Romania Military

Cosmarul Rusiei se poate implini!

Iranul gata sa ia locul Rusiei pe piata europeana a gazului si petrolului

Stiu ca pare incredibil ca Teheranul sa injunghie pe la spate pe cel mai bun aliat al sau  dar lucrurile stau exact asa, iar branza este – evident – pe bani! Multi bani! Presa iraniana si ma refer aici la presa oficiala a inceput sa trimita bezele Occidentului , anuntand ca Iranul este gata sa ofere, fara sa-i fi cerut inca cineva, o suplimentare a  productiei de petrol, daca Uniumnea Europeana i-ar cere-o si ar dori sa reia importurile din Persia.

Astfel Mohsen Qamsari, directorul pentru afaceri internationale al National Iranian Oil Company (NIOC) a declarat joi, cu subiect si predicat, ca tara sa este oricand gata sa creasca productia de petrol si sa reia imediat exporturile catre tarile membre al UE. “We are currently exporting below one million bpd of oil, but if the Europeans want our oil, Iran’s oil exports can increase […]The Europeans know well that Iran’s oil is reliable,” he said, adding, “They are willing to receive Iran’s oil.”

Declaratiile oficialului iranian vin dupa ce negocierile de la Geneva au ajuns la concluzia ca sanctiunile petroliere impuse Iranului vor fi ridicate treptat ca si sechestrul asupra unor bunuri mobile si imobile aflate pe teritoriul statelor UE si SUA. Se pare ca Teheranul a vazut in disputa dintre Rusia si Occident portita perfecta pentru normalizarea relatiilor cu Vestul, fara ca nici una dintre parti sa nu fie nevoita sa lase coada prea jos, pur si simplu Teheranul este gata sa prinda un tren care, sa fim seriosi, nu-ti apare de doua ori in viata.

Doar ca declaratia lui Moksen Qamsari vine pe fondul unui studiu publicat de catre Press TV in care se arata ca daca sanctiunile “nedrepte” impuse Republicii Islamice de catre Occident ar fi ridicate, cele doua parti ar putea sa coopereze prin dezvoltarea unei infrastructuri care sa aduca in UE gaz natural si petrol iraniana in opice cantitate, in mod constant. Iar daca tinem cont ca rezervele de petrol ale Iranului sunt estimate astazi la cel putin 560 de miliarde de barili, fiind printre cele mai mari din zona Golfului, putem concluziona ca Teheranul reprezinta o amenintare enorma pentru Rusia.

Iar bomboana de pe coliva Gazpromului il reprezinta rezervele de gaze natural ale Iranului, pe langa care rezerva de petrol este…nesemnificativa! Rezervele de gaz iraniene sunt pe locul doi in lume, fiind efectiv gigantice, iar ca totul sa fie si mai rau pentru Rusia, Teheranul ar fi dispus la orice compromis numai sa poata exporta gazul, pentru ca in prezent exporturile sunt mai mult simbolice, fata de potential, datorita lipsei infrastructurii si probolemelor politice.

Iar Republica Islamica a declarat prin presa ca nu este de acord cu alipirea Crimeei si ca in cazul zanganitului de sabii dintre NATO si Rusia, pozitia Iranului este absolut neutra, dar atrage atentia europenilor ca aprovizionarea cu gaze si petrol dinspre campurile gazeifere iraniene spre UE se poate face foarte usor, iar Iranul este oricand dispus sa colaboreze.

Discutia cu gazul pleaca de la sanctiunile pe care Vestul le tot arunca asupra Rusiei. Iranul atage atentia ca gazul sau nu poate rezolva problema Europei pe termen scurt, fiind insa nevoie de investitii majore in infrastructura, dar Teheranul isi ofera servicile, nu neaaparat ca un inlocuitor al Rusiei pe piata europeana ci mai mult ca alternativa viabila si o diversificare  a surselor de aprovizionare.

Nu stiu daca oferta persilor este cu adevarat serioasa sau este doar un mod de a pune presiune pe rusi. Pentru ca o accedere a gazului si petrolului iranian catre Europa ar insemna ca si Irakul ar face exact acelasi lucru, folosind infrastructura iraniana si foarte bunele relatii existente astazi intre Teheran si Bagdad, iar patrunderea unei astfel de aliante in UE ar pune in genunchi Gazpromul pe zona europeana si doar pentru simplu fapt ca gazul si petrolul din Iran si Irak au printre cele mai mici preturi de extractive, fata de gazul rusesc…

Deocamdata nu se pune problema ca UE sa arunce zeci de miliarde de euro pentru edificarea unei infrastructuri prin Turcia, Bulgaria spre Iran, dar in viitor un astfel de plan ar putea sa fie foarte viabil si reprezinta pentru Rusia o amenintare fantastica, incomparabila cu sanctiunile EU.

 

 GeorgeGMT

Exit mobile version