Aruncatorul Cobra al Ruag

COBRA-0

Cobra este un mortier cal.120mm automatizat de ultima generatie, prezentat la expozitia IDEX 2015 din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Cu o raza de actiune de pana la 9km cu munitie standard, sistemul este simplu de operat si intuitiv, reducand costurile de antrenament, dar si cu capacitate rapida de punere in functionare si modular. Este prevazuta si dezvoltarea unor munitii inteligente cu raza extinsa pentru aruncatorul Cobra.

1

Aruncatorul RUAG COBRA 120mm la IDEX 2015, in 16 martie

Sistemul a fost conceput pe cerintele armatei elvetiene care actualmente evalueaza mai multe oferte, fiind derivat dintr-un model anterior, Bighorn, pregatit tot pentru armata elvetiana insa abandonat din cauza opririi finantarii achizitiei. Daca Bighorn se baza in principal pe hidraulica, Cobra inglobeaza mai multa electronica dar cu operare simplificata.

Sistemul de incarcare este semiautomat, echipajul depunand proiectilul intr-un jgheab aflat la baza tevii, de unde este preluat de un brat de incarcare automat. Sistemul de tintire este controlat electronic printr-un afisaj aflat pe o consola care interactioneaza cu computerul balistic, tragerea putandu-se efectua zi sau noapte, in orice conditii meteo. Sistemul ofera si modul de tragere cu mai multe proiectile in impact simultan (MRSI).

Cobra a fost deja integrat pe platforma transportorului blindat Piranha II si este prevazut a fi integrat si pe Piranha III daca programul de inzestrare elvetian continua in directia dorita de Ruag. In paralel se lucreaza si la integrarea sa pe senilatul blindat M113, producatorii sustinand ca majoritatea tipurilor de vehicule blindate usoare ar putea integra acest aruncator.

Sistemul Ruag include o solutie de antrenament precum si un ansamblu de solutii de suport logistic.

3

COBRA-6

Cobra Ruag pe platforma PiranhaII

 

Brosura mortierului Cobra Ruag cal.120mm poate fi vazuta aici:

http://www.ruag-cobra-mortar-system.com/

http://www.ruag.com/fileadmin/ruag/idex15/Defence/COBRA_2015_v3.pdf

Date Tehnice:

Raza:                                 7 – 9 km/4.3 – 5.6 mile

Calibru:                               120 mm

Lungime teava:                  1600 mm/63 inch – 2000 mm/79 inch

Munitioe:                   1200 mm/47 inch

Masa:   1200 kg/2646 lbs (fara autoloader)

1350 kg/2976 lbs (cu autoloader)

Forta recul:                   30 tone/30 milisecunde

Pregatire tragere primul proiectil:   <60 secunde

Deplasare dupa tragere:         imediat

 

Video:

http://www.ruag-cobra-mortar-system.com

https://www.youtube.com/watch?v=nLT6zjGuOA8

Demn de mentionat este ca firma Ruag are mai multe divizii: Defence, Ammotec, Aviation, Space and Aerostructures.

Intre timp, la noi in ograda, mai multe proiecte legate de aruncatoarele de proiectile zac finalizate sau aproape de finalizare fara a primi finantare (posibil ca acesta sa fie un necrolog):

 

4

 • Proiectilul asistat cal. 81mm, proiect al Carfil impreuna cu Rockwell-Collins, BAMD-81. Raza de actiune a fost extinsa la 8,5km cu o precizie circulara (CEP) de sub 10m.

5

 • proiect al Electromecanica Ploiesti, alaturi de UA Moreni, UPB-CCDM si UTI, de aruncator calibrul 81mm montat pe transportoare 6×6 tip RN-94, cu sistem de alimentare semi-automata gen 2R2M (Franta).

6

Sursa: www.certex.ro

7

RN-94 cu aruncatorul calibru 81mm Sursa: www.semperfidelis.ro

8

Versiunea pentru TAB-C79

 • aruncator cal.120mm instalabil pe platforma SAUR2/MLI-84M (si posibil TBT 8×8), proiect la care se lucra recent in versiunea pentru MLI.
 • Aruncator cal. 81mm cu alimentare diferita, pentru SAUR2/TBT

9

 • Aruncator cal.120mm cu raza extinsa, prototip Carfil Brasov prezentat la Expomil 2005, care atinge 15km cu bomba reactiva de 20 kg tip BAR-15

3MegaCam

  Aruncatorul cu teava lunga cal. 120mm (multumiri lui Nicusor)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                                                                                BAR-15

Cred ca nu mai e nimic de adaugat…

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://www.ruag.com/group/media/media-releases/news/ruag-proudly-unveils-the-latest-addition-to-its-artillery-product-line-the-120mm-ruag-cobra-mortar-system/38fb83736c4308ef86df89a5534e9f34/

http://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/ruag-launches-cobra-mortar-systems/

http://rpdefense.over-blog.com/2015/03/ruag-defense-marketing-new-cobra-120mm-mortar-system.html

http://www.miltechmag.com/2015/02/idex-2015-ruag-unveils-120mm-ruag-cobra.html

 http://www.dmitryshulgin.com/2015/03/20/cobra-attack/

 

Articole pe teme similare:

http://www.rumaniamilitary.ro/artileria-romana-viitorul-aruncatoarelor-de-bombe http://www.rumaniamilitary.ro/artileria-romana-viitorul-aruncatoarelor-de-bombe-2

http://www.tehnomil.net/2014/02/17/sezatoare-episodul-5/

 

9 comentarii:

 1. Uite aici, ceva ce am facut eu in timpul liber 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=OAUnn-d4bP4

  O chestie simpla, costa cam 5000 EUR softul de pus pe mortier, 300 eur tableta si cam 100 eur max scula de metal. Pentru asa ceva nu e nevoie de meleoane de eur si cine stie ce nave spatiale. Dar nu ai cu cine…

  • asta ca sa ai partea de calcul digitalizata doar… Ideea nu e rea, insa ar fi bine sa atasezi tableta de trepied si nu de teava, care are miscari violente.

   Cobra face si partea de orientare tevii pe coordonate GPS tinta vs coordonate proprii precum si autoincarcarea.

   • NU, daca pui atasat de trepied nu ai precizia care iti trebuie :).

    Poti sa faci un proiect de cateva milioane de eur cu „baietii” sau ceva la modul asta, ieftin si simplu, care chiar se executa.

    • mai sunt niste chestii… tableta aia trebuie sa fie a naibii de rezistenta, mecanic si la intemperii, dar si cu o arhitectura interna robusta. Si atunci trebuie sa recurgi la produse mai specializate si mai scumpe.
     cat la mutatul tabletei, m-am gandit la asta:
     „S-a inceput de la sistemul de control al focului care a fost mutat de pe tub pe bipodul de sprijin, ducand la scaderea stresului si miscarii si crescand acuratetea”
     http://www.rumaniamilitary.ro/un-nou-aruncator-cal-120mm-made-in-sua

     • Problema de baza e ca mortierele romanesti sunt prost facute si sar de le ia dracu’. In plus mecanismul de fixare are joc si daca pui chestia aia pe tripod pierzi din precizie.
      In fine, am inteles ideea ta. Oricum, ce pot sa zic e ca se pot face o gramada de chestii cu bani putini si putina imaginatie. Nu iti inchipui ca totul costa milioane de euro. Adica totul costa atita, dar la subcontractorii armatei romane si subcontractorilor de la armata in general.
      V-am pus poza cu sistemul de comanda si control roman carat de 2 soldati :). Nici nu stii ce sa faci, sa razi sau sa plangi cand vezi asa ceva. In ziua de azi poti sa faci un tool de cel mult 4-5kg care sa il care un soldat in spate si care face tot ce face sistemul ala de comanda si control. Dar nu ai cu cine, pur si simplu nu ai cu cine, astia de la departamentul de inzestrare a armatei sunt un banda de maimute.
      Noi am avut o gramada de firme care faceau echipamente de comunicatii si care acum sunt in faliment deoarece nu le-a mai dat nimeni bani de cred 10 ani cel putin. Si o sa trebuiasca sa o luam din nou de la zero si tot asa. De aia nu progresam noi …

 2. ce bine ar da cate unul pe fiecare monitor. cred ca ar fi mai eficient decat actuala turela de 100mm

 3. O jucarie de tipul asta dar de calibrul 60 pusa pusa in spinarea lu’ Azorica (http://www.rumaniamilitary.ro/viitorul-in-robotica-suna-foarte-bine) ar fi un deliciu…
  Va puteti imagina o haita de astfel de maidanezi in actiune ? Parca il si aud pe Ilie Dobre comentand atacul lui Azorel MV60…
  – „Azorel MV60 scapa singur pe extrema dreapta, Azorel alearga…alearga…intarzie atacul…ba nu !! Azorel ataca ! Acum e lasat pe ciuci, ridica tulumba si trageeeee !!!… Buuuuuum !!!” 😀

  PS Cand am zis „tulumba”, m-am referit la teava mortierului. Orice alte interpretari apartin cititorului, da ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *