Romania Military

A 26, Tomahawk si Adelaide class

Pe toate le vor polonezii, dar sa le luam pe rand.

Suedezii de la Saab- Kockums au prezentat la Singapore (cu ocazia IMDEX Asia de anul acesta)  o varianta imbunatatita a submarinului A 26, aflat deja in constructie pentru marina suedeza. Noua varianta propune pur si simplu adaugarea unei noi sectiuni in lungime de aproximativ 11 metri si 4-500 de tone masa suplimentara, sectiune dotata cu trei cilindri, fiecare cu cate sase tuburi de lansare verticala pentru rachete de croaziera Tomahawk.

Cei de la Kockums sustin ca operatiunea este destul de facila, ei reusind deja acest lucru cu submarinele marinei din Singapore (Västergötland-class suedeze), atunci cand le-au atasat o nou sectiune dedicata propulsiei anaerobe (AIP).

Trecand peste pretentia suedezilor ca A 26 este primul submarin diesel-electric dotat cu tuburi de lansare verticale pentru rachete (francezii de DCNS au exact acelasi sistem pe submarinul lor Shortfin Barracuda Block 1A propus Australiei), o alta problema ajunge in discutie si anume cum vor reusi eventualii clienti pentru A 26 sa-i convinga pe americani sa le livreze rachete de croaziera Tomahawk, cand aceste rachete se afla sub incidenta Missile Technology Control Regime, tratat care nu permite posesorilor sa exporte rachete de croaziera sau balistice (vehicule fara pilot) cu o raza mai mare de 300km si o incarcatura de lupta mai mare de 500kg.

Deocamdata doar britancii au primit Tomahawk, dar aici justificarea ar fii ca acestia detin tehnologia necesara farbricarii unei rachete cu raza medie dar au preferat sa importe de la americani. In schimb administratia Clinton a refuzat Israelul si nu le-a vandut Tomahawkul.

Asadar ramane un mister cui anume se adreseaza suedezii cu Tomahawkul americanilor. Polonezilor?! Posibil, Varsovia a trimis deja Washingtonului un document oficial cu privire la o eventuala achizitie de rachete de croaziera. Deocamadata nu a fost primit un raspuns oficial…

HMAS Darwin, Adelaide-class

Polonezii au insa planuri si mai mari, pe langa sumbarine noi (probabil trei unitati) au in vedere si achizitia din Australia a doua fregate Adelaide-class (Oliver Hazard Perry modificate conform specificatiilor australiene), a  declarat un membru al parlamentului polonez.

“The acquisition of used Adelaide frigates from Australia would represent a major upgrade for Poland, it would raise the combat capability of our Navy, a spus Michal Jach, presedintele comisiei pentru aparare din parlamentul de la Varsovia.These units were modernized and equipped with modern weapons and systems several years ago. After a good negotiation, we will have to pay several hundred million zloty for this. A fully equipped frigate is worth about U.S. $700 million.”

In acest moment trei fregate Adelaide-class se afla in serviciul marinei australiene, trei au fost retrase deja, iar cele care sunt inca operationale vor fi inlocuite de noile distrugatoare din clasa Hobart (trei nave).

Marina poloneza opereaza doua fregate (cumparate direct din SUA) Oliver Hazard Perry, dar se pare ca cele australiene sunt mult mai moderne si bine dotate. Una dintre diferente ar fi ca navele australiene au lansatoare verticale Mk 41, un lansator foarte util pe langa casa omului. Adevarat ca doar patru fregate au fost modernizate si ramane de vazut daca polonezii vor reusi sa achizitioneze nave dotate cu Mk 41.

Mk 41 la bordul HMAS Sydney

Daca reusesc insa le-a pus Dumnezeu mana in cap, daca tinem cont ca in Mk 41 poti sa inghesui cam tot ce-ti trece prin cap, de la rachete din familia SM la Tomahawk sau ESSM.

Forta fie cu ei, cu noi singur nu e…

GeorgeGMT, multumiri lui Radu

Exit mobile version