Romania Military

Crotale vs SAMP/T “Mamba”

 

Francezii par sa nu invete mai nimic din razboiul ucrainean si spuneam asta referindu-ne la recenta declaratie a ministrului apararii de la Paris, Sébastien Lecornu, care intr-un recent interviu discuta despre ajutorul oferit de Franta Ucrainei.

Se aminteste de obuzierele auto-propulsate CAESAR, despre antrenamentul a doua mii de militari ucraineni si despre apropiata livrare a sistemelor anti-aeriene SHORAD Crotale, poate chiar Crotale NG, ministrul apararii francez explicand ca Franta ar putea renunta la toate sistemele sale Crotale, acestea urmand sa ajunga la Kiev (o parte poate prin Croatia), impreuna cu un numar “important” de rachete VT1.

Pana aici nimic de remarcat, Parisul face si el toate eforturile pentru a sustine Ucraina in lupta sa impotriva ciumei rosii rusesti.

Neintelegerea mea vine abia cand domnul Sébastien Lecornu explica cum ca Crotale va fi inlocuit in sistemul integrat de aparare anti-aeriana si anti-racheta francez cu sistemul SAMP/T “Mamba”.

In acest moment, francezii dispun de opt sisteme SAMP/T. Acesta foloseste racheta Aster 30, in curand racheta anti-balistica Aster 30 Block 1NT si un radar la 360* Thales GM400. Raza maxima de angajare a sistemului este de 120km.

Nimic de comentat, SAMP/T pare un sistem antiaerian redutabil, nedumerirea vine insa de la declaratia ministrului francez: cum sa inlocuiesti un sistem precum Crotale cu SAMP/T?!? Ca si cum in loc de NASAMS am folosi Patriot.

Sunt complet diferite din punctul de vedere al capacitatii operationale. Crotale NG este un sistem SHORAD destinat sa angajeze tinte care zboara la altitudini joase si foarte joase: elicoptere de atac, avioane in misiuni SEAD si mai ales rachete de croaziera, genul de tinte pe care radarul SAMP/T nici n-are cum sa le vada daramite sa le si angajeze. Cum sa angajezi un elicopter care zboara la 20 de metri altitudine cu o racheta in doua trepte precum Aster 30? Dar o racheta de croaziera care are cam acelasi tipar de zbor?

Pe de alta parte, cat costa o racheta VT1 a sistemului Crotale si cat o racheta Aster 30? Eu nu stiu cat costa o Aster 30, dar stiu ca omoloaga sa americana, PAC-2 GEM-T se vinde destul de scump, cateva milioane per racheta si cum francezii nu sunt vestiti pentru tehnica de lupta ieftina, Voila!…

Una dintre cele mai importante lectii de invatat din razboiul din estul nostru este importanta covarsitoare a apararii antieriene stratificate. In Ucraina rusii nu au venit cu bombardiere strategice deasupra Kievului de frica S-300 local si nici nu au reusit sa dobandeasca superioritatea aeriana mult dorita si mult asteptata de noi toti din varii motive.

Dar ucrainenii nu fac fata decat partial atacului la joasa si foarte joasa altitudine cu drone, rachete de croaziera si rachete balistice Iskander sau modele mai vechi de ROT-uri.

Aici este punctul slab al ucrainenilor si de aici ar trebui francezii sa-si puna intrebari cu privire la retragerea Crotale fara sa puna absolut nimic in locul lor desi MBDA produce sisteme SHORAD pe baza rachetei antiaeriene MICA.

Cu toate acestea MICA nu este luat in considerare (iar aceasta racheta este una de foarte inalta calitate) si merg pe achizitia unui numar mai mare de sisteme SAMP/T “Mamba”. De ce? Costurile sunt clar in defavoarea SAMP/T si in favoarea MICA, in plus este nevoie sa detii un numar relativ ridicat de sisteme antiaeriene si anti-racheta.

In acest moment Franta detine opt sisteme SAMP/T terestre plus cele aflate la bordul fregatelor si distrugatoarelor sale, dar la sol, doar opt sisteme? Si pe acestea la randul lor cine le apara impotriva atacurilor cu rachete de croaziera (rachete care nu pot fi interceptate cu Aster 30) si a dronelor?

Cine apara infrastructura franceza si cu ce, cu Rafale? Ok, rachetele de croaziera pot fi distruse de aviatie, dar avioanele nu pot fi peste tot, 24/7, asta pe langa costurile enorme. Pe cand un sistem AA SHORAD sta linistit langa obiectivul unde il pui pana cand apare o tinta.

In fata rachetelor de croaziera, dronelor sinucigase, chiar a elicopterelor de atac SAMP/T-ul n-are nicio sansa si atunci ce faci? Te folosesti doar de Mistral 3?

Razboiul din Ucraina ne arata pe viu cum fiecare za din lantul apararii antiaeriene este foarte importanta si daca una cedeaza pierderile sunt foarte mari.

Astfel incat de neinteles decizia Parisului de a se baza doar pe sisteme antiaeriene cu raza lunga, lasand spatiul aerian la altitudini mici si foarte mici cu totul neaparat, bazandu-se poate pe arsenalul lor nuclear?

GeorgeGMT

Exit mobile version