Big Brother…preplatit

Toţi deţinătorii de cartele pre-pay vor fi obligaţi să depună un document de identitate la operatorul de telefonie mobilă. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, care a adoptat un proiect de lege în acest sens. Operatorii de telefonie mobilă au obligaţia de a notifica toţi deţinătorii de cartele pre-pay cu privire la această obligaţie, a mai spus ministrul Justiţiei.

cartelele--la-control-untitled-project-1-tvrnews-export-05053200_05053200

În termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii, toţi deţinătorii de cartele pre-pay vor fi obligaţi să depună un document de identitate. În caz contrar, „operatorul de telefonie mobilă va sista  serviciul până când deţinătorul cartelei va înregistra cartela”, a precizat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Modificarea legisltivă îi vizează şi pe agenţii economici, care trebuie să depună documente de constituire a societăţii, potrivit ministrului Justiţiei. Proiectul de lege prevede şi obligaţii pentru furnizorii de telefonie mobilă. Operatorii de telefonie mobilă au obligaţia de a notifica toţi deţinătorii de cartele pre-pay cu privire la această obligaţie, a mai spus Robert Cazanciuc. Proiectul de act normativ urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.

Declaraţiile ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc:

 • În calitate de membru al CSAT, astăzi am adoptat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG 111/2011 privind comunicaţile electronice
 • În ultima şedinţă a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale
 • Este vorba despre obligaţia deţinătorilor de cartele pre-pay de a le înregistra, de a depune un act de identitate, de asemenea, obligaţii pentru furnizorii de telefonie mobilă
 • Într-un interval de şase luni de la momentul intrării în vigoare, toţi deţinătorii de cartele pre-pay vor fi obligaţi să depună un document de identitate. Dacă nu va face acest lucru, operatorul de telefonie mobilă va sista serviciul până când deţinătorul cartelei va înregistra cartela, pe baza unui  document de identitate
 • Operatorii de telefonie mobilă au obligaţia de a notifica toţi deţinătorii de cartele pre-pay cu privire la această obligaţie
 • Din momentul intrării în vigoare a legii toţi cei care vor dori să achiziţioneze cartele pre-pay vor avea obligaţia de a depune un document de identitate. Acest lucru va fi valabil şi pentru persoane juridice, de a depune documente de constituire a societăţii
 • Proiectul de act normativ va merge imediat în Parlament pentru dezbatere.

Sursa: TVR (inclusiv video)

Si o aducere aminte de anul trecut, iulie 2013:

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, împreună cu mai mulţi colegi parlamentari din Comisia de Control al SRI, lucrează la un proiect de lege care să permită identificarea utilizatorilor cartelelor telefonice preplătite de către serviciile secrete. Concret, astfel de cartele să fie cumpărate doar pe baza buletinului şi să se reţină codul numeric personal. Premierul susţine initiaţiva şi a anunţat că există deja o hotărâre a CSAT  luată anul trecut.

Este o decizie adoptată în luna august a anului trecut de către CSAT şi, de atunci, am progresat în ceea ce priveşte procedurile de implementare, pentru că în acest moment sunt peste 10 milioane de cartele preplătite şi evident că nu poţi să retroactivezi. Nu doar că o susţin, eram în CSAT, dacă nu mă înşel, era în perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, domnia sa era preşedinte interimar, eu eram prim-ministru, erau toţi miniştrii acolo, şi a fost adoptată această decizie imediat după atentatul din Bulgaria, unde atacatorii au folosit cartele preplătite„, a spus Ponta.

Sursa: tot TVR

Si a treia chestie, Victorie pentru intimitate: Curtea Europeană de Justiţie le interzice furnizorilor de Internet şi telefonie să stocheze informaţiile clienţilor.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a declarat că directiva potrivit căreia companiile de Internet şi telefonie puteau stoca datele clienţilor timp de doi ani viola drepturile fundamentale ale cetăţenilor la intimitate şi la controlul datelor personale.

Decizia Curţii de Justiţie presupune că guvernele vor trebui să rescrie legile privind colectarea datelor, impuse de UE după atentatele teroriste din Londra şi Madrid, din 2006.

Curtea specifică că, în ciuda faptului că autorităţile colectau date în interes naţional, actualele reglementări depăşeau parametrii necesari combaterii criminalităţii şi îi lăsau pe cetăţeni cu impresia că „vieţile lor private sunt constant sub supraveghere“.

Directiva declarată invalidă le cerea companiilor de internet şi telefonie să păstreze traficul şi poziţionarea clienţilor pentru o perioadă între şase luni şi doi ani. Curtea a reclamat lipsa de proceduri care să restricţioneze accesul la date şi inabilitatea de informa cetăţenii cu privire la cine le deţine informaţiile.

Sursa: Adevarul

23 de comentarii:

 1. De cand a ajuns Poanta si clica hotilor cinstiti la guvernare au aparut taxe peste taxe , infierarea justitiei , acum se incearca anchetarea persoanelor in parlament de catre comisia juridica 🙂 , spionarea telefoanelor la greu :))) defapt PSD cu Dragnea in frunte vrea sa ne trimita un SMS care sa te convinga sa votezi PSD :))))) in rest un loc cu racoare pt domnul Dragnea se pare ca si la europarlamentare si prezidentiale vor vota SMS impreuna cu mortii

 2. nu vad care-i baiu’….si eu am dat datele de cateva ori la marocani dubiosi de la Money Gram si sunt bine 🙂 )

 3. CITIZEN BAND FRATILOR,ACESTA-I VIITORUL!
  STATII RADIO LA PURTATOR !
  DA-I NAIBII DE IDIOTI, TOTI IL INJURAU PE BASE, IAR ASTIA MAI AU PUTIN SI REFAC STATUL POLITIENESC DE-I VOR INVIDIA SI STALIN SI CEAUSECU ACOLO IN CERURI SAU SUB…

 4. Eu am o intrebare: daca tot inregistram cartelele se va lua in considerare vechimea utilizatorului, ca sa beneficieze si el de ceva avantaje, puncte de fidelitate, oferte speciale etc?

 5. Oricat as fi de dispus sa-l injur pe Ponta pentru ca ne ingroapa in taxe si se ocupa de oferirea de servicii catre baronii locali in loc sa se ocupe de soarta economiei, masura asta (nici macar nu-i apartine ideea) mi se pare corecta.
  Cel mai important lucru este ca se vor reduce jdemiile de apeluri date aiurea la 112.
  La 14 ani, cand obtii buletinul, capeti si responsabilitate juridica pentru faptele tale.
  Daca dai telefon ca boul la 112 raspunzi (amenda mare / amenda penala / parnaie la recidiva), cumperi cartela pentru fratele mai mic sau, dupa caz, pentru copilul minor, raspunzi daca suna la 112, pierzi cartela sau ti-o fura si nu anunti operatorul, raspunzi daca vreun tembel face o prostie cu ea.
  Ca poate fi interpretat ca un prim pas pentru restrangerea unor drepturi este adevarat dar trebuie sa stam cu ochii pe ei ca sa nu continue cu alte masuri.
  Nu cred ca pot fi considerate drepturi fundamentale si inviolabile: dreptul de a suna ca boul la 112, dreptul de a hartui telefonic o persoana, dreptul de a detona o bomba prin intermediul telefonului mobil, dreptul de a-ti coordona prin telefon actiuni ilegale, mergand pana la cele teroriste.

  • Nu ai inteles nu este vorba de 112 aici , aici este vorba de vechea garda din timpul lui Ceausescu , ce crezi ca se intampla cand PSD ajunge unicul partid pe scena politca , nu iti suna a ceva cunoscut ?? Crezi ca vei mai avea libertate sa suni pe cineva si sa injuri PSD parlamentul si guvernul ??? Te credeam om serios dar vad ca tu vezi doar partea normala a lucrurilor , comunicarea este foarte importanta daca controlezi asta deja ai castigat razboiul , deja cu comisia juridica parlamentara unde PSD si acoliti lor ancheteze persoane ce crezi ca urmeaza ?? Vin vremuri grele iar ideile vechi revin la viata , aici in Germania sunt milioane bune de musulmani si nimeni nu le cere buletinul la cartelele telefonice

  • Salut. La 112 poti suna si fara cartela!

   Problema cu apelurile false la 112 se poate rezolva foarte usor: dupa doua glume de astea, telefonul sa fie blocat din toate retelele din Romania pe baza codului IMEI timp de doi ani.

   • Blocarea telefonului la accesarea serviciului 112 cam da peste cap chiar motivul existentei unui asemena serviciu de urgente…

   • Ce este codul IMEI?
    Eu as incerca o varianta care sa ma ajute sa combat apelurile aiurea dar sa fac rost si de bani.
    Pe scurt, la un apel dat aiurea debitez in mod automat codul aparatului (IMEI, cum zici tu) cu o suma de, sa zicem, 2000 lei – amenda.
    Trebuie stabilita prin legislatie calea pentru a amenda un cod, in loc de o persoana precum si procedura de decontare cu operatorii de telefonie mobila.
    Un exemplu: ai sunat aiurea, te debitez cu 2000 lei pe codul telefonului. Daca ai abonament, iti intra in factura lunara. Daca ai prepay iti lichidez creditul in mod repetat, pana la acoperirea amenzii sau pana te prinzi si nu mai incarci. Eventual vei schimba numarul de telefon si-ti vei lua alta teapa pentru ca esti urmarit pe codul telefonului.
    Daca vinzi telefonul, ghinionul cumparatorului pentru ca debitarea va continua pana la acoperirea amenzii, motiv in plus sa te fugareasca sa-i dai banii inapoi sau, mai simplu, sa te dea in gat la politie.
    Ar fi de studiat daca n-ar fi bine sa se faca debitare si pe numar si pe codul telefonului, cate 1000 lei.
    Oricum, lunar, facem decontarea cu operatorii de telefonie mobila si facem rost de bani pentru dezvoltarea serviciului 112.

  • Total de acord cu Eroul la povestea asta.
   De urmarit si ascultat oricum o fac, cu SIM cumparat cu buletin sau fara. Mai greu, dar o fac.
   As fi foarte mirat sa treaca legea, ca afecteaza chiar pe cei care o voteaza!
   Credeti ca astia de „este alesii poporului” atunci cand pun la cale tot felul de matrapazlacuri si legi cu dedicatie, nu folosesc tot SIM prepay?

 6. E .. e buni la ceva si teroristii astia , nu?!!

  Da terorism in Romania ?! Ma scuzati :
  Gluma no 1 (a mea veche de vreo 10 ani)

  Terorism in Romania?! Sau cum strici orzu pe gaste

  Stiriri (a)normale de mai demult : niste baieti intreprinzatori au taiat un stalp de inalta tensiune… Altii au scos o bucata de line ferata (asta nu-i o premiera!).

  Si acu la titlu: terorism in Romania?! Sa fim seriosi!
  Ca daca incerci un act din asta, risti sa ai unele neplaceri, nu, nu din partea politiei –astea sunt luate in calcul. De ex: pui un automobil capcana in fata lui Mariot si el explodeaza in Zabrauti! Na belea, ca suspectii vor fi ai lui Peste, ai lui Manix sau altii. Pe langa ca strici orzu pe gaste , risti sa ai necazuri cu comanditaru – si el nu le are cu drepturile omului – care te poa banui ca ptr trei latei s’un sifilis ai inceput sa lucrezi si ptr altii! Sau mai rau, incepi sa crezi ca tu te-ai tampit!
  Ca sa nu zic de riscu de a conduce un automobil bine burdusit cu exploziv printre gropile bucurestene si infruntand intreaga fauna de soferi ai iadului, plus riscu ca vre-o bruta de la interne sa te tabaceasca ca nu ti-a acordat prioritate! Si apoi colegii lui sa-ti perchezitioneze masina, asa ca sa-ti caute nod in papura sa-si scoata colegu cu basma curata! Mai rau ca la Bagdad.
  Sa pui bombe in trenuri ?! Da de ce? Poti sa astepti linistit,sunt ceva sanse ca sa fure unu linia nitel inainte sa treaca rapidu’. Si oricum bastinasii se descurca si singuri, pai na uite numai cestia aia cu benzina pusa in cisterne pe care scria motorina! Sau idiotii tin azotat de amoniu linga pompa de banzina si intreaba candid: de ce trebuie sa invete copii mei chimie? Ca mie nu-mi foloseste!!
  Bioterorism? Pardon, se pare ca localnicii s-au obisnuit, dupa cate o nunta vre-o 20-30 intra in spitale! Sa nu mai zic ca risti sa fii tu victima a bioterorismului local mancand la vre-o locanda. Sau mai rau, cu vre-o ciocolata originala Nestle a carui termen de garantie a expirat in mileniu trecut! Asa ca , iar pierzi timpu de pomana!
  Sa rapesti vre-un purisan? Pai te rad brunetii, ca esti tampit, ai fi putut rapi o liceeana! Si zic ca esti pervers…
  Sabotarea conductelor petroliere? Pai localnicii au un sport traditional de a le intepa!

  Na, uite de aia nu e bine! Ca faci o cioaca tare, si apoi nimeni nu te baga in seama! Ba mai rau, daca tipi prea tare ca tu esti ala cautat, ca ai niste revendicari principiale– val in scoli, retragere din Irac, etc – ai putea sa ajungi rapid si pe sest in balamuc, nu in pagina Ia!

  Ce-i de facut? Parale!
  Importi din Norvegia peste gata imputit. Ciocolata de la gropile de gunoi elvetiene. Haine din leprozeriile Asiei. Lucruri din astea normale. Sau , daca nu stii cum, faci rost de-un tarnacop si un butoi si cauti o conducta de benzina….
  Si astepti, pina cand tara va renunta la anomie. Sau strangi parale si mergi sa-ti faci treaba in alta tara. Nu, nu la Belfast, ce’sti tampit?! Acolo locu-i ocupat!!! Nu ca aici, da oricum….

  Sau – cred ca de la Marcus cetire


  ﭯﮁﭷﮛﯓﷲ Un terorist arab îi scrie şefului:

  Salam Aleikum, salutam cu rezbect la jefu’!
  Aderizat la Romania cu bomba la valiza ascuns bine; dragut fara problem control aerobort, fiinca mai gasit un bagaj pierdut pe drum.
  Pastrat dolar american blestemat, pentru construit aigea bomba noua; dat jumadate la daxi, jumatate furat ţigan din buzunar.
  Indalnit frate Ahmed, patron magazin, ajudat la mine.
  Discutat cu el la cafenea plan bomba, consumat egler proaspat, intoxicat zalmonel, noi ajuns spital, doctor roman durut la curu lor.
  Bentru viitor, asta zalmonel bun pentru bomba biologica este.
  Mutat apartament frate Ahmed, adus mult frumos aminde ţara mia, fara apa la robined…
  Jefu’, gu bomba praf antrax nu putut facut la Romania. Deci ingergat plan bomba cu bum-bum! …
  Urmarit emiziuni Tv explozie camion azotat ingraşaminte, facut frica la mine. Astia romani are tubeu nu gluma! Trebuie recrutati, jefu, şi facut teroristi la ei! Bomba cu azotat mare efect aveam! …
  Inderesat pilotat avion pentru lovit gladire la romani; vazut delevizor avion MIG prabusit singur in ogorul pobulaţie, plus altu roman stricat singur gladire, adormit beat, tigara aprinsa, gaz deschis, murit zoagra, facut chef mare la ei….
  Draga jefu’, gineva furat la mine gas pastrat bentru pus la bomba, iar azeara, gand eu iesit cumparat baglava, exblodat budelie la parter si apartamentu frate Ahmed s-a ales brafu’ si bulberea de el.
  Aicia la Romania , mult cretin este! Zberiat, zguibat la zin, cacat mult pe mine de frica!
  Jefu, ma indorg agaza, daca mai scap de viu! Aştia romani nu are nevoie de terorism, face singur treaba noastra!!!
  Cu respect, Aliﮛﯓ ”

 7. ideea nu e rea deloc. Am lucrat ceva ani in telecom si pot sa va spun ca este o mare problema cu n cazuri de hartuire, amenintari, injuraturi, santaj etc ce provin de pe numere prepaid. nu e nici o gluma sunt fffff multe. iar fara date inregistrate nu prea are nimeni ce sa le faca. in europa de vest in mai multe tari se practica inregistrarea datelor utilizatorilor. ex Italia

  • Exercitiu…QED

   Care este numele, prenumele si CNP-ul dumneavoastra?
   🙂

  • Din moment ce azi, in Romania, exista firme ce aduna datorii imense, iar apoi sunt trecute pe numele unor boschetari (contra unor cadouri de cateva sute de Lei), ce va face sa credeti ca o persoana rau intentionata nu va putea oferi un pachet de tigari unuia pentru a-i procura o cartela SIM?

   Cat despre Italia, dpdv social parca e o Romanie mai bogata. In rest aceeasi politicieni borfasi, aceeasi coruptie, aceeasi birocratie…

 8. Intodeauna am impresia ca imi asculta cineva telefonul, deja ma simt ca un infractor, si da sunt un neica nimeni, cine are avea interesul sa auda ce debitez eu?…
  Uite ca nu e chiar paranoia.

 9. Ia mergeti voi si cumparati-va o cartela pre-pay din lumea civilizata.
  Va astept cu pareri/impresii.
  Pana una alta am impresia ca libertatea asta de exprimare si accesul la net nu este pentru oricine.

 10. Oricit ne-am suci, idea e urmatoarea : atita timp cit slobozesti un mesaj-vorbit sau scris- pe un suport pe care nu-l controlezi, continutul acestuia nu mai ramine, strict, in posesia emitentului, respectiv destinatarului. Clar !
  Deci, vorbiti numai CIT si CE trebuie; telefoanele si calculatoarele sint pentru COMUNICARE, adica pentru satisfacerea unei NEVOI, dar nu este vorba de ”nevoia” de a vorbi interminabil, pe orice tema , sa alungam plictiseala sau sa ne dam ”mari”, pina incepe sa fiarba neuronii utilizatorului si ai celor din jur.
  Dictonul cel mai nimerit ar fi:”Omul este stapinul vorbelor nerostite si sclavul celor rostite” !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *