2019 un an foarte bun

Pentru Romania care va primi prima baterie de Patriot, dar si poate si pentru Turcia care va incepe sa primeasca S 400. Un an bun doar din punct de vedere militar pentru noi, pentru turci ramane de vazut cum stau cu inflatia si cu cursul lirei.

Dar una peste alta, ivanii de la Rosoboronexport au anuntat ca de anul viitor vor incepe livrarile S 400 catre Ankara in baza programului derulat intre cele doua tari.

O chestie mai interesanta este anuntul aceleiasi companii rusesti, cum ca incepand cu 21 august 2018 plata pentru sistemele de armament pe care Rusia le exporta nu va mai fi in dolari ci in moneda curenta a statului respectiv sau in ruble, pentru cine ar putea avea ruble…

Aleksandr Mikeev, directorul agentiei Rosoboronexport, a facut aceasta declaratie, domnia sa explicand ca afacerile in dolari sunt din ce in ce mai dificile atat timp cat Rusia se afla sub diferite sanctiuni, inclusiv compania pe care o conduce. Si nu numai tara sa. Astfel ca se are in vedere ca tranzactiile sa fie desfasurate in yuani, rupii, ruble, chiar dirhami (?!) – adica modena Emiratelor Unite (habarnuaveam ca astia au si moneda)…

Drept este ca de lira turceasca n-a zis nimic bietul om (ce sa spuna cand respectiva moneda a scazut cu 35% de la inceputul anului si are in spate o inflatie de 17%?!), dar in fine ati prins ideea.

 

Economic vorbind, este o gluma proasta, un fel de barter, foarte putin probabil ca rusii sa accepte plata in lire turcesti, macar si pentru ca nu au ce face cu lirele respective. Cel mai probabil ca Turcia isi va plati armamentul importat din Rusia cu marfuri si servicii (turism), atat timp cat cu lirele nu-ti poti plati datoriile, nu poti cumpara ceva din alta tara, nu le poti folosi ca moneda de rezerva etc.

Acest anunt, din punct de vedere economic, arata nu ca Rusia vrea sa renunte la dolari ci ca in urma sanctiunilor impuse de americani ii vine tot mai greu sa faca afaceri in dolari. Dar, asa cum spuneam, plata se va face oficial in lire practic turcii le vor deschide rusilor linii de credit pentru ca companiile rusesti sa cumpere ce gasesc de cumparat din Turcia, iar guvernul de la Ankara va achita cumparaturile. Practic contractul va fi pe lire sau ruble, dar denominat in dolari sau euro, precum facturile noastre la telefonia mobila.

De altfel o astfel de metoda de plata nu este chiar ceva nou si este folosita mai ales in relatia cu tari aflate in criza economica si care nu dispun de suficienta valuta. Astfel, tot rusii vor sa vanda Indoneziei avioane multirol Suhoi 35 pe cauciuc natural, contract denominat in moneda tarii cumparatoare de tehnica militara, dar de fapt un barter. Americanii vroiau si ei sa vanda F 16 pe pui congelati, tot undeva prin Asia, nimic nou sub soare.

Cand astfel de tranzactii apar este de fapt semn sigur ca tara-cumparatoare are grave probleme economice si atunci vanzatorul da avionul pe cauciuc, anans, banane, pui congelati, sau – in cazul „nostru” – vanzatorul are probleme si se afla sub sanctiune.

Foarte, foarte interesant de vazut cum isi va vinde Rusia tehnica de lupta de acum incolo prin tari africane, din America de Sud, Asia etc, pentru ca barterul nu este deloc o chestie simpla, iar astfel de afaceri pot fi afectate de fluctuatii majore de preturi, productii agricole slabe etc.

Si asta in conditiile in care Moscova are si ea nevoie disperata de valuta forte (euro si dolari) pentru sustinerea propriei economii. Lasand mascarada la o parte, stim cu totii ca rezervele financiare ale Rusiei au fost facute intotdeauna in dolari si euro, nu in ruble, lire turcesti sau alte mondne. Se vede treaba ca sanctiuniile americane vaduvesc bugetul Federal Rus de sume insemnate in valuta, iar Moscova n-are efectiv ce face.

Ramane de vazut. Dar Erdogan ar trebui sa stie (nu stiu cine a spus asta) ca atunci cand dansezi cu diavolul, el danseaza de fapt cu tine…

GeorgeGMT

80 de comentarii:

  1. Salut. Unde sunt ai nostri ca brazi care sustineau o apropiere de Rusia si Turcia, ca noi nu avem nevoie de americani ca noi nu suntem colonie americana etc.Tovarasi trebuie sa-i multumim lu nenea marinaru ca nea pus pe axa Londra -Washington, ca altfel ne calareau rusii ca pe bagaboante.

    • era aseară pe realitateatv românul verde și mândru,la madam rifai în studio.
      jeguri ordinate,au umplut aparatul de stat cu neamuri si rubedenii si mai au curajul si nesimtirea să apară superior în plublic?

    • Da?

      Mda.. insa oare cine a trmis trupe romanesti in Irac in 2001?

    • @GMT
      Foarte interesante consecintele economice asupra rusiei, datorate sanctiunilor impuse de o parte a occidentului.
      Aveti dreptate, rusii incearca un fel de barter. Cel adevarat a fost inventat de Germania, mai precis hitler si apropiati din anturajul lui (Speer&co) pt a iesi din sugrumarea aproape mortala financiara executata de bancile mari din acea perioada care au incercat sa controleze economia si politica germaniei in acea perioada. Prin”schimbul in natura” practicat de statul german cu toate tarile posesoare de materii prime capitale, „au sarit” cu tranzactii imense, facute direct de stat (ministere) peste capul bancilor , cauzindu-le prejudicii imense si fortindu-le sa apeleze la politic pt a fi declansat razboiul impotriva „nebunului” care a aratat intregii lumi ca se poate … si fara banci .
      De fapt rezultatele obtinute de germania dpdv economic, militar si social intr-o perioada fantastic de scurta de timp, este analizata , studiata si prezentata larg in media pe intreg mapamondul in emisiunile devenite serial „Megastructuri naziste”
      Cu rusia in schimb este o alta mincare de peste, ea doreste TEHNOLOGIE pt a putea tine cit de cit pasul cu occidentul atit de hulit de toata media lor.
      Ori astazi tehnologia nu se da nici petrol si nici pe gaze ci doar eventual pe acele zacaminte, integral.
      Iar ca tu sa dai arme pe bunuri ieftine de consum din lumea a treia, a patra, etc ar insemna sa mai bagi ceva in gura poporului flamind, ori asa ceva nu au facut rusii nicicind.
      Chiar si de la turci ar mai putea primi chestii interesante dar nu in cazul unor contracte de anvergura …
      In rest concluzia este evidenta, au ajuns mai rau economic decit cind si-au dizolvat CCCP-ul ….

    • Arata super bine avioanele si garantat ca sunt si foarte capabile.

      Din pacate daca ar fi sa ramana escadrila de A/B si urmatoarele doua sa fie din astea Block 70, doar pe alea 2 escadrile ar trebui sa platim cam 4 miliarde si ceva pe ele. Adica bugetul nostru actual de aparare pe un an INTREG. Sigur, banii se dau in rate dar tot e o suma mare tinand cont ca avem nevoie de de toate.

      Dupa mine nu merita la asa bani. Cu niste C/D SH ne facem treaba suficient de bine si platim probabil un sfert din cat am plati pe astea noi.

      Ar fi fost interesanta si varianta aia de F-15 modernizata dar si cost effective care ar urma sa apara insa deja am ales calea F-16. Alte avioane principale de lupta n-o sa mai vedem o perioada.

      • Ma rog niste insi inteligenti si onesti ar solicita „ajutor militar”

        Dar noi avem prea muti slugoi pa invers care cred ca ar fi nedemn sa primim „ajutor militar” . A da.. chiar credeti ca cele 1000 de M1 Abrams egiptene au fopts platote de Egipt? Chiar daca sunt downgrade ,,,

        a da. Portughezii au facut o afacere buna vanzandu0ne F 16 primitre moca. Cica chirie ptr o „facilitate” navala. Noi suntem prea :mandri” sa solictiam nikste jucarele ptr Deveselu ca cica e o mare onoare ….

  2. Romanii au fost mereu proamericani si prooccidentali. Lui nenea marinarul trebuie sa-i multumim ca nu ne mai putem face singuri politie aeriana, ca nu avem autostrazi, ca nu mai avem flota… Cu siguranta nici politicienii de alta culoare nu stau mai prejos, parca e o competitie care poate distruge mai mult economia, infrastructura, etc. Daca ar trebui sa numesc macar un singur presedinte sau prim ministru bun pe care l-a avut Romania, nu as avea nici un raspuns. La polul opus insa, Iliescu are prima pozitie pozitie asigurata fara concurent.

  3. Pai e simplu in agricultura ca sa nu depinzi de ( prea) multi factori foarte instabili / variabili, te apuci si faci ( in primu rand ) conducte sau mai bine canale de irigatii si alea prin faptul ca si reguleaza un curs ai si rezerva in plus de apa cand e necesar si folosirea judicioasa de porti si ecluze.

    Acele canale bineintels alimentate ori de la cursul raurilor sau mai sigur de la bazinele cu apa de la baraje ( de la distante lungi ).

    Desigur ca e un proiect foarte complex, dar cand il ai complet facut si e al tau ai o siguranta ca agricultura da exact acel procent in economie pe care l-ai prognozat si iti asigura un venit stabil si ajuta ( bineinteles ) la intarirea monedei proprii intr-un final prin exporturi de alimente.

    Insusi fostul nostru iubit conducator a inceput sa faca niste proiecte gigantice pentru zona baragan dar din pacate au ramas in stadii diferite de ne-finalizare.

    • Agricultura este un domeniu de care sunt destul de apropiat. Pot sa spun ca nimic nu e simplu in agricultura.
      Tendinta ultimelor decenii este de a implica din ce in ce mai mult capital in agricultura (mecanizare, tratamente, imbunatatiri funciare-printre care si irigatiile, stocare etc), lucru care a inceput sa se vada si la noi, odata cu epuizarea resursei umane implicata in acest sector (vorbesc despre exploatarile economice, nu cele de subzistenta, care inca implica un procent mare din populatie). Ca si in alte sectoare ale economiei, lipsa unui capital autohton a facut ca multe dintre povestil ded succes diin agricultura sa fie legate de straini/firme straine. Asta nu e neaparat rau.
      Irigatiile sunt o problema secundara a agriculturii romanesti. O problema cu mare vizibilitate datorata expunerii media, dar cu impact real redus. Desi avem un regim pluviometric prost, cultura mare inregistreaza productii record in ultimii ani. Practic nu am produs nicicand mai mult, si asta in conditiile in care n e raportam la cifrele mincinoase (pana la ridicol) dinainte de ’89. Deci principala ramura de cultura vegetala nu sufera,ba din contra. In plus, soiurile cultivate au fost adaptate la noul regim pluviometric. Daca trecem la legumicultura, acolo avem sisteme de microirigatii in aproape toate solele, iar astea nu depend de canale, retele nationale etc. Singura in suferinta este horticultura care din pacate o si ducec foarte prost, dar din alte motive. Principalele probleme (in opinia mea) sunt mai degraba competitivitatea scazuta pe fondul unei comptetitii crescute din partea altor tari (vesnica problema – nu iesim pe profit, nu „ramanem” cu nimic etc) si care impiedica acumularea de capital, lipsa capacitatilor de stocare si conditionare (de unde si preturile reduse obtinute si nedistribuirea incasarilor in timp/pe parcursul anului, aparitia „varfurilor” de nececsar uman etc).
      Punctual canalele mentionate (cele construite inainte de 89) sunt o mizerie si ne era mai bine fara: au pierderi prin evaporare uriase, au fost proiectate si executate cu miscare volumelor in amonte!!!, au consumuri energetice pentru transport uriase, au continut mirobiologic in afara controlului din cauza gadului de reimprospatare / „curgere” redus, ceea ce le face nepretabile microirigatiilor modern etc). Pana in 95 s-a renuntat la ele nu din cauza furturilor, polititcii etc ci pur si simplu pentru ca IAS/CAP/fermele muribunde nu isi mai permiteau exploatarea lor si in plus regimul juridic era neclar.

      Imi cer scuze pentru offtopic; as intelege perfect daca postul va fi sters de moderator.

      • ca fapt divers,mă uimește lejeritatea cu care este tratată această nebunie cu pesta porcină in spatiul public…mașina de manipulare/deturnare a pesedeului lucrează din plin.eu unul văd aici necesara o investigație de amploaredar cine să o facă slugoii lui dragnea sau impotenții din opozitție?!

        • Dacă am fi avut servicii de informații ar fi trebuit sa controlam deja aceasta pesta!
          Încă nimeni nu a fost tras la răspundere in vreun fel, deși este limpede a foarte mulți dintre cei competenti legal sa intervină sunt in cel mai bun caz de o incompetenta maxima.
          După cum evoluează boala nu cred ca e vorba doar de incompetenta!

        • Ba da colegu’, dar intr-o actiune evolutiva crescatoare liniara exponential a infractionalitatii faptul ca niste animeale mor pe capete este de inters minim. Asta pana cand romanul se va da cu curul de pamant de craciun… vai dar cum de costa 70 de lei kg de porc. Si in contra pesedeua va spune: agenturili sunt de vina, multinationalele maresc pretul artificial.
          Toate astea pe fondul tarii unde nu exista nici urma de notiunea de responsabilitate si in cantitati minime.
          Apropo de manipulare si deziformare ca laturi ale razboiului hibrid, a pregatit baiatu(sussemnatul) o surpriza. Iasa la publicare pe site in scurt timp.

          • Și ce împiedica serviciile sa nu intervina?
            Faptul ca nu este guvernul care trebuie?
            Oare activitatea acestor servicii nu ar trebui sa fie mai degrabă in zona de prevenire, de întâmpinare a acestor nenorociri?

            • Din nou, nu serviciile opresc pesta.

              Exista altii care pentru asta isi iau banii. ANSVSA.

            • Pietene, am inteles cu serviciile, ai si tu ordinele tale. Ti se pare ca „serviciile” fac de toate nu? De la sanepid, la DSV, totul este in competenta lor.
              Citeste legea de organizare si functionare, au datoria sa informeze factorul decizional, mai departe actineaza executivul, ca de aia ii zice „executiv” si nu apendicele serviciilor. Faina lumea asta a voastra in care parlamentul ii si instanta de judecata, ministrul justitiei si centreaza si da cu capul, serviciile fac de toate, de la finante la contraterorism. „Ca cand” spui servicii te referi la unul si prin extensie doua poate doua, nu te referi la serviciul din subordinea ministerului de interene spre exemplu.
              Am observat de cateva saptamani ca pe RM, au aparaut oameni cu viziuni, interesante sa zic asa, o rugaminte doar, cand raportati mai sus pe Kiseleff ce se intampla, formulati asa va rugam: „Domnu’ ce facem cu astia de pe RM, ca nu-s idioti si vrajala asta ieftina de fundul Teleormanului nu functioneaza”

              • Nu ma asteptam sa îl văd pe Hellvig cu vermorelul cu verde de Paris in spate stand la usa fermelor
                Serviciile noastre au dormit la înstrăinarea bancilor, resurselor naturale, utilități…
                Ma îndoiesc ca exista vreo informare la orice nivel privind aceasta epidemie!
                A!!
                Dacă erau ceva alegeri!?! Atunci se mișcau grațios sau făceau mâlc dacă erau cu microfoanele pe sub mese!
                Sau poate era nevoie de vreun protocol secret între ele și ANSVSA?!

                • Serviciile noastre au dormit la înstrăinarea bancilor, resurselor naturale, utilități…
                  Atita vreme cit pot fi cumparati cu un buget mai mare si sint lasati sa isi vada de bisnita lor, vor raspunde la orice comanda, inclusiv sa inchida ochii. In plus, cui pofera informatii? Ministerelor. Care ministere? Care s-au ocupat de incheierea acelor afaceri.

                  Ma îndoiesc ca exista vreo informare la orice nivel privind aceasta epidemie!
                  Poate ma repet, informatiile despre epidemie nu tin de bisnitarii din servicii. Incompetenta celor din industria alimentara nu tine de valutistii din servicii. Sint altii platiti sa stie epidemiologie si legatura ei cu animalele crescute pentru alimentatie.

                  Rolul serviciilor in legatura cu orice epidemie este sa stie/afle daca a fost pornita de o forta ostila sau nu.

                  • Pietene, la fel cum a zis Multul sef, orice decident are dreptul sa fie informat. Atat. Cursul actiunii mai apoi nu mai este treaba serviciului. Ce democratie ar fi aia in care o institutie militara, de informatii verifica cursul actiunilor guvernului. Fix invers, serviciul prin CSAT este in subordinea unei parti a executivului.
                    Asadar daca problema este faptul ca ne-au disparut resursele, mare atentie pe cine pui stampila, ca degeaba ii lasa serviciul nota informativa pe masa: „boule-politican, nu vinde tot ca mai apoi ramai cu scula in brate in loc de economie” pentru ca cel din urma va spune: „Te’ dracu’ de stat paralel, ca fac ce vreau eu… ca pot!”
                    Si bine zice colegul mai sus, daca nu-i de la dusman pornita nu prea ii treaba serviciului, ci ii treaba ministerului sa se intereseze ce si cum folosind canale specifice, adica pui mana pe telefon il suni pe omologul bulgar, ungur, elvetian, neamt, chinez, suni la comisia Eu, suni si tu pe cineva si intrebi: halo, ce riscuri are domeniul meu? voi cu ce probleme v-ati intalnit administrand respectivul domeniu? Asa civil, elegant, pe baza de realtii bilaterale. Desigur asta ii imposibil de facut ca necesita chiar munca de ministru interesat de domneiul sau si in mod evident iti rapeste din timpul de furat. Chair exista un managment al riscului la nivel ministerial, asa civil… ca asa-i normal in secolul 21.

                    • Se pare ca nu m-am exprimat prea corect, de aici o confuzie. Sint 100% de acord cu ceea ce ai scris.

                      Singurul punct care poate fi interpretat este Atita vreme cit pot fi cumparati cu un buget mai mare si sint lasati sa isi vada de bisnita lor, vor raspunde la orice comanda, inclusiv sa inchida ochii. ; acesta se refera la faptul ca fiind in subordinea guvernului, deci a politicului, pot primi si indicatii sa priveasca in alta directie in anumite situatii. Deci un conflict intre datorie si interes.

                      Etichetarea bisnitarii si valutistii este strict o parere personala despre mostenitorii darului si harului DSS. #securitateatraieste

                    • Colegu Iulian stai linistit suntem pe aceeasi pagina, eu cu domnul de mai sus am treaba care vede un serviciu de informatii precum un fel de aghiasma. La toate ii buna.

        • Psycho, sint mai multe aspecte referitoare la modul de tratament al problemei in spatiul public.

          In primul rind daca au fost sau nu favorizati anumiti crescatori.

          In al doilea rind faptul ca epidemia este legata 100% de lipsa de responsabilitate si discernamint a anjatilor fermelor si a detinatorilor porcilor. La care se adauga incompetenta autoritatilor statului.

          Zogu, rolul serviciilor este sa pazeasca porcii de pesta doar daca afla de introducerea intentionata in crescatorii a virusilor. Altfel, isi vad de bisnita, ca de obicei. Si chiar daca ar afla, se gaseste unul din ei sa valorifice informatia in interes propriu. Bineinteles, material.

      • Deci, tu ai zis-o bine, absolut nimic rau, dar ai intrat in detalii, eu ziceam ”simplu” ce ar ajuta la nivel macro agricultura, adicatelea sa pui de niste canale si / sau apeducte si /sau conducte de unde toata lumea, inclusiv ” privatii” sa beneficieze de apa, plus sa dezvolt un pic, silozuri oferite gratuit, cat mai multe silozuri de cereale, de ce ? cand nu ai pretul bun in piata nu ”versi” cantitatea imediat datorita lipsei de depozitare ci il tii pana isi revine, preturile.

        Asta si bineinteles, mai trebuie sprijinul ”neinteresat” al guv. romanesc, nu zic roman ca nu e deloc.
        O.K.?

        Harasho..

      • Offtopic, dar informat si instructiv. Niciodata nu au fost sterse aceste postari. 🙂

      • Foarte interesant ce spui. Mulțumesc pentru off topic.

      • aiurea! irigatiile iti dau siguranta recuperarii investitiei si a maximiza cheltuielile pana la optimul economic.
        eu am facut 7,2 tone de garu pe ha in baragan unde nu a plouat toata primavara iar un amic de-al meu cu acelasi soi de grau( romanesc-miranda) a facut la irigat 10 tone/ha.
        nu mai zic ca are rveo 300 de ha de porumb care arata exceptional dupa 3 udari si ploile din iunie-iulie.
        azi nu mai conteaza prea mult solul ptr ca ii imbunatatesti calitatea aplicand ingrasaminte chimice. dar apa e esentiala fie ca provine din pli sau din irigatii.
        in fapt acum se fac culturi si fara sol pe diverse suporturi.
        de aia romania trebuie sa regandeasca sistemul de irigatii care e orientat in trepte de la dunare spre terase si care e mare cnsumator de energie cu unul gravitational gen siret-baragan. plus alte locatii in care sa fie acumulata apa primavara si sa fie eliberata treptat prin cadere in perioada secetoasa. eventual apa ar putea fi pompata si noaptea daca e nevoie cand sistemul energetic national are surplus de energie.
        olanda cu 2 mil de ha de teren arabil fata de 10 mil ale noastre produce 80 de mld de euro din agricultura si ind alimentara.
        ptr noi poate asa ceva ar insemna cel putin un milion de familii de „capsunari” care ar castiga peste 1000 de euro pe luna acasa.

    • Mersi tocami sarbatorm 30 de ani de la Marea Victorie Revolutionara asupra sikstemelor de irigatie comuniste!@

  4. Despre aur ,nimic?

    • Aur?! Rezerva nationala de aur a BNR este de 103 tone si valoreaza cam 3,5 miliarde de euro. Cat aur crezi ca are Turcia? Cam 591 de tone, aproximativ 20 miliarde de dolari.

      • La un PIB nominal al Turciei de circa 800 miliarde dolari este evident faptul ca achitarea bateriilor S400 ( in transe ) nu reprezinta o problema ptr. Ankara !! Mai problema ar fi achitarea a diverse echipamente militare in valoare de miliarde de dolari ptr. tarisoara invecinata Turciei , numita Romania , ce are un PIB nominal anual de circa 200 miliarde dolari .

        • In iunie, au avut o inflatie de 15.35%, cea mai mare din ultimii 14 ani…
          Compara si asa, 800 de miliarde la o populatie de 80 de milioane vs. 200 de miliarde la o populatie de 19.6 milioane ( daca nu en minte INS: http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/poprez_ian2017r.pdf)

          • Bineinteles ca stiu situatia financiar economica a lor de moment , insa ceea ce vreau eu sa spun este ca au o dimensiune foarte mare a PIB-ului ( sunt inca o economie destul de puternica ) , fapt ce le permite sa aiba multe posibilitati de manevra , ei sunt si apartinatori ai lumii musulmane ( aici pot fi combinatii economice de cele mai neobisnuite …. ) si asa mai departe . PIB -UL nu se imparte echidistant fata de numarul de locuitori .Deci nici pe departe nu este cazul sa le ducem noi grija deoarece resursele lor sunt mult , mult mai mari si mai diverse ca ale Romaniei . Ei sunt acum asa la un fel de frecus cu SUA insa nu cred ca situatia va degenera prea mult (‘ frecus ” generat de SUA ptr ca ERDOGAN sa nu uite cine este seful , evident … ) . Investitiile diverselor firme occidentale in Turcia sunt destul de mari deci deocamdata cred ca este prematur sa le cantam prohodul financiar … hehe . Mai bine ne uitam la fragilitatea si micimea economiei romanesti si implicit sa cautam cai de rezolvare .

            • @Gerula
              Bați câmpii.
              O țară în care „capo de tutti capi” iese public și îi „roagă” disperat pe cetățeni să predea valuta si aurul statului, numai „economie solidă” nu se poate numi.
              Cred că tu nu știi cum funcționează o economie în ano domini 2018.
              Hai sa te ajut un pic. La fel a început Venezuela.
              Tot la fel apăreau zaltați cu „Venezuela sta bine economic, au petrol, o populație tânără, ii doare la bască”.
              Apoi a urmat „deceniul negru” când din cea mai bogată țară din America de sud (dpdv al pib-ului pe cap de locuitor) au ajuns una dintre cele mai sărace țări din lume.
              Turcia a început un drum fără cale de întoarcere. Venezuela scrie pe ei.
              Nu poți să-ti calci pe cap investitorii si apoi sa speri că o să-ti investească în continuare.
              Turcia fără investițiile vestice e un fel de Kazahstan fără petrol însă cu mai multe guri de hrănit.
              Să pozezi la tv a la Suleiman Magnificul nu tine nici de foame și nici nu-ti creste economia.
              Deja au pierdut câteva zeci de milioane de turiști occidentali (adică aia care cheltuiau mult), se vor mai retrage ceva investitori așa că….

              • Posibil , fiecare cu parerea lui . Daca nu se va intampla cum spui inseamna ca te-ai grabit sa-mi spui ca bat campii si de fapt este posibil sa faci chiar tu acest lucru . Evolutia faptelor v-a demonstra veridicitatea parerii unuia sau a celuilalt .

            • @Gerula01
              „PIB -UL nu se imparte echidistant fata de numarul de locuitori ”
              Ba se imparte si se cheama „PIB per capita”: „Per capita GDP is a measure of the total output of a country that takes the gross domestic product (GDP) and divides it by the number of people in that country.”

              • M-am referit ca pib -ul nu se imparte echidistant atunci cand este vorba de folosirea lui, de dispunerea de fonduri !! Evident ca guvernului ii revine o felie substantiala din PIB disponibil la utilizare .Simplu …

  5. La ceoloveci, gandirea aia a lor nu-i cum trebuie sau nu-i asa de globala ca la americani, japonezi, nemti, etc., nu-i vb. ca nu au putinta ci nu au vointa sa ”vada” ce parghii se pot folosi sa nu mai depinda de ”ochiul dracului”, valuta forte europeana sau americaneasca.

    Ei tot au impresia ca pot folosi ”parghia” cu intimidarea militara si cam atat, (uzata reteta, nu am ce zice), si automat sunt considerati putere, dar astazi in secolul informatiei si a miscariilor de capital foarte fluctuant, ei nu realizeaza ca prin intimidare au obtinut in final un loc mondial care din pacate e mai la coada, coada puterilor, ca o putere mondiala mai are pe langa parghia militara si foarte important, factorul economie globala, dar este si vice-versa, unele puteri economice nu au, nu reprezinta asa mare putere militara globala, dar tot stau in fata.
    …sau mai pe ruseste хорошо, Harasho !

    Cu atat te multumesti

    • Mai puneti mana si pe carti. Cand vreodata a avut Rusia economie puternica? Aceasta federatie de state functioneaza si a fost creeata in urma multor razboaie, pradaciuni, exploatarea altor popoare si a uriaselor resurse. Cam asta este Rusia moscovita, de la facere (nascuta in chinurile terorii mongole) si pana in ziua de azi.

      • Depinde de ce anume socotim puterea economica sau care este criteriul de a fi putere economica.

        Daca ne referim la capacitatea de a produce rachete, sateliti, echipamente, alcool, de a extrage materii prime, da este putere economica. Daca adaugam factorul cost al productiei, lucrurile se complica. Comunismul a considerat ca productia costa 0 din punct de vedere al resurselor umane implicate, fiind un cost al dezvoltarii societatii socialiste. A considerat, de asemenea, ca realizarea unui proiect, gloria lui, primeaza in fata rentabilitatii economice. Parca pentru metroul din St. Petersburg mlastina a fost inghetata de congelatoare dedicate.

  6. Pule botswaneze primesc ?

  7. S400 ar trebui sa fie un motiv de mare îngrijorare. Nu le duceți grija nici turcilor cum le vor plăti. nici ivanilor ce vor face cu banii sau produsele luate de la turci.
    Achiziția acestui sistem este dacă nu primul, atunci este următorul pas de ieșire al Ankarei din NATO. In sine aceasta ieșire nu înseamnă mare lucru. Însă Turcia are un vecin cu foarte multe insule (aproape toate) insulele din marea Egee!!
    Neoimperialismul otoman va avea dinamica inversa a prăbușirii imperiului de acum o suta de ani.
    Baletul acesta taristo-otoman are ca obiectiv tocmai asigurarea protecției fata de o poziționare anti NATO
    Din nefericire singurul stat puternic militar din SE Europei este Turcia. Poate cu excepția Greciei, toate celelalte state au militari doar pentru defilări și tehnica militară jubiliară.

    • Ai pus ZDRAVAN punctul pe I !! Ai multa dreptate !!

      • Fratilor, voi nu stiti sa jucati decat la …dublu!? ? Nu cred ca mai convingeti pe cineva pe aici ca capacitatea militara a Romaniei a ramas la stadiul de parada. In fond, asta-i si problema voasta baieti…

        • Te pomenești ca avem vreo forța combinata de asalt pe undeva
          Căutam F16 pe la dezmembrări
          La rachete s-au apucat sa ciocănească doagele de la butoaie
          La nave nu mai avem nici măcar pânzarul, corvetele vor fi gata ca de obicei la semnarea păcii
          Da!!!! Avem doua tunuri pe fregate. Nu sunt prea multe?!
          La tancuri suntem mai aproape de WWII decât de WWIII
          Pe Pandele sa îl ținem bine legat de cheu sa nu ia apa
          Cum ar zice Nenea Iancu „e sublima, dar lipsește cu desăvârșire”!
          Care război a izbucnit și nu ne-a găsit cu pantalonii in vine?!!!!

  8. Slava Domnului ca turcaletii nu au apucat sa primeasca vreun exemplar de F35 caci ar fi ajuns direct la Moscova.

    Nu ca ,,inginerii” rusnaci ar fi in stare sa reproduca macar vreun surub din tehnologia F35, dar totusi.

  9. Toată lumea vorbește de vànzarea/cumpărarea de S-400, că rachetele vor fi livrate în 2019, dar după informațiile mele niciun contract nu a fost semnat și nici un acont (de orice natură ar fi) nu a fost vărsat. Acesta din urmă fiind o condiție sinequanon a oricărui contract militar.

  10. Sa nu ne imbatam cu apa rece, pana anul viitor mai e mult, …..premizele par a fi bune dar daca lucrurile in tara sau la nivel mondial se inrautatesc s-ar putea ca ,,bunatatile” pe care le asteptam cu totii sa mai intarzie pana la o data nedeterminata, …..ceea ce am inceput acum trebuia facut de mult!

  11. Acum vreo 14 ani parca am fost in turcia si tocmai ce faceau baietii denominarea taind vreo 5-6 zerouri. Cand am nimerit eu acolo aveau si banii vechi si banii noi in circulatie … nu va spun ce furau taximetristii turci de la turistii care nu stiau sa faca transformarea. In fine, eu cred ca cei 70 de ani de viata moderna a Turciei a lasat ceva urme in mentalul colectiv de acolo, si ca oamenii realizeaza ca stilul de viata pe care-l au acuma e de inspiratie Vest, in niciun caz Est, si ca de la rusi nu poate sa le vina nimic bun, ci doar derapajele dictatoriale putiniste preluate si adaptate de Erdogan pentru preamarirea sa. Daca spre turci n-or sa mai plece jucarii, pai atunci poate s-o gandi unchiul Sam sa le redirectioneze spre noi.

    • Pentru inceput, baza de la Incirlick mutata complet in Romania, inclusiv bombele atomice.

      Sa-i ia un pic tremuratul pe votcari.

      • Nu prea merge cu nucularele din motiv de tratate internationale.

      • Pai eu stiu ca in Turcia nu sunt rachete nucleare ci doar nucleare ce pot fi aruncate doar din avion,iar acestea zicese ca ar fi fost mutate deja la bazele lor din Germania.Stiti altceva?

        • @ka
          La fel știu și eu însă dacă se liniștesc apele la noi, nu este imposibilă “mutarea” bazei Incirlick la MK.
          Știu, sunt mulți care vor spune că nu se va muta pe motiv că este mai departe de OM, însă dacă situația impune această mutare, nu îi văd pe americani făcând plecăciuni în fața sultanului doar pentru a păstra poziția unei baze fiind ea și Incirlick.
          În plan militar (și nu numai) trebuie să ști să gândești și să acționezi dinamic și nu de pe poziții fixe.

  12. Interesant articol de bagat la cap si de cugetat …

  13. S400 un sistem ce baga lumea in sperieti, dar chiar e asa ? Mai curand Turcia ajunge ca Venezuela, o alta economie „puternica”. La Mediterana, Grecia, Israel si Italia ii vor tine in sah, asa ca rusii au stramtirile si atat. Este irelevant daca controleaza baltoaca smolita (in fapt o fac si acum) nu vor ataca un stat NATO asa ca terenul de hoaca o sa fie tot Donbas, Georgia si Transnistria. Noi sa ne vedem de parcela noastra, baterii de coasta, corvete, AA, mai multe F16 si restu, de restul se ocupa rezidentul de la cocioaba varuita (numai sa tinem de el).

    • S400, s-a vazut in Syria cate parale face sistemul rusesc, au bombardat americanii si israelienii cand au vrut si cand n-au vrut, votcarii au aflat a 2-a zi de la agentiile de stiri ca in zona au operat fortele aeriene Americane si israeliene, rusii habar nu au avut ce i-a lovit.

    • Cu sistemele americane turcii vedeau miscarile rusilor,sirienilor si iranienilor dar nu pe cele ale producatorului.Deci turcaletii nu mau au incredere in SUA SI NATO,astfel ca totul suna ca o declaratie de razbel.

    • @RTI

      Dacă îi apucă pe tucaleți tremuratul și încep să se dezmembreze, tare mi-e că pierd rapid nu atât Kurdistanul cât strâmtorile (care sper să capete un “regim” mai favorabil nouă în sensul unei administrări internaționale care să ne permită o “mai bună colaborare” cu aliații).
      Unii vor spune pe diverse motive că este imposibil, însă eu mă uit și la cei care ar prefera o astfel de soluție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *