Romania Military

Arme pentru Cipru

Desi vanzarile de arme catre tara est-mediteraneana sunt blocate de Statele Unite din 1987 (pentru a nu inflama conflictul turco-cipriot), la sfarsitul lunii iunie puternica “Foreign Relations Committee” a votat o declaratie prin care Ciprului ar trebui sa i se permita sa cumpere tehnica militara din Statele Unite.

Atat democratii cat si republicanii au fost de acord cu aceasta recomandare, dar pentru ca ea sa devina lege este nevoie de un vot pozitiv in plenul Semnatului.

Si nu doar Senatul are aceasta opinie, in Camera Reprezentantilor a fost introdus un proiect de lege similar inca din aprilie si se asteapta ca rezultatul sa fie pozitiv.

De asemenea relatiile militare si politice dintre Washington si Atena sunt mai stranse, americanii fiind din ce in ce mai prezenti in Grecia, inclusiv cu ajutoare militare, care deocamdata sunt modeste (3 milioane de dolari) dar in viitor ar putea creste.

Totul pe fondul impresiei generale, in Congresul American, ca Turcia aluneca din ce in ce mai serios catre Rusia si se indeparteza de UE si NATO.

In acest context, conform rusilor de la Rosoboronexport, primele livrari asociate sistemului S 400 catre Turcia ar trebui sa inceapa chiar in aceasta luna, iar conform cu declaratiile presedintelui turc, Recept Erdogan, livrarile vor debuta in doua saptamani.

Prima baterie S 400 va fi amplasata langa Ankara, in baza aeriana “Akıncı”, iar cea de-a doua baterie va fi amplasata undeva in sud-estul Turciei.

Dar Trump, acest ciudat al Americii, nu-i gaseste vina lui Erdogan ci… lui Obama, care Obama nu a vrut el sa vanda sistemul Patriot Turciei. Il citam pe Trump: “They [Obama administration] wouldn’t sell it to him [Erdoğan]; they wouldn’t let him buy the missile he wanted to buy which is the Patriot. And after he buys something else, they tell him we will sell you the Patriot.”

Ce-a fost, ce-o fi fost nu mai intereseaza pe nimeni acum, certe sunt doar cateva lucruri: Turcia se indeparteaza de NATO (ca de UE este deja la ani-lumina), americanii incep sa-i intareasca pe adversarii Turciei si umbla vorba ca daca Ankara ar trece la masuri de retorsiune fata de ne-vanzarea F 35A (de exemplu baza aeriana de la Incirlik sau radarul din sistemul Aegis Ashore pentru rachete balistice), americanii s-ar putea sa le blocheze accesul la piesele de schimb pentru F 16 turcesti ca si pentru alte sisteme de arme americane pe care armata turca le detine.

Si detine foarte multa, o astfel de masura nu numai ca ar tine toata aviatia turca la sol, dar ar lasa fara arme si senzori si flota turca care si ea depinde de unii precum Raytheon, Lockheed Martin etc.

Asadar, pentru cine cugeta cum ca turcii ii pot lasa calici pe americani de Incirlik sau radarul pentru balistice trebuie sa se mai gandeasca si de ce i-ar putea lasa americanii calici pe turci: adica de cam tot ce zboara, pluteste sau ruleaza…

GeorgeGMT

Exit mobile version