Romania Military

Artileria in conflictul din Ucraina

Slava Domnului ca noi suntem doar observatori si nu combatanti in acest razboi criminal, dar din aceasta postura putem trage concluzii.

Rusii, macinati de coruptie si incompetenta, au intrat in Ucraina precum berbecii – cu capul inainte –  crezand ca lucrurile vor fi similare cu invazia Crimeei din 2014. Ei bine, lucrurile sunt extrem de diferite iar rusilor le-a luat destul timp sa inteleaga asta, dar odata ce au priceput ca vor lupta, au facut ce-au facut ei intotdeauna cand au avut posibilitatea: au adus artileria.

Nu discutam despre sucesul trupelor ruse in estul ucrainei ci despre cum piese de artilerie vechi, sovietice, inca pot face fata razboiului din 2022 (adevarat ca au in fata un adversar mult mai slab dpdv tehnic) cu doar cateva mici adaosuri.

Astfel, baza artileriei ruse din Ucraina (sau cele mai eficiente piese de artilerie) sunt cele autopropulsate, din motive lesne de inteles: mobilitatea.

2K25 Krasnopol

Rusii au adus pe front doua modele de obuziere autopropulsate (in principal) si anume 2S3 Akatsiya si 2S19 Msta-S, ambele sisteme folosesc calibrul 152,4mm. Cele doua sunt batrane ca vai de ele, fiind “inrolate” initial in armata sovietica dar si astazi fac fata cu bine frontului, folosind doua mici “jmecherii”.

Prima dintre “jemcheriile” folosite rusi este folosirea proiectilelor ghidate laser 2K25 Krasnopol (tot din era sovietica), proiectile care au suficienta acuratete incat sa loveasca chiar si un tanc. Necazul cu 2K25 Krasnopol tine evident de faptul ca tinta trebuie iluminata laser ori de la sol (de cercetasi sau trupe speciale) ori de vreo drona, dar odata ce iluminarea este in pozitie vine si proiectilul. Avantajul este dat si costul relativ mic al proiectilului si oricum rusii il au pe stocuri.

A doua gaselnita ar fi – si aici ar trebui si noi sa bagam la cap – faptul ca rusii, cu toata inapoierea lor, au drone cu duiumul in cadrul unitatilor de artilerie, se spune ca fiecare baterie ar avea acces la propria ei drona, iar in cazul 2S19 Msta-S, fiecare obuzier poate opera o drona, avand astfel o foarte mare mobilitate tactica.

Pe de o parte, Orlan 10, este o chestie zburatoare foarte ieftina, mai mult civila decat militara, lansabila cu o catapulta si recuperabila cu parasuta. Are o raza foarte mare si doua sau trei drone se pot folosi in sistem releu, trasmitand acasa datele culese de la foarte mare distanta.

Nu discutam aici despre drone sofisticate ci despre drone relativ simple, cuplate la un obuzier autopropulsat batran ca vai de el, sovietic la origine.

Nu intotdeauna ai nevoie de lucruri scumpe si complexe, cateodata razboiul arata ca capcanele din bambus sunt eficiente sau obuzierele vechi de 40 de ani daca sunt dotate cu proiectile ghidate laser si o drona, care desi este modesta creste eficienta artileriei la un nivel foarte bun.

Astfel incat rusii reusesc cu obuziere vechi, dar mobile, sa duca razboiul pe limba lor in Ucraina iar ucrainenii nu au alta varianta decat sa ceara, pe buna dreptate, artilerie vestica de mare precizie (care sa compenseze volumul redus) si sa spere la ce este mai bine.

SMArt cu doua submunitii

Acum, proiectilele ghidate laser nu mai sunt ceva exceptional, acest tip de marcare a tintei este din motive evidente cam de moda veche, dar in anumite conditii, un proiectil de artilerie merita sa fie ghidat, daca situatia din teren ajuta.

In privinta dronelor nu cred ca am mai avea ceva de adaugat, artilerie moderna fara drone nu exista si nici n-are sens sa investesti miliarde de euro in HIMARS daca tu nu vezi tinta, daca nu vezi tinta in timp real, pentru ca vedem ca rusii, asa corupti cum sunt, dispun de piese de artilerie grea autopropulsate.

Doar cu radare contra-baterie nu faci mare lucru, ele sunt foarte necesare dar fac parte dintr-un complex de senzori pe care artileria moderna ar trebui sa-i aiba la dispozitie.

Sigur ca 2S19 Msta-S, nu mai vorbim de 2S3 Akatsiya, nu se compara ca nivel de eficienta cu sistemele moderne occidentale precum Krabul polonez, PzH 2000 sau CAESAR, dar cu minime modernizari (la munitie si pentru a putea folosi drone) inca sunt eficiente.

Au raze de actiune mai mici, maximum 28 km, dar compenseaza prin mobilitate, iar mobilitatea este noul zeu suprem la care se inchina orice piesa moderna de artilerie. Mobilitatea si capacitatea de a descoperi inamicul…

In acelasi timp s-a vazut prapadul pe care il poate face PzH 2000 folosind la randul ei proiectile ghidate SMArt dotate cu submunitie. Prapad mare.

GeorgeGMT

Exit mobile version