Americanii caută zăcăminte cu ER-2 iar X-37B se pregătește pentru o nouă misiune în spațiu

Știrea nr. 1

Premise
  1. Tehnologia modernă are nevoie de minereuri exotice.
  2. Asigurarea aprovizionării cu aceste minereuri constituie, în majoritatea economiilor avansate, o problemă de securitate națională.
Consecințe

Guvernul SUA a demarat în ultimii ani o amplă campanie de reducere a dependenței față de China, țara nu tocmai prietenoasă cu SUA, care controlează cea mai mare parte a pieței de prelucrare și rafinare a minereurilor exotice.

În acest context intră în scenă aeronavele de tip ER-2 (Earth Resources 2) care se bazează pe celebrul Lockheed U-2, dezvoltat și testat în anii 1950 în nu mai puțin celebra Zonă 51.

La fel ca U-2, aeronavele de tip ER-2 ale NASA au un plafon de zbor de peste 18000 m și, de-a lungul timpului, au efectuat peste 4500 de zboruri având ca obiect studiul atmosferei Pământului (cum ar fi studiul stratului de ozon; apropos, își mai aduce astăzi cineva aminte de „găurile” din stratul de ozon care urmau să ducă la dispariția omenirii?) și chiar și testarea unor noi senzori pentru sateliți.

Prin urmare, conform Space.com, în septembrie 2023, NASA a demarat misiunea „Geological Earth Mapping Experiment” în colaborare cu United States Geological Survey (USGS), un proiect care va dura până în toamna lui 2026 și va costa contribuabilul american în jur de 16 milioane de dolari americani. În cadrul acestei misiuni va fi folosită o aeronavă ER-2. Aceasta este dotată cu senzori dedicați – AVIRIS (Airborne Visible/Infrared Imaging Spectrometer) și HyTes (Hyperspectral Thermal Emission Spectrometer) și va zbura la o altitudine de 19800 m alături de un  Gulfstream V deasupra unei zone extinse din sud-vestul SUA: California, Nevada, Arizona și New Mexico. Scopul este să cartografieze zona din punct de vedere geologic și să descopere noi zăcăminte de minereuri exotice.

cartografiere minereuri exotice cu avionul ER-2 si noua misiune X-37B

ER-2 cu senzorii dedicați acroșați Sursa: NASA

Știrea nr. 2

Avionul spațial reutilizabil X-37B se pregătește pentru o nouă misiune în spațiu și va fi lansat în spațiu, în premieră, pe 7 decembrie 2023, cu o rachetă Falcon Heavy a celor de la SpaceX.

Misiunea celor de la Forțele Spațiale a armatei SUA este denumită USSF-52 și marchează prima misiune care beneficiază de serviciile unui lansator spațial „greu”, speculațiile sugerând că, fie X-37B transportă o sarcină utilă mai mare, fie suntem în fața unei noi configurații a avionului spațial. 

Conform comunicatului oficial, a șaptea misiune a X-37B va fi lansată pentru prima dată cu o rachetă SpaceX Falcon Heavy, și  gamă largă de obiective de testare și experimentare. Aceste teste includ operarea X-37B în noi regimuri orbitale, experimentarea unor noi tehnologii specifice domeniului spațial și investigarea efectelor radiațiilor asupra materialelor furnizate de NASA.

„Suntem entuziasmați să extindem anvelopa capacităților avionului reutilizabil X-37B, folosind modulul de serviciu testat în zbor și racheta Falcon Heavy pentru a efectua mai multe experimente de ultimă oră pentru Departamentul Forțelor Aeriene și partenerii săi”, a declarat locotenent-colonelul Joseph Fritschen, directorul programului X-37B.

Atât! „Decât” atât! 🙂

13 comentarii:

  1. X37B e o chestie foarte ciudată.

    A stat 7 luni de zile in spațiu , ( in 2010 la prima lansare) și nimeni nu a dezvăluit nimic din ce transporta, ce face.
    Ultima lansare in 2020. 908 zile in spațiu.
    Și aici tăcere generala.
    DARPA îl finanțează din greu împreună cu Space Force . Aterizează mereu in baza aia militară Vanderberg.

    Sigur nu face covrigi in imponderabilitate. ?

    26
  2. Legat de gaura din stratul de ozon, google explica rapid de ce nu mai e un pericol: „The elimination of ozone-depleting substances through the Montreal Protocol”. Probabil și schimbările climatice și-ar urma cursul natural daca nu am folosi atât de multe într-un interval atât de scurt (geologic vorbind)…

    8
  3. Multumesc pentru articol.

    O completare legata de stratul de ozon, care ar fi aratat mult mai rau azi fara recunoasterea politica a cercetarii din anii ’80:

    https://www.livescience.com/planet-earth/weather/one-of-the-biggest-on-record-ozone-hole-bigger-than-north-america-opens-above-antarctica

    Protocolul de la Montreal de interzicere universala a CFC-urilor pana in 2030 e cu atat mai necesar cu cat eruptiile vulcanice din ultima perioada au un impact major in stratosfera (in afara de afectarea stratului de ozon, pentru protectia caruia ne-am pus de acord, vulcanii submarini accentueaza si efectul de sera).

    5
    • sa interzica si laser printers, ca si ele produc ozon. ba inca si in casa de iti cauzeaza
      si pfas, din goretex, tigai spuma de stins si alte materiale hidrofobe
      MMM a cazut la bursa penca are proces pt asta. si dupont

  4. China controlează piața minereurilor „rare” pentru că subvenționează masiv extragerea și n-o interesează absolut deloc de protecția mediului, obținând astfel cele mai mici prețuri.

    4
    • Daca nu era eficient economic nu s-ar preocupa nimeni de protectia mediului. China vinde ieftin azi asumandu-si costuri pe termen lung („externalitati de mediu”) – de aia se si inarmeaza. Dupa modelul asta poti vedea sigur de unde vor pleca razboaiele un urmatorii ani. Iranul ramane fara apa ca si-a batut joc de resurse – acum e pe picior de razboi nu doar cu Istraelul si cu arabii cei incapatanati, ci si cu Afganistanul – Turcia, baietii din Palestina, Egiptul, Pakistanul – toti au din diverse motiva problema apei acum si toti se inarmeaza in draci. … pe lista sunt toate componentele mediului, ca nimic nu se schimba fara sa afecteze ansamblul, echilibrul statelor inclusiv.

      Protectia mediului e una din premizele pacii. Forta militara e complementara, nu antagonica asa cum au sarcina sa propage cei formati la scoala de partid.

      1
    • @ Blatula
      Ar fi de scris un articol intreg despre China si pozitia ei actuala in piata elementelor strategice, asa numitele Battery metals (sic, si grafitul inclusiv, chiar in documetele oficiale ale guvernului USA) plus TR, pamaturile rare….. Care nu sunt de fapt rare….

      Desi e asa un domeniu strategic si posibil casus beli in viitor, cred ca as depasi prea mult tematica siteului….

      Strict la TR, dysprosium si neodium in special, chinezii sunt in varful lantului trofic. De exemplu din vreo 110 000 tone productie, acum cam 2 ani, 40 000 erau importate din Myanmar, fosta Birmanie.

      Iara foarte multe importuri de material brut vin din alte zone. Au ajuns practic sa lase poluarea la altii, iar ei sa lucreze in partea de high tech, pe cantitati mai mici de material, cu un control al reziduurilor mult mai facil.

      Dupa cum vedem, manipuleaza piata aproape cum vor. Mai sunt atacati la Organizatia Internationala a Comertului, dar pana se termina procedurile, trec anii.

      Am lucrat in primavara la Ghurayah, Arabia Saudita, un muntisor cu concentratii cunoscute de TR. De nspe ori a trecut in limita de zacamant exploatabil economic si dupa aia a cazut din nou la nerentabil, dupa „variatiile ” de piata induse de chinezi.

      Cam asa e la toate elementele, gen grafit, cobalt, litiu. China e pozitionata undeva la varf, prelucrand (rafinand) in special in faza finala.

      Americanii stiu bine treaba asta, strategia este preluata mot a mot de la Trump, de catre Biden….

      https://media.defense.gov/2018/Oct/05/2002048904/-1/-1/1/ASSESSING-AND-STRENGTHENING-THE-MANUFACTURING-AND%20DEFENSE-INDUSTRIAL-BASE-AND-SUPPLY-CHAIN-RESILIENCY.PDF

      Mai nou, se vorbeste de subventii in minerit….
      https://www.reuters.com/business/us-house-bill-would-give-tax-credit-rare-earth-magnets-2021-08-10/

      Dar sunt estimari ca ar fi necesari pana la 20 de ani ca sa recupereze….

      Pacatul originar a aparut in anii ’80, cand zacamintele cu elemente RE au fost clasificate ca „radioactive”, minele (posibile) fiind puse puse pe o lista de interdictii, limitari, etc.
      Cum s-a intamplat intr-un fel cu „Intreprinderea de Metale Rare” de la noi…..

      E drept ca la vremea respectiva utilizarile asa, de perspectiva erau in tot felul de papusele vorbitoare, jucarii, etc. Mai ales americanii au considerat ca pot lasa chestia asta poluanta la chinezi, fara problema. De europeni numai vorbesc…. Corabia beata 🙁 🙂

      5
  5. * Nu ar fi chiar deplasat daca am avea zepeline stratosferice ..Rusii au spatii „nesfarsite” e alta situatie .
    https://en.topwar.ru/229908-stratosfernyj-kompleks-poiska-celej-dlja-armii-rossii.html

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *