Romania Military

Artileria noua regina a campului de lupta

Din perspectiva frontului ucrainian, importanta artileriei este uriasa si vedem acest lucru la tot pasul atunci cand imaginile cu zone intregi acoperite de copaci desfrunziti, fara crengi, ne arata ca acolo artileria a lovit puternic.

In timpul primului razboi mondial, aproximativ o tremie din numarul militarilor implicati direct in lupta erau artileristi, astazi procentul a mai scazut dar importanta artileriei de camp a crescut si datorita fapului ca campul de lupta a devenit “transparent”. Drone, radare de artilerie, fara sa mai vorbim de alte sisteme mai sofisticate de strangere de informatii, permit artileriei sa-si vada tintele mult mai bine, iar calitatea tunurilor permite precizie maxima.

In Ucraina, ne spune generalul Pierre Schill, seful statului major al armatei franceze, artileria cucereste, infanteria ocupa. Intr-un mediu in care calitatea (prin asta intelegem mai ales precizia) are nevoie si de cantitate (un numar mare de proiectile disponibile) si in care superioritatea aeriana nu a putut fi atinsa de niciuna dintre parti, importanta artileriei este enorma.

Aici deschidem o paranteza. Cantitatea in sine, daca vine lipsita de precizie, poate crea enorme probleme logisticii. Nu-i totuna sa poti anihila o tinta din 2-3 proiectile de mare precizie (obuziere de calitate) sau sa fii nevoit sa lansezi zeci de proiectile. Pentru ca proiectilele respective trebuie produse si mai apoi transportate in linia frontului, ori daca tragi ca la nunta ramai repede fara munitie, sau iti blochezi transportul cu munitia pentru tunurile tale ineficiente. Chiar daca un obuzier performant costa mai mult, daca munitia pentru el este mai scumpa. Tot este rentabil sa-l ai in dotare pentru a-ti usora pe cat posibil lantul logistic. Inchidem paranteza.

Asta cu atat mai mult cu cat, la fel ca in primul razboi mondial, evolutia tehnicii militare a dus la un impas pe front si atunci tot ce ti-a ramas de facut este sa incerci sa-ti ineci adversarul cu un numar cat mai mare de proiectile pe km2, sau, daca poti, sa-l iei la tinta cu o artilerie cat mai precisa.

In acest ecosistem, tirurile de artilerie blocheaza frontul si produc grosul pierderilor de ambele parti, esential aici fiind numarul de guri de foc si capacitatea fiecarei parti de a se aproviziona cu cantitatea de proiectile necesara saturarii frontului inamic. Intr-un astfel de conflict, cine ramane primul fara proiectile are mari probleme.

Din acest punct de vedere stim deja ca tarile NATO se misca mai greu cu cresterea capacitatii industriei lor de munitie pentru sustinerea Ucrainei, iar Cédric Perrin, presedintele comisiei senatoriale pentru aparare (Franta) ne ofera si ceva cifre. Conform domniei-sale, ucrainenii folosesc zilnic intre 5-8000 de obuze de 155mm, in timp ce rusii au o rata de foc superioara, intre 10-15000 de proiectile de 152mm. Dar acest lucru ar putea sa nu fie de speriat daca tinem cont de faptul ca Kievul are in dotare obuziere performante, chestia este sa-si vada tintele.

Din punctul de vedere al Comisiei Europene, se va ajunge la o capacitate de productie de 1,3 milioane pe an de proiectile de 155mm pana la sfarsitul lui 2024. Francezii s-au angajat sa livreze 78 de obuziere auto-propulsate CAESAR pana la sfarsitul anului 2024, dar in materie de obuze, ministrul francez al apararii s-a angajat sa trimita spre front 3000 de bucati pe luna, incepand cu sfarsitul lunii ianuarie, cu un total pentru 2024 de doar 20 de mii de proiectile conform altor surse, mai sceptice, adica necesarul a maximum patru zile de lupte.

Situatia este cum este si necesita cresterea rapida a productiei de munitie in Europa. Ca sa vedem unde suntem, recentul contract semnat intre agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA) si companiile Nexter Munitions (Franta) și Junghans Microtec (Germania) priviind livrarea a 220 de mii de obuze de 155mm, implica inceperea livrarilor abia spre sfarsitului anului 2025.

De remarcat ca generalul francez a spus clar ca artileria face legea doar in cazul in care niciuna dintre parti nu reuseste sa obtina superioritatea aeriana, pentru ca atunci lucrurile se schimba dramatic.

De bagat la cap pentru cei care cred ca Rusia – asa janghinoasa cum o vedem prin Ucraina – ar putea sa sustina un razboi impotriva NATO -Europa, razboi pe care europenii nu l-ar putea castiga fara implicarea americanilor. Oare?!

GeorgeGMT

Exit mobile version