AEGIS SM 3 IIA

SCD-CTV-01-sm3b2a1021-700x398

SUA si Japonia anunta ca Raytheon a testat cu succes, in premiera, noua racheta SM-3 Block IIA. Modelul urmeaza sa fie folosit si de elementele scutului antiracheta din Romania.

Statele Unite si Japonia au anuntat ca primul test al noii rachete Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA, produse de compania Raytheon Co. in cadrul unui proiect comun americano-japonez de circa 2 miliarde de dolari, s-a desfasurat cu succes, informeaza Reuters. Realizatorii au precizat ca urmeaza alti trei ani de teste inainte ca racheta sa fie folosita pe navele Aegis americane sau aliate si pe uscat in bazele Aegis Ashore din Polonia si Romania.

Rick Lehner, purtator de cuvant al Agentiei americane pentru Apararea cu Rachete, a declarat ca testul desfasurat sambata in poligonul Point Mugu Sea Range de pe coasta californiana s-a desfasurat in parametri normali.

sm3b2a_at_raytheon725-300x168

Racheta SM-3 IIA este o varianta de 53,3 cm a unei rachete anterioare SM-3 si va fi integrata sistemului  Aegis, construit de Lockheed Martin Corp, pentru a distruge in spatiu rachete balistice.

Testul de sambata a evaluat conul rachetei, comanda directiei si separarea segmentelor sale. Nu au fost facute interceptari, si nu au fost lansate rachete tinte, au precizat oficiali americani si reprezentanti ai companiei.

Hotnews.ro

ABM_SM-3_Phased_Adaptive_Approach_Infographic

SM-3 IIA este un pas inainte si va putea intercepta rachete balistice cu raza medie (pana la 5500km) in timp ce actuala racheta SM 3 I B are posibilitatea sa doboare tinte cu o raza de maximum 3000km.

Pentru instalatia de la Deveselu actualul plan prevedea instalarea rachetelor SM-3 IB posibil IIA la fel ca si in Polonia, dar asta dupa 2018 cand americanii sunt increzatori ca racheta va fi operationala.

In alta ordine de idei baza de la Deveselu este considerata de Pentagon Naval Support Facility (NSF) si este subordonata US Navy care si-a trimis primul lot de marinari catre baza din Oltenia.

Mai multe informatii gasiti AICI.

GeorgeGMT

 

 

58 de comentarii:

  1. O vara interesanta intr-adevar. Stirea citita in onjunctie cu analizarea de catre M Britanie de gazduire rachete nucleare americane, ar trebui sa le dea de gandit rusilor. Ca sa fie si mai si, ar trebui sa gazduim si noi vreo 10 pershing americane si atunci rusnacii s-ar da u capul de pereti:). Off topic @gsg9: man te duci sa faci galerie sambata echipei nationale de fotbal sa-i batem pe irlandezi? Hai arata-te si tu patriot, nu mai fi asa carcotas, tara are nevoie de incurajarile tale.:)

    • „s-ar da u capul de pereti:)” – cred ca mai exact ar fi „ne-ar da u capul de pereti:)”

    • Cred ca au vrut sa le arate batul rusnacilor, avand in vedere gandurile lor de plasa rachete nucleare in Crimea. Un fel de mutare la regina! Vom vedea ce si cum pe viitor…

    • gsg9 daca ajungi la Belfast acolo vor fi si cei de la UST galeria unită Uniți Sub Tricolor – va fi frumos. păcat că nu avem bani să ajungem toți acolo.

      • GSG9 nu-i acolo ci in cealalta Irlanda 🙂

      • ce-aveti bre cu mine 🙂
        singurul meci la care l-am vazut pe stadion a fost pe la cinci ani m-a dus tata cu fortza pe un stadion…

        altfel daca e o finala de campionat european/mondial ma uit la tv, altfel imi pare rau sa va dezamagesc dar fotbalul nu e printre preferintele mele, n-am nimic cu fotbalul doar ca nu ma stresez prea tare cu stadioane, suporteri, nu vedeti ca pierd timpul pe site de military si pe alte siteuri 🙂

        si aveti noroc ca n-ajungeti la Belfast, e un loc periculos, cum a inceput recesiunea cum s-au pornit cu cate un glont in tzeasta la diversi, ti-aduc pizza la poarta unitatzii cu AKMul, masini capcana, oprit masini pe noaptea pe M1, dat jos pasagerii si incendiat masinile in strada, oprit masina, luata cu tot cu sofer, pus bomba si dusa la un shopping center mare in centru pe unde am mai fost si eu, noroc ca ala a apucat sa fuga si a anuntat politia, au pus bomba la usa la o oaresce famelie de polaci ca sa-i usuie pe aia de pe strada, au atacat un roman care mergea cu bicicleta zilnic la serviciu etc…

        echipa nationala de fotbal si suporterii sa zica merci daca scapa cu viata de acolo…restul este bonus 🙂 🙂 !

        nu stiu ce echipa au aia, probabil ai nostri sunt mai buni

        • Zi-mi o treaba GSG9-ule….pe irlandezii aia din nord inca ii mai arde uneala cu fratii lor din tara mama? 🙂

          • La comanda bre… 🙂

          • E fifty-fifty

            Pe catolic irish i-o mai arde sa se uneasca cu sudul irish, insa nici sudul nu cred ca-i vrea pt ca nu are puterea economica sa-i integreze si dupa aia sunt jumatea ailalata uk protestants, aia de vor cu UKul, inarmati si organizati si aia in militzii

            Acolo sunt doua populatii care se urasc si s-ar omora cu multa placere

            Deci e o chestiune care va mai dura pana se lamureste

            Acolo politia umbla cu Glock si veste anti-glont

            Am nimerit odata din greseala in Londonderry sambata in timpul unui mars in care aniverseaza asediul Derry-ului din 1689 (am trecut de multe ori pe zidul ala si am vazut tunurile din timpul asediului)

            Atatea Land Rovere blindate cu CCTV si atatia politisti in combinezoane cu veste antiglont si MP5uri pe umar n-am vazut in viata mea…

            Plus aia din parada in plutoane cu uniforme, tobe, steaguri si o senzatia ca acu incepe bataia

  2. Americanii n-au rival pe domeniul asta

    • Pai atunci ce valorează sistemul Triumph cu S-400 si viitoarele S-500? Chiar vreau sa vad o analiza comparativa (obiectiva) intre cele doua sisteme concurente…

      • S400 e un complex antiaerian cu raza lunga si medie, dar nu este antibalistic, raza lunga e 400km, iar s500 este in faza de cercetare a cerintelor pentru el, nu ai ce compara cu aegis sau thaad, mai ales ca aegis is la genetatia 3 de rachete

        • Am înteles. Si atunci care este echivalentul rusesc in acest domeniu?
          Multumesc de răspuns!

          • Nu exista momentan.
            Se vrea a fi s500 dar e inca in dezvoltare si nu se stie cat de capabil si e in realitate.

          • Un echivalent rusesc ar fi S400 Triumf care e operational de vreo 10 ani si poate intercepta si rachete balistice (SRBM, MRBM) cu raza pana in 3500 km.

            http://en.wikipedia.org/wiki/S-400_(missile)

            „Finally the completion of the project was announced in February 2004. In April, a ballistic missile was successfully intercepted in a test of the upgraded 48N6DM interceptor missile.[4][5] Officially accepted for service in 2007[6]”

            „The 9M96(not for exporting) medium range missile. Range more 120 km, a high probability of target destruction 1 rocket (0.9 for the aircraft and UAV maneuvering – 0.8). Can maneuver at a height of 35[39] km with an overload of more than 20 g, which greatly increases the efficiency of destruction of ballistic missiles medium and short range.”

            „The ABM capabilities are near the maximum allowed under the (now void) Anti-Ballistic Missile Treaty.
            The new anti-ballistic missiles 77N6-N and 77N6-N1 to enter service in 2014 supposedly add inert/kinetic anti-ballistic capability to the system.[40] The same missiles will also be used by the S-500, which has a clearly stated anti-ICBM role.[41]”

            Si mai au un sistem din anii 70, dar ala e doar pe langa Moscova:

            http://en.wikipedia.org/wiki/A-135_anti-ballistic_missile_system

            „The A-135 (NATO: ABM-3) anti-ballistic missile system is a Russian military complex deployed around Moscow to counter enemy missiles targeting the city or its surrounding areas. It became operational during 1995, being a successor to the previous A-35, and compliant with the 1972 Anti-Ballistic Missile Treaty from which the US unilaterally withdrew in 2002.”

            Inainte de el foloseau sistemul asta:

            http://en.wikipedia.org/wiki/A-35_anti-ballistic_missile_system

            „The A-35 anti-ballistic missile system was a Soviet military anti-ballistic missile (ABM) system deployed around Moscow to intercept enemy ballistic missiles targeting the city or its surrounding areas. The A-35 was the only Soviet ABM system allowed under the 1972 Anti-Ballistic Missile Treaty. In development since the 1960s and in operation from 1971[1] until the 1990s, it featured the nuclear-tipped A350 exoatmospheric interceptor missile.”

            • faptul ca spun rusii ca poate e apa de ploaie

              • faptul ca „democratia” inca nu a lovit Rusia si resursele ei naturale vaste, e un semn ca sistemele alea functioneaza binisor si cei care sunt interesati stiu asta, motiv pentru care stau blanzi.

                in rest, daca am putea construi si noi ceva similar si „nefunctional” dar cu care sa ne speriem potentialii agresori, ar fi excelent.

                • Arsenalul nuclear este motivul ca nu ii ataca nimeni nu armata lor regulata. Daca ar fi fost pe armate regulate si sua chiar avea vreun motiv sa ii incalece ii batea de le suna apa in cap rusilor.

                • Si in plus nu are nimeni interestul sa ii atace pe rusi…poate doar china. in rest vestul nu doreste sa mai cucereasca teritorii, acum te ocupa cu produse 😉 iei singur pentru ca e bun coca cola & nike.

                  • „in rest vestul nu doreste sa mai cucereasca teritorii” – corect, pe vestici ii doare la basca de teritorii, in schimb au mare apetit pentru resursele naturale aflate pe teritoriile respective. si sa nu imi spui acum ca in Irak, Libia, Siria, Kuweit, Iran, vestul a luptat pentru binele descultilor de acolo, sau in „legitima aparare” ca ma bufneste rasul.

                    Rusia e si ea pe lista, doar ca deocamdata e un peste prea mare de inghitit. Dar se lucreaza si la asta. Imediat ce potentialul lor nuclear va fi anulat, se vor trezi cu „democratizatorii” pe cap. Deocamdata americanii au grija sa presare cu baze de rachete tarile din vecinatatea granitei cu Rusia. Dupa aia rachetele alea pot fi inlocuite pe sest dupa bunul lor plac.

                    Daca rusii nu vor reactiona, va fi sfarsitul pentru ei. Ia uite aici: http://www.mediafax.ro/externe/marea-britanie-ar-putea-accepta-rachete-nucleare-americane-pe-fondul-tensiunilor-cu-rusia-14419622

                    • Si totusi hai sa nu subestimam rusia ca nimeni nu stie ce ea ascunde. Vorbim totusi de o națiune mare, nu de Tinutul secuiesc …

  3. Am scris un comentariu in acest sens si in articilul cu Parlamentul-cea mai corupta institutie

    Conform link si declaratii din artoculul de mai jos
    http://www.mediafax.ro/externe/primul-test-al-noii-rachete-de-tip-sm-3-raytheon-a-fost-efectuat-cu-succes-anunta-sua-si-japonia-14425985

    se pare ca SM 3 va fi instalat cu certotudine in Polonia si Romania dupa mplinirea celor 3 ani de teste …
    Cel putin asa reiese din exprimare> mai testam 3 ani si daca totul e ok le punem in Romania (si altele)

  4. http://www.mediafax.ro/externe/marea-britanie-ar-putea-accepta-rachete-nucleare-americane-pe-fondul-tensiunilor-cu-rusia-14419622

    „Administraţia Barack Obama analizează un plan care prevede instalarea de rachete nucleare în Europa şi Asia pentru a putea distruge ţinte militare pe teritoriul Rusiei. Mai precis, potrivit agenţiei Associated Press, Pentagonul analizează „în mod activ” posibilitatea folosirii armelor nucleare împotriva unor ţinte militare din Rusia, ca reacţie la presupusa încălcare de către Moscova a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat în anul 1987. Rusia respinge acuzaţiile privind încălcarea INF prin testarea unor rachete de croazieră care au raza de acţiune între 500 şi 1.000 de kilometri. Associated Press citează un fragment neclasificat al unui raport elaborat de generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major Interarme al Statelor Unite. Potrivit documentului, Pentagonul analizează trei modalităţi pentru contracararea Rusiei: instalarea sistemelor antirachetă în Europa pentru doborârea rachetelor ruse după lansare; atacuri cu arme convenţionale asupra unor obiective militare din Rusia; alte „capacităţi de contracarare”, implicând atacuri cu rachete nucleare împotriva unor ţinte militare din Rusia. „Opţiunile merg atât de mult cât s-ar putea – fără a se spune explicit – în sensul îmbunătăţirii capacităţilor nucleare americane de a distruge ţinte militare pe teritoriul Rusiei”, afirmă surse citate de AP.”

    Interesant…

    • Mda, numai liniste si pace peste tot in lume…mai ales in vecinatatea noastra. De aia nu vrem noi sa ne innarmam deloc! 🙂

      • Pai coloniile daca sunt inarmate pot mai apoi sa aiba politica proprie si nu e voie. Oricum bucata de ziar e despre cat de pasnice sunt intentiile americanilor in legatura cu „scuturile” lor „antiracheta” puse pe teritoriu unora care sunt mai fraieri si mai cotizanti din fire.

        Iar noi suntem tare frumos primii care ne-am aruncat drept carne de tun. Asa cum Romania e prima care s-a aruncat sa cultive organiste modificate genetic, si multe alte porcarii care ne-au transformat in cobaii lumii…

        UIte inca o statistica pentru cei care o tot dau cu placa aia stricata cu „ne apara NATO”:

        http://www.mediafax.ro/externe/sondaj-europenii-sunt-ingrijorati-de-o-eventuala-confruntare-a-unui-membru-nato-cu-rusia-14434594

        „Opinia publică din unele ţări europene este reticentă în a susţine o apărare colectivă pentru unii membri NATO în cazul în care aceştia ar fi atacaţi de Rusia, potrivit unui sondaj realizat la nivel internaţional, relatează BBC News Online.”

        Mega surpriza: fiecare isi apara pielea si nu e interesat sa moara pentru celalat, mai ales cand celalalt e bou si isi pune teritoriul la dispozitia baiatului mare si gras mancator de burgeri si bautor de cola.

        Sa traim bine!

        • Nici eu nu as vrea sa mor pt unguri de ex, e de inteles cu opinia publica… Dar chestia cu tratatul NATO nu e dupa opinia publica, nu cred ca functioneaza asa. Cum ar fi sa fie atacat un membru, sa ceara ajutor si sa i se spuna „stai putin sa facem niste sondaje de opinie si mai vedem”

          • Pai ii dai seama ca daca e vorba de razboi cu Rusia o sa insemne razboi lung si armata regulata a tarilor NATO nu o sa fie insuficienta (ma refer la membrii europeni). Dupa care civilii nu or sa vrea si rezultatul e ca in ala cu extorsiunea: „puteti vedea..”

            • Nu. Fiindca orice orice pretext s-ar gasi sa fie vreun membru NATO lasat in voia sortii, alianta se destrama, nimeni nu ii mai poate lua in serios. Asta pe langa faptul ca in cazul nostru mai sunt tari vulnerabile cu ochii pe situatie, si o categorie speciala de tari care asteapta doar un motiv in plus sa bata palma cu rusii cough*maghiaria, bulgaria, grecia*cough. Eu nu sunt mare strateg, dar chestiile la care ma gandesc mi se par foarte plauzibile, iar daca eu ma gandesc la asta in 5 minute, imi imaginez ca prin cancelariile relevante s-au luat deja decizii despre planurile de bataie in functie de scenariu

        • Ai dreptate. Romania nu se inarmeaza fiindca SUA si Franta si Germania se opun. Ai nostri politicieni se zbat zi de zi sa atraga investitii pentru industria noastra de aparare, dar agenturile straine nu ne lasa dom’le.

          • Nimeni nu ne vrea inarmati. Nici macar SUA, Franta sau Germania. SUA au mai dat gratis de multe ori tehnica de lupta, cel mai bun exemplu fiind acele 10 F16 portugheze pe care noi am platit 600 de milioane si pe care portughezii le-au luat GRATIS de la americani.

            Adevarul e ca Romania e buna de muls si nu da nimeni gratis daca stie ca poate scoate mult mai mult fara sa dea nimic sau foarte putin.

            Cat timp avem acorduri cu FMI, merge treaba struna.

            • Pai trebuie sa faci lobby si sa sti cum sa negociezi daca vrei avioane moca.
              Romania nu doar ca nu negociaza da nu face nimic. Ai nostri sunt ocupati doar cu contracte la neamuri

  5. Un nou incident cu un avion de lupta unguresc Gripen ,avionul a aterizat fortat iar pilotul s-a catapultat. http://www.atv.hu/belfold/20150610-kenyszerleszallast-hajtott-vegre-egy-magyar-gripen-a-pilota-katapultalt

    • Poate avea rau de inaltime, Maghiaria e ca-n palma, nu-s obisnuiti oamenii :))

    • de data asta nu i-a mai iesit jamba de bot la ‘amerizare’
      fiind vorba de unguri, numai de bine le dorim 🙂 🙂 🙂 , hai, ca alea 12 ramase sunt si asa prea multe 😉

      • cred ca o fost mai greu pana au dat cu primul de pamant, si acu’ pilotii unguri au prins gustul „sangelui” de Grifon 🙂

      • Noi 12 , ei 12 egalizam fortele 🙂 .

        • nu-i bine, noi trebuie sa avem 24, Polonia cu populatia dubla are 48 🙂

          • Pai o sa avem ca au confirmat oficial ca vor cumpara a doua escadrila de F-16.

          • noi trebuie sa avem chiar mai multe… pentru ca suprafata conteaza in scenariile de lupta si relieful, nu populatia.

            Polonia are o suprafata de 312.679 km² si o populatie de 39 mil. in timp ce Romania are o suprafata de 238.391 km² si o populatie de aproape 20mil. PIB-ul polonez era in 2013 la 526 mld.$ iar cel romanesc la 190 mld.$. Ca sa pastram proportia la populatie pentru acelasi nivel de dezvoltare (nu ca am avea sanse prea curand), PIB-ul Romaniei ar trebui sa urce pe la 260-280 mld.$ cu conditia ca Polonia sa stagneze 🙂

            Romania are de aparat 2/3 din suprafata Poloniei, deci cu regula de trei simpla (fara sa tinem cont de alti factori) => 32 de aeronave, ceea ce inseamna de fapt 2 escadrile si nu 24 (a recunoscut si MApN de curand necesarul asta)!

            Doar ca:
            1.) Daca tinem cont si de pozitia geografica, invecinarea cu M. Neagra si conflictul inghetat in apropierea frontierelor noastre, e nevoie de 48 de aparate.

            2.) Polonezii au si 2 escadrile de MIG-29 (32 de bucati) + 2 escadrile de SU-22 (tot 32 de aparate). Doar o escadrila de SU-22 va ramane activa pana in 2026, insa cine stie…

            La trainere au 38 de PZL TS-11 Iskra, care vor fi inlocuite, dar nu integral, cu Alenia M-346…

            • @Marius Zgureanu
              48 de avioane pt noi ar fi 3 escadrile , si fiecare escadrila cu cate 16 avioane , din care trebuie sa scazi minim doua avioane , care vor fi duble, si in final vei ramane doar cu 42 , nu spun ca dublele nu pot fi folosite la atac dar este putin.
              pai sumand numarul de avioane actual pe care le detine polonia :
              48 de f-16 ( avioane multirol pot fi folosite si pentru lupta aeriana cat si pt atac la sol )
              32 de mig-29 ( ei le folosesc pentru lupta aeriana )
              32 de su-22 ( vanatoare-bombardament )
              38 de pzl ts-11( iskra ( antrenament si atac , usor )
              total 150 de aeronave
              pai romaniei ii trebuie cel putin cantitatea pe care o are polonia.
              cu 48 de avioane pt romania este fix pix , tinand cont de pozitia geografica pe care o are si vecinii pe care ii are !!!
              ar trebui ca handicapati de guvernanti sa se constientizeze si sa adopte o politica de descurajare.

              • 48 e un minim decent. Cele de antrenament trebuie considerate separat.
                Avem 3 aeroporturi majore + Boboc (+ 2 in rezerva) pe care e bine sa ai cel putin o escadrila: Fetesti, Campia Turzii, Bacau. Cele 2 in rezerva sunt Kogalniceanu-Constanta si Timisoara-Giarmata.
                Avand in vedere evolutiile recente, probabil si MK va deveni tot mai importanta…

  6. Pai astia se lauda ca nu mai fac fata …..
    http://www.zf.ro/eveniment/producatorul-de-armament-romarm-nu-putem-produce-pe-cat-se-cere-cererea-este-de-trei-patru-ori-mai-mare-14437441

    Ce tot bocim pe-acilea industria de aparare Dom’le ca se fac cartuse multi….

  7. Rusia e suparata 🙂
    „The United States’ plans for deploying in Romania and Poland vertical launching systems capable, according to our estimates, of firing Standard-3 interceptor missiles and medium-range cruise missiles Tomahawk.”
    http://tass.ru/en/russia/800238
    Tomahawk la Deveselu ???

  8. Daca o fi pe bune este o idee interesanta
    http://defence-blog.com/?p=5977
    …. si putea fi si la noi

  9. Spalarea creierilor la romani de catre mass-media ticalosita si platita de la DC are succes….se vede dupa comentariile gen…taticul meu e mai tare ca al tau…de gradinita….datii inainte baieti…fericiti cei saraci cu duhul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *