Romania Military

Cât costă F 35A în cazul Elveției?!

Mult, oricum mult mai mult decât se credea inițial, deși eu n-am auzit până acum ca vreo altă țară europeană să plătească mai mult pentru aceste avioane decât a semnat pe contractul inițial.

Tot inițial, în 2022, elvețienii și-au pus semnătură pe un contract cu preț fix, în valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru 36 F 35A F4, cu un contract de offset în valoare de trei miliarde de dolari (contracte pe care firmele elvețiene ar urma să le primească de la companii americane).

Primele opt aparate vor fi fabricate în Statele Unite și vor fi folosite pentru pregătirea marmotelor-piloți, următoarele 24 urmând să fie asamblate în Italia, la Cameri, restul de patru avioane vor fi asamblate în Elveția la Ruag sau dacă nu se poate aparatele vor sosi tot din Italia.

Doar că de curând scandalul a izbucnit în Elveția când americanii le-au cerut în plus 1,3 miliarde de dolari. “A contract is a contract, one should think,” spus șeful Directoratului pentru Armamente Urs Loher și a continuat:“But with respect to the purchase of the F-35A, we are now facing a different reality. Despite a set price, Switzerland is confronted with up to $1.3 billion în unexpected costs.” Unexpected costsoare?!

Cu atât mai mare este “nedumerirea” oficialului elvețian cu cât țara sa n-a semnat contractul cu Lockheed Martin ci cu Guvernul American și este un contract de tip “preț fix”, cu toate acestea…

Luați, sau nu, prin surprindere, elvețienii au demarat de urgență negocieri directe cu americanii, dar până în prezent nu cunoaștem să se fi ajuns la vreun rezultat palpabil. Cu toate acestea, același Urs Loher a declarat:“From a military point of view, buying the F-35A is imperative. Withdrawing from the contract would only be considered aș a very, very last resort.”

Dar care să fie necazul și de ce americanii le cer elvețienilor mai mulți bani pentru avioane, cu atât mai mult cu cât eu nu cunosc un alt caz, cel puțin pe zona F 35A/B, în care britanicilor, italienilor, olandezilor etc, să li se fi cerut o sumă mai mare decât cea trecută în contract? Poate pentru că americanii nu pot să-i sufere pe cetățenii din Țară Cantoanelor?!

Cu toate acestea în competiția elvețiană a fost ceva necurat la mijloc pentru că atunci când s-a anunțat câștigătorul – F 35A – doamna Viola Amherd, ministrul apărării elvețian pe atunci, a declarat că oferta americană a fost și cea mai ieftină (?!), cu aproximativ 2 miliarde de dolari și acum țineți-vă bine, pentru că F 35A a ieșit că este mai ieftin la achiziție, ora de zbor mai ieftină, necesită mai puține fonduri pentru antrenament datorită simulatorului, iar LM promite beneficii industriale pentru economia elvețiană. Să-ți faci cruce cu stânga, nu alta…

Și mai presus de toate, susținea doamna Amherd în fața marmotelor cu drept de vot, în cazul F 35A discutăm despre un contract “închis”, cu “preț fix”, garantat de Guvernul American.

Dar chiar în 2022, Federal Audit Supervisor (un fel de Curte de Conturi marmotească) a observat că nu există nicăieri în contract vreun paragraf care să susțină ideea unui “preț fix” și care să ferească Elveția de eventuale creșteri de costuri.

Iar în iunie 2024, compania publică de televiziune SRF a aruncat bomba – 1,3 miliarde de dolari în plus pentru avioane! Iar americanii nu au reacționat în nici un fel, ba mai mult s-a aflat că noțiunea de “preț fix” nu se referă la contract în sine ci la prețul cu care respectivele avioane sunt cumpărate de Pentagon, adică clientul plătește același preț cu cel plătit de americani pentru respectivul lot de F 35A, la prețul negociat de americani cu LM.

Adică preț fix să fie, dar variabil…

Și este extrem de greu de crezut că oficialii elvetieni care au negociat contractul nu cunoșteau acest aspect foarte simplu. Dar revenind la zilele noastre, actualul ministru al apărarii elvețian, Martin Pfister, dă din colț-n în colț și promite negocieri cu americanii, asta după ce a admis că știrea este reală.

Că lucrurile sunt cunoscute de toată lumea nu este nici o noutate, Lockheed își vinde avioanele F 35 în loturi și fiecare lot poate avea prețuri diferite, indexate cu costurile suplimentare aferente și inflația. Și până la urmă se pare că toată lumea știa: militari, membrii comisiei parlamentare de apărare sau buget-finanțe, întregul guvern, dar pur și simplu au refuzat să discute problema.

Astfel încât nu putem să nu apreciem jmecheria de care sobri elvețieni au dat dovadă cu această ocazie: au manarit rezultatele testelor, au scos F 35A cel mai ieftin avion (lucru extrem de greu de făcut, bravo lor pentru reușită), au ascuns adevăratele costuri la care s-au angajat și într-un final au păcălit poporul cu televizorul iar acum se dau niznai și evocă negocieri cu americani, care negocieri n-au ce rezultat să dea decât faptul că elvețienii vor trebui să pună diferența de bani așa cum s-au înțeles initial cu americanii și să se spele pe cap cu poporul lor de trei neamuri diferite și să le explice cum i-o duce capul diferența de preț.

Căci, corupția muscă profund nu doar din România, Bulgaria, Ungaria sau Grecia ci din absolut toate țările lumii, doar că unii au pretenția că sunt oameni onești, mai în sud singura cerință este să nu ajungă prin pușcării.

În cazul particular al României, s-ar putea să fim un pic feriți de creșteri prea mari de prețuri la cele 32 de F 35A F4 comandate măcar pentru că la noi prețul este deja foarte mare și poate că a fost negociat luând în considerare și o marja inflaționistă, plus alte creșteri de prețuri datorate dezvoltării variantei F4 (radar nou, motor, senzori etc).

Măcar putem spera…

 

GeorgeGMT

Exit mobile version