu-năstase din anii 2000-2004 de care nimeni nu mai amintește…sau de cuplul geoană-vântu care se inchina la moscova ca să nu uităm climatul de atunci șice ne aștepta la colț.
    până la urmă poate fi o culpă comună a clasei politice plus o atitudine neprofesionistă in cadrul instituției fundamentale numita armată care s-a complăcut în situația respectivă,iar nu mai amintește nimeni de ea….una fară alta nu se poate dacă chiar vrem să fim obiectivi.
    din „nefericire” nevoile noastre de inzestrare sunt altele fată de cele ale vedinilor și mult mai costisitoare dar asta nu e veste proastă ci o oportunitate de crestere si dezvoltare .insă în țara cu dunărea și marea neagră lăsate de izbeliște nu mă aștept la altceva decât amatorism.
    tot ce doresc armatei române este să facă odată trecerea de la moșu gerilă al anilor ’80 la moș crăciunul timpurilor noastre și nu vorbesc de inzestrare.ofițerimea școlită și pregætită în occident trebuie pusă la butoane iar relicvele și omul nou în uniformă scoase din sistem.

  4. Acum ii trimitem scrisoarea Moșului? Facem Crăciunul pe stil rusesc? Poate gasim sub brad niscaiva Sukhoiuri si T80…

  5. 32 F-16 (de preferat ceva mai noi) si cateva F-15.

    • corect! e minimum necesar. plus AA . si 3 sub uri.. si am rezolvat o cu rusii… cu ungurii… nu cred ca e o problema… ii trage uncl sam de urechi daca fac ceva.

    • Si mai corect si bine, parerea mea, pt FARo ar fi 18 F-16 AB MLU Falcon, 18 F-16 CD MLU Falcon si 18 F-15 CD Eagle sau EF Typhoon sau F/A-18 CD Hornet, in total 54 de avioane supersonice de lupta multirol organizate in 3 escadrile de cate 18 avioane, cu 3 baze principale Luna CJ, Baraganu CL, Bacau BC si 3 secundare adica 1 pt fiecare baza principala Giarmata TM, Craiova DJ si Kogalniceanu CT. Rafale-BCM si F/A-18 EF Super Hornet inca nu sunt disponibile ca sh-uri. S-ar mai putea adauga 36 IAR-99 B SoiM 2 escadrile cu bazele pe Ianca BR si Salcea SV iar rezervele Sibiu SB si Baia Mare MM si 36 avioane monoturbopropulsoare-gen Super Tucano pe Bobocu BZ cu Silistea TR si Oradea BH cu Tg.Mures MS. Ar mai fi de dorit o escadrila de 18 avioane de lupta supersonice multirol bimotoare cu baza pe Alexeni IL cu rezerva pe viitiorul aeroport Ghimbav BV.

  6. Pace. Și… Moarte corupților, pt că într-un stat corupt așa cum e la modă prin Est și prin România, trădarea face diferența în detrimentul armatei ori cât de dotată ar fi armata. Exemplu Ucraina care e mai puternică decât România dar la fel de coruptă și trădată. Sau R.Moldova când a încercat să învingă o armată mult mai mică în Transnistria.

  7. In opinia mea, achizitia de aparate A/B a fost o eroare. Nu stiu care ar putea fi cauzele. In fine. De ce? F-16 Bl.40 are o resursa care poate fi prelungita pana la 13500 de ore.
    Sunt circumspect ca vom putea inlocui toate cele 52 de potentiale F-16MLU, care vor cadea toate odată, avand in vedere resursa lor, cu aparate F-35. Nu vor fi bani pt atâtea aparate F-35, cum nu sunt nici acum pt F-16 Bl.70 si cum nu au fost nici pt inlocuirea MiG-ului-21 cu F-16 Bk.52.
    Esalonarea este, in opinia mea, solutia.
    Cumpararea celor 5 MLU, a fost anuntata, dar ar trebui sa ne oprim aici cu A/B-urile. Escadrila 2 ar trebui sa fie Bl.40, cu resursa care poate fi prelungita pana la 13500 de ore, iar escadrila 3, aparate Bl.70 noi.
    A/B-urile si Bl.40 pot fi upgradate la V cu costuri decente. Am avea de inlocuit 17 MLU peste 17-19 ani cu F-35 si un timp de respiro de vreo 10 ani in care ar trebui sa inlocuim Bl.40. Am ramane apoi cu Bl.70 si F-35. Am putea face asta, realist vorbind.
    Declaratiile pvd logistica sunt infirmate de situatia unor state care opereaza in paralel MLU si Bl.50. Vezi Chile.
    Taiwan a renuntat la F-35 in acest moment si va opta pt aprox. 60 Bl.70, ce vor fi operate in paralel cu A/B-ul upgradat la V.
    Cumpararea unor cantitati mari de MLU, care vor ”pica” toate odata, ar putea fi o mare eroare. Parerea mea de nespecialist.
    La multi ani!

    • Eu vad ca oportun sa ajungem la 18 bucati F16 MLU maxim, astfel se inchide problema politiei aeriene.
      Apoi as fi mai nuantat, ne trebuie esalonat sa vina 2 x 16 avioane monomotor supersonice noi, cerinta principala AESA aici in acest moment s-ar califica F 16 V adica block 70/72 sau Gripen E/F. Astfel se asigura esalonarea, cand scoti MLU ai loc de F35 vreo 16-18 este tot ce ne permitem in 15 ani, numai bine vedem daca merita sau mai merita luat atunci.

    • De urmarit ce putem obtine in materie de trainere, FA 50 spre exemplu are acelasi radar ca MIG 21 LanceR C deci ar putea fi o pista de suplimentare a MLU pana avem mai multi bani de achizitii.
      Daca rezolvam problema cu avioanele de vanatoare neaparat 2 mini AWACS astea ar da posibilitati de regrupare in cazul de ciocnire majora in Marea Neagra, SAAB are solutii interesante si Israelul la fel.

    • Pentru apararea cu raza scurta de actiune baza la sol avem 2 sisteme potentiale CAMM si Iris-T SL si SLS si posibil MICA NG dar eu nu ma bazez ca o sa fie gata cand noi o sa vrem sa o cumparam.
      Apoi ceva ce am neglijat total dotarea tunurilor de 35mm cu AHEAD si e posibil si la cele de 30 mm sa introducem AHEAD.
      Ghepard avem noi si polonezii si nemtii deci o integrare cu Stinger impreuna cu toti si o platforma comuna nu ar fi rau de implementat si cred ca ar si fi destul de ieftin un caiet de sarcini comun.

    • Desigur aviatia de vanatoare este total ineficienta daca nu va avea macar 2x nr. de avioane operationale -rachete BVR AIM 120 AMRAAM/ Meteor in functie de ce putem avea fara costuri suplimentare de integrare.
      Nu ar fi rau si la raza scurta sa avem mai mult decat familia AIM 9 X si aici ma gandesc la un mix de Python 5/Iris-T CAMM(ASRAAM) astfel o sa fie destul de nasol pentru oricine trebuie sa dezvolte contramasuri impotriva RoAF.

  8. Salut. La Multi Ani tuturor romanilor indiferent unde se gasesc. Cat despre scrisorica cu inzestrarea armatei trimisa mosului eu spun ca sa ne limitam la aviatie, marina si aparare AA stratificata la pachet cu punerea la punct cu logistica iar peste 2-3 ani sa discutam despre celelalte categorii.

  9. Am si io un comentariu blocat pe undeva.. 🙂

  10. Pace si bani de investitii, mai multi decat de achizitii!

  11. George, la ce s-a făcut în ultimii ani ptr armată, nu ai pomenit (apăsat) de Spike… Alea , dotate în nr mare, ne-au asigurat siguranța de proximitate ?

  12. Eu vreau sa nu cada economia in 2019, sub ultimele lovituri ale guvernantilor, ca intr-o astfel de situatie orice program de inzestrare se pune in cui…
    Completarea numarului de F16, apararea AA, semnarea contractului pentru corvete, continuare la P5, noua arma in calibru NATO (francezii au adoptat HK416 F, un contract de 110000 bucati pentru 170 de milioane de euro, noua ne-ar trebui poate <30000, cu un cost pe care cred ca il putem suporta), Spike NLOS…

  13. Daca ar fi sa trimit o scrisoare mosului as fi realist.
    As tine cont de situatia politica din Romania si de puterea financiara a Romaniei, o tara plina de datorii dupa o guveenare dezastruasa Dancila&Dragnea.

    As pune pe lista lii Mos Ceaciun ceva subtil, ca sa nu se supere Moe Gerila:

    – 3 sisteme AA penrru fregate/ cate 1 pe fiecare fregata (as merge pe sisteme puse pe punte

    – 100 rachete AER-AER Penntru F16 (AIM-120; AIM-9)

    (Personal imi place sistwmul SL-AMRAAM/ e posibil aa mwarga montat si pe nave)

    Daca Mosul ar realiza asta… ptr 2019. As fi tare bucuros.
    IN loc de corvetele alea noi (ptr care Romania nu are banul) as prefera armate cele 3 fregate.

  14. Ceva minte si foarte mult bun simt! De asta este nevoie!!

    Caci , ar trebui cam asa:

    – De stabilit de ce avem nevoie in primul rand, in al doilea, al treilea ….
    -de stabilit de la cine facem achizitia, tinand cont de bani, disponibilitatea furnizarii, samd
    – de stabilit un program care sa permita „incalecarea”. Acizitiilo. Adica un an, doi, dam numa ptr , sa zicem, aviatie … Apoi inepem sa dam si , sa zicem, niste rachete, samd.
    – sa nu uitam piesele de schimb si intretinerea lor (boala socialismului…)
    – sa nu uitam perspectiva (programul Lancer avea ca scop amanarea cu 10-12 ani a achizitionarii noului avion. Dar a devenit programul distrugerii aviariei – am inceput cu peste 100 de piloti si azi?!)

    Si mai ales sa nu uitam ca primeaza interesele noastre, nu ale aliatilor!
    Nu sariti, insa aliarii au propriile interese f personale. De ex la elocoptere, aliatii europeni vor zice ca ne trebuiesc alea europene. Muricanii vor zice ca ale lor trebuiesc cumparate. Iar Bell si Boieng , ambele firme muricane, vor vrea numa de la Bell sau numa de laBoieng!
    Si din atatea de la mine! Ba de la mine!! ramanem cum suntem!

    A ! Era sa uit : trebuie renuntat la ideea ca” in mod ideal”. Ca la modul ideal ala care foloseste un asa argument , trebuie trimis sa pasca porcii!!!

    A, si uitam: cerut ceva ajutor militar.

  15. Asa e…n-am citit atent. Dacă e să-mi doresc ceva ptr 2019, ar fi să demareze și programul Agilis!

  16. desi nu ar avea nici o semnificatie pt armata, mi-as dori sa zboare 99TD… desi nu cred.

  17. Prioritati: AA+ avion multirole+marina (macar corvetele si fregatele inarmate).

    Pe de alta parte, la cat de tensionata este situatia internationala ceea ce facem acum este insuficient. Este discutabil daca nu cumva ar trebui alocat un procent mai mare din PIB, ceea ce pare la o prima vedere alocare de bani pentru armament in defavoarea invatamantului, sanatatii etc. Daca privim ca o investitie in asigurararea viitorului parca suna altfel.
    Mai avem si cativa indicatori economici care ne indica ca, mai bine organizati, am putea aloca un procent mai mare din PIB catre armata. De ex: Colectarea de taxe si impozite la buget, in Romania, este de sub 26% din PIB, ceea ce comparativ cu bulgarii (29.5%) si tarile din Europa Vestica (peste 40%) este foarte putin. Deci, undeva intre 5 si 15% se duc in alte buzunare si nu in bugetul national. Da stiu, asta ar insemna sa creasca anumite taxe…. nu dati cu pietre :)….. dar si ca ar trebui mai bine colectate

    https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/lovitura-pentru-anaf-romania-are-a-doua-cea-mai-redusa-rata-de-colectare-a-taxelor-din-pib-in-ue-25-8-17721464

  18. Mi-as dori un contract, de lunga durata, cu Bell si Sikorsky.

  19. Un an nou fericit!!

  20. Sarbatori Fericite Romania Military!!!
    „Să fim sănătoși, uniți, să conștientizam că România este a noastră și nu a lor și că, dacă vom avea un viitor, acesta va fi doar împreună sau nu va fi deloc.”

    Pt Mos Craciun.
    Tancuri Abrahams 500buc, inca 52 de F16,2 escadrile de A10, Submarine, Corvete, Baterii de costa,Tomahawk, artilerie
    auto-propulsata, Himmars, Patriot,elicoptere de atac dezvoltarea ,testarea armei termobarice de mare capacitate, transportoare ,drone supraveghere si atac…..si alte capabilitati autohtone unice…La multi ani!

  21. La multi ani. Eu unu asi vrea pentru 2019 si pe mai departe sasi bage dobitoci astia de la conducere mintile in cap, apoi fonduri necesare pentru inzestrare si cat mai multe colaborari cu companiile mari gen Bell , Loched… , Airbus… Si am o speranta pentru tancul romanesc care va fi capabil sai rupa fasu ursului de la est si sa dam dracului odata contractu ala de corvete sa inceapa baieti sa ciocaneasca la table ( sper sa fie Sigma) si sa ne punem la punct cu apararea in straturi AA

  22. Abrams, AH-1Z Dracula, F-16C/D, corvete, submarine, obuziere autopropulsate. Am uitat ceva? Sper ca nu?

  23. si tancuri avem „in acte” vreo 720(niciunul capabil de ceva) dar in final pun pariu ca nici alea 270 preconizate nu vor fi cumparate.daca o sa avem 4 CAB uri pe model american sa zicem bogdaproste.cate unul in fiecare regiune istorica reunite intr-o ABCT cu 90 mbt+90 ifv+112 apc plus al patrulea independent in dobrogea cu 28 mbt+28 ifv.nici nu stiu ce ar face cu 270.finlanda (sute de km de granita cu rusia) are vreo 200,suedia si norvegia(peste gard de rusi) au 172 in total.

  24. Off topic da nu chiar :

    Ce e acrosat in varful aripii de la F16 din articol ?
    Nu pare o racheta reala… un mock-up sau container eccm ?

  25. Pentru 2019! Vreau F-16 full, shorad+vshorad, mai multe spike, baterii de coasta, corvete, leo 2, arma de asalt. Si mai ales vreau sa vad toate himars-urile si patriot-urile platite

    • „România ar plăti pentru 52 de avioane cam 6,5 miliarde de dolari, adică cât avem de gând să punem jos pentru întregul nostru sistem anti-aerian/anti-rachetă integrat: Patriot+ SHORAD+VSHORAD.”

      Macar un 2,5% din P.I.B. pentru aparare pe 2019! Minimum minimorum!

  26. Eu in 2019 imi doresc un guvern care sa acorde prioritate investitiilor, motorul economiei.
    Imi doresc sa finalizeze programele incepute, s-o rezolve cu aviatia si sa inceapa si programul Shorad/VShorad. De mai mult nu sunt bani, sa fim sinceri si realisti.
    La multi ani cu sanatate ca belele curg oricum!

  27. Eu cred că pentru următorii doi ani ne trebuie aceeași politică de alianță cu americanii, răbdare și tutun. Cum zice cineva mai sus, cât mai puțină corupție.

    Altfel, 64 f16, fie ele și mlu, multe Spike er și răbdare.

    La mulți ani, RoMilitary, cititor consecvent, comentator rar!

  28. Contract cu Damen pentru corvete, pe configuratia si la pretul de la licitatie.
    Inca o baterie Patriot platita.
    Contract pentru bateriile de coasta.
    Contract pentru o escadrila (cel putin) de F16V.
    Prima baterie HIMARS sosita in tara.
    Operationalizarea completa a primei escadrile F16.
    Semnat contractul cu Bell pentru Viper si Venom;
    Inceperea productiei de Piranha 5 la UM Bucuresti.
    Clarificata situatia de la Moreni: mai facem Agilis sau producem o varianta amfibie a Piranha 5.
    Clarificata situatia productiei de pulberi pentru motoarele racheta.
    Lansarea unui program clar, etapiat si finantat pentru productia-achizitia de UAV (in special drone medii, mici si minidrone).
    Semnarea contractului pentru bateriile SHORAD.
    Demarat program de modernizare a tunurilor antiaeriene cal.30, 35mm.
    Contracte pentru Manpad-uri (de preferat Mistral pentru vehicule si Stinger pentru talpasi).
    Demararea unui program de cercetare-productie de drone terestre.

    Mai sunt multe dar nu-mi vin acum in minte.

  29. Imi doresc sa incepem cu lucrurile fundamentale. Echipament individual si arma noua de asalt. Pentru toti militari. Si un pic mai multa intelegere a vietii reale de dincolo de gard in Minister. Si adaptare la ea.

    Cit despre tancuri, transportoare, corvete, fregate, submarine, avioane, MANPADS, baterii de coasta, elicoptere de atac, elicoptere de transport as putea spune doar ca despre morti numai de bine.

  30. Nu stiu unde gasesc un Mos asa generos pentru ca mi-ar trebui atatea incat nu prea as sti de unde sa incep. Apararea AA, aviatia si marina ar trebui sa fie prioritatea 1 in lista de dorinte a mea.
    I-as scrie Mosului ca mi-ar trebui sistemul ala stratificat de aparare AA pe care il gandesc israelienii sa-l puna in practica (Arrow3 + Davis’s sling – vreo 2 + 4 baterii, altoit cu Iron dome si SAMP/T (4 + 3). Stiu, imi va sari lumea in cap ca trebuie integrate, invatate si greu de intretinut logistic, dar daca tot e sa visez, imi asum criticile. I-as mai scrie Mosului sa se uite pin curtea japonejilor, sa vada ce e cu XASM-3 aia si daca poa’ sa-mi aduca vreo 2 baterii din alea, le-as pune pe langa MN, sa pot face plaja mai relaxat. Pentru chestiile astea, Mosu saracu’ ar cam trebui sa gaseasca prin nadragii sai vreo 4 miliarde de verzisori.
    Apoi, daca nu lesina Mosu cand aude o astfel de grozavie, i-as zice ca mi-as dori vreo 2 escadrile de F15X sa pot sa vanez suhoaie, una de hibridu’ ala supercalifragilistic F22/35 (he he) si un ugrade la F16 alea cu care ma joc de la anu’ sa fac pe politaiu aerian anume sa le fac viperase zburatoare ce ar putea musca rau din aceleasi suhoaie pomenite mai sus. Deci saracu’ Mos ar mai trebui sa gaseasca prin buzunarele nadragilor sai alte vreo 5 miliarde pentru dorintele mele aiuristice.
    Si ca sa il bag in fibrilatie pe Mos, i-as mai zice ca m-as da in vant dupa vreo 2 fregatele din alea misto de la olandeji (ei le zic Omega), vreo 6 Skjold-uri din alea jmechere si vreo 4 A26 din alea ciumege. Pentru care i-as zice Mosului ca tre’ sa decarteze alte vreo 4 miliare juma’.
    In final, as realiza ca Mosu a intrat demult in stop cardio asa ca pentru a evita chestia asta, i-am scris doar sa fie sanatos ceea ce va doresc si dumneavoastra.

  31. Pentru 2019 : lucruri foarte realizabile cred eu.

    AVIATIE – escadrila noua de F16 MLU – 17 bucati (a doua) – semanre contract
    – elicoptere de transport 14-16 bucati noi – facute in tara IAR (prima transa)
    – avioane de transport 2 buc – Hecules HC130 + 2 buc. alimentare aeriana
    – elicoptere de antrenament 8-10 buc – AIRBUS – baza BOBOCU (BZ)
    – constrctutie prototip avion antrenament – IAR 99

    TERESTRU – continuare program Piranha V – 227 buc.
    – continuare program TAB 8×8 / 4×4 – autohton cu Rheinmetall
    – achizite camioane militare diverse tonaje – licenta fabricatie in tara – ROMAN Brasov
    – program modernizare tanc TR 85 – contructie prototipuri – semnare contract pentru cel putin 2 batalioane 108 buc. incepand cu 2020 ..si tot asa pana 250-300 buc.+ derivate pe aceeasi platforma (gen sistem antiaerian Gepard)
    – program de modernizare masini e lupta MLI 84 + prototip masina de lupta grea platforma TR85
    – modernizare masini de lupta MLVM – vanatori de munte.
    – derulare program PATRIOT

    MARINA – semnare program corvete 4 buc. – fabricare in tara
    – semnare program modernizare fregate 3 buc. + contructia 1 buc noua pe viitor 2020-2021
    – achizitie avioane de supraveghere maritima – 3 buc. – spartan

    Si poate posibilitate de achitie / modernizare – in sistem de razboi electronic EW (electronic warfare) – aerian/terestru/maritim.
    P.S.- in conflictul din Ucraina – sistemel EW sunt foarte des folosite mai ales de catre rusi cu consecinte foarte mari pentru ucraineni.

    RIDICARE la cel putin 2,5 – 3 % din PIB pentru armata.

    Ca un mic comentariu – achizitie a cel putin 7-10 elicoptere Airbus H135/H145 – pentru SMURD. si transport medical H215 MED – 2 buc.

  32. Eu sunt visator asa ca las urmatoarea lista :

    Marina Romana :

    Delta :

    5 x Stan Patrol 4207
    6 x stan patrol 1605

    Marea Neagra

    5 x A26
    14 x Sigma 10514
    3 x Air defence and command frigate 14019 damen

    15 AH-1Z Viper

    3 Scoli de ofiteri
    5 scoli de subofiteri

    Fortele Aeriene :

    6 scoli noi de ofiteri si subofiteri

    120 F16 MLU cu posibilitate catre Viper
    32 F22 Raptor ( in caz de caldura vara si vrem sa o luam spre est )

    Fortele terestre :

    colt ar 15 – pusca de asalt
    terminat program agilis si piranha 5
    92 Ah-1Z Viper
    92 UH-1Y Venom
    720 tancuri Abrams

  33. La multi ani!!
    Eu vreau o garnitura de conducatori intelepti.
    Si niste aliati strategici de nadejde.
    Restul rezolvam.

  34. sa scapam cat mai rapid de banditii de la guvernare…inainte sa ingroape economia de tot

  35. La multi ani!
    Pentru 2019 imi doresc pentru Ro Army urmatoarele:
    – semnat contractul pentru corvete.
    – semnat contractul pentru camioane militare.
    – semnat contractul pentru cele 5 avioane F-16MLU.
    – platita ce-a dea 5-a baterie Patriot.
    – platita cea de-a 2-a baterie HIMARS.
    – plata pentru modernizarea avionaelor IAR 99 Soim la standardul Super-Soim.
    – semnarea contractului pentru bateri de coasta.

    Sper sa ajunga bugetul pentru tot ce am enumerat eu aici.

    La multi ani tuturor!Sper ca anul 2019 sa fie mult mai prosper si mai bun pentru fiecare.

  36. Bună ziua, eu îmi doresc mintea romanului cea de pe urma. Îmi doresc sa scăpăm de actuala clasa politica și sa punem tara pe picioare. Suntem într-o situație dezastruoasa ce pune în pericol supraviețuirea noastră ca tara. Suntem sub o asuprire ce aduce cu domniile fanariote dar varianta sec XXI cu zeci de mii de variate de Dinu Paturica. Îmi doresc investiții în infrastructura, agricultura și turism dar mai ales pe primul loc, investiții în oameni, educația, cercetarea și dezvoltarea fiind la pământ. Cu potențialul României pus în valoare în mod judicios vor fi bani sa ne luam ce vrem.
    La mulți ani și sănătate.

  37. Tare ma s bucura sa putem gasi în 2019, urmatoarele avioane de vânătoare. Si cred ca de la Americani o sa le luam.
    Sper sa se miste treaba cu Transportoarele, sa dea drumul la productia in țară. Dar cred ca. In acest an doar le termina de adus de afara, si ma tem ca in 2020 o sa se fabrice in țară. Îmi mai doresc sa aud acum in ianuarie ca sa semnat contractul pentru corvete. Romania trebuie sa se înarmeze, e vital pentru noi, suntem obligati sa facem asta. Nu avem altă solutie. La Multi Ani!

  38. La multi ani tuturor romanilor cu suflet de romani !
    Dumnezeu cel bun sa ne mai ajute cu un strop de noroc sa scapam de cei care ne poarta sambetele din est si vestul apropiat si de slugoii lor interni !
    In 2019 sa se materializeze macar P 5-ul, Himars, Rheinmetall, apararea de coasta, elicoptere(de atac)……si 10-12 A-10 pt cele 44 LeoA7 si 24 Pzh care n-au fost luate degeaba.
    Sanatate multa Ro Military caci te asteptam si ne unesti in fiecare zi.

  39. Un an nou fericit cu multe impliniri tuturor !
    Poate cel mai important ar fi mai putina demagogie si isterie si mai multe fapte si minte pt. politicieni si mai multa implicare pt. majoritatea oamenilor in a-si sustine nevoile si initiativele benefice sau a-I schimba pe cei ce nu-si merita locurile in conducerea tarii . Mai multe resurse si implicare pt. protejarea mediului si resurselor pt. ca e cel mai important la ora actuala .Restul aproape ca vine de la sine doar sa vrem ca ni se da …

  40. Eu sunt mai modest, imi doresc pentru armata romana noul an sa-i aduca 5000 de rachete ATSpike MR, 5000ATSpike LR- si 5000 Spike NLOS iar dupa aceea poata sa vina oricine sa ne invadeze.

  41. Si eu vreau sanatate si mai multa minte tuturor. Mai vreau ca sa fie demarate contractele majore de inzestrare. Corvete AA transportoare piranha si agilis, avioane f16 si modernizarea la super soim, elicoptere de atac si transport. Si in rest mai multa liniste. La multi ani!

  42. La multi ani si tie George! La multi ani tuturor celor de pe RM!

    Eu doresc MAPN 2% reali. Vor sti ei ce sa faca cu ei. Sunt convins ca vor interveni si coruptia si incompetenta in alegeri dar cred ca ele vor fi mai mici decat in restul investitiilor publice.

    Mi-ar placea sa vad si o apropiere intre programul de redotare MAPN si economia romaneasca. Daca pana acum poate ca guvernele au neglijat armata ar fi pacat sa vedem acum MAPN -ul ignorand partea civila. Impreuna este calea de urmat, chiar daca asta inseamna compromisuri. Corvetele facute la Braila, Galatai, Managalia, Tulcea ar fi un inceput excelent. Inainte economia nu putea sustine armata; acum armata are un prilej sa sutina economia, macar din egoism ( ca sa nu saracim si sa ne intoarcem la “economia nu sustine armata” si pentru ca 2% dintr-o suma mai mare inseamna o dotare mai buna pe viitor). Aritmetica spuna ca Armata va avea o dotare mai puternica daca alege surse interne.

  43. Cred ca deja au fost enumerate cele mai frumoase și mai dorite daruri pe care sa ni le dea Domnul în noul an, eu i-as cere în primul rand pace-n tara si-n lume iar prosperitatea sa nu fie altceva decat încununarea trudei și înțelepciunii acestui neam, iar dacă v-om fi înțelepți o-m avea și o armata arătări, în rest pace și sănătate.

    În plan personal i-s de acord cu Teddy, (urmatoarele escadrile de F16 sa fie minim C/D, etapizarea fiind foarte importanta) și cu Iulian (echipamentul individual și arma de asalt musai rumaneasca)……iar dacă George tot a amintit de faptul ca e nevoie de aproximativ. 1000 de TBT-uri atunci poate ca n-ar fi rea resuscitarea programului Agilis sau demararea unui program major in colaborare alt producător serios dacă cu Rheinmetall și GDLS nu-i posibil.

  44. Erata: acătări nu arătări ?

  45. În primul rând LA MULȚI ANI echipei romilitary și tuturor colegilor de dezbateri și discuții!

    Eu sper ca Moșul să fie darnic în 2019 și în primul rând să ne aducă pace, liniște în țară și sănătate tuturor.

    Și TIMP să putem realiza modernizarea armatei române.

    Și așa, ca o preferință personală, sper să văd la parada din 2019 Abrams-uri cu tricolorul pe turelă. Cât mai multe…

    Doamne ajută!

  46. La multi ani tuturor si Rumaniamilitary !
    Un an mai bun tuturor !

    Si anul nou sa ne aduca
    Avioane cu reactie, noi daca se poate
    Taburi bune si mai bune
    Rachete cat mai multe
    Submarine in apa
    Nave cu de toate
    Si pe deasupra NATO sa ne binecuvanteze in toate !
    🙂

  47. Scurta compilatie de Popey1234

    Americanii, intrun studiu desecretizat in anul 2009″”…ANALYSIS THE HISTORICAL ANTI-SHIP
    MISSILE IN LITORAL WARFARE”,Analizeaza ,din punct de vedere istoric toate actiunele-atacurile asupra navelor moderne din ultimii 40 ani.
    Studiul este f. Interesant si are urmatoarele concluzii,pe care le prezint pe scurt si in rezumat.
    1.Masurile ”soft-kill” au fost O.K.-”combat proven” in toate cazurile cind au apucat sa fie folosile.
    2.Masurile”hard-kill” ,gen CIWS(tunuri automate si/s-au rachete ) total ineficciente,cu exceptia
    Unui singur inccident cind au fost folosit sistemul Sea Dart contra Exocet,razbouiul din Malvine,anul1982.Mai bine le ceream englezilor sa le lase la bord,contra cost,pe F22…
    Analistii americani ,dupa calcule savante au ajuns la urmatoarele concluzii,dovedite din statistici..
    Ptr a lovi o nava cu rachete anti-ship ,dupa anul1982,deci sisteme moderne este necesar :
    -ptr.nave fara aparare,nave civile un coeficient de o,98,asta inseamna practic 2 rachete lansate ptr o lovitura confirmata(din 8 rachete ajung la tinta 6-7 buc)
    -pentru nave aparate,excortate de nave militare ,un coeficent de 0,63,practic din 8 lansate lovesc tinta 4-5 buc.
    -Nave militare, coeficient 0,45;deci din 8 buc lansate ajung la tinta putin peste 3 buc.
    -8 rachete este inacarcatura standard a unei nave tip corvetaa,fregata.
    Amintesc ca racheta de calcul a fost Exocet(probabilitate de lovire 0.8-0.95 %,incarcatura de lovire 120 kg,raza peste 100 km),rachete Styx nemodernizatee dupa anul 1975 nu au mai inregistrat nici o lovitura in tinta(statistic ,din cazurile folosite).
    Acum sa vedem efectul la tinta ,au fost folosite in studiu 3 tipuri de nave
    -fregate(FFg 7) ,ciws+ rachete Sm-1,deplasament cca 3800-4200 to,1 singur iluminator radar ptr rachete.
    -Nave dragoare(maritime-costiere-MMC),numai rachete Stinger,aparate de alte nave militare,deplasament 900- 1300 to.
    -Nave patrula costiera(PC),ciws si Stinger portabile,deplasament 600-1000 to.
    Ptr toate navele folosite in calcul s-a folosit un coeficent de 10% pierderi echipaj ,rezultind
    Fregata-20 morti;nave dragoare-3 morti si nave PC 8morti,la asta din alte carti mai adaugam un coeficent de x1,5-2 raniti rezultind: fregata 30-40 raniti, nava PC-12-15 raniti, nava dragoare 4-6 raniti.
    Americanii au folosit 2 situatii ;nr de lovituri racheta confirmate ptr”ship out-of order”-pe romana
    Nava incapacitata si al 2-lea caz ”sinking ship”-nava scufundata.
    Sa vedem ce avem…
    TIP NAVA DEPLAMENT OUT-OF -ORDEER SINKING/SCUFUNDATA OBSERVATII
    —————————————————————————————————————————
    FREGATA 4000 MTO 3 5 NAVA.SURPRINSA
    MMC 1500 MTO 2 4 ATAC SURPRISA
    PC ??? 1 3 …..IDEM………….
    FREGATA …IDEM …………..4……………………………..7…………….NAVA IN STARE DE ALARMA
    MMC …IDEM ……………4……………………………..5…………….STARE DE ALARMA
    PC …IDEM ……………2………………………………3……………STARE DE ALARMA
    ==============================================================================
    La ochiometru ptr viitoarele noastre Corvete,daca sint 100% fuctionale rezulta aproximativ:
    CORVETE……2500 MTO………………3…………………………….4……..LOV. IN ATAC SURPRINSA
    CORVETA……2500MTO……………….4…………………………….6……..NAVA IN STARE DE ALARMA
    ===============================================================================
    Inamicul lansind de pe o nava 8 rachete conform calculelor ajung in tinta 3-4 rachete..
    Viioarele corvete ar trebui sa fie ticsite de Nulka,soft-kill,decoy si alte dracovenii de acest gen.S-au prezentat pe ”Roumania military” diverse sisteme automate de declansare a masurilor ”soft-kill”,
    Produse de Israel,Germania,Danemarca(Terma???)ect
    Chiar 2 sisteme diferite de la 2 producatori diferiti…pararea mea…Astept opiniile dv-tra.

    Răspunde

  48. Imi doresc 5% din PIB ptr armata in primii 5 ani, apoi scade cite un procent pe an in urmatorii 5 ani pina la 2%. Numai asa se pot obtine repede toate cele necesare prezentate mai sus. Altminteri terminam inzestrarea la calendele grecesti, iar razboiul bate la usa. Nu aduce anul cit aduce ceasul!

    • Lumineaza-ne in privinta corvetelor, ce inseamna 3 ….. 4 si 4….. 6 ?
      Trei din 4 ajung la tinta in primul caz si 4 din 6 in al doilea?

  49. Da cu x5-ul ce-ai avut?

  50. La multi ani tuturor,multa sanatate si impliniri in noul an sa aveti parte!
    Pentru Armata Romana le doresc
    -dezvoltarea prototipurilor Agilis &derivate
    -inceperea programului camioane militare
    -inceperea fabricarii P5 la UMB
    – contract si retehnologizare Cugir pt fabricarea unui model H&K
    -retehnologizarea Fagaras
    -achitare 2 baterie Himars
    -semnare contractului SHORAD/VSHORAD cu achitare partiala
    Pentru Marina Militara
    -semnarea si plata partiala programul corvete plus modernizare fregate
    -semnare si plata baterii coasta
    Fortele Aeriene
    -a2-a escadrila F16block 50
    -drone Reaper
    -2 Hercules J
    -1 C 5
    – plata 1 Patriot

    • O data sunt de acord cu tine
      Si nu vad in lista aia f 18

      • Astia de abia iau F16 A/B ….ce F18 E/F si G….vise mari…chiloti mici…
        Dar C5 Galaxy chiar ar trebui pt ca noi participam in Afghanistan si Iraq si e heavy lifting

    • In proportie foarte mare, se suprapune pe propunerea mea. Totusi, in loc de C5 as prefera un tanker, pe „sasiu” de C130.
      Poate si 1-2 avioane de patrulare maritima sau drone cu acelasi rol.

      • Eroule….raza F16 e destul pt self defence….iar in caz de ceva sunt Stratotanker USAF la Ramstain,Incirlik si Aviano …la o adica ar putea stationa 1-2 la MK….are pista lunga la MK deci nu I bai….Eu am vazut C5 stationate acolo In 2007/2008 cand lucram cu Carpatair,care opera acolo…?

        • In caz de PAC-PAC, cel mai probabil, ramanem fara bazele din estul Romaniei, poate chiar si Bucuresti, caz in care va trebui sa operezi de pe la Timisoara, Arad, Campia Turzii. Deodata, vei avea mai putin timp disponibil in zona de lupta. Obligatoriu va trebui sa folosesti avioane de realimentare.

  51. La multi ani!
    Liniste si sanatate!

  52. Mi-asdori ca in anul 2019 sa fie finalizate toate contractele de achizitie stabilite in acest an.
    La Multi Ani.

  53. Anticipate! Dacă scăpăm de ciuma roșie, vin și curvetele, submarinele, tancurile, avioanele, bateriile de coastă…
    Noul an sa va aduca multa sanatate si fericire alaturi de cei dragi. La multi ani !

  54. Sa nu uitam ca stam prost si cu aprovizionarea. Cate depozite cu combustibil, cherozina, sI munitie avem la ora actuala ?? Dupa cum auzisem jumatate din depozitele cu munitie au fost inchise din ’89 in coace cu toate ca suntem unul dintre cei mai mari producatori de munitie din EU…

  55. F16, HIMARS, PATRIOT, corvete, Leopard-uri. Frumoase lucruri. Eu imi doresc 2 lucruri simple de la 2019, mai usor de realizat.

    1. Inlocuit AK din 1900 toamna cu o arma mai noua (a dat cineva exemplu Colt AR15).

    2. Sa nu mai vad scarba de pe fata militarilor romani la defilarea de 1 Decembrie si sa vad macar 1 detasament ca bate pas de defilare frumos, nu ca mitraliera cum se spunea pe vremea cand am facut eu armata.

    • Pasul de defilare e ultima problema. Una cu care eu unul pot trai bine mersi. Sa aduca mosul restul lucrurilor din lista, ca pasul ala de defilare poate sa fie taiat de pe lista.

    • Cu retehnologizare Cugir s-ar putea franciza macar pt uz propriu H&K HK433 care este viitorul,trebuie renuntat la mentalitatea SH si reesapari….momentan este calibrul 5.56 insa va exista si varianta 7.62 mai adecvata pt uz militar vs Fed Ruse….astia nu-s “baietasi”in Bronx …sunt militari profesionisti….
      https://en.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_HK433

    • Despre ce scarba vorbesti si ce a avut pasul de defilare? Daca generalizezi , jignesti pe foarte multi, asa .ca masoara-ti cuvintele.

      • @Ross
        Ar fi tare frumos sa primim o licenta/franciza pentru o arma decenta dar deocamdata m-as multumi si sa le cumparam si pune la treaba

        @Radu vrc
        N-am vrut sa generalizez, imi cer scuze, a fost mesajul scris la repezeala. Am vazut parada la TV si operatorii au facut cateva zoom-uri foarte interesanedar am vazut pe fetele unora o scarba (ceva de genul „din cauza voastra stau eu aici si inghet de frig”)

        Desi s-a schimbat pasul de defilare cred ca principiile de baza sunt aceleasi. Toti membrii detasamentului trebuie sa ridice si sa coboare piciorul in acelasi timp. La fel si pentru mana care se misca.

        Faptul ca nu sunt in stare ca macar de 1 Decembrie sa bata pas de defilare mie imi spune ca profesionalismul nu este chiar la 100%. Profesionist inseamna sa-ti faci treaba cat poti de bine fie ca strangi iti stergi echipamentul fie ca faci primele trageri cu o arma noua.

        • Nu o zic .ca o scuza, dar dupa ce stai de la 0700 dimineata in noii bocanci de rahat ai Armatei ti se poate face si scarba, printre altele. Toti din detasamente dansau de pe stangul pe dreptul de frig, de la general la soldat. O rusine noii bocanci !

          • Stiu, am trecut si eu prin asta. Dar consider ca poti face un efort 1 minut cat treci pe sub Arcul de Triumf.

            In afara de asta de la 7 la 10 sunt 3 ore, un schimb de garda la MAPN ca jandarii fac 4. Da-o-n pasarica mamii ei de treaba ca nu e chiar chiar asa mult. Pana la urma sunt soldati nu hipsteri corporatisti.

        • Draga Dorel – cu ce te ajuta cum bati pasul de defilare la razboi? Sa iti spun eu cu nimic! Asa ca mai usor cu pianul pe scari nu acest lucru este problema, daca ii intrebi pe cei din Hezbollah sigur nu stiu sa bata niciun pas de defilare insa daca ii pui sa se bata cu cineva din Mid East stiu meserie mai bine ca alte armate bine titrate din zona.
          Ar fi tare frumos sa ne uitam mai mult la capabilitati cu care se poate castiga un razboi si mai putin la chestii de forma fara fond.

          • Pasul de defilare tine de pregatirea militara de baza si de spiritul de corp, de la sumerieni pana la legionarii francezi, toti au avut o modalitate de deplasare ordonata, reglementata, e (in ultima instanta) o forma de disciplina.

            • Si iti foloseste in lupta moderna la ce? Mori mai mandru ca il stii si il faci bine? Nu cred!
              Apoi la sumerieni avea sens deoarece acolo trebuia ca intregul corp sa avanseze de-o data foloseau sulite si scuturi, se deplasau in grup compact acum dispersia este absolut necesara pentru oricare din categoriile de forte armate, forma de disciplina – poate o fi dar e mai mult reminescenta comunista.
              As fi mai bucuros daca MApN -ul ar face mai multe sesiuni tactice cu trupele decat sa exerseze pasul de defilare.

  56. O mentalitate sãnãtoasã.

  57. Facand comparatia cu interventia rusa din Siria, si la evolutia situatiei de acolo inainte si dupa, putem zice ca la o confruntare directa cu rusii decalajul tehnologic va duce la o infrangere rapida a Romaniei. De aceea trebuie luat tot ce se poate si in cel mai scurt timp. Stomacul trebuie sa treaca pe locul 2.
    Nu sunt militar de meserie. Sunt doar un admirator al domeniului si o persoana care vede domeniul in directa legatura cu suveranitatea nationala. Dar nu inteleg de ce nu ne focusam la Marea Neagra pe senzori si mine plus rachete antinava. Pana ajungem la granita directa cu Rusia orice altceva este mai putin prioritar. Iar peste toate o aparare antiaeriana consistenta. Pana si navele si submarinele mi se par mai putin importante in ideea de protectie a tarmului.

  58. liniste si pace
    „sabia sta cel mai bine in teaca”.
    multumesc partenerilor de dialog si administratorilor acestui site, de la care am invatat atat de multe lucruri.
    la multi ani!

  59. La multi ani cu sanatate a celor ce creaza rumaniamilitry.
    Sa fim pozitivi,muncitori si bine pregatiti…asa le trecem pe toate!

  60. In anul 2019 imi doresc comtinuatea articilelor tehnice de pe RoMilitary.La capitolul dotare imi doresc sa vad primele bucati de Piranha 5 produse la UMB.De asemenea doresc continuarea achizitionarii de F16 si eventual demararea unei licitatii pentru sisteme gen NASAMS (asta intra la SHORAD parca)si VSHORAD.In rest,tot ce e in plus e binevenit.Va doresc un an nou fericit!

  61. LA MULTI ANI !

  62. La multi ani 2019!!!! La multi ani rumaniamilitary !!!!!!
    De straja patriei mereu voi veti fi!

  63. La multi ani 2019 !!!

  64. La Multi Ani și un An Nou cu bucurii și împliniri!
    ????? 2️⃣0️⃣1️⃣9️⃣ ??

  65. La Mulți Ani!
    Un an nou fericit, sanatate si numai bucurii alături de cei dragi!
    M-as bucura ca moșul în 2019 sa va aduca tot ce ati postat in acest topic. Doamne ajută!

  66. La multi ani! sanatosi sa fim

  67. Laurentiu Catrina

    https://www.digi24.ro/stiri/economie/analiza-romania-va-ajunge-din-urma-finlanda-in-doi-ani-vorbiti-serios-965350

    p.s.
    cristian paun ala e cel mai bun… mai ales daca ii iei declaratiile facute in timp si vezi ce s-a indeplinit. macar alea din ultimii cinci ani.

    • Hai sa ti spun Eu ce omite tovarasul pr dr univ plenipotentiar…..
      -demagocia e ieftina
      -solutii pt micsorarea deficitului intre zone rurale si urbane,regiuni subdezvoltate si cele mai dezvoltate exista….INVESTITIA IN INFRASTRUCTURA DE LA AUTOSTRAZI LA SPITALE SI SCOLI vor da roade ,vor atrage investitori straini de calitate,China este din ce in ce mai scumpa ca si forta de munca,plus costul de shipping….devine din ce in ce mai atractiv sa relochezi productia manufacturiera inapoi in Europa,insa numai daca forta de munca este accesibila…..investitia In scoli spitale si autostrazi a dat roade la vecinii de peste Tisa,ma doare sufletul sa recunosc dar au fost inspirati si au imbunatatit productivitatea muncii atragand investii de amploare,Mercedes,Audi,Airbus mai nou si sunt In discutii si cu Tesla,asta fara sa faca mare tam tam
      -scaderea taxei pe profit pt business
      -marirea REALA a bugetului de R&D research and development

  68. Defense expenditures, summary in the Ministry of Defense’s performance

      From the beginning of the term of office, the head of the Ministry of National Defense undertakes activities aimed at increasing expenses for the Polish Army. Poland, as one of the few NATO countries, fulfills its commitment to finance military forces at the level of 2% of GDP. The Government of Law and Justice prepared a law of September 15, 2017 on modernization and financing of the Armed Forces, which provides for a gradual increase in defense spending to 2.1% of GDP in 2020, and ultimately to a minimum of 2.5% in 2030.

      In 2018, one of the most important contracts was the signing by Minister Mariusz Błaszczak of a historic contract for the purchase of anti-aircraft and anti-missile Patriot sets. The system will be one of the main elements forming the air defense of the country. The negotiated terms of the agreement are the result of several months of negotiations conducted by representatives of the Ministry of National Defense. In the course of them, a detailed analysis of the presented solutions was made and the most favorable from the operational and economic point of view was selected. Poland will be the second country in the world after the United States with the most modern Patriot sets with the IBCS system.

      An important decision related to the modernization was also the transfer in October 2018 to the side of the American order (Letter of Request) for the delivery of one M142 HIMARS squadron as part of the task of the code name HOMAR. On December 14, 2018, the US Congress approved the sale of this weaponry for Poland. Detailed Polish-American negotiations are underway in this area. As the minister remarked, this is another breakthrough in increasing Poland’s defense capabilities. As part of the program, a multi-lead missile system will be provided, capable of targeting targets up to 300 km.

      Throughout the year, contracts for the purchase of equipment for the equipment of the Polish Army were implemented. In 2018, the head of the Ministry of National Defense decided to purchase, among others:

    8 additional M-346 Master training aircraft for the Air Force. 4 Bieliki provided for a guaranteed contract concluded in March 2018, and 4 more were the effect of the December decision of the Minister of National Defense on the exercise of the option right,
    8 Systems of Unmanned Aerial Vehicles of the short range tactical range of the Orlik Under this agreement, 40 drones will be delivered to the army, and 20 more are provided for by the right of option,
    3 sets of Fly Eye Unmanned Aerial Vehicles that will go to the Territorial Defense Forces. This contract also includes the option to purchase further 9 sets,
    7 command vehicles at the Rosomak KTO for the Multinational North-East Division,
    11 medium-range radars TRS-15M,
    17 nodal WWK-10 / C cable wagons,
    780 Polish mortars LMP-2017,
    888 Jelcz cars 442.32, of which 473 vehicles anticipate the order guaranteed, and a further 415 units result from the right of option,
    35 robots for removing dangerous goods and materials,
    20,000 pieces of 9-mm VIS 100 semi-automatic pistols.
      In addition, the Minister of National Defense also made a decision to accelerate the implementation of the program, which will result in the acquisition of a new generation of fighter aircraft introducing a new quality in aviation operations, as well as support of the battlefield. The fighter will operate in the anti-access and network-centric environment and will cooperate with the component of the allied air forces.
    In 2018, it was delivered to military units, among others:

    Self-propelled artillery battery 155 mm armatohaubic KRAB,
    3 Company’s RAK Fire Modules,
    38 WHO Rosomak in the basic version intended for special versions,
    14 modern antiaircraft sets „Poprad”,
    NSM missiles for the Marine Missile Unit,
    66 mobile modules of the tactical level command station,
    7 command vehicles at the Rosomak KTO for the Multinational North-East Division,
    4 Radiolocation sets of Artillery Recognition Liwiec,
    344 Jelcz 442.32 vehicles,
    12 digital-transmission equipment RWŁC-10 / T,
    19 knot cable WWK-10 / C,
    26 robots for removing dangerous goods and materials,
    22 fuel pumps CND-27 and CD-10,
    356 mine detectors,
    Mobile Metrological Laboratory TRANSMET worth over PLN 7 million.

    Such final annual propaganda..

  69. La multi ani, tuturor! Multumesc RoMil pentru tot ce faceti!
    Eu imi doresc investitii de Stat in economia reala Romaneasca! Economia de productie sa duduie, nu aia de consum ca acuma, apoi avem destui bani pentru educatie, sanatate, armata, etc., inclusiv pentru achizitii militare pe datorie. Si doar atunci putem cere productie sau co-productie, etc. in tara.
    Salut!

  70. Generic vorbind eu cred ca ar trebui apărarea AA sa fie prioritatea maxima plus avioanele necesare sa completăm ce avem ( macar încă 12 – 18 unitati) urmată de apărarea la țărmul Mării Negre ( baterii de coastă + ce nave ne mai permitem…ideal si un submarin etc…) si capavitatea logistica de transport ( pt ce avem in curte, chiar și echipamentele vechi cum sunt tancurile de exemplu…sa ai cu ce sa cari muniție, combustibil, trupe, ateliere de reparatii) dupa asta tancuri noi, artilerie autopropulsata etc.Si in timpul asta sa putem produce blindatele destinate trupelor in tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *