Romania Military

Atentie Tancuri ! T-90 versus Leopard 2…

Arme de razboi: tancuri !

T-90 versus Leopard 2 !

 Leopard 2, practic, pumnul de otel al Europei…zice ca totul este bine la granita de est a UE…

Acest tanc poate fi considerat, fara a exagera prea mult, drept unul din pilonii viitoarei armate europene comune, datorita raspandirii sale destul de largi, in Europa si nu numai. Cu un arbore genealogic cu adevarat  “de sange albastru”, coborator din excelentele tancuri germane din WW2, Tiger, Panther sau Panzer IV, seria Leopard, fabricate de Krauss-Maffei s-a dovedit foarte apreciata si bine vanduta.

Leo 2 a intrat in dotarea armatei germane in 1979, fiind succesorul  lui Leopard 1. Dezvoltat initial impreuna cu SUA, prototipul tancului a fost evaluat de armata americana, dar decizia a fost negativa, insa in Europa Leopard a avut o primire extrem de buna, fiind comandat in numar mare.

Este construit cu experienta razboiului arabo-israelian de YomKippur  si are armura compozita multi-strat( tungsten, plastic si material ceramic), iar incepand cu modelul A5 i s-a adaugat armura aditionala pe turela si pe sasiu plus asazisa fusta laterala. Cu un motor diesel MTU cu 12 cilindri, care genereaza 1500cp Leopard 2 este un tanc agil, capabil sa sustina o viteza de croaziera de peste 30km/h o perioada lunga, fiind gandit pe principiul razboiului fulger.

                                                 Leopard… in mars. Probabil A6

Extrem de usor de intretinut este construit in jurul unui concept modular, ca un joc LEGO gigantic si usor de asamblat. Iar pentru a detecta o defectiune ai nevoie doar de un laptop. Se vede ca experienta deloc placuta cu Tiger si Panther, care erau foarte greu de intretinut si reparat, i-a marcat pe germani suficient de mult pentru ca noul Panzer sa fie mult mai usor de exploatat.

Cu un extraordinar sistem de stabilizare si control a focului  este capabil sa achizitioneze si angajeze tinte de pana la 5000m. O alta caracteristica a sistemului (prezenta si la Abrams) este faptul ca o data asigurata o tinta, comandantul poate cauta déjà o alta si fixa coordonatele in calculator. Imediat dupa executarea focului asupra primei tinte, tunul se pozitioneaza automat spre a doua tinta si tot asa.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=0et5e3fGoto?rel=0&w=640&h=390]

Sistemul de stabilizare a tunului. La minutul 4 se poate observa cel mai bine !

Practic acest sistem poate crea o rata de foc si distrugere a vechiculelor inamice de 1 vechicul/ 6-8 secunde, cu o probabilitate de lovire de peste 99,5% la 4500 m. Deasemenea tancul este capabil sa angajeze tinte la viteza de +30km/h, dar nu mult peste aceasta. In fapt o data cu cresterea vitezei scade distant si eficacitatea, direct proportional cu cresterea vitezei peste 30-35 km/h!

               O acrobatie pe care TR-ul nostru nu o poate face. Motorul prea slab.

Avand déjà o perioada destul de lunga de la intrarea in exploatare, peste 30 de ani, panzerul german a dovedit o fiabilitate si rezistenta tipic germane si cuplata cu intretinerea usoara si destul de ieftina, a generat un succes real pe piata, mai ales daca ne uitam cam cat au vandut concurentii directi ai Leopardului:  Ariete, LeClerc sau Challenger 2…practic nimic. Doar Abrams -ul a mai miscat ceva, dar la cat costa  si cat consuma, americanul s-a vandut in general prin tarii putin intersante…

                                          Leopard evolution( by Niko)

 

Dotat, in variantele mai recente cu excelentul tun Rheinmetall L55 de 120mm, cu teava lisa si clasicele mitraliere( una AA si una jumelata cu tunul), panzerul dispune de sisteme pasive si active de aparare, de la grenade fumigene si capcane termice, la sisteme mai noi de bruiere laser. Upgrad-at des Leopard 2 este astazi cea mai raspandita “felina” din neamul sau, in Europa. Suedia, Grecia, Turcia, Austria, Elvetia, Finlanda, Olanda, Canada, Australia samd…il au in dotare si poate fi considerat si tancul de baza al NATO.

                                                             Leopard

Intr-un prezumtiv conflict NATO-Rusia, principalii actori la categoria grea vor fi, la fel ca in urma cu 65 de ani, tancuri germane si ruse, Leopard 2 Kampfpanzer si T-90 nepotul lui T-72 Satan. Daca pe campiile nordice ale Europei vor zangani din nou senilele tancurilor grele, in mod sigur marea lor majoritate vor fi descendente directe sau mai putin directe din tancurile care s-au infruntat in 1943 la Kursk!

Intr-o astfel de infruntare directa, tip WW2, doar Dumnezeu, pregatirea echipajelor si abilitatea comandantilor, vor hotara cine este mai bun. Pentru ca spre deosebire de WW2, acum tancul german este usor de produs, de intretinut si foarte fiabil, adica are exact calitatile cu care T-34 a castigat razboiul impotriva bunicului Panther.

                           Panzer V Panther, unul dintre stramosii Leopardului

Adevarul este ca desi Tiger-ul este vedeta incontestabila a Razboiului Mondial, tancurile de astazi sunt descendente mai degraba din  panzer mk.V  Panther, decat din Tiger. Blindajul inclinat, tunul de mare viteza, si mobilitatea superioara a Panther-ului, combinat cu greutatea mai mica si capacitatea de productie mult mai buna, face ca Panzerul V sa fie de facto tancul cel mai reprezentativ din tabara germane.

Panzer VI , Tiger tank, in mod sigur cel mai temut tanc din istorie

Acum Leopard 2 versus T-90 are sens ca infruntare ipotetica doar in conjunctura…TR 85M1. Desi pare un pic ridicol sa raportam un tanc ca al nostru la “varfurile” militare si tehnologice reprezentate de Leo 2 si T-90, nu trebuie sa uitam ca practic suntem strans legati de aceste doua tancuri, in sensul ca intr-o infruntare Est-Vest, chiar si limitata sau locala, sansele sunt ca tancul advers sa fie T-90, iar tancul aliat sa fie…Leopard 2, diferite variante.

                                     Leopard 2A4 Evolution( by Niko)

Daca privim din aceasta perspectiva un conflict intre principalele tancuri europene, trebuie sa ne intrebam ce si daca vom mai avea tancuri in viitorul nu foarte departat.

Va mai avea Armata Romana arma tancuri peste 20 de ani? Si daca da, ce tip de tanc vom alege? Bineinteles ca T-90 si familia sa ies din discutie, dar in zona noastra sunt destule optiuni. Faptul ca tancul german are un succes atat de mare poate avea si conotatii psihologice traumatizante din WW2. Adica atat de tare au batut germanii la restul europenilor, incat acestia sunt absolut convinsi de superioritatea armamentului german! Asa o fi?

Deci ce va fi: Leopard 2, LeClerc sau speram in continuare la o posibila inviere a programului TR-2000 cu germanii mana-n mana?!

Va urma…

Exit mobile version