Romania Military

Americanii caută zăcăminte cu ER-2 iar X-37B se pregătește pentru o nouă misiune în spațiu

Știrea nr. 1

Premise
  1. Tehnologia modernă are nevoie de minereuri exotice.
  2. Asigurarea aprovizionării cu aceste minereuri constituie, în majoritatea economiilor avansate, o problemă de securitate națională.
Consecințe

Guvernul SUA a demarat în ultimii ani o amplă campanie de reducere a dependenței față de China, țara nu tocmai prietenoasă cu SUA, care controlează cea mai mare parte a pieței de prelucrare și rafinare a minereurilor exotice.

În acest context intră în scenă aeronavele de tip ER-2 (Earth Resources 2) care se bazează pe celebrul Lockheed U-2, dezvoltat și testat în anii 1950 în nu mai puțin celebra Zonă 51.

La fel ca U-2, aeronavele de tip ER-2 ale NASA au un plafon de zbor de peste 18000 m și, de-a lungul timpului, au efectuat peste 4500 de zboruri având ca obiect studiul atmosferei Pământului (cum ar fi studiul stratului de ozon; apropos, își mai aduce astăzi cineva aminte de „găurile” din stratul de ozon care urmau să ducă la dispariția omenirii?) și chiar și testarea unor noi senzori pentru sateliți.

Prin urmare, conform Space.com, în septembrie 2023, NASA a demarat misiunea „Geological Earth Mapping Experiment” în colaborare cu United States Geological Survey (USGS), un proiect care va dura până în toamna lui 2026 și va costa contribuabilul american în jur de 16 milioane de dolari americani. În cadrul acestei misiuni va fi folosită o aeronavă ER-2. Aceasta este dotată cu senzori dedicați – AVIRIS (Airborne Visible/Infrared Imaging Spectrometer) și HyTes (Hyperspectral Thermal Emission Spectrometer) și va zbura la o altitudine de 19800 m alături de un  Gulfstream V deasupra unei zone extinse din sud-vestul SUA: California, Nevada, Arizona și New Mexico. Scopul este să cartografieze zona din punct de vedere geologic și să descopere noi zăcăminte de minereuri exotice.

ER-2 cu senzorii dedicați acroșați Sursa: NASA

Știrea nr. 2

Avionul spațial reutilizabil X-37B se pregătește pentru o nouă misiune în spațiu și va fi lansat în spațiu, în premieră, pe 7 decembrie 2023, cu o rachetă Falcon Heavy a celor de la SpaceX.

Misiunea celor de la Forțele Spațiale a armatei SUA este denumită USSF-52 și marchează prima misiune care beneficiază de serviciile unui lansator spațial „greu”, speculațiile sugerând că, fie X-37B transportă o sarcină utilă mai mare, fie suntem în fața unei noi configurații a avionului spațial. 

Conform comunicatului oficial, a șaptea misiune a X-37B va fi lansată pentru prima dată cu o rachetă SpaceX Falcon Heavy, și  gamă largă de obiective de testare și experimentare. Aceste teste includ operarea X-37B în noi regimuri orbitale, experimentarea unor noi tehnologii specifice domeniului spațial și investigarea efectelor radiațiilor asupra materialelor furnizate de NASA.

„Suntem entuziasmați să extindem anvelopa capacităților avionului reutilizabil X-37B, folosind modulul de serviciu testat în zbor și racheta Falcon Heavy pentru a efectua mai multe experimente de ultimă oră pentru Departamentul Forțelor Aeriene și partenerii săi”, a declarat locotenent-colonelul Joseph Fritschen, directorul programului X-37B.

Atât! „Decât” atât! 🙂

Exit mobile version