PL-01 va intra in productie in 2018

PL-01_concept_direct_fire_support_tracked_combat_vehicle_Obrum_Polish_Defence_Holding_industry_military_technology_640_001

Poate datorita evenimentelor din Ucraina, poate nu, polonezii s-au hotarat se pare sa introduca in productie Masina de Lupta a Infanteriei PL-01 incepand cu anul 2018, astfel luand sfarsit suspansul fata de alegerea viitorului model, intre Anders – realizata in intregime de companii poloneze si modelul PL-01 construita de catre polonezii de la OBRUM si BAE Systems, model care are la baza MLI-ul CV 90.

PL-01 este ceva mai mult decat o masina de lupta a infanteriei fiind de facto un tanc usor, conceptul din spatele ei avand la baza o putere de foc similara sau macar apropiata de a unui tanc, pastrand insa mobilitatea unui vehicul relativ usor, la o masa totala de 35 tone, cam jumatate dintr-un MBT modern, beneficiind insa de o tehnologie ultramoderna si o versatilitate remarcabila, sasiul fiind gandit ca unul multirol.

MLIul polonez va putea fi dotata cu tun calibrul 105/120mm, inclusiv cu posibilitatea de a folosi rachete cu lansare pe teava tunului. O mare atentie s-a acordat sistemelor active si pasive de camuflare in infra-rosu si radar, vehiculul fiind special proiectat sa aiba o amprenta radar foarte redusa, prin realizarea unui exterior multi-fatetat (similar ca idea generala F-117). PL-01 foloseste si o vopsea speciala – absorbanta in spectrul IR – si un sistem de tip fagure pentru racirea carcasei, aducand-o la aceeasi temperatura cu mediul ambiant, camufland astfel vehiculul in fata sistemelor IR. Sistemul de racier este optional si se poate adauga pe sasiul si turela masinii de lupta.

Sistemul de control al temperaturii carcasei este automatizat si poate simula amprenta termica a unui autovehicul civil sau a altui obiect comun, fiind in permanenta coordonat cu sistemul de capacane anti-radar sau cu sistemul activ de senzori IR, care la randul lor pot deruta orice racheta sau sistem inamic de achizitie a tintei.

PL-ul este dotata cu o turela automata cu un tun de 105/120mm, alimentat de un auto-loader inclus in turela si care are o capacitatea de 16 proiectile incarcate direct plus inca 29 in magazia de munitii.

Daca polonezilor le va iesi conform planurilor, PL-01 va fi fara indoiala cea mai moderna MLI de pe piata dispunand de o tehnologie extrem de avansata, poate doar Puma germana rivalizand cu poloneza, asta daca Puma va fi acceptata pana la urma in dotare de catre Bundeswher.

 GeorgeGMT

41 de comentarii:

 1. accepta si parteneri in acest program ?

 2. „Daca polonezilor le va iesi conform planurilor, PL-01 va fi fara indoiala cea mai moderna MLI de pe piata dispunand de o tehnologie extrem de avansata, poate doar Puma ”

  Puma nu este nici pe departe atat de versatil. Singurul concurent va fi generatia a treia de CV-90 produs tot de BAe, din care s-a vazut demonstratorul Armadillo care foloseste o groaza de tehnologii care sunt si pe PL-01.

  • Armadillo si PL-01 au la baza tehnologie similara doar ca destinatia platformei e putin diferita…
   Vom vedea care va fi si versiunea „inghetata” pentru productie a PL-01, deoarece cred ca polonezii nu vor cumpara tot pachetul prototipului, sau daca o vor face va fi lot mic, restul platformelor din serie avand probabil alte dotari, mai sarace.

 3. E interesant ca intre un proiect in totalitate autohton, Anders, si unul cu implicarea BAE si derivat din CV90 au ales a doua varianta. Deci n-au prea vrut sa experimenteze exclusiv cu firme poloneze si nici sa riste, au ales varianta mai sigura cu partener extern si avand ca aza o masina de lupta testata si cumparata de mai multi.

  La 35 de tone si cu turela de 120 mi se pare totusi cam greu, e mai mult un tanc usor decat un MLI.

  Probabil, ca si la CV90, nu toate masinile vor fi de 35 tone cu turela de 120mm ci vor avea si varianta basic de 23 tone cu turela de 30-35-40mm si asta ultima se mai incadreaza ca si MLI.

 4. Seamana cu tancurile din C&C. Imi place. 🙂

 5. PL-01 are si capacitatea de a transporta militari ??
  CV-90 poate transporta 7, + 3 echipajul…

 6. Sa vedem un filmulet cu el si prin namoale ori in viteza prin hirtoape.

 7. Tot respectul si admiratia pt ei ! Intr-adevar stiu ce vor si ce trebuie sa faca cu viitorul lor .Poate continua si Grot-ul .

 8. Decât TR-85MplusInfinit, nu e mai practic să dotezi unitățile blindate cu așa ceva?
  Sigur curăță orice T-72 și derivate și se poate apăra eficace atât de amenințări terestre cât și aeriene, oricum mai eficace decât ce există prin parcurile mondiale în prezent. Știu că e, în principiu, altă chestie, dar cred că e mai tanc decât T-55 și bate orice T-72.
  Privirea ațintită spre viitor face bine, nu-i așa (…mai ales când ai la ce să privești…)?
  Tu-i muma ei de treabă!

  • Subscriu.Cred ca nu se merita nici modernizarea actualelor TAB-uri si MLI-uri aflate in dotare, marea majoritate fabricate in urma cu 20-30 de ani.Oricat le-am cosmetiza tot nu vor ajunge la nivelul unui produs proiectat si realizat recent.

 9. @George GMT
  Post Time 9 aprilie 2014 la 19:00 –

  „Sa va dea Domnul sanatate, o placere sa va citesc ciorovaierile, dupa ce tocmai s-a anunta ca ioc TBT in urmatorul mileniu.”

  uaaaaaaaaat

 10. Mi se pare o aberatie… viitorul tun rusesc de 152mm de pe „Black Eagle” nici n-are ce caca din asa ceva… la fel si actualele tunuri de 125mm, o fi PL-01 „invizibil” la multe, dar si cand e prins in campul vizual…

 11. Da-i incolo de poloneji… Rechizitioneaza dusca Veyronul lui capsuna, il prinde cu ‘cablu cu krakadiili’ de primul TAB – sa vezi atunci transportor amfibiu stealth si rapid… Ca nu are Suhoiul rachete pentru tinte alergatoare cu 400 km/h!
  Daca mai modernizeaza armata cu inca doua Veyroane, o sa fim singura tara cu trei transportoare stealth superrapide in dotare… In 5 ore sintem cu ele in Kabul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *