Romania Military

Big Brother…preplatit

Toţi deţinătorii de cartele pre-pay vor fi obligaţi să depună un document de identitate la operatorul de telefonie mobilă. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, care a adoptat un proiect de lege în acest sens. Operatorii de telefonie mobilă au obligaţia de a notifica toţi deţinătorii de cartele pre-pay cu privire la această obligaţie, a mai spus ministrul Justiţiei.

În termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii, toţi deţinătorii de cartele pre-pay vor fi obligaţi să depună un document de identitate. În caz contrar, „operatorul de telefonie mobilă va sista  serviciul până când deţinătorul cartelei va înregistra cartela”, a precizat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Modificarea legisltivă îi vizează şi pe agenţii economici, care trebuie să depună documente de constituire a societăţii, potrivit ministrului Justiţiei. Proiectul de lege prevede şi obligaţii pentru furnizorii de telefonie mobilă. Operatorii de telefonie mobilă au obligaţia de a notifica toţi deţinătorii de cartele pre-pay cu privire la această obligaţie, a mai spus Robert Cazanciuc. Proiectul de act normativ urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.

Declaraţiile ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc:

Sursa: TVR (inclusiv video)

Si o aducere aminte de anul trecut, iulie 2013:

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, împreună cu mai mulţi colegi parlamentari din Comisia de Control al SRI, lucrează la un proiect de lege care să permită identificarea utilizatorilor cartelelor telefonice preplătite de către serviciile secrete. Concret, astfel de cartele să fie cumpărate doar pe baza buletinului şi să se reţină codul numeric personal. Premierul susţine initiaţiva şi a anunţat că există deja o hotărâre a CSAT  luată anul trecut.

Este o decizie adoptată în luna august a anului trecut de către CSAT şi, de atunci, am progresat în ceea ce priveşte procedurile de implementare, pentru că în acest moment sunt peste 10 milioane de cartele preplătite şi evident că nu poţi să retroactivezi. Nu doar că o susţin, eram în CSAT, dacă nu mă înşel, era în perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, domnia sa era preşedinte interimar, eu eram prim-ministru, erau toţi miniştrii acolo, şi a fost adoptată această decizie imediat după atentatul din Bulgaria, unde atacatorii au folosit cartele preplătite„, a spus Ponta.

Sursa: tot TVR

Si a treia chestie, Victorie pentru intimitate: Curtea Europeană de Justiţie le interzice furnizorilor de Internet şi telefonie să stocheze informaţiile clienţilor.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a declarat că directiva potrivit căreia companiile de Internet şi telefonie puteau stoca datele clienţilor timp de doi ani viola drepturile fundamentale ale cetăţenilor la intimitate şi la controlul datelor personale.

Decizia Curţii de Justiţie presupune că guvernele vor trebui să rescrie legile privind colectarea datelor, impuse de UE după atentatele teroriste din Londra şi Madrid, din 2006.

Curtea specifică că, în ciuda faptului că autorităţile colectau date în interes naţional, actualele reglementări depăşeau parametrii necesari combaterii criminalităţii şi îi lăsau pe cetăţeni cu impresia că „vieţile lor private sunt constant sub supraveghere“.

Directiva declarată invalidă le cerea companiilor de internet şi telefonie să păstreze traficul şi poziţionarea clienţilor pentru o perioadă între şase luni şi doi ani. Curtea a reclamat lipsa de proceduri care să restricţioneze accesul la date şi inabilitatea de informa cetăţenii cu privire la cine le deţine informaţiile.

Sursa: Adevarul

Exit mobile version