Romania Military

2019 un an foarte bun

Pentru Romania care va primi prima baterie de Patriot, dar si poate si pentru Turcia care va incepe sa primeasca S 400. Un an bun doar din punct de vedere militar pentru noi, pentru turci ramane de vazut cum stau cu inflatia si cu cursul lirei.

Dar una peste alta, ivanii de la Rosoboronexport au anuntat ca de anul viitor vor incepe livrarile S 400 catre Ankara in baza programului derulat intre cele doua tari.

O chestie mai interesanta este anuntul aceleiasi companii rusesti, cum ca incepand cu 21 august 2018 plata pentru sistemele de armament pe care Rusia le exporta nu va mai fi in dolari ci in moneda curenta a statului respectiv sau in ruble, pentru cine ar putea avea ruble…

Aleksandr Mikeev, directorul agentiei Rosoboronexport, a facut aceasta declaratie, domnia sa explicand ca afacerile in dolari sunt din ce in ce mai dificile atat timp cat Rusia se afla sub diferite sanctiuni, inclusiv compania pe care o conduce. Si nu numai tara sa. Astfel ca se are in vedere ca tranzactiile sa fie desfasurate in yuani, rupii, ruble, chiar dirhami (?!) – adica modena Emiratelor Unite (habarnuaveam ca astia au si moneda)…

Drept este ca de lira turceasca n-a zis nimic bietul om (ce sa spuna cand respectiva moneda a scazut cu 35% de la inceputul anului si are in spate o inflatie de 17%?!), dar in fine ati prins ideea.

 

Economic vorbind, este o gluma proasta, un fel de barter, foarte putin probabil ca rusii sa accepte plata in lire turcesti, macar si pentru ca nu au ce face cu lirele respective. Cel mai probabil ca Turcia isi va plati armamentul importat din Rusia cu marfuri si servicii (turism), atat timp cat cu lirele nu-ti poti plati datoriile, nu poti cumpara ceva din alta tara, nu le poti folosi ca moneda de rezerva etc.

Acest anunt, din punct de vedere economic, arata nu ca Rusia vrea sa renunte la dolari ci ca in urma sanctiunilor impuse de americani ii vine tot mai greu sa faca afaceri in dolari. Dar, asa cum spuneam, plata se va face oficial in lire practic turcii le vor deschide rusilor linii de credit pentru ca companiile rusesti sa cumpere ce gasesc de cumparat din Turcia, iar guvernul de la Ankara va achita cumparaturile. Practic contractul va fi pe lire sau ruble, dar denominat in dolari sau euro, precum facturile noastre la telefonia mobila.

De altfel o astfel de metoda de plata nu este chiar ceva nou si este folosita mai ales in relatia cu tari aflate in criza economica si care nu dispun de suficienta valuta. Astfel, tot rusii vor sa vanda Indoneziei avioane multirol Suhoi 35 pe cauciuc natural, contract denominat in moneda tarii cumparatoare de tehnica militara, dar de fapt un barter. Americanii vroiau si ei sa vanda F 16 pe pui congelati, tot undeva prin Asia, nimic nou sub soare.

Cand astfel de tranzactii apar este de fapt semn sigur ca tara-cumparatoare are grave probleme economice si atunci vanzatorul da avionul pe cauciuc, anans, banane, pui congelati, sau – in cazul „nostru” – vanzatorul are probleme si se afla sub sanctiune.

Foarte, foarte interesant de vazut cum isi va vinde Rusia tehnica de lupta de acum incolo prin tari africane, din America de Sud, Asia etc, pentru ca barterul nu este deloc o chestie simpla, iar astfel de afaceri pot fi afectate de fluctuatii majore de preturi, productii agricole slabe etc.

Si asta in conditiile in care Moscova are si ea nevoie disperata de valuta forte (euro si dolari) pentru sustinerea propriei economii. Lasand mascarada la o parte, stim cu totii ca rezervele financiare ale Rusiei au fost facute intotdeauna in dolari si euro, nu in ruble, lire turcesti sau alte mondne. Se vede treaba ca sanctiuniile americane vaduvesc bugetul Federal Rus de sume insemnate in valuta, iar Moscova n-are efectiv ce face.

Ramane de vazut. Dar Erdogan ar trebui sa stie (nu stiu cine a spus asta) ca atunci cand dansezi cu diavolul, el danseaza de fapt cu tine…

GeorgeGMT

Exit mobile version