Romania Military

Altayul tot fara motor

images

Dupa luni de negociere cu japonezii de la Mitsubishi Heavy Industries, pentru dezvoltarea in comun a unui grup propulsor diesel de 1500cp pentru Altay, turcii au ramas din nou fara motor, japonezii inchizand discutile cu un “nu” politicos dar foarte ferm.

Principala obiectie a niponilor are legatura cu faptul ca Japonia nu exporta arme, desi in curand o va face, si mai are legatura cu intentia turcilor de a exporta tancul Altay, Arabia Saudita exprimandu-si deja intentia pentru un lot semnificativ. Turcia nu doreste sa importe motorul in sine ci dimpotriva are ca scop achizitia de tehnologie care sa-i permita sa-l construiasca integral in industria nationala.

Compania turceasca care va dezvolta si produce motorul Altay-ului este Otokar, iar acum, odata cu excluderea unei cooperari cu Japonia, turcii sunt in cautarea unui nou partener, care partener nu este inca foarte vizibil la orizont, atat timp cat Germania a refuzat din start sa oferea Ankarei know-how-ul necesar, nemtii fiind de necilintit in trasferul de tehnologie pe anumite componente-cheie ale motorului si trasmisiei, dar neavand nimic impotriva livrarii de motoare gata construite.

De asemenea Germania nu vede cu ochi buni potentialul de export al Altayului si nu doreste sa ofere licenta de productie pentru motoarelele MTU si catre tancurile care vor fi exportate.

Asadar incet, incet, Turcia incepe sa nu mai gaseasca aceeasi intelegere printre furnizorii de armament, dintre care unii sunt traditionali pentru otomani, iar acest lucru ar putea avea legatura atat cu miscarile politice de la Ankara cat si cu incercarile Turciei de as dezvolta o industrie de aparare foarte puternica.

GeorgeGMT

Exit mobile version