Romania Military

Câteva lămuriri despre programul corvetelor

corvete Naval Group probleme

Văzând avalanșa de comentarii (multe offtopic, la un articol despre submarinele australienilor) datorată unui articol apărut recent pe Defense România, cred că se impun câteva precizări. Precizări de bun simț aș spune eu…

Astfel, cei de la Defense România au afirmat că, potrivit unor surse nenumite, România și francezii de la Naval Group nu semnează de peste doi ani contractul pentru corvete pentru că, citez:

  1. „Astfel, Naval Group a câștigat oficial licitația pentru „Corveta multifuncțională” cu Gowind 2500 pentru 1.2 miliarde de euro. Doar că, din informațiile DefenseRomania, oferta depusă de francezi, și declarată câștigătoare pe baza prețului cel mai mic, nu includea și muniția pentru corvete. În contextul achiziționării muniției oferta se mărește cu 100 de milioane de euro și își pierde atributul de cea mai mică ofertă din programul „Corveta multifuncțională”.” (sublinierea noastră)
  2. „Sursele noastre ne-au precizat că probleme sunt inclusiv cu Șantierul Naval Constanța care nu ar fi capabil să construiască corvetele fără un amplu proces de modernizare.” (sublinierea noastră) Din informațiile obținute de noi, separat de contractul pentru corvete, pentru șantier a existat interes și din partea unei companii din Anglia care a tatonat terenul Șantierului Naval Constanța în vederea realizării aici a unui program de mentenanță pentru anumite nave. Însă totul a picat după ce în urma evaluării s-a decis că sunt necesare investiții de aproximativ 200 de milioane de euro pentru modernizarea șantierului naval.”
  3. „În acest sens contractul pentru programul de înzestrare „Corveta multifuncțională” rămâne blocat. MApN ar fi solicitat companiei declarate câștigătoare semnarea contractului, dar, aceasta din urmă, a solicitat achitarea înainte a muniției, cel mai probabil pentru a putea investi în procese de modernizare a Șantierului Naval Constanța, fapt refuzat din start, din motive lesne de înțeles.” (sublinierea noastră)

Să le luăm pe rând:

  1. „[…] oferta depusă de francezi, și declarată câștigătoare pe baza prețului cel mai mic, nu includea și muniția pentru corvete.” Nimic mai greșit. În conformitate cu prevederile H.G. nr. 48/2018 care reglementeaza aceste aspecte se spune clar: „B.I.5. Criteriul de atribuire a acordului-cadru/contractului este „prețul cel mai scăzut” al ofertei conținând soluția optimă stabilită după etapa de dialog, fără a include costul echipamentelor/munițiilor/serviciilor care vor fi asigurate de către autoritatea contractantă. Deci prețul ofertat de fiecare participant NU INCLUDE muniția în cazul tuturor participanților pentru că, de obicei, muniția face obiectul unor acorduri inter-guvernamentale, Guvern-Guvern. Ceva mai clar de atât, apăi nu știu…
  2. „Sursele noastre ne-au precizat că probleme sunt inclusiv cu Șantierul Naval Constanța care nu ar fi capabil să construiască corvetele fără un amplu proces de modernizare.” „Sursele noastre” – în speță sursele Defense Romania nu sunt numite, dar le putem bănui. Asta nu înseamnă automat că afirmația este incorectă. Totuși, aruncând un ochi pe documentele aferente anului financiar 2020 avem o companie care construiește și repară atât nave comerciale cât și nave militare, este vorba de reparații capitale și modernizări la cele două fregate T22R (probabil este vorba de implementarea programului de schimbare a turbinelor de marș). Mai multe detalii aici.
  3. „MApN ar fi solicitat companiei declarate câștigătoare semnarea contractului, dar, aceasta din urmă, a solicitat achitarea înainte a muniției, cel mai probabil pentru a putea investi în procese de modernizare a Șantierului Naval Constanța, fapt refuzat din start, din motive lesne de înțeles.” Asta e o ciudățenie, ca să mă exprim frumos. Dacă vorbim de rachete, atunci compania care va livra și încasa prețul este MBDA pentru că Gowind au fost propuse cu armament reactiv MBDA. Îmi explică și mie cineva cum ar fi putut folosi Naval Group niște bani pe care nu-i încasează? Singura explicație, deși există norme fiscale care s-ar putea să nu permită asta, ar fi torpilele care sunt produse de Naval Group.

Mai plauzibilă mi se pare explicația că Naval Group a venit cu un preț de dumping sau la limita dumping-ului, oricum cu o marja de profit infimă care a fost aruncată în aer de creșterea accelerată a prețurilor la materiale ca urmare a pandemiei. Știm că francezii au efectuat o evaluare a S.N. Constanța înainte de a se asocia cu ei, deci ar trebui să fi avut o reprezentare clară a posibilităților tehnice ale acestora încă de la data semnării memorandumului de asociere cu ei. Mai multe detalii aici. Citez:

„RoMilitary: „Did Naval Group’s experts make an evaluation of the Constanta Naval Shipyard current capabilities and work force and identified any possible Romanian suppliers for the construction of the four corvettes? Will there be any additional learning programs to instruct Romanian workers in France?”

Naval Group: „A shipyard survey has already been carried out at SNC, and the shipyard has definitely all capabilities to build a navy ship, with the assistance of Naval Group experts. SNC team shall participate at On-Job-Training sessions in Lorient, in order to align procedures and sharing experiences. This is a traditional training part of the Transfer of Technology process that Naval Group is implementing throughout the world for achieving successful warships complex programs.”

Experiența recentă ne arată un program de succes – Egiptul și unul eșuat, în Malaezia, despre care am scris și noi mai demult aici.

Vis-a-vis de chestiunea muniției, știm de spune H.G. și știu că s-au cerut lămuriri suplimentare care au fost clarificate (sau nu) în etapa de dialog. Luînd cazul Egiptului care a achiziționat patru corvete Gowind 2500, aceștia au semnat un contract pentru muniție cu MBDA în valoare de 400 milioane euro și, separat, unul cu Naval Group pentru torpile, în valoare de peste 100 de milioane. Suma de 100 de milioane de euro cerută în avans de Naval Group nu poate acoperi decât un nivel minimal de înarmare a navelor, dar fiind că aici sunt incluse și fregatele. Dar asta n-ar fi o noutate pentru țara care a cumpărat două „fregate” cu un tun și niște tuburi lans-torpilă pe care a uitat să le mai înarmeze…

Nicolae

#anulatilicitatia

#verificatiinformatiile

#verificatisursele

#nudezinformati

Exit mobile version