FREMM joins the US Navy!

Noua clasa de FFG(X) americane este „Made in Europe”!

US Navy tocmai a anuntat astazi pe Fincantieri Marine Group ca fiind castigatorul unui prim contract de 795,1 milioane de dolari pentru a construi impreuna cu Marinette Marine Shipyard din Wisconsin noua clasa de fregate cu rachete ghidate, primul program major in mai bine de o decada, designul fiind bazat pe mult operationalizata/incercata/testata cu varf si indesat (probleme din copilarie) clasa de fregate FREMM „Bergamini” Italiene (si „Aquitaine” Franceze, bien sûr…dar in familie mai sunt Marocul si Egiptul)!

Respectivul contract acopera designul si constructia unei nave in anul curent fiscal 2020 si optiuni pentru inca 9 nave, in valoare totala de 5,58 miliarde dolari, daca toate optiunile sunt exercitate. Dupa acest prim contract de 10 nave se preconizeaza inca 10; de precizat ca initial se dorea ca dupa prima nava livrata, in fiecare an sa fie construite cate 2, pana la finalizarea celor 20 (cu ultima in FY2030). Dar conform Rear Adm. Randy Crites asistentul adjunct al secretarului pentru bugetul US Navy:

„We don’t want to have a repeat of some of the lessons of LCS where we got going too fast. As it is, we’re going to have eight frigates under construction when we deliver the first one in 2026…Right now we’ll award one later this year, and the plan is for one next year but that will get looked at. Then we’ll ramp up to two to three, with nine in the [future-year defense program].”

Conform documentelor de buget ale US Navy pe 2021, designul si constructia primei nave va dura 6 ani, pana in iulie 2026, costul prevazut pentru aceasta fiind de 1,28 miliarde de dolari (propunerea bugetara FY2020 estimand aproximativ 900 de millioane de dolari ajustati la inflatia anuala pentru fiecare).

A doua fregata este asteptata sa fie comandata in aprilie 2021 si livrata in aproximativ 5 ani si jumatate; cu alte cuvinte, 3 luni dupa prima.

Per total se preconizeaza ca FFG(X) sa fie o clasa de fregate multirol, capabila sa tina pasul cu portavioanele, sa aiba senzori in retea cu restul flotei pentru a extinde imaginea tactica generala disponibila grupului de lupta, fiind dotata cu o versiune modificata a radarului Raytheon SPY-6 destinat pentru Flight III a distrugatoarelor Arleigh Burke, Lockheed Martin’s Aegis Combat System, cat si cu point defense systems si 32 VLS-uri Mark41, iar fiecare nava sa coste jumatate fata de un DDG.

Sa reamintim cei 4 competitori originari (care, ca in povesti, erau 5):

  • Austal USA, Lockheed Martin cu variante marite de LCS Independence si Freedom;
  • Huntington Ingalls cu o varianta de NCS Legend-class cutter (in fabricare deja pentru US Coast Guard);
  • Navantia si General Dynamics Bath Iron Works cu F100 – Álvaro de Bazán;
  • Fincantieri Marinette Marine (FMM) cu FREMM „americanizat”.

Fincantieri FFG(X) Design based on the FREMM. Fincantieri Image

General characteristics
Type: Guided missile frigate (click pentru caracteristici FREMM)
Boats & landing
craft carried:
2x Rigid-Hull Inflatable Boats
Sensors and
processing systems:
Armament:
Aircraft carried:

Proposed Government Furnished Equipment for FFG(X):

FFG(X) – primul pas

 

Multumiri lui Costin pentru semnalare, titlul ii apartine.

https://news.usni.org/2020/04/30/fincantieri-wins-795m-contract-for-navy-frigate-program

 

96 de comentarii:

  1. o fi buna una din asta in loc de marasesti ?

    1
  2. Razvane nu impreuna cu Marinette Marine – astia sunt proprietatea macaronarilor de ani de zile.

    1
  3. Mare victorie pt FREMM! Oare esecul Navantia cu F 100 o avea legatura cu scufundarea rapid de spectaculoasa a norvegiencei?!

    3
    • Ar fi contat și asta dar în mare măsură ar fi fost și o chestie politică (de dat de muncă unor anumite state care să voteze cum trebuie la următoarele alegeri).

      Mă bucur că au câștigat și nu cred că vor fi dezamăgiți… să mai facă și europenii armament pt americani și nu invers tot timpul…

      • īți cam put americanii ăștia…

        6
        • Asta chiar e o remarca idioata…. E treaba lui ce-i pute si ce-i miroase frumos.
          In plus, omul a gresit-o p-aia cu armamentul facut de europeni pentru americani, ca nu prea e cazu’ da’ daca lui asa-i place sa creada, din nou, treaba lui.

          • era pe vine de la articolul cu f35 al lui GMT,numai cu bățul prin gard …..
            se poate comunica in contradictoriu fara a trage smechereśte discuția pe făgășul pe care il doresc unii.
            recunosc fapta dar nu regret nimic.

            6
      • RoccoSuasito

        Pai americanii o sa le construiasca in santierele lor, o sa le puna armament si radare americane, nu stiu ce o sa mai fie european la fregatele alea. Practic ei cumpara designul, au vrut sa economiseasca timp si bani sa nu mai dezvolte ceva nou de la zero. Cum a fost si cu ACV-ul pentru USMC, derivat din Iveco SuperAV.

        10
    • Cred ca, asa cum zice si Patriot, are mai mult de-a face cu lobby-ul congresmanilor din Wisconsin. Astia stiu sa-si protejeze baza industriala si locurile de munca…
      N-am vazut nimic similar la deputatii si senatorii de Constanta, Galati, Dambovita samd
      Cum zici si tu mai jos, probabil ca si proiectul de la Navantia era mai greu decat versiunea spaniola…
      Americanii au alte metode de evaluare a rezistentei la “socuri”. Cel mai probabil, Fremm-ul e adus la acelasi nivel de rezistenta cu vechile OHP-uri sau chiar peste, ca si alea au fost criticate la inceput pentru asta. Bine, au avut 2 ocazii in care au demonstrat contrariul.
      Oricum, mare victorie pt Fremm chiar daca au primit doar 10 nave.
      La urmatoarele 10, o sa fie si Type 26 gata. 🙂

      • Italienii au prins doua touchdown-uri de senzatie in SUA: Iveco cu SuperAV si acum Fincantieri cu FREMM.

        4
        • Ai dreptate George, in plus să nu uităm de contractul pentru înlocuirea UH-1N unde a câștigat AW-139. Italienii au foarte multe produse militare de top

          4
        • RoccoSuasito

          La asta ma gandeam si eu. Italienii au crescut enorm din punct de vedere militar, sunt bagati si in programul Aster, au Fincantieri, au Leonardo, produc multe chestii avansate.

          Daca erau mai organizati la nivelul intregii societati, precum nordicii, erau departe, dar ei ca societate se aseamana cu noi. Potential mare dar probleme la fel de mari. Nu degeaba e gluma aia ca romanii sunt doar niste italieni saraci.

          Italia e practic doar o Romanie cu o populatie tripla si steroizi in vene. Dar cu industria militara in special, stau extraordinar, sunt de admirat.

          7
      • mihaistoian

        George si Nicolae, amandoi aveti dreptate.
        Da, americanii s-au uitat si la scufundarea rapida a fregatei norvegiene, si da, politica si-a bagat coada, Alabama, unde este santierul Austal, nu conteaza in procesul electoral 2020, in plus americanii se cam feresc sa mai puna aluminiu pe nave. In cei priveste pe cei de la HHI, se pare ca americanii nu vor sa-si mai puna in acelasi cos toate oulele
        https://www.forbes.com/sites/craighooper/2020/04/30/either-austal-or-marinette-will-build-the-navys-new-frigate/#4fa88f5b7da1

      • Pai daca urmatoarele 10 vor fi Type 26 se ashteapta o revenire in fortza a BAE Systems, care initial nu a participat la licitatia pt noua frecata amerloaca? Unde si la cine si-or fi facut englezii lobby?
        Canadezii au cam selectionat Type 26 a lui BAE Systems ca baza pt viitoarele lor15 nave de combat….o clasa unica nave de lupta a RoyalCaNavy. La fel se pare ca au facut si australienii cu Type 26. Chiar a fost un articol aci pe site cu British Empire redivivus dpdv al viitoarelor nave de combat.
        https://www.rumaniamilitary.ro/se-reface-imperiul-type-26-castiga-si-in-canada

      • Daca parlamentarii au tras sforile pentru Damen toti ati sărit că ar fi vorba de șpagă

        • Cum eu am deschis discutia o sa presupun ca remarca dvs. ma priveste desi vorbiti la plural.
          Nu am sustinut asa ceva, desi cand vine vorba de ai nostri alesi, presupunerea e oarecum intemeiata.
          Asocierea Damen cu Dragnea a fost o mizerie de presa.
          In rest, preocuparea alesilor pentru baza industriala din circumscriptiile lor este redusa (ca sa vb frumos) dar as vrea sa ma surprindeti cu niste exemple concrete care sa dovedeasca opusul celor afirmate acum de mine.

          2
    • Scufundarea nu. Cred că a fost mai de graba o decizie bazata pe menținerea unei baze industriale. GD și HII au destul de lucru. Ăștia mai mici nu. Rămâne de văzut cum or sa-i „compenseze” pe ăștia de la Austal.

      1
  4. Ciudat ca nu au concurat si danezii cu Iver Huitfeldt.

  5. Navy made the best value determination by considering the relative importance of evaluation factors as set forth in the solicitation, where the non-price factors of design and design maturity and objective performance (to achieve warfighting capability) were approximately equal and each more important than remaining factors.

    parca asa zicea si Mapn cand a zis ca ni se construiesc niste gowind

  6. Haioasa declaratia amiralului american care a amintit de LCS-uri. A fost elegant amiralul yankeu, cred ca daca ar fi putut sa spuna exact ce credea el ar fi folosit un limbaj mai… marinaresc 🙂 .

    5
  7. Arata bine, parca e nepoata lui Iwo Jima si Kirov

    1
  8. Aceste fregate vor fi destinate mai mult flotelor care acționează în Oceanul Atlantic, Marea Mediterana și ocazional, pentru foarte puțin timp, în Marea Neagra sau vor fi folosite peste tot?

  9. Avem șantierele Fincantieri , avem motiv de anulare pentru licitație corvetelor , lipsa vointa

    3
  10. Raport pentru congresul american foarte recent (28 aprilie) despre programul acesta
    https://fas.org/sgp/crs/weapons/R44972.pdf

    1
  11. Salut. Frumoasa corabie a fost proiectata la Braila.

    1
  12. Frumoasa nava, dar catargul nu prea e stealth.
    Si ma mira totusi ca americanii cumpara armament de la europeni. Chiar daca e doar designul. Mai ales in epoca Trump….

  13. fremm ne-ar fi bune noua sa inlocuim docurile plutitoare si marasestiul. vreo 3 fremm si 4 corvette

    1
    • E mult prea scumpa pentru noi.

      • avem bani sa tinem activ asa ceva : https://ro.wikipedia.org/wiki/Fregata_M%C4%83r%C4%83%C8%99e%C8%99ti

        dar nu ai bani de asa ceva: https://en.wikipedia.org/wiki/De_Zeven_Provinci%C3%ABn-class_frigate

        sau :https://en.wikipedia.org/wiki/Sachsen-class_frigate

        sau :https://en.wikipedia.org/wiki/Chungmugong_Yi_Sun-sin-class_destroyer

        da luam patriot si marasestiu poate sa lupte din port din Mangalia ,si comandatii lui pot sa devina amirali linistiti ca doar e mandria RSR, daca e il mai si modernizam ca inca nu a ajuns la varsta lui Iliescu acuma depinde ce vrem grup naval care sa opereze independent si sa apere coasta de toate ameninatarile sau doar vanatori de submarine

        2
        • @Nicu, una e sa tii activ o nava, chiar si veche cum e Marasestiul, alta e sa cumperi alta noua si sa o mai tii si activa.
          Pentru noi, decat sa luam 1-2 noi si sa zicem mai scumpe(FREMM), eu zic mai bine 2-3, poate chiar 4, ceva mai ieftine, dar la fel de potente, precum Iver. Ma rog, in sensul asta, recomand un articol de-al lui Nicoale: https://www.rumaniamilitary.ro/o-flota-paralela-intr-un-stat-paralel

          1
        • Sincer acum, nu cred ca avem nevoie, sau, mai bine zis, ne putem descurca si fara un air warfare destroyer. Cand intri in zona Standard SM-2 block 3C preturile explodeaza, realmente.
          Aster 15/ESSM e suficient pentru nevoile noastre. Preturile per bucata pentru ele se invart in zona 1,5 milioane USD, Aster 30/SM-2 este overkill si realmente extrem de scump, parca auzisem ceva cu 3-4 milioane per racheta.
          Ceva in genul Belharra (FTI sau cum io mai zice) sau Type 31 este suficient pentru nevoile noastre si contributia la SNMG 2.
          Iver Huitfeldt pot fi cea mai buna optiune pt noi, dupa cum zice si Vlad mai jos. Pretul de achizitie si intretinere conteaza atunci cand esti sarac si ai de recuperat 20 de ani de delasare la nivelul intregii armate.

          2
          • da Nicolae inteleg temerile tale ,ce cred eu ca e mai important este ca navele respective sa fie capabile sa foloseasca si munitie mai scumpa ,ca radar si lansator ,astfel incat daca ai nevoie sa trebuiasca sa cumperi doar munitia nu si restul,si sa stai sa le aduci cine stie ce modificari

          • De data asta nu sunt de acrd cu tine Nicolae.
            Ca parte nato trebuie sa fim gata sa le trimitem unde sunt nevoile nato. Avem nevoie si de de aparare aa pe ele.

            Nu poti gandii doar in termeni de paza de coasta cand esti membru nato.

            • Ba baieti, despre ce vorbim aici? 🙂
              @Nicu_4 Cand intri in zona AA cu raza lunga ai cu totul alte cerinte de senzori. Astea cer deplasament, putere electrica instalata, intretinerea creste pe masura. Tu vrei un distrugator AA ca si capabilitati inarmat ca o fregata multirol, adica sa repetam isprava Type 22, fregate inarmate ca niste OPV-uri. Nu merci!
              @Robi eu cred ca tu nu realizezi cati kmp acoperi cu o racheta gen Aster 15/ESSM. Iti recomand un exercitiu pe google maps. Vb dupa aia. Canada, o tara cu o ZEE infinit mai mare decat a noastra, cu o configuratie geografica radical diferita de a noastra, o tara care are nevoie de o marina blue water, sta in Halifax-urile dotate cu 16 ESSM. Si NATO nu maraie cand Halifax-urile sunt integrate in SNMG 2 sau 1.
              Pericolul la Marea Neagra nu mai sunt neaparat avioanele per se cat rachetele de croaziera si, mai putin, cele balistice.
              Nu vreti voi si niste SM-3 si 6? Vorba lui Alex, hai sa fim sobri acum. Noi inca stam cu Strela pe umar ca sa dam jos avioanele. Si voi visati la distrugatoare AAW…

              4
    • @robi, mai degraba 3 Iver si 4 corvete Damen 8313. Cu optiunea achizitionarii pe viitor a inca 1-2 Iver. as zice eu.

      • Capătu satului

        La mintea mea, proiectul Iver Huitfeld este interesant dar nu suficient
        Noi vrem si ceva pe zona submarina
        O aducere la zi, inclusiv la necesitățile noastre, ar fi type 31 class, eventual versiunea australiana cu armament si senzori americani

        Damen pot construi ce corvete vrei
        Numai că trebuie ca la razboi: voința, determinare si sa stii ce tehnica de lupta vrei pt ce categorii de misiuni

        • @Capatu satului, da, corect, Iver nu sunt suficient daca e sa contam si pe zona submarina. AI dreptate, greseala mea ca nu m-am gandit. Ma rog, m-am gandit ca, corvtele, sa se ocupe de lupta anti-submarin, dar d.pm.d.v. primoridale ar trebui sa fie navele care sa lupte impotriva avioanelor si rachetelor.
          Si legat de articol (ca am uitat sa-mi dau cu parerea despre articol), cred ca FREMM este cam cea mai buna alegere pe care o puteau face americanii in cazul fregatelor.

  14. Hellfire sunt cu dedicatie 🙂

    Navy ship’s Hellfire missile destroys fast-attack boat target
    https://www.youtube.com/watch?v=B64ivZTLNLY

    In fine, nava asta are tot ce-ti doreste inima ❤ ❤ ❤

    3
  15. Acum, in loc de Hellfire, n-ar fi fost mai bine niste Spike ER2 ?
    Sa strici bunatate de Hellfire pe barcaze iraniene ?
    Eroule, unde esti bre ?

    • americanii nu prea folosesc Spike, sunt destule ale lor: Tow, Hellfire, Javelin. Israelienii folosesc primordial Spike dar au si Hellfire, ca sursa de rezerva, in caz ca nu mai ajung al lor:)

      • Stiu, dar de dragul conversatiei …
        Cred ca Spike ER2 ar fi un bun inlocuitor, in varianta romaneasca.
        In loc de SM-2 as pune LRASM.
        Eh …

    • Spike ER2 e ceva mai scumpa IIRC decat Hellfire AGM-114L, dar nu cred ca asta e motivul pentru folosirea Hellfire pe LCS si in viitor pe fregate. Probabil ca AGM-114L poate fi trasa in salve consistente, contra multor tinte (nave mici si rapide iraniene), spre deosebire de Spike ER2.

  16. Nave americanești construite in Europa spre a fi folosite in Asia. Multe de astea, in spate Arleigh si Tico si mai in spate Fordurile.
    Cheia oricum e in Europa. Dacă ne vine mintea la cap si nu ne mai tinem toate oualele intr un coș si producem si noi aici nu peste mari si tari punând doar CE sau si mai șmecherește Made in diverse după ce e șmirgheluita originea asiatică, americanii doar instituie o blocada asupra unor vase comerciale atent selectionate in ceea ce priveste tipul produsului (un vas cu huawei tech de ex) catre o tara, grup de tari de linia a doua pt US astfel ca nu sar toate gospodinele sa tipe dupa produse.

  17. Cum lucreazà noul sonar tractat AN/SQS-62 Variable Depth Sonar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *