Altayul tot fara motor

images

Dupa luni de negociere cu japonezii de la Mitsubishi Heavy Industries, pentru dezvoltarea in comun a unui grup propulsor diesel de 1500cp pentru Altay, turcii au ramas din nou fara motor, japonezii inchizand discutile cu un “nu” politicos dar foarte ferm.

Principala obiectie a niponilor are legatura cu faptul ca Japonia nu exporta arme, desi in curand o va face, si mai are legatura cu intentia turcilor de a exporta tancul Altay, Arabia Saudita exprimandu-si deja intentia pentru un lot semnificativ. Turcia nu doreste sa importe motorul in sine ci dimpotriva are ca scop achizitia de tehnologie care sa-i permita sa-l construiasca integral in industria nationala.

Compania turceasca care va dezvolta si produce motorul Altay-ului este Otokar, iar acum, odata cu excluderea unei cooperari cu Japonia, turcii sunt in cautarea unui nou partener, care partener nu este inca foarte vizibil la orizont, atat timp cat Germania a refuzat din start sa oferea Ankarei know-how-ul necesar, nemtii fiind de necilintit in trasferul de tehnologie pe anumite componente-cheie ale motorului si trasmisiei, dar neavand nimic impotriva livrarii de motoare gata construite.

De asemenea Germania nu vede cu ochi buni potentialul de export al Altayului si nu doreste sa ofere licenta de productie pentru motoarelele MTU si catre tancurile care vor fi exportate.

Asadar incet, incet, Turcia incepe sa nu mai gaseasca aceeasi intelegere printre furnizorii de armament, dintre care unii sunt traditionali pentru otomani, iar acest lucru ar putea avea legatura atat cu miscarile politice de la Ankara cat si cu incercarile Turciei de as dezvolta o industrie de aparare foarte puternica.

GeorgeGMT

10 comentarii:

  1. Se pare ca s-a telefonat pe ici pe colo cu indicatzii pretioase ca marea putere regionala Turcia sa nu primeasca motor pt tanc 🙂

    Politichie taica…

    Noi cand am fabricat motoare de tanc si tancuri si tunuri eram idioti…ce mai…

    Las ca am intrat in randul lumii bune, acuma nu mai fabricam nimica 😉
    Si nu mai cumparam nimica.

    Postacii si promotorii „economiei, natalitatii si oridinii sociale” se pare ca s-au relaxat 🙂

    Si asteptam sa ni se aprobe ce si cum, daca avem voie sa cumparam ceva si in ce configuratie 🙂

    • @gsg9, un pic de off topic dar tot pe idee.
      Gripa aviara, un promotor sa nu mai creasca omul de rand pasari in curte, sa facut lobby sa nu mai crestem bovine/porcine, etc.
      Ne-au fortat sa vindem pamanturile pe motiv ca avem agricultura neperformanta, dar ecologica, si tot asa!

      • nu ne-a fortat nimeni sa vindem nimic. taranii au vandut ca au vrut.
        cine te opreste sa iti faci ferma de vaci ?

        nu va opreste nimeni sa nu faceti…
        cantemir observa cum comerciantii romani erau pacaliti de cei evrei si polonezi pentru ca realitatea era ca nu ne pricepeam la afaceri si asta e valabil si azi. nu suntem un popor de afaceristi ci de agricultori si tranzitia nu se face de azi pe maine.
        Romania a inceput sa se miste usor usor dar mentalitati de genul „vai nu putem de sua,rusia sau ue” sunt jenante si doar ne tin pe loc.
        Cunosc destui care au facut proiecte cu bani europeni. Cine a oprit pe romani sa nu faca ?
        La fel si cu industria de aparare…a venit sua si a spus bai ia inchideti voi tot ? Le-am inchis pentru ca erau capusate pe toate partile de toate partidele care au trecut pe la guvernare si pentru ca erau gauri uriase in buget. Pentru ca statul roman este cel mai prost administrator.

    • „Postacii si promotorii “economiei, natalitatii si oridinii sociale” se pare ca s-au relaxat :)”

      Mda…..

      Mi-aduc aminte si cand aceiasi postaci urlau ca de ce ar colabora Turcii cu noi la un proiect de tanc ca nu avem nimic sa le oferim. 3 si 4 articole mai jos aflam ca aveam nu unul ci doua motoare de tanc de 800 CP si probabil 1200 ale caror singura problema era lipsa de garnituri din care ghici ce Turcii fac o gramada, la o calitate acceptabila. :mrgreen: Oare chiar nu am avea pe ce sa colaboram? Ei cu carcasa noi cu motorul, maream pe ala de la P-125 pana la 1500 CP si puneam garnituri turcesti (care ghici ce: cele mai bune 10% ajung in Germania li se pune brandul nemtesc si dupa aia sunt vandute in restul lumii ca marfa germana).

      Asa probabil ca turcii se vor intoarce din nou spre chinezi.

  2. Nemti si Japonezi au tot interesul sa nu favorizeze dezvoltarea unui potential concurent

  3. Pai nu stie ei sa ia un motor de pe tractor sa-l puna pe tancul lor asa cum a facut Ceausescu?
    Una e sa ai documentatia despre cum sa il faci, alta e sa il si produci efectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *