Enervarea zilei – clanul specialilor

Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare… dacă nu vrei să urmeze calvarul. Vrei să ajungi ca Elodia? O să-ți tăiem picioarele și mâinile.

Este mesajul primit de Emilia Șercan în 2019, atunci când investiga plagiatele doctoratelor albastre și ale servițiilor.

Mesajul a fost trimis de indivizi responsabili să învețe dreptatea, corectitudinea, respectarea legii pe alți indivizi care la rândul lor ar trebui să apere și protejeze cetățeanul de rând. Adică chestorul de poliție Adrian Iacob și comisarul-șef Mihail Marcoci, fostul rector, respectiv fostul prorector de la academia de poliție (azi 21.07.2022 ziua pronunțării sentinței fiind tot angajați ai poliției române), au recurs la amenințarea cu moartea cu mâna unui subaltern angajat în cadrul academiei – ofițerul George Adrian Bărbulescu.

În 2022 iulie înalta curte de casație și justiție dă sentința:

  • Adrian Iacob și Mihail Marcoci primesc o condamnare de 3 ani cu suspendare;
  • cei doi primesc și pedeapsa de interzicere a următoarelor drepturi, pe o perioadă de 3 ani:
    • dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în alte funcții publice;
    • dreptul care implică exercitarea unei funcții care implică exercițiul autorității de stat;
    • dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii;
    • dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei unei persoane juridice de drept public.
  • cei doi să urmeze programe de reintegrare socială;
  • 120 de zile de muncă (~ 6 luni) la una din instituțiile: Administrația Lacuri, Parcuri Agrement sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare.
  • cei doi vor trebui să plătească 80000 de lei daune morale (inițial academia de poliție trebuia să plătească în solidar, însă a fost admis apelul său și este curată ca lacrima)

Cuvântul cheie în sentință este SUSPENDARE. Încă mă întreb cum se poate ca în condițiile în care infractorii (1) având funcții de conducere în una din structurile menite să asigure protecția cetățenilor, (2) folosindu-se de autoritatea pe care o au, (3) au amenințat cu moartea un jurnalist de investigație justiția să nu găsească nimic agravant în aceste fapte. În loc să aleagă pedeapsa maximă pentru circumstanțe agravante să aleagă sentința cu suspendare. Mai rămânea ca judecătorii și procurorul să ceară condamnaților scuze pentru deranj și să accentueze că atât au putut face pentru că nu exista pedeapsă mai mică.

Este aceeași justiție care:

  • rezolvă ultrarapid dosarele plagiatului premierului general, violențelor civile din 10 august și al armei sustrase;
  • atunci când vine vorba de a sancționa ***** din jandarmerie sau interne se pierde cu firea;
  • când ar trebui să judece un dosar legat de o problemă sistemică (Colectiv) aruncă totul pe proprietarii clubului.

Același minister albastru și aceeași poliție română și aceeași justiție mai sunt implicate într-o operațiune de compromitere după ce Emilia Șercan a scos la lumină plagiatul premierului general Ciucă. Nu voi comenta nimic despre aceasta, investigația fiind întârziată intenționat (conform declarațiilor Emiliei Șercan) în curs.

Două din cele mai speciale categorii din România – epoletul și roba – și-au dat mâna și nu de ieri sau de azi, ci de multă vreme. Acestea sunt doar două compartimetnte separate care lucrează împreună pentru aceiași păpușari.

Președintele vorbea de România ca stat eșuat; nu a spus însă rolul și responsabilitatea pe care le are în această construcție la care s-a referit. Urmărește cu îngrijorare. Ministrul Bode doarme.

Să recapitulez:

  • ai funcție de conducere în poliție unde ai clienți din politica mare și locală
  • bonus, amicii din serviții – vizați și ei de investigații – se pun în mișcare și ei
  • ameninți cu moartea pe cei care își bagă nasul
  • ești mutat pentru a se liniști treaba dar ești păstrat in sistem
  • primești pedeapsa cu suspendarea
  • după expirarea perioadei de restrângere a drepturilor toate ușile vechilor clienți sunt deschise așa că vei deveni:
    • parlamentar sau
    • secretar de stat
    • director de departament undeva
  • vei ieși eventual la pensie, ca special, pentru merite deosebite în cariera dedicată ordinii publice
  • când îți dai duhul ești înmormântat cu onoruri

PS: comentariile sunt permise; cele care nu sunt la subiect și/sau nu spun nimic vor fi șterse.

52 de comentarii:

  1. Știu că o să mă înjurați că zic asta: sistemul de justiție e varza pentru că judecătorii nu au fost niciodată independenți. Lucrurile nu sunt însă nici pe departe încă atât de grave ca la vecinii țării din est, sa nu mai zic de aliații polonezi sau de turcaleți.
    Păreri poate avea oricine despre justiție, și catetul și pisica se supără când sunt nedreptățiți, așa că risc si eu o părere de neofit legata de ineficienta sistemului:
    – stabilitate, predictibilitate și transparenta în privința drepturilor și obligațiilor pe care le au in societate
    (incriminarea și sancționarea eficienta a oricărui surplus venit ba de la primării, ba de la consilii județene sau mai știu eu de pe la ce client potențial al sistemului de justiție)
    – pensionarea și înlocuirea eleganta a personalului format înainte de ’90
    – competiție internă bazată pe competențe și rezultate
    – un sistem eficient, predictibil și transparent de sanctionare a abaterilor, in special al celor probate de instanțele internaționale recunoscute la noi
    – limitarea realista a conflictelor de interese (știu cazuri în care soții au divorțat formal că sa rămână în magistratură respectiv în avocatură evitând conflictele incriminate prin lege)
    – eventual salarizare negociabila individual pentru toate categoriile de personal din sistem in raport cu piata muncii (plafon sabilit anual pentru plata noilor posturi în funcție de prognoza numărului de candidați și renegocierea periodica a salariilor)
    – eliminarea și interzicerea oricăror alte beneficii in afara de cele salariale. Pensie exclusiv pe baza de cotizare pentru eliminarea unui factor de presiune politică.

    Probabil că lucrurile astea nu se pot rezolva pur și simplu nici cu spirale la răsăritul soarelui nici cu prohod pentru invocarea ploilor și va fi nevoie că țara întreagă să piardă ceva foarte valoros pentru că parlamentul să respecte interesul național și să lase sistemului de justiție aerul de care are nevoie într-un stat de drept

    12
  2. Salut. Asta e justitia la noi, ar trebui si corect ar fi ca toti cei care au obtinut titlul de „dottore” sa publice teza, sa stim si noi populimea, daca a studia sau a copiat.

    4
  3. Herr Von Renn Weg

    Primul „articol” despre enervarea financiara a fost un rant foarte greu de urmarit.
    Inteleg frustrarea si ingrijorarile, insa dpdv informational, nu ne ajuta (cel putin pe mine) formatul de rant.
    Inteleg si abordarea granulara vis a vis de tematica blogului, anume ca aceste evenimente prezentate punctual (cazul de amenintare, economia, justitia arondata politic) fac parte chiar din esenta sigurantei statului, chiar daca nu prea au legatura cu militaria sau mai ales cu tehnica militara (lucruri care probabil sunt interesele multor cititori atrasi de RumaniaMilitary)… insa hai sa nu pierdem din vedere ceea ce ar trebui sa fie scopul acestor postari! Educarea/informarea cititorului! Si sa nu transformam un blog militar, unde cititorul intra sa gaseasca informatii sau pareri relevante pe subiect, sau sa participe la o discutie care sa ii imbogateasca perspectiva asupra unei chestiuni de natura militara, de aparare, de siguranta nationala… intr-o supapa de refulare care se intampla sa aibe o audienta mai mare decat pagina proprie de pe reteaua de socializare preferata de autor!
    Ba chiar intuiesc eu ca formatul acesta de postare, rant/monolog al frustrarii (sau cum s-o traduce in romana), s-ar putea sa faca mai mult rau, prin stilul greu de urmarit al informatiilor, prin indepartarea aparenta de tematica militara a blogului, prin numarul mare de postari de acest fel (4) ce trebuia sa fie o exceptie, dar si prin dezactivarea comentariilor, lucru dispretuitor pana la un punct, pt cititorul care este exclus de la discutie, care nu poate cere clarificari, caruia poate sa ii scada nivelul de incredere in blog ca urmare a masurii nedemocratice si care nu beneficiaza de increderea ce ar trebui acordata unui adult in ce priveste libera exprimare! Si pana la urma pentru ce? Ca lumea nu s-a inghesuit deloc la comentarii, lucru care ar putea fi un indicator si pentru impactul „articolelor” asupra audientei! Si sunt perfect constient ca aici mai activeaza si troli, persoane care comenteaza in scopuri daunatoare Romaniei, insa acestia ar trebui blocati punctual, desi uneori argumentele lor rau intentionate pot constitui o oportunitate buna pentru a le demonta si astfel dezamorsa unele nelamuriri/frici pe care le pot avea si cititorii legate de subiect.
    In rest, sunt de acord cu informatiile „articolelor”.

    14
    • Legătura frustrarilor autorului materializate în articole pe un blog de tehnică militară ar fi că tocmai din cauza acestor drenari de bani și persoane care ocupă funcții unde nu au ce căuta, nu există dotarea necesară în forțele armate. Zic și eu…

      17
      • Herr Von Renn Weg

        @Gabi
        si eu am „zis”! Toti „zicem”! Legatura e clara! Rant-ul sacadat si atitudinea de: acum voi doar ascultati, sunt obiectiile mele la aceasta postare.

        2
    • Primul a fost despre SPM si inceperea urmaririi Rusiei. Se vede ca ai citit cu atentie.

      Desi ar putea parea, termenul de frustrare nu are legatura cu subiectul. Inteleg, este obisbuinta de a eticheta orice exprimare contondenta descarcare a frustrarii. Nu ma frustreaza nimic, sunt ingrijorat pentru punctul in care au ajuns lucrurile si directia in care merg. Pentru viitorul pe care nu il vad foarte luminos.

      Dacă internele si justitia evita sa isi faca treaba atunci cand trebuie fiind doar folosite ca structuri ale unei grupari mafiote este, IMO, o problema de siguranta nationala. Chiar daca aparent nu are legatura cu MApN.

      4 intr-o saptamana? Pentru ca atat de rau stam/am ajuns. Consider ca a tacea atunci cand sesizez si vad probleme este la fel de criminal cu a participa la actiunile respective.

      Ideea cu supapa de refulare pe un site cu audienta este hilara si din categoria propagandistilor lui Nicusor. Am ales intentionat forma contondenta, abraziva, scurta si nervoasa pentru a se potrivi cu titlul – se numeste stil sau forma de transmitere a ideilor. Singurul beneficiu pe care il am scriind pe blog este că că irosesc timpul – o resursă limitată – doar pentru că îmi place și să scriu. Timpul acesta l-aș putea petrece cu familia sau făcând o activitate lucrativă, facturată cu minim X EUR/oră.

      Ceea ce ai vazut in 4 postari condensate este rezultatul citirii de rapoarte de activitate, cautarii de informatii publice, citirii de carti si studii, agregarea stirilor, citirea investigatiilor referitoare la plagiat, studiul datelor referitoare la buget si economia Romaniei, citit legile si vazut modificarile lor, experienta in sectorul privat, interactiunea cu institutiile statului in diverse situatii. Aveam posibilitatea de a alege intre a scrie un text lung sau un text scurt referitor la aceste subiecte cu investitii diferite de timp.

      De asemenea, ceea ce am aflat in timp este ca numarul comentariilor nu este un barometru pentru calitatea textului. Textele despre functionarea motoarelor cu combustibil solid sau despre ce se intampla cu sistemelede calcul supuse radiatiilor cosmice sau acceleratiei au adunat o mana de comentarii.

      Dezactivarea comentariilor am decis-o deoarece (1) acest stil/aceasta forma pot indemna la comentarii mult prea ‘spumoase’ sau insulte si nu am timp sa moderez comentariile, (2) forma aleasa pentru a transmite ingrijorarea si perspectiva sumbra nu solicita dezbateri ci transmitea o un punct de vedere asupra unei stari de fapt. In plus, abordarea este interesanta – vrei comentarii permise, aducand argumentul democratiei – dar consideri ca eu exprim frustrari si ar trebui sa ma opresc. Adica toleranta ta la frustrarea ca nu poti comenta ca nu ar trebui scrise asemenea texte este minima. 🙂 Interesant.

      18
      • FF util ! Multumesc Iulian !

        2
      • Herr Von Renn Weg

        Sunt de acord cu lucrurile din prima parte a comentariului, chiar si eu am precizat, de ex, legatura dintre coruptie si siguranta nationala…
        Apoi ce ai scris pe la mijloc arata ca nu ai inteles sau nu ai vrut sa intelegi mesajul meu…
        Insa cu finalul ai exagerat, interpretand cat nu era cazul! pt ca eu ma refeream doar la dreptul la replica/opinie/acord/dezacord/completare/etc… Adica tu ai spus ce ai avut de spus, dar lasa canalul de comunicare deschis! Si la atitudinea fata de cititor adusa de masura dezactivarii comentariilor.
        As mai fi vrut sa detaliez ca si eu ma informez ca si tine, insa nu am indrazneala ta de a spune ca „studiez”! pt ca daca „studiai” tot ce ai spus, avea sa publici un articol stiintific, nu un rant!
        Iti place sa scrii? Bravo! Toti ar trebui sa ne exprimam opiniile mai mult, pt ca astfel primim feedback/evaluare si astfel ideile noastre primesc un reality check/raportare la realitate… insa si cititorilor trebuie sa le placa sa citeasca, sau cel putin sa le fie usor sa urmareasca ce vrei sa spui! Altfel nimeni nu iese mai castigat, ba chiar toata lumea pierde timp, dupa cum ai si precizat! Dar in fine… e o ora tarzie pt asa ceva.

        3
    • Baietii, ma bag si eu aici cu niste chestii sistemice – siguranta nationala functioneaza pe chestiuni ce sunt interdependente Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională are cel putin o componeta magica exprimata in titlu – Ordine publica. Ordinea iaia publica este in sarcina mai multor institutii, insa cu precadere 3 din care una are statut militar. Adica jandarmeria, politia si coana justitie, aia de poate si aplica ce constata primele doua adunaturi de neamuri.
      Deci nu doar ca este conex cu blogul militar dar este si tema de gandire. Gaditi-va de asemena la tot felul de oscialtii, precum DGPI, o strcutura cu statut civil, functionaresc – politist, devenita structura militara in 2016. De asemnea logica transformarii la pensionare a gradelor politienesti in grade militare.
      Academia de Politie este institutie legal asimilata institutilor militare de invatamant care produce anual serii de militari, armele jandarmi si pompieri la care bonus de 3-4 ani, produce si ofiterii de justitie militara MApN. Mai interesant, MAI pregateste de ani de zile ofiteri si maistrii / subofiteri in structuri Mapn.
      In conditile aceste interdependente cred ca articolul lui Iulian nu dar ca are ce cauta pe blog, dar mai este si binevenit. Ca nu ar trebui sa fie asa, si amestecam oaste cu justitie cu politii este logic corect, insa neconsitent cu realitatea cotitdiana carpato-danubiano-pontica.

      • Herr Von Renn Weg

        @lt(rez) Eu nu am negat legatura problemelor exprimate in articol cu armata/siguranta nationala… Problema a fost textul incetosat si cu exprimari greu de urmarit. Are prea putina informatie si prea multa „enervare”… Peste asta mai e si dezactivarea comentariilor, lucru extrem de rar pe RM in mod normal!

  4. Au fost degradați ?
    Dați afară cu dezonoare ? ( in USA așa se cheamă. După nu găsești post nici de portar )
    Eventuala pensie redusă la nivelul minim ?

    Nu ? Nu? Nu ?
    Clar Romania e o dictatura a epoleților. Nu credeți ? Vezi cine e prim ministru.

    PS.
    Și câți plâng lacrime de crocodil că UE nu anulează MCV pe Romania.
    Inclusiv servitorul Predoiu. Pompos numit ministru.

    22
  5. Dorelul intial

    Deja tiparul se observa de cativa ani. Sa nu uitam la in dosarul colectiv au vrut sa faca o magarie sa dea pedepse mai mici dar pana la urma nu s-a putut.
    Mie personal mi se pare putin articolul, mai aduce in lumina si alte chestii in afara de dotare, pregatire etc.
    Coruptia va sabota orice incercare de a face un lucru ca lumea, indiferent de domeniu.
    De cand lucrez am avut mai mereu oferte de relocare atat in Europa cat si in SUA/CANADA insa sotia mea s-a opus mereu. De cand s-a intamplat 10 august a spus ca in functie de cum evolueaza situatia vom pleca chiar daca nu vreau eu.
    Daca trendul asta continua stau si ma gandesc cum pana mea va evolua Romania avand in vedere ca acum avem de-a face cu un „brain drain” masiv.

    8
  6. Corb la corb nu își scoate ochii. In unele cazuri roba apăra epoletul pentru ca îl cunoaște dar de cele mai multe ori este vorba doar de punerea in locul celuilalt și omul cu roba e de aceeași calitate precum cel judecat. El ar fi făcut probabil la fel. Ambii sunt produșii aceluiași sistem corupt. Sistemul cu rotația cadrelor care ii putea oricând muta, schimba între ei dar care le ținea spatele la o adică. Important era doar sa slujească sistemul. Iar sistemul ii făcea aristocrați, speciali, mai egali decât ceilalți in fata legii. Când da decizia se vede pe sine in persoana celui din fata și pedeapsa e ca și cum și o da șieși. Și mai ciudat in cazul judecătorilor e când dau non pedepse violatorilor, pedofililor. Revenind la epoleți și robe cuvântul care explica toată relația e empatie.

    15
  7. In primul rand, felicitari d-l Iulian pentru modul succint si curat prin care ati reusit sa prezentati colcaiala mizerabila si voit confuza in care se afla tara noastra.

    In aldoilea rand, atat domnului HERR ETC de mai sus cat si celor ce i-au dat 5 inimioare ( of of mai mai) de la ora scrierii comentariului aceste, vreau sa va spun tot pe scurt ca gresiti in TOTALITATE.

    –> In primul rand ranting e atunci cand bati campii. E o tactica kgb-ista primitiva de a murdari din prima, in speranta ca sunt suficient de multi cretini care sa fie de acord cu mizeria. Se pare ca sunt.

    –> In al doilea rand, situatia din Romania e atat de „albastra” – no pun intended, LOL incat pana si vajnicii postaci din sistem se incurca in argumente. Pe de o parte herr HERR ( nu stiu de ce nu ti-ai spus din prima har-har) e de acord cu faptul ca partea economica e legata de cea militara ca mai apoi sa abereze cu hai sa vorbim generalitati despre arme, ca el e sensibil, mititelul de el. Ca nu isi au loc asemenea discutii ( fundamentale) aici.

    CA AR FI BINE SA PUNA BATISTA PE TZAMBAL.

    Pai mai baieti, vedeti ca tzambalul e in carciuma, mai mergeti si voi pe la bibiloteca pe bune, mai cititi, sa va mai imbunatatiti vocabularul si gandirea de cacat ce va da de gol.

    Mai HERR te-am citit din prima, sa stii ca DIN TOT SUFLETUL MEU iti doresc si tie si celor ca tine ceea ce iti doresc. DIN TOT SUFLETUL MEU. Incepand cu tanti de serviciu ce se uita la tine ‘simplu cetaztean” ca la un sclav, pana la aia de la curtea constitutionala.

    Si zici ca nu posteaza lumea? ( nu se inghesuie, ce expresie ai folosit, de inghesuit va inghesuiti voi ma, ca niste sarantocii ce sunteti, ca sa va umpleti matzu).

    Stii de ce, majoritatea avem in noi atata URA acumulata in cei 30 de ani in care v-ati cacat pe noi, ca nu mai spunem nimic. Tacem. De-asta am scris, ca stiu ca sunt multi ca mine care tot tacem . Poate ca am gresit scriind, pe ideea ca e mai bine sa stati inchisi in bula aia a voastra, ca sa nu stiti cand va fi cazul ce v-a lovit.

    PS: ciuleste incetisor urechea: auzi cum scartzaie rotzile istoriei? nu? foarte bine, foarte bine…

    13
    • Când te referi la majoritate, presupun că te referi la majoritatea de pe blog, nu a românilor în general. Romania reală, aia care se kk in fundul curții, ultimul loc în UE la consum de săpun și pastă de dinți, mare devoratoare de Super FM și Cancan, nu e interesată de astfel de probleme. Iar factorii de decizie știu asta.

      În rest vorbim ca să ne aflăm în treabă, cum să fie bine ca să nu fie rău.

      2
    • Herr Von Renn Weg

      @moto
      Nici tu nu ai inteles! Ba mai mult, nici nu ai incercat sa iti faci o opinie despre mine prin tot ce am scris pe aici de cativa ani de zile!
      1. Sunt total de acord cu ideile de baza din articolele lui Iulian, insa obiectia mea avea de-a face cu modul de prezentare si consideratia fata de cititori si potentiali participanti la discutiile de pe acest blog.
      2. Te asigur ca nu lucrez pt nici un organ/autoritate/societate… de stat, nu am lucrat in niciuna, nici eu nici familia mea extinsa nu face si nu a facut parte din sistemul politic/de administratie/de justitie… care ne-a adus in acest punct ca natiune! Si nu sunt nici vreun troll! Iar garantia mea este aceea ca si eu le doresc acelor oameni care au facut rau Romaniei si populatiei ei, „ce le doresti si tu”!
      3. Nu stiu ce ai vrut sa spui prin [cetaztean”]. Scris doar cu ghilimele inchise, care nu au fost deschise in prealabil. Nu cred ca am tastat eu gresit acea litera „z” in plus…

  8. Sentinta asta nu e despre suspendarea nelegiuitilor aia ci este despre suspendarea Romaniei. Acei nenorociti si multi, foarte multi ca ei si ca cei care trebuiau sa faca dreptate, pur si simplu au dus la suspendarea Romaniei. Tara noastra e suspendata de la viitorul ei, de la siguranta ei, de la bunastarea ei. Asta au reusit ____________ din mocirla politica si cea judecatoreasca, sa faca din 89 incoace. Sa suspende Romania de la viitorul ei ca tara. Sa ne suspende pe noi si copiii nostri de a avea un viitor decent in propria tara si o speranta pentru maine. Mainele Romaniei e suspendat.

    *editat* (nu pentru ca nu era corect)

    12
  9. amenintarea ca amenintarea, probabil legea e facuta sa fie slaba, cu pedepse minime, ca sa nu intre jumatate din populatie la inchisoare, ca nu avem unde sa ii punem pe toti cei care ameninta.

    insa aici vorbim si de santaj, ca mafiotii respectivi voiau ca tipa sa opreasca investigatia, nu era o cearta in traficul din Bucuresti.

    Infracţiuni contra libertăţii persoanei
    Art. 207

    Şantajul

    (1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

    (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).

    (3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

    Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-207

    6
  10. Poate că par absurd sau idealist, dar eu vin cu o propunere simplă, aplicabilă tuturor angajatilor din sistemul public, începând cu justiție, servicii, apărare și ordine publică, până la sănătate și educație, dar și agenții sau companii publice. Înlocuirea tuturor contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată cu unele pe perioadă determinată de trei sau hai maxim cinci ani. Criterii de cuantificare a performanțelor elaborate de specialiști străini, evaluarea finală realizată tot de către ăștia. Fără excepții. Ai avut malpraxis la CEDO sau în spital, adio. Și fără pensii speciale. Așa s-ar primeni și sistemul. Să rămână cei capabili care fac și munca pilelor de azi, dar să poată accede și alții, nu neapărat tineri fără experiență ci și cei care n-au avut loc până acum din cauză de lipsă pile sau au părăsit sistemul scîrbiți, că sunt destui. Zic și eu…

    6
    • Prin 2000 – in mandatul lui Stoica Valeriu- s-a incercat intr-un proiect pilot testarea psihologica a magistratilor de la o Judecatorie de sector cu un soft specializat achizitionat de o firma romaneasca din Elvetia cu vreo 100k de dolari.Mai bine de jumatate din cei testati nu erau apti sa isi exercite meseria.Proiectul a fost intrerupt si firma ( nu foarte mare, avea in spate un celebru profesor universitar din domeniu) a ramas cu cheltuiala facuta.A incercat in instanta sa isi recupereze investitia de la Ministerul care derula proiectul si a pierdut pe toata linia…De atunci pina acum justitia a evoluat.Si nu inspre mai bine.Accesul la justitie si administrarea ei in folosul cetatenilor ( nu neaparat a justitiei penale ci a chestiunilor uzuale, din domeniul dreptuui civil ori administrativ) au devenit pur si simplu iluzorii.Practic, asa cum serviciile au privatizat Romania, tot asa CSM a privatizat justitia!

      9
    • Herr Von Renn Weg

      Intr-adevar o masura care ar promova corectitudinea si interesul pentru rezultatul muncii Georgel! Si fix genul de participare la discutia de pe blog la care faceam referire!

      3
  11. Vasie Băcăuanul

    Dragilor, în învățământ e aceeași problema, dacă te acoperi cu diplome, și ai 5-6 elevi care învață și ai mers cu ei la olimpiade și obțin diplome, ești cel mai tare! Dar dacă te duci săptămânal la porțile elevilor și îi aduci la școală normal că nu vei avea performanță, deci nu ești bun de nimic. Faptul că sunt cumva alfabetizați și de aceștia nu se ia în considerare. Mai bine cu 1000 de genii și 1000 000 de analfabeți!

    4
    • 1. Nu din cauza geniilor se cara lumea din tara prietene.
      2. Legea educației oricât de mototolită si de retrograda până la imbecilitățile lui Câmpeanu pentru învățământul de masa e conceputa. Din păcate exclusiv. Nu ar strica sa fie testați anual profesorii pentru cunoașterea legii.
      3. Presupun că dacă te-ai trezi peste noapte în guvern ai face tot posibilul sa aduci vietnamezi și libieni sa opereze umpli batalioanele când s-or termina geniile.

  12. Same old same. in orice oras mediu din Romania , procurorul Sef ,Judecatori , seful politiei , seful de la Circulatie , pasapoarte , biroul populatiei , sefii spitalelor plus 3-4 doctori buni , primarul detin practic puterea politica si judecatoreasca. Aaaa am uitat de clanul marelui alb.
    Same old rahat de acum 40 de ani care macina banul public in interesul lor si a clanului.
    PS. Articolul are ce sa caute pe acest forum militar , deoarece este in legatura directa cu starea armatei.

    11
    • Herr Von Renn Weg

      @Sirius, eu am scris: „aceste evenimente prezentate punctual (cazul de amenintare, economia, justitia arondata politic) fac parte chiar din esenta sigurantei statului”
      Nu stiu de ce ai inteles ca nu as fi de acord!

      • Herr Von , nu cred ca are legatura cu comentariul tau. Anyway, my apologies 🙂 . Primisem din tara o horinca buna… bastanii din Otopeni au incercat sa deturneze marfa , cica numai 100ml e legal…. porcii.

        1
  13. @Iulian eu am reușit să număr până la 3 și nu mai continui…Poate o fi cazul de 1789 și în tara asta. Și mai trăiesc să-l văd împlinit.

    5
  14. Măcar dacă ar fi fost degradati
    Ies la pensie rapid și aia e

  15. Epoletul , roba si intr-o mare masura si presa . Sa nu uitam ca mai nou presa de larg consum nu mai e demult ” cainerle de paza a democratiei ” ci ”pudelul isteric al cleptocratiei ”

    Pentru cine nu a vazut contrarile dintre Malin Bot si dan andronic , lacheul mincinos proputlerist al lui udrea ,cica mare sef de presa , si preten a lui voiculescu si ghita pun aici un link . E bine de vazut si urmarea …A se observa ca andronic are pe limuzine nr de inmatriculare CSI [ comunitatea statelor independente ] si CWO [comunist workers organisation ] si cica face presa libera in Romania

    https://www.youtube.com/watch?v=C1uNZJB-Cbc&t=463s

    https://www.youtube.com/watch?v=iHEPXvUi1fc

    https://www.youtube.com/watch?v=xJCeXsIGBww

    1
  16. Băbăieți, astia cu degradarea, cititi un pic aici – degradarea (militara) survine in conditiile clare exprimate de lege. O gasesti in codul penal, la pedepse complementare. Insa, retineti va rog ca este vorba de degradare militara si astia… nu-s militari. Legea statutara a politiei 360/2002 zice ca sunt – functionari publici civili cu statut special. Deci? Cum degradezi civilul ramane intrebarea. Nu au nici macar grade militare, ele sunt denumite grade profesionale. Stiu ca pare semnatica ce fac eu, dar semnatica asta exclude un tip de pedeapsa.
    Mai ramane inca o intrebare adiacenta: si-au creat cumva o clasa de speciali, in randul specialilor? Raspuns: dap.

    3
    • Pedeapsa complementară este cea care i-a scos în decor. Fără ea se întorceau la muncă.

    • Leftenant, au grade profesionale. Chestor si comisar sef nu sunt titluri de noblete.

      Legea privind statutul politistului nu am vazut sa prevada degradarea.

      • Pai asta spun draga con, pedeapsa complementara se aplica militarilor. Astia nu’s ergo, o comite si tot don „chiestor” si don „con’sar” raman. Mai au si stagiu minim in grad (maestre tobele).. 1 an. Nu corleaza grade cu efective, poti fi sef la caziere, 6 oameni in subordine, si com’sar sef.
        Tare, nu?

        1
    • #Cu ochii larg inchisi .
      Nu numai ca i-ai votat de fiecare data .
      Dar le-ai si facut propaganda,
      Si ai denigrat / insultat pe cine a incercat sa-ti deschida ochii la vremea respectiva .
      Acuma cautati vinovati, si sa fie altii decat voi .

      # Hotul + prostul .

      2
      • ce sa deschideti voi ma pedeseristilor?!…doar poarta la cimitir,usa la cavou si capacul la sicriu pentru o tara intreaga ca sa va fie voua bine.
        ti-am spus de n ori,nu am votat direct ciuma galbena niciodata ca e similara voua iar pe atarnache de la cotroceni din lipsa de variante.
        daca vrei sa ma injuri fa-o pentru pdl si basescu,imi asum votul si as mai face-o de cateva ori .

        8
  17. Statutul polițistului aici. Rămîne întrebarea cu specialii între speciali. 🙂
    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/36819
    Articole de interes – Paragraful 11 – art.27.29 – 27.31. Fără pedeapsa complementară se întorceau la muncă.

    • ” Fără pedeapsa complementară se întorceau la muncă.” – Dezvolta

      1
      • Te rog să mă crezi că mă uit la text și nu știu. Am dat acolo două paragrafe, fac parte din statut – unul zice că „Art 27.30 Atunci când s-a dispus condamnarea prin hotărâre judecătorească definitivă, la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării pedepsei sau amenzii penale pentru o infracțiune săvârșită din culpă care nu este în legătură cu serviciul, menținerea în activitate a polițistului se analizează la nivelul unității din care acesta face parte.” Simpatic e art. 27.29 ” Atunci când s-a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, achitarea, renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, precum și în cazul încetării procesului penal, polițistul este repus în funcția deținută și în toate drepturile avute la data punerii la dispoziție sau suspendării, inclusiv de compensare a celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispoziție sau suspendării. ” Vă rog să mă credeți că vineri seară am citit asta de o mulțime de ori și cu cît o citeam mai mult cu atît mă simțeam mai prost. Din ce am înțeles eu, în absența pedepsei complemetare, conform celor două articole, ar fi putut să-și reia activitatea. Dar urmează pedeapsa complementară – preluare de pe pagina de facebook a Emiliei Șercan – „Suplimentar, celor doi li se interzice, cu titlu de pedeapsă complementară, următoarele drepturi pentru o perioadă de trei ani:
        a) dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice;
        b) dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
        g) dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii;
        k) dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. „. Adică – fără nici un fel de relații de muncă cu statul român exceptînd funcțiile de execuție de prin regiile autonome.

      • Nu imi e clar ce vrei sa spui cu cele de mai sus… Daca vrei sa spui sau sa insinuezi ca justitia functioneaza si si-a facut datoria (scapand politia romana de doi infractori), poti merge sa raportezi ca ti-ai facut datoria. Nu uita sa duci screenshoturi cu aceste comentarii. Vei fi felicitat si poate pus la panoul de onoare.

        1
      • Pai asta nu pricepeam si eu, ca ziceam de degradare. Restul pedepselor compl, da, clar. Acolo ii oabla treaba.

  18. Exact ce am scris. Legislația actuală, în speță legea 360/2002, le permitea întoarcerea la muncă în condițiile pedepsei date, fără pedeapsa complementară. Și era o constatare amară și pentru mine. Nu e nici un motiv de bucurie. Restul îl spui tu mai bine în articol. Nu-i nevoie să fi agresiv.

    1
    • Dupa ce l-ai sustinut , acuma dai in Iohannis .
      Incapabil sa mentii o directie .
      Nu mai inteleg .
      Ori esti raspandac oficial , ori papagal care repeta ce aude .

      • bre,nu te mai inerva atata…ati fost,sunteti si veti fi la butoane inca o perioada buna.
        nu intelegi ,nimeni nu a sustinut pe nimeni…votul din urna a fost altceva ce dracu,e deja de mintea copiilor.
        si de dat nu dau in nimeni,de asta se ocupa oamenii de bine.
        apropo,cine isi tine directia orbeste?!

        4
    • Nu. Oxford Analytica nu e think tank, e cam ca institutele de sondare a opiniei publice folosite de partide – platesti si iti dau analiza cum vrei tu.

      Asta nu inseamna ca legile securitatii asa cum au fost publicate nu sunt o initiativa securistoida demna de Romania anului 1988, Romania Educata (cu Campeanu spalatorul de premier general plagiator) un fiasco iar presedintele… nu stiu, nu gasesc adjectivele.

      2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *