Romania Military

Apararea contra rachetelor balistice (II)

Rachete balistice cu raza medie si intermediara

 

In 1988 a intrat in vigoare Tratatul Fortelor nucleare intermediare (INF), care prevedea renuntarea la rachetele cu incarcatura nucleara sau conventionala, lansate de la sol si avand raza intre 500 si 5500 km. Cele doua parti semnatare, URSS si SUA, au dezafectat 1846, respectiv 846   rachete din aceasta categorie, precum si lansatoarele aferente.

In consecinta, numarul statelor care detin rachete cu raza medie si intermediara este destul de limitat:

China ( DF-15 ,DF-16, DF-21 cu raze de actiune intre 600 si 1800 km), India ( Agni I-IV, Shaurya cu raze intre 700 si 4000 km), Iran (Shahab 1-3Ashoura, Emad, Hwasong 10, cu raze de actiune intre 500 si 4000 km), Israel (Jericho 1-3 cu raza de actiune intre 600 si 4000 km), Pakistan ( Shaheen 1-2, Ghauri 1-3 cu raze de actiune intre 600 si 3000 km), Arabia Saudita (DF 3, DF 21) si Coreea de Nord (Hwasong 7, No-Dong 1, No Dong 2 cu raze de actiune intre 700-2500 km).

Pentru a putea contracara aceasta categorie de rachete, s-au dezvoltat diverse sisteme de aparare.

 

Sistemul AEGIS naval

 Cel mai performant sistem operational este AEGIS ( in mitologia greaca scutul lui Zeus si al Atenei), folosit de US Navy, atat in varianta navala, cat si in cea terestra (amplasata in Romania si Polonia).

Sistemul a echipat incepand cu anii ’80 distrugatoarele Arleigh Burke si crucisatoarele Ticonderoga, (SUA) precum si distrugatoarele din calsele Hobart (Aus), Atago si Kongo (Jpn), Fridtjof Nansen ( Nor), Sejong the Great (Coreea de Sud) si fregatele Alvaro de Bazan (Spa).

Sistemul este format din senzori (radarul Master Spy 1), calculatoare, lansatoare, rachete, tunuri, avand ca scop initial apararea antiaeriana, anti rachete de croaziera, antinava si antisubmarin.

Treptat s-a dezvoltat sistemul Aegis BMDS (Ballistic missile defense), care a devenit operational in 2006, echipand in prezent 33 nave americane si 4 japoneze.

In exploatare sunt variantele 3.6.1 si 4.0.1, urmand a intra in dotare si 5.0,  5.1, 5.2 Intrucat sistemul este de tipul deschis, in viitor se vor moderniza toate navele cu BMDS americanii avand planificat sa opereze 49 de nave in 2021.

Rachetele folosite de AEGIS pentru interceptare sunt Standard Missile 3 (SM-3) si Standard Missile 2 Block IV (SM2 Block IV).

SM 3 este destinat distrugerii rachetelor balistice in spatiu extraatmosferic, cand acestea sunt in faza de zbor mijlocie. Este echipat cu un sistem de lovire directa a tintei tip „hit to kill”.

Racheta SM 3 a evoluat in mai multe variante. In prezent se folosesc SM 3 Block IA, SM 3 Block IB, urmand a fi introdus SM 3Block IIA. SM – 3 este o racheta cu patru trepte.

Primele doua sunt folosite pentru iesirea din atmosfera, fiecare treapta fiind separata dupa arderea combustibilului.

Treapta a 3a contine pe langa motor, sisteme de control al zborului, ghidare si navigatie, link cu nava si conul de protectie al Kinetic Warhead (KW).

Dupa terminarea combustibilului din treapta a 3a, se separa conul si KW-ul. Acesta identifica tinta si prin sistemul propriu de propulsie asigura corectiile de zbor pe traiectoria dorita. Treptele 1-3 asigura energia cinetica, iar treapta a 4a ajusteaza directia prin jeturi laterale.

Componente SM-3

Kinetic Warhead

In figura de mai jos este prezentata evolutia componentelor in fiecare varianta.

Astfel, KV, care este elementul esential, are un sistem electro-optic de cautare a tintei in IR, iar incepand cu Block 1B,  sistemul functioneaza in doua benzi de culori. Foloseste infrarosu IR dar si ultraviolete  UV, pentru a face diferenta intre tinta si eventualele contramasuri.

Block IIA are un diametru al treptei a 3a mai mare, cu mai mult combustibil si un cap cinetic marit.

 

SM 3 Block I A    viteza  –  3 km/s              raza –  700 km     pret 10 mil $   IOC   2005

SM 3 Block I B    viteza  –  3 km/s              raza –  700 km     pret 13 mil $   primul zbor 2010

SM 3 Block II A   viteza  – 4.5 km/s            raza – 2500 km   pret  24 mil $   primul zbor 2015                                  dezvoltata in cooperare cu Japonia

 

SM 3 Block II B  – viteza 5.5 km/s   anulata

Viteza este cea din momentul opririi motoarelor treptei 3 (booster out). Se estimeaza ca pana in 2022 vor fi in dotare in jur de 500 Block I B si 75 Block II A.

Etapele executarii unei interceptari :

– dupa cea a fost detectata tinta de radarul AN/SPY 1, sistemul calculeaza traiectoria de interceptare

– porneste treapta 1, dupa care treapta a 2a

– cea de a 3a treapta functioneaza  in doua reprize. Inainte de pornirea celei de a 2 a reprize, se ejcteaza conul si urmeaza cea de a 2a repriza de actionare.

– se face identificarea tintei interceptate

– se separa KW care urmareste si loveste tinta, avand propriul sistem de manevra

Interceptare 

In total, sistemul AEGIS BMD a executat 29 interceptari reusite in afara atmosferei, intr-un numar de 36 teste, inclusiv 4 facute de pe nave japoneze si una de pe un sistem terestru (Hawai). Alte 6 interceptari reusite din 6 teste au fost facute in atmosfera. Scorul general este 35 reusite din 42 teste.

In 2008 o racheta BMD, a reusit sa doboare un satelit american dezafectat.

Principiul de dezvoltare urmat a fost: construiesti un pic, testezi un pic, inveti enorm. Sistemul este construit pas cu pas, parcurgand fiecare etapa si testand riguros inainte de urmatoarea etapa.

Prin folosirea sistemului AEGIS BDM, americanii pot contracara rachete balistice cu raza scurta, medie si intermediara in zonele maritime  de conflict, inclusiv acoperind arii terestre foarte mari.

Japonia, care a participat la dezvoltarea programului inclusiv la testare, isi modifica deja cele sase distrugatoare cu sistem AEGIS, in varianta BDM si a anuntat achizitia a inca doua distrugatoare similare, mai ales datorita amenintarii pericolului nord coreean.

Se asteapta interes si din partea Spaniei, Australiei, Norvegiei, Coreei de Sud  pentru BDM. Daca ne uitam totusi la lista tarilor care au rachete balistice cu raza medie si intermediara, Coreea de Nord si Iranul sunt pericole potentiale.

Navele dotate cu AEGIS BDM, pot intercepta, daca sunt suficient de aproape si rachete lansate de pe submarine in timpul fazei de propulsie.

 

In SUA se discuta deja despre invitarea europenilor sa participe la costurile programului, sau sa isi construiasca/cumpere nave echipate cu acest sistem.

Trump are ce sa negocieze.

Sistemul chiar e un trump card.
(va urma Aegis terestru – Deveselu)

Grigore Leoveanu

Exit mobile version