Romania Military

AEGIS SM 3 IIA

SCD-CTV-01-sm3b2a1021-700x398

SUA si Japonia anunta ca Raytheon a testat cu succes, in premiera, noua racheta SM-3 Block IIA. Modelul urmeaza sa fie folosit si de elementele scutului antiracheta din Romania.

Statele Unite si Japonia au anuntat ca primul test al noii rachete Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA, produse de compania Raytheon Co. in cadrul unui proiect comun americano-japonez de circa 2 miliarde de dolari, s-a desfasurat cu succes, informeaza Reuters. Realizatorii au precizat ca urmeaza alti trei ani de teste inainte ca racheta sa fie folosita pe navele Aegis americane sau aliate si pe uscat in bazele Aegis Ashore din Polonia si Romania.

Rick Lehner, purtator de cuvant al Agentiei americane pentru Apararea cu Rachete, a declarat ca testul desfasurat sambata in poligonul Point Mugu Sea Range de pe coasta californiana s-a desfasurat in parametri normali.

Racheta SM-3 IIA este o varianta de 53,3 cm a unei rachete anterioare SM-3 si va fi integrata sistemului  Aegis, construit de Lockheed Martin Corp, pentru a distruge in spatiu rachete balistice.

Testul de sambata a evaluat conul rachetei, comanda directiei si separarea segmentelor sale. Nu au fost facute interceptari, si nu au fost lansate rachete tinte, au precizat oficiali americani si reprezentanti ai companiei.

Hotnews.ro

SM-3 IIA este un pas inainte si va putea intercepta rachete balistice cu raza medie (pana la 5500km) in timp ce actuala racheta SM 3 I B are posibilitatea sa doboare tinte cu o raza de maximum 3000km.

Pentru instalatia de la Deveselu actualul plan prevedea instalarea rachetelor SM-3 IB posibil IIA la fel ca si in Polonia, dar asta dupa 2018 cand americanii sunt increzatori ca racheta va fi operationala.

In alta ordine de idei baza de la Deveselu este considerata de Pentagon Naval Support Facility (NSF) si este subordonata US Navy care si-a trimis primul lot de marinari catre baza din Oltenia.

Mai multe informatii gasiti AICI.

GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version