Romania Military

Armistitiul de la Kiev: Victorie Yanukovici

61471851

Dupa trei zile de lupte de strada, cca 100 de morti si alte sute de raniti si cu perspectiva iminenta a unei interventii armate impotriva demonstrantilor, mediatorii europeni, autoritatile ucrainene si liderii manifestantilor au semnat un acord care, la o prima citire, ar putea fi considerat o victorie a manifestantilor.

Acordul prevede, printre altele, revenirea la constitutia din 2004, cu un presedinte cu puteri reduse, formarea unui guvern de uniune nationala, cu includerea reprezentantilor manifestantilor, adoptarea unei noi constitutii si alegeri anticipate, pana la sfarsitul anului, predarea armelor de catre manifestanti.

In plus, parlamentul ucrainean a abrogat un articol din codul penal in baza caruia a fost inchisa Iulia Timosenko.

Aparent sunt toate motivele ca opozitia dar si mediatorii europeni sa se considere victoriosi.

In realitate manifestantii si mediatorii europeni au luat o mare teapa.

In primul rand, Yanukovici s-a bazat pe prostia mediatorilor europeni pentru a detensiona o situatie conflictuala dar nu scapata de sub control.

A dat un pic liber la lunetisti, a adus trupe de parasutisti in Kiev, a inceput mutarea unor esaloane feroviare cu tancuri in aceeasi directie, suficient pentru ca europenii sa se cace in pantaloni si sa le spuna reprezentantilor manifestantilor ca, daca refuza armistitiul, va fi lege martiala si vor muri toti.

In al doilea rand, sub aparenta unor cedari importante a castigat timp pretios pentru dezbinarea opozitiei si decredibilizarea liderilor acestora in fata manifestantilor.

Liderii manifestantilor nu sunt un corp omogen, fiecare grupare si lider are agenda lui iar acest lucru se va vedea in lunile urmatoare cand vor trebui sa constituie noul guvern, sa-si desemneze oamenii in administratie, sa dezbata proiectul noii constitutii si sa-si stabileasca strategia si candidatii pentru prezidentialele din iarna.

Sper ca nu va imaginati ca sunt mai putin corupti sau mai competenti decat cei ai lui Yanukovici.

Va fi ca la noi, dupa alegerile din 1996, cand ne-am bucurat ca am scapat de Nea Nelu si apoi ne-am dat pumni in cap uitandu-ne ce tampenii fac cei pe care i-am sustinut.

Pana la prezidentiale va fi timp suficient pentru ca opozitia sa se faramiteze, sa se faca de rahat in ochii electoratului si sa permita Partidului Regiunilor sa castige alegerile, poate si un nou mandat pentru Yanukovici.

Nu stiu de ce dar felicitarile UE pentru cei trei mediatori imi amintesc de Chamberlain, pe aeroport, fluturand o hartie si strigand “Am castigat pacea!” dupa ce i-au fortat pe cehoslovaci sa-i cedeze lui Hitler regiunea sudeta. Cata pace au castigat s-a vazut putin mai tarziu.

As face o paranteza aici privind raporturile proeuropenilor ucraineni cu minoritatea romana de acolo si cu statul roman.

Sunt sigur ca romanii din Ucraina vor avea de suferit pentru ca au sprijinit Partidul Regiunilor si nimeni dintre prooccidentali nu-si va mai aminti ca tocmai ei i-au impins in bratele lui Yanukovici, chiar din timpul mandatului Yuscenko-Imosenko.

In timp ce facea furori in capitalele occidentale, plimbandu-se cu cozonacul pe cap, Iulia Timosenko s-a ocupat metodic de restrangerea drepturilor romanilor, prin desfiintarea scolilor romanesti, interzicerea cartilor romanesti in Ucraina, blocarea accesului la serviciu religios in limba materna, blocarea accesului la functii publice.

Mai mult, Ucraina a folosit Romania drept cal de bataie pentru a se afirma ca putere regionala, umflandu-si muschii la noi cu orice ocazie, purtandu-se tafnos si arogant si provocand dispute nesfarsite cu Romania.

Ca si cum nu le-a fost de ajuns ca le-am garantat o frontiera pe care nu o meritau, plus insulele de pe Dunare si Insula Serpilor, au blocat timp indelungat negocierile pentru platoul Marii Negre, cu pretentii mai mari chiar decat fosta URSS, au sapat canalul Bastroe si ne-au sicanat permanent in privinta granitei de pe Dunare. Chiar si acum si-au pus balizele la cateva sute de metri de digul canalului Sulina, blocandu-ne iesirea din Golful Musura.

 

Cum se vede situatia din perspectiva Rusiei?

Pentru Rusia este un castig faptul ca, inca un an, Ucraina va inota in incertitudine, pierzandu-si  treptat credibilitatea in fata vestului si devenind mai dependenta de Rusia. Pe un astfel de scenariu Rusia nu mai are nevoie sa se ocupe de destramarea Ucrainei pentru ca o poate lua cu totul.

Nu exclud posibilitatea ca, daca s-a ajuns la un acord mutual Rusia-Germania privind divizarea Ucrainei, sa se mearga pe escaladarea conflictului, cu manifestanti care refuza sa predea armele, atacuri de ambele parti etc etc dar, cel mai probabil, Rusia va prefera sa ia toata placinta in loc de o jumatate.

Profitand de respiro-ul oferit de Ucraina, Rusia se va putea concentra anul acesta pe blocarea incercarii Moldovei de a semna acordul de asociere cu UE.

Azi-maine se termina olimpiada iar Rusia nu mai are nevoie sa se poarte frumos.

Cazacii care au asigurat ordinea la Soci sunt liberi de contract si se vor putea ocupa de alte actiuni de binefacere, cum ar fi destabilizarea Moldovei, cu actiuni provocatoare in Transnistria, Gagauzia si alte raioane. In plus, vine si primavara asa ca nu vor fi probleme cu dormitul in transee.

Bazele actiunilor de destabilizare au fost deja puse: referendum in Gagauzia, batalion de cazaci la Comrat, actiuni antiromanesti la scolile din Tiraspol, decizii de extindere a teritoriului Transnistriei in dreapta Nistrului, cu inglobarea unor localitati romanesti, ultimatumuri pentru retragerea politiei moldovene din Tighina.

Cum Ucraina va spune ca are probleme interne si nu are capacitatea de a bloca miscarile cazacilor spre Moldova va trebui sa ne asteptam la un aflux masiv de cazaci si alti “voluntari”, adica parnaiasi eliberati conditionat pentru a face crime in Moldova.

Ne asteapta, pe noi si pe moldoveni, un an foarte edificil si pot doar sa sper ca s-au luat masuri pentru a contracara actiunile care vor avea loc in Moldova.

PS – In Kharkov, politicienii din sudul si estul Ucrainei, reuniti intr-un congres, au hotarat ca nu vor accepta sa fie condusi de la Kiev, scrie Russia Today.

 Jurnalistii rusi de la Russia Today, citati de The Guardian, sustin ca adunarea publica din Kharkov a decis o serie de masuri pe care autoritatile locale trebuie sa le implementeze, ca raspuns la evolutiile din Kiev, fara a tine cont de autoritatile din Capitala pana cand ordinea constitutionala nu va fi restaurata in Ucraina.

Update

 

Partea frumoasa, dar si incomoda, atunci cand iti dai cu parerea despre evenimente in desfasurare, este ca, pana ce termini de scris un articol si ajunge sa  fie publicat, situatia se schimba radical.

Fie ca si ucrainenii si-au dat seama ca armistitiul cu Yanukovici e o capcana, fie n-au mai avut rabdare, fie scenariul a fost stabilit altfel, cert este ca victoria lui Yanukovici s-a transformat in fuga la Harkov si trecerea structurilor de forta de partea populatiei.

Acum lucrurile par sa se indrepte catre varianta B, cu nesupunere a regiunilor din est fata de Kiev, mitinguri pro/contra secesiune in aceste zone, urmand probabil demararea actiunilor de separare.

Printre dinti, oficialii rusi recunosc ca sunt pregatiti sa intervina militar, ca in Georgia, pentru apararea populatiei rusesti si bazelor militare din Crimeea, mergand pana la separarea regiunii (cel putin a Crimeii) de Ucraina.

Posibila linie de rupere a Ucrainei ar separa regiunile din est, sud-est si sud de partea centrala, nordica si vestica, realizandu-se ce banuiam de ceva vreme: rusii le vor taia ucrainenilor iesirea la Marea Neagra si la resursele de gaze de aici si vor realiza si jonctiunea cu separatistii transnistreni.

Daca se vor produce aceste evenimente Romania va avea in fata cateva probleme foarte importante carora va trebui sa le gaseasca rezolvare:

 

1. Bugeacul

Romania a recunoscut frontiera cu Ucraina, asa cum e acum, pierzand Bugeacul, insulele de pe Dunare si Insula Serpilor. La momentul respectiv ni s-a spus ca era o conditie expresa pentru accederea in NATO. Culmea este ca am intrat in NATO fara un tratat de frontiera cu Moldova ceea ce ma face sa ma intreb daca decidentii nostri de atunci, Constantinescu & Co, au fost tradatori sau doar idioti.

Chiar si in situatia actuala, Romania nu are obligatii asumate prin tratat decat fata de Ucraina ceea ce inseamna ca, in situatia in care o alta entitate (locala/regionala etc) isi declara nesupunerea si separarea fata de Ucraina, Romania este in drept sa preia controlul asupra regiunii.

O astfel de interventie ar fi cu atat mai necesara daca in zona vor incepe sa-si faca veacul cazaci, voluntari-puscariasi rusi si vor incepe haosul, jafurile, crimele, violurile si alte actiuni ostile impotriva populatiei romanesti si nu numai.

 

2. Republica Moldova

Odata ce rusofonii din Ucraina vor reusi sa faca jonctiunea cu separatistii transnistreni se vor intensifica actiunile ostile impotriva Moldovei si vor forta un conflict militar, pentru a o deturna de la cursul european.

In aceasta situatie Romania ca trebui sa acorde sprijin Moldovei (informatii, armament, munitii, voluntari, in final trupe pe teren) pentru ca nu vor reusi singuri sa tina sub control focarele de conflict din Transnistria, Gagauzia si, foarte probabil, Balti.

Odata ce se va ajunge la escaladarea conflictului in Transnistria, Bugeac si Gagauzia, Romania va trebui sa se miste rapid, sa declare ca formatiuni teroriste formatiunile de cazaci si voluntari rusi, sa declare drept forte ostile orice alte formatiuni militare din dreapta Nistrului si sa le dezarmeze / alunge / lichideze.

In privinta cazacilor, care nu au vreo legatura cu legile razboiului si Conventia de la Geneva, declararea lor drept structuri teroriste ne-ar largi paleta de optiuni, in special militare, pentru eliminarea lor.

Obiectivul principal va trebui sa fie restabilirea granitei pe Nistru.

In privinta garnizoanelor ucrainene din Bugeac, vor trebui, in prima faza, blocate si dezarmate apoi somate sa-si defineasca pozitia (pro/contra Kiev). Cele pro Kiev, daca vor dori sa serveasca Ucraina in continuare, vor fi urcate in tren si expediate in zona controlata de Kiev (trupa separat, armele separat), daca se declara pro Moscova le tinem in lagar pana se linisteste conflictul apoi le expediem peste Nistru, daca vor sa se lase la vatra si sa ramana sa-si continue viata aici vor trebui sprijiniti.

Dupa preluarea Bugeacului va trebui dusa munca de lamurire cu populatia si liderii locali pentru a accepta reunirea cu Romania. Cei care nu vor dori vor fi sprijiniti sa se mute peste Nistru, la schimb cu romanii de acolo care vor dori sa vina in Bugeac.

Existenta, in continuare, a unor comunitati de rusi si ucraineni in Bugeac va trebui folosita drept parghie pentru asigurarea protectiei si drepturilor romanilor din stanga Nistrului care vor ramane in numar mare: dupa ultimele recensaminte, pe malul stang al Nistrului sunt cca 150.000 romani in Transnistria si alti cca 230.000 romani in regiunea Odessa. Chiar si dupa un eventual schimb de populatie tot vor ramane 200-250.000 de romani acolo.

 

Vom trai vremuri interesante si putem doar sa speram ca suntem pregatiti (macar moral) si ca liderii nostri nu se/ne vor face de cacat prin lasitate / tradare / prostie.

 

Eroul Bula

 

Exit mobile version