Stam bine: am depasit PIBul din 2008…

PIB-2000-2015

PIB-ul real de pe trimestrul I 2015, adică ajustat sezonier, a fost pentru prima dată de la criză încoace mai mare decât cel din trimestrul III 2008, vârful de după Revoluţie, arată datele prezentate la sfârşitul săptămânii trecute de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

PIB-ul din trimestrul I 2015 a avut o valoare de 169,9 puncte procentuale măsurate faţă de media trimestrială a anului 2000 â 100.  În trimestrul III 2008, anul de vârf de dinainte de criză, valoarea PIB-ului raportat tot la nivelul mediu trimestrial al anului 2000 a fost de 167,8 puncte procentuale.

Reperul 2000 a fost ales de către Statistică pentru că România a înregistrat o creştere economică neîntreruptă între 2000 şi 2008, practic cea mai lungă perioadă de dezvoltare din ultimele decenii.

În cei opt ani s-a adăugat la PIB-ul real al României circa 60%. Este de remarcat că, luând în calcul suişurile şi coborâşurile dramatice de după 1990, PIB-ul României de astăzi este doar cu 32% mai mare în mod real faţă de 1990, astfel încât degeaba s-au acumulat 60% din PIB-ul anului 2000 în cei opt ani de creştere, dacă punctul de start a fost sub cel din 1990.

Acum vestea este că în sfârşit punem paranteză celei de-a treia perioade de recesiune declanşate ca urmare a crizei financiare mondiale şi în sfârşit egalăm ceea ce am produs în cel mai bun trimestru al României de după 1990.

Astfel, după căderea Lehman Brothers de la 15 septembrie 2008 şi îngheţarea pieţelor financiare, România a fost lovită în primul rând prin prăbuşirea cu 30% a exporturilor. PIB-ul din T4 2008  a alunecat imediat la 163,7 puncte procentuale din media anului 2000.

În T1 2009 deja era prăbuşire. Cel mai jos nivel al acestei perioade, de 151,8 puncte procentuale faţă de nivelul anului 2000, a fost în T4 2010.

De atunci însă, cu două sincope – una între T3 2012 şi T2 2012 şi alta între T2 2014 şi T1 2014 -, PIB-ul trimestrial a crescut neîntrerupt până în trimestrul I 2015, când iată că l-a ajuns din urmă pe cel record din trimestrul III 2008.

Dar pe ce se bazează această revenire? Comparând indicii de volum ai componentelor PIB din cele două perioade observăm că singurul sector aflat încă în scădere, şi chiar o scădere drastică, este cel al construcţiilor. Faţă de nivelul reper al trimestrului III din 2008 de 322 de puncte procentuale relativ la media trimestrială a PIB-ului din 2000 de 100, în trimestrul I 2015 valoarea adăugată brută din construcţii este încă la 225 de puncte procentuale, ceea ce înseamnă un nivel încă mai mic cu o treime faţă de vârful din trimestrul III 2008.

Revenirea se bazează pe aportul industriei, care însă şi-a depăşit nivelul din 2008 încă din 2011, al serviciilor, care au revenit la nivelul din 2008 T3 în T2 din 2012, şi al agriculturii, cu o evoluţie mult mai fluctuantă, cvasi-nerelevantă în context.

Economia românească închide astfel aproape şapte ani de criză şi revenire în care nu a făcut decât să lupte să ajungă iar la nivelul pe care îl atinsese în trimestrul III din 2008. Astăzi însă cu o datorie publică de 38% din PIB faţă de 22% din PIB în acel an şi cu imposibilitatea de a majora această datorie pentru dezvoltarea ţării. De acum marea întrebare este dacă vom putea avea creştere economică de peste 4% în condiţii de deficit bugetar, deficit de cont curent şi inflaţie sub 2%, plus stabilitate a cursului de schimb.

Între 2000 şi 2008 datoria publică nu a crescut, în schimb cea privată a explodat, iar deficitul de cont curent a ajuns şi la peste 12% din PIB. Ce-a fost a fost. Măcar ştim că de-acum începem să mergem pe podul de piatră care s-a dărâmat, a venit apa şi l-a luat. Am reuşit în şapte ani să facem altul pe râu în jos, dar a costat mult.

Ziarul Financiar

143 de comentarii:

  1. Mig-21 LanceR

    Propun sa dam jos guvernul, ca prea a crescut Pib-ul si sa vina pdl-isti(pardon pln-istii) ca acum au de unde sa fure. Lasand gluma la o parte, cam ce regres economic am avea in cazul schimbarii guvernului, asta doar pentru un an de zile de mandat cat le-a mai ramas? Ca pdl-istii nu se gandesc la asta, e logic, nici nu ma asteptam, doar sunt aceiasi care ne-au ingropat mai alaltaieri, dar nici macar molaul asta de presedinte. Aproape ma convinsesera niste prieteni de iohannis ca „e altceva”, e facut „din alt aluat”, nu-i ca ceilalti. Ei bine e exact aceeasi cacareaza. Trebuia sa-mi dau seama ca unii ce l-au votat pe Basescu de doua ori si vin acum sa ne dea lectii de politica, aduc in prim-plan un alt basescu. Diferenta dintre iohannis si basescu este ca iohannis nu se exprima, dar simte la fel. Si ca nu are creier.

    • Daca tu mai crezi ca schimbarea unui guvern corupt pana in maduva oaselor si cu un penal in frunte ar genera regres economic inseamna ca esti pafarist rau in ale economiei. De ceva timp magariile din politica au din ce in ce mai putin efect in economie si ghici de ce? Pentru ca nu prea mai exista capital de stat, pentru ca investitiile publice au ajuns aproape de 0 si pentru ca cei care muncesc cu adevarat au invatat sa ignore orice mesaje din sfera politicului. Stii care ar fi cel mai bun prim-ministru pentru Romania? Unul care sa nu se bage deloc in economie … sunt putine somitati in tara asta care ar fi capabile sa inteleaga ce sunt alea politici macro si cum ar trebui dirijate sa ajute economia nu sa-i puna piedici. Taxe si impozite pot sa puna toti prostii, masuri populiste si nesustenabile economic asisderea …

      Daca tu crezi ca aceasta crestere a PIB-ului se datoreaza masurilor luate de Ponta & PSD esti pierdut dragul meu ori n-ai pus in viata ta mana pe o carte de economie.

      Citind ce scrii imi dau seama de adevarul dureros … ca nu prea avem sanse in tara asta cu „lobotomizati” rosii (ca sa-l citez pe MC) care vad pedelisti in orice indrazneste sa-i sfideze sau sa le contrazica opiniile.

      • nu e vorba de contrazis, e vorba de propaganda bolnava, maine poimaine o sa spuneti pe aici ca portocalii nici nu au fost la guvernare cand s-a dus dracu tot in jos…

        • Vad ca nu te lasi … vrei sa iti scriu cu majuscule ca II CONSIDER SI PE AIA NISTE LATURI CARE MERITA DOAR BECIUL DOMNESC. Nu intelegi ca mai pot sa fie unii care nu sunt nici rosii, nici portocalii, nici galbeni ????

          • inteleg ca se poate, da’ tie nu iti iese sa PARI macar, reciti din Adevarul non-stop

            • Stai putin, ca deja ma sparg de ras, pai nu tu erai cica ala care posta pe acolo si deci mare fan?

              E adevarat ca citesc ziarele: si ZF Corporate si The Economist si Gandul si HotNews si cateodata si Adevarul (mai putin alea cu Talpes … ).

              Nu vreau sa par infatuat, nici arogant dar ce scriu pe aici vin din putul gandirii mele marunte, nu fac copy-paste din ziare (stiu ca e la moda acum) dar experienta si studiile ma mai ajuta … daca din intamplare ideile mele concid cu ale altora e pentru ca sunt lucruri de bun simt.

              • postez si acolo, ca nu ma dor mainile…multe dintre comentarii nu imi sunt aprobate, chiar daca nu injur…

                Gandul? 🙂 ) cum dracu mi-a scapat asta…mai bine spuneai ca citesti adevarul in timp ce ai tv-u’ pe b1 si ieseai mai bine 🙂

                in fine, tine-o tot asa 🙂

                • Iar ai dat-o in bara. Pai n-ai aflat ca B1 TV a schimbat tabara si culoarea? A trecut pe rosu acu’.
                  Ca sa-ti raspund la ironia cu Gandul: acolo citesc editorialele lui CTP, Negrutiu, Sultanoiu si mi se par destul de pline de bun simt si printre putinele ramase de calitate in presa romaneasca.

                  • am dat un search cu sultanoiu….ce surpriza, chiar nu ma asteptam, chiar deloc….

                    • Stai ca deja nu te mai inteleg … pai omul asta i-a criticat pe alde Base si sleahta lui la fel de mult ca Tapalaga. Acu ca a mai dat si in Ponta & Co asta e, fii si tu mai iertator.

                    • Scriu cu adresa veche, ca aia noua mi-au bagat-o la moderat.

                      Daca te uitai cu atentie aflai ca Sultanoiu a fost printre putinii care au dat la greu in Base si sleahta lui. Iar daca l-a mai trosnit si pe Ponta un pic, fii si tu mai iertator … 🙂

                    • @ima80

                      daca aia mi.a iesit la search ce sa-i fac, pare cam greu de crezut ca pe timpu’ lu’ base sa loveasca de pe Gandul

                      oricum, fiecare cu standardele lui.

                    • Da, mai ales ca Base facea misto ca CTP-ul e cel mai prost manager dupa ce a ajuns cu fituica lui s-o publice doar pe online. Daca ne aruncam la concluzii pripite asta e …

          • Care sunt aia care „nu sunt nici rosii, nici portocalii, nici galbeni „?

            • Aia care li s-a facut scarba de toti care s-au perindat si nu mai suporta nesimtirea / tupeul …
              Aia care isi iubesc tara cu adevarat si nu pt ca ordona partidul …
              Aia care muncesc pe bune si isi platesc taxele la timp chiar daca nu beneficiaza de ele …
              Aia care mai spera ca timpul va rezolva multe si vor mai apuca sa traiasca macar cativa ani sa nu mai vada gunoaie in fruntea tarii …
              Aia care spera la altceva pt viitorul copiilor lor …

              Ma opresc aici

              • Aha….inteleg..sofisme si filosofie. Credeam ca sunt reprezentati prin ceva partid, ca sa stiu si care sunt aia asa, cu stea in frunte.

                • M-ai pierdut. Ce vrei tu de fapt sa insinuezi? Ca trebuie sa fii neaparat de la altii / de la un partid ca sa ai opinii? Te pomenesti ca de la PMP, UDMR, minoritati, PPDD ? :))))))
                  Daca tie ti se par sofisme si „filosofie” mie imi miroase a lipsa de argumente la tine … daca vrei sa zici ceva, zi pe sleau si nu te mai da dupa gard … macar cu MC stiu o treaba, cu exceptia catorva subtilitati nerecunoscute macar ma prind ce vrea sa zica.

              • Stati pe-aproape c-apare si partidul cela „Natioanal,democrat,100% romanesc” si ce-o mai fi,lupta Felix,aaaa,adica Voiculescu! Daca vrei in frunte si la ciolan,neapărat fa-ti partid???

              • Nu zic ca nu exista astfel de oameni, dar eu nu prea recunosc pe nici unul de pe buletinul de vot ca fiind un astfel de om. Pana cand nu candideaza, tot dintre o lepra mai mare si o lepra mai mica vom fi nevoiti sa alegem.

      • Ghita Bizonu'

        Da adraga ar fi bine sa revenim la preacinstitele competente de dinainte de guvernul asta. La preacisntit care au majorta TVA la 24 da?!

        • Nea Ghita daca comentariul era pentru mine … raspunsul e ca aia a fost o masura de disperati. N-au miscat un deget sa creasca colectarea impozitelor / sa diminueze evaziunea fiscala, sa absoarba fondurile UE in economie si s-au trezit cu curul in aer asa ca au apelat la singurele masuri care se pot aplica peste noapte. Oricum si aia au fost habarnisti rau in materie de politici macro. Restul e poveste.

          • habarnisti ?
            Vrei sa zici lepre de genu anilor 1948-57 pusi doar pe furat!!!
            Ca era o cestie bizara rau … impozitele au crescut. Chletuiileile bugetare cu anhajatii, spitalele, invatamantu, armata au scazut. Insa cheltuielile bugetului general au crescut !!
            Ma rog au crescut cu plata diversilor securisti (de vreo 5 ori mai multi decat in 89!), a SPP ului , a palatului prerzidential si mai cu ce? Cocosi diversi asfltanagii samd ,..Si desi asflatangii se ingarsau in conturi .. austorzile cate?

            • Pai se explica foarte simplu: pentru ca alde Udrea / Cocos / Ridzi & Co. sa poata fura facand investitiile alea pe care le-ai enumerat mai sus au trebuit sa cotizeze din bugetul statului alaturi de sumele primite de la UE pt ca altfel nu se aprobau „investitiile”. Ai o cota minima de participare, nu poti primi 100%. De aia zic ca si astia trebuie sa infunde Beciul Domnesc. Oricum a fost blat PSD / PDL clar vezi ce zicea Udrea de intalnirile cu Ponta si Ghita si daca sar lingaii psd-isti sa ma contrazica a se vedea pozele scapate pe net cu Ponta si Udrea la un suc …
              Hai sa fim seriosi astia au fost tot timpul mana in mana, pleaca pdl-istii vin psd-istii si contractele merg in continuare … partea nasoala e ca matrozu dupa ce a pierdut puterea i-a scapat din mana pe alde Kovesi, Stanciu, Coldea si iete cum incep sa-i ia fara partinire, fuse Udrea, vine Ponta … la cat mai multi.

              Singura problema ar fi ca astia cu epoleti sa nu prinza gustul puterii asta ca sa le raspund si alora care ma acuza ca sunt membru in clubul „nkvd-istilor” … dar mai vedem pana acolo.

      • bai baietas, de ce treci tu la limbajul asta agresiv si ma jignesti? nu ai argumente decat cele de genul „….” ? pai nu sunt economist de profesie dar te invat daca vrei, insa inainte de toate trebuie sa nu-l mai votezi pe basescu a 4-a oara(1Xiohannis=1Xbasescu+2Xbasescu anterior, deci 3Xbasescu).
        Raspunsul este ba da, ca vrem sa recunoastem sau nu, masurile luate de Ponta&Co, rele sau bune, au dus la ceea ce avem azi in grafic, ca-ti convine sau nu. Nu stiu daca deciziile luate de ei au fost cele mai bune, dar rezultatul se vede, ala care e. Ca investitiile publice au ajuns aproape de 0, asta e pentru ca era necesar sa se reduca aceste investitii, macar pentru o perioada, ca sa iesim din gaura in care eram. Ce ai fi vrut, sa se faca investitii publice in stilul in care le-au facut Basescu&Boc(adica mega defectuos, asa au furat cu miliardele, comisioane si tot tacamul) dar sa ne creasca noua taxele la greu ca sa sustinem paguba? Sau sa faca ceea ce a si facut PSD-ul pentru o perioada, adica au scazut investitiile publice, nu ne-au omorat cu taxele si ne-au adus pe linie de plutire de unde putem incepe si cu investitii publice mai departe, de aici inainte.
        Pe de alta parte, mai sustii ca guvernul e corupt.. asa e, dar nu ca pdl-ul tau bai nesimtitule, ca nu pot sa uit 10 ani de tunuri date, prin „investitiile tale publice”. Prin strategia adoptata, PSD-ul si-a redus din start ocaziile de a da tunuri(investitii publice reduse=sanse mai mici de furt). Stiu ca plangi, de fapt plangem dupa sosele, infrastructura, vor veni si alea, dar pe parcurs, nu dupa ce te-au lasat aia in curul gol dupa 10 ani de furt.
        Ca previziune, vrei sa stii ce se intampla daca vin basistii la putere? Incep „investitiile publice” pe baza cresterii economice aduse de psd, incep iara sa-si traga comisioane, ramanem tot fara infrastructura si ne maresc si taxele ca de.. ne fac gaura in buget.

        Si cum poti sa spui ba ca nu ne da gaura in buget schimbarea prematura a guvernului? Tu esti intreg la minte sau la tine 2+2=3? Si asta doar pentru un an ramas de guvernare? Pai n-ai minte deloc ma baiatule daca sustii aberatiile astea.

        • Daca ti-ai tras nick-ul dupa fosile de avioane inteleg aroganta de a ma numi „baietas, baiatule ” … altfel eu zic s-o iei mai usor cu apelativele. Chestia asta se cheama marlanie, e cam ce a facut Tariceanu cand a zis ca procurorul care l-a chemat pe Ponta are 27 ani si nu 37. Vrei sa pari superior ca sa suplinesti lipsa de argumente dar te umpli de penibil. Asa ca o sa-ti raspund ca la giboni pe fiecare punct:
          1. Te-am facut „pafarist” pentru ca tu nu intelegi principii de baza ale economiei. Ca sa poti avea crestere economica trebuie sa ai investitii si consum. Investitiile le poti avea fie prin FDI (investitii straine), fie prin portfolio investments („hot money”), fie capital autohton reinvestit, fie cheltuieli publice in infrastructura. Arata-mi 1 singura masura luata de Ponta pe fiecare din elementele astea si imi fac mea culpa. Trecand la apetitul de consum asta se reface cel mai greu dupa o criza economica pentru ca vorbim de o criza de incredere a oamenilor in a mai investi in bunuri de consum sau de folosinta indelungata si drept urmare isi tin economiile la banci care fiind restrictionate de norme de risk gen Basel 3 nu dau drumul la bani in economie prin credite si de aici blocajul. Am incercat sa ma cobor cat mai la nivelul tau sa-ti explic dar crede-ma ca e al naibii de greu …
          2. „Nu ne-au omorat cu taxele” – tu ai citit ce ai scris? Ai auzit de taxa pe stalp (stoparea investitiilor straine) si taxa pe monopol (generatoare de inflatie)? Ponta al tau a dat drumul la pomeni electorale (uita-te cati bani a trimis la primarii PSD inainte de alegerile din 2012) si apoi de unde sa scoata bani la buget? De la companiile care sunt bune platnice si de populatie prin taxe mascate care ajung tot in cosul final de consum. Fa-ti temele macar daca esti habarnist pe probleme economice si apoi mai discutam.
          3. Nu te-am facut nesimtit dar pot sa te fac si eu retardat pentru ca ii tot dai ca as tine partea PDL-ului cand eu tot explic ca as vrea sa-i vad si pe aia la parnaie. Dar cum esti probabil unul din spalatii pe creier care se uita la Antena 3 si care cred ca cine nu e cu ei / Felix / Ponta / Dragnea / PSD e pedelist racesc gura de pomana.
          4. Caderea unui guvern afecteaza economia doar in tarile bananiere sau comuniste. Ori esti complet „lobotomizat” (scuze MC pt plagiat da’ imi place mult) ori ai ramas blocat in Epoca de Aur dar tu chiar nu ai auzit de tari ca Belgia care nu prea au avut guvern (din alte motive …) si totusi o duc bine? Asta e tinta spre care trebuie sa mergem, ca economia sa nu mai depinda de mizeria din politica si sa functioneze pe baze solide idiferent daca facem 10 alegeri pe an.

          Daca mi-a scapt vreun raspuns la aberatiile tale imi zici si revin. Intre timp mars la biblioteca si citeste manualul de clasa a 11-a de economie, e un bun inceput pentru tine. Daca termini in mai putin de 1 an iti mai recomand si alte lecturi.

          Rog Admin sa ma cenzureze daca am sarit calul da sunt satul de lingai psd-isti care ataca pe oricine nu e de acord cu ei …

          • Da draga. Marer cestie ivestitia asta! De exmplu s afaci un teren de fotbal i panta ….
            Sau sa faci i telecabiba unde nu ai turisti …
            Sau sa faci bazin fara sa bagi si apa..
            Sau sa faci parc intr-o comuna unde strazile sunt cam nepavate.
            Sau sa faci sala de sprot intr0o comuna unde nu mai este scoala (ca nici copii sau tineri), nici nunti nu se fac (o sala de sport e numa buna ptr o nunta iarna) si prea putini ca sa umple sala la un parastas….

            investitii da?!

            • Nea Ghita, incepi si matale? Am laudat eu investitiile PDL-ului? Cand zic investitii publice ma refer la autostrazi, retele de apa si canalizare, scoli, gradinite, etc. , alea din care chiar profita oamenii. In Spania toata reteaua de autostrazi a fost facuta cu finantari UE (au luat decizia sa bage banii doar in asta) si acu arata ca tara civilizata….

              • ima80

                am auzit si eu ceva despre Spania.
                Insa se pare ca tu nu ai auzit ce si cum in Romania,
                Insa fiindca si eu unu dintre cei care urmaresc cu fidelitate A3 (si cu multi ani in urma am avut impresia ca Miricukica se cam insira din mandel .. ca ce scriam pe forumu EvZ elei cam juma si inacelais stil zicea el seara .. nu glumesc si nu ma laud [Mirciulica se ‘reconvertea” politic si trecea de la in duet cu Theo la singuir la masuta asa ca poa a cautat un model de „scarba mare da nu tampit”] ) ..
                Ei bine cum sa iti zic. Matale nu cunosti prea multe despre Romania,. le zici prea genral da stii prea bine cun sta treaba cu antenele. sta inseamna ca esti PDLache chiar daca si musiu Jourdain o faci inconstient.

                De fpat mamatel esti cam pafarist cu cam multe… Mai baiete (eu am 62) ope vremea cand in Vlekgia givernele cadeau cam ca alea din Italia ?(adica anii 50-60) economia lor nu statea prea bine … Belgia a inceput s a”creasca” (in comparatie cu vecini ei nu cu Albania) dupa 1970 cand s=a mai stabilizat guivernarea. Italia.. odata cu guvernarea scandalos de lunga a „Inoxidabilului” Scandalos de lunga ptr Italia : 3 ani!!! Ca si onorabilu Inox era corupt .. pai normal asta e Italia!!! – Asa ptr stiinta ta in anii aia Italia era sutosuficienta la gunoieri ba mai si exporta astfel de specialisti in Germania …

                Oirucm nu uita hic Rhodus hic salta …

                • Nea Ghita cu matale nu ma cert si chiar nu ma supar ca ma faci pafarist, ai o varsta in spate si o respect da mai citeste si mata Wikipedia sa vezi ce spune de Belgia, eu vorbeam de perioade mai recente nu de cand erai matale fecior. Uite mai jos:

                  Belgium 2007–2011 Belgian political crisis

                  Timeline

                  2007 elections
                  2007–2008 government formation
                  Verhofstadt III (interim)
                  Leterme I
                  Van Rompuy I
                  Leterme II
                  2010 elections
                  2010–2011 government formation
                  Di Rupo I
                  Sixth state reform

                  Intamplator avusei prin 2011-2012 treaba pe acolo (sa nu crezi totusi ca eram trimis de stat ci de o companie privata …), deci cam prin timpul crizei de mai sus, si vazui pe viu ce si cum, adica m-am conversat si cu colegi valoni si cu flamanzi si raspunsul era fix la fel: ii durea in pix de guvern si ei isi vedeau de afacerile lor.

                  Daca nici cele de mai sus nu te satisfac ma declar eu pafarist si inchei povestea. Cu experienta matale nu pot sa ma pun si te respect prea mult ca sa te mai contrazic in continuare.

                  • ima 80 ceea ce ghita bizonu incearca sa-ti spuna e ca romania e la ani lumina de belgia si ca romania inca se incadreaza in categoria republicilor bananiere .

                • Mai citeste si mata posturile mele de mai sus ca ne certam degeaba, ti-am raspuns ca eu nu vad nicio dif intre PSD si PDL da te-ai repezit la gatul meu doar ca m-am luat de A3.

          • bai jegule tu iti permiti sa-mi atragi mie atentia legat de marlanie? pai mai citeste o data ce am scris eu prima data si ce ai scris tu prima data. tie nu-ti e rusine sa minti bai nesimtitule, pai te-am jignit eu cu ceva initial sau tu m-ai facut pafarist si lobotomizat? pai daca eram fata in fata nu-ti raspundeam, te loveam direct pentru cuvintele alea.

            si ca sa-ti raspund sa nu ramai in prostie:
            1. Orice stat, ca sa poata face investitii in infrastructura, trebuie sa aiba bani. Poate imi spui si mie in ce situatie ne aflam in 2012 cand au venit astia la putere, cam ce Pib aveam atunci. Si poate faci o diferenta, cu ce Pib avem acum. Ce spui tu e adevarat, ca numai prin investitii antrenezi motorul economiei, dar nu cand esti in gaura, initial strangi putin cureaua, iti revii, apoi incepi si investitiile. Tu vrei sa vina aia la putere ca sa faca investitii pe Pib-ul scos de actuala guvernare, dar 10 ani de zile inainte n-au fost in stare sa te convinga ca n-au fost in stare sa ne scoata din colaps, ba mai mult, au furat pe rupte. Nu tata, lasa-i p-astia sa termine ce au inceput, lasa-i pe ei sa faca investitiile, sa-si duca strategia pana la capat. Cand vor incepe investitiile(daca vor fi lasati de DNA) si se vor vedea rezultate si mai mari, probabil ca o sa-ti tai venele de ciuda.
            2. Spune-mi si mie ce alegi, taxele si masurile impuse de Boc sau taxele si masurile impuse de Ponta? pe langa faptul ca rezultate se vad doar la Ponta, taxele impuse de Boc au fost mult,mult mai dure. deci iar esti „habarnist”.
            3. Presupui tu ca eu ma uit la Antena 3, ai si dat verdictul, esti exact ca DNA-ul. ei bine, nu ma uit la antena 3, ce zici de asta?
            4. lobotomizat esti tu cu mamica ta daca sustii ca nu ne costa nimic caderea guvernului. pai anticipatele alea cum se organizeaza cu plata in natura sau pe datorie? ai habar cat costa organizarea unor alegeri? Sau din alt punct de vedere, stii care e perceptia caderii unui guvern si organizarea unor anticipate in fata unor investitori straini? ca zici ca le ai p-astea cu economia. cadere guvern=teren instabil pentru investitori ba desteptule, iar asta inseamna pierdere de investitii.

            Si nu-mi spui tu mie mars ba catea, ca nu ne cunoastem.

            Rog admin sa nu-mi modifice comentariul, pentru ca este un raspuns pe masura limbajului folosit de scursura si indiferent de raspunsul lui nu voi escalada mai departe discutia.

            • N-ai vrea tu sa ne intalnim sa-mi zici in fata ce ai zis mai sus, bai rahat cu perje?

              Daca esti asa viteaz si ameninti cu lovituri eu zic sa te gandesti mai bine inainte … am intalnit multi derbedei ca tine care latrau de la distanta si apoi udau pantalonii cand ii intrebam de sanatate.

              Te dai mare si tare ca sa-ti ascunzi impotenta gandirii iar cand iti raspund cu acelasi limbaj gata zici din alea grele: „scursura”, „jeg”, „nesimtit”, „catea”, te iei de mame … hai ca m-am convins … urla hormonu’ in tine. Ai mare dreptate intr-un fel, cu specimene ca tine se poate discuta doar fizic. Orice altceva e pierdere de vreme.

        • capatu` satului

          statistica se face de oameni,
          basescu a comis greseli ca orice om si va raspunde pt. ele daca sunt fapte penale – totusi merita toata stima ca a incercat sa puna oameni pregatiti care nu erau din gasca de partid la justitie, sri, sie, etc, lucru pe care nici ponta, nici johanis n`o sa le faca niciodata si nu le`a mai facut nimeni la noi;
          si ia`o mai usor cu statistica pe scari….ca miroase urat;
          intereseazate cum s-au perindat conducerile de la statistica, fizica pamantului, etc, ca nu dadeau bine in raportarile lu` ponta si o sa ai o imagine complexa a statisticii de la noi;
          tara merge prost. punct.
          investitiile publice sunt = 0, inclusiv cele confinantate de la bujetu` ue, nu mai vorbim de investitii in tehnica militara noua produsa in tara sau epopeea Institutului Cantacuzino sub inteleapta conducere leberalo` pesedista;
          de ce ?
          simplu, ca sa dam inapoi pensii si salarii luate de basescu si boc,
          pai basescu si boc n`au luat pensiile si salariile ca sa duca ei 2 banii acasa ci au avut in vedere MENTINEREA LOCURILOR DE MUNCA,
          astazi dupa vreo 2 ani de impliniri maretze finantele si`au redus personalu` cu vreo` treime, politia face reduceri – si stati linistiti nu pleaca omu` care sta pe scaun fiind prieten cu vre`un politician ci omu` care lucra;
          n`ai investitii nu poti sa ai o cresterre durabila, ci doar o bucata de hartie consumata de pensionari la hipermarket,
          povestea cu depasirea lui 2008 este o minciuna ordinara.
          tara si` a majorat datoria externa cu peste 15 mld. ieuro in ultimii 2 ani, a oprit investitiile si n`are cum sa fie bine;
          nu mai vorbesc de politica de supraveghere a bancii centrale sau a asf (la ultima institutie unde`s numa crema sotiilor si pupilelor palavramentarilor) ca n`are rost – daca dai o cautare peste circularele bnr din perioada 2008 si pana in prezent o sa aflii cu suprindere ca la noi, dupa aparitia crizei subprime si falimentu` lehman brothers in us, conducerea autoritatii de supravreghere a zis liber la creditu` cu buletinu`, curat prudential
          binenteles daca ne apucam toti de baut o sa fie perfect si o sa avem cincinalu` intr`un an, da poate ca nu vrem chiar toti sa ne apucam de baut

          • Mai rasfirati baieti mai rasfirati..
            Doare acu cand nu mai sunteu abonati la buget? Cand canci stadioae in panta sau tronsoane „experimentale” de autiostrazi de utilizae lunara (adica dupa o luna ,.,., se surpa)

            • @Zimbru sau ce ii fi tu…Doare mai,ca nu Plagiatorul tau a facut bugetul Armatei 2% din PIB!

            • capatu` satului

              ce treaba are stadioane, autostrazi, etc.
              justitia n`a condamnat un primar inainte de basescu.punct.
              eventual daca era bun la furat il avansau rapid in partid si ajungea la vre`un minister;
              din cate am inteles va pricepeti la tehnica, din pacate la stiinte juridice si economie mai putin,
              de ce credeti ca a ajuns macovei ministru` la justitie?
              va spun io ca a castigat gramada de procese la CEDO pt. amaratii pe care militienii cu 2 clase si judecatorii corupti isi bateau joc;
              pt. inceput va recomand sa cititi o sesizare a Curtii, sigur ca n`a facut`o basescu, dar a angajat specialishti nu coate goale ca actualu` sef al administratiei prezidentiale : http://www.juridice.ro/40189/conflict-juridic-de-natura-constitutionala-ref-salariile-judecatorilor-procurorilor-asimilatilor-asistentilor-judiciari-si-personalului-auxiliar-update-reactii.html
              de ce credeti ca a ajuns maior la sri ?
              de ce credeti ca melescanu a ajuns la sie ?
              puterea corupe, uitati`va la famiglia ponta si o sa intelegeti:
              o rudenie la ministeru` de justitie, un prieten sova numit de mai multe ori ministru, sotia europalavramentar, socru` senator, apararea tuturor baronilor psd inculpati sau infractori, etc
              ceausescu a picat in momentu` in care nimeni din tara asta nu mai credea minciunile lui, astazi multi incep sa isi piarda ratiunea atata timp cat iau de`a gata toate ineptiile debitate de manipulatori angajati, incepand cu redactorii latrina 3 si guita tv care sunt platiti sa minta prostimea.

              • capatu` satului

                in aceiasi ordine de idei, CNA a propus ca la anu` tembeliziunile sa ia un ajutor de stat de vreo 15 mil. ieuro – anu `viitor e electoral – cu mult peste bujetu` tbt, da la ce ne trebe `tbt, 99 xt, etc, cand avem tembeliziuni in care vedem zilnic cum se preumbla partidu` de la putere si auzim niste minciuni atat de minunate de ajungem sa credem in ele mai mult decat in adevar,
                normal dupa ce primesc celer 15 meleoane o sa avem o crestere de 100 % a economiei, deja ma ia cu ameteala la ce statistici vor aparea, ceausescu era mic copil; de la cincinalu`n patru ani putem usor, usor, cu actualu ins ajunge la cincinalu`ntr`o zi.

        • @ Mig-21 LanceR
          Domnule, statistica asta e o stiinta (?!) data naibii. Statistic vorbind, daca eu mananc doua paini zilnic iar dumneata niciuna, in medie (statistic adica) fiecare mancam cate una.
          La fel de corect statistic, daca eu mananc rata de Pekin iar mataluta doar varza chioara, rezulta ca amandoi am manca rata pe varza. Nu-i iubesc nici pe astia nici pe ailalti nu i-am iubit. Daca vreunii dintre ei erau buni stateam naibii acasa si munceam acolo, nu era nevoie sa ma duc la dracu’cu carti sa castig un ban (cinstit). Si cand am mai vazut azi cum ne face stimabilul Ioan Rus mai ca-mi vine sa regret ca nu-s asa de sociabil sa cunosc pe unul de pe aici (de aia barbosi, de umbla cu cremvustii la cingatoare) sa-l rog sa faca o vizita guvernantilor nostri cei scumpi. Si-ar face o pomana. Si l-am declara si erou national. Basca cele nu stiu cate fecioare primite bonus de la ai lui pe lumea ailalta 😀

      • holly JC!
        Este afurisenie mare la comentariile acestui articol.
        George,
        nu pui mi bine data viitoare istorii despre ceva militar?

        • Mai bine… Nus cum dracu iese cateodata o mizerie de comentarii la articole altfel seriose si care ar putea fi dezbatute serios.
          Apropos, cand am scris in titlu ca „stam bine” am uitat sa pun si zambaretul 😉

          • Poate ca e momentul sa opresti discutia de mai sus ca degeneraza

            • bai parsivel, discutia s-a terminat de ieri

              • m.c. inteleg ca esti patriot si bine intentionat ca si mine si inteleg ca vom avea divergente de opinie pe viitor. E normal de aia e democratie sa dezbatem dar mai usor cu epitetele.

                Nici eu nici tu nu detinem adevaruri absolute, asta sa sti pe viitor. Avem doar argumente daca avem si alea sunt doar argumente nu adevaruri absolute.

          • Usor usor REincepe campania electorala pe RM. 🙂 Doar vine 2016.

    • Mig-21 LanceR, oare cresterea economica la nivel de UE nu are nicio influenta asupra exporturilor Romaniei? Aaaa, nuuuu, de fapt marile masuri ale Guvernului Ponta ne-au dus pe noi culmi ale progresului asa de progresiv, incat se mai baga fix p*la in infrastructura.

      In curand il astept pe Tariceanu sa ne indemne iar sa ne lasam de munca si si facem bisnita cu apartamente. 🙂

    • @Mig-21 LanceR
      Mai castravete,ai impresia ca Plagiatorul tau,caruia i te inchini,este cinstit?Noi,”basistii”si „johanistii”,adica oamenii normali,care nu avem in grila tv Latrina3,iti facem o urare:DePontamineaza-te!!!

  2. Daca si cu parca… e jale fara lucrari mari de infrastructura…totul e blocat si la drumuri si pe cf…rutele cu finantari UE sunt blocate de la inceputul anului…Ponta nu a dat drumu la bani nici picat cu ceara. Neasigurand cofinantarea de 15% pt proiectele de inffrastructura a bagat un mare blocaj…asteptati-va la insolvente rasunatoare in curand.(constructori romani si straini). Este o goana dupa lichiditati in piata exact ca in 2009.

    • Mig-21 LanceR

      Tu vorbesti de constructii, unde e cel mai scazut nivel de progres. Mai sunt si alte ramuri, mai importante decat constructiile care ridica economia tarii. Legat de constructii, eu chiar le-as interzice sa le faca fara sa aduca dovezi clare de utilizare sigura a spatiilor. Adica nu faci 200 de apartamente in camp, in speranta ca le vinzi. Mai intai vii cu clientul, care da un acont, dupa care te apuci sa construiesti.

      • Nu mai producem în țară nici chibrituri sau scobitori. Ce ramuri, ce economie, ce creștere economică…Cifre aiuritoare și-atâta tot.

        • Oricat de nationalist as fi si imi doresc sa producem si noi ceva, in ziua de azi nu se mai ocupa statul de productie, statul trebuie sa incurajeze piata, sa aduca investitori, sa stimuleze investitiile si productia. Si cum face statul chestia asta? Investind in infrastructura, creand mediul propice… Problema la noi este atat de la stat cat si de la mentalitatea noastra, pentru ca:

          1. Statul nu investeste destul in infrastructura, deci investitorii straini se codesc sa vina.

          2. Si aici este si raspunsul la problema ridicata de tine. Magnatii locali, care reprezinta tara noastra, nu au mentalitatea necesara in productia de ce vrei tu: chibrituri, scobitori etc. De ce? Pentru ca bogatii Romaniei nu au facut bani prin munca, caramida pe caramida, sa stie si sa invete ce e aia productie, afacere. Bogatii nostri au facut bani peste noapte, dupa revolutie, prin furt, iar azi singurele afaceri la care se pricep sunt imobiliarele, defrisarile si toate cele care aduc bani prin minim efort, nu necesita prea multa gandire, nici strategie. Vezi tu pe vreunul sa investeasca in productia de orice, sa riste? Nu, prefera sa ridice 3 blocuri si sa taie o padure, efort minim, castig garantat(pana acum), iar banii se duc mai departe pe alte blocuri, alte defrisari samd. Deci sa nu mai dam vina numai pe politicieni, sa mai dam vina si pe magnatii(hotii) tarii. Cum s-au imbogatit ei asa peste noapte? Intrebati justitia si fiscul(astea care sunt „impartiale” astazi). Cand o sa avem si noi magnati care sa produca ceva in loc sa deschida un lant de magazine Mic.ro atunci o sa avem si crestere economica, si locuri de munca si un alt nivel de trai. Pana atunci, poate invatam si noi ca popor sa intelegem cu adevarat cum stau lucrurile si sa luam deciziile corecte.

          • Aici iti dau dreptate, daca ne uitam la noi in top 300 nu stiu daca gasesti 10 care sa fii facut averea aia din afaceri, iar cand spun afaceri ma gandesc ca pe banii lui, munciti de el, si-a deschis prima cofetarie, dupa care a urmat e doua, a zecea, iar acum conduce un lant de 187 de cofetarii in 6 tari, o afacere de 250 milioane pe an.

            Peste 95% din aia din top 300 au cumparat pe 1 dolar un combinat comunist, au vandut terenul pe 20 de milioane de dolari, din aia au dat 2 milioane spaga pentru a putea cumpara cu restu’ de 18 mil vreo 5 alte combinate, pe care le-ai taiat si au vandut terenurile cu 300 de milioane. Iar acum Nea Ghitza cu Scufitza are o avere de 300 de milioane, e om de afaceri si apare la televizor, explicandu-ne noua cum merge o economie.

            In schimb nu sunt de acord cu ce ai spus despre investitiile statului, pe langa faptul ca la noi nu sunt afaceristi adevarati, care sa faca un drum pe banii lor si sa-si recupereze investitia + sa faca profit din taxe, mai sunt si niste ordinari care rup pielea de pe tine si vor sa faca bani din nimic, si la fel sunt si aia de peste hotare cu care se asociaza, ca aia nu vin aici fiindca e mediu bun de afaceri ci mediu bun de prada! Sa ne amintim doar de autostrada Comarnic – Brasov unde firma aia frantuzeasca sau de unde ma-sa era a propus niste cifre incredibile, adica ei sa faca drumul iar in urmatorii 30 de ani sa ia taxa mare pe km plus statul roman sa le plateasca rate nu stiu cati ani, pai bagau 3 miliarde si scoteau 15 miliarde din treaba aia, nu mai bine face drumul ala direct statul roman cu 3 miliarde din prima, nu mai plateste rate la nimeni si nici noi nu platim taxa pe el, fiindca circulatia e gratis? Ma rog, „gratis”, deja platim rovigneta si taxa de drum bagata in carburanti, dar intelegi ce vreau sa spun.

          • @Mig 21
            „De ce? Pentru ca bogatii Romaniei nu au facut bani prin munca, caramida pe caramida, sa stie si sa invete ce e aia productie, afacere. Bogatii nostri au facut bani peste noapte, dupa revolutie, prin furt, iar azi singurele afaceri la care se pricep sunt imobiliarele, defrisarile si toate cele care aduc bani prin minim efort, nu necesita prea multa gandire, nici strategie. Vezi tu pe vreunul sa investeasca in productia de orice, sa riste?”

            Inteligentule, imi place cum vorbesti tu fara sa stii ce vorbesti. Raspunde-mi si mie la urmatoarea intrebare: De ce „bogatii” nu au facut nimic prin munca? E din cauza ca toti s-au nascut hoti sau din cauza ca este imposibil sa te imbogatesti prin munca cinstita?
            Adica tu vii cu teorica ca toti sunt hoti pentru ca vor ei sa fie hoti, ca asa i-a nascut si educat mama lor, sa fie hoti. Evident, asta in opozitie cu alternativa reala in care poti sa te imbogatesti prin munca cinstita punand piatra peste piatra. Presupun ca nu ai idee de cate autorizatii ai nevoie pina pui prima piatra…ca nu ai facut nimic toata viata ta…

            • Daca iti aduc exemple de afaceristi care au luat-o de jos, in productie, cu tot cu birocratia actuala, ce mai zici? Ca n-ai avut noroc in viata? Da, magnatii nostri au facut bani prin furt, marea lor majoritate, uita-te mai jos la numele de magnati pe care le da Gogu in comentariu si o sa vezi ca am dreptate, aia sunt marii nostri „afaceristi”. Asta nu inseamna ca altfel nu se poate sau ca altii n-au facut bani corect

              • Da-mi exemple de afaceristi care au luat-o de jos si care nu au facut evaziune fiscala…si cand zic ca nu au facut, ma refer ca nu au facut cu adevarat, nu ca nu i-a prins nimeni din diverse motive… Stii tu vreunul? Ca eu personal nu cunosc pe nici unul…
                Toti pe aici va dati in barci cu evaziunea fiscala, ca e cea mai nasoala chestie din romania, etc…

                • Cunosc eu unul :Florin Talpes cu al sau Softwin,
                  Cel mai carghils lucru este ca acum 7 ani el inca ma mai cunostea … (el multimilionar, mare patron , nume cunoscut international in mediul „sau” de afaceri si eu ,… tot amarat. Sa vezi mutrelele celor din staff canmd au vazut cum Marele OM da mana cu un ,, prapadit ‘buna dragule ce mai faci?” si ca nu se sccare ca ii zic Florin… Cel mai prost este ca nu imi datoreaza nimic ..

                  • Stai sa vezi daca te mai cunoaste peste inca 7.

                    Sunt prea multi oameni cu care povesteam mai demult iar acum nici nu ma mai saluta, de cand apar la televizor sau li se ia interviuri pe nu stiu unde.

                    E o boala la romani, daca ieri mancam inghetata impreuna insa azi eu am BMW, te dau dreq de fraier ca nu te mai cunosc, hai fa pasi ca iei vopseaua 🙂

                    Mai demult i se zicea la boala asta „parvenism”, eu nu stiu cum sa-i mai zic, e doar un ALT sindrom a ceea ce se numeste generic „balcanism”.

                  • bizonule tu ai fost operator adica un fel de dactilografa. LOL
                    ce treaba ai tu cu IT-istii programatori?
                    poate ai facut stefan gheorghiu ca de palavre esti taaaare bun.

                    altfel esti si tu cu aia care iti dau pensia mai mare eu te inteleg.

          • Buna ziua.va citesc cu placere de cate ori am timp.nu stiu daca postarea o sa apara dar exprim si eu o idee ca mi sa pare ca lucrurile s-au incins.romanica are crestere economica o fi.primul face capital de imagine smad.acu ideea mea:crestere economica da in raport cu cine?cu noi?cu balcanii?cu germania?de ce nu cu sua?
            mai baieti,nu poti compara o motoreta
            cu un vapor. chiar daca motoreta merge mai rapid

        • @ Florin – producem in tara elemente pentru industria aeronautica, soft, inclusiv motoare si cutii de viteza si elemente de control ale acestora, documenteaza-te! In caz ca stai intr-o regiune care nu produce nimic asta nu inseamna ca toata Romania este la acelasi nivel!

          • Pai prin stoparea investitiilor in infrastructura, nu ti se pare ca acest decalaj economic intre regiuni se va mentine?

            • @Gattone – Ba da, dar exista situatii cand trebuie sa stopezi investitiile ca sa ai buget, insa pe termen scurt, nu merge la nesfarsit. Trebuie sa jonglezi cu astea, nu exista solutia ideala in economie, data de manual. Cu investitiile jonglezi, altfel ar fi super simplu, investesti la nesfarsit si te-ai asigurat. Eu tocmai asta vreau sa vad la actuala guvernare in ultimul an de mandat, da drumul la investitii sau nu? In functie de strategia lor, vom stii pe cine sa votam. Daca-i schimbi acum, mai ales dupa ce au luat niste decizii chiar bune(cu taierea TVA la anumite prod), ce mare lucru faci in afara de aspectele negative cu care vine caderea guvernului?

              • @ Mig-21 LanceR
                Citez: „actuala guvernare in ultimul an de mandat, da drumul la investitii sau nu?”
                Raspunsul e DA. Or sa investeasca in oameni. Adica mai o punga de malai, mai un kil de ulei, mai o dublare de alocatie …
                Ca alea toate ajung la oameni. Iar oamenii voteaza. Domnule, ce mare lucru e sa investesti … Si mai ales in oameni… Care voteaza alti oameni. Evident „oamenii nostri”. Ai „lor” adica.

      • Doamne, daca asta nu e gandire comunista atunci nu stiu ce e.

        Adica in mediul privat, vrei sa existe o lege care spune ca daca vrei sa produci ceva trebuie sa vii cu clientul de mana si cu dovezi clare de utilizare ?

        Bill Gates cand lucra la Windows si a inceput sa il vanda, avea dovezi clare la ce se va utiliza ? A venit cu 2 miliarde de clienti de mana, ca sa dovedeasca ?

        Doamne-Fereste, faptul ca in 2015 mai exista gandirea asta e incredibil, nici macar aia din anii ’50 nu gandeau asa, chiar si atunci comunistii construiau in prostie fiindca era dupa razboi si indiferent ce faceai – drum, bloc sau centrala electrica – era bine. Nu venea nimeni cu dovezi sau clienti de mana, in plus cum argumentezi dpdv juridic – deci nu cu jigniri personale la adresa mea, da? – acele dovezi. Cum sa arate o adeverinta, ce acoperire are la tribunal si ce patesti daca constructia se va dovedi inutila, faci puscarie ?

        Domnule LanceR, mediul privat, economia de piata si capitalismul inseamna ca fac ce vreau pe banii mei, fiindca daca castig ma imbogatesc, iar daca pierd ajung pe drumuri. Sunt banii mei. Daca eu acum consider ca merita sa investesc 200 000 de euro intr-un apartament de lux intr-o comuna din jud Teleorman, fiindca asa cred eu ca acolo vor veni turisti din Danemarca e fix pariul meu. Daca nu vine nimeni, in schimb hotii imi dau foc la casa, e fix pierderea mea, am pierdut 200 000 de euro ca prostul. Pe banii mei fac ce vreau.

        Asta daca te refereai la bani privati, fraza asta: „Adica nu faci 200 de apartamente in camp, in speranta ca le vinzi. Mai intai vii cu clientul, care da un acont, dupa care te apuci sa construiesti.” asa insinueaza, aia nu pot fi bani de stat sau actiune de stat gen ANL.

        Daca te refereai totusi la bani publici, dpdv juridic, in acte, e imposibil sa „dovedesti” ca ceva e util, se pot face acte in orice tara din lumea asta care sa „dovedeasca” faptul ca o centrala termoelectrica e utila, se pot face si acte care sa dovedeasca ca e inutila. In plus, ce definim ca util, mie mi se pare util un drum cu 4 benzi, tie ti se pare util un spital. In principiu amandoi avem dreptate, dar cine si mai ales PE BAZA A CE decide care din cele 2 lucruri e mai „util” ?

        • @Sorin2 – Ca idee de la care am plecat, m-am saturat sa tot vad jdemii de cladiri abandonate, care sunt construite fara rost, irosire si de capital si distrugere a naturii. Si iti spun ceva, mediul in care tu construiesti un „oras” e spatiu public. Nu poti sa trantesti cladiri la greu oriunde vrei, betoane peste betoane, ca vrei sa-ti faci afacere. Inteleg ca daca exista cerere, atunci le faci, dar nu oriunde si nu oricate, pentru ca tot ce inseamna spatiul public afecteaza cetateanul de rand si trebuie tinut cont de vointa cetateanului. Daca exista cerere atat de mare intelegeam, dar eu nu vreau sa vad blocuri goale, prefer sa vad parcuri. Sau daca vrei afacere atunci construieste o uzina, care produce, asta inseamna un complex construit, poate chiar doar o cladire, deci suprafata mai mica decat daca faci jdemii de blocuri care nici macar nu sunt locuite. Ok, faci blocuri in camp, daca nu le vinzi cine le da jos? Sau le lasam asa? Ceea ce eu am propus este realizabil in domeniul constructiilor sa stii, adica poti sa studiezi piata si sa afli anterior daca apartamentele se vand si chiar poti sa vinzi inainte de construire, aratand clientului un proiect 3D prin care sa-i arati cum va arata cladirea in urma caruia acesta sa primeasca un acont, lucru care se practica deja, de catre cei care chiar stiu sa faca afaceri. Stiu ca pare un pic ciudat(nu neaparat comunist) ce zic, la suprafata, dar daca aprofundezi situatia o sa intelegi ca am dreptate. Lucrurile trebuie controlate cat de cat, inteleg ca vrem democratie dar asta nu ar trebui sa ne dea dreptul sa facem chiar orice, altfel o sa vezi maine ca tranteste unu’ bloc langa catedrala neamului, pe post de hotel pentru vizitatori, ca el face afacere profitabila, nu?
          si stai linistit ca nu jignesc daca nu ma jignesti, imi place dialogul civilizat, bazat pe argumente.

          • Asta da nastere la alte discutii, o sa incep aleator cu una din ele. Acum in zona noastra a lumii – din pacate, spun eu – s-a ajuns in situatia in care clientii nu mai au incredere sa dea un avans pentru o locuinta care nu exista sau nu e terminata. Nici eu nu as da avans 30 000 de euro si nu m-as baga la un credit suplimentar pentru alti 90 000 pentru o casa frumoasa cu 4 camere la 10 km de Bucuresti care exista doar pe hartie sau intr-un proiect 3D.

            S-a ajuns aici pentru ca au fost foarte multe cazuri in care s-a platit avans, s-a luat credit si constructiile respective ori n-au mai fost terminate, ori nici n-au inceput vreodata. Unii constructori au facut-o intentionat, asta era de fapt „afacerea” lor, majoritatea insa au fost prinsi pe nepregatiti de criza si au dat faliment. Clientii au ramas cu zeci de mii de euro date si rate pe 30 de ani pentru un fisier in CAD 🙂 Acum si o vreme de acum inainte, lucrurile astea nu vor mai merge. E doar un exemplu.

            Aia cu trantitul cladirilor oriunde si oricum, cu facutul de zgarie-nori la 2 m de o casa istorica etc se practica f. mult in Bucuresti si acolo e problema de coruptie (autorizatii date pe spaga) si avize (amatori la primarie, plus spaga), prob. aia e greu de rezolvat, doar prin acte, procese cu condamnari si primari + functionari la inchisoare se poate rezolva, nu prin vreo lege de nici un fel. E imposibil sa included texte in legi care sa spuna ca e interzis sa faci asta la mai putin de 300m de aia, fiindca undeva ar merge si la 60m iar altundeva n-ar merge nici la 500. O asemenea lege ambigua ar strica in ambele parti si ar face mai mult rau decat lipsa ei.

            Partea cu blocuri goale, cat timp sunt private, sunt paguba constructorului, e ce am zis eu mai sus, daca eu am bagat 200 000 euro intr-o constructie in speranta ca vine nu stiu cine, aia n-au venit si am dat faliment, e paguba mea de „destept” ce am fost, mi-am pierdut banii. E mediul privat, statul nu are cum sa reglementeze asta. Daca tu de ex. iti faci o fabrica primitiva de masini din carton presat cu motor de moto-cositoare, le vinzi pe 30 000 de euro si ai 0 clienti, dai faliment. Statul nu are cum sa-ti interzica si nici macar reglementeze asta, sa-ti spuna ca ar merge sau n-ar merge etc. E cerere si oferta, daca pierzi, sunt banii tai, pierderea ta.

            Cu blocurile ramase in paragina intr-adevar va trebui sa le darame primaria, pe bani publici. Aia da. Dar paguba aia, rara si marunta, e justificata de faptul ca am dat mana libera investitorilor sa faca blocuri peste tot, n-or da toti faliment, multe afaceri vor merge, PIB-ul creste etc. Uneori, mai curatam pe bani publici dupa cei carora nu le-a mers, asta e…

            • Nici macar nu e nevoie.Cel putin la mine,blocurile ramase in diverse stadii prin 2009 au fost luate si acum se refac de zor.Cateva complexe au si fost terminate de anul trecut,iar pana la anul nu va mai ramane nimic din ce ramasese in paragina.

              Treaba e simpla.Un dezvoltator/multi a luat credit la banca.El a dat chix,banca a dat chix,iar acum cineva le-a luat pe o farama din pretul de atunci.Si le face la niste preturi accesibile,cat de cat.

              Morala.Nu cumpara cand e pretul foarte sus si nu vinde cand e foarte jos.Chestie elementara,pe care bunicii nostrii,aia care au prins si vremi bune si rele o stiau cand vindeau branza,grau sau pepeni.Generatia noastra a invatat pe pielea ei.Per ansamblu nu e neaparat rau.

  3. Daca sursa este INS…rad cu toti dintii.

  4. Treaba e simpla in economie. Economia neagra reprezinta aproape 40 miliarde de Euro. Evaziunea fiscala si coruptia trebuiesc combatute, insa munca DNA-ului a lovit dur si direct in baza coruptiei(politicul), iar acum acestia cauta disperati sa castreze Directia Nationala Anti-coruptie pe cat de mult posibil, numai ca sa-si scaope pielea. E la fel ca la popice. Bila intra din plin si cad foarte multi pe langa. Daca DNA-ul pierde lupta cu nemernicii din parlament ce vor sa schimbe codul de procedura penala, iarasi, atunci vom pierde si economic foarte foarte mult. Datorita taxelor foarte mari din Romania si a masei reduse de impozitare rezultata dupa deistrugerea economiei in general si a industriei in particular, a ajuns foarte greu sa supravietuiesti fara sa faci evaziune fiscala(mai ales IMM-urile). Acest lucru a condus la o continua perpetuare a coruptiei in atra asta. Repet….daca DNA-ul capituleaza in fata clasei politice, avand ca varf de lance PSD-ul si pe Tariceanu(bufonul), dar sustinuti tacut din spate si de PNLsi celelelte partide politice, atunci poporul si tara au pierdut definitiv! In subteranele conducerii tarii asteia, se poarta un adevarat Armaghedon intre clasa politica pe de o parte si si DNA&SRI pe de alta. Doamne ajuta sa castige cei din urma. Beneficiarii directi suntem noi!

    • de ce nu ar merge DNA si parte din SRI cu partidele? ce ii opreste? si ce garantii avem ca aia din SRI care ar face asa ceva sunt macar romani (sau in slujba Romaniei) ? hai ca daca apare asa ceva in SRI nu putem sa avem ceva clar, ce s-ar face, da’ macar sa fie lege sa raspunda procurorii si judecatorii daca o dau in bara, ca astia sunt la vedere macar…daca nu, circu’ continua cand defapt pot fi acuzati toti de tainuire cel putin. si daca sunt saltati pe inventii, la scurt timp o sa iasa, si o sa iasa curati…

    • Evaziunea fiscala masiva este principala problema a tarii noastre, dupa care politicul, pentru ca miliardele stau la ioan niculae, marian iancu, sarbu, vantu, erbasu, cocos, puiu popoviciu, gabriel comanescu, becali, dan diaconescu si multi altii, care nu toti au legaturi cu politicul, sau nu sunt direct implicati. Ca sa dau un exemplu din politica, pentru ce suma a fost inchis Nastase, sau este acuzat Ponta? Infim fata de miliardele celor de mai sus. Intrebarea mea este, cat din prejudiciul adus statului de catre cei arestati a fost recuperat?

      • Ei sunt papusarii politicii romanesti. Cotizeaza peste tot, doar ca sa-si asigure spatele si sa-si puna oamenii in functii cheie de unde sa-si traga ponoasele. Coruptia merge mana in mana cu politica, nu se exclud nicicum! Exemplu perfect…Ioan Niculae de la Astra Giurgiu…..a cotizat la fiecare mare partid in parte, sume mari, impunand acelasi lucru tuturor: persoane cheie in conducere ministerului economiei! Asa fac cu totii. DNA-ul trebuie sa curete prima oara coruptia din politica, cei care conduc si creoneaza legi, care impun sau nu controale, tocmai pentru a putea sa reduca influenta ‘afaceristilor’ in luarea deciziilor economice importante. Doar asa supunem justitie evazionistii si sferele de influenta! Parearea mea. decat sa tratezi mereu boala, nu mai bine ii afli cauza ca sa o poti preveni?

      • Corect, doar ca cei mentionati mai sus sunt ceea ce trebuie sa vada publicul. Sub ei se afla grupari mafiote bine organizate ce cuprind politicul, TOATE serviciile, grupuri financiare internationale, procurori, judecatori, servicii straine.

    • atunci la urmatoarele legeri parlamentare trebuie sa votam pe cineva care sa schimbe inapoi codul penal in favoarea DNA ului de exemplu noul partid infintat a lui monica macovei

      • Bingo! Dar pentru asta trebuie sa reuseasca sa aiba majoritate in parlament, ceea ce acum pare aprope imposibil. Dar la cum se comporta clasa politica in momentul de fata, societatea romaneasca are imboldul necesar sa aleaga altceva. e un posibil inceput de drum. Ma indoiesc ca actualii parlamentari, fie si din opozitie, vor vota asa ceva. S-a vazut in cazul Vozganian. Mult prea multe legaturi ascunse si de cauzalitate. Ar insemna sa se arunce, multi dintre ei, singuri in bratele justitiei. Coruptia politica, actualmente, este transpartinica. Ea este tentaculara si se manifesta precum hepatita…ascuns!

  5. bre, io nu ma pricep la numere d’astea decat pe anumite segmente si din anumite pozitii 🙂

    Eroul le are cu d’astea cu exceluri si culculatzii per medie geometric-armonica per cap de turela furajata

    Dar astia ce referinta iau, 100% e media pe 2000 dar masurata in ce, si procentele astea cu cresteri „PIB” in ce se masoara, care e de fapt referinta, in roni?

    pt ca daca e in roni in 2008 media era 3.68 per EUR acuma e 4.46, deci la aceleasi numere ca’n 2008 e cu 20% mai mica

    daca e in EUR, s-a devalorizat si euroiul ca „valoare” pe masura ce se quantitativizeaza easingizeaza, deci la aceeasi valoare in numere in 2008 tot e mai mica si mai nacajita in 2015

    daca procentele alea ie masurate in bani ca sa fie la nivel 2008 trebe sa fie de fapt mai mari si nu egale

    intreb si eu , ca nu prea ma duce mintea…

    • In mod normal orice astfel de grafic si orice astfel de statistica se face in cifre ajustate, adica fie convertesti totul la valoarea si moneda de azi, fie iti alegi o moneda stabila, internationala, dintr-o anumita data – si convertesti toate cifrele la ea. Altfel evident, e cum zici tu, compari dolari din 2000 cu dolari din 2010 sau lei de cand era 3,1 lei/euro cu lei cand era 4,6 lei/euro, alea nu sunt calcule ci sunt… nici nu stiu cum sa le spun.

      Daca eu as face un asemenea grafic cu PIB-ul Romaniei pe ultimii 20 sau 30 de ani as face asa:

      As lua anual cifra in lei si as echivala-o cu dolari din anul respectiv, apoi toate cifrele din dolari le-as aduce la valoarea dintr-o singura data, sa zicem 1 iulie 2005. Pentru ca se poate face asa ceva, exista calculatoare pe net care iti calculeaza asa ceva. Si atunci, indiferent ca vorbim de lei din 1982 sau lei din 2007, indiferent ca vorim de dolari din 1992 sau dolari din 2002, toate astea vor fi convertite in dolarul de la 1 iulie 2005, si atunci intr-adevar putem compara.

      Articolul de mai sus a fost publicat de catre Ziarul Financiar, eu cred ca ei au stiut cum sa calculeze si au ajustat datele alea cu inflatia plus convertit intr-o moneda stabila (dolar, euro, etc) la valoarea unui singur an, deci sunt cifre bune.

      Daca era articol din Libertatea ar fi comparat PIB-ul de 100 de miliarde de lei dintr-un an cu PIB-ul de 110 miliarde de anul urmator si le-ar fi iesit crestere de 10%, uitand ca leul a avut inflatie de 6% din ca in primul an a fost un curs de 3,7 lei/euro iar in urmatorul un curs de 4,2 lei/euro 🙂

      Mai sus nu cred ca e cazul.

      • @sorin2

        O iau eu mai simplu, folosind „razboiul” dintre euro si dolar ca sa-ti arat ca gsg9 are dreptate…cu nemiluita:

        PIBul din T3 pe 2008 a fost de 139,4 miliarde RON;
        PIBul din T1 pe 2015 este de 139,267 miliarde RON.

        RON din 2008 a fost de 3,6827 euro si 2,5189 dolari; deci 1 „eurodolar” = 3.1008 RON;
        RON din T1 -2015 a fost de 4,4542 euro si 3,9546 dolari; deci 1 „eurodolar” = 4,2044 RON
        …pentru ambele valutae vedeti cursul aici
        ________________________________________________________________

        Rezulta:

        PIBul din T3 -2008 = 139,4 miliarde RON = 44,956 miliarde „eurodolari”;
        PIBul din T1 -2015 = 139,267 mmiliarde RON = 33,124 miliarde „eurodolari”.
        _________________________________________________________________

        CONCLUZIA:

        PIBul pe T1-2015 este cu un sfert mai mic decat cel din T3-2008! 🙂 de fapt e 73,7% fata de cel din T3-2008
        _________________________________________________________________

        Dar nu disperati (M.C si Ghita Bizonu’ in mod special)!
        Acea 1/4 este comparabila (intr-un mod de comparare intre mere si caramizi sau intre soareci si cravate de pionieri ai patriei) EXACT si nu prea cu 1/3 – nivelul de scadere al constructiilor din timpul crizei ( 1/4 din ce e pe masa de mancare versus 1/3 din protocala de pe masa, cui ii pasa? 😉 )! Deci puteti sa spuneti ca „duduiala” din 2008 a fost de fapt bazata pe credite imobiliare fara garantii, deci…nu se pune! 🙂 Si deci pe T1 -2015 am atins de fapt T3 „real” (fara specula imobiliara) din 2008!

        LOL

        • Un PostScriptum, „eurodolarul” este doar o medie simpla intre euro si dolar, nu am cautat si alte valute ci doar astea 2 doua sunt importante…oricum nici autorul articolului din ZF nu a luat in considerare toti indicii de volum ci doar 5 dintre ei, mai importanti:
          http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1481/21333/14420301/2/3-constructii.jpg

        • Nu stiu daca cifrele alea compara ad-literam leii din 2008 cu leii din 2015, eu nu cred. Eu cred ca compara ambele cifre ori la valoarea de azi, ori de atunci.

          Uite aici de ex: http://ro.wikipedia.org/wiki/Produsul_intern_brut_al_Rom%C3%A2niei avem cifra de 514 miliarde in 2008 si 669 miliarde in 2014, deci cifra din 2014 e mai mare luata nominal. In tabelul nostru avem 139,4 miliarde si 139,2 miliarde deci cifrele sunt egale, ceea ce ma face sa cred ca sunt date la o valoare a aceluiasi an, deci pot fi comparate.

          • Datele sunt aici:
            http://www.insse.ro/cms/ro/content/produsul-intern-brut-date-trimestriale
            PIBurile sunt aratate in toate cu RONii perioadelor respective…daca te uiti cu atentie la fiecare observi ca acele comunicate de presa sunt DATATE!

            Asa ca…
            Repet:
            PIBul din T3 pe 2008 a fost de 139,4 miliarde RON (de atunci);
            PIBul din T1 pe 2015 este de 139,267 miliarde RON (de acum).

            • Pai atunci e o teapa fantastica, din 3 motive:

              – in primul rand euro atunci era 3,6 lei iar acum e 4,2
              – acelasi euro din 2008 era mai puternic fata de ala din 2015 fiindca si euro are inflatie
              – chiar daca cursul ar fi tot 3,6 lei si azi, cifra din 2015 oricum ar fi mai mica deoarece dupa cum am spus, si euro are inflatie

              • Scuze, euro e 4,6. Cu atat mai rau.

              • CORECT! 🙂
                De asta am folosit „razboiul” intre euro si dolar, iar undeva intr-un comentariu mai jos l-am completat pe gsg9 cu privire la puterea de cumparare si alte cateva „chitibusuri” generaliste. 🙂
                *editat
                acum vazui ca acesta era comentariul tau la 3 minute dupa la celalalt mai jos…

              • mai ales quantitative easing, dupe cum am scris mai sus, la un moment dat erau astia disperati ca arunca miliardele pe piatza si erau in deflatzie 🙂

                au sarbatorit mai acum cateva zile inflatia de 0.ceva %

                sarbatoare mare, a revenit inflatia cel putin la modul oficial, asa mica si firava dar bingo, avem inflatie in zona mUEro 🙂

                deci ca sa zici ca-l iei fix in dolari/eur si sa ignori bula imobiliara ca PIBul sa fie egal in 2015 cu cel din 2008 ar trebui de fapt sa fie mai mare in dolari/eur in 2015 fata de cel 2008

            • In nici un caz cifrele acelea nu sunt in RON. Vezi ca fie tu, fie cei de la INS v-ati încurcat in bani. Iti garantez ca cifrele sunt in euro. Bine, si asa cred ca sunt putin eronate. Iti recomand sa te uiti fie pe site-ul FMI-ului, fie pe cel al CIA-ului pentru date mai corecte cu privire la PIB.

              • Sunt numerele oficiale de la INS in RON!
                Cunosc si siteurile FBI si CIA WorldFactBook, dar iti repet, sunt comunicatele de presa ale INS-ului cu datele din perioadele respective!

                Si inca odata: sunt PIBurile exprimate in RON! Neajustate la valori valutaro-inflationiste!

              • Marcian, nu au cum sa fie in euro pentru simplul motiv ca PIB-ul Romaniei anul trecut a fost de 150 miliarde de euro, implicit nu are cum sa fie de 139 miliarde anul acesta doar pe primele 3 luni 🙂

                FMI sa stii ca da de (prea) multe ori informatii eronate, iar site-ul CIA il studiez cel putin de 15 ani si pot sa-ti spun cu mana pe inima ca in toti anii astia au avut mult mai multe greseli acolo decat date reale. Am vorbit cu multi straini si toti mi-au spus ce naiba e in neregula cu site-ul ala CIA Factsheet, ca 80% din ce scrie acolo despre tara mea e gresit, an de an.

                Alea sunt pagini de dezinformare nu de informare, dintre cifrele ONU, UE, FMI, Banca Mondiala si CIA cele de la CIA sunt pe departe cele mai eronate iar cele de la UE (Eurostat) sunt pe departe cele mai corecte. Asta e concluzia pe care am tras-o eu dupa „o viata” de studiat an de an sute de rapoarte statistice din toate sursele de mai sus.

        • Mda… de fapt n-am recuperat PIB-ul de atunci, in valoare reala, in euro, sa spunem, ca si investitiile imobiliare au rolul lor…

    • Las’ ca omul cat traieste tat invata 🙂
      Tu nu ai inteles ideea de baza, de ce trebuie sa intri in detalii si sa te pierzi pe coclaurile alea, vezi cate intrebari ai acum? Puteai si tu sa te simti mai optimist citind doar titlul 🙂

      • asa am suferit eu mereu de tetrapilectomie 🙂 🙂

        si acu depinde si ce fire te apuci sa despici, ca cele de pe anumitzi versantzi sunt mai interesante decat altele 🙂 🙂

        altfel, cum naiba puteti sa va uitati la niste numere si sa le luati de bune, cu atat mai mult cu cat vin de la aurolacii aia 🙂 🙂

        io cand vad cifre oficiale sau stiri la tembeliziune primul lucru e sa incep sa ma gandesc ce rahat vor sa ascunda sub pres, ce manipuleaza, ce mint cu nerusinare etc

        d’aia sunt mereu nefericit 🙂 si nu 8timist ca matale 😉

        • Pana la urma e vorba de puterea de cumparare: ce puteai sa cumperi in trim.3 din 2008 cu 139,4 miliarde RON si ce poti sa cumperi acum in 2015 cu 139,3 miliarde RON.
          Atunci erau preturi speculative la terenuri si imobile, creditate alandala, fara pic de garantii, acum e mancarea care ne omoara…basca trebuie explicat in detaliu ca asta e doar un aspect economic, de blocajul bancaro-investitional ce persista nu mai vorbesc…dar nu, vine asta de la ZF si declara intr-un mod pupincuristo-ceausist ca, citez:

          „România a ieşit din criză(…)Ce-a fost a fost. Măcar ştim că de-acum începem să mergem pe podul de piatră care s-a dărâmat, a venit apa şi l-a luat. Am reuşit în şapte ani să facem altul pe râu în jos, dar a costat mult.”

          • Razvan, aia e alta discutie, cu puterea de cumparare 🙂 Noi vorbeam absolut exclusiv de cifrele in lei, moneda de acum, a PIB-ului, si intr-adevar si-a revenit, adica la T1 e tot 139 mld cum era si acum 7 ani, atat.

            Ca intre timp mancarea, casele, masinile sau abonamentul la telefon mobil au crescut cu 20% sau s-au ieftinit cu 40% e total alta discutie, una ce tine de nivelul de trai. Acolo putem discuta daca aia a crescut in 2015 fata de 2008, dupa parerea mea a scazut drastic insa tot dupa parerea mea nivelul de trai din 2008 era unul umflat artificial ca un balon, care s-ar fi spart mai devreme sau mai tarziu si ca la orice balon, daca il spargi cand e mai mare face „poc” mai tare deci mai bine mai devreme decat mai tarziu.

            Dar pe cifre, alea asa cum o fi ele, in fond sunt oficiale, tehnic vorbind omu’ ala are dreptate.

        • „cum naiba puteti sa va uitati la niste numere si sa le luati de bune”

          – pentru ca n-avem altele 🙂

          Daca vine „INS”-ul din Columbia si-ti spune ca tara lor are 42 milioane de locuitori, aia e cifra cu care lucrezi, fiindca e imposibil pentru mine, pentru tine sau pentru tot forumul asta sa mergem acolo si sa-i numaram noi pe toti, unul cate unul pana in adancul junglei, ca sa o verificam. La fel si aici 😉

  6. De obicei se publica datele in termeni reali adica fara influenta inflatiei si sunt ajustate sezonier daca se publica pe trimestru. Ce spui tu e corect, n-ar avea logica sa publice date de crestere in termeni nominali.

  7. in 2008 aveam salar raportat in euro de 180 de euro pe luna acum am salar raportat la euro de 190 de euro pe luna deci din punctul meu nu prea a crescut PIB romaniei cu 30%

    • Imi pare rau pt tine – si o spun sincer, fara termeni peiorativi sau jignire. La mine sincer cifrele sunt mai mult decat triple.

      Acum depinde de multe lucruri, zona tarii in care esti, mediul rural sau urban in care lucrezi, mediu urban poate fi si un oras cu 20 000 de locuitori dar si unul cu 300 000 sau 2 milioane, la ultimele doua pentru acelasi lucru poti sa fi platit triplu fata de primul orasel, etc…

      Mai depinde de domeniu, daca cineva sa zicem e muncitor necalificat in constructii e posibil ca valoarea reala a venitului sa fii scazut, in anii aia un muncitor necalificat avea chiar si 1200 sau 1400 de lei net, ceea ce la un curs mediu sa zicem de 3,6 lei/euro vine 330 – 390 euro, insa azi acelasi muncitor necalificat in constructii are 1 000 sau 1 200 de lei net adica 260 – 300 de euro, deci vezi, a scaut !!! Am vreo 2 prieteni programatori care pe vremea aia lucrau pentru 300-400 de euro si acum primesc 1500 – 1800 de euro, in cazul lor venitul le-a crescut de 5 ori !!! E drept, au schimbat 3 firme si 2 orase in ultimii 7-8 ani…

      Lucrurile sunt relative la mediu si profesie, foarte relative.

      • Mi-am mai amintit un exemplu, aveam un amic care lucra in vanzari si castiga cel putin 3500 lei pe luna, uneori chiar 4000 sau peste, asta la un curs de 3,5 lei/euro de atunci deci 1 000 – 1 200 euro/luna !!

        Azi acelasi amic, la aceeasi slujba si la exact aceeasi firma castiga intre 1300 si 1500 de lei pe luna la un curs de 4,6 lei/euro (cel de azi), deci 280 – 320 euro pe luna !!

        Venitul lui s-a redus de 5 ori in ultimii 7-8 ani, mai sus am dat exemple de oameni carora veniturile le-au crescut de 5 ori in aceeasi perioada. Vezi ce relativa e treaba?

        • Exact la fel este si in industria auto….basca ca piata auto din 2008 era de 3 (TREI) ori mai mare decat cea din 2014. Si asta in conditiile reajustarii preturilo rin mod semnificativ, atat pentru masini noi, cat si pentru piese de schimb.

  8. Vad postari pe aici din ciclul: „nascut imbecil … ma voi intoarce !!!”

    Noi in Romanica avem 2 probleme principale:
    1. NU avem niste economisti adevarati care sa priceapa sistemul. Daca va uitati la guvern/parlament veti observa numai o gasca de idioti care nu inteleg ce este economia si cu ce se maninca ea. Imi amintesc foarte clar un comentariu al lui Boc prin 2009/2010 parca la modul: „Pai crestem cheltuielile guvernamentale ca sa creasca consumul si asa iesim din criza” spus cu convingerea unuia care citeaza din biblie. Pe scurt asta e teoria Keynesianista care spune ca statul trebuie sa intervina in ciclul economic imprumutind cand economia (consumul) scade si sa o sustina astfel.
    Cata vreme nu avem niste oameni care pot sa faca legatura intre cauza si efect este imposibil sa ai niste politici care sa genereze crestere economica, asta presupunind ca ar vrea. Pur si simplu imbecilii au auzit de la alti imbecili ca e bine sa cresti cheltuielile guvernului si asta fac. Ce se intimpla daca le cresti, nu stiu, si nu ii intereseaza, ce conteaza e ca aduc voturi.
    Marea majoritate a celor din guvern sunt juristi iar cei care nu sunt juristi nu au luat nici o firma de la zero sa o duca undeva cat de cat sus. In plus nici nu au o educatie formala in domeniu cu care sa suplineasca lipsa experientei. Ori in cazul asta nici nu ai cum sa te astepti la altceva.
    2. Din cauza ca nu stiu pe ce lume traiesc, habarnistii astia iau tot felul de decizii imbecile care afecteaza profitabilitatea firmelor. Dau si eu un exemplu fictiv si aleator: am o fabrica de tulumbe si concurez cu alta fabrica de tulumbe din bulgaria. Eu trebuie la inceputul zilei sa inregistrez cu ce bani intra oamenii in fabrica si la finalul zilei cu ce bani pleaca oameni din fabrica. Mai trebuie sa completez inca 20 de pagini pentru fiecare masina care iese din fabrica cu marfa si chestii intermediare. Ca sa fac toate actele angajez un om la care ii dau 100 de lei. Bulgarul nu are toate actele astea de facut asa ca nu angajeaza omul ala si nu da cei 100 de lei. IN rest presupunem ca totul e la fel. In concluzie eu produc o tulumba cu 40.01 lei iar bulgarul cu 39.00. Se mai adauga 1 leu transportul pina in Buc si ajunge la 40.00. Diferenta de productivitate este de 2.6% generata de toate regulile imbecile date de guvenrul roman. Iar firmele cand cumpara tulumbe se uita exact la acei .01 RONi si 99% o sa ia de la bulgari si numai 1% de la romani. Si uite asa pentru 2.6% romanul intra in faliment.
    Exemplul asta e dat pentru toti idiotii astia de aici de pe forum care nu au experienta practica si o tot dau inainte cu evaziunea fiscala samd. In primul si in primul rand daca ii iei la bani marunti nu stiu nici macar ce e aia evaziune fiscala…

  9. http://www.biziday.ro/2015/06/09/urma-scapa-turma/

    Cititi aici un articol cat se poate de interesant despre situatia actuala si ‘jocurile foamei’ din cazul Ponta!

  10. IMA80 macar stii de ce ii acuzat PONTA.
    1-CONFLICT de interese ca l-a numit pe SOVA MINISTRU la propunerea partidului si votat de parlament si numit de BASESCU.Nu uita ca ANI LA asmutirea LUI BASESCU si cu complicitatea lui HORIA GEORGESCU au spus ca nu este vinovat.DNA A incalcat legea pt. ca nici nu avea competente in cazul conflictului de interese,vezi hotararea sefului de directie DNA PAPICI IN CAZUL conflictului de interese a ministrului Liviu Pop in care spune ca DNA nu au competente.In schimb Iohannis ca si primar da un contract cu primaria tipografiei FORUMUL GERMAN IN CARE EL ERA PRESEDINTE.
    2-EVAZIUNE FISCALA in 2011 ANAF CONDUSA DE BLEJNAR dupa trei controale nu au gasit nimic,vezi actele oficiale de la complexul Rovinari si Turceni si de la Baroul BUCURESTI CUM ca nu exista nici o legatura intre cele doua complexe si Ponta nici o legatura.
    3-ca a incheiat un contract de consultanta juridica intre casa de avocatura SOVA[CARE nu era specializata in PENAL ] SI casa de avocatura PONTA [SPECIALIZATA IN PENAL] SI nu a muncit cat au declarat cei doi[care erau persoane neangajate la stat,vezi declaratiile asociatiile de avocati].
    4-ca, casa de avocatura SOVA a sponsorizat o masina de raliu pe care PONTA ULTERIOR Apreluat lissing-ul masinii,nu uita amandoi erau persoane fizice nu erau angajate la stat.Iohannis cat a fost primar a primit in folosinta de la reprezentanta mercedes o masina in folosinta.MUZEUL BRUKENTAL DONAT de fostul guvernator al Transilvaniei de religie catolica si nu reformata a fost dat primariei Sibiu,Iohannis l-a cedat forumului german,primaria SIBIU desi stia aceste fapte nu au aparat in justitie muzeul.

    • Gata, nu mai zic nimic de Ponta … m-ati dovedit. Maine dimineata la prima ora ma duc la sediul PSD si ma inscriu in partid. Doamne ce nestiutor am fost, cum ma caiesc acum si ce cuvinte monstruoase am putut sa zic de bietul om … imi dau lacrimile asa ca pun stop aici oricarei postari la acest topic.

      De acu incolo in fiecare seara in loc de Tatal Nostru o sa recit asta:
      ……………………………………………………………
      Venim, venim, venim cu forta sa cladim
      Dreptatea, omenia si cinstea-n Romania
      Venim, venim, credinta noastra s-o zidim
      Dreptatea, omenia, la noi in Romania
      1:Cu inima curata
      Cu vorba inteleapta
      Vom face sa renasca
      Natiunea Romaneasca
      Cu stanga vom invinge
      Iar raul se va stinge
      Cu dragoste de tara
      Vom face primavara
      R[…]
      2. Si solidari in toate
      Pentru comunitate
      Social democratia
      E pentru Romania
      Si vom cladi-mpreuna
      O viata mult mai buna
      Acum sa reinvie
      A noastra Romanie
      ………………………………………………………………..
      si dupa aia o sa citesc smerit pasaje din „Destinul unui om de stanga”, „Revolutie si reforma” si alte capodopere.

    • Hai ca nu ma pot abtine, vrei sa stii de ce nu s-a gasit nimic pe vremea matrozului ref. Ponta? E simplu, pentru ca erau mana in mana, cum naiba sa-l dea in gat … hai ca esti simpatic.
      Iohannis asta pana una alta a avut coloana sa mearga in instanta si sa obtina o hotarare favorabila / atentie nu inseamna ca ii tin partea.

  11. eu nu sunt membru de partid si nu am fost niciodata si nu vreau sa devin.de profesie sunt profesor de istorie,si pt . mine conteaza dovezile si nu propaganda politica.si ghinion nu am sase case.

  12. ma tu gandesti putin .BLEJNAR,HORIA GEORGESCU BASESCU ERAU cu Ponta,din cauza asta este anchetat BLEJNAR IN URMA plangeriilor guvernului.eu ti-am spus de acte oficiale care exista,informeazate si vino cu argumente pertinente si combatema ratonal.vezi lumea justitiei.ro

  13. eu nu vreau sa te conving ca am dreptate,ai tot dreptul sa crezi ce vrei si iti respect acest drept[esenta democratiei dupa Ion RATIU;ESTEdreptul meu sa nu fiu de acord cu tine;] eu ti-am expus fapte reale pe care sa le analizezi, si daca nu esti de acord cu mine vino argumente si fapte si combatema rational,eu iti respect pozitia ta asta ii dreptul tau.

  14. MADREAN PAUL SPRE informatia ta stiu sa scriu corect,cu scrisul pe tastatura ma descurc mai greu-nu stiu cum sa gasesc pe tastatura semne gramaticale si cand incerc sa scriu repede mai gresesc.iar PONTA A castigat definitiv la Inalta CURTE deJUSTITIE[UNDE sef ii LIVIA STANCIU prietena lui BASESCU] PROCESUL de plagiat,si a fost declarat nevinovat-asa ca nu mai minti.

    • @ BOJAN MARIUS
      Domnule va respect logica. Din punct de vedere juridic aveti dreptate. Dar va mai amintiti de procesul dintre Gabriela Szabo si Violeta Beclea? Daca nu, va reimprospatez eu memoria: Gabriela Szabo a facut-o urata pe Violeta Beclea. Aceasta din urma a dat-o in judecata si a castigat procesul.
      Logic, ar insemna ca Violeta Beclea a castigat in instanta un „certificat dde femeie frumoasa”. Ei, daca zice instanta ca-i frumoasa, ce sa mai spui?
      Eventual pui mana si tragi cateva pahare de tarie, ca daca-mi aduc bine aminte parca era o vorba cum ca nu exista femeie urata, exista doar barbat care n-a baut suficient … Si cum economia e de genul femnin, concluzia e logica.
      Ospatar! Inca un rand! La toata masa!

  15. statistica asta e praf in ochi!
    REVINE CRIZA!!!!!-suntem exact ca in 2008!
    Criza care vine va fi devastatoare!
    primele semne
    -blocaj financir grav in industrie!
    banii se recupereaza grau si multe firme mari intra in insolventa tragand firme mici in prapastie!

  16. are careva curaj sa puna o comparatie cu date a dobanzilor BNR de aci mapate cu datele si zilele cand am luat credit FMI ? 🙂

    http://www.bnr.ro/Rata-dobanzii-de-referinta-a-BNR,-istoric-3336.aspx

  17. @pe bune
    io nu le am deloc cu finantele, nu vrei sa fii mai explicit te rog frumos, ca m-ai facut curios…

  18. Lasa bre, ca va fack turcii pe la spate cea mai mare moschee din mUEropa

    http://www.gandul.info/stiri/dupa-catedrala-mantuirii-in-bucuresti-va-fi-construita-cea-mai-mare-moschee-din-europa-ce-rol-are-guvernul-14436215

    Ce n-au reusit pe vremea lui Tepes, Mihai si altii le iese acuma 🙂

    O sa va sara PIBul ala de n-o sa va mai incapa digits-urile in float

    Creste si sectorul constructiilor

    Creste consumul de rahat, desi acolo se consuma deja mult prea mult

    O sa va punetzi si turbane si o s-o tragetzi pe din dos 🙂

    Elvetienii le-au taiat-o da’ la prosti merge cam orice 🙂

    Pana la urma n-am inteles de ce la Bucuresti, ca parca musulmancii erau prin Dobroja, or sa faca naveta, deci creste si transportul

    O fi ca sa se simta si turcu bine ca in sfarsit a ocupat Bucurestiul, ca ghiaurii de acuma is cu mult prosti si mai boi decat aia de atunci, de fapt nici nu prea sufera comparatie cu aia de atunci 🙂 aia erau ghiauri adevarati, astia’s niste basini rasuflate

  19. +http://www.zf.ro/eveniment/producatorul-de-armament-romarm-nu-putem-produce-pe-cat-se-cere-cererea-este-de-trei-patru-ori-mai-mare-14437441

  20. Avem crestere economica? Cind se inchide sediul unei banci si in locul ei se deschide un sh cu zdrente,oamenii au ajuns sa cumpere carne de 2 lei,in urma cu citiva ani pe vremea asta terasele erau pline,acum abia sunt citiva oameni,multe spatii comerciale au in vitrina panouri care anunta ca sunt de inchiriat si astia zic ca avem crestere economica,daca si pe asta a zis-o tonta e gogonata rau,ala minte si daca-l intrebi cit e ceasul. Cresterea asta economica seamana cu productia record de pe vremea lui cesaca. vreti sa vedeti crestere economica? Mergeti in Germania,pe autostrazi vezi coloane de TIR-uri.la noi ….
    Baliverne.

  21. „Românii din străinătate au trimis mai mulţi bani acasă decât au investit străinii la noi”
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Romanii+din+strainatate+bani+acasa+clasament+explicatii
    …economie sustinuta de…”golani” si „curve”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *