Armistitiul de la Kiev: Victorie Yanukovici

61471851

Dupa trei zile de lupte de strada, cca 100 de morti si alte sute de raniti si cu perspectiva iminenta a unei interventii armate impotriva demonstrantilor, mediatorii europeni, autoritatile ucrainene si liderii manifestantilor au semnat un acord care, la o prima citire, ar putea fi considerat o victorie a manifestantilor.

Acordul prevede, printre altele, revenirea la constitutia din 2004, cu un presedinte cu puteri reduse, formarea unui guvern de uniune nationala, cu includerea reprezentantilor manifestantilor, adoptarea unei noi constitutii si alegeri anticipate, pana la sfarsitul anului, predarea armelor de catre manifestanti.

In plus, parlamentul ucrainean a abrogat un articol din codul penal in baza caruia a fost inchisa Iulia Timosenko.

Aparent sunt toate motivele ca opozitia dar si mediatorii europeni sa se considere victoriosi.

In realitate manifestantii si mediatorii europeni au luat o mare teapa.

In primul rand, Yanukovici s-a bazat pe prostia mediatorilor europeni pentru a detensiona o situatie conflictuala dar nu scapata de sub control.

A dat un pic liber la lunetisti, a adus trupe de parasutisti in Kiev, a inceput mutarea unor esaloane feroviare cu tancuri in aceeasi directie, suficient pentru ca europenii sa se cace in pantaloni si sa le spuna reprezentantilor manifestantilor ca, daca refuza armistitiul, va fi lege martiala si vor muri toti.

In al doilea rand, sub aparenta unor cedari importante a castigat timp pretios pentru dezbinarea opozitiei si decredibilizarea liderilor acestora in fata manifestantilor.

Liderii manifestantilor nu sunt un corp omogen, fiecare grupare si lider are agenda lui iar acest lucru se va vedea in lunile urmatoare cand vor trebui sa constituie noul guvern, sa-si desemneze oamenii in administratie, sa dezbata proiectul noii constitutii si sa-si stabileasca strategia si candidatii pentru prezidentialele din iarna.

Sper ca nu va imaginati ca sunt mai putin corupti sau mai competenti decat cei ai lui Yanukovici.

Va fi ca la noi, dupa alegerile din 1996, cand ne-am bucurat ca am scapat de Nea Nelu si apoi ne-am dat pumni in cap uitandu-ne ce tampenii fac cei pe care i-am sustinut.

Pana la prezidentiale va fi timp suficient pentru ca opozitia sa se faramiteze, sa se faca de rahat in ochii electoratului si sa permita Partidului Regiunilor sa castige alegerile, poate si un nou mandat pentru Yanukovici.

Nu stiu de ce dar felicitarile UE pentru cei trei mediatori imi amintesc de Chamberlain, pe aeroport, fluturand o hartie si strigand “Am castigat pacea!” dupa ce i-au fortat pe cehoslovaci sa-i cedeze lui Hitler regiunea sudeta. Cata pace au castigat s-a vazut putin mai tarziu.

As face o paranteza aici privind raporturile proeuropenilor ucraineni cu minoritatea romana de acolo si cu statul roman.

Sunt sigur ca romanii din Ucraina vor avea de suferit pentru ca au sprijinit Partidul Regiunilor si nimeni dintre prooccidentali nu-si va mai aminti ca tocmai ei i-au impins in bratele lui Yanukovici, chiar din timpul mandatului Yuscenko-Imosenko.

In timp ce facea furori in capitalele occidentale, plimbandu-se cu cozonacul pe cap, Iulia Timosenko s-a ocupat metodic de restrangerea drepturilor romanilor, prin desfiintarea scolilor romanesti, interzicerea cartilor romanesti in Ucraina, blocarea accesului la serviciu religios in limba materna, blocarea accesului la functii publice.

Mai mult, Ucraina a folosit Romania drept cal de bataie pentru a se afirma ca putere regionala, umflandu-si muschii la noi cu orice ocazie, purtandu-se tafnos si arogant si provocand dispute nesfarsite cu Romania.

Ca si cum nu le-a fost de ajuns ca le-am garantat o frontiera pe care nu o meritau, plus insulele de pe Dunare si Insula Serpilor, au blocat timp indelungat negocierile pentru platoul Marii Negre, cu pretentii mai mari chiar decat fosta URSS, au sapat canalul Bastroe si ne-au sicanat permanent in privinta granitei de pe Dunare. Chiar si acum si-au pus balizele la cateva sute de metri de digul canalului Sulina, blocandu-ne iesirea din Golful Musura.

 

Cum se vede situatia din perspectiva Rusiei?

Pentru Rusia este un castig faptul ca, inca un an, Ucraina va inota in incertitudine, pierzandu-si  treptat credibilitatea in fata vestului si devenind mai dependenta de Rusia. Pe un astfel de scenariu Rusia nu mai are nevoie sa se ocupe de destramarea Ucrainei pentru ca o poate lua cu totul.

Nu exclud posibilitatea ca, daca s-a ajuns la un acord mutual Rusia-Germania privind divizarea Ucrainei, sa se mearga pe escaladarea conflictului, cu manifestanti care refuza sa predea armele, atacuri de ambele parti etc etc dar, cel mai probabil, Rusia va prefera sa ia toata placinta in loc de o jumatate.

Profitand de respiro-ul oferit de Ucraina, Rusia se va putea concentra anul acesta pe blocarea incercarii Moldovei de a semna acordul de asociere cu UE.

Azi-maine se termina olimpiada iar Rusia nu mai are nevoie sa se poarte frumos.

Cazacii care au asigurat ordinea la Soci sunt liberi de contract si se vor putea ocupa de alte actiuni de binefacere, cum ar fi destabilizarea Moldovei, cu actiuni provocatoare in Transnistria, Gagauzia si alte raioane. In plus, vine si primavara asa ca nu vor fi probleme cu dormitul in transee.

Bazele actiunilor de destabilizare au fost deja puse: referendum in Gagauzia, batalion de cazaci la Comrat, actiuni antiromanesti la scolile din Tiraspol, decizii de extindere a teritoriului Transnistriei in dreapta Nistrului, cu inglobarea unor localitati romanesti, ultimatumuri pentru retragerea politiei moldovene din Tighina.

Cum Ucraina va spune ca are probleme interne si nu are capacitatea de a bloca miscarile cazacilor spre Moldova va trebui sa ne asteptam la un aflux masiv de cazaci si alti “voluntari”, adica parnaiasi eliberati conditionat pentru a face crime in Moldova.

Ne asteapta, pe noi si pe moldoveni, un an foarte edificil si pot doar sa sper ca s-au luat masuri pentru a contracara actiunile care vor avea loc in Moldova.

PS – In Kharkov, politicienii din sudul si estul Ucrainei, reuniti intr-un congres, au hotarat ca nu vor accepta sa fie condusi de la Kiev, scrie Russia Today.

 Jurnalistii rusi de la Russia Today, citati de The Guardian, sustin ca adunarea publica din Kharkov a decis o serie de masuri pe care autoritatile locale trebuie sa le implementeze, ca raspuns la evolutiile din Kiev, fara a tine cont de autoritatile din Capitala pana cand ordinea constitutionala nu va fi restaurata in Ucraina.

Update

 

Partea frumoasa, dar si incomoda, atunci cand iti dai cu parerea despre evenimente in desfasurare, este ca, pana ce termini de scris un articol si ajunge sa  fie publicat, situatia se schimba radical.

Fie ca si ucrainenii si-au dat seama ca armistitiul cu Yanukovici e o capcana, fie n-au mai avut rabdare, fie scenariul a fost stabilit altfel, cert este ca victoria lui Yanukovici s-a transformat in fuga la Harkov si trecerea structurilor de forta de partea populatiei.

Acum lucrurile par sa se indrepte catre varianta B, cu nesupunere a regiunilor din est fata de Kiev, mitinguri pro/contra secesiune in aceste zone, urmand probabil demararea actiunilor de separare.

Printre dinti, oficialii rusi recunosc ca sunt pregatiti sa intervina militar, ca in Georgia, pentru apararea populatiei rusesti si bazelor militare din Crimeea, mergand pana la separarea regiunii (cel putin a Crimeii) de Ucraina.

Posibila linie de rupere a Ucrainei ar separa regiunile din est, sud-est si sud de partea centrala, nordica si vestica, realizandu-se ce banuiam de ceva vreme: rusii le vor taia ucrainenilor iesirea la Marea Neagra si la resursele de gaze de aici si vor realiza si jonctiunea cu separatistii transnistreni.

Daca se vor produce aceste evenimente Romania va avea in fata cateva probleme foarte importante carora va trebui sa le gaseasca rezolvare:

 

1. Bugeacul

Romania a recunoscut frontiera cu Ucraina, asa cum e acum, pierzand Bugeacul, insulele de pe Dunare si Insula Serpilor. La momentul respectiv ni s-a spus ca era o conditie expresa pentru accederea in NATO. Culmea este ca am intrat in NATO fara un tratat de frontiera cu Moldova ceea ce ma face sa ma intreb daca decidentii nostri de atunci, Constantinescu & Co, au fost tradatori sau doar idioti.

Chiar si in situatia actuala, Romania nu are obligatii asumate prin tratat decat fata de Ucraina ceea ce inseamna ca, in situatia in care o alta entitate (locala/regionala etc) isi declara nesupunerea si separarea fata de Ucraina, Romania este in drept sa preia controlul asupra regiunii.

O astfel de interventie ar fi cu atat mai necesara daca in zona vor incepe sa-si faca veacul cazaci, voluntari-puscariasi rusi si vor incepe haosul, jafurile, crimele, violurile si alte actiuni ostile impotriva populatiei romanesti si nu numai.

 

2. Republica Moldova

Odata ce rusofonii din Ucraina vor reusi sa faca jonctiunea cu separatistii transnistreni se vor intensifica actiunile ostile impotriva Moldovei si vor forta un conflict militar, pentru a o deturna de la cursul european.

In aceasta situatie Romania ca trebui sa acorde sprijin Moldovei (informatii, armament, munitii, voluntari, in final trupe pe teren) pentru ca nu vor reusi singuri sa tina sub control focarele de conflict din Transnistria, Gagauzia si, foarte probabil, Balti.

Odata ce se va ajunge la escaladarea conflictului in Transnistria, Bugeac si Gagauzia, Romania va trebui sa se miste rapid, sa declare ca formatiuni teroriste formatiunile de cazaci si voluntari rusi, sa declare drept forte ostile orice alte formatiuni militare din dreapta Nistrului si sa le dezarmeze / alunge / lichideze.

In privinta cazacilor, care nu au vreo legatura cu legile razboiului si Conventia de la Geneva, declararea lor drept structuri teroriste ne-ar largi paleta de optiuni, in special militare, pentru eliminarea lor.

Obiectivul principal va trebui sa fie restabilirea granitei pe Nistru.

In privinta garnizoanelor ucrainene din Bugeac, vor trebui, in prima faza, blocate si dezarmate apoi somate sa-si defineasca pozitia (pro/contra Kiev). Cele pro Kiev, daca vor dori sa serveasca Ucraina in continuare, vor fi urcate in tren si expediate in zona controlata de Kiev (trupa separat, armele separat), daca se declara pro Moscova le tinem in lagar pana se linisteste conflictul apoi le expediem peste Nistru, daca vor sa se lase la vatra si sa ramana sa-si continue viata aici vor trebui sprijiniti.

Dupa preluarea Bugeacului va trebui dusa munca de lamurire cu populatia si liderii locali pentru a accepta reunirea cu Romania. Cei care nu vor dori vor fi sprijiniti sa se mute peste Nistru, la schimb cu romanii de acolo care vor dori sa vina in Bugeac.

Existenta, in continuare, a unor comunitati de rusi si ucraineni in Bugeac va trebui folosita drept parghie pentru asigurarea protectiei si drepturilor romanilor din stanga Nistrului care vor ramane in numar mare: dupa ultimele recensaminte, pe malul stang al Nistrului sunt cca 150.000 romani in Transnistria si alti cca 230.000 romani in regiunea Odessa. Chiar si dupa un eventual schimb de populatie tot vor ramane 200-250.000 de romani acolo.

 

Vom trai vremuri interesante si putem doar sa speram ca suntem pregatiti (macar moral) si ca liderii nostri nu se/ne vor face de cacat prin lasitate / tradare / prostie.

 

Eroul Bula

 

129 de comentarii:

 1. Cred ca articolul asta e deja depasit de evenimente
  Aici e un alt articol mai recent si mai elaborat

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/UCRAINA+SCENARII+Gosu+Druc+planul+lui+Putin+razboi

  Eu cred ca latul incepe sa se stranga incet incet in jurul Rusiei, e doar o problema de timp. Orice imperiu are soarta asta, e o lege a istoriei. Nu o sa se intample chiar maine, dar in urmatoarele decenii sigur se va inrautati tot mai mult situatia pentru Rusia.

  • Interesanta informatia privind lipsa Odessei si Nikolaev-ului de la Congresul separatistilor da nu m-as grabi sa spun ca s-au incheiat jocurile.
   Miza ruperii Ucrainei de Marea Neagra si de resursele de gaze de aici este mult prea importanta pentru ca rusii sa renunte la cele doua regiuni.
   Cel mai probabil vor veni cazacii sa-i „salveze” pe rusofoni de sub asuprirea ucraineana, apoi va incepe balciul.
   Cred ca Druc viseaza frumos cu dezintegrarea Rusiei. Occidentul n-a spus nimic cand au omorat cateva sute de mii de ceceni, nu vad de ce ar fi altfel acum, daca ar trebui sa omoare cateva sute de mii de nord-caucazieni, tatari etc.

   • Eu unul nu as compara situatiile. Cecenia era parte a Rusiei si chiar si asa au fost ajutati la greu. La fel, Georgia a fost o greseala, dar uneori se mai invata si din greseli. Am inteles ca liderii Georgiei si Moldovei sunt chemati la Washington zilele astea.

    Eu cred ca de data asta lucrurile stau altfel si rusii au fost prinsi pe picior gresit. Au inghitit cat au inghitit americanii (si vestul, UE e inca prea bleaga si cu Germania prea interesata de afaceri cu Rusia dar tot executa ce i se ordona si ea) dar apoi a venit raspunsul.

    De fapt a venit pe un teren deja pregatit, multi ucrainieni vroiau sa scape de Ianukovici si de papucu rusesc.

    Nu cred ca au vreo sansa cazacii in Ucraina, poate doar Crimeea sa pice sub rusi (nu neaparat inclusa direct in Rusia, dar separata de Ucraina). Dar si acolo am inteles ca tatarii nu prea ar fi de acord cu asa ceva (rusii cred ca sunt majoritari totusi, dar pot iesi scandaluri oricum intre ei).

  • druc viseaza, radule. americanii vor, cum zici tu sa stranga latul in jurul rusiei. si ucraina e o incercare in sensul asta. de asta o ucraina „prietena” e vitala pt rusia. si n-o s-o scape din manapt nimic in lume. cat despre dezmembrarea rusiei…sunt sceptic. au enorm de multe resurse, deci spre deosebire de alte „imperii” nu depind de nimeni. sunt de asemamea destul de puternici incat sa tina pe oricine la respect, in plus, lumea merge spre globalizare, nu spre faramitare. deci deceniile alea preconizate de tine s-ar putea sa n-ajunga….mai pune.

   • danny, Druc cred ca are foarte multe cunostinte despre ce se intampla acolo, sa nu uitam cine a fost, prim-ministru al R. Moldova, a avut de fapt functii importante chiar si pe vremea URSS. Cunoaste lumea, limba rusa, are foarte probabil cunostinte in zona si e mult mai la curent cu situatia de acolo.

    Rusia sigur ca nu vrea sa scape Ucraina din mana, intrebare e daca poate sa o mai tina. Oricum e clar ca intreaga nu prea mai poate, acum incearca macar pe bucati dar nici asa nu e sigur ca va reusi. Sau cel putin nu in totalitate.

    Iar despre Rusia, da, are multe resurse, ceea ce o si face o prada atragatoare, pe langa faptul ca e un imperiu aflat pe panta descendenta si celelalte puteri vor evident sa-i faca vant in groapa cat mai repede ca sa aiba ei mai mult loc.
    Astea sunt legile istoriei, si orice imperiu pateste asta, iar acum se intrevede tot mai mult ca a sosit ori soseste timpul ca si imperiul rus sa o pateasca.

    Rusia e pur si simplu prea mare pentru populatia ei, are resurse ravnite de concurenti sau inamici puternici, a suparat pe mai toti vecinii si mai marii lumii, are minoritati care nu sunt neaparat legate de statul rus. Imi amintesc ca nus ce republici din Siberia vroiau sa se rupa in anii 90′, a trebuit sa le dea Yeltin nu stiu ce drepturi si autonomii. Cei care inregistreaza de obicei crestere demografica sunt musulmanii acolo, exista problema Caucazului si desigur problema pe termen lung a Chinei care va trebui la un moment dat sa se extinda si Siberia e cel mai bun loc pentru asta (si demografic si ca resurse).
    Pot avea loc si in Rusia tot felul de nelinisti sociale si chiar etnice (apropo de cine sapa groapa altuia si cade apoi singur in ea, ca tot au starnit ei probleme din astea peste tot), chiar si fara prea mare influenta din afara

    Parerea mea e ca de ex. trilioanele alea „evaporate” in timpul crizei au ajuns de fapt in mare parte in asazisele „bugete negre” si „programe negre” americane in special. Prea batea la ochi sa le bage pe fata in bugetele oficiale.
    Dar la ce programe au aparut prin presa ca se dezvolta la ei cred ca (si de aia am dat cateva decenii maxim) vor ajunge destul de curand sa poata scoate din lupta arsenalul nuclear rusesc, ori sa-l faca mult mai putin periculos, sa faca Rusia mult mai vulnerabila.

    Scutul anti-racheta, arme cu energie dirijata, arme laser, tunuri electromagnetice, rachete de croaziera hipersonice si stealth, navete spatiale robot, un nou bombardier stealth, tot felul de drone stealth (gen X-47B si RQ-180 sunt cele mai noi cunoscute), noi submarine nucleare strategice si care sunt in lucru.

    „Vestul” mai are la dispozitie razboiul economic, sa nu uitam ca Rusia isi bazeaza economia in buna parte pe exportul de petrol si gaze. Asta se poate schimba la un moment dat si mult mai putini sa le cumpere resursele astea, cu consecinte grave pentru Rusia.
    Mai le merge inca si exportul de armament, dar s-ar putea si ala sa se restranga, iar cel mai bun client (pe langa India) e China, un potential rival care oricum copie tot ce poate.

    Eu unul nu-i vad prea bine in vremurile ce urmeaza.
    Sigur, inca nu se stie cum se va termina treaba cu Ucraina, oricum nu cred ca ucrainienii vor accepta sa piarda prea mult teritoriu, iar liderilor transnistreni cred ca le-a pierit brusc curaju acum, avand spectrul izolarii fata de Rusia, inconjurati fiind de o Ucraina ostila Rusiei (sau ma rog, o parte ostila) si de Moldova, evident ostila lor. Am inteles ca nici gagauzii nu sunt toti trup si suflet spre Rusia, mai ales in ultimul timp
    Toata lume asteapta sa vada ce se intampla dar eu cred ca de data asta norocul (si priceperea) Rusiei nu a mai mers ca inainte si asta e modelul pe viitor.
    Cred ca acum Putin ar fi dat Siria cu ochii inchisi daca ar fi stiut ce vine peste el in Ucraina. Probabil a fost totul bine gandit si rusii au „muscat-o”, dupa ce au dat 54 de miliarde pentru Olimpiada (bani cu care ar fi putut cumpara lejer Ucraina la o adica, pentru cel putin cativa ani) acum au fost si prinsi descumpaniti.

    „Ceilalti” s-au pregatit mai bine, au asteptat momentul (ca si cu Georgia, tot in preajma unei Olimpiade) si au lovit. Rusia e acum in defensiva, cam luata pe neasteptate

    • si-atunci cand erau f slabi, rusii au avut grija sa inarmeze
     china ca sa mai contreze din apetitul de jandarm mondial al
     americanilor. acum nu mai e cazul. nu mai sunt ce-au fost dar
     nici o putere de mana a doua nu sunt. au recuperat si din
     decalajul tehnologic in materie de armamente. e intotdeauna
     mai ieftin sa creezi contra masuri decat sa cercetezi si sa
     faci arme complet noi cum fac americanii. armele alea
     nucleare pot trece de scutul celorlalti iar apararea lor
     antiracheta e redutabila. ceilalti incearca acum cu
     armament hipersonic dar o sa dureze si costa f mult. americanii
     ca doar ei conteaza aici, nu prea mai stau asa bine cu banii.
     deci si aici ramane de vazt, mai ales ca nici rusii nu stau
     degeaba.daca vb de razboiul economic, robinetele de
     gaz sunt inca la ei. pana o sa se schimbe…mai vedem.
     sunt prea multi daca in ecuatie si politica mare se face pe
     termen lung. ori pe termen lung americanii nu mai sunt chiar
     asa de avantajati. timpul nu prea mai lucreaza in favoarea
     lor. au probleme mari. pana nu-si reformeaza sistemul o
     s-o tina din criza in criza si-o sa caute razboaie si resurse
     pe tot pamantul. si toti cei legati de ei o sa-i urmeze.
     cine are rabdare castiga. asa e istoria. uite la chinezi.
     prin cate au trecut, cu suisurisi coborasuri sunt
     totusi de 4000 de ani un imperiu. indiferent de cum se
     numesc acum.

  • Nu sunt cel mai mare fan al lui Victor Ciutacu, dar inclin sa fiu de acord cu felul cum vede el situatia de la Kiev aici:
   http://www.ciutacu.ro/articol/kiev-2014-nu-i-nimic-romantic-e-tragic/

 2. Da, ieri cand scriam materialul, inca nu sosisera informatii despre ce se intampla acolo apoi evenimentele s-au accelerat.
  I-am trimis lui George un update, sper sa nu fie si asta depasit 🙂 ))))))

  • Multam pentru promptitudine.

    • @George
     Nu am fost ironic, chiar ti-am multumit ca ai plasat update-ul rapid.
     In privinta materialului original, lucrurile chiar s-au miscat mai repede decat am anticipat. Am scris dimineata materialul, aveam imagini live de la Kiev dar, cum nu inteleg limba ci mai mult deduc, mi-a fost greu sa-mi dau seama ce se intampla. Apoi am trimis materialul si am plecat la maica-mea. Cand am ajuns deja veneau gramada stirile pe televiziuni.

 3. Ianuckovich a declarat din Harcov ca nu a demisionat, ca el este presedintele ales legal al tarii, asadar balul nu s-a incheiat nici macar pentru el, iar rusii inca se consolideaza.
  Nu cred nici in ruptul capului ca Moscova va accepta sa piarda Ucraina, sau macar sudul si estul acestei tari. Iar rusii sunt masiv pe teren, doar ca stau inca in umbra.

  In privinta lui Timosenko mi-am exprimat opinia: corupta pana-n maduva oaselor, la fel de „democrata” precum Ianuckovich. Sa nu uitam ca pe timpul mandatului ei, romanii din Ucraina au avut mari probleme cu aceasta curva „pro-europeana” hippy…
  Daca tot tambalaul de la Kiev are ca rezultata accederea la putere a acestei individe inseamna ca ucrainenii sunt mult mai prosti decat am fost noi in 1990 cand i-am permis lui Iliescu si linei a doua a PCR-ului sa preia puterea. Noi aveam macar scuza cu nu-l cunosteam pe Iliescu, pe cand Timosenko este cunoscuta de catre ucraineni…

  • Yanukovici a fost demis de parlament!

  • nu-s asa prosti george, doar ca-s bine canalizati, prostiti si dezinformati. timosenko e o „portocalie” si a ajuns la putere cu sprijnul stim noi cui. revolutiile portocalii au fost variantele est europene mai elaborate si mai „elegante” ale primaverilor arabe. daca „trebuie” sa iasa ea presedinte, probabil o sa iasa. acuma e pe val. depinde insa de multe. acolo grupurile ei de influenta nu-s asa bine asezate. si mai este si…rusia.

  • Subscriu in ceea ce priveste calitatea morala a luliei Timosenko.Ucrainenii sunt ca si femeia asta din punct de vedere moral.

 4. si bineinteles curvele din ue ..sprijina aceeasta curva..penala….

  • Normal c-o sprijina. In varianta ca se rupe Ucraina, partea care va ramane sub controlul occidental va fi de cam 20-22 milioane locuitori, fara industrie, fara resurse importante dar o piata foarte interesanta de desfacere pentru produsele occidentale. Sa vezi dup’aia deschideri de mall-uri, retele de fastfood si credite cu buletinul la greu.

   • @Eroul Bula

    Dar o vor duce oricum mai bine decat fraierii din est.

    • De ce?! Bogatia Ucrainei este in zona de est, acolo au grosul industriei, acolo au porturile si comertul, acolo se afla baza miniera si o parte din siderurgie, constructile de masini, in timp ce in vest se afla mai mutl pamant agricol. Estul va fi sprijinit de Moscova, Vestul de cine?!
     Estul Ucrainei este oricum organic mai legat de Mocova decat de Kiev, sunt foarte multe investiti ale unor companii rusesti in zona, baze militare ruse…De ce ar trai ucrainenii din est mai rau decat aia din Vest? iar ajutorul deja acontat de 15 miliarde de dolari de la Rusia poate merge foarte bine catre Harcov si nu catre Kiev.
     Tu vezi UE cheltuind miliarde de euro pentru propasirea Vestului Ucrainei?!

     • @George GMT

      Daca-i ia Rusia in brate pe cei din est, investeste masiv acolo, le ofera piata ei si gaze aproape pe degeaba o vor duce si ei bine. Cei din vest insa vor creste mult datorita apropierii de UE. Vor avea investitii si comert liber cu unul din principalele motoare economice ale lumii. Vor creste economic pe fundamente competitive, nu pe prietenii cu Putin si subsidii mari ascunse sub forma unor preturi ale energiei ruse muult sub nivelul pietei.

   • Cu siguranta ca asa va fi.Mai mult, occidentali cu bani vor cumpara cu siguranta la pret de nimic mari suprafete de teren agricol.Sa nu uitam ca granarul Ucrainei este partea de vest a acestei tari.

  • o sprijina si nu prea…germania are interese economice majore cu rusia. in plus daca putin nu mai baga alea 15 mld de euro in fundul ucrainei, ue o sa aiba mari probleme cu asocierea ca n-o sa prea aiba de unde baga atatia bani. o sa zica probabil pas. adica o sa le spuna: mai baieti, mai vedem, mai democratizati-va…da’ un mcv nu vreti voi mai intai? asa cam ca la noi cu schengen. mai mult nici nu vor sa se gandeasca ce-ar fi sa inchida putin robinetele de gaz. sua insa….

  • Ce ai bre?
   Cei care sponsorizeaza spectacolul hotarasc si actorii… restul doar privesc 🙂
   Probabil ca aia e considerata varianta cea mai potrivita pentru viziunea pe care occidentul o are despre viitorul Ucrainei. Adica o zona instabila si un focar de terorism in coasta Rusiei.

   A fost misto ideea unui discurs tinut din scaunul cu rotile…

 5. Vad ca presa noastra se grabeste sa declare ca puciul separatist a esuatpentru ca Putin a refuzat sa-i sprijine si sa trimita armata ca sa-i apere.
  Rusii sunt ticalosi dar nu sunt idioti.
  Ce rost ar avea sa intervina acum, ca sa fie priviti drept agresori la adresa suveranitatii Ucrainei (suveranitate garantata de ei si americani, contra renuntarii Ucrainei la armele nucleare).
  Vor lasa sa evolueze miscarile in regiunile de interes, sa se treaca la manifestatii pro/contra separare (la Harkhov au fost deja), apoi la ciocniri intre tabere, interventia fortelor de ordine ucrainene (care va fi prezentata drept abuz, persecutie, epurare etnica), apoi vor interveni „voluntarii” rusi si cazacii, lucrurile vor degenera in razboi civil si, abia atunci, Rusia va interveni, intai ca un mediator dezinteresat apoi direct cu trupe pentru salvarea comunitatii ruse de asuprirea ucraineana.

  • 🙂 Pai nu rusii trebuie sa intervina, ci poporul suveran al Ucrainei si ne referim aici mai ales la partea estica a acestui popor suveran. Nici nu se poate pune problema ca armata rusa sa intervina pe fata, decat intr-un caz cu totul extrem.

 6. Cel mai important lucru acum este ca Republica Moldova sa se apropie mai mult de Romania (iar comunistii sa nu ajunga din nou la putere la Chisinau).
  Sansele ca Romania sa recupereze Bugeacul si nordul Bucovinei sunt, dupa parerea mea, zero atat timp cat nu exista vointa la Cernauti si Cetatea Alba. Mai important ar fi ca regiunea Odesa sa nu intre sub stapanire rusa si sa nu se faca o legatura directa intre Tiraspol si restul Rusiei (asta ar complica perspectiva unirii Romaniai cu RM)

  • Despre Bucovina nici nu am afirmat nimic pentru ca, chiar daca se separa sudul Ucrainei, granita din nord, cu regiunea controlata de prooccidentali, face incontinuare obiectul tratatului de frontiera cu Ucraina, reprezentata acum de prooccidentali.
   In Bugeac, nu-mi dau seama despre vointa la Cetatea Alba vorbesti. Daca Ucraina pierde controlul asupra zonei suntem singurii indreptatiti sa preluam controlul.
   In privinta populatiei nimeni nu detine majoritatea absoluta si oricum nu e decizia lor; teritoriul, in lipsa Ucrainei, apartinand Romaniei.
   legat de conexiunea Tiraspol-separatisti din Ucraina depinde de cum privesti situatia. Cresterea pericolului de conflict este evidenta dar tocmai asta ar putea cataliza decizia Moldovei de a reveni acasa. In 1918 s-au aflat intr-o situatie similara cand au decis unirea.

   • Conditia esentiala ca RM sa se uneasca cu Romania este ca la Chisinau sa nu revina comunistii la putere indiferent daca reporneste sau nu conflictul armat in Transnistria.

    • Cu sau fara comunisti, daca incepe buleala cu transnistrenii si cazacii populatia va lua decizia corecta. In situatia in care comunistii s-ar pune capra in fata Rusiei, populatia ii va rasturna, cum a mai facut-o o data.

 7. Vad ca Timoshenko e cap de afis pe toate cananlele media din Europa si America dar nu scriu de nimic altceva: de secesiune sau alte probleme, a venti Timoshenko si problemele pentru Ucraina sau rezolvat.

  • Pai asta-i legenda sub care Timosenko este urcata spre putere, doar ca estul Ucrainei a a declarat foarte clar ca nu mai recunoaste deciziile Kievului si cu asta basta, toata lumea multumita.
   Dpmdv Timosenko este chiar mai periculoasa pentru Ucraina ca stat si popor decat Ianuckovich.

   • Din prostie sau cu intentie, occidentalii ii dezbina pe prooccidentalii ucraineni. Despre Klicko si ceilalti lideri care au condus protestele nu se mai aude nimic iar asta nu are cum sa nu afecteze unitatea lor (nu ca n-ar fi avut si pana acum fiecare agenda lui dar dadeau o aparenta de unitate).

    • Liderii aia au disparut spontan asa cum si au aparut 😀

     Nu ii dezbina bre… le explica care era de fapt planul. Si-au facut treaba… dar nu mai e nevoie de ei in actele urmatoare.. ca acu se joaca alta piesa…
     Acu daca aia maraie e problema lor ca nu si-au inteles rolul in toata schema.

 8. Ce trebuie sa faca romania?. Pe langa ca ne-am cedat o parte din suveranitate avem putinta de a face ceva?. Avem mijloace?. De ceva vreme incoace tot facem nu? Cu afganistan, libia, irac cu scutu. Acum e vorba de ce vor face pretinii nostrii, aliati care trebuie sa ne sprijine, doara se gandesc la noi si la interesul nostru nu?.
  Am inghitit o gramada de mizerii am dat resurse ca o colonie africana, acuma sa nu-mi zica cineva ca trebuie sa ne descurcam singuri, eu nu misc un bat, cine a facut politica din ultimii ani, in prima linie.

  • Politicienii au facut de foarte putine ori ce trebuia si, daca ar fi trebuit sa conditionam actiunile noastre de felul in care-si fac ei treaba, acum n-am mai fi existat ca tara.
   In afara de razboiul de independenta, unde a existat un Carol I care a tinut cu mana de fier haturile organizarii armatei, in rest am fost catastrofali in ceea ce priveste deciziile politicenilor, dotarea si instructia armatei. De fiecare data am recuperat din mers si cu mari sacrificii.
   Nu are rost sa vorbesc despre lipsa de organizare si dotare la intrarea in cele doua razboaie mondiale sau despre marile scandalurii de coruptie la achizitiile de armament, in perioada interbelica.
   Daca decizi se misti sau nu un bat tine doar de tine, daca simti ceva sau nu.

   • Putem sta linistiti, avem scut si aliati, doara pentru cazuri de astea sunt nu?
    Ce simt acum? multa ura si fustrare pentru nemernicii care iau decizii si aleg directia tarii in numele meu, asta simt.
    Aia sunt singurii care ar trebuii sa aiba de suferit. Romanul trebuie sa-si asume raspunderea, numai la noi faci ceva si daca iese prost ridici din umeri. Asta se aplica de la chestii mari de interes national pana la nimicurile din viata de zi cu zi.
    Cum e si cu ala care a decis sa zboare in conditii nefavorabile, dupa ce a facut buba au platit altii, ca erau ei incompetenti si dezinteresati e una, dar au fost trasi la raspundere pentru prostia altuia.

 9. Bre „biata” Timosenko, abia eliberata din parnaie, luata pe brate de …popor, zapacita dar patrioata, surprinsa de eveniment dar folosind deja fraze cheie – „eroii nu mor niciodata”, a avut totusi suficient timp sa-si aranjeze parul 🙂 !

  Iar cine crede ca o coafura daia se face repede, inseamna ca a uitat cat timp poti sa stai dupa nevasta cand tre sa te duci la o petrecere 🙂 . Si cu toatea astea…coafura rezista!
  Si scaunul cu rotile?! De unde pana unde madama are nevoie de un astfel de mijloc de trasport ca nu stiam sa fie grav bolnava… Sau asa pare mai telegenica si asuprita?!

  • Normal, fara cozonacul ala impletit pe cap n-o recunostea nimeni.
   Deja le-a zis ca va candida si ca va baga Ucraina in UE. O oportunista feroce.
   Pana acum sondajele il dadeau pe Klichko drept favorit in fata lui Yanukovici si hop apare blonda cu cozonacul si i-o trage.
   Klichko era chiar plouat aseara pentru ca nu are experienta cutitelor infipte in spate, in politica.

  • Ai dreptate la treaba cu frizura, a fos primul lucru care mi-a atras atentia astazi cand am vazut-o la stiri , ori a fost pregatita , ori aia in inchisoare nu o tratau chiar asa rau cum se plangea , iar scaunul bineinteles ca e de efect pentru naivi , e clar ca acolo se coace una buna si asta a fost decat preludiul

   • frizura/coafura e nimic, voi nu vedeti ca parul dinspre radacina ii este negru/saten…n-a avut timp sa-l vopseasca iar in blond.. 🙂

  • Acum, ca Vladimir a terminat Olimpiada pe primul loc, va avea timp suficient sa o rada in cap pe Iulica. Asteptati-va ca in urmatoarele saptamani sa apara niste chestii misto despre gagica si vom vedea cum se duce dracu’ si armistitiul asta. O vor lua de la capat, de data asta, ‘opozantii” intre ei. Moscova nu crede in lacrimi, so the show must go on 🙂

 10. Nu stiu de ce dar parca am mai vazut filmul asta: dictatorul fuge, militia trece de partea poporului, este prezentat luxul in care se lafaia dictatorul, marile unitati sunt consemnate in cazarmi, seara apare in „balcon” dizidenta de serviciu care anunta sfarsitul dictaturii, aia care au luptat pe baricade sunt inca prezenti, dar deja in planul doi.. Ciudat, scenariul seamana teribil cu alta realizare de succes a MoskvFilm..

 11. Pe mine cel mai tare ma nelinisteste alegerile anticipate din Ucraina, evident in astfel de situatii sunt imperios necesare, dar mi-e frica de o fraudare masiva a acelor alegeri cu sprijin rusesc. Sa ne aducem aminte ca la ultimul scrutin „liber” din Rusia au fost cazuri relatate de presa in care Putin a obtinut mai multe voturi decat cei inscrisi pe listele electorale… ce se va intampla daca ucrainienii prorusi vor „castiga” masiv alegerile? UE, SUA si cei care sprijina deschis aceasta revolutie vor fi practic legati de maini si de picioare si nu vor mai putea face absolut nimic

 12. Aseara la Digi 24 Mircea Druc declara ca ce se intampla acum in Ucraina este doar inceputul si nu sfarsitul.Tipul zice ca desi pare nebunesc ce zice, va urma fragmentarea teritoriala a Rusiei.In primul rand zona Caucazului locuita majoritar de musulmani non-rusi isi vor revendica libertatea apoi vor urma si alte republici autonome cum ar fi Tatarstanul, samd.Aceeasi opinie o avea inca din anul 2008 si analistul american George Friedman.Stu Wilson nu te obosi sa iti aperi patria mama, Rusia, combatand aceste afirmatii pentru ca te ignor.
  Analistul politic Dan Dungaciu afirma ca dupa populatia de culoare si tigani, ucrainenii ii dispretuiesc si urasc cel mai mult pe romani.

  • Exact. Pericolul romanesc a fost bau bau-ul cu care inclusiv portocaliii lui TImosenko i-au tinut uniti pe ucraineni.
   De Rusia nu au avut curaj sa se ia, Belarusul e tot Rusia, la Polonia nu-i tineau curelele sa se umfle asa ca ne-au gasit pe noi mai fraieri sa-si arate muschii.
   Au fost spalati pe creier sistematic.

 13. Observ ca rusofilii nu si-au aprins festila de la chipiu ca sa ne arate calea cea dreapta 🙂
  Apartenenta Ucrainei la CSI a fost un esec. Si integrarea in Uniunea Vamala a Rusiei e vazuta in acelasi fel.
  Acesta e motivul pentru care in Ucraina se intampla ce se intampla.

  • Corect. Destinul Ucrainei este integrarea in UE. Rusia a facut prea mult rau Ucrainei.

   • de unde atata compasiune pentru „ucraina” bro?????? 🙂 )))
    in afara de minoritatile clar definite, populatia e rusa 🙂
    si este o tara formata din suferinta altora si nicidecum din teritorii de drept etc….
    nu imi dau seama de ce simpatizezi tu asa mult chestia aia, „ucraina”….

    • @M.C

     Nu stiu daca toata populatia poate fi bagata la categoria „rusi”:

     http://i.cdn.turner.com/cnn/interactive/2014/02/world/ukraine-divided/media/ukraine_map_region_language.jpg

     Cred ca Dragos nu vrea ca Ucraina sa se rupa pentru ca atunci vom avea la granita fie un stat loial 100% Rusiei fie Rusia direct in caz de anexare. In timp ce o Ucraina pro-Europeana dar ramasa intreaga e mai buna… pe principiul „focul la ei”. 🙂

    • Simpatizez Ucraina pentru ca urasc Rusia. Rusii trebuie tinuti cat mai departe de noi. Trebuie sa avem liniste si sa ne concentram doar asupra unirii cu RM.

     • @dragos stii cum ne iubesc ukrainienii pe noi? ca pe cancer 🙂

      • @vioniribu
       Vor invata ucrainenii ca dusmanul lor cel mare este Rusia.

       • @dragos, de unde scoti astea, parca iti inveti textul de acasa… aveam noi pe unul R.I. care tot asa ne baga povestiri dastea(bine, tipul era dus rau de tot, visa horneti si alte nebunii), sa nu o iei pe urmele lui 🙂

        • @vioniribu
         Avem cu totii dreptul la opinii. Iar opiniile mele sunt antiruse.

        • @dragos nu ti-am contestat dreptul la opinie, si nici nu sunt iubitor de rusi(ba din contra), dar trebuie sa vezi imagiena de ansamblu…ucraina este un stat artificial PUNCT…dupa mine ar trebui sa se desparta in doua state noi, astfel am putea sa ne luam inapoi macar Insula Serpilor(care valoreaza mai mult decat bucovina si buceagul la un loc datorita platformei continentale, pozitiei strategice etc) plus ca, daca am avea un astfel de stat in coasta ar incepe investitiile in armament, R. Moldova ar trece 100% de partea noastra…si pe langa astea chiar am avea o ucraina prietena(cea pro-europeana)

         cat timp ucraina e unita nu putem spera la o prietenie intre Romania-Ucraina…

 14. pentru aceste vise mari -aveam nevoie de 100 de f-16 de rachete anti nava. de 1200hp puse pe tr -urile – noastre
  de macar un satelit –

  dar noi sifonam 6,5 miliarde de euro pe an!

  • da? si cu cine sa ne batem? tu esti in firea ta? ai ideea ce inseamna un razboi?

  • daca iese bubuiala serioasa cu rusii nu te ajuta nici 100 de F-16, nici 1500hp pe tr-uri, nici satelitul tau 🙂 singura sansa sa tii piept rusilor ar fi capacitati de descurajare si abilitatea de a lovi tinte cu precizia unui chirurg la distante medii…facea-ti voi misto de mine cu volhovurile facut ROT-uri cu capete termobarice 🙂 dar chiar avem nevoie de asa ceva

 15. La ora asta ,cred ca Romania nu ar prea avea ce sa faca , mai ales cu ciurda de bolsevici pro-m-ue-isti , scenariu cu ucrainenii mie-mi pare oarecum asemanator cu scenariul basescu …parca ,iarasi netotii occidentali or cam fost luati prin surprindere din motaiala jocurilor facute , de catre niste ”coate -goale- ciumpalaci ” de eroi de fapt niste oameni disperati de saracie si nedreptate ,de a caror jertfa [ inutila cred deocamdata din pacate ] profita acu incet incet cozonacioaica si sleahta portocalie ..cu perseverenta vitejilor de dupa razboi . In acelas timp , halaltu dictactoriu [ a ucis neste oameni ! si ”negociatorii” zic sa i se pastreze integritatea pactului ?]e tinut in espectativa , ca daca ridica Putin spranceana , nemtii in special sa repete ”figura ”baroso – merkal referitoare la basescu..et company in speta ”umbra usl-ului la cozia -cotroceni .
  Deci nu e vorba nici de Ucraina , nici de Romania , e pur si simplu vorba ca occidentalii or fost treziti brusc din cantecul de leagan mormait de ”maica rusia” de niste ”ciumpalaci ”de eroi care or mai si crapat ”live on tv ”facand stirea sa circule pe virale …[ spre deosebire de noi care am fost mai pasnici ,ametiti , apatici si mai putini in convingerea unei schimbari in bine , ca bacteriile amortite intr-un vaccin ] .
  Nu era chiar scenariul trecerii in desuet al protestelor si luarii teritoriului la felie , ca pe la noi …fecalizat indelung intre cei 2 papusari [dealtfel propaduitori ai democratiei si ”bunei intelegeri ” desigur ,]
  Acu , usor iritati isi dreg vocea somnorosi si in scurt timp lucrurile isi vor relua somnu natiunii in matca lor fireasca [pleaca ai nostri , vin ai nostri ] sau una coapta acum intre rusi si occidentali , e numai o chestie de timp pt a-si bea o cafeluta .
  Da se putea totusi specula momentul amenintarilor rusilor referitor la soarta lui Ceausescu …daca cineva le-ar fi bagat morcovu , cum ca ”aha…deci voi stiti oaresceva …ce noi ne facem ca nu stim …”ar fi avut un moment de nesiguranta care putea fi bagat in propaganda promoldoveneasca … Din fericire , tocmai acu astia fac cancan , luindu-i si pita ”castigata cinstit” de la nasu dragusancei …oare no hi si-asta o cortina pt a-i lua ochii ”ciumpalacului ” revolutionar autohton de la neste chestiuni care o sa le resim-p-ta pe pielea lui cand va fi prea anesteziat sa mai faca ceva ?

 16. daca Ucraina intra in UE Romanica kaput

 17. Din cate stiu eu Ucraina detine teritorii romanesti..si nu Rusia…asa ca ..nu vad de ce atata compasine pt Ucraina…destrtraramarea ei ar insemna singurul motiv de a incalca Romania tratatele….cred eu..

  • Atentie la prioritati. Rep. Moldova este mult mai importanta decat nordul Bucovinei plin de slavi sau Bugeac. In plus suntem parte a NATO, nu putem sa facem ce vrem noi prin regiune. In plus, Rusia si Ucraina ar putea reactiona in cazul in care Romania incearca ceva prin Bugeac sau nordul Bucovinei.
   Trebuie sa fim inteligenti nu neglijenti.

 18. SIgur
  1.Romanica a fost facuta de puterile vestului dupa RCrimeei ca sa blocheze expansiunea rusa spre Mediterana.Ce nevoie o sa mai aiba de ea daca au Ucraina?
  2.Lenin/Stalin a vrut sa exporte comunismu pe modelu republicilor sovietice,acordu de la Yalta a facut ca Romanica sa ramana in carti ,ca tara invinsa ,dar a ramas totusi pe harta.Rusi au suprapus comunismu pe un model politic diferit ,adica avand Moldova sovietica practic ei nu recunosteau natiunea romana ,si asta a facut sa apara un conflict politic si de aicea pleaca dizidenta lu Ceasca si Dej.
  Acelasi lucru o sa se intample cu Ucraina in UE pentru ca Ucraina va impinge Moldova si o va sustine ;limba moldovenesca va fi limba oficiala in PE si Moldova o sa incerce sa-si recupereze teritoriile istorice.

  • Excelent. Totusi noi trebuie sa ne vedem de interesele noastre nu de cele ale UE. Noi vrem unirea cu RM si liniste la granita de est si nord, iar asta inseamna o Ucraina integrata in UE nu in Uniunea vamala cu Rusia sau chiar inghitita de Rusia.

  • @gigel
   „Limba de stat a Republicii Moldova este limba romana. Asta a decis Curtea Constitutionala a Rep Moldova, care a stabilit ca Declaratia de Independenta, in care limba de stat e romana, prevaleaza asupra Constitutiei, unde e scris moldoveneasca”. Asata cu privire la limba moldoveneasca.
   Moldova n-are ce teritorii istorice sa-si recupereze.
   Poate vrei sa vorbesti de Romania, dar sunt niste tratate internationale semnate dupa WW2 etc ….

 19. @Dragos.. Ucraina la ora actuala e o problema pentru noi ,iar Corupta aia care a fost eliberata e un cosmar pentru noi ca tara , asa ca lasa deocamdata atitudinea ta anti-rusa si gandeste lucid , pentru ca in momentul de fata situatia e neclara ,iar Ucraina lui Ianukovici era acceptabila decat ce o sa urmeze

  • Cu Timosenko la putere sau nu important este ca situatia sa se stabilizeze iar Rusia sa nu obtina nimic (sau doar praful de pe toba). Noi avem prioritatile noastre.

   • tocmai, ca aia nu are toata tigla pe casa, si e sustinuta de vest, face din „ucraina” o chestie si mai complicata pentru noi, daca vrem sa ne urmarim interesele….
    visele tale Dragos, nu au ce cauta in dimensiunea asta, cel putin

    iti sugerez, nu cu rautate sau sarcasm, sa te informezi mai bine cand vine vorba de „ucraina”, relatiile noastre, de-a lungul istoriei
    fa-ti o cafea, un ceai, si goagaleste putin 🙂

    • Asta este groaznic pentru Romania.

     • dragose daca rusul nu prea poate sa ne scoata dinti pe fata ca da urat la public, ucraineanul, ungurul si bulgarul pot…

      • Cu bulgarii, ungurii si ucrainenii ne descurcam, dar rusii vor fi intotdeauna cosmarul nostru.

       • mai repede o sa ne atace(nu neaparat militar) o coalitie regionala sustinuta de moscova decat rusii direct…din acest motiv trebuie sa ne aliam cu tari cu care nu avem divergente(polonia-turcia-slovacia-croatia-slovenia)…relatia cu sarbii am pierdut-o

        • @vioniribu

         si grupuletzu de la visegrad? 🙂

        • @M.C grupul ala este un fas 🙂 au vrut sa intram si noi in el dar ilici era cu mineriadele, cu alte dalea 🙂 intre unguri si polonezi exista o prietenie veche, dar care poate sa fie rupta daca ungurii fraternizeaza cu cine nu trebuie

       • Nu mai Dragose nu Rusia este cosmarul nostru ci noi insine suntem… Rusia este o tara care are inrtese proprii si cam atat.

    • @M.C
     daca ai ajuns sa tot postezi aceeasi poza de pe site-ul ultra basist ”in linie dreapta” inseamna ca virgula cunostintele tale politice sunt la un nivel foarte,foarte ”low”.tu nu pricepi ce ti se intampla in ograda ta,dapai in a altora…. harta aia ar trebui citita si in alta cheie,cea adevarata.si anume, ca toti incearca sa aibe relatii si cu rusii, numai noi suntem slugile celor care o au mai mare.tehnica asta a inventat-o chiorete.asta nu se mai complica,se uita la cine o are mai mare si purcede la …

     • @mihai444

      Rusii nu le spun ungurilor ca ungurii din Transilvania nu sunt unguri de exemplu. Sau sarbilor ca sarbii din Kosovo nu sunt sarbi. Insa rusii le spun moldovenilor ca nu sunt romani. Si nu de azi de ieri.

     • e prima data cand am pus-o domnu’ „bizantin”, si te rog frumos sa nu ma arunci intr-o tabara sau alta pentru ca faci o foarte mare greseala…e o simpla poza, indiferent de unde vine, tot este relevanta.

      as spune ca stai prost rau cu vederea daca nu ai observat convingerile mele clare, de cand misun pe aici, chiar in unele cazuri, si prin replici impartite reciproc.

      incearca cu altu’…

   • Nu tot raul nostru se invarte numai in jurul Rusiei :), poate ca ei au cea mai mare vina , dar lucrul asta nu trebuie sa ne orbeasca ; sunt multe tari care vor raul romaniei urmarind propriul interes si nu numai ( altele recunosc asta, altele se dau prietenii nostri).
    Mai bine ne-am tine prietenii aproape si dusmanii si mai aproape.

 20. De unde dracu’ atitia filo-rusi in Romania? E mai multa propaganda pro-rusa pe site-ul asta (si altele) decit era pe vremuri in Scanteia… Mai rasfirati baieti, mai rasfirati!

 21. Corpus Plautinum

  Doamne cîtă prostie ! Că basarabenii sunt oligofreni şi scriu SF că atît pot, înţeleg dar chiar n-a rămas niciun român întreg la cap ? Dacă n-aţi adus congresul de prezicători la Bucureşti să vă spună ce va urma, tot de geaba. Încercaţi mai bine cu pelerinaje la moştele sfinte, poate iese ceva.

  • las’ ca se intruneste masoneria la Bucuresti in aceasta primavara intr-un congres mondial.deci ii ai pastia care se ocupa cu de toate cum ar fi:astrologia,numerologia,tarotul,horoscopul,magia intr-un cuvant stiintele care formeaza baza ezoteriei,ezoterie care la randul ei sta la baza ocultismului,ocultism care e echivalentul rugaciunii crestinului catre D-zeu.ocultism pe care-l practica cu succes elitele care conduc occidentul in special cele din stados unitos. Asadar,Corpus Plautinium,am tras de mine sa-ti scriu aceste randuri ca sa nu mori prost si sa zici ca nu stiusi.uite,ar mai fi ceva avioane de cumparat pt. urmatoarele 1-2 escadrile pe 628 mil. euro :https://www.facebook.com/143383039143625/photos/a.147492528732676.34991.143383039143625/295608847254376/?type=1&theater deci vezi ca au,da?suntem si mentionati ”in the foto”.mandru sunt 😉

 22. http://www.youtube.com/watch?v=XrYDlkD2eWQ

  MOAB lansata de pe C-130…deci in prima instanta am avea capacitatea e a lansa astfel de bombe

 23. DRAGOS dragule tu nu ai cum sa ai mai mult de 15 16 anisori. tu vrei mare razboi vrei ca romania sa se intinda de la tisa pana la nistru vrei o armata ca marime similara cu cea a turciei poate. vrei o romanie dodoloata. te vezi mare strateg si conducator. toate astea le poti obtine jucand superpower 2. acolo poti face politica iti vin miliarde la buget iti poti face armata cum vrei tu poti creste sau scadea nivelul de trai te poti face imparat sau rege facand romania monarhie etc. apropo acolo armatele sunt reale cele de la nivelul anului 2000 parca. iti mai poti face si arme nucleare ca sa distrugi rusia si daca cumva americanii te enerveaza ii poti distruge si pe ei. BAFTA!

  • Gresit dragul meu cata. Eu doresc un singur lucru: ca Rusia sa stea cat mai departe de noi. Rusia este dusmanul nostru extern suprem. Apropo, tu cata, ai postat numai pentru un atac la persoana (doar de atat esti in stare)?

   • pana acum la aceasta postare ai 19 comment-uri dintr-un total de 113.cred ca ti-ai spus punctul de vedere, nu cauta sa ni-l impui si noua.raportul e de 1 comentariu la 5+ din care o mare parte din ele tre’ sa te mai calmeze pe tine.mai ho!

   • Fanatismul asta al tau antirus se datoreaza faptului ca esti destul de tanar, cunostintele tale istorice nu sunt inca fixate 100% si nu ai calatorit indeajuns (cred deloc) in tarile respective pentru a intelege bine fenomenul.
    Rusia dusmanul nostru suprem? Este un dusman, asta clar, insa un dusman de 200 de ani, care bate in retragere in relatia de dusmanie cu noi. E un dusman care putea sa ne termine definitiv dupa WW2 dar nu a facut-o. Un dusman care a trecut prin multe experiente, inclusiv cea a fanatismului nationalist. Un dusman care are multi dusmani; pentru care Romania si R. Moldova sunt piese de puzzle, nu cele mai importante.
    Romania e inconjurata de dusmani, asa a fost tot timpul. Pana si Marea Neagra ne fura din tarm. Toti au vrut sa ne ciunteasca din teritorii, sa ne distruga ca natie sau sa ne subjuge.
    Ungaria este cel mai vechi dusman activ, cca 800 de ani. Ucraina cel mai nou si cel mai tentat sa cada prada fanatismului statal. Rusii, cu foarte multa experienta au evoluat in cei 200 de ani in mai multe ipostaze. Au fost imperiu tarist, uniune sovietica iar acum sunt oameni de afaceri. Cu rusii te poti intelege in anumite momente, poti recupera chiar si teritorii daca bagi banul la inaintare (vezi exemplul RFG).
    In ultimele 20 de ani, cele mai multe dispute directe(stat vs stat) le-am avut cu Ucraina. Bistroe, drepturile minoritatii romanesti, platoul Marii Negre. Asta spune ceva despre situatia de fata. Asta desi avem un tratat de granita in care am cedat fata de ei niste teritorii unde noi avem dreptul istoric.
    Tu chiar crezi pe bune ca Ucraina e in stare sau binevoieste sa se opuna tranzitarii teritoriului sau de catre trupe/logistica rusesti in cazul unui conflict Moldova – Transnistria? Ce ne invata istoria din anii ’90? Ca Ucraina a furnizat voluntari care au luptat contra moldovenilor si ca a facilitat aprovizionarea separatistilor. Ce te face sa crezi ca istoria nu s-ar repeta?

    • Bine spus xulescule.

     O mentiune la ultima parte: in mod oficial Ucraina a fost instiintata de actiunea comandourilor moldovenesti dinspre teritoriul ei spre Transnistria, pentru a o ataca in timpul razboiului, si a fost de acord. Acum, e la fel de adevarat ca acele comandouri au fost capturate, poate le-a intins o capcana.

     Insa tot pe fata si in mod oficial, Ucraina a mai blocat traficul si/sau comertul cu Transnistria de mai multe ori, in cooperare cu Moldova.

     Banuiala mea e ca joaca la doua capete.

  • acolo poa’ sa-si vada visele implinite cu o Romanie a carei armate sa aiba vo’ 1000 Leo ,200 de EF sau Rafale combinate cu F16 block 60+,8 corvete,4fregate,18submarine…

 24. Ma cam sperie ideile astea ale tale, eu azi m-am tot uitat la tv si speram ca va fi bine…pace…dar, ma sperie faptul ca ideile tale par mai plauzibile…

 25. @Gabriel ,ha ha …cand is iritat [de] sociopolitic sau binedispus , ma joc cu cuvintele , parabole , sarcasmul si etc , sa nu ma apuc sa injur ….[in cel mai bun caz ]Situatia eu o vad asa , pe scurt :. Or murit niste oameni SIMPLI care au iesit sa protesteze din cauza saraciei si a disperarii .si a batjocorii .[ chiar nu conteaza inceputul , e ca cum o fost cu Arafat pe la noi , protestul a degenerat in nemultumire generala , nu neaparat pro sau anti rusa …asta-i numa propaganda pt a ascunde de fapt mizeria sub pres ]
  Pe cadavrele si nemultumirea celor care au supravietuit , atat de repede si cu ATAT CINISM se ridica viermii politichiei si sustinerea lor de catre ”mai mari” fie ca-s pro sau contra rusilor , occidentului ,sau antiminoritarilor etc .
  Chiar nu conteaza manipularea [ spiritul gregar functioneaza , numa azimutul tre fixat ] ., ma intereseaza doar expresia ochilor lor .Absolut la toti !, de la cozonacioaica la merkel , putin , negociatori ,etc e ACEEASI ! PRIVIRE PLATA ! NEPASARE PREFACATORIE [tradata de incercarea gesticii politice exersate ]si urmarirea interesului personal .
  Deci , ma bucur ca a fost revolutie pt . a da jos un oligarh , nu ma bucur ca altii oligarhi deja s-au pus in loc ,[ direct sau indirect ] si chiar sunt curtati de asazisii ”oameni de stat sau de bine ” din afara …profitand de moartea unor naivi .batjocoriti in continuare de jocul de putere .Acelas lucru la o scara fara victime [poate doar aviatice in ultima vreme ]e si pe la noi .Cinismul asta ma scoate din pepeni !

 26. „Victorie Yanukovici” 🙂

  Doamna Bula,

  Stiu ca e iarna si gradina de ceapa o sa o sape Eroul voinicel la primavara 🙂 dar totusi gasiti-i ceva Eroului de facut, un goblen ceva, sa curete cartofii, ca o arde pe bloguri in analize geopolitice 🙂

  Eroule, ai greu sa tii pasul cu analizele cand astia se misca in teren.

  E destul de greu de estimat ce si cum, cred ca nici handilaii aia din servitzii nu prea sunt pe felie, ca n-au acoperire gsm si nu pot sa faca triangulatia 🙂

  Deci s-a terminoiu olympiada, tot ce mi-a placut a fost faza cu pussy riot batute de cazaci cu biciul fara sa se sinchiseasca de fatza cu toata lumea care filma, restul cat 2 minute la stiri m-am uitat eu a fost plictisitor 🙂 , acuma rusii sunt relaxati sa se ocupe de problemele alelalte.

  Ce-o mai fi, om vedea, ca noi suntem spectatori si nu actori geopolitici.

  Oricum e iarna, foame o sa fie ca Rusia nu le mai da, cred ca nici mUE nu le da, gazul e scump, maidanul e frumos dar nu tine de foame. Nici blonda aia buhaita scofalcita cu coade impletite vopsite n-o sa tina de foame. Sa vedem de unde le aduce de mancare.

  Vad ca se tot insista pe ideea asta:

  „In aceasta situatie Romania ca trebui sa acorde sprijin Moldovei (informatii, armament, munitii, voluntari, in final trupe pe teren)”

  Bre, de trebuit o trebui 🙂 dar de aici pana s-o si facem e distanta ca de la referendum la demiterea presedintelui…

  Daca tot o tot pomeniti si insistati, hai s-o lamurim cum o facem, ca mie nu mi-e clar…

  Nu cred ca NATO o sa-i lase p’astia de capu’ lor prost.
  NATO, mUE si licuricii vor o Moldova independenta si europeana, basinescu sa-si tina gura ca-i face probleme lui leanca. Cu semnalele astea nu vad Alianta permitzatndu-ne sa intram intr-un conflict militar in zona aia.

  Dupa aia Moldovenii sunt liberi si independenti si europeni si nu vor Unirea.

  Asa ca stiu ei mai bine cum se descurca in caz de, probabil ca sunt pregatiti informativ, militar, economic si politic sa faca fatza confruntarii cu coloana a 555-a rusa.

  Asa ca de de sa moara romanii daca moldovenii stiu ei mai bine ce fac…

  P’aia ai doare in prastie de unire, se vor separat in UE si voi nu mai puteti de grija lor.
  Au apucat-o pe drumul lor, sa se descurce. Te pomenesti ca daca incepe bubuiala or sa inceapa sa planga sa vina sa-i ajute ‘fratii’ romani, cacat fu bine ai duru in prastie de fratii romani…

  Si nu sunt nici anti-unire nici anti-molodveni, asta doar asa ca o parere…

  Dupa aia, considerand ca trecem peste NATO si mUE si ne ducem de capul nostru la lupta. Cu ce ne ducem?

  Cu ce oameni, ca din aia 50000 jumate sunt colonei sau lucreaza prin birouri la departamentul pt relatia cu parlamentul, la departamentul pt relatia cu NATO, la departamentul pt relatia cu delfinii din Marea Neagra, la departamentul pt relatia cu mamelucele cu batic negru din ASTAN si la departamentul pt relatia cu Piratii din Caraibe.

  Aia n-au nici un chef sa lupte cu nimeni, si nici romanii in general n-au. De clasa sifilitica nici nu mai pomenim.

  Si cu ce armament, ca mai avem 10 MiGuri 21 care zboara, cateva zeci de tancuri mai proaste decat aveau rusii in ’70, 24 de Piranha si restul ARO244, cateva tunuri si niste LAROaMe.

  Cu ce ne ducem la lupta. Ca noi Armata practic ne-am desfiintat-o…

  Eroule, daca tot visezi razboaie, cand o suna mobilizarea, daca stai la casa sa nu uiti sa rupi o uluca din gard, daca stai la bloc sa nu uiti sa scoti o tzeava ceva din fatza blocului inainte sa te prezinti la unitate.

  Astia n-au avut tupeul sa miste Delfinul ca-i shucare pe rusi si matale visezi interventii militare in Transnistria…

  Asa ca Patriotismul e Patriotism, Prostia e Prostie. Sunt ‘doo’ notiuni separate.

  Ma rog, se poate dezvolta mult pe „tema” asta, insa in conditiile actuale mi se pare cam aventuriera ideea.

  Singurul mod in care am putea interveni serios cu „trupe pe teren” in regiune ar fi numai cu acordul licuriciului si nato si cu masinaria militara a alora in spate, altfel de capul nostru ne desfiintam ca stat (sa vezi coincidenta cu lupte de strada prin Har-Cov si alte surprize).

  In rest nu pot sa nu constat ca au aparut tot felul de trolli care au coborat nivelul comentariilor pana la penibil.

  Probabil ca ce se discuta aici a inceput sa deranjeze si au trimis catzeii sa reduca discutia la penibil.

 27. Nu e bre nici o victorie…. E un no win situation.

  Actualul guvern nu primeste bani decat daca merg la FMI sa ceara. Aia nu stiu daca sunt dispusi sa marce 15 mld intr-un sistem politic extrem de instabil. Dupa plata celor 15 mld probabil vor mai veni si alte note de plata ulterior.

  Daca criteriile geopolitice vor prima in fata criteriilor economice atunci urmatorul pas va fi lista de taskuri venita de la FMI. Care in mod cert va contine lucruri legate de conductele de gaz. Moment in care rusii vor trebui sa preia initiativa sa isi protejeze conductele si se ajunge probabil la razboi civil, interventii militare.

  Asta e varianta foarte scumpa…. varianta cea mai simpla este reteta Libia… se amplifica conflictele locale si se folosesc pentru a distruge infrastructura… printre care si conductele de gaze.

  Blocarea exporturilor de gaze se va reflecta foarte rapid in scaderea masiva a influxurilor de capital spre Rusia care va intra in criza economica…

  Daca nu eram slugi si negociam ca South Stream sa treaca prin Romania aveam o pozitie mult mai relevanta in peisaj… asa doar o lustruim la marele licurici si numim asta politica externa.

  O sa imi ziceti ca nu se putea totusi Belarus e cam in aceeasi pozitie ca noi… ei au putut negocia o conducta de gaz pe teritoriul lor.

 28. Apdeit: Ministrul de finante interimar a declarat ca Ucraina are nevoie urgenta de 35.000.000.000 dollars ca sa iasa din caca…din faliment…si ca propune o „conferinta internationala a donatorilor”…ha,ha,ha. ghici cine va fi singurul „donator”? Va fi unu’ care ia, nu da…incepe cu r si se termnia cu………..?

 29. Am inteles ca UE si FMI ar fi gata sa dea 20 miliarde Ucrainei.
  Sigur, vor pune conditii si e clar cine va pune picioru acolo si va „privatiza” si acapara ce e mai de valoare acolo in cazul asta (nu aia care incep cu R..).

  Dar Ucraina va iesi mult mai mult din sfera Rusiei atunci (nu de tot oricum), sincer nu stiu cum poate evolua situatia dar se pare ca „vestul” chiar a inceput sa puna presiune si sa intre incet incet in teritoriul ursului care pare cam descumpanit asa

  • Vestul ala poate mai inventeaza niste bani si le da, ca oricum quantitative-easing se face la greu.

   Nu ca donatie cum viseaza aia, ci ca imprumuturi cu ‘conditii’.

   Deocamdata lipsa de reactie ‘care este’ a Rusiei vedem cat o mai tzine.
   Putin fu ocupat cu Olimpiada. Probabil si cu gimnasta aia mai tinerica 🙂 , some end of life crysis…

   Chiar asa, nici o reactie, pare un pic neverosimil. In Georgia au reactionat suficient de bine.

   Parca mi s-a parut ca azi de dimineatza am auzit prin canalizarea de stiri britanica indemnuri la genul „Rusia sa nu intervina militar”. Se transmit avertismente 🙂 Or avea niste oaresce nelinisti, sau doar asa „baieti, sedetzi cumintzi”

  • „“vestul” chiar a inceput sa puna presiune si sa intre incet incet in teritoriul ursului care pare cam descumpanit asa”
   Nene, nu stiu de ce, dar cand vine vorba de Rusia si Germania in aceeasi propozitie, ma cam apuca durerea de stomac si imi vine sa bor…sa zic, nu e de bine :).

   • Germania cam face pana la urma ce i se cere de catre SUA atunci cand sunt de luat decizii cu adevarat strategice pentru „vest”/NATO si chiar UE (chiar daca mai maraie si incearca sa faca pe sefa in Europa, inclusiv agatandu-se de Rusia). Vorbim aici de decizii cu adevarat strategice nu campanii tafnoase starnite de franco-englezi gen Libia

    Altfel ajunge si ea f….ta, vorba lui doamna/domnisoara Nuland, si se trece cu bocancii peste ea si se face tot cum vor altii.

    Acum va ajunge doar cu banii luati (alaturi de FMI) pentru ca lucrurile sa avanseze. Iar tinta finala e Rusia zic eu, care devine tot mai izolata si mai sub presiune

    • Cum zici tu, dar mie in continuare imi vine sa bor…cand vine vb de Germania si Rusia. Atentie insa, Olimpiada s-a terminat abia ieri…show-ul de abia acum incepe, din pacate.

    • radu, ti-am mai zis. cea mai mare prostie e sa crezi ca rusia
     e in corzi. ai sa fii neplacut surprins sa vezi ca nu deloc
     asa si ca e capabile de mari surpize pt.oricine incearca
     s-o calce pe coada. ucraina e vitala din pdv al intereselor
     strategice ale rusiei. si n-o s-o lase din mana pt nimic in lume.
     lu madam merkel i se rupe in 14 de sua cand e vb de
     interesele economice ale germaniei. si sua stie asta. de aia
     l-a primit obama ca pe un rege pe hollande. ue n-o sa bage nici
     un sfant intr-o gaura neagra acum. mai ales ca ei nu sunt
     decat vioara a doua. interesul major cu-adevarat strategic
     e al sua. ue face figuratie si din cauza lui merkel mai ales
     vrea s-o f..ta madam nuland. deci ti-am mai zis, rusia inca nu
     e kaput. si nici n-are de gand. ca asta viseaza druc, e
     treaba lui. noi insa ar trebui sa fim cu picioarele pe pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *