Romania Military

Croația își întărește artileria

Încă de anul trecut, cu ocazia EuroSatory, guvernul croat și-a afirmat intenția a de achiziționa obuziere auto-propulsate CAESAr, fără a specifică numărul acestora. Și până la urmă totul era la nivel de intenție, însă lucrurile par din ce în ce mai serioase și pe 25 martie – la Paris – ministrul apărării francez, Sébastien Lecornu, a anunțat că Croația va comandă 30 de CAESAr (probabil că Mk II).

Și ministrul apărării croat, Ivan Anušić, a susținut același lucru:”We expect to sign a contract for the acquisition of 30 CAESAr howitzers by the end of the year.”

Cele 30 de viitoare obuziere pe roți franceze se vor alătură celor 12 PzH 2000 operationale detinute deja de croați, iar în viitor vor face echipa și cu 8 lansatoare de rachete sol-sol HIMARS.

În acest moment artileria croată nu stă deloc bine, cu excepția PzH 2000, forțele terestre se bazează pe obuziere vechi, de tip sovietic, și pe lansatoare de rachete tactice la fel de vechi, astfel că o schimbare trebuia făcută.

Trecând peste artilerie, planurile croaților sunt mari, țara a comandat deja rachete sol-aer cu rază foarte scurtă Mistral 3 și se află în discuții pentru achiziția a cel puțin un sistem anti-aerian cu rază lungă SAMP/T.

De asemenea se discută despre modernizarea recentelor achiziționate avioane Rafale (croații le-au cumpărat la mâna a doua) de la standardul R-3F la F 4.

Se mai au în vedere tancuri Leopard 2A8, transportoare de trupe Patria AMV și altele, toate acestea pe fondul răcirii relațiilor dintre țările fostei Yogoslavii.

De curând Croația, Albania și Kosovo au semnat un memorandum în domeniul apărării care a displăcut profund Serbiei. Belgradul la rândul sau este în discuții cu Budapesta pentru punerea pe picioare a unei alianțe militare, deși lucrurile sunt foarte neclare astăzi și este greu de înțeles despre ce alianța militară poate fi vorba între Ungaria și Serbia, atât timp cât Ungaria este membră NATO iar Serbia nu.

Surse din Croația explică că acest acord urmărește blocarea oricărei pretenții teritoriale a Serbiei față de fosta zona yugoslava și are un caracter strict defensiv. Despre o posibilă hârtie semnată între Ungaria și Serbia nu știm nimic și rămâne să vedem dacă chiar se va concretiza ceva sau este doar un foc de paie, în condițiile în care Ungaria nu este cine știe ce putere militară.

Dar foarte interesantă este declarația ministrului croat al aprararii, Ivan Anušić, care a spus: “cele trei țări vor fi pregătite să facă față viitoarelor provocări de securitate din sud-estul Europei și există posibilitatea că această alianță militară trilaterală să se extindă în viitor cu Bulgaria”.

Interesantă aici este pomenirea numelui Bulgariei, în condițiile unei adversități istorice între Belgrad și Sofia.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version