Romania Military

Air-Sea Battle, proiectul militar pus la cale de SUA care vizează China

poza1

 

Pentagonul ia în calcul varianta unui război cu China, scrie Guardian Express, care citează un articol apărut în Yale Journal of International Affairs. Potrivit profesorului de afaceri internaţionale de la Universitatea George Washington, Amitai Etzioni, SUA ar fi desfăşurat, la sfârşitul anului 2008, un program militar numit Air-Sea Battle capabil să neutralizeze orice ameninţare din partea Chinei.

Air-Sea Battle presupune dezvoltarea unor tehnologii militare aeriene şi navale interoperabile, care pot executa atacuri în profunzime pentru a perturba, distruge şi înfrânge capacitatile din zona inamica”. Fostul secretar al Apărarii, Robert Gates, a aprobat acest proiect în anul 2010, iar  Leon Panetta, care l-a urmat în funcţie, l-a aprobat la rândul său şi a pus bazele unui Birou Multi-Service pentru acest proiect, susţine profesorul Amitai Etzioni, în articolul publicat.

Întrebaţi despre acest subiect, oficialii Pentagonului neagă că acest proiect este destinat în mod special Chinei.

Sursa: Antena 3

 

Dar  China ia in calcul si acesta varianta…

 

ICBM DF-31A la parada

 

Reactia Chinei este un atac cu DF-31 (Dong Feng 31/Vantul din Est 31), racheta cu combustibil solid, trei etape, lansator mobil, raza 7.200-8.000km si 11.200-12.000 pentru standardul A. DF-31A este banuita ca incorporeaza tehnologii avansate similare cu cele din rachetele ICBM rusesti (cele mai avansate din lume) inclusiv momeala sau elemente ce complica interceptarea de catre o racheta scut.

Analistii militari, pro-Occident, se tem ca DF-31 poate lovi orase din SUA purtand focos nuclear si China incearca sa transmita semnale politice prin efectuarea unor teste.

 

 

 

SUA mai esueaza cu inca un sistem de aparare

 

Pe 5 iulie, Sistemul american de apărare antibalistică a înregistrat un nou esec cu ocazia unui test desfăşurat deasupra Oceanului Pacific, ratând interceptarea unei rachete balistice, potrivit Pentagonului. Acest costisitor sistem de interceptare a rachetelor, aflat la sol, a ratat toate testele la care a fost supus cu începere din 2008, notează France Presse.

Obiectivul exerciţiului a constat în lansarea unei rachete scut de la baza aeriană Vanderberg, care să intercepteze o rachetă balistică lansată de la baza americană Kwajelein, din insulele Marshall.

„Interceptarea nu a avut loc”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei de apărare împotriva rachetelor, Richard Lehner, într-un scurt comunicat. „Responsabilii programului vor examina în detaliu cauza ori cauzele anomaliilor ce au împiedicat o interceptare încununată de succes”, a adăugat el.

Sistemul american de apărare antirachetă s-a confruntat cu numeroase probleme tehnice, testele sale fiind amânate după două eşecuri înregistrate în 2010. Aproximativ 30 de rachete antirachetă sunt instalate în Alaska şi California, al căror cost total se ridică la 34 de miliarde de dolari. Ele sunt destinate să se opună unei eventuale ameninţări nord-coreene.

 

Sursa: Adevarul

 

JL-2

 

DF-41 ICBM

 

Alte amenintari sunt cele 2 proiecte in curs de dezvoltare: JL-2 (JU lang 2/val urias 2) racheta balistica pentru submarin si o noua generatie de rachete ICBM cunoscute ca DF-41.

JL-2 este o racheta balistica in 2 trepte, motor cu combustibil solid, raza intre 8.000-1.400km capabila sa poarte focos conventional sau nuclear. Ultimul test a avut loc in Marea Bohai, racheta a fost lansata  in  august 2012 dintr-un submarin Type 094. In 2015 se asteapta ca JL-2 sa fie data in uz.

 

Submarin Type 094

 

DF-41 este si ea tot o racheta in trei trepte ca DF-31, dar incorporeaza noi tehnologii, inclisiv capacitatea de-a purta mai multe focoase nucleare. In 2013, surse taiwaneze au raportat ca proiectul este in curs de dezvoltare si racheta nu a fost implementata.

Luand in calcul aceste informatii exista voci ce spun ca SUA continua sa subestimeze capacitatile militare ale Chine si tensiunile cresc intre puterile regionale (China, N. Coreea si Japonia, S. Coreea sustinute de SUA).

 

 

Citeste si

Capacitatile PLAAF

De ce cumpara China avioane de lupta Su-35

China maseaza trupe spre Coreea de Nord

 

NeroFlash

Exit mobile version