Romania Military

Aerostar Bacău va repara avioanele MIG, IAR și IAK ale MApN; contract de peste 3 mil. euro

Ministerul Apărării Naționale a atribuit, joi, un contract în valoare de 3,18 milioane euro, TVA inclus, companiei Aerostar Bacău, în baza căruia cei de la Aerostar vor repara și vor executa lucrări de întreținere la avioanele militare MIG-21L, IAR-99, IAK-52 și IAR 330 din dotarea ministerului.

MApN a atribuit contractul prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

„SC Aerostar SA Bacău este singurul operator economic care poate asigura suport logistic integrat pentru aeronavele militare de tip MIG-21L, IAR-99, IAK 52 și IAR 330”, precizează ministerul.

Bugetul MApN pe 2016 este stabilit la suma totală de 11,23 miliarde lei, în creștere cu peste 51% față de execuția preliminată pe 2015. Cheltuielile de capital ale ministerului se vor dubla anul viitor, de la 1,6 la 3,2 miliarde lei. Bugetul Forțelor Aeriene crește cu peste 13%, la 2,24 miliarde lei.

Luni, 7 decembrie, MApN a atribut fabricii IAR Brașov, tot prin negociere directă, un contract pe 3 ani în valoare totală de 53,2 milioane euro, TVA inclus, având ca obiect lucrări de reparații capitale la elicopterele marca IAR-330 Puma Socat din dotarea MapN.

În noiembrie, MapN a încheiat un contract în valoare de 5,8 milioane lei cu Omniasig, în baza căruia ministerul va cumpăra polițe de asigurare de accidente și boală pentru 2.650 de persoane din forțele aeriene ale armatei. În septembrie, ministerul a cumpărat cu puțin peste 1 milion de lei asigurări de viață de la Asirom și Forte, destinte militarilor români aflați în misiuni de luptă în străinătate.

Fabrica de componente de avioane Aerostar din Bacău a fost înființată în 1953. În primele 9 luni ale anului 2015, compania, listată la Bursa de Valori București, a obținut un profit net de 33,52 milioane lei, aproape triplu față de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri s-a majorat cu peste 25%, la 202,03 milioane lei.

Pentru anul viitor, compania și-a bugetat un profit net de doar 9,3 milioane lei și o cifră de afaceri de 314 milioane lei. Aerostar Bacău este controlată de firma Iarom București, cu peste 71% din acțiuni, iar cel mai important acționar minoritar este SIF Moldova, cu o deținere de 14,77% din capital. Iarom București este deținută de trei persoane fizice, Grigore Filip, Mihail Nicolae Toncea și Doru Damaschin.

Sursa: profit.ro

 

Note RoMilitary

  1. Ciudat, foarte ciudat chiar, faptul ca MApNul a incredintat reparatiile avioanelor IAR 99 Aerostarului si nu Avioane Craiova ca pana acum;
  2. Asa cum noi scriam inca in urma cu multe luni – si in premiera absoluta – Aerostar va primi si contractul pentru mentenanta flotei de F 16, probabil ca la un nivel intermediar. Din ce s-a auzit pana acum, un contract ar fi semnat/gata de semnare intre MApN si Aerostar, un lucru pe care noi il laudam cu toata puterea…

GeorgeGMT

 

Exit mobile version