Mult, oricum mult mai mult decât se credea inițial, deși eu n-am auzit până acum ca vreo altă țară europeană să plătească mai mult pentru aceste avioane decât a semnat pe contractul inițial.
Tot inițial, în 2022, elvețienii și-au pus semnătură pe un contract cu preț fix, în valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru 36 F 35A F4, cu un contract de offset în valoare de trei miliarde de dolari (contracte pe care firmele elvețiene ar urma să le primească de la companii americane).
Primele opt aparate vor fi fabricate în Statele Unite și vor fi folosite pentru pregătirea marmotelor-piloți, următoarele 24 urmând să fie asamblate în Italia, la Cameri, restul de patru avioane vor fi asamblate în Elveția la Ruag sau dacă nu se poate aparatele vor sosi tot din Italia.
Doar că de curând scandalul a izbucnit în Elveția când americanii le-au cerut în plus 1,3 miliarde de dolari. “A contract is a contract, one should think,” spus șeful Directoratului pentru Armamente Urs Loher și a continuat:“But with respect to the purchase of the F-35A, we are now facing a different reality. Despite a set price, Switzerland is confronted with up to $1.3 billion în unexpected costs.” Unexpected costs, oare?!
Cu atât mai mare este “nedumerirea” oficialului elvețian cu cât țara sa n-a semnat contractul cu Lockheed Martin ci cu Guvernul American și este un contract de tip “preț fix”, cu toate acestea…
Luați, sau nu, prin surprindere, elvețienii au demarat de urgență negocieri directe cu americanii, dar până în prezent nu cunoaștem să se fi ajuns la vreun rezultat palpabil. Cu toate acestea, același Urs Loher a declarat:“From a military point of view, buying the F-35A is imperative. Withdrawing from the contract would only be considered aș a very, very last resort.”
Dar care să fie necazul și de ce americanii le cer elvețienilor mai mulți bani pentru avioane, cu atât mai mult cu cât eu nu cunosc un alt caz, cel puțin pe zona F 35A/B, în care britanicilor, italienilor, olandezilor etc, să li se fi cerut o sumă mai mare decât cea trecută în contract? Poate pentru că americanii nu pot să-i sufere pe cetățenii din Țară Cantoanelor?!
Cu toate acestea în competiția elvețiană a fost ceva necurat la mijloc pentru că atunci când s-a anunțat câștigătorul – F 35A – doamna Viola Amherd, ministrul apărării elvețian pe atunci, a declarat că oferta americană a fost și cea mai ieftină (?!), cu aproximativ 2 miliarde de dolari și acum țineți-vă bine, pentru că F 35A a ieșit că este mai ieftin la achiziție, ora de zbor mai ieftină, necesită mai puține fonduri pentru antrenament datorită simulatorului, iar LM promite beneficii industriale pentru economia elvețiană. Să-ți faci cruce cu stânga, nu alta…
Și mai presus de toate, susținea doamna Amherd în fața marmotelor cu drept de vot, în cazul F 35A discutăm despre un contract “închis”, cu “preț fix”, garantat de Guvernul American.
Dar chiar în 2022, Federal Audit Supervisor (un fel de Curte de Conturi marmotească) a observat că nu există nicăieri în contract vreun paragraf care să susțină ideea unui “preț fix” și care să ferească Elveția de eventuale creșteri de costuri.
Iar în iunie 2024, compania publică de televiziune SRF a aruncat bomba – 1,3 miliarde de dolari în plus pentru avioane! Iar americanii nu au reacționat în nici un fel, ba mai mult s-a aflat că noțiunea de “preț fix” nu se referă la contract în sine ci la prețul cu care respectivele avioane sunt cumpărate de Pentagon, adică clientul plătește același preț cu cel plătit de americani pentru respectivul lot de F 35A, la prețul negociat de americani cu LM.
Adică preț fix să fie, dar variabil…
Și este extrem de greu de crezut că oficialii elvetieni care au negociat contractul nu cunoșteau acest aspect foarte simplu. Dar revenind la zilele noastre, actualul ministru al apărarii elvețian, Martin Pfister, dă din colț-n în colț și promite negocieri cu americanii, asta după ce a admis că știrea este reală.
Că lucrurile sunt cunoscute de toată lumea nu este nici o noutate, Lockheed își vinde avioanele F 35 în loturi și fiecare lot poate avea prețuri diferite, indexate cu costurile suplimentare aferente și inflația. Și până la urmă se pare că toată lumea știa: militari, membrii comisiei parlamentare de apărare sau buget-finanțe, întregul guvern, dar pur și simplu au refuzat să discute problema.
Astfel încât nu putem să nu apreciem jmecheria de care sobri elvețieni au dat dovadă cu această ocazie: au manarit rezultatele testelor, au scos F 35A cel mai ieftin avion (lucru extrem de greu de făcut, bravo lor pentru reușită), au ascuns adevăratele costuri la care s-au angajat și într-un final au păcălit poporul cu televizorul iar acum se dau niznai și evocă negocieri cu americani, care negocieri n-au ce rezultat să dea decât faptul că elvețienii vor trebui să pună diferența de bani așa cum s-au înțeles initial cu americanii și să se spele pe cap cu poporul lor de trei neamuri diferite și să le explice cum i-o duce capul diferența de preț.
Căci, corupția muscă profund nu doar din România, Bulgaria, Ungaria sau Grecia ci din absolut toate țările lumii, doar că unii au pretenția că sunt oameni onești, mai în sud singura cerință este să nu ajungă prin pușcării.
În cazul particular al României, s-ar putea să fim un pic feriți de creșteri prea mari de prețuri la cele 32 de F 35A F4 comandate măcar pentru că la noi prețul este deja foarte mare și poate că a fost negociat luând în considerare și o marja inflaționistă, plus alte creșteri de prețuri datorate dezvoltării variantei F4 (radar nou, motor, senzori etc).
Măcar putem spera…
GeorgeGMT
Luand in consideratie ca Elvetia este o tara neutrala
si plina de bani si luand in consideratie ca exista in zilele astea dorinta extrema de aceste aparate eu nu ma mir de cresterea pretului in afara de ce e scris
in articol.
1. Acest caz coreleaza cu MAGA
2. Cine a spus ca US trebuie sa finanteze pe toti fara
profit sau cu profit redus ?
3. Ce extra valoare castiga NATO din inarmarea Elvetiei considerata neutra cand alti aliati NATO stau la rand?
Care este profitul SUA in cazul Israelului? Mai ales că finanțează și Egiptul, Iordania și susține și Marocul.
Asta e bun de alt articol. V a fi interesant si te v a uimi.
Cuvintele cheie: Picior in prag 😉
E simplu:
1. Singurul aliat real din zona ( si ce zona) 100% credibil.
2. Nici nu ai ideee ce influenta economica , dar mai ales politica are diaspora Israeliana in SUA.
3. Pe Egiptu, Iordania și s Marocu ii tine captivi dpdv ai armamentului , pe principiul tine-ti prieteni aproape si dusmanii si mai aproape. Bonus mai da si un impuls industriei americane.
F-35 costs ‘were never fixed’: former Swiss audit chief
https://www.swissinfo.ch/eng/various/f-35-costs-were-never-fixed-former-swiss-audit-chief/89591180
Swiss watch sellers in Lucerne have endured a tough three months since U.S. President Donald Trump piled pressure on the luxury business with the threat of hefty tariffs, reducing interest from tourists who flock to the city in part to shop for watches.
Reuters spoke with over a dozen industry workers in the watch-selling hub, including shop managers and salespeople, who said tariff uncertainty has weighed on a sector that exported watches worth 26 billion Swiss francs ($32.79 billion) in 2024.
https://www.reuters.com/business/trump-tariffs-give-watch-sellers-hard-time-swiss-hub-2025-07-08/
Nu știu cat de fezabil mai e pt noi F35 in conditiile rarzboiului comercial ce se intrevede la orizont, chestiunea poate degenera in sensul ,,temporizarii” furnizarii de arme și materiale intr-o situație ipotetica de conflict mai ales ca USA pare-se ca au alte interese strategice fata de UE.
Nu se poate renunța dintr-o dată la armele americane mai ales ca noi i-am ales exclusiv pe ei când vine vb de înzestrare dar tre să înțelegem ca UE trebuie să devină independentă strategic, nu mai vb ca de acolo ne vine și nouă cașcavalul .
Eu aș merge pe EF și/sau eventual Gripen.
Spune ce vrei dar ai mentionat avioane de generatia 4.
F35 e generatia 5. Cine in EU mai produce 5 ?
De bine de rău, prin alegerea F35 ai noștri au ales bine si fata sa mai asculte de unul sau altul, cu atât mai puțin de unii si alții care scriu pe un forum.
Nu exista alternativa la F35 in momentul acesta. Cu atât mai mult după Israel-Iran când le-a dat cu „buzile/budele/wc” in cap, ayatolahilor.
In momentul actual, F35 e absolut dominant in fata rusilor.
Trump mai are 3 ani jumate, in cel mai rau caz.
„UE trebuie să devină independentă strategic” – cam greu, cand fiecare politician trage pentru industria proprie de aparare, in detrimentul sigurantei continentului.
Rusii isi maresc nestingheriti productia de armament de varf, cu tehnica Europeana si Americana, pe care o cumpara prin terti, facilitati de politicienii mentionati mai sus.
SergiuR,
„USA pare-se ca au alte interese strategice fata de UE.”
In mare interesele strategice, USA-EU ar trebui sa fie cam aceleasi desi, suna paradoxal, nu prea stiu care ar fi interesele strategice europene.
Difera f mult insa metodele de a le indeplini. In timp ce unii fac ceva, se agita. muncesc, innoveaza, ceilalti se ocupa de jumulirea celor care produc. Ursula incearca sa mareasca taxe, nu numai ales pe codoi ci si pe tutun, https://www.merkur.de/wirtschaft/eu-kommission-plant-neue-einnahmequellen-firmen-sollen-mehr-zahlen-zr-93835746.html
Si totusi nu exista alternativa la F 35. Romania a facut bine ca a contractat asa ceva, desi dupa opinia mea sunt prea multe, imi imaginez insa ca mai tirziu mai poate vinde din ele sa faca un geschäft. Daca ar fi avut ceva offset ar fi fost de-a dreptul exceptional. Ce nu stiu deloc cind ar fi livrate?
Probabil ca Garda elvetiana are nevoie de F35 🙂 Stiati ca soldatii garzii elvetiene nu au dreptul la casatorie? Cica Elvetia ar fi ‘the roof on top of the building’ .
Lasind gluma la o parte, pe undeva ma bucur ca elvetienii au fost trasi pe sfoara, tocmai ei care-i fraiereste pe toti! Sau nu cumva e chiar prostie sa nu spun de coruptie?
Cu citiva ani in urma se cocheta chiar cu Eurofighter.
Si ma intreb la ce le trebuie lor F 35? Profilul tarii lor, atit politic, cit si geografic nu poate pune in valoare calitatile avionului la intreaga dimensiune. Unde vor ei sa patrunda „stealth”, adinc in teritoriul inamic?
PS Fiind si eu un googluist, ca multi dintre admiratorii mei, am gasit alte date https://www.defensenews.com/global/europe/2022/09/19/swiss-leaders-sign-625-billion-contract-for-f-35-fighter-jets/
Cat timp nu stim ce prevede contractul, nu facem decat sa lansam supozitii fara mare fundament. Ce stim este ca F 35 nu este inca „gata”, iar la data semnarii contractului era intr-o varianta mai incipienta. Mi-e foarte greu sa cred ca este un contract de genul fix price cat timp nu cunosti care e pretul la care se vor livra aparatele. Pretul putea sa fie fix doar daca configuratia finala era stiuta la data semnarii contractului, cu costurile aferente.
cea mai probabila ipoteza e ca elvetienii si-au tras in piept alegatorii ca sa aprobe referendumul, zicand ca se vor descurca ei cand o sa fie. probabil nu se asteptau cu o depasire asa de mare de costuri. Ghinion
Ce gasesc fascinant nu este ca a crescut scorul la F35,ci ca omuletii au fost intrebati daca vor sa marce banul pt cele 6 miliarde de franci.
Ca se mai da chix,aia e,oameni suntem,dar sa fie la noi asa un sistem,in care te intreaba daca vrei sa platesti suma X,apoi sa iasa scandal,audit etc… cand nu se livreaza produsul in termenii stabiliti…
Gizas,cred ca am fi in jumatatea din cap a UE,nu la finalul jumatii din coada.