Artileria in conflictul din Ucraina

Slava Domnului ca noi suntem doar observatori si nu combatanti in acest razboi criminal, dar din aceasta postura putem trage concluzii.

Rusii, macinati de coruptie si incompetenta, au intrat in Ucraina precum berbecii – cu capul inainte –  crezand ca lucrurile vor fi similare cu invazia Crimeei din 2014. Ei bine, lucrurile sunt extrem de diferite iar rusilor le-a luat destul timp sa inteleaga asta, dar odata ce au priceput ca vor lupta, au facut ce-au facut ei intotdeauna cand au avut posibilitatea: au adus artileria.

Nu discutam despre sucesul trupelor ruse in estul ucrainei ci despre cum piese de artilerie vechi, sovietice, inca pot face fata razboiului din 2022 (adevarat ca au in fata un adversar mult mai slab dpdv tehnic) cu doar cateva mici adaosuri.

Astfel, baza artileriei ruse din Ucraina (sau cele mai eficiente piese de artilerie) sunt cele autopropulsate, din motive lesne de inteles: mobilitatea.

2K25 Krasnopol

Rusii au adus pe front doua modele de obuziere autopropulsate (in principal) si anume 2S3 Akatsiya si 2S19 Msta-S, ambele sisteme folosesc calibrul 152,4mm. Cele doua sunt batrane ca vai de ele, fiind “inrolate” initial in armata sovietica dar si astazi fac fata cu bine frontului, folosind doua mici “jmecherii”.

Prima dintre “jemcheriile” folosite rusi este folosirea proiectilelor ghidate laser 2K25 Krasnopol (tot din era sovietica), proiectile care au suficienta acuratete incat sa loveasca chiar si un tanc. Necazul cu 2K25 Krasnopol tine evident de faptul ca tinta trebuie iluminata laser ori de la sol (de cercetasi sau trupe speciale) ori de vreo drona, dar odata ce iluminarea este in pozitie vine si proiectilul. Avantajul este dat si costul relativ mic al proiectilului si oricum rusii il au pe stocuri.

A doua gaselnita ar fi – si aici ar trebui si noi sa bagam la cap – faptul ca rusii, cu toata inapoierea lor, au drone cu duiumul in cadrul unitatilor de artilerie, se spune ca fiecare baterie ar avea acces la propria ei drona, iar in cazul 2S19 Msta-S, fiecare obuzier poate opera o drona, avand astfel o foarte mare mobilitate tactica.

Pe de o parte, Orlan 10, este o chestie zburatoare foarte ieftina, mai mult civila decat militara, lansabila cu o catapulta si recuperabila cu parasuta. Are o raza foarte mare si doua sau trei drone se pot folosi in sistem releu, trasmitand acasa datele culese de la foarte mare distanta.

Nu discutam aici despre drone sofisticate ci despre drone relativ simple, cuplate la un obuzier autopropulsat batran ca vai de el, sovietic la origine.

Nu intotdeauna ai nevoie de lucruri scumpe si complexe, cateodata razboiul arata ca capcanele din bambus sunt eficiente sau obuzierele vechi de 40 de ani daca sunt dotate cu proiectile ghidate laser si o drona, care desi este modesta creste eficienta artileriei la un nivel foarte bun.

Astfel incat rusii reusesc cu obuziere vechi, dar mobile, sa duca razboiul pe limba lor in Ucraina iar ucrainenii nu au alta varianta decat sa ceara, pe buna dreptate, artilerie vestica de mare precizie (care sa compenseze volumul redus) si sa spere la ce este mai bine.

SMArt cu doua submunitii

Acum, proiectilele ghidate laser nu mai sunt ceva exceptional, acest tip de marcare a tintei este din motive evidente cam de moda veche, dar in anumite conditii, un proiectil de artilerie merita sa fie ghidat, daca situatia din teren ajuta.

In privinta dronelor nu cred ca am mai avea ceva de adaugat, artilerie moderna fara drone nu exista si nici n-are sens sa investesti miliarde de euro in HIMARS daca tu nu vezi tinta, daca nu vezi tinta in timp real, pentru ca vedem ca rusii, asa corupti cum sunt, dispun de piese de artilerie grea autopropulsate.

Doar cu radare contra-baterie nu faci mare lucru, ele sunt foarte necesare dar fac parte dintr-un complex de senzori pe care artileria moderna ar trebui sa-i aiba la dispozitie.

Sigur ca 2S19 Msta-S, nu mai vorbim de 2S3 Akatsiya, nu se compara ca nivel de eficienta cu sistemele moderne occidentale precum Krabul polonez, PzH 2000 sau CAESAR, dar cu minime modernizari (la munitie si pentru a putea folosi drone) inca sunt eficiente.

Au raze de actiune mai mici, maximum 28 km, dar compenseaza prin mobilitate, iar mobilitatea este noul zeu suprem la care se inchina orice piesa moderna de artilerie. Mobilitatea si capacitatea de a descoperi inamicul…

In acelasi timp s-a vazut prapadul pe care il poate face PzH 2000 folosind la randul ei proiectile ghidate SMArt dotate cu submunitie. Prapad mare.

GeorgeGMT

87 de comentarii:

  1. Parerea mea..simplificata..intr un conflict ipotetic cu nato artileria rusa nu ar avea acelasi succes pt ca ar fi anihilata de aviatia nato+radare contrabaterie +propria artilerie aici vorbim de himars krab si multe altele de care tarile nato dispun in cantitati uriase.

    15
  2. Pana acum ucrainenii au primit multe modele de artilerie: M777, M270, Caesars, PHZ2000, Himars, Crab plus ce mai au ei prin curte. Ma gândesc că logistica și mentenanța reprezintă o provocare.
    Dar cu toate acestea au in impact asupra războiului. Rușii nu mai pot înainta fără muniție. Contraofensiva stă să înceapă. Și trebuie menționat faptul că aviația rusă e absentă cu excepția bombardării țintelor civile.

    11
  3. Aici e problema. Cantitatile nu sunt asa uriase.

    1
  4. În timpul ăsta, ai noștri desființează academia de artilerie de la Sibiu.

    21
    • Ce? Poftim?

      10
    • Astia sunt cretini…..de fapt cand ai un ministru care crede ca Austria e in NATO…

      23
    • Da si tu stirea, bre.

      2
        • Cred ca demult n-am mai citit un articol de presa care sa nu fie impanat de greseli de exprimare, informatii gresite si traduceri facute dupa ureche. Articolul asta nu face parte din categoria asta. Bravo d-lui Uszkai. Poate or fi si greseli dar nu le-am vazut eu. Ca urmare imi pastrez opinia. Dupa cum scrie pare ca are alta scoala decat papitoii si paparudele din presa centrala.
          Veste cu desfiintarea scolii de artilerie este din categoria celor „bune”. Bune sa faca praf un moral si asa destul de precar.

          4
        • Incredibil!!!!! Nu stiu ce sa mai cred. Sa aiba dreptate cei ce sustin ca pana si conducerea armatei e plina de capuse mujice? Altfel nu-mi explic cum poti sa iei astfel de decizii

          8
        • O știre de 2 bani, gen „Jana nu e moartă, Jana se transformă”!
          Domnul general, și autorul articolului, se plâng de transformarea școlilor( dacă e adevărat, nu numai Școala de Artilerie se va muta), că se pierde spiritul didactic și calitatea instructorilor, dar nu spun( sau nu știu), că nu prea mai existau instructori.
          În ultimul timp se purta detașarea de pe teritoriu a ofițerilor și subofițerilor la Școlile de aplicație, pe post de instructori, din lipsă de personal. Și asta nu de azi, de ieri.
          Cel puțin la Vâlcea, la Școala de Aplicație pentru Geniu, cursanții mai aveau puțin și-și făceau singuri programa de curs, și-și predau singuri la cursuri, din lipsă de titulari la catedre.
          Tot problemă de management resurse umane.
          Și că tot e vorba de artilerie, într-un oarecare batalion de artilerie există un singur ofițer de artilerie, întrei cei o mână de ofițeri din batalion.
          V-am mai zis, nu mai visați la tehnică. Nu prea mai are cine să o opereze.
          Părerea mea, hâc..

          12
    • @Dan Maftei
      O sursă pentru afirmația asta?
      Părerea mea, hâc…

    • Daca fac asta sa desfinteze CPATAA Ioan Voda din Sibiu, aia din MAPN.ro chiar sunt idioti, handicapati mentali si cealapi!
      In ceea ce priveste articolul este plin de invataminte si fapte practice de luat in seama pt folosinta armei artilerie in razboiul contemporan.
      Ma intreb daca si mariile genii de la conducerea MAPN.ro au tras ceva invataminte din actualul conflict din Ucraina pt toate categoriile de arme.
      Stie cineva cand ArmRo va avea in dotare tunuri-obuziere autopropulsate calibrul 155 mm de preferat cu tzeava de 52 de calibre (chiar si sh sunt ok)? Ar fi ok 5 batalioane a 18 toap = 90 toap.

      4
  5. Ce impact au obuzierele occidentale pe front?

    • Foarte mare. HIMARS rade depozite de munitie si centre de comanda in fiecare seara. A lovit si apararea AA (S400 parca) care a fost oarba si surda is poduri si alte puncte strategice.
      CASEAR, PzH2000, Krab si M109 sunt mobile si fac contrabaterie foarte buna, pe twitter sunt tone de videoclipuri cu baterii de 2S1, 2S3, BM-21 etc distruse iar M777 conform ucrainienilor loveste pe linia frontului in Donbas aglomerari de forte ruse impidicand-ui sa se comaseze pentru o ofensiva pe o directie sau alta.
      Din ce am inteles au M7777 si la Herson aduse si „lucreaza” la pozitiile muscalilor.
      Peste toatea astea se adauga 2S1, 2S3, Msta si sistemele de rachete sovietice care sunt in dotarea Ucrainei in numar destul de mare.
      Muscalii se plang si ca Ucraina are un numar mai mare de drone (inclusiv cu vedere de noapte) si le folosesc eficient in ghidarea loviturilor.
      De 3 luni, razboiul se poarte cam 80% doar cu artileria si se pare ca in ultimele saptamani lupta este relativ egala, poate si din cauza tonelor de munitie distruse de HIMARS si modul primitiv de aprovizioanre al muscalilor.
      Ah, era sa uit, au tras ieri prima data si cu M270 dar nu stiu care este efectul, ma gandesc ca identic cu HIMARS.

      20
      • Ucr are doar 12 HIMARS. Se pare ca sunt extrem de eficiente la distrugerea depozitelor de munitii, dar la tinte miscatoare nu prea.

        Cred ca-n ritmul in care se consuma munitie vor ajunge sa se bata cu sabiile.

        5
      • M270 ca efect ar fi dublu datorita rachetelor care sunt 12 ca numar.

        1
        • da, dar se misca ca un buldozer. HIMARS este mult mai bun, ziua sta ascuns cel mai probabil prin buncare sovietice la mare distanta de front, iar noaptea dupa ce ia plinul si tinta alearga pe drumuri printre alte mii de vehicule, se opreste direct pe sosea 2 minute cat trage si go. Un HIMARS poate face sute de km in o noapte, rama asta nu.
          Nu ar fi mare mirare sa le vedem pe un trailer ce alerga in noapte.

          7
  6. sa ma iertati ca revin la o obsesie mai veche a mea, dar avem o groaza de S-60 inca operationale. sau acum 3 ani cand am discutat la o zi a portilor deschise cu un sergent de la Bacau, inca mai erau, si urmau sa le mai tina o perioada operationale.
    Avem un tun vechi AA si destui operatori calificati, cu bataie lunga si care ar fi mortal contra unei drone lente cum e Orlan 10. Tot ce iti trebuie este sa il legi la un radar modern si mobil si sa il urci pe o platforma mobila cu costuri cat mai reduse.

    Daca am invatat ceva din Nagorno Karabach, Siria, Libia si Ucraina, este ca numarul si tipurile de drone au crescut si vor creste exponential. Ai drone de supraveghere, ai drone de atac, ai drone kamikadeze, ai altele releu si au inceput sa apara cele de alimentare (doar la americanos deocamdata). Deci este nevoie mare de guri de foc pt ca rachetele sunt scumpe si putine. Munitia in schimb e ieftina si se poate produce la noi. Tot ce trebuie sa faci e sa cumperi un radar gen Giraffe, sa pui la treaba resurse interne pt a face un upgrade la tun si la mobilitate.

    13
  7. ionica fonosch

    * D-20 M1955 si Kh-31 AS-17 ‘Krypton’ sunt de baza 🙂
    https://en.topwar.ru/199097-mnogocelevoj-potencial-upravljaemye-rakety-semejstva-h-31.html
    PS 1 daca reusesc sa cloneze ce au capturat isi vor reveni
    https://m.made-in-china.com/product/18km-Cooled-Long-Range-Military-PTZ-Thermal-Imaging-Camera-727051182.html
    PS 2 ptr S-60 trebuie focos si sistem de vedere in infrarosu la distanta
    https://www.baesystems.com/en/product/fuze-3p-ammunition

    3
  8. rusii au facut un kkt cu obuzierele lor, singura lor realizare este ca au arat asezari intregi pentru a putea avansa. Au tras cantitati enorme de munitii, erau clip-uri pe net in care se vedea un camp cu peste 1k de gauri de obuze. Dar de cand ucrainienii bubuie depozitele si podurile s-a subtiat rau bombardamentul.
    Rusii chiar daca au (cateodata) drone, nu-i ajuta cu mult pentru ca se pare ca nu au un sistem integrat de coordonare a tirului si de aia inca folosesc artileria in sensul clasic din ww2 cu bateria aliniata in care un responsabil comanda setarile si focul.
    De aia au atat de multe pierderi ca urmare a tirurilor de contrabaterie, lucreaza in pozitii statice ca in ww2. Faptul ca au multe autopropulsate la ei inseamna numai ca le muta mai repdede de pe o pozitie pe alta, dar nu folosesc un system dinamic pe principul hit and run ci sitemul vechi si rigid de comanda centralizata.
    La polul opus ucrainienii care detin indeva intre 1/10 din puterea de foc a inamicilor au reusit sa tina piept si sa distruga foarte mult tocmai ca ei merg pe principiul hit and run. Diferenta o face systemul lor de coordonare, este un soft produs local numit GIS Arta, ceva detalii aici :
    https://root-nation.com/en/articles-en/weapons-en/en-modern-artillery-is-ukraines-superweapon/.
    https://gisarta.org/en/
    Aplicatia este un fel de Uber artileristic.
    Diferenta mare este ca ucrainienii tin vectorii separati si dinamici, nu static. Practic ei au un sistem integrat de cautare a tintelor, miile de drone de jucarie cauta iar cand operatorul gaseste ceva intra pe tableta si marcheaza tinta in aplicatie, in cateva secunde centrul de control valideaza tinta si lanseaza request catre orice gura de foc din proximitate. Operatorii pieselor de artilerie, mslr-uri sau chiar mortiere fac pull la comanda, aplicatia le da si coordonatele locatiei de lansare, solutia de tragere si go. De aia sunt atat de eficienti si au pierderi atata de mici dupa atacuri de contrabaterie, practic lovesc de la orice distanta si orice directie. Am vazut clip-uri pe net in care comandantul unui Grad statea pe camion in mers cu tableta in mana ca sa gaseasca locatia ideala pentru lansare sau clipuri cu CAESAR care vine in viteza, in 1 minut era instalat pe pozitie, lansa 4-5 obuze si pleca. De aia au cerut arme occidentale, ei au nevoie de viteza si precizie, in rest tintele sunt la liber si gramada. Cred ca aplicatia este mult mai sofisticata, am vazut clip-uri in care ucrainienii cumparau de pe net statii meteo casnice cu anemometre (din alea de 200 eur), probabil ca aplicatia permite unor useri sa incarce si caracteriticile astea pentru a avea precizie in calcul.
    Si fac asta cu net civil, mii de drone luate de pe net si cu un soft facut de niste baieti destepti, fara fitze de miliarde cu sateliti, awacs sau comunicatii criptate.

    30
    • Ai vazut prea multe filme (sau jocuri pe calculator).
      1. Meteo de artilerie insemna masurarea vantului (directie si viteza la diverse inaltimi nu la nivelul solului.
      2. Un comandant de masina/baterie nu gaseste el locatia de atacat ca nu-i taximetrie. Misiunile sunt ordonate de esalonul superior care decide cine, pe cine, de unde si cand. Altfel se omoara ca prostii intre ei. Pentru povestea cu aplicatia, cine ii opreste pe rusi sa o pirateze si sa indice tinte care sunt de fapt ucrainene? Aplicatia iti da voie sa indici potentiale tinte. Validarea se face insa prin observare de care specialisti, care spun exact ce este tinta si daca merita atacata. Si cu ce.
      3. Asta e razboi nu e joc pe calculator sau oina. Raioane de concentrare, pozitii de tragere raioane de evacuare, rute de deplasare timi necesari munitie necesara etc etc.
      Doamne!!! Isi inchipuie unii ca la razboi te plimbi cu HIMARS-ul pe autostrada si, daca iti da Gicu un SMS te opresti si tragi vre-o doua.

      17
      • @Bloomberg
        100% corect!
        Părerea mea, hâc…

        10
      • vad ca tot ceea ce faci e sa reciti din imaginatie, vino cu un exemplu concret. Ce indrumi este fix ceea ce fac rusii. Lant de comanda, decizie executie = timp reactie mare. Eu ti-am spus ca e diferit si ti-am dat si exemplele. uite aici altele:
        https://inf.news/ne/military/bee7fdeb94b4e07d44c8e968bd2d7784.html
        https://threadreaderapp.com/thread/1523791050313433088.html
        https://www.thetimes.co.uk/article/uk-assisted-uber-style-technology-helped-ukraine-to-destroy-russian-battalion-5pxnh6m9p
        https://www.italianpost.news/ukrainian-war-here-is-the-satellite-tracking-app-that-locates-russian-targets/
        Uite aici tableta la o piesa de artilerie sovietica, in mana celui din dr : https://twitter.com/UkrArmyBlog/status/1546807645968932864?t=i-VQTNyMDae9vVh9jIAA4g&s=19
        2. Citeste mai cu atentie, ti-am spus ca tinta e marcata si validata, abia dupa asta se da in lucru. nu cere fiecare unde si cum vrea.
        3. daca aplicatiile ar fi cum crezi tu ai vedea cozi in fata fiecarei banci sau poate ca tu esti dintre cei care nu au incredere si fac coada la bancomate sa scoata cash. Sunt multe metode de authentificare care sa faca sigura o aplicatie. Nu vorbim de whatsup aici…si oricum inainte de aplicatie poti coda si cripta deviceul mobil sau poti configura ca geolocatia sa fie default ca sa-l vezi in ce zona a ajuns si sa stergi datele de la distanta. Astea sunt chestii simple basic care sunt implementate in companii care dau mijloace mobile la angajati.
        Si ca sa vezi ca nu e bluf, rusii au distrus o retea de sateliti in primele ore de conflict pentru ca stiau ca ucrainienii folosc net de la ei pentru aceasta aplicatie utilizata inca dinainte de invazie:
        https://protv.md/ucraina/secretul-succesului-ucrainean-o-aplicatie-considerata-un-fel-de-ridesharing-pentru-tunuri–2609331.html
        PS. am depasit demult varsta gamerilor

        8
        • Daca distrugeau o ‘retea de sateliti’ aveam probleme mult mai mari. Pana acum au fost efectuate doar cateva teste cu arme antisatelit (cate una de fiecare tara care a avut ceva de demonstrat) si apoi au fost o multime de discutii pe tema armelor antisatelit.

          2
          • nu sateliti ci o retea care livra net prin satelit. A fost atac cibernetic care a distrus echipentele alora.
            https://www.bbc.com/news/technology-60796079

            1
            • Stiu evenimentul. Au fost transformate in caramizi un numar de modemuri folosite la comunicatia prin satelit. Au fost inlocuite.

              In acelasi timp, Starlinku’ lu’ Musk a fost și el atacat cu jammere dupa ce ucrainenii au primit terminalele. Soluția a fost un update de software si s-a facut intr-un timp foarte scurt.

              4
        • Interesant C3i-ul ucrainean GIS ARTA …

          6
        • @adr iti apreciez comentariile mai ales pe chestii tehnice dar de data asta nu e chiar asa.
          responsabilitatea de control pe diverse segmente se poate da unui regiment/batalion dar de obicei, mai ales de artilerie reactiva, nu prea.
          initiativa trebuie sa existe dar blue on blue sucks….

          poate ca ai sa razi dar eu cand aud de precizie la artilerie, indiferent de care artilerie, ma gandesc prima oara la tehnici si proceduri si mai apoi la radar balistic, aplicatii…chestii trestii.
          de multe ori e doar un nea caisa care stie ce face si nu vreo super arma/tehnologie. e adevarat ca e viata mult mai usoara si mai lunga cand exista si tehnologia sa completeze pe nea caisa dar…
          mai ales ca din cate am citit pe net ucrainienii au primit piese de artilerie fara anumite componente.

          3
          • foarte posibil ca realitatea sa bata tehnologia ca pana la urma oamenii il folosesc, cam asa e si prin civilie cu userii, eu am vrut sa spun despre idea smart si ieftina de a pune in picioare un system. Altii cumpara tehnologie si soft de miliarde si se incurca in ele (arabii). Pana acum ucrainienii au gasit solutii smart cu resurse foarte limitate pentru probleme grave. Ma uit la aviatia lor, se dau cu ea zilnic si lovesc, ma intreb de unde au avioanele ca dupa 2 saptamani nu mai zburau deloc. Cel mai probabil sunt facute din bucati adunate de pe la toate rablele avute pe stoc. Vazusem la un moment dat un clip cu un Mig 29 avariat de rusi in bombardamentele initiale, era din nou activ si avea componente de ampenaj vertical de alta culoare, cel mai probabil canibalizate de la alta celula veche sau avariata mai grav.

            4
            • inteleg si ce zici tu dar fi un pic mai sceptic se poate ca aplicatia aia minune sa fie tare umflata de propaganda in perioada asta.
              cum o fi ca rus sa citesti despre ea si sa gandesti ca te omoara ucrainienii cu o tableta ? asta in sine are o valoare mai mare decat crezi…

              pana la urma razboiul asta a fost tare tare rudimentar de la dronele cvasi civile pana la tacticile de prim razboi mondial. nu am vazut mare branza de atacuri cibernetice, bruiaje sau operatiuni complexe. pana si desanturile alea cu parasutisti din prima saptamana au fost cam de amatori.

              mai tot ce a fost tehnologic a venit din vest pentru ucrainieni de la informatii, antrenament pana la arme.
              asa ca din senin aplicatia minune care toti dai click si arata unde e adversarul si pac artileria ii face tandari pare cam cusuta cu ata alba. nu zic ca nu se poate, zic ca nu e probabil.

              ca sa fac o completare unde mai stiu cate ceva la nivel de dorei ucrainienii par sa fi invatat/copiat de la vestici niste lucruri dar se vede lipsa de pregatire si exercitiu si de multe ori revin la obiceiurile sovietice. rar spre deloc vad manevre in asalt la nivel de pluton si mai jos. mai mult stau in sant si trag unii in altii. ceea ce este si principalul motiv pentru care s-au intors in primul razboi, deci nu sunt asa de inteligenti nici unii nici altii.
              dupa atatea luni de lupte n-au inteles nici unii nici altii ca sa stai pe loc = te-ai cacat cu stropi ca sa citez un clasic de pe site. probabil ca sunt limitati de lipsa de personal capabil sa faca aceste manevre nu doar de lipsa de tehnica.
              daca n-au personalul sa faca o flancare n-au personal nici sa coordoneze artilerii la nivel de taranusi. crede-ma ca nici cu 100 de aplicatii oricat de simple si de destepte jtac nu e pentru toti prostii si nici nu vrei sa faca toti jtac in zona finala de atac ca nu se mai intelege nimic daca primesti 100 de comenzi in 100 de arii. urgente o sa fie toate pentru aia de la sol cand se trage in ei chiar daca nu sunt.

              hai ca am facut un datamai carnatul semi-logic sper ca se intelege ce am vrut sa zic.

              6
      • @Bloomberg
        1.ai nevoie de date care pot fi furnizate de un radar doppler terestru sau goes https://en.wikipedia.org/wiki/Geostationary_Operational_Environmental_Satellite
        2.totul se reduce la doar 2 lucruri: drepturi de utilizator si timp de reactie
        2.1 fiecare utilizator este indentificat cu nume si parola, un cont. Fiecare cont are anumite drepturi:descoperire,raportare,verificare,validare si marcare tinta, dupa care urmeaza efectori teava,reactiva, drone.
        Daca vrei sa fii cat de cat sigur ca nu ai de a face cu un spoof sau middle man atunci folosesti certificate de securitate sau digitale,plus one time pass,in cea mai simpla varianta token de la applicatiile bancare. Pe urmatorul nivel este un yubikey care combina pe primele doua si este destul de securizat chiar si pt militari.
        Daca vrei ceva si mai bune atunci pui un yubikey bio. Mana dreapta utilizator in siguranta,mana stanga: sunt compromis,trimite coordonate gps pt distrugere,initiaza incarcatura cu termit.
        2.2 israelieni si-au redus timpul de reactie/distrugere de la 30 de min la penultimul razboi cu hezbolah pana la 3 min la ultimul. pana luau ei decizia isi strangeau aia tevile si plecau.Acum dupa validarea tintei se face distributie in masa (broadcast) al tintei si primul care o poate distruge o loveste(atgm,mortar,tun,tanc,elicopter,drona sau avion)
        3.pt amatori este doar un joc video,pt cei care stiu ce inseamna it este doar procesare de informatii.
        Si pentru toate astea ai nevoie doar de un telefon mobil cu un proc decent pe care poti sa il folosesti ca si calculator balistic.
        Intodeuna dar intodeauna timpul lung de reactie a insemnat moarte garantata de asta mor rusii si ai muri si tu.

        @Iulian
        Ai nevoie doar de un ip, nu conteaza cum il primesti,gsm,wifi,satelit,mesh,fibra sau cupru.Din moment ce ai access pui un vpn criptat si devii anonim.
        Daca esti doar un civil poti sa pui un tor ca sa raportezi tinta si nu o sa lasi nici o urma.

        @Alex (cel cu creioane)
        Exista un dispozitiv de comunicatii,in usa military,care sa poata comunica prin radio,gsm,wifi,satelit,mesh,fibra sau cupru (all in one)?

        @Robi
        blue on blue apare doar cand ai cretini care nu stiu sa foloseasca o arma, nu mai vorbim de it. Ai nevoie doar de cativa oameni inteligenti care sa faca doar verificare si validare tinte, fara acordul lor nu exista misiune de tragere.
        Te referi la calculator Balistic care poate sa fie inlocuit lejer de un telefon bun sau o solutie dedicata de fire control system.
        La primele m777 a fost scos/inactivat optinea de a trage cu Excalibur, problema rezolvata din moment cu ucrainieni au primit sau vor primi excalibur.

        Poate,Poate.
        1.Stie cineva costul de productie al unui proiectil de ghidat laser. merge si de vanzare dar cu surse,va rog.
        2.Un proiectil de 152,155 HE poate sa penetreze plafonul unui t72,t90? Dar unul de 105 HE?

        1
        • „blue on blue apare doar cand ai cretini care nu stiu sa foloseasca o arma”

          accidente se intampla, uneori din cretinism alteori din nenoroc. in irak in 91 au fost avioane americane care au tras in abramsuri pentru ca le-au confundat cu t72 si comunicarea a fost deficitara.
          se intampla blue on blue chiar si cand ai awacs si lant de comanda daramite cand ai tablete la toti taranusii cu apasa aici pentru artilerie.

          „Ai nevoie doar de cativa oameni inteligenti care sa faca doar verificare si validare tinte, fara acordul lor nu exista misiune de tragere.”

          asta zicem si noi 🙂
          fara personal calificat aplicatia pe tableta valoreaza 0

          „au primit sau vor primi excalibur”

          nu stiam asta, apreciez informatia. daca ai si o sursa ar fi super

          4
        • „Te referi la calculator Balistic care poate sa fie inlocuit lejer de un telefon bun sau o solutie dedicata de fire control system.”

          ma refer la radar nu la calculator balistic. counter battery radar/weapons tracking radar.

        • @ai.ui
          eu ma gandeam ca nu foloseste tableta pentru procesare ca si calculator balistic, ci face request catre un serv. web cu x/y din locatia curenta si un self de obiect pentru tinta si primeste in response solutia de tragere.
          Ma gandesc ca tinta poate fi dinamica si pe server poti avea date actualizate pentru geocode tinta sau ca pe server poti avea date actualizate ale altor parametrii gen (umiditate, vant etc) ceea ce pe un device e mai dificil.
          Legat de metodele de securizare, nu am stat sa le mai explic, dar ai inclusiv inclusiv posibilitatea sa activezi default localizarea ca admin si sa pui o aplicatia care sa trimita la intervale mici x/y iar in backend de pe server sa calculezi distanta in linie dreapta (e o functie banala) fata de un x/y din config (gen home), daca iese din un range faci un update 1/0 si blochezi automat tockenul pentru acel id de user. Metoda asta e folosita in tracking, doar ca da alerte la un admin.

          • 1. in cazul unei app comerciale este k dar trebuie sa iei in calcul ca este razboi si ucrainieni sunt penetrati de rusi in plus gasesc un bug sau chiar un backdoor. asa ca este sinucidere ca sa centralizezi undeva pozitile gps ale artileriei. Ceva de genul tipului de misiune pt submarine-launched ballistic missile, pozitia curenta a subului o stie doar cap si exo si navy secretary o stie pe cea veche de cateva zile, saptamani.
            App este folosita doar ca sa imprastie informatie. Poti sa pui un data push pe o fire mission pe o anumita zona geografica si de acolo este treaba comandantului piesei de artilerie daca accepta misiunea si cum o executa.
            Sunt amator si nu ma pricep, asa ca incerc sa explic mai clar. Comandantul primeste doar niste coordonate gps pe app,mail,sms pe care eu l-as cripta ca sa nu aiba ciolovecul anxietate. El decide in functie de distanta, stocul de munitie etc, etc daca accepta misiunea sau nu. sau poate sa ia legatura printr-un app p2p criptat cu alti artileristi si le toarne cateva zeci de proiectile daca se poate mrsi.
            2.La tinta dinamica iti trebuie drona cu laser designator,radar sau epik pe 122 altfel nu ai cum sa o lovesti. cu vremea ajuta americani cu un link catre o „prognoza meteo” pt urmatoarele 5 min.
            3.Trebuia sa scriu mai sus. Trebuie sa iei in considerare si radio silence,sa nu emiti nimic.Sunt cioloveci prosti dar pana la urma se prind daca cineva emite din 5 in 5 min. Apare un tipar si le atragi atentia. Nu stiu cat mai este trafic gsm in ucraina ca sa te pierzi in el. Cel mai bun exemplu sunt estonieni. app lor sunt modulare si traficul intre module este criptat plus toate datele sunt criptate.
            4. Eu as incerca sa tin totul cat mai descentralizat, compartimentalizat si totul criptat.trebuie sa presupui ca cioloveci o sa gaseasca o gaura,asa ca fara stocare de date intr-un punct central.

            1
        • @Alex (cel cu creioane)
          Exista un dispozitiv de comunicatii,in usa military,care sa poata comunica prin radio,gsm,wifi,satelit,mesh,fibra sau cupru (all in one)?

          Nu. WiFi si „commercial cellular” nu sunt considerate retele sigure. Exista asta:

          https://gdmissionsystems.com/communications/warfighter-information-network-tactical

          2
          • de costa aproape opt mil de euro piranha 5 ofertat slovacilor presupun in configuratie romaneasca,ce om fi pus din linkul tau, pe ele ca sa avem si noi?

          • Thanks.
            Este us army internet ? Nu ma refer la dod sipnet.
            Se pot atasa interfete de wifi si gms si sa le folosesti doar ca mediu de transmisie, ceva de genul vpn over ip ?
            Se pot face retele mesh intre soldati si vehicule ?
            La jltv au rezolvat problema cu mentenanta si uzura accentuanta ?
            Scuze dar nu am mai gasit nimic pe subiect.

            • 1. Nu.
              2. Nu…pentru comunicatii tactice…that’s what WIN-T is all about.
              3. Da…use you Harris family of radios and WIN-T.
              4. ??? Astea sunt probleme de a 1900 toamna.

  9. Nu sunt de acord cu domnul George. Rusii au armament foarte bun de razboi.Si ca un exemplu, pana si in razboiul din Golf unde americanii au deplasat peste 2000 de tancuri, de abia au distrus 150 de T 72.
    Nu prea inteleg pe cine vrea sa duca cu presul domnul George!?

  10. 1. HIMARS nu e artilerie, intra in categoria Rachete Operativ Tactice. Identificarea si desemnarea unor tinte valoroase situate la 50-70 in spatele liniilor inamicului tine de un esalon superior. Coordonarea unei resurse limitate (8 masini pana acum cateva zile acum 12) indica de asemenea un esalon situat probabil in directa coordonare a statului major general.
    2. Sa nu ne amagim. Ucrainenii spun ca folosesc in media 5-6000 de proiectile pe zi. Depre rusu se vehiculeaza cifre de ordinul 20-50 000. Bag mana in foc ca nici macar 1% nu sunt proiectile inteligente. Proiectilul inteligent de artilerie are un mare dezavantaj: puterea destructiva limitata. La aceeasi bani prefer sa iau 1 HIMARS (100 kg incarcatura, 85 km raza) decat 2 Excalibur (40 km/4 kg).
    Bofors/Nexter Bonus sau SMArt… alta categorie dar pentru a nu o irosi ai nevoie de observare directa si in timp real a tintei. si nic atunci nu ai garantia succesului, in proiectil sta in aer peste 30 de secunde timp in care un lindat parcurge intre 100 si 500 de metri.
    Deci sunt un add-on bun dar nu inlocuiesc inca functia de baza, de suport masiv de foc. Poate daca se vor reduce costurile de 20 de ori.
    3. Nu cred ca ucrainenii practica shoot and scout cu tunuri tractate, de tipul M777. Si din aceeasi categorie nici 2S19 nu e de lepadat. Are bataie mai mare decat M109 si suporta Krasnopol (desi in opinia mea krasnopol e jeg). Noi nu avem nimic autopropulsat.

    7
  11. Referitor la identificarea țintelor statice, din categoria depozitelor de muniție, sa nu uitam ca în tot teritoriul ucrainean ocupat de rusi activează forțele de cercetare-diversiune ale partizanilor, asa ca nu-ti trebuie musai o drona sa sai coordonatele unei clădiri. Un om din zona care știe terenul și topografia mediului construit, cu un Target Designator cât un binoclu poate sa transmită coordonatele foarte precis către băieții de peste linia frontului.

    5
  12. ”A doua gaselnita ar fi – si aici ar trebui si noi sa bagam la cap – faptul ca rusii, cu toata inapoierea lor, au drone cu duiumul in cadrul unitatilor de artilerie, se spune ca fiecare baterie ar avea acces la propria ei drona, iar in cazul 2S19 Msta-S, fiecare obuzier poate opera o drona, avand astfel o foarte mare mobilitate tactica.”

    Mai ce chestie si tocmai la drone au picat licitatia to’arsu dncu si tradatorii din mapn .

    In schimb armata romana se hraneste cu zvonuri …dupa ce s-o Bell-it drahnea de-o fost bun de ,puscarie acu se Scorpeste dncu …

    3
  13. Cercetarea în adâncime presupune resurse mari, respectiv timpi de reacție mari. De aceea Himars lovește doar poziții statice. Echipele de cercetare se deplasează greu pentru a identifica și valida ținte la 50-70km. Probabil sunt ajutați de parteneri cu geolocatie și probabil că și rușii amenajează la greu ținte false, dat fiind faptul că muniția inteligenta nu e numai scumpă e și foarte puțină.
    A fost uimitor faptul cum au procedat rușii la început, cu coloane mecanizate fără protecție aeriană și mai ales fără artilerie de însoțire. Aproape sigur sperau la o altă reacție a populației.
    Partea rea este că au învățat. Muniția lor clasica are o calitate: cantitatea. Se pare că ucr nu au suficiente piese care sa facă contrabaterie, proporția gurilor de foc e covârșitor de partea rușilor, iar efectul moral al muniției neghidate e cam același chiar și atunci când cade departe de țintă.

    1
    • ionica fonosch

      * Cu toate ca se „apropie” de HIMARS …putine stiri despre utilizarea sistemului „Smerch” Presupun ca daca lanseaza o salva spre o tinta „unica” obtin acelasi efect ca si un Himars 😉
      https://www.army-technology.com/projects/smerch/
      One Vivari system controls the six Smerch launchers in a unit and is housed in a separate command vehicle. It has either one or two E-175 computers to calculate ballistic and targeting data for each launcher.
      ** An officer of the RF Armed Forces called HIMARS projectiles a very difficult target, as they are small in size and fly at high altitude and high speed. However, in the end, the Buk-M3 anti-missiles shoot them down as well.Himars missiles are shot down after being detected at altitudes of about 22 km for about 10 seconds. There is usually no longer time to intercept, since the range of missiles is relatively short.

      1
  14. Autorul articolului pare nemultumit de ghidajul laser. Eu nu vad problema, e mai ieftin decat alternativele (lucru important intr-o lume in care un proiectil GPS sau cu ghidaj autonom costa cat un penthouse) e vechi si rodat, si de multe ori usor de implementat retroactiv pe munitie veche.

    @Sharky: cat de greu e sa marchezi tinte cu un laser? Ca spusei la un comentariu nu foarte demult ca nu e pt toti (probabil pt toti soldatii voiai sa spui). Dar de ce? E greu echipamentul? E greu timing-ul cu lovitura care e pe drum? E scump echipamentul?
    Pe dcurt: de ce nu poate avea orice soldat un designator? Sau macar sa fie anymtrenat sa foloseasca un sistem de tip dial-a-strike cum era gandit IAI Jumper?

    1
    • incerc sa raspund eu cu cunostintele limitate care mi le mai amintesc.

      jtac nu inseamna doar marcarea cu laser. lista cu tinte prioritate ti-o dau superiorii, zona din care stai si marchezi, traseul etc.
      e mai degraba spre fos decat spre infanterie specializarea asta.
      ca sa enumar cateva lucruri care trebuie sa le sti sa faci pentru asta sunt coordonarea de operatiuni militare( in mod special cele time sensitive) cu capacitate de interpretare si evaluare a situatiilor deci nu orice prost din start, transmisiuni, sa stie sa opereze toate jucariile specifice, controlor aerian, plus partea de cercetare/pathfinding si suport care o oferta unitatilor din camp.

      mai precizez ca nu e loc de eroare?

      aparatul in sine trebuie pornit la momentul potrivit pentru durata de timp potrivita din pozitia care trebuie. suna usor dar daca obiectivul se misca la distanta, ai teren neregulat cu vegetatie si obiectivul ii calareste pe ai tai si timpul trece….
      grele nu sunt cred ca maxim au vreo 15 kg alea mai mari cu trepied cu tot si alea normale gen binoclu au vreo 2-5 kg.

      ia cu un gram de sare ce ti-am zis ca a trecut peste 1 deceniu si poate fac confuzii.

      4
    • http://www.electro-optic.ro/saplar4_12_en.html din cate stiu le avem pe jderi. Daca noi le avem nu cred ca pt rusi o sa fie o problema dar pana se prind o sa isi termine ucrainieni stocul de skif.
      Cu laser designator contra apei calde ai o problema, ai avertizezi si initiaza kill chain.

      2
    • @ checkmate
      Nu e greu, doar că e chestie de prioritizare/ valoare a țintelor.
      Țintele de mare valoare(HVT-urile) nu prea stau pe linia frontului, de obicei, ca să fie dotat orice infanterist cu așa ceva. Și astea nu le descoperă/analizează/stabilește importanța orice infanterist
      E treabă de FOS/cercetare în dispozitiv, raportare, analiză, coordonare cu artileria/aviația, e un întreg proces în spatele desemnării unei ținte.
      Și apoi, muniția ghidată nu e ieftină, ca să-ți permiți să le arunci aiurea, după cum se trezește un infanterist să ceară. Dacă ar fi așa, nu ar face față artileria și aviația, combinate, la volumul de cereri de sprijin cu foc care ar veni de la infanteriști.
      Apoi, nici nu poți să iluminezi ținta la nesfârșit( în cazul în care nu te lupți cu desculți), și să-ți deconspiri poziția.
      Fiecare armă/specialitate are tactica specifică, și logica de utilizare, și asta nu se înțelege pe aici, când se fac cereri d-astea fanteziste.
      Asta e ca și cu optica de pe armă, din câte știu eu nici o armată din lume nu asigură aparate de ochire optice pe arme pentru toată lumea în dotarea standard. Din câte stiam eu, singurele arme care veneau cu optica în standard au fost Steyr Aug și G-36, restul erau opționale, și în majoritatea cazurilor erau eforturi personale, nu „government issued”. Cel puțin așa mi-au spus băieții cu care am vorbit pe unde am fost.
      Sper că am reușit să mă fac înțeles.
      Părerea mea, hâc…

      4
      • de curiozitate la noi se face si tacp ?

        2
        • @robi
          Nu știu!
          Știu că erau FAC-ării, inițial, deveniți ulterior JTAC-i, care se pregăteau la CIOS, iar la aplicațiile in care scenariul prevedea CAS, sau suport din partea aviației, sau joaca cu elicopterele, participa și un ofițer din partea bazei aeriene de unde veneau aeronavele.
          Dacă ei cooperau cu JTAC-ii, și dacă asta se poate considera TACP, nu știu să-ți spun.
          Părerea mea, hâc…

          2
          • A FAC is a pilot who in essence is an air traffic controller who prioritizes air tasking orders. A JTAC is normally an NCO that has either a primary MOS as JTAC (joint fires) or someone, not necessarily SF that coordinates air tasking orders with a FAC and has a secondary MOS as JTAC. Based on mission assignment by the FAC the JTAC coordinates the details of the air tasking order with „the pilot” in the terminal phases of the attack. Initial call for fire coordinated by the JTAC with the FAC or the FDC as the need may be.

            JTAC romani sunt scoliti la Grafenwoehr si sunt toti ofiteri…se pare ca nu au gasit niste taranusi mai spilcuiti care se pricep cu busola, raportorul si harta. Nu ca astia care sunt ofiteri ar inspira vreo mare incredere cand tu esti atat de lat in cur de zici ca esti puiul lui Tariceanu.

            1
      • Pt toată lumea optica nu,dar pt pifanteristi cam da,de cel puțin un deceniu jumate.

        Faza cu optica pare simpla,dar implica ceva modificări în ale tactichiei ca să aibă randamentul scontat.
        Primo,cu magnificare x4 la 200m ii cam vezi zambetul,deci pregătirea psihologica pt a putea sa-i faci mutra ketchup cam tre sa tina pasul cu capacitatea tehnica de a face lucrul asta.
        Secundo ,în mod normal sefimea da tinta,gloata face pac -pac în direcția aproximativa a reperului.Daca are ala zile scapă,dar acum vine un buluc de boabe pe mp.Ca e abordare rusească,germana sau engleză, cam tot la fel se face.
        Optica îți permite să te îndrepți spre abordarea tragatorilor de elita,sa determini în avans tinte ,dai semnalul și toată grupa lovește simultan ,în locul abordării secvențiale de dinainte.
        Din 1914 pana mai amu,arta șefului de grupa e sa concentreze focul băieților sai pe câte o țintă,în ordinea priorităților,a.i inevitabil ai un schimb de focuri de o durata oarecare.

        Dacă ajungi sa ai punct ochit-punct lovit,elimini sau reduci posibilitatea ălora sa răspundă,reduci schimbul de focuri,implicit reduci riscurile.Chestia asta se pretează pt raiduri și ambuscade,care vor deveni activitatea nr 1 a infanteriei.
        Ai tras și te-ai carat,a.i răspunsul ălora sa cada pe teren viran.

        Schimbul de focuri inevitabil atrage artilerie pe cap,lucru de evitat.

        Abordarea muscala e fix opusul,manevra tine ocupat adversarul, care e nimicit de artilerie.Problema natarailor e ca doar 5% din ei s-au prins ca nu tre sa dureze o juma de ora pana când pica obuzele proprii.Pt lucrul asta eu îs foarte recunoscător,altfel nataraii erau în stare sa câștige razbelul.

        Incapacitatea de a face măcar jumate din ce pretindeau ca fac la manevre e cea mai plăcută surpriza a realității înconjurătoare pe anul în curs.

        Cat despre artileria fartatilor haholi,treaba e mai simpla.E razbelul 1 sau 2,când stai în apărare.Necesita din oficiu mai putina muniție și mai puține piese(vaietele din presa îs vraja marii).
        Rusii tre sa niveleze fortificatii,în care pot sau nu pot fi ținte,dar asta necesita nspe boabe pe hectar.Ucrainienii trebuie doar sa observe mișcare,iar pt a combate asta trebuie de 5-10 ori mai putina muniție trasa .

        Rusii nu fac nici pe departe ce ar trebui sa facă la nivel de arme combinate,iar ca să combați cu artileria ce fac ei e suficient nivelul din 1916,un telefon cu fir un reper și un sfert de ora.

        6
  15. Sincer ma mir ca mai aveti papile gustative la cat ii lingeti in cur NATO si nu vedeti padurea de copaci. Articolul nu zice nimic. Rusul ii bate pe astia cu o mana legata la spate. Restul de 80% din populatia planetei a inteles ca deja se schimba directia si europenii plus colonia din nordul americii se duc dracu, culmea pe mana lor. Asa ca sa fie rusii tampiti si corupti, chinezii nu mai stiu cum, arabii nu mai stiu cum, ca voi domnilor in 10-15 ani o sa scrieti la lumanare si o sa va trimiteti mesaje cu porumbelul.
    Si daca sunteti asa priceputi in sisteme de arme de ce nu va angajati consilieri la Kiev, sa le explicati si voi cat de prosti is rusii si destepte sunt popoarele alfabet.

    1
    • Am impresia că nu vii pentru articole, ci doar îți place să-ți iei mumu…

      2
    • Ma tu de unde dreaku ai mai aparut? Nu ti-ai incasat kopeicile saptamana asta si te-ai trezit sa scrii pe aici si sa spurci site-ul asta cu prezenta ta? Stii ce ar teebui facut cu voi astia? Gasita o planeta undeva in cosmos si mutati toti acolo Incepand cu Putin si terminand cu Maika Russia. Sa stati acolo numai voi si sa faceti ce v-o taia capul acolo, sa nu ne mai deranjati in plm cu prezenta voastra hidoasa.

      4
    • Cu doua maini intregi erau la kiev in 3 zile. Cu o mana spate ce fac?

      2
    • Intre timp, concert organizat pentru ridicarea moralului soldatilor rusi de pe frontul din Ucraina

      https://twitter.com/DefMon3/status/1551152542884700161?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1551294616124723203%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.militaryimages.net%2Fthreads%2Frussia-ukraine-crisis.10344%2Fpage-1188

      Sa-l parafrazez pe marele Creanga, stiu ca sunt cam varza si eu, dar cand ma uit in jur incep sa prind curaj.

      In rest rusnacii au „reusit” dupa patru luni sa ia cel mult un sfert din Ucraina (procent din care deja controlau o parte dinainte de invazie). Au esuat la Kiev, n-au reusit sa ia Harkovul care era la o azvarlitura de bat de granita cu Rusia, au pierdut deja mai multi soldati si tehnica decat in tot razboiul din Afganistan, au pierdut nava amiral a flotei, au fost fugariti cu coada intre picioare de pe Insula Serpilor nu reusesc sa obtina suprematia aeriana (cred ca nici macar superioritatea aeriana), au evidente probleme cu instruirea majoritatii trupelor si cu coordonarea diverselor categorii de arme intr-un plan unitar si mai nou au probleme marisoare cu logistica si conducerea pentru ca Himarsu le distruge depozitele de munitie si centrele de comanda.

      Au ajuns chiar sa scoata de prin fundu depozitelor tancuri T-64 (nu ca noi stam mai bine cu T-55 dar totusi nu avem chiar pretentiile lor de superputere).

      Planul de a cuceri Ucraina, posibil si Moldova (cel putin sa ia Transnistria) si de a provoca fisuri letale in NATO si UE (cu perspectiva de a amenitnta si tari NATO de pe flancul estic) si de a cadea apoi „la pace” prin colaborarea cu Germania si posibil Franta pentru o reimpartire a sferelor de influenta in Europa (si chiar lume) si scoaterea americanilor incet incet din Europa a esuat lamentabil si pe termen lung. Din contra, a dus la intarirea NATO prin primirea Suediei si Finlandei si prin demonstratia umilitoare a calitatii scazute a tehnicii rusesti si prin demolarea imaginii atent cultivate a puterii armatei ruse ca un tavalug modern, evoluat al armatie rosii.

      Daca nu aveau armele nucleare ii manca NATO de vii la micul dejun intr-un conflict clasic. Chiar si asa nu mai dureaza foarte mult pana cand ICBM-urile vor deveni depasite (de aia se chinuie rusii cu incarcaturi independnente manevrabile, super-torpile nucleare ori incercari esuate cu rachete de croaziera cu propulsie nucleara care sa zboare pe la Polu Sud si sa atace SUA prin Texas sau mai stiu eu.

      De partea cealalta vin insa masuri mai concrete si periculoase, americanii scot in curand noul bombardier strategic stealth si au in lucru rachete de croaziera stealth si rachete hipersonice. Numa cu astea pot da o lovitura preventiva care sa distruga suficient din arsenalul si centrele de comanda rusesti astfel incat sa le limiteze posibilitatea unei contralovituri de tip MAD (mai ales combinat cu noile tipuri de aparare AA care se vor dezvolta, de la rachete AA la arme cu energie dirijata)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *