Atentie Tancuri ! T-90 versus Leopard 2…

Arme de razboi: tancuri !

T-90 versus Leopard 2 !

 Leopard 2, practic, pumnul de otel al Europei…zice ca totul este bine la granita de est a UE…

Acest tanc poate fi considerat, fara a exagera prea mult, drept unul din pilonii viitoarei armate europene comune, datorita raspandirii sale destul de largi, in Europa si nu numai. Cu un arbore genealogic cu adevarat  “de sange albastru”, coborator din excelentele tancuri germane din WW2, Tiger, Panther sau Panzer IV, seria Leopard, fabricate de Krauss-Maffei s-a dovedit foarte apreciata si bine vanduta.

Leo 2 a intrat in dotarea armatei germane in 1979, fiind succesorul  lui Leopard 1. Dezvoltat initial impreuna cu SUA, prototipul tancului a fost evaluat de armata americana, dar decizia a fost negativa, insa in Europa Leopard a avut o primire extrem de buna, fiind comandat in numar mare.

Este construit cu experienta razboiului arabo-israelian de YomKippur  si are armura compozita multi-strat( tungsten, plastic si material ceramic), iar incepand cu modelul A5 i s-a adaugat armura aditionala pe turela si pe sasiu plus asazisa fusta laterala. Cu un motor diesel MTU cu 12 cilindri, care genereaza 1500cp Leopard 2 este un tanc agil, capabil sa sustina o viteza de croaziera de peste 30km/h o perioada lunga, fiind gandit pe principiul razboiului fulger.

                                                 Leopard… in mars. Probabil A6

Extrem de usor de intretinut este construit in jurul unui concept modular, ca un joc LEGO gigantic si usor de asamblat. Iar pentru a detecta o defectiune ai nevoie doar de un laptop. Se vede ca experienta deloc placuta cu Tiger si Panther, care erau foarte greu de intretinut si reparat, i-a marcat pe germani suficient de mult pentru ca noul Panzer sa fie mult mai usor de exploatat.

Cu un extraordinar sistem de stabilizare si control a focului  este capabil sa achizitioneze si angajeze tinte de pana la 5000m. O alta caracteristica a sistemului (prezenta si la Abrams) este faptul ca o data asigurata o tinta, comandantul poate cauta déjà o alta si fixa coordonatele in calculator. Imediat dupa executarea focului asupra primei tinte, tunul se pozitioneaza automat spre a doua tinta si tot asa.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=0et5e3fGoto?rel=0&w=640&h=390]

Sistemul de stabilizare a tunului. La minutul 4 se poate observa cel mai bine !

Practic acest sistem poate crea o rata de foc si distrugere a vechiculelor inamice de 1 vechicul/ 6-8 secunde, cu o probabilitate de lovire de peste 99,5% la 4500 m. Deasemenea tancul este capabil sa angajeze tinte la viteza de +30km/h, dar nu mult peste aceasta. In fapt o data cu cresterea vitezei scade distant si eficacitatea, direct proportional cu cresterea vitezei peste 30-35 km/h!

               O acrobatie pe care TR-ul nostru nu o poate face. Motorul prea slab.

Avand déjà o perioada destul de lunga de la intrarea in exploatare, peste 30 de ani, panzerul german a dovedit o fiabilitate si rezistenta tipic germane si cuplata cu intretinerea usoara si destul de ieftina, a generat un succes real pe piata, mai ales daca ne uitam cam cat au vandut concurentii directi ai Leopardului:  Ariete, LeClerc sau Challenger 2…practic nimic. Doar Abrams -ul a mai miscat ceva, dar la cat costa  si cat consuma, americanul s-a vandut in general prin tarii putin intersante…

                                          Leopard evolution( by Niko)

 

Dotat, in variantele mai recente cu excelentul tun Rheinmetall L55 de 120mm, cu teava lisa si clasicele mitraliere( una AA si una jumelata cu tunul), panzerul dispune de sisteme pasive si active de aparare, de la grenade fumigene si capcane termice, la sisteme mai noi de bruiere laser. Upgrad-at des Leopard 2 este astazi cea mai raspandita “felina” din neamul sau, in Europa. Suedia, Grecia, Turcia, Austria, Elvetia, Finlanda, Olanda, Canada, Australia samd…il au in dotare si poate fi considerat si tancul de baza al NATO.

                                                             Leopard

Intr-un prezumtiv conflict NATO-Rusia, principalii actori la categoria grea vor fi, la fel ca in urma cu 65 de ani, tancuri germane si ruse, Leopard 2 Kampfpanzer si T-90 nepotul lui T-72 Satan. Daca pe campiile nordice ale Europei vor zangani din nou senilele tancurilor grele, in mod sigur marea lor majoritate vor fi descendente directe sau mai putin directe din tancurile care s-au infruntat in 1943 la Kursk!

Intr-o astfel de infruntare directa, tip WW2, doar Dumnezeu, pregatirea echipajelor si abilitatea comandantilor, vor hotara cine este mai bun. Pentru ca spre deosebire de WW2, acum tancul german este usor de produs, de intretinut si foarte fiabil, adica are exact calitatile cu care T-34 a castigat razboiul impotriva bunicului Panther.

                           Panzer V Panther, unul dintre stramosii Leopardului

Adevarul este ca desi Tiger-ul este vedeta incontestabila a Razboiului Mondial, tancurile de astazi sunt descendente mai degraba din  panzer mk.V  Panther, decat din Tiger. Blindajul inclinat, tunul de mare viteza, si mobilitatea superioara a Panther-ului, combinat cu greutatea mai mica si capacitatea de productie mult mai buna, face ca Panzerul V sa fie de facto tancul cel mai reprezentativ din tabara germane.

Panzer VI , Tiger tank, in mod sigur cel mai temut tanc din istorie

Acum Leopard 2 versus T-90 are sens ca infruntare ipotetica doar in conjunctura…TR 85M1. Desi pare un pic ridicol sa raportam un tanc ca al nostru la “varfurile” militare si tehnologice reprezentate de Leo 2 si T-90, nu trebuie sa uitam ca practic suntem strans legati de aceste doua tancuri, in sensul ca intr-o infruntare Est-Vest, chiar si limitata sau locala, sansele sunt ca tancul advers sa fie T-90, iar tancul aliat sa fie…Leopard 2, diferite variante.

                                     Leopard 2A4 Evolution( by Niko)

Daca privim din aceasta perspectiva un conflict intre principalele tancuri europene, trebuie sa ne intrebam ce si daca vom mai avea tancuri in viitorul nu foarte departat.

Va mai avea Armata Romana arma tancuri peste 20 de ani? Si daca da, ce tip de tanc vom alege? Bineinteles ca T-90 si familia sa ies din discutie, dar in zona noastra sunt destule optiuni. Faptul ca tancul german are un succes atat de mare poate avea si conotatii psihologice traumatizante din WW2. Adica atat de tare au batut germanii la restul europenilor, incat acestia sunt absolut convinsi de superioritatea armamentului german! Asa o fi?

Deci ce va fi: Leopard 2, LeClerc sau speram in continuare la o posibila inviere a programului TR-2000 cu germanii mana-n mana?!

Va urma…

54 de comentarii:

  1. eu merg pe tr 2000 chiar si din patriotism…si ca a fost facut proiectul de kmw de altfel dar daca se alege leopard nu ma supar,dar as prefera ca in jurul motoarelor sa i spunem mtu sau iveco ala nou de la ariete (1600 cp common rail)si c9 asta de pe mli sa facem niste familii de blindate modulare adevarate…avem capacitati de ce nu chiar si un mlrs se poate face pe un sasiu de mli cu lansatorul de larom avem firme care fac echip electrice de stabilizare de ochire chiar si aparate de diagnoza cu afisare(softronic,uti -software)samd ptr a nu fi in stare de a face niste produse comerciale ne lipseste publicitatea dar cu motoare recunoscute plus subansamble bune …le vindem precum duster ul…

    • O prima veste buna, un pic conexa cu subiectul, este ca pe noul TBT va fi montat un motor MTU. S-a renuntat la Cartepilar-ul care echipa Piranha. Iar odata inceputa colaborarea…s-ar putea sa continue. Si eu sper la un nou tanc de sorginte germana. Ca va fi o colaborare sau doar un import….vom vedea 🙂

      • ar fi ceva bun sa se mearga pe un singur motorist sa i spunem asa si sa se unifice putin toti subcontractorii de subansamble ptr mai multe familii si mai ales daca se leaga cu un producator ca mtu au viitor …eu sper sa vad noul tbt si tr ul 2000 ,totusi stategia de inzestrare a armatei e in grafic cred ca era pana in 2015 a doua etapa si daca iau multirolul si dau drumul la tbt e posibil sa vedem primul tr 2000 prin 2012…crred ca de asta au oprit modernizarea tr 85m1

      • Sper sa ai dreptate. TBT-ul va fi sigur la Expomil, Multirolul sa speram ca vom auzi ceva tot pe atunci. In privinta tancului, deocamdata ceata neica cat vezi cu ochi…

  2. Pai am putea sa fabricam T-84 sub licenta sau TR-2012, ca anul 2000 s-a dus ! 😀
    Dupa parerea mea, e musai ca viitorul blindat romanesc sa fie o platforma pentru construirea altor vehicule blindate, pentru ca fara capacitati industriale suntem ca armata lui Saddam si Gaddafi !

    • pai eu decat sa fac un t 84 sub licenta prefer sa fac macarale si locomotive …e ca si cum ai vinde din nou dacia catre lada si ti ar pune pe ultimul model de samara noul motor cu injectie…si eu prefer de o mie de ori loganul sau chiar si dacia 1307diesel…asa ca decat t 84 sub licent iau tr 85 ii pun motoru de 1200 si tun de 120mm si trei placi de blindaj in fata si tot iese mai bun

    • Hai bre da-l dracu! Pai in toata Europa nu gasi si matale alt tanc, decat Oplot-ul?! Iti poti inchipui ce transfer tehnologic am primi noi din Ucraina 🙂 ?Cu tot cu bombe cred ca ne-ar transfera tehnologia. Bombele in cap fireste.Iar T-84 este un T-80 cu motor diesel, rusii tocmai au renuntat la T-80 de bun ce este. Extrem de complicat si se strica repede. Iar sistemul de stabilizare si conducere a focului…este un real noroc si binecuvantare pentru orice …inamic 🙂

      • Scrisai si eu asa, sa vad ce pareri mai are lumea !
        Tancul croat M-95 Degman ar fi destul de bun, sau raposatul tanc brazilian Engesa EE-T1 Osório, dar partea proasta este ca nu au fost construite decat ca prototipuri si nu au istorie .
        Ma oftic ca polonezii au dezvltat si exportat PT-91 Twardy, iar la noi s-a ales praful de industria militara .
        Am putea sa producem si noi in cooperare cu turcii tancul Altay, ca tancul K2 Black Panther este un tanc peste puterile noastre, iar turcii ar investi in cablul ala submarin prin care o sa exportam energie in Turcia si am fi mult mai castigati .

      • Cam ai dreptate, am putea…

    • mie din toate variantele astea derivate din t 72 modernizate sau nationale copiate cel mai reusit mi se pare modelul sarbescm 84 si in consecinta m95 vine derivat din primul …fie doar si poate ca americanii luau in considerare blindaj suplimentar ptr m1 in cazul unei interventii terestre ptr mine e o mare pierdere ca nu am continuat colaborarea cu sirbii sau croatii(iugoslavii care din pacate …)cat despre noi eu cred ca trebuie identificat unde suntem buni,motoare de tanc moderne nu mai putem face e prea complicat dar sasiu da(cu cate combinate ,industrii paralele avem e suficient)aparatura de ochire,diagniza,software samd cel putin partial putem face trebuie sa gasim un integrator de sisteme si sa se aleaga inginerii cu experienta sise poate face …de ex la moreni au aparatura moderna de debitat blindaje cu plasma ,la mizil il integrezi ajutat de aerostar ptr partile electronice daca iese la pret acceptabil ai sanse chiar la export…ptr ca aeerostar e prezent peunele piete cu larom ul la fel moreniul cred ca si mli a fost exportat prin croatia(nu stiu sigur tara dar e pe acolo)si avand sis ,motoare cu traditie si bun suport post buy e posibil…

  3. si lepopardurile 1 canadiene din afganistan au un blindaj foarte interesant in tot arcul frontal din placi unitare mari ptr a disipa efectul munitiei kinetice sau heat…noi la tr 85 m1 nu putem sa i punem placi ceramice (ptr infanterie facem)mai mari eu cred ca da ,nu stiu mi se pare putin ciudat triunghiurile alea sudate nu mi se par nici otel de blindaj(si eu cred ca odata sudati suportii direct de turela i au slabit rezistenta …deci raman la parerea mea ca tr ul nu a fost scos in public cu blindajul oficial(e doar o parere a mea neconfirmata)

    • Am mai scris si pe Resboiu. Am auzit unele zvonuri cum ca TR 85M1 are blindaj reactiv, pe anumite zone ale corpului, dar nu se monteaza. Zvonuri?

      • mi se pare si din cauza ca se vede dezechilibrat tancul din miscari…ca si cum i ar lipsi greutate pe fata ,dar eu as prrefera un blindaj pasiv ,reactivul e bun dar limiteaza infanteria care i insoteste si implicit formatiile de atac si e eficient principal impotriva munitiei kinetice(de aia o folosesc rusii masiv)

      • Ca sa fiu absolut sincer nu am auzit de blindaj reactiv ci de blindaj aditional. Eu am presupus ca ar fi reactiv. In caz de pac-pac TR-ul ar primi ceva armura suplimentara.Insa nu stiu unde va fi plasata si nici ce tip.Si se poate sa nu aiba nimic….inca nu stiu sigur…

  4. http://youtu.be/ClnOr9T3Zm8 eu unul de asta vreu pe sasiu de tr 2000 antitunguska de remarcat ca adats ul e util atat antitanc cat si antiaerian si in variantele mai recente putea primi si transmite date via awacs sau sentry si asa poti sa ti imaginezi eficacitatea lui

  5. http://youtu.be/La9pkCKk7Zw si astea la fel ca ale noastre noi avem gdf 005 cred daca cineva poate sa mi confirme?si nu trag ale noastre si munitie ahead?

    • Noi am cumparat initial 36 de sisteme GDF 003. Adica 72 de tunuri si 36 de radare. Dar mai tarziu s-a auzit ca radarele romanesti sunt 3D, iar asta inseamna ca au fost aduse la standardul GDF005, dar nu este nimic sigur. Pe langa sistemul elvetian, Romania mai detine si 300 de tunuri AA VIFORUL, calibrul 35mm, modernizate.

      • asa intelesesem si eu ca initial era o varianta mai noua dupa aia citisem ca se primise o varianta mai veche si dupa aia ca era varianta noua …deci au fost primite initial mai „vechi”si aduse la standardul cerut cum e si cu c 27

      • viforul nu e acelasi tun dar fabricat la resita ….parca erau cumparate seria initiala si dupa aia fabricat la noi?

      • Dracu ii stie pe ai nostri. Achizitia initiala de GDF a fost anuntata ca fiind modelulu 003. Apoi s-a auzit ca radarul este 3D, iar asta inseamna GDF 005.Viforul era inainte de modernizare calibrul 30mm, iar acum au trecut la standardul 35 mm.Sistemele VSHORAD romanesti folosesc munitie AHEAD, fabricata in tara.Si chiar nu stiu daca toate cele 72 de GDF-uri au fost cumparate sau, o parte construite le noi. S-ar putea sa fi cumparat GDF si apoi sa fi modernizat Viforul in tara…

      • bine nu cred ca numai ai nostri …sunt confuzi …informatia militara asa e …de aia o dam si noi pe toate partile pana la urma ii dam de capat.un salut

      • 🙂 confuzi ai nostri?! Nu bre sunt doar foarte hoti. Daca intrebi un pilot de Puma Socat daca trage cu Spike, iti va raspunde senin: NU ! Desi in spatele lui lansatoarele sunt pline ochi cu Spike ER 🙂

      • la asta ma refeream

      • stii cum e in ziua de astazi …cum e asa dificil sa controlezi informatia…ce faci raspandesti asa multe diferite(Intoxici ) sa vedem cine o stie pe cea adevarata

      • apropo de munitia ahead la fel citisem ca se facuse un fel de improvizatie de prin 85-86 cred ca ptr alea de 30mm cu bile nu stiu de ce erau dar sigur de tungsten nu

      • Despre sistemele romanesti A436 2x30mm stiam ca au urmat un program de modernizare dar care s-a referit strict la integrarea cu Gun Star Night-ul de la GDF003 , calibrul a ramas neschimbat, 30mm : "These guns have been the subject of a fire-control enhancement programme based around the Oerlikon Contraves GunStar system" – Jane's

        Acum, hibridul este numit 30/35mm Viforul (www.acttm.ro/ro/ctecsa/rezultate.html) deci calibrul a fost pastrat.
        Oricum, cred ca e mai simplu sa cumperi piese noi decat sa incerci sa recalibrezi A436, nu ar mai ramane mare lucru din tunul original.

      • Nici acum nu stiu ce au in copozitie, dar 95% acest tip de munitie este operationala pe toate sistemele de 35mm

      • @Vali. Cred ca ai dreptate in privinta calibrului.Am vazut sistemul asta cu calibrul 30/35mm si nu stiu exact la ce se refera modernizarea.Dar in buletinul achizitilor publice de prin 2010 se anunta foarte clar: modernizare sistem AA tractat 2X35 VIFORUL…

      • in sfarsit pricepusem si eu ..cred ca viforul se numeste tot sistemul cu alea romanesti de 30 si alealalte de 35 integrate in sist de comanda si control

  6. http://youtu.be/5PUusycx3Xc pe asta il pun cu toate ca e un pic publicitar dar pune preferatul meu merkava4 …continui sa cred ca leopard 2 e mai bun …dar imi place merkava

  7. Dar Challenger 2 nu e bun, chiar daca e un pic mai scump ?
    Challenger 2 a facut si razboiul .

    • ba da e foarte bun ….eu nu cred ca sa spunem leopard 2 e mai bun din toate punctele de vedere dar reuneste multe calitati si in plus toti opereatorii spun ca e foarte fiabil …ceea ce nu se pot lauda multe tancuri t 55 a fost un tanc fiabil,nu si t 72 fiind f cunoscute problemele lui cu incarcatorul automat…daca iei varianta de baza a leo2 nici nu e cel ami blindat ,nici mai inarmat dar e un tanc f usor adaptabil vezi neneumaratele config si imbunatatiri un leo 2 a4 poate sa fie adus la un standard superior multor tancuri mai recente cu modificari minime…dar preferatul e merkava1,2,3,4

    • in general nu cred ca exista cel ami bun in orice categorie de arme

    • si mie imi place challenger…se spune ca e capabil sa ia mai multe lovituri heat(in irak)si sa continue operational(doar in parte frontala si munitie kinetica nu stiu sa fi avut irakienii ptr 125 mm)dar ce e remarcabil e faptul ca nu numai ca salveaza tripulantii …dar sa continue operational spune multe de soliditatea lui si de cum poate blindajul nu numai lua lovitura ci de a disipa efectul

      • Mie imi place Challenger 2 pentru ca incasat cateva lovituri in Iraq si a continuat sa lupte, dar Leopard 2 e mai ieftin .
        Daca Challenger 2 nu avea armura chobham, era doar un tanc oarecare .

    • da si eu cred …e o parere…ca secretul la chobham nu e numai rezistenta ci cum disipeaza efectul(schijele practic alunecand)si asfel minimizeaza efectele asupra structurii…daca un tanc ia o lovitura in turela chiar daca nu se strapunge blindajul e foarte probabil ca turela sa ramana blocata …dupa aia la t uri(55,62,72)chiar cand nu se strapungea blindajul efectul produs de munitia kinetica practic arunca cu aparatele din partea lovita dezprinzand schije si omorand echipajul …la leclerc fiecare membru are o specie de plasa de protectie( metalica)care se roteste cu scaunul si i protejeaza cel putin partial la modelele mai nou au fibra de aramida intarita lipita de peretii blindajului ptr a nu desprinde schije(e si pe un tabc79 modificat ptr a i mari protectia)tot pe aici a pus cineva un link cu imag

  8. La sfarsitul anilor *70, Romania detinea prin spionaj, detalii legate de constructia Leopard 1 si Chieftain (britanic). Fiind intrebati specialistii in legatura cu ce tanc ni s-ar potrivi, parerea unanima a fost LEOPARD (valabila si in ziua de astazi). Desi cunosteau multe in legatura cu Leopard-ul, au intampinat mari probleme cu „copierea” motorului (acesta era din aluminiu, foarte avansat pe atunci, iar noi n-aveam capacitatea de a-l fabrica fiindca Fabrica de Oteluri Inalt Aliate de la Targoviste nu exista inca). Diferenta intre tancurile germane si cele britanice, consta in agilitate si protectie. Leopard este un tanc rapid si foarte versatil, iar Chalenger este mai bine protejat prin blindajul Chobam -o inventie britanica, cedata si americanilor pentru Abrams. In speta blindajul Chobam consta in placi de otel inalt aliat, placi ceramice stratificate, aluminiu, iar intre toate acestea se gasesc pungi de aer.

    • Pai Chellenger 2 este mai agil decat Leopard 2 A7, dar avantajul este ca e mult mai ieftin, plus ca armura chobman e destul de dificil de intretinut .

      • nu cred sa fie tanc mai agil decat leo 2 in acest moment….aici in spania cand au facut manevre(locuiesc f aproape de o academie a fortelor terestre cu poligonul aferent)unii dintre conducatori au afirmat ca au mers cu 72 km/h pe camp nu sosea(e vit maxima) si ca se poate mai mult dat fiind ca viteza e limitata electronic(leopardo 2e varianta spaniola are blindaj suplimentar si fata de 2a5 dar nu i spun greut exacta fata de 2a7 nu stiu)

      • http://youtu.be/oU8hQIQutYM il pun aici cu toate ca e un pic publicitar dar mie mi place ..de remarcat cum ridica automat teava dupa fiecare tragere ptr o mai usoara incarcare..are tunul de 55 calibre(ala nou mai larg-cel mai bun tun de tanc din lume dupa multi specialisti de aia l au luat si abrams si mai toti inclus coreanul)

      • Spaniolii au platit Leopardurile astea ca pe alifie si la cat au costat eu ma asteptam sa fie blindate cu aur .

      • da dar ca o curiozitate sunt facute aici de …santa barbara sistems care e o companie de origine americana

        • Ia incercati sa trageti in tancuri americane sau israeliene cu ele sa vedem daca isi fac treaba. Toate chestiile astea sunt programate in asa fel incat sa nu poti ataca NICIODATA un tanc aliat, in special americane. Asa ca daca vreti un tanc cu adevarat performant puneti osul la treaba si dezvoltati echipamente care pot mai devreme sau mai tarziu sa atace orice armata din lume.

      • de aia eu sunt de parere sa nu ne pierdem capacitatile sa fabricam de a noastre ptr ca suntem intr o alianta si cand situatia se pune mai nasoala oricand putem coopera …de ex daca facem unul de al nostru dar basic ,platforma cu motoare germane si sisteme europene in cazul in care situatia se pune nasoala poti upgrada …daca le faci sa spunem cu rusii ei ce ti dau,ptr noi un sasiu bun cu europack pe el e” stas ” dupa aia il dezvoltam(turela ,antiaerian,samd)dar bine asta e o iluzie de a mea

      • Intrebarea care se pune este cat la suta din Leopard 2 am putea face in Romania !

        • Cu transfer de tehnologie 100%, dar nimeni nu o sa faca asta asa ca trebuie sa ne dezvoltam noi tehnologiile astea. Astea o sa fie dezvoltate in momentul in care rusii o sa distruga jumatate de Bucuresti si ei o sa fie deja la poalele Carpatilor. Cu asemenea guvern noi o sa capitulam dupa ce prima racheta ajunge in spatiul aerian romanesc…

    • Corect.
      Dintre cele trei caracteristici tehnico-tactice esentiale la tancuri, englezii si evreii au favorizat protectia prin blindaj. Sovieticii au mers si pe protectie prin silueta sau prin blindaj reactiv, nemtii au mers pe mobilitate si putere de foc, la fel ca americanii. In anii 80 Leo 2 si M1 (un frate cu turbina al lui Leo 2) au fost cele mai echilibrate tancuri, urmate de T 80. Toate tancurile construite de atunci au incercat sa semene cu unul dintre acestea.

  9. Se numeste wolfram. Foloseste si tu termenii romanesti.

    TR-2000 e depasit. Daca ne puteam intelege cu polonezii sau alti vecini sa dezvolta un tanc ar fi foarte bine.

  10. De asemenea, Leopard nu a fost dezvoltat impreuna cu americanii si nici nu au fost interesati de el. Tancul de care vorbesti e MBT-70. M1 Abrams a fost varianta concurenta pentru americani si Leopard a fost varianta concurenta pentru germani.

    MBT-70 a fost exact ce au visat rusii sa faca cu asa numitul T-95 sau Obiekt 195 sau cum se numea. Ambele tancuri trebuiau sa fie revolutionare, insa ambele au esuat.

  11. Cum se comporta la un Spike-MR?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *