Romania Military

„Bolnavul Europei”

influenta rusiei in asia centrala scade

Pradatorul si prada sa

Sau ce-a ajuns Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin

Ce-a ajuns?! O tara de rang secund, o tara in fata careia China isi arata muschii fara absolut nicio jena. Cum ar putea Moscova sa reactioneze cand China i-a ramas de facto singurul aproape aliat? “Aproape aliat” pentru ca cu astfel de “prieteni” la ce-ti mai trebuie inamici?!

Desi aceasta alianta este mai mult una politica, nu economica si in niciun caz una militara, semnele degradarii pozitiei Moscovei in fata tuturor sunt deja jenant de vizibile. In acest moment Beijingul doar profita de slabiciunile Rusiei si cumpara gaz si titei la preturi foarte mici, oferind in schimb doar un sut in gura.

Aflat in capitala Kazahstanului (14 septembrie), presedintele Chinei a facut o declaratie cu adevarat zguduitoare pentru Rusia si a anuntat ca China sustine cu fermitate, independenta si integritatea teritoriala a Kazahstanului, asta in conditiile in care tara asiatica fost-sovietica nu a sustinut invazia Ucrainei, ba dimpotriva a declarat ca independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei nu pot fi puse in discutie.

Cu alte cuvinte, Beijngul a facut un pas enorm in zona de influenta rusa si l-a facut in stil mare, cu trambite si tobe. Reactia Moscovei? Absolut nimic, iar China vine tare spre fostele tari fost sovietice: Kazakhstan, Turkmenistan, Uzbekistan sau Kirghizstan, tari bogate in gaze naturale si extrem de importante pentru China ca si pentru Rusia.

Asadar, in timp ce Putin duce un razboi cu totul lipsit de logica in Europa, pierde rapid influenta in Asia Centrala si la Marea Caspica, unde azerii (incurajati de recentele contracte semnate cu europenii ca si de slaba performanta a armatei ruse) ataca din nou Armenia, aratand ca de facto Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), din care fac parte: Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghizstan si Tajikistan este cu totul nesemnificativa. Iar Rusia nu poate face nimic.

Dar printre randuri putem intelege ca CSTO (adica Rusia) este de neluat in seama.

Pe de alta parte, nici Beijingului nu-i merge chiar asa de bine, cu o posibila criza economica generala la usa si cu umilirea patita de la americani in problema Taiwanului, lucrurile nu sunt deloc roze.

Ne mai aducem aminte cum China a amenintat cu cerul si pamantul Washingtonul, atunci cand Nancy Pelosi a anuntat ca va vizita Taiwanul. Vizita a avut loc, China a demarat ample manevre militare, mai apoi a urmat vizita unei delegatii de congresmeni americani la Taipei, chinezii au vociferat si au avut niscai manevre, dar mult mai mici.

A urmat apoi o a treia vizita a unei delegatii americane, chinezii satui probabil, au protestat doar formal, intre timp americanii au anuntat ca vor vinde Taiwanului armament in valoare de peste un milliard de dolari, Beijingul n-a mai spus nimic. Adica ceva acolo a spus dar nici macar agentiile de presa nu au mai luat in seama spusele Beijingului…

Washingtonul si-a aratat determinarea, chinezii au latrat in van, dar China face pasi mari in directia Rusiei si asa cum am scris de multe ori, principalul inamic geopolitic si economic al Moscovei nu este Uniunea Europeana – care cumpara titei si gaze la pretul pietei in valoare de peste un milliard de euro pe zi din Rusia – ci China care-si doreste sfera de influenta ruseasca din Asia Centrala si poate chiar mai mult, iar Vladimir Putin si-a ingropat tara si a dat-o direct pe mana Chinei.

Putin si-a izolat gubernia, a rupt-o de fluxurile naturale de tehnologie, si-a izolat economia, a aratat lumii intregi ca armata rusa este similara cu cea sovietica si ca puterea Rusiei este foarte departe de cea a unei super-puteri.

Iar China sta la panda si priveste cu ochi foarte buni agonia Moscovei si retragerea de facto a Rusiei din statutul de a doua putere militara a lumii.

Totul multumita lui Vladimir Putin, groparul Rusiei si probabil cel mai bun agent de influenta al Chinei. Nu sustin ca Putin ar fi agent chinez dar faptele sale exact asa arata, el a predat – in nebunia lui – Rusia Chinei, a scos Rusia dintr-o postura extrem de favorabila in relatia cu europenii (fata de care Rusia avea o pozitia dominanta dpdv economic) si a dus-o pe tava – intr-o pozitie de neta inferioritate – Chinei, iar Beijingul nu va ierta.

Xi Jinping, in casa lui Vladimir Putin, a avut “obraznicia” sa arate Rusiei batul, iar Putin s-a facut ca nu-l vede. Cum va arata Rusia peste 5-10 ani, izolata de Europa si aflata doar la mana Chinei?!?

Care este scopul acestui razboi, ce-a sperat Vladimir Putin sa obtina? Nu vom sti poate niciodata, ce obtine insa Rusia este deja vizibil dupa doar sase luni de conflict: un dezastru diplomatic, un dezastru dpdv al influentei Rusiei in lume, pierderea masiva de piete de desfacere sigure, ample pierderi financiare si de competitivitate economica, ruinarea imaginii armatei si tehnicii de lupta ruse, pierderea tuturor prietenilor care contau si deschiderea larga a usii pentru intrarea masiva a Chinei si a capitalului financiar si politic chinezesc in curtea proprie.

Cu exceptia lui Lenin a mai existat vreun lider sovietic/rus care sa aplice Rusiei o serie atat de naucitoare de lovituri?!? Nu cred si intrebarea care se pune – si care ar trebui sa ne dea fiori – este daca Federatia Rusa, asa cum o vedem astazi, va supravietui acestui asalt din toate partile.

Daca ne uitam la toate aceste semne si schimbari de putere politica ajungem la concluzia ca Vladimir Putin este cel mai mare dusman al Rusiei, este omul care si-a tarat tara (fara absolut nici un motiv) spre gura prapastiei, iar acum nu mai poate da inapoi, iar Rusia se va prabusi cu toata greutatea ei geopolitica spre fundul rapei.

PS Din aceste puncte de vedere, razboiul din Afganistan a fost floare la ureche pentru Rusia, razboiul din Ucraina avand consecinte imense si de nerezolvat.

GeorgeGMT

Exit mobile version