Romania Military

Arma care a dat startul pentru lunetisti

In ultimul meu articol la comentarii se spun multe despre ce se poate si ce nu se poate face cu o arma cu tragere lunga/pusca cu luneta.

Am zis ca nu are rost sa ma enervez si mai bine sa incerca sa educ lumea.

Primul razboi care aduce elemente ale razboiului modern s-a desfasurat intre anii 1861-1865, pe nume sau istoric – Razboiul Civil din SUA sau Razboiul de Secesiune sau de Independenta, depinde pe cine intrebi.

In mod specific, in acest razboi au fost folositi sniperi/sharpshooteri de ambele parti.

Sniper nu inseamna neaparat lunetist, pentru ca nu toti foloseau lunete (existau deja) si in caz ca nu stiati, au fost concursuri de tir incepand cu anii 1850 pana la inceputul sec. XX care trageau in mod frecvent la distante de 1000 yarzi (914.4 metri) fara nici un fel de luneta. Chiar asa se chema: „1000 yard shoting competition”. Si ca sa „moara” tenismenii de ciuda, la 1870 Wimbledon Cup era concurs de tir. Astazi a ramas ceva similar care se numeste 1000 yard benchrest shooting competition.

Revenind, in acest razboi de secesiune au fost folosite mai multe pusti cu tragere lunga, dar cea mai cunoscuta si probabil si cea mai avansata din punct de vedere tehnologic a fost Whitworth care chiar a fost construita pentru concursul de tir de 1000 de yarzi.

(https://en.wikipedia.org/wiki/Whitworth_rifle)

Arma a fost construita de Sir Joseph Whitworth si daca vi se pare numele cunoscut, atunci aveti dreptate. Este tipul care a facut standardul/sistemul Whitworth sau mai cunoscut azi ca si sistemul imperial. Deci daca nu stiti ce este o cheie de 3/8 sau de ce nu vi se potriveste un surub englezesc la o piulita romaneasca (de exemplu), acum stiti pe cine sa injurati 🙂 .

Arma avea sisteme de ochire complexe chiar si pentru zua de azi, imprumutand elemente de la mecanismul micrometrului, cu poloboc incorporat (verificarea inclinarii laterale a armei) si sistem de ochire special customizabil (diafragme cu diferite gauri) pentru tragere la distanta mare. Teava era hexagonala anume ca sa pastreze etansarea si asigurarea rotirii glontului pe perioada tragerii fara ca sa le deformeze. Gloantele erau de asemenea hexagonale

Arma era fabricata cu tehnologia de atunci, iar in afara de prese, laminoare, masini de gaurit, slefuit si strunguri nu prea stiu sa mai fi fost multe chestii pe atunci. Era epoca masinilor cu aburi deci steampunk in toata legea si puteti uita de orice urma de CNC. Performanta este fantastica tinand cont ca un aparat de masura de mare precize cum este comparatorul a fost inventat abia peste 40 de ani.

Am gasit un videoclip excelent pe youtube la canalul capandball care prezinta arma si procesul incarcarii si tragerii:

https://www.youtube.com/watch?v=83gGIotGXN8.

Nu are rost sa fluieram pentru ca este canalul asociatiei de tir cu arme cu pulbere neagra din Ungaria. Apropos, se poate obtine foarte usor (habar nu am ce inseamna usor) un permis de arma cu pulbere neagra in Ungaria si au chiar si competitii si nu se caca pe ei (scuze de expresie) daca au nevoie de un poligon de tir afara pentru arme lungi. De-ar fi si in Romania atat ar fi foarte bine.

Si pentru cei care zic ce se poate si ce nu se poate ar fi bine sa anuntam ca generalul unionist John Sedgwick a murit impuscat de la o distanta de 800-1000m de catre un sniper confederat. Si n-a fost singurul mort de la asemenea distanta. Raspunsul unionistilor era surprinzator de familiar: trageri de artilerie asupra zonei de unde se banuia ca se trage.

Sniperi confederati la Devil’s Den (Batalia de la Gettysburg) ucisi de artileria unionista

In fine, la videoclipul urmator putem vedea o tragere din ziua de azi cu aceeasi arma Whitworth la distanta de 1300 de yarzi (1,19km) cu vant si toate cele si cu aparatele de ochire mecanice la o tinta de 17inch (43cm). Deci daca credeti ca gloantele pica departe, as zice sa va mai ganditi.

https://www.youtube.com/watch?v=pW6UQyzaGZc

Pe acelasi canal mag30th, la o cautare mai atenta am gasit si o tragere cu PSL-ul la 1500 yarzi (1,37 Km) facuta probabil de baiatul (15 ani) celui care are canalul. Nu nimereste, dar la ce vant era nu cred ca pot decat sa-l felicit ca a lovit atat de aproape folosind mult hulita luneta standard.

https://www.youtube.com/watch?v=mYQjIag0Q8E

In final, desi in clipuri tragerea pare simpla va asigur ca si pustiul de 15 ani a tras mai multe cartuse decat unii militari de-ai nostri. Munitia este nesimtit de ieftina in SUA si se vinde pana si in hypermarketuri. Si daca joci CoD in mod sigur nu o sa devii vreun lunetist periculos.

Fara o pregatire specifica si practica multa nu prea ai cum sa fi un tragator bun iar cei cu talent nativ sunt cam foarte putini.

Vizionare placuta!

Lucian G.

Exit mobile version